فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی مازندران
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرش ملکی صفحات 9-30

    گردشگری روستایی از جمله فعالیت هایی است که در طی چند دهه اخیر در کشورهای توسعه یافته و طی سال های گذشته در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران، مورد توجه قرار گرفته است. غالبا گردشگری روستایی به عنوان ابزاری برای توسعه اقتصادی و اجتماعی نواحی روستایی در نظر گرفته می شود، اما یقینا اثرات آن از ابعاد مختلف، به سادگی قابل پیش بینی و مدیریت نیست. لذا شناخت و اشراف نسبت به آثار گردشگری در روستاها از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف این تحقیق بررسی اثرات گردشگری بر ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی نواحی روستایی روستاهای دهستان ناتل کنار سفلی از بخش مرکزی شهرستان نور در استان مازندران است. روش انجام این تحقیق، تحلیلی بوده و با استفاده از پیمایش میدانی و ابزار پرسش نامه اقدام به جمع آوری اطلاعات شده است. پس از تکمیل پرسش نامه که از گروه های گردشگران و ساکنان روستا تهیه شد، برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss ,excel استفاده گردید. بررسی نتایج تحقیق نشان می دهد که در منطقه مورد مطالعه، گردشگری در ابعاد مختلف، اثرات مثبت و منفی بر نواحی روستایی وارد کرده است. توسعه گردشگری در منطقه مورد مطالعه اگرچه پیامدهای مطلوبی به ویژه در زمینه های اقتصادی به همراه داشته، اما با اثرگذاری عمیق بر زمینه های اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی و مولفه های کلیدی گردشگری پایدار یعنی سطح رضایت و حمایت جامعه میزبان، رضایت جامعه گردشگران و منابع و جاذبه های گردشگری ،نشان از روند مخرب و ناپایدار توسعه گردشگری دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، اثرات گردشگری، اقتصادی ا، جتماعی، زیست محیطی
  • حسن اسلامیان، امیر موید صفحات 31-39

    محیط زیست و لزوم حفاظت از آن در دهه های اخیر مورد توجه جدی کلیه افراد و مجامع بین المللی و جهانی قرار گرفته است. توسعه بی رویه فعالیت های اقتصادی انسان از یک سو و اتکاء بی واسطه و وابستگی معیشتی قشر کثیری از جمعیت رو به رشد جهان به طبیعت از سوی دیگر، روز به روز از تنوع طبیعی اکوسیستم ها و زیستگاه ها می کاهد و محدودیت های بیش تری را برای زندگی و بقاء حیات وحش فراهم می کند. در نتیجه، اجرای برنامه های حفاظتی از گونه ها و اکوسیستم ها، فقط به نقاط مشخصی محدود شده که امروزه تحت عنوان مناطق حفاظت شده مشهورند. «برنامه ریزی و مدیریت راهبردی» از مهم ترین ارکان سیستم های مدیریت در یک سازمان است؛ مدیریت راهبردی، هنر و علم تدوین، اجرا و ارزیابی تصمیمات و وظایف چندگانه ای است که سازمان را قادر می سازد تا به مقاصد خود دست یابد.استفاده صحیح و موثر از «برنامه ریزی و مدیریت راهبردی» به عنوان مهم ترین رکن سیستم های مدیریت بوده که به لحاظ نقش پیش گیرنده آن، اثربخشی مثبتی بر کنترل مشخصه های فنی و غیرفنی در تمام سطوح و در نهایت بر نتایج نهایی و فرایندهای سازمان خواهد داشت.در این پژوهش به تحلیل و بررسی برنامه ریزی و مدیریت راهبردی توسعه حفاظت محیط زیست در سواحل و مناطق حفاظت شده دریایی به طور گذرا پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، مدیریت راهبردی، مناطق حفاظت شده، دریا، خشکی
  • هادی درگاهی، عزت الله نصرتی پایانی صفحات 40-58

    رشد و شکوفایی استعدادها، خلاقیت ها و فعالیت های ارزشمند در یک جامعه، بدون وجود امنیت امکان پذیر نخواهد بود. در بسیاری از مناطق ممکن است امنیت انتظامی و پلیسی وجود داشته باشد ولی به افرد احساس امنیت دست ندهد. شناسایی عوامل موثر بر احساس امنیت و تعیین میزان تاثیر این عوامل بر احساس امنیت مسئله تحقیق حاضر می باشد. هدف از اجرای تحقیق نیز تعیین اولویت های برنامه ریزی فعالیت ها جهت توسعه احساس امنیت در نواحی ساحلی استان مازندران می باشد. تحقیق حاضر از لحاظ ماهیت در زمره ی تحقیقات توصیفی و غیرآزمایشی(میدانی و پیمایشی) قرار داشته و نمونه آماری آن را 400 نفر از بومیان و مسافران نواحی ساحلی استان مازندران در تابستان سال 1391 تشکیل می دهند. محققان با استفاده از تجزیه و تحلیل فازی و نرم افزار EXCEL، شاخص های پلیسی موثر بر احساس امنیت را مورد بررسی قرار داده و به دنبال آن با استفاده از نرم افزار SPSS فرضیه های تحقیق را مورد آزمون قرار داده اند. یافته های حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد که شاخص توانمندی عملیاتی پلیس، شاخص رفتار حرفه ای پلیس و شاخص فعالیت-های اجتماعی پلیس بر احساس امنیت در نواحی ساحلی استان مازندران موثر می باشند که در این میان تاثیر شاخص توانمندی عملیاتی پلیس بیش از دو شاخص دیگر می باشد. نتایج بیان گر این امر می باشد که ایجاد احساس امنیت در نواحی ساحلی تنها از طریق توانمندی عملیاتی پلیس نیست، بلکه رفتار حرفه ای و فعالیت-های اجتماعی پلیس نیز بر ایجاد احساس امنیت موثر می باشند.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، نواحی ساحلی، منطق فازی، استان مازندران، پلیس
  • علیرضا باقری جامخانه صفحات 59-77

    نیروی انسانی برای هر سازمانی ارزش و اهمیت خاصی دارد و سازمان ها برای گزینش، جذب و استخدام آن هزینه های زیادی را متحمل می شوند تا بتوانند کیفی ترین نیروها را جذب و در جهت تحقق اهداف سازمان، از آن ها استفاده نمایند.اصولا هر سازمانی برای حفظ نیروهای موجود که به عنوان سرمایه های انسانی از آن یاد می شود، به اقدامات گوناگونی متوسل می شوند که آموزش و تربیت از مهم ترین راه کار می باشد. در این تحقیق با بیان مزایای آموزش در سازمان ها، به مهم ترین دیدگاه های فلسفی در رابطه با تعلیم و تربیت پرداخته و با اشاره به دیدگاه فلسفه تربیتی اسلام، نقش و انواع آموزش در سلامت کارکنان تشریح می گردد. سپس ضمن تبیین اهمیت آموزش مجازی در عصر فراپیچیدگی، با اشاره به وضعیت فعلی آموزش در ناجا، به آموزش مشارکتی به عنوان تحقق بخش اهداف ناجا تاکید می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، مکاتب فلسفی، آموزش مشارکتی، سرمایه انسانی، سازمان، ناجا
  • مهدی جوانمرد صفحات 78-103

    اعتیاد به انواع مواد مخدر به صورت یک معضل اجتماعی، روانی، بهداشتی در آمده که کشورهای مختلف و جوامع انسانی را به شدت تهدید می کند. روند رو به گسترش اعتیاد و سوء مصرف مواد مخدر، بنیاد جوامع را در ابعاد گوناگون اقتصادی، اجتماعی، اخلاقی و فرهنگی تحت تاثیر قرارداده و آن را از درون دچار فساد و تباهی کرده و در نهایت به انحطاط می کشاند. امروزه بزرگ ترین دغدغه جامعه، صرف نظر از مشکلات مالی و بی کاری، اعتیاد جوانان و نوجوانان به مواد مخدر می باشد، تنوع مواد چه به صورت صنعتی یا طبیعی و دسترسی آسان به آن ها در سال های اخیر این نگرانی را بیش تر کرده است. مصرف مواد مخدر در گروه سنی جوانان می تواند نیروی کارآمد کشور را ناکارآمد سازد وعلاوه بر این، صدمات اقتصادی و اجتماعی جبران ناپذیری رابه بار آورد. امروزه با بالا رفتن سطح علمی، کشورها بر این باورند که پیشگیری بهتر از درمان می باشد. با توجه تحقیقات به عمل آمده، عواملی چون اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، خانوادگی، فردی و روانی از جمله عوامی هستند که می توان با شناخت از آن ها راه کارهایی جهت پیشگیری جامعه در برابر این معضل اجتماعی پیدا کرد تا متحمل هزینه های گزاف درمان نشویم. اما آنچه که اهمیت دارد، ریشه کن کردن این موادهای افیونی است، هر چند باندهای مافیایی و سودهای کلان کاذب، تحقق این امر را بسیار کم رنگ می نماید.

    کلیدواژگان: اعتیاد، جامعه، اجتماع، موادمخدر، خانواده، جوان
  • شهربانو قبادی، علیرضا باقری جامخانه صفحات 104-125

    قرن بیستم عصر انقلاب صنعتی بود. امروزه جهان وارد فضای جدیدی شده است که می توان آن را انقلاب اطلاعات نامید. همچنان که وارد هزاره سوم می شویم ایجاد اطلاعات، تبدیل آن به خدمات و توزیع این خدمات بین مشتریان، محور اساسی فعالیت سازمان ها به شمار می آید. به موازات پیشرفت های اشاره شده، سازمان ها باید خود را مجهز به انواع فناوری های اطلاعات نمایند. فناوری اطلاعات عبارت است از هنر و علمی که در تولید و توزیع کالاها و خدمات به کار گرفته می شود. به بیان دیگر، فناوری اطلاعات به هرگونه فناوری که برای جمع آوری، ذخیره و پردازش اطلاعات مورد استفاده قرار می گیرد گفته می شود. نیروی انتظامی یکی از مهم ترین سازمان ها در ارایه خدمات امنیتی و انتظامی به مردم و متولی اصلی برقراری نظم و امنیت در جمهوری اسلامی ایران، در جهت عمل به شعار پلیس پاسخ گو، از فناوری اطلاعات در رده های امنیتی، انتظامی و... استفاده می نماید. گرچه استفاده از فناوری اطلاعات، چالش هایی را با خود به همراه دارد، لیکن ورود به این عرصه، خصوصا مدیریت بر فضای تولید و تبادل اطلاعات در جامعه برای پلیس ضروری است. روش تحقیق به کار رفته در پژوهش حاضر، توصیفی(اسنادی و کتابخانه ای) می باشد. پژوهش حاضر با بررسی نقش و جایگاه فناوری اطلاعات در نیروی انتظامی، ویژگی ها، چشم اندازها، راهبردها، مزایا و چالش های آن را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، فناوری اطلاعات، نیروی انتظامی، تهدیدها، انقلاب صنعتی
  • مسعود طالبی صفحات 126-135

    هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسه ای کارکردهای خانواده افراد دچار اعتیاد به اینترنت و عادی، براساس مدل مک مستر می باشد. طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی و نمونه مورد نظر 120 نفر کاربران اینترنت بوده اند که از کافی‎نت های موجود در شهر ساری جهت برقراری ارتباط با اینترنