فهرست مطالب

تولید و ژنتیک گیاهی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1401)

نشریه تولید و ژنتیک گیاهی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • طهماسب حسین پور، حدیث نعمت پور ملک آباد*، علی احمدی صفحات 1-18
    خاک ورزی نقش مهمی در تامین بستر مناسب بذر، کنترل علف های هرز و مخلوط کردن کود و سایر نهاده ها با خاک دارد. لذا مدیریت صحیح خاک ورزی در بهره برداری و حفظ پایداری خاک اهمیت ویژه ای دارد. در این تحقیق، به منظور بررسی تاثیر روش های مختلف خاک ورزی بر عملکرد دانه و سایر صفات زراعی، 23 رقم و لاین امیدبخش گندم در سیستم های خاک ورزی مختلف (مرسوم، کم خاک ورزی و بی خاک ورزی)، آزمایشی در قالب آزمایش کرت های خرد شده با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزارع دیم زارعین مناطق گرمسیر (شهرستان کوهدشت) در استان لرستان در سال زراعی 98-1397 اجرا شد. براساس نتایج بدست آمده از تجزیه واریانس بین سیستم های خاک ورزی و ارقام و لاین های مورد بررسی از نظر عملکرد دانه اختلاف معنی داری وجود داشت. همچنین معنی دار بودن اثر متقابل رقم/لاین × تیمار سیستم خاک ورزی بیانگر واکنش متفاوت ارقام و لاین ها به تیمار سیستم خاک ورزی بود. این امر لزوم انتخاب رقم/لاین مناسب برای هر سیستم خاک ورزی را مشخص می نماید. در بین 10 رقم و لاین برتر گندم از نظر عملکرد دانه و سایر صفات مطلوب زراعی در سه سیستم خاک ورزی، رقم پایا و لاین های امیدبخش KANZ*4/KS85-8-4 و Line17 را می توان برای کاشت در مناطق گرم و نیمه گرم استان لرستان در هر سه سیستم خاک ورزی به کشاورزان توصیه نمود.
    کلیدواژگان: بی خاک ورزی، دیم، عملکرد دانه، کم خاک ورزی، گندم
  • مسعود رضایی، احسان الله زیدعلی*، مژگان ویسی صفحات 19-32

    به منظور ارزیابی اثر عصاره گیاهان دگرآسیب تلخه، ماشک و چاودار بر مهار علف های هرز لوبیا سبز، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در بهار سال 1396 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان اسلام آباد غرب انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل علف های هرز تلخه، ماشک  و چاودار، و عصاره  دگرآسیب آنها در سه سطح شامل (غلظت صفر، 50 و  100  درصد عصاره های اندام های هوایی ماشک، تلخه و چاودار) بودند. نتایج نشان داد که برهم کنش گونه علف هرز و غلظت عصاره آللوپاتیک بر میزان عملکرد دانه، وزن صد دانه، عملکرد بیولوژیک و وزن خشک علف های هرز مزرعه، تاثیر معنی داری داشت. ولی بر شاخص برداشت و ارزیابی چشمی خسارات گیاهان هرز، معنی دار نبود. با افزایش غلظت عصاره آللوپاتیک، عملکرد دانه در گیاه لوبیا سبز افزایش یافت، به طوری که بیشترین میزان عملکرد دانه (981 کیلوگرم در هکتار) در گیاهان تحت تیمار تلخه و غلظت 100 درصدی عصاره آللوپاتیک مشاهده شد. کمترین میزان وزن خشک علف های هرز (12/33 گرم در متر مربع) در گیاهان تحت تیمار با چاودار در غلظت 100 درصدی عصاره آللوپاتیک مشاهده شد که با تیمار ماشک در همان غلظت، تفاوت معنی داری نداشت. دلیل کاهش میزان وزن خشک گیاهان هرز مزرعه لوبیا در غلظت بالای عصاره آللوپاتیک را می توان به اثرات کنترلی عصاره گیاهان مورد آزمایش نسبت داد. در مجموع افزایش غلظت عصاره های آللوپاتیک بر میزان تراکم و وزن خشک علف های هرز، اثر بازدارندگی و بر وزن صد دانه، طول غلاف، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه گیاه لوبیا سبز اثر افزایشی معنی داری داشتند.

    کلیدواژگان: دگر آسیبی، علف هرز، عصاره گیاهی، لوبیا سبز
  • ناصر مجنون حسینی* صفحات 33-42
    تعیین تراکم یا میزان بذر مطلوب یکی از جنبه های مهم مدیریت زراعی است که برای کاهش بذر مصرفی و در نتیجه کاهش هزینه تولید یا افزایش تولید در واحد سطح انجام می شود. در این بررسی، واکنش چهار رقم اصلاح شده (تجاری) گندم در تراکم های مختلف در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران در سال زراعی 1398 مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد که شامل عامل رقم گندم تجاری در چهار سطح (ارقام مهدوی، قدس، مرودشت و M75-5) و عامل تراکم کاشت در پنج سطح (200، 250، 300، 350 و 400 بوته در متر مربع) بود. صفات ارتفاع، تعداد پنجه و سنبله بارور، تعداد دانه در هر سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که واکنش ارقام گندم به تغییرات تراکم بوته در اغلب صفات مورد مطالعه به جز تعداد پنجه، عملکرد دانه و ماده خشک در واحد سطح تفاوت معنی داری داشتند. واکنش ارقام گندم مورد بررسی به تراکم بوته روند مثبتی داشت، به طوری که بیشترین عملکرد دانه و بیولوژیک همه ارقام در تراکم های بالاتر (350 و 400 بوته در متر مربع) به دست آمد. گندم قدس با بیشترین ارتفاع بوته (86/5 سانتی متر) و بیشترین تعداد سنبله بارور (164 سنبله در متر مربع) نسبت به ارقام مهدوی، مرودشت و M75-5 برتر بود. در مجموع، نتایج نشان داد که کاربرد تراکم 350 بوته در متر مربع را می توان به عنوان بهترین تراکم کاشت برای ارقام گندم تجاری پاییزه در منطقه کرج و نقاط مشابه آن در نظر گرفت، که از هدر رفت بذر ارقام اصلاح شده جلوگیری می نماید.
    کلیدواژگان: ارقام گندم، عملکرد پتانسیل، عملیات زراعی، ماده خشک، هزینه نهاده ها
  • محمدصفر نوری*، نثار احمد طالیمن صفحات 43-56
    آزمایش حاضر با هدف بررسی اثر کاربرد ترکیبی کودهای نیتروژن، فسفر و پتاسیم بر رشد، عملکرد و خصوصیات کیفی دانه گندم تحت شرایط تنش خشکی انجام گردید. در این آزمایش از ارقام مینامینوکوری و  للمی-2 استفاده شد. تیمارها شامل کاربرد کودهای نیتروژن، فسفر و پتاسیم و اعمال تنش خشکی بود. ارقام مذکور بعد از مرحله گلدهی در معرض سه سطح تنش خشکی (آبیاری  نرمال، تنش خفیف و شدید خشکی) قرار گرفتند. نتایج نشان داد تنش خشکی سبب کاهش رشد، عملکرد، مقدار نشاسته و پنتوزان قابل حل در آب دانه گردید، درحالی که، میزان پروتیین خام و فیتات فسفر دانه را در هردو رقم افزایش داد.  بالاترین مقادیر عملکرد دانه و نشاسته دانه در شرایط آبیاری نرمال و تنش خشکی مربوط به رقم للمی-2 بود. درحالی که، رقم مینامینوکوری بیشترین مقدار پروتین خام، پنتوزان کل، پنتوزان قابل حل در آب و فیتات فسفر دانه را به خود اختصاص داد. همچنین، نتایج این آزمایش نشان داد که کاربرد مقدار کافی کودهای نیتروژن، فسفر و پتاسیم می تواند اثرات زیان بار تنش خشکی را کاهش دهد. علاوه برآن، انتخاب ژنوتیپ های متحمل در برابر تنش خشکی مانند رقم للمی-2 جهت به حد اقل رسانیدن خسارت ناشی از تنش خشکی مفید می باشد.
    کلیدواژگان: پروتئین، پنتوزان، عملکرد، فیتات، گندم
  • هرمز اسدی*، ابراهیم زارع، عادل نعمتی، لادن شفیعی بافتی، حسین مرادی صفحات 57-66
    اهداف پژوهش حاضر، بررسی شاخص پذیرش، برآورد نسبت فایده به هزینه، نرخ بازده سرمایه گذاری و مازاد اقتصادی رقم گندم آبی دوروم شبرنگ بوده که در سال 1397 اجرا شده است. اطلاعات این پژوهش از طریق ابزار پرسشنامه از سطح موسسات، سازمان ها و مراکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان های هدف جمع آوری گردید. متدولوژی تحقیق، تحلیل پذیرش و معیار مازاد اقتصادی است. طبق نتایج، میانگین درجه پذیرش رقم شبرنگ نسبت به کل ارقام گندم دوروم و گندم آبی کشور به ترتیب 71/7 و 1/5 درصد مشخص شد، به طوری که بیشترین درجه پذیرش مربوط به استان کرمان بود. کاهش هزینه ناشی از برنامه اصلاحی برای هر کیلو محصول رقم گندم دوروم شبرنگ نسبت به رقم شاهد 6/7 درصد محاسبه شد. ارزش کنونی خالص تحقیقات رقم شبرنگ 16/7 میلیارد ریال محاسبه شد. نسبت فایده به هزینه برآورد شده نشان داد، به ازای یک ریال سرمایه گذاری در معرفی این رقم، منفعت حاصله 7/2 ریال بوده است. نرخ بازده سرمایه گذاری تحقیقات و کشت رقم شبرنگ 43/5 درصد برآورد گردید. بنابراین، با توجه به شاخص های سودآوری، برنامه به نژادی و کشت رقم گندم آبی دوروم مورد مطالعه در کشور اقتصادی بوده است.
    کلیدواژگان: آثار اقتصادی، تحلیل پذیرش، رقم، سیستم آبی، گندم
  • آمنه قاسمی مصرمی، محمود سلوکی*، صابر گلکاری، نفیسه مهدی نژاد، محمد حازم قلعجی، براتعلی فاخری، میترا جباری صفحات 67-84
    یکی از مهم ترین تنش های غیرزنده در نواحی خشک و نیمه خشک دنیا از جمله ایران، شوری خاک و آب است که باعث کاهش عملکرد گیاهان زراعی می شود. تعیین میزان خسارت تنش شوری به محصولات زراعی از جمله گندم از اهمیت بسیاری برخوردار است. از آن جایی که تجزیه و تحلیل فلورسانس کلروفیل به ابزاری مهم در تحقیقات اساسی و کاربردی در زمینه فیزیولوژی گیاه و زراعت تبدیل شده است، این آزمایش جهت بررسی تاثیر شوری بر فلورسانس کلروفیل 240 ژنوتیپ گندم در سه سطح شوری (صفر، 9، 12 دسی زیمنس) در شرایط گلخانه انجام گرفت. پس از 21 روز تنش شوری، پارامتر های فلورسانس کلروفیل (فلورسانس حداکثر (Fm)، فلورسانس حداقل (Fo)، فلورسانس متغیر (Fv)، حداکثر عملکرد کوانتومی فتوسیستم، شاخص کارایی فتوسنتز (PI، Vj ، Fv / Fo و ABS/RC) و میزان رنگدانه های فتوسنتزی اندازگیری شد. تمام رنگدانه های فتوسنتزی پس از اعمال تنش شوری کاهش یافت و این کاهش، در ژنوتیپ های حساس معنی دار بود. همچنین شوری باعث کاهش معنی دار عملکرد کوانتومی فتوسیستم (Ø PSII) II و بیشینه عملکرد کوانتومی فتوسیستم II (Fv/Fm) و افزایش معنی دار پارامتر های ABS / RC، Fo و Vj در ژنوتیپ های حساس گردید.
    کلیدواژگان: پارامترهای فلورسانس، رنگدانه های فتوسنتزی، شاخص عملکرد، عملکرد کوانتومی فتوسیستم II
  • مهتاب صالحی*، فائزه سیاهوشی، فاطمه داوودی صفحات 85-94
    کاربرد کودهای آلی، نقش مهمی در بهبود خصوصیات کمی و کیفی گیاهان دارویی دارد. همیشه بهار با نام علمی (Calendula officinalis L) یکی از گیاهان دارویی مهم و متعلق به خانواده کاسنی (Asteraceae) است. عصاره همیشه بهار، در درمان التهاب های پوستی، اگزما و خشکی پوست کاربرد دارد و دارای اسانس، کاروتنویید و اسیدهای آمینه است. این پژوهش به منظور بررسی کاربرد ورمی کمپوست و هیومیک اسید، بر برخی خصوصیات کمی و ترکیبات اسانس گل همیشه بهار با شش تیمار و سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه نهاوند در سال 1398 انجام شد. تیمارها شامل شاهد، کود ورمی کمپوست در دو سطح 100 و 200 گرم و هیومیک اسید در دو سطح 0.5 و 1 گرم در لیتر و تیمار تلفیقی 100 گرم ورمی کمپوست و 0.5 گرم در لیتر هیومیک اسید بودند. نتایج نشان داد بیشترین میزان فنل کل (0.137 میلی گرم گالیک اسید بر گرم عصاره) در تیمار تلفیقی 100 گرم ورمی کمپوست و 0.5 گرم در لیتر هیومیک اسید به دست آمد. بالاترین درصد اسانس (0.32 درصد) نیز در تیمار تلفیقی هیومیک اسید و ورمی کمپوست به دست آمد. 28 ترکیب در اسانس مشاهده گردید که آلفا-کادینول بالاترین مقدار را به خود اختصاص داد. بالاترین میزان آلفا-کادینول در تیمار تلفیقی ورمی کمپوست و هیومیک اسید به دست آمد. می توان گفت کاربردکودهای آلی، می تواند در بهبود خصوصیات کمی گل همیشه بهار موثر باشد.
    کلیدواژگان: آلفا-کادینول، اسانس، فنل، همیشه بهار
  • زینت عبدالملکی، قادر میرزاقادری* صفحات 95-108
    Aegilops geniculata گونه ای تتراپلویید با فرمول ژنومی MgMgUgUg دارای صفات مقاومت به تنش های زنده و غیرزنده بوده که از طریق تلاقی قابل انتقال به گندم است. در این تحقیق سه رقم گندم نان 'نوید'، 'امید' و 'زرین' با دو ژنوتیپ 386 و 387 گونه Ae. geniculata تلاقی داده شدند. تلاقی پذیری هیبریدهای حاصل (نسل F1) از 11/93 درصد (در هیبریدهای زرین × Ae. geniculata '387') تا 48/25 درصد (در هیبریدهای نوید × Ae. geniculata '386') متغیر بود. تعدادی از گیاهچه های هیبرید با کلشی سین تیمار شدند که همگی بذر تولید کردند و با هیبریدهای تیمار نشده با کلشی سین مورد مقایسه قرار گرفتند. هیبریدهای تیمار نشده با کلشی سین غیر از هیبرید زرین × Ae. geniculata نیز بذر F2 (آمفی پلویید)تولید کردند. الگوی جفت شدگی کروموزوم ها در متافاز I میوز گیاهان F1 عمدتا یونی والنت و به ندرت بی والنت های میله ای بودند. تعداد کروموزوم ها در سلول های متافازی نوک ریشه نمونه ای از بذور F2 از 45 تا 65 متغیر بود. روش دورگه سازی فلورسنت در محل با کاوشگرهای (GAA)10 و pTa535-1 توانست کروموزوم های گندم و Ae. geniculata را در بذور F2 شناسایی کند.
    کلیدواژگان: آمفی پلوئید، باروری، تلاقی بین گونه ای، دورگه سازی فلورسنت در محل (FISH)
  • سهیلا افکار* صفحات 109-118
    توانایی جوانه زنی بذر مرحله مهمی برای استقرار مناسب می باشد. پرایمینگ بذر شامل روش های بسیار ساده ای است که می تواند در بهبود جوانه زنی بذر و استقرار گیاهچه موثر باشد مرزه گیاه معطری است که در صنایع غذایی و داروسازی استفاده می شود. برای ارزیابی تاثیر پرایمینگ بر جوانه زنی سه اکوتیپ خوزستانی، اصفهانی و اردستانی مرزه (Satureja hortensis L.) آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شد. فاکتورها شامل 4 غلظت نیترات پتاسیم (ppm 200, 100, 50,  0) و 3 زمان پرایمینگ (0، 24 و 48 ساعت) بود. نتایج نشان داد که در دو اکوتیپ اردستانی و خوزستانی مرزه اکثر پارامتر های جوانه زنی در غلظت ppm 200 نیترات پتاسیم و زمان 48 ساعت کاهش یافتند در حالیکه 24 ساعت پس از تیمار با غلظت ppm 100 نیترات پتاسیم اغلب پارامترهای جوانه زنی اکوتیپ اصفهانی کاهش نشان دادند. بر اساس نتایج مشاهده شده بهترین و موثرترین تیمار نیترات پتاسیم در تحریک جوانه زنی هر اکوتیپ متفاوت بود. بطورکلی بر اساس نتایج این آزمایش، غلظت پایین نیترات پتاسیم پارامتر های جوانه زنی و استقرار گیاهچه را بهبود بخشید اما غلظت بالا صفات مورد مطالعه را کاهش داد.
    کلیدواژگان: پارامترهای جوانه زنی، پیش تیمار، مرزه (.Satureja hortensis L)، نیترات پتاسیم
  • لیلا یاری، فائزه دریایی*، بهمن دالوند صفحات 119-132
    تحقیقی در مزارع تولید بذر گندم در دو شرکت در استان های تهران (1) و  البرز (2) در سال زراعی 1398-1397 روی ارقام سیروان، بهاران، سیوند، پیشتاز، رخشان، پیشگام، پارسی طلایی و حیدری بر اساس طرح مصوب به شماره ثبت 971216-021-08-08-2 در موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال اجرا گردید. مطابق با دستورالعمل های معمول کنترل وگواهی بذر،  شناسایی و ارزیابی تعداد علف های هرز غیرمجاز، تعداد سنبله های سایر ارقام و سایر محصولات در مزارع انجام گرفت. بعلاوه خلوص فیزیکی و درصد جوانه زنی نمونه های بذر در آزمایشگاه مورد ارزیابی گرفتند. نتایج نشان داد که شرکت 2 در هر کرت بازدید، از آلودگی های مزرعه ای کمتری در مقایسه با شرکت 1 برخوردار بود.  به طوری که میانگین کل تعداد سنبله سایر ارقام در دو شرکت 1 و 2 به ترتیب 9/9 و 9/1 عدد و میانگین کل تعداد سنبله سایر محصولاتدر شرکت 1 و 2 به ترتیب 2/2 و 1/1 عدد بوده است. از نظر تعداد بذر علف های هرز غیر مجاز، بیشترین فراوانی متعلق به علف هرز یولاف بود، به طوری که در شرکت 1 بذر  یولاف 66/1 درصد و درشرکت 2، 39/2 درصد کل بذر علف های هرز غیر مجاز موجود در محموله بذری را تشکیل داد.  محموله های بذری خریداری شده شرکت 2 از تعداد بذر علف هرز غیر مجاز و بذر سایر محصولات کمتری برخوردار بودند. متوسط عملکرد بذر گندم در  شرکت 1، 4/6 و در شرکت 2، 5 تن در هکتار بود.  میانگین خلوص فیزیکی کل پارت های بذری ارزیابی شده در هر دو شرکت 99/6 درصد و میانگین تولید گیاهچه های عادی درشرکت 1 و 2 به ترتیب 93/6درصد و 93/9 درصد بود.
    کلیدواژگان: ارقام گندم، خلوص فیزیکی، علف هرز غیر مجاز، گیاهچه عادی
  • حسین پورهادیان*، نبی هداوند، مجید خلیلی، حسن کاظم اصلانی صفحات 133-146

    به منظور بررسی عملکرد، اجزای عملکرد و شاخص های رشد ارقام لوبیا آزمایشی در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار و پنج رقم لوبیای قرمز شامل بومی ازنا، درخشان، صیاد، گلی و ناز در مرکز خدمات جهادکشاورزی شهرستان ازنا انجام شد. نتایج نشان داد ارقام لوبیا قرمز از نظر صفات اندازه گیری شده در سطح یک درصد با هم اختلاف معنی دار داشتند. رقم گلی دارای بیش ترین میزان وزن خشک، LAI، ارتفاع بوته، فاصله میان گره، تعداد گره در ساقه، تعداد دانه در بوته و در مترمربع، شاخص برداشت، عملکرد دانه در بوته و در مترمربع و عملکرد بیولوژیک بود. اما بیش ترین CGR در رقم بومی ازنا حاصل شد و رقم ناز دارای بیش ترین تعداد برگ در بوته، تعداد شاخه فرعی در بوته و در مترمربع و تعداد نیام بارور در بوته بود. از طرف دیگر رقم صیاد دارای بیش ترین NAR، RGR و تعداد دانه در نیام و رقم درخشان دارای بیش ترین نسبت نیام به ارتفاع بوته و وزن صد دانه بود. به جز کم ترین تعداد دانه در نیام که در رقم ناز و نسبت نیام به ارتفاع بوته که در رقم گلی مشاهده شد، کم ترین مقدار سایر صفات در رقم درخشان به دست آمد. با توجه به نتایج حاصل از این آزمایش، رقم گلی مناسب کشت در منطقه مورد مطالعه تشخیص داده شد. بررسی روابط همبستگی نشان داد عملکرد، همبستگی بالا و معنی داری با وزن خشک در هر بوته (**0/77)، شاخص سطح برگ (**0.72)، سرعت رشد محصول (**0.66)، تعداد شاخه فرعی در بوته و در مترمربع (**0/61)، تعداد گره در بوته (**0/98)، تعداد دانه در بوته (**0/86)، وزن صد دانه (*0/45-)، نسبت نیام به ارتفاع بوته (**0/88-)، فاصله میان گره (**0/79)، ارتفاع بوته (**0/91)، عملکرد بیولوژیک (*0/49) و شاخص برداشت (**0/61) داشت.

    کلیدواژگان: عملکرد، وزن خشک، RGR، LAI، CGR
  • رویا فتاح نیایی، یاسر علیزاده*، احسان الله زیدعلی صفحات 147-162

    به منظور بررسی اثر کشت مخلوط افزایشی و جایگزینی بر عملکرد، کارایی مصرف و جذب نور گلرنگ و نخود، آزمایشی در قالب طرح  بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار و 9 تیمار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام در سال زراعی 1399-1398 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل: کشت خالص:  گلرنگ (25 بوته در متر مربع)،  نخود (25 بوته در متر مربع)، کشت مخلوط جایگزینی: (70% گلرنگ، 30%  نخود)، (%50 گلرنگ، 50% نخود)، (30% گلرنگ، 70% نخود) و کشت مخلوط افزایشی: (100% گلرنگ + 30% نخود)، (100% گلرنگ +50% نخود)، (100% نخود + 30% گلرنگ) و (100% نخود + 50% گلرنگ) بود. نتایج نشان داد بیشترین عملکرد دانه (190 کیلوگرم در هکتار) و زیستی (1070 کیلوگرم در هکتار) گلرنگ در سری افزایشی 100% گلرنگ+ 30% نخود مشاهده شد. بیشترین (1/47) و کمترین (0/86) نسبت برابری زمین به ترتیب در سری های افزایشی 30% گلرنگ+ 100% نخود و جایگزینی 70% گلرنگ + 30% نخود حاصل گردید. حداکثر شاخص سطح برگ در گلرنگ و نخود به ترتیب 60 و 80 روز پس از کشت مشاهده شد. بیشترین مقدار کارایی مصرف نور گلرنگ و نخود به ترتیب در تیمارهای افزایشی  100% گلرنگ+30% نخود و جایگزینی 50% گلرنگ+50% نخود حاصل شد. بالاترین میزان تشعشع جذب شده (603 مگا ژول بر متر مربع) در الگوی افزایشی 100% گلرنگ+ 50% نخود بود. الگوی کشت مخلوط نخود و گلرنگ باعث بهبود میزان جذب تشعشع و کارایی مصرف نور در این گیاهان گردید که نتیجه آن بیشتر شدن عملکرد کل در واحد سطح و بالا رفتن میزان LER بود.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، الگوی کشت، شاخص سطح برگ، کشت پاییزه، نسبت برابری زمین
|
  • Tahmaseb Hosseinpour, Hadis Nematpoor Malekabad *, Ali Ahmadi Pages 1-18
    Tillage plays a vital role in providing a suitable seedbed, controlling weeds, mixing fertilizers, and other inputs. Therefore, proper tillage management is of special importance in exploiting and maintaining soil stability. In this study, to investigate the effect of different tillage methods on grain yield and other agronomic traits, 23 promising cultivars and lines of wheat in different tillage systems (conventional tillage, reduced tillage, and no-tillage) were evaluated in the form of split plots with a randomized complete block design with three replications. The experiment was conducted in dryland farms of tropical farmers (Kuhdasht city) in Lorestan province in the 2018-19 growing season. The results showed a significant difference between tillage systems and cultivar/line in grain yield. Also, the significant interaction of cultivar/line × tillage system showed a different response of cultivars and lines to tillage system treatment. This order indicates the need to select the appropriate cultivar/line for each tillage system. Among the top 10 cultivars and wheat lines in grain yield and other desirable agronomic traits, Paya cultivar and promising lines KANZ * 4 / KS85-8-4 and Line17 can be planted in warm and semi-warm regions of Lorestan province in all three tillage systems recommended to farmers.
    Keywords: No-tillage, dryland, grain yield, reduced tillage, Wheat
  • Masoud Rezaei, Ehsan Zeidali *, Mojgan Veisi Pages 19-32

    In order to evaluate the effect of harmful extracts of russian knapweed, vetch, and rye on weeds control of french bean, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in 2017 at the Agricultural and Natural Resources Research Station, West Islamabad. Experimental treatments included cranberry, vetch, and rye weeds and their other pest extracts at three levels (zero, 50, and 100% of vetch, cranberry, and rye aerial part extracts). The results showed that the interaction of weed species and the concentration of allopathic extract had a significant effect on grain yield, 100-grain weight, biological yield, and dry weight of field weeds but had no significant effect on harvest index and ocular assessment of plant damage. With increasing the concentration of allopathic extract, french bean grain yield increased. The highest grain yield (981 kg.ha-1) was observed in plants treated with crap and the concentration of 100% allopathic extract. The lowest dry weight of weeds (12.33 g.m-2) was observed in plants under rye treatment at a concentration of 100% of the allopathic extract, which was not significantly different from vetch treatment at the same concentration. The decrease in the dry weight of bean field plants at high concentrations of other harmful extracts can be attributed to the control effects of the tested plant extracts. In general, increasing the concentration of allopathic extracts had an inhibitory effect on the density and dry weight of weeds and had a significant increase in 100-seed weight, pod length, biological yield, and grain yield of french bean.

    Keywords: Allelopathy, weed, herbal extract, french bean
  • Nasser Majnoun Hosseini * Pages 33-42
    Determine the optimal seed density is one of the most important aspects of crop management to reduce seed consumption (cost reduction) or increase yield per unit area. In this study, the response of four commercial wheat cultivars at different plant densities was evaluated at the research farm of the Faculty of the University of Tehran in 2019. The experiment was conducted as factorial based on randomized complete blocks design with four replications. Wheat seeds of four cultivars (Ghods, Mahdavi, Marvdashat and M75-5) were sown at five levels (200, 250, 300, 350, and 400 plants per square meter). Traits height, number of tillers and spikes, number of seeds per spike, 1000-seed weight, grain yield, biological yield, and harvest index were measured. The results of analysis of variance showed that the response of wheat cultivars to changes in plant density was significantly different in most traits except tiller number, grain yield, and dry matter per unit area. The response of wheat cultivars to plant density was a positive trend so that the highest grain and biological yield of all cultivars was obtained at higher densities (350 and 400 plants per square meter). Ghods wheat cv. with the tallest plant (86.5 cm) and high fertility spike (164 spike per square meter) was superior to Mahdavi, Marvdasht, and M75-5 cultivars. Overall, the results showed that the application of density of 350 plants per square meter can be considered as the best plant density for autumn commercial wheat cultivars in Karaj region and similar places, which prevented the surplus consumption of improved cultivars seed (cost reduction), in approved with many researchers.
    Keywords: Wheat cultivars, potential yield, crop operations, dry matter, input cost
  • Mohammad Safar Noori *, Nesar Ahmad Taliman Pages 43-56
    The present experiment aimed to investigate the effect of the combined application of nitrogen (N), phosphorus (P), and potassium (K) fertilizers on the growth, yield, and quality of wheat grains under drought stress conditions. Minaminokaori and Lalemi-2 varieties were used in this experiment. The experimental treatments were nitrogen, phosphorus, potassium fertilizers, and drought stress. These cultivars were exposed to three levels of drought stress (well-irrigated, mild, and severe drought) after the flowering stage. The results showed that drought stress decreased wheat growth, grain yield, starch content, and water-soluble pentosan, but increased crude protein and phytate phosphorus content in both cultivars. The highest grain yield and grain starch content under normal irrigation and drought stress conditions belonged to Lalemi-2 cultivar. Whereas, Minaminokaori had the highest amount of grain crude protein, total pentosan, water-soluble pentosane, and phytate phosphorus. Moreover, the results of this experiment showed that the application of adequate amounts of NPK fertilizers could mitigate the adverse effects of drought stress. Furthermore, the selection of drought-tolerant genotypes such as Lalemi-2 cultivar is useful for minimizing drought-induced damage.
    Keywords: Protein, pentosan, Yield, phytate, Wheat
  • Hormoz Asadi *, Ebrahim Zare, Adel Nemati, Ladan Shafiee Bafti, Hossain Moradi Pages 57-66
    The current study attempted to determine adoption indices, such as estimation of Benefit-Cost Ratio (BCR), Internal rate of return (IRR), and economic surplus (ES) due to planting of irrigated durum wheat Shabrang variety during to concern period. This research was carried out in  2018-2019. Data were collected from institutes, Jihad-e-Agriculture organizations, Agricultural Research and Education, and Natural Resource Centers of targets provinces through filling out the questionnaire. The methodologies of the research were adoption analysis and economic surplus criteria. According to the results, the mean adoption degree of Shabrang variety to total irrigated durum wheat varieties and total irrigated wheat varieties was estimated at 71.7 and 1.5 percent. The highest adoption degree of Shabrang variety belonged to Kerman province. Reducing cost per kg of Shabrang varieties to check variety was calculated 6.7 percent. Net present value (NPV) of breeding program and planted of Shabrang variety was calculated  16.7  milliard rials. The benefit-cost ratio of the concern was estimated at 7.2 the internal rate of return (IRR) of Shabrang variety was estimated at 43.5 percent. Thus, it can be said that the breeding program and planting of irrigated durum wheat Shabrang variety in the country are evaluated economically.
