فهرست مطالب

انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 30، زمستان 1400)

مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 30، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مبینا زیدآبادی نژاد، کامبیز بهاءالدین بیگی، مژگان چشمه کبودی، پرستو امیری* صفحات 338-346
    مقدمه

    هم زمان با افزایش استفاده از اپلیکیشن های مربوط به سلامت، محققان درصدد بررسی آن ها از زوایای مختلف عملکردی، فناوری، مزایا، خطرات و... برآمدند تا سایر محققان و جامعه هدف آن اپلیکیشن ها را از وضعیت موجود آگاه کنند. هدف از این مطالعه بررسی کیفیت اپلیکیشن های فارسی مختص بیماری ام اس براساس مقیاس رتبه بندی اپلیکیشن موبایل بود.

    روش

    این مطالعه بر روی اپلیکیشن های فارسی زبان مربوط به بیماری ام اس در شهریور 1399 انجام گرفت. برای شناسایی این اپلیکیشن ها از جستجوی ترکیبی کلمات کلیدی مرتبط با «بیماری ام اس» و «اپلیکیشن موبایل» استفاده شد. به دلیل عمومیت داشتن استفاده از پلتفرم اندروید برای تلفن همراه در ایران، پژوهشگران کلمات کلیدی ذکر شده را در نرم افزار «کافه بازار» جستجو کردند. برای بررسی کیفیت اپلیکیشن ها از مقیاس رتبه بندی اپلیکیشن موبایل استفاده شد.

    نتایج

    تعداد 10 اپلیکیشن به مطالعه وارد شد. نتایج نشان داد که هر اپلیکیشن دارای ترکیبی از اهداف، مانند پیشگیری (6=n)، تشخیص (7=n)، درمان اولیه (10=n) و کنترل بیماری (1=n) به منظور افزایش آگاهی نسبت به این بیماری بوده است. هدف مشترک همه اپلیکیشن ها، اطلاعات مربوط به درمان اولیه بود. نسخه نصب اولیه تمامی 10 اپلیکیشن رایگان بود، هشت اپلیکیشن برای ارتقاء اطلاعات نیاز به خرید درون برنامه ای داشتند. با توجه به نمره MARS، هیچ کدام از اپلیکیشن ها برای کمک به بیماران مناسب نبودند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که اکثر طراحان اپلیکیشن های فارسی، به جنبه های تعاملی اپلیکیشن ها توجه داشته اند و از ارایه محتوای علمی غافل شده اند. به سازندگان این اپلیکیشن ها پیشنهاد می شود که ابتدا آن ها را ارزیابی نموده سپس در دسترس عموم قرار دهند تا اپلیکیشن های با کیفیت پایین در دسترس بیماران قرار نگیرد.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، اپلیکیشن موبایل، سلامت همراه، کیفیت
  • فاطمه مشیری، عباس آسوشه* صفحات 347-359
    مقدمه

    سیستم اطلاعات بیمارستانی (Hospital Information System)HIS، نرم افزاری جامع برای یکپارچه سازی اطلاعات بیماران جهت ارسال و تبادل اطلاعات سلامت بین بخش ها و سایر مراکز درمانی به منظور تسریع در فرآیند مراقبت و درمان بیمار، بهبود کیفیت و افزایش رضایتمندی است. سیر ورود سیستم های اطلاعاتی مراقبت بهداشتی متنوع و ناهمگون در حوزه سلامت الکترونیک، منجر به بروز مشکلات قابلیت همکاری شده است. در همین راستا، این پژوهش سعی دارد سبک های معماری لازم برای رسیدن به معماری یکپارچه HIS را در قالب یک دسته بندی با شش دسته اصلی از جمله توزیع شده، جریان داده و سیستم های مدرن ارایه کند.

