فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوقی میان رشته ای
پیاپی 8 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/12
  • تعداد عناوین: 5
|
  • امیررضا محمودی*، مهشید میری بالاجورشری صفحات 1-10
    زمینه و هدف

    اسناد بین المللی همواره به عنوان یکی از منابع الهام و ابزاری جهت اصلاح قوانین تلقی می شود، به طوری که الحاق و پذیرش آن ها می تواند تاثیرات متعددی بر حقوق داخلی بگذارد. لذا در این مقاله به دنبال تبیین آثار الحاق ایران به موافقت نامه مادرید در رابطه با ثبت علایم تجاری هستیم.

    مواد و روش ها

    نوع تحقیق حاضر، نظری و روش تحقیق آن توصیفی تحلیلی می باشد.

    ملاحظات اخلاقی

    در این تحقیق با اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    امروزه مباحث مربوط به مالکیت به خصوص در زمینه های معنوی و موضوعات مرتبط با حمایت از این حقوق از اهمیت ویژه ای برخوردار است، به طوری که با شکل گیری حقوق مالکیت معنوی حمایت از بخش جدیدی از مالکیت در اجزایی همچون مالکیت صنعتی، اختراعات، علایم تجاری، طرح های صنعتی و آثار ادبی و هنری در سطوح ملی و بین المللی صورت پذیرفت. در این راستا، در زمینه ی بین المللی ایران با پیوستن به موافقت نامه (1891) و پروتکل (1989) مادرید، گام بلندی در راستای حمایت از این نوع مالکیت برداشت. بنابراین، ایران به شکل رسمی با قبول قوانین مدون موافقت نامه مادرید، حمایت از علامت های تجاری در سطح جهانی را پذیرفت و از آن تبعیت نمود.

    نتیجه گیری

    عضویت ایران در معاهده مادرید در نحوه حمایت، در سیستم طبقه بندی، در منع نصب نشانه های غیر واقعی و حل مشکل مدرنیزه شدن فناوری اطلاعاتی علایم تجاری تاثیرات شکلی و ماهیتی داشته است.

    کلیدواژگان: موافقت نامه مادرید، علایم تجاری، مالکیت معنوی، ایران
  • مظاهر خواجوند، داود سلطانیان* صفحات 11-28
    زمینه و هدف

    تهاتر یکی از شیوه های اجرای تعهد و به تبع آن سقوط تعهد است. در این مقاله تلاش شده است جایگاه تهاتر به عنوان یکی از شیوه های سقوط تعهد در مجموعه اصول قراردادهای تجاری بین المللی موسسه یکسان سازی حقوق خصوصی رم معرفی شده و مفهوم، شرایط و آثار آن با مطالعه تطبیقی در حقوق ایران و فقه امامیه تشریح گردد.

    مواد و روش ها

    مقاله توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال تحقیق پرداخته است.

    ملاحظات اخلاقی

    در این تحقیق با اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    نتایج تحقیق بیانگر این امر است که برای تحقق تهاتر در اصول قراردادهای تجاری بین المللی رعایت تشریفاتی از جمله ارسال اخطاریه لازم است. اما در حقوق داخلی و فقه، تهاتر به عنوان یک واقعه حقوقی قهری بدون نیاز به تشریفات، به محض تحقق شرایط، حاصل می شود.

    نتیجه گیری

    در مجموع، مقررات تهاتر در اصول قراردادهای تجاری بین المللی از انسجام و استحکام بهتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: تهاتر، تقابل دیون، وحدت جنس، سقوط تعهدات
  • سعید غیرتمند، علی فقیهی*، محمدعلی خیرالهی صفحات 29-40
    زمینه و هدف

    در طول تاریخ، واقفان بر اساس یک سنت مقبول و مطلوب، ضمن انشای صیغه وقف، یک یا چند نفر را به عنوان متولی وقف تعیین می کردند که رسیدگی و اداره امور موقوفات توسط این افراد صورت می پذیرفت. بخشی از وظایف و اختیارات متولی تا حدودی در متن وقف نامه توسط واقفان تعیین می شد. لکن سایر اختیارات و وظایف متولیان وقف مساله مهمی است که باید در عرصه های فقه و حقوق پیگیری و تبیین شود. لذا این سوال پیش می آید که از منظر فقه و حقوق، متولیان وقف عام، چه وظایف و اختیاراتی دارند. هدف از این تحقیق، واکاوی و ریشه یابی به منظور فراهم ساختن و برجسته کردن نظرات فقهی و حقوقی در خصوص حدود نظارت حکومت -که به نیابت به سازمان اوقاف و امور خیریه واگذار شده- و همچنین آسیب های موجود در جامعه و مدیریت متولیان بر موقوفات در حیطه عمل است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مقاله توصیفی تحلیلی است.

    ملاحظات اخلاقی

    ملاحظات اخلاقی در نگارش این پژوهش رعایت شده است.

    یافته ها

    بنا بر پژوهش صورت گرفته، متولی، وظیفه حفظ و نگهداری از موقوفات و متعلقات آن را دارد. همچنین موظف است املاکی را که برای نگهداری و مرمت موقوفات وقف شده به قیمت عادلانه اجاره دهد و در صورت مستهلک شدن اموال موقوفه آنها را تبدیل به احسن کند. اما تعیین امام جماعت در مساجد به نظر اکثر فقها از محدوده اختیارات متولی خارج است.

    نتیجه گیری

    متولی حق کنارگیری از سمت خود را ندارد و فقط می تواند وکیل بگیرد، به شرطی که واقف، مباشرت شخص او را شرط نکرده باشد.

    کلیدواژگان: نظارت بر موقوفات، تولیت، وقف عام، فقه، حقوق
  • سید غفور الهیان، محمدعلی خیرالهی*، علی فقیهی صفحات 41-53
    زمینه و هدف

    ولایت حاکم بر ممتنع یکی از قواعد فقهی معروف است که در راستای تامین مصلحت جامعه و جلوگیری از هرج ومرج و بی ثباتی اجتماع و سر و سامان بخشیدن به اوضاع اجتماعی و فرهنگی مردم وضع گردیده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مقاله توصیفی تحلیلی است.

    ملاحظات اخلاقی

    ملاحظات اخلاقی در نگارش این پژوهش رعایت شده است.

    یافته ها

    مضمون این قاعده عبارت است از اینکه هرگاه کسی از ادای حقوق دیگران و یا از انجام وظایفش خودداری کند اگر ذی حق، امرش را نزد حاکم ببرد، حاکم ممتنع را به انجام آن عمل مجبور خواهد کرد؛ اما اگر اجبار ممتنع متعذر باشد یا اینکه این اجبار موثر نیفتد، حاکم از باب ولایتی که دارد به قایم مقامی از ممتنع آن کار را انجام خواهد داد. لذا اگر مدیون از ادای دین خود، خودداری کند، داین می تواند اجبار مدیون به ادای دین را از حاکم طلب کند که در این صورت حاکم برای جلوگیری از ورود ضرر ناروا به داین، مدیون را به ادای دین اجبار خواهد کرد. مدارک این قاعده فقهی عبارت است از: کتاب، روایات، بنای عقلا، اجماع، تناسب حکم و موضوع، مصلحت عامه و قواعد فقهی دیگری مانند لاضرر.

    نتیجه گیری

    این قاعده اهمیت بسیار بالایی در نظام زندگی و روابط اجتماعی مردم دارد و فقدان آن نظم اجتماعی در حوزه معاملات و احکام عبادی و اجتماعی را از بین می برد.

    کلیدواژگان: حاکم، ممتنع، الزام، قاعده فقهی
  • مهدی محمدیان امیری* صفحات 55-71
    زمینه و هدف

    بر اساس آیات و روایات، خرید و فروش اشیاء متنجس حرام شمرده شده است. از جمله این اشیاء متنجس، عضو جدا شده از بدن انسان زنده و اعضای بدن میت است. این مقاله به دنبال بررسی خرید و فروش (بیع) اعضای بدن انسان مرده در موارد مقصوده عقلاییه است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مقاله توصیفی تحلیلی است.

    ملاحظات اخلاقی

    ملاحظات اخلاقی در نگارش این پژوهش رعایت شده است.

    یافته ها

    با بررسی این نصوص این نتیجه حاصل گردید که علت حرمت، نجاست ذاتی جسد فاقد روح و عدم مالیت آن و نوع استفاده آن در گذشته است، زیرا عده ای این اعضا را برای خوردن استفاده می کردند. از این رو خرید و فروش عضو بدن برای این مقصود حرام شد. بسیاری فقهای امامیه فتوی بر حرمت خرید و فروش اعضای بدن انسان زنده و مرده داده اند. در روزگار ما با تغییر زمان و مکان و تغیر در بهره برداری از اعضای بدن که برای امور پزشکی است، هدف نجات جان انسانی دیگر می باشد. از این رو بیع اعضای بدن دارای مصلحت خواهد بود. بنابراین عده ای از فقها نظریه هبه یا هدیه اعضای بدن را مطرح کرده و با این عقد، اهداء عضو بدن انسان (زنده یا مرده) را جایز شمردند. در کنار این نظریه بعضی بیع اعضای بدن انسان زنده را نیز جایز می دانند، اما در خصوص انسان مرده قایل به حرمت هستند.

    نتیجه گیری

    خرید و فروش با تکیه بر اطلاق ادله مجوزه بیع، بناء عقلاء و قاعده دفع ضرر، جایز است.

    کلیدواژگان: بیع، مالکیت، اعضای بدن انسان مرده، جواز
|
  • Amirreza Mahmoudi*, Mahshid Miri Balajorshari Pages 1-10
    Background and Aim

    International instruments have always been considered as a source of inspiration and a tool for amending laws, so that their accession and acceptance can have several effects on domestic law. Therefore, in this article, we seek to explain the effects of Iran's accession to the Madrid Agreement in relation to the registration of trademarks.

    Materials and Methods

    The type of research is theoretical and its research method is descriptive-analytical.
    Ethical Considerations In this research, with the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    Nowadays, issues related to property, especially in the intellectual field and issues related to the protection of these rights are of special importance, so that with the formation of intellectual property rights, support for a new part of property in components such as industrial property, inventions, Trademarks, industrial designs and literary and artistic works were made at national and international levels. In this regard, in the international arena of Iran, by joining the Madrid Agreement (1891) and the Protocol (1989), Madrid took a big step towards supporting this type of ownership. Thus, Iran formally accepted and complied with global trademark protection by accepting the rules of the Madrid Agreement.

    Conclusion

    Iran's membership in the Madrid Agreement has had formal and substantive effects on the manner of protection, the classification system, the prohibition of installing unrealistic signs and solving the problem of modernization of trademark information technology.

    Keywords: Madrid Agreement, Trademarks, Intellectual Property, Iran
  • Mazaher Khajevand Pages 11-28
    Background and Aim

    Offset is one of the ways to fulfill the obligation and consequently the fall of the obligation. In this article, an attempt has been made to introduce the position of offset as one of the methods of falling commitment in the set of principles of international commercial contracts of the Institute for the Equalization of Private Law in Rome and its concept, conditions and effects are explained by a comparative study of Iranian law and Imami jurisprudence.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytical article using the library method to investigate the question.
    Ethical Considerations In this research, with the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    The results of the research indicate that in order to achieve purity in the principles of international trade agreements, it is necessary to observe formalities such as sending a notice. But in domestic law and jurisprudence, offset is achieved as a legal event without the need for formalities, as soon as the conditions are met.

    Conclusion

    In general, the rules of offset in the principles of international trade agreements are better coherence and strength.

    Keywords: Offset, Debt Reciprocity, Materials’ Unity, Falling Obligations
  • Saeid Gheiratmand, Ali Faghihi*, Mohammad Ali Kheirollahi Pages 29-40
    Background and Aim

    Throughout history, waqfs, based on an accepted and desirable tradition, one or more people appointed as the trustee of the waqf, who took care of and managed the affairs of the endowment. Some of the duties and powers of the trustee were determined to some extent in the text of the endowment by the endowments. However, other powers and duties of the trustees of the endowment are important issues that should be pursued and explained in the fields of jurisprudence and law. The purpose of this research is to research and find jurisprudential and legal views on the limits of supervision - which is entrusted to the Endowment and Charity Organization.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytical article.
    Ethical Considerations All ethical considerations in writing this article have been observed.

    Findings

    According to the research, the trustee has the duty to maintain the endowments and their belongings. It is also obliged to rent the property that has been donated for the maintenance and restoration of the endowments at a fair price, and to convert the endowment property into a good one if it is depreciated. However, the appointment of the Imam of the congregation in mosques, according to most jurists, is beyond the authority of the trustee.

    Conclusion

    The trustee has no right to resign and can only hire a lawyer, provided the waqf does not stipulate her personal supervision.

    Keywords: Supervision of endowments, Trusteeship, General Endowment, Jurisprudence, Law
  • Seyed Ghafour Elahian, Mohammad Ali Kheirollahi*, Ali Faghihi Pages 41-53
    Background and Aim

    This rule is one of the famous rules of jurisprudence that has been imposed in order to ensure the interests of society and prevent the chaos and instability of society and to organize the social and cultural conditions of the people.

    Materials and Methods

    This article is a descriptive-analytical one.
    Ethical Considerations All ethical considerations in writing this article have been observed.

    Findings

    The implication of this rule is that whenever a person refuses to exercise the rights of others or performs his duties, the judge may force the committed to do so, but if a committed compulsion is not possible, the judge may do so as a committed deputy. Therefore, if the debte refuses to pay his debts, the creditor may demand the obligation of the ruler to pay the debt, in which case the judge will force the debt to pay the debt to prevent the inadmissibility of the debt. The sources of this jurisprudential rule are: Quran, hadiths, Reason, consensus, proportionality of judgment and subject matter, public interests and other jurisprudential rules such as La Zarar.

    Conclusion

    This rule is very important in the system of people's life and social relations, and its absence destroys the social order in the field of transactions and rulings of worship and social.

    Keywords: Ruler, Refuse, Requirement, Jurisprudential Rule
  • Mehdi Mohammadian Amiri* Pages 55-71
    Background and Aim

    According to verses and hadiths, buying and selling impure objects is prohibited. Among these impure objects are the isolated organ of the living human body and the organs of the dead body. This article seeks to investigate the buying and selling (sale) of dead human organs in cases of rational purpose.

    Materials and Methods

    This article is a descriptive-analytical one.
    Ethical Considerations All ethical considerations in writing this article have been observed.

    Findings

    By examining these texts, it was concluded that the reason for the prohibition of buying and selling dead organs was the inherent unclean body, its lack of financiality, and the type of its use in the past. Because some people used these organs to eat, therefore, it was forbidden to buy and sell organs for this purpose. Many Imami jurists have given a fatwa on the sanctity of buying and selling dead and living human organs. Nowadays, by change of the time and place and change in use of organs, which is for medical affairs, the goal is to save another human life. Therefore, the sale of organs will be expedient. Therefore, some jurists have proposed the theory of heba or organ gifts and by this contract, they have allowed the donation of human organs (living or dead).

    Conclusion

    It is permissible to buy and sell the human dead organs based on rationality and the rule of elimination of losses.

    Keywords: Sale, Ownership, Dead Human Organs, Permission