    Keywords: Economic Effects, adoption analysis, variety, irrigated system, Wheat
  • Ameneh Ghasemi Masarmi, Mahmood Solouki *, Saber Golkari, Nafiseh Mahdinezhad, Mohamed Hazem Kalaji, Baratali Fakheri, Mitra Jabbari Pages 67-84
    One of the important abiotic stresses in the arid and semi-arid world, including Iran, is soil and water salinity that reduces crop yield. Determination of damage amount of salinity stress to crops such as wheat is also essential. Since chlorophyll fluorescence analysis has become an important tool in fundamental and applied research in the field of plant physiology and agronomy, this experiment was conducted to investigate the effect of salinity on chlorophyll fluorescence of 240 wheat genotypes at three levels of salinity (0, 9, 12 dS.m-1) in greenhouse conditions. After 21 days of salinity stress, chlorophyll fluorescence parameters and related transients (Fo, Fv, Fm, Fv/Fm, Vj, PI, Fv/Fo, and ABS/RC) and the photosynthetic pigments were measured. All photosynthetic pigments decreased after salinity stress, and this decrease was significant in susceptible genotypes. Salinity also significantly reduced the quantum yield of photosystem II (Ø PSII) and the maximum quantum yield of photosystem II (Fv/Fm) and significantly increased the ABS/RC, Fo, and Vj parameters in susceptible genotypes.
    Keywords: Fluorescence parameters, photosynthetic pigments, performance index, photosystem II quantum yield
  • Mahtab Salehi *, Faezeh Siahvashi, Fatemeh Davoodi Pages 85-94
    The application of organic fertilizers has a vital role in improving the quantitative and qualitative characteristics of medicinal plants. Calendula officinalis L. is an important medicinal plant from the Asteraceae family. Its extract has medicinal effects such as wound healing, anti-inflammatory, blood purifying, and antibacterial and contains essential oils, carotenoids, and amino acids. This experiment was conducted in a completely randomized design with six treatments and three replications to investigate the effect of humic acid and vermicompost on some quantitative characteristics and essential oil composition of Calendula officinalis L. in the research greenhouse of the University of Nahavand in 2019. Treatments include control, vermicompost fertilizer in two levels of 100 and 200 g and humic acid in two levels of 0.5 and 1 g.L-1, and integrated treatment of 100 g vermicompost and 0.5 g.L-1 humic acids. The results showed that the highest amount of phenol was produced in the integrated treatment of humic acid and vermicompost. The highest percentage of essential oil (0.32%) was obtained in the integrated treatment of humic acid and vermicompost. Twenty-eight compounds were observed in essential oil, in which alpha-Cadinol had the highest amount. Also, the highest level of alpha-Cadinol was obtained in the integrated treatment of vermicompost and humic acid. It can be said that the use of organic fertilizers can be effective in improving the quantitative characteristics of marigold flowers.
    Keywords: Alpha-Cadinol, essential oil, phenol, Calendula officinalis L
  • Zinat Abdolmalaki, Ghader Mirzaghaderi * Pages 95-108
    Among the wild relatives of wheat, species in the genus Aegilops have a close relationship to wheat. Aegilops geniculata Roth (2n = 4x = 28; MgMgUgUg) is an allotetraploid, tolerant to various biotic and abiotic stresses that can be introgressed into bread wheat via hybridization and backcrossing. Here, we crossed three bread wheat (Triticum aestivum L., 2n = 6x = 42; AABBDD) cultivars ‘Navid’, ‘Omid’ and ‘Zarin’ with two Ae. geniculata accessions ‘386’ and ‘387’. ‘Zarin’ × Ae. geniculata ‘387’ and ‘Navid’ × Ae. geniculata ‘386’ crosses showed the lowest (11.93%) and highest (48.25%) crossability, respectively. Polyploidy was induced by colchicine treatment in some F1 seedlings and their fertility was compared to non-treated plants. Non-treated hybrid plants with the exception of Zarin’ × Ae. geniculata hybrids also produced F2 seeds. Chromosome configurations in metaphase I of meiosis were mostly univalent along with 3 to 4 rod bivalents. Chromosome numbers in the root tip cells of a sample of F2 seeds ranged from 45 to 65. Fluorescence in situ hybridization (FISH) using (GAA)10 and pTa535-1 as probes, could identify parental chromosomes in the resulting amphiploids.
    Keywords: Amphiploid, fertility, interspecific hybridization, fluorescence in situ hybridization
  • Soheila Afkar * Pages 109-118
    Seed germination ability is an essential step for optimum stand establishment. Seed priming includes very simple methods that could improve seed germination and establishment of the seedling. Satureja hortenssis L. is an aromatic plant used in the food and pharmaceutical industry. To evaluate the effect of priming on germination of Khuzestan, Isfahan, and Ardestan ecotypes of Satureja hortensis L, a factorial experiment on the base of a completely randomized design was conducted with three replications. Factors are four concentration levels (0, 50, 100, and 200 ppm) of KNO3 and three priming time levels (0, 24, 48 hours). Results showed that germination parameters reduced at 200 ppm of KNO3 and 48 h in the Khuzestan and Ardestan ecotypes, but for the Isfahan ecotype, 24h after treatment with 100 ppm KNO3 most germination parameters were reduced. According to the observed results, the best and most effective treatment for stimulation of germination is different for each ecotype. In conclusion, these results showed that the low concentration of KNO3 increased germination and seedling parameters, but the high concentration decreased studied traits.
    Keywords: Germination parameters, pretreatment, savory (Satureja hortensis L.), nitrate potassium
  • Leila Yari, Faezeh Daryaei *, Bahman Dalvand Pages 119-132
    To evaluate the quality of fields and seed plots in two wheat seed production companies in Tehran (1) and Alborz (2) provinces. The experiment was conducted in 2018-2019 on Sirwan, Baharan, Sivand, Pishtaz, Rakhshan, Pishgam, and Persian gold cultivars at Seed and plant Certification and Registration Research Institute according to PROJECT NO: 2-08-08-021-971216. The distribution of noxious weeds, other crops, and other species in fields was recorded. Also, seed samples were analyzed in a seed quality analysis laboratory for seed germination percent and physical purity. The results showed that the fields of company 2 were better than company 1. As a result, the number of other crops in fields of companies 2 and 1 were observed at 1.1 and 2.2, respectively. Also, the number of other species in fields was recorded for companies 2 and 1, 9.1 and 9.9, respectively. The most weeds that have been observed in fields and seed samples were Avena fatua L. In addition, 66.1% and 39.2% of total Avena fatua L. were related to companies 1 and 2, respectively. Meanwhile, according to the estimated seed sample for the number of noxious weeds and other crops before processing, seed production of company 2 was better than company 1. Also, wheat seed yields for the two companies were recorded at 5.0 and 4.6 tons per hectare, respectively. The physical purity was 99.6% in the two companies, but the normal seedling of companies 2 and 1 was 93.9% and  93.6%, respectively.
    Keywords: Wheat cultivars, physical purity, noxious weed, normal seedling
  • Hossein Pourhadian *, Nabi Hadavand, Majid Khalili, Hassan Kazem Aslani Pages 133-146

    This experiment was carried out in a randomized complete block design with four replications and five cultivars of red beans, including local of Azna, Derakhshan, Sayad, Goli, and Naz in Jihad Agricultural Service Center Al-Mahdi Town, Azna. Results showed that red bean cultivars differ in the characteristics measured (P < 0.01). The highest dry weight, LAI, plant height, distance between internodes, nodes number on the stem, seeds number per plant and per square meter, harvest index, grain yield per plant and square meter, and biological yield belonged to the Goly cultivar. But, the highest CGR was in local varieties of Azna. Naz cultivar had the highest number of leaves per plant, number of sub-branches per plant and square meter, and number of fertile pods per plant. But Sayad cultivar had the highest NAR, RGR, and number of seeds per pod, and the Derakhshan cultivar had the highest ratio of the pod to plant height and 100- seed weight. Except for the lowest seeds number per pod in Naz and ratio pod to height and nodes number in Goly, the lowest Other characters were obtained in Derakhshan. According to the results of this experiment, the Goli cultivar is suitable for cultivation in the study area. The study of correlation relationships showed high and significant correlation between yield, and biological dry weight (0.77**), leaf area index (0.72**), crop growth rate (0.66**), sub-branch number per plant and per square meter (0.61**), node number per plant (0.98**), seed number per plant (0.86**), 100-seed weight (-0.45*), pod-to-height ratio(-0.88**), distance between nodes (0.79), height (0.91**), biological yield (0.49*) and harvest index (0.61**).

    Keywords: Yield, dry matter, CGR, LAI, RGR
  • Roya Fatahneaei, Yaser Alizadeh *, Ehsan Zeidali Pages 147-162

    In order to study the effect of intercropping (additive and replacement series) on yield and radiation use efficiency of safflower and chickpea, a field experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications and nine treatments at the research farm, Faculty of Agriculture, Ilam University during the growing season in 2020. Experimental treatments were include: sole crops: safflower (S) (25 plants.m-2) and chickpea (Ch) (25 plants.m-2), intercropping of replacement series: (70% S, 30% Ch), (50% S, 50% Ch), (30% S, 70% Ch) and intercropping of additive series: (100% S+ 30% Ch), (100%S + 50% Ch), (100% Ch + 30% S) and (100% Ch + 50% S). The results showed that the highest grain yield (190 kg.ha-1) and biological yield (1070 kg.ha-1) of safflower were obtained in additive series 100% S+ 30% Ch. The highest (1.47) and the lowest (0.86) land equivalent ratio was obtained from additive series 30% S+ 100% Ch and replacement series of 30%S+ 70% Ch, respectively. The highest radiation use efficiency (RUE) of safflower and chickpea was obtained in the treatments of 100% S + 30% Ch and 50% S + 50%Ch, respectively. The highest radiation absorbed (603 MJ.m-2) was obtained in the treatments of 100% S+ 50% Ch. Intercropping patterns of chickpea and safflower improved the radiation absorption and radiation use efficiency and increased the total yield per unit area and LER.

    Keywords: Yield components, cropping pattern, leaf area index, autumn planting, land equivalent ratio