    روش

    در این مطالعه راهبردی-کاربردی، انواع مختلف مدل های معماری HIS، نیازمندی های آن، مفهوم قابلیت همکاری و ابعاد آن و در نهایت انواع مختلف سبک های معماری و دسته بندی های آن ها مورد بررسی قرار گرفت. سپس با توجه به نیازمندی های HIS و ابعاد قابلیت همکاری، دسته بندی سبک های معماری پیشنهاد شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد، به کارگیری سبک های معماری مناسب، رسیدن به معماری یکپارچه را تسهیل می کند. دسته بندی پیشنهادی بر روی سبک های معماری شامل شش دسته سیستم سیستم ها، حافظه مشترک، جریان داده، فراخوانی، توزیع شده و سیستم های مدرن است.

    نتیجه گیری

    ایجاد یکپارچگی در زیرسیستم های HIS یکی از ضرورت های مهم در نظام سلامت است. به کارگیری دسته بندی پیشنهادی باعث می شود که معمار، نیازمندی های تعامل پذیری را به کمک سبک های مختلف معماری به درستی انتخاب و در طراحی معماری یکپارچه HIS جانمایی کند.

    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات بیمارستانی، یکپارچگی، قابلیت همکاری، سبک معماری
  • ارشیا بادی*، فرهاد رهبر صفحات 359-377
    مقدمه

    بحران شیوع کووید 19 در سال 2019 فصل جدیدی را جهت توسعه سیستم های ارتباطی مجازی ایجاد نمود. شبکه های اجتماعی را می توان یکی از موفق ترین ابزار های حوزه فناوری اطلاعات نامید که همواره نقش مهمی در شرایط رخ داده شده به دوش می کشید. در دسترس بودن، هزینه پایین، اعتماد پذیری بالا، محبوبیت و توسعه پذیری از جمله ویژگی های شاخص در این حوزه می باشد که می تواند نقش به سزایی جهت رشد بستر پزشکی از راه دور داشته باشد.

    روش

    در این پژوهش با توسعه نرم افزار  به روش چابک ، چرخه جدیدی در سیستم پزشکی از راه دور  مبتنی بر شبکه اجتماعی مجازی توسعه داده شده است که فرآیند های پیشگیری، شناسایی، تشخیص و درمان را با استفاده از شبکه اجتماعی به همراه بستر ربات ساز جهت توسعه پذیری آسان به راحتی پیگیری نمود.

    نتایج

    با توجه به تاثیرات رویدادهایی مانند همه گیری کووید-19، بسترهای شبکه های اجتماعی به دلیل در دسترس بودن، می توانند به عنوان ابزاری کاربردی برای غربالگری، پیشگیری، درمان و درمان مورد استفاده قرار گیرند. برای کاهش بار روانی جامعه در شرایط حاد و خاص، می توان این پلتفرم ها را به عنوان راهبردی برای درمان مجازی توسط کارکنان مراقبت های بهداشتی اتخاذ کرد.

    نتیجه گیری

    یکی از مزیت های شبکه های اجتماعی امکان ایجاد بستر های پیام رسانی و توسعه ربات های تعاملی است. این روش سادگی توسعه و هزینه پایین دارد، لذا می توان  با بهره گیری از امکان پزشکی از راه دور بر بستر شبکه های اجتماعی پیام رسان ارتباطی پویا با کاربران ایجاد نمود.

    کلیدواژگان: کووید 19، شبکه اجتماعی، پزشکی از راه دور، ربات شبکه اجتماعی
  • الهه گوزلی، بهلول رحیمی، ملیحه صادقی، مرجان قاضی سعیدی، حمیدرضا فرخ اسلاملو، رضا صفدری* صفحات 378-382
  • حسین صیادی تورانلو*، ریحانه حفیظی اتابک، ناهید رضایی صفحات 383-397
    مقدمه

    سامانه های نوبت دهی آنلاین در مراکز درمانی باعث کاهش چشمگیر زمان انتظار، افزایش رضایت بیمار از کیفیت خدمات ارایه شده و کاهش قابل توجه هزینه ها می شود. به ویژه در شرایط حاضر که اجتماع افراد باعث روند صعودی کرونا و مشکلات بعد از آن برای مراجعه کنندگان می شود، ارایه کیفیت خدمات مطلوب از سوی این سامانه ها باعث کاهش تجمعات در مراکز خدمات درمانی خواهد شد؛ لذا شناسایی شاخص های تاثیرگذار بر ارزیابی کیفیت خدمات سامانه های نوبت دهی امری ضروری است که می تواند در بهبود ارایه خدمات درمانی موثر واقع شود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف یک پژوهش کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها، یک پژوهش توصیفی- تحلیلی و از نوع پیمایشی محسوب می‎گردد. جامعه آماری این پژوهش، 15 نفر از اساتید دانشگاهی و کارشناسان مراکز درمانی و کاربران شهر یزد که با سامانه نوبت دهی آنلاین آشنایی دارند، بودند. در این پژوهش به منظور جمع آوری داده ها، سه نوع پرسشنامه بین خبرگان توزیع گردید.

    نتایج

    نتایج تحقیق با رویکرد تلفیقی AHP و DEMATEL فازی حاکی از این بود که از بین شاخص های شناسایی شده، زمان نوبت دهی دقیق، صحت (دقت) اطلاعات، سطح تجربه کارکنان برنامه ریز سایت، امکان لغو نوبت رزرو شده و قابلیت اعتماد (اطمینان- اعتبار) سیستم ازجمله شاخص های تاثیرگذار هستند.

    نتیجه گیری

    شناسایی شاخص های تاثیرگذار سیستم نوبت دهی اینترنتی نقش بسیار موثری در افزایش سطح تبادل اطلاعات، کاهش هزینه ها به ویژه در زمان شیوع کرونا، بهبود کیفیت خدمات ارایه شده توسط مراکز درمانی و درنهایت افزایش رضایت بیمار داشته است. همین موضوع باعث شده است در سال های اخیر میزان استفاده از سیستم نوبت دهی آنلاین در مراکز خدمات درمانی افزایش چشمگیری داشته باشد.

    کلیدواژگان: نوبت دهی آنلاین، ارزیابی، رویکرد فازی
  • عباس شیخ طاهری، شمیم پیله وری، سجاد سنگستانی* صفحات 398-408
    مقدمه

    سندرم تخمدان پلی کیستیک به عنوان یک بیماری مزمن با طیف وسیعی از عوارض در نظر گرفته می شود که با توجه به پیچیدگی های گسترده نشانه ها، علل و علایم این سندرم، بیماران اغلب از دانش محدود خود رنج می برند. با رشد بی سابقه فناوری، گوشی های هوشمند به دلیل در دسترس بودن به جهت تسهیل آموزش و افزایش خودمراقبتی اهمیت زیادی دارند. هدف این مطالعه تعیین الزامات برنامه های کاربردی برای خودمراقبتی بیماران مبتلا به سندرم پلی کیستیک تخمدان بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بود که با روش کمی- توصیفی در سال 1400 انجام شد. الزامات برنامه کاربردی سندرم پلی کیستیک تخمدان شامل محتوای آموزشی، عناصر داده ها و قابلیت ها بود که نیازسنجی از بیماران و پزشکان زنان و زایمان انجام شد. پرسشنامه بین بیماران (45 نفر) و پزشکان (17 نفر) در مرکز آموزشی، درمانی فاطمیه شهر همدان توزیع شد. داده های به دست آمده (44 مورد) توسط نرم افزار SPSS نسخه 24 و توسط شاخص های آمار توصیفی تحلیل و مولفه های ضروری شناسایی شدند.

    نتایج

    یافته های این مطالعه نشان داد از دیدگاه بیماران و پزشکان تمامی مولفه های نیازهای آموزشی، به جزء نیاز به آموزش در زمینه دلایل ایجاد بیماری ضروری قلمداد شدند. سرانجام از 53 قابلیت مورد سوال در 11 حیطه دو قابلیت نمایش پیام های خودمراقبتی دوره قاعدگی ماهانه و نمایش پیام های مناسب با مدیریت خواب شبانه غیرضروری تشخیص داده شد.

    نتیجه گیری

    به کارگیری مولفه های ارایه شده در مطالعه حاضر می تواند به عنوان الگویی برای طراحی برنامه کاربردی سندرم پلی کیستیک تخمدان، مورد توجه گروه طراح قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: پلی کیستیک تخمدان، خودمراقبتی، سلامت همراه
|
  • Mobina Zeidabadi Nejad, Kambiz Bahaadinbeigy, Mojgan Cheshmekaboodi, Parasto Amiri* Pages 338-346
    Introduction

    As the use of health-related applications increased, researchers sought to analyze them from different angles such as function, technology, benefits, risks, etc., so that other researchers and the target community could be aware of the current status of these applications. This study aimed to evaluate the quality of Persian mobile applications designed for MS disease based on the Mobile Application Ranking Scale (MARS).

    Method

    This study was conducted on Persian mobile applications related to MS in January 2020. To identify these applications, a combined search of keywords related to "MS" and "mobile application" was done. Considering the popularity of the Android platform for mobile phones in Iran, researchers searched for the mentioned keywords in the "Cafebazaar" application. The Mobile Application Ranking Scale was adopted to evaluate the quality of applications.

    Results

    Ten applications were included in this study. The results showed that each application had a combination of goals, such as prevention (n=6), diagnosis (n=7), initial treatment (n=10), and disease control (n=1) to increase awareness of the disease. One of the goals of all applications was to inform the users about the initial treatment. The initial installation version of all ten apps was free, but eight of them needed in-app purchases to upgrade information. According to the MARS scores, none of the apps were suitable for helping patients.

    Conclusion

    The results showed that most Persian application designers have paid attention to the interactive aspects of applications and have neglected to provide scientific content. Developers of these applications are advised to evaluate them in the first place and then make them available to the public so that low-quality applications would not be available to patients.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Mobile Applications, Mobile Health, Quality
  • Fatemeh Moshiri, Abbas Asosheh* Pages 347-359
    Introduction

    Hospital information system (HIS) is a comprehensive software for integrating patient information for sending and exchanging health information between wards and other medical centers in order to accelerate the process of patient care and treatment, improve quality, and increase patient satisfaction. The advent of diverse and heterogeneous health care information systems in the field of e-health has led to interoperable problems. In this regard, this study aimed to provide the necessary architectural styles, to achieve an integrated HIS architecture, classified into six main categories, including distributed, dataflow, and modern systems.

    Method

    In this strategic applied study, first, different types of HIS architectural models, their requirements, the concept of interoperability and its dimensions, and different types of architectural styles and their categories were examined. Then, according to HIS requirements and interoperability dimensions, the classification of architectural styles was proposed.

    Results

    The results showed that the use of appropriate architectural styles facilitates the achievement of integrated architecture. The proposed classification of architectural styles is formed of six categories of systems including system of systems, shared memory, dataflow, calling, distributed, and modern systems.

    Conclusion

    Integration in HIS subsystems is one of the essentials in health systems. Applying the proposed classification supports architects in selecting interoperable requirements properly with the help of different architectural styles and placing them in the integrated HIS architectural design.

    Keywords: Hospital Information Systems (HIS), Integration, Interoperability, Architectural Pattern
  • Arshia Badi*, Farhad Rahbar Pages 359-377
    Introduction

    The Covid-19 outbreak crisis in 2019 ushered in a new chapter in the development of virtual communication systems. Social networks can be considered one of the most successful tools in the field of information technology which always plays an important role in such situations. Availability, low cost, high reliability, popularity, and scalability are some of the key features of social networks that make them very instrumental in telemedicine development.

    Method

    In this research, a new cycle in telemedicine systems based on virtual social networks, through the agile development method, has been built up; so that the processes of prevention, identification, diagnosis, and treatment would be efficiently followed, using a social network with a robot-making platform for easy scalability.

    Results

     Considering the effects of events such as the Covid-19 pandemic, social networking platforms can be used as practical tools for screening, prevention, treatment, and treatment, due to their accessibility. To reduce the psychological burden on society in acute and special situations, these platforms can be adopted as a strategy for virtual therapy by healthcare staff.

    Conclusion

    The possibility of creating messaging platforms and developing interactive robots are among the advantages of social networks. This method is easy to develop and low-cost. Thus, a dynamic relationship with users through the possibility of telemedicine, acquired from messaging social networks, can be established.

    Keywords: Covid-19, Social Network, Telemedicine, Social Network Robot
  • Elaheh Gozali, Bahlol Rahimi, Malihe Sadeghi, Marjan Ghazi Saeedi, Hamidreza Farokh Eslamloo, Reza Safdari* Pages 378-382
  • Hossein Sayyadi-Tooranloo*, Reihaneh Hafizi-Atabak, Nahid Rezaei Pages 383-397
    Introduction

    Online queuing systems in medical centers significantly reduce waiting time and costs, and increase patient satisfaction with the quality of services provided. Service provisions with the desired quality through these systems will manage the crowds in the health care centers. In the current situation, gatherings cause an upward trend of the COVID-19 pandemic and subsequent problems for the clients. Therefore, identifying the indicators affecting the evaluation of service quality of queuing systems is essential and can be effective in improving medical services.

    Method

    The present study is an applied research in terms of purpose, and a descriptive-analytical survey study in terms of data collection. Fifteen individuals living in Yazd city, including university professors, experts of medical centers, and users familiar with online appointment systems, formed the statistical population. In this study, in order to collect data, three types of questionnaires were distributed among experts.

    Results

    The results of the study with the combined approach of AHP and fuzzy DEMATEL indicated that accuracy of appointment time and information, level of experience of site planners, the possibility of cancellation of booked appointments, and reliability of the system are the influential indicators.

    Conclusion

    Identifying the effective indicators of the online queuing system has played a very effective role in increasing the level of information exchange, reducing costs, especially during the corona outbreak, improving the quality of services provided by medical centers, and accordingly increasing patient satisfaction. The mentioned features have led to a significant increase in the use of online queuing systems in health care centers in recent years.

    Keywords: Online Scheduling, Evaluation, Fuzzy Approach
  • Abbas Sheikhtaheri, Shamim Pilevari, Sajjad Sangestani* Pages 398-408
    Introduction

    Polycystic ovary syndrome is a chronic disease with a wide range of complications. Due to the complexity of this syndrome, patients often suffer from limited knowledge. With the unprecedented growth of technology, smartphones have gained significant importance due to their availability to facilitate learning and increase self-awareness. This study aimed to identify the requirements of self-care applications for patients with polycystic ovary syndrome.

    Method

    In this applied study, a quantitative-descriptive design was conducted in 2021. The requirements of the polycystic ovary syndrome applications including educational content, data elements, and features were assessed using needs assessments from patients and gynecologists. In this regard, a questionnaire was administered to patients (n=45) and gynecologists (n=17) in Fatemieh Educational and Medical Center in Hamadan, Iran. The obtained data (44 questionnaires) were analyzed by SPSS software version 24 using descriptive statistics and the necessary components were identified.

    Results

    The findings indicated that in the view of patients and gynecologists, all educational components were considered necessary except learning the causes of the disease. Finally, out of 53 questioned features in 11 subjects, only “displaying self-care messages for the monthly menstrual cycle” and “messages for nocturnal sleep management” were identified as unnecessary.

    Conclusion

    The features presented in this study can be considered as a model for designing mobile applications for polycystic ovary syndrome.

    Keywords: Polycystic Ovary Syndrome, Self-care, Mobile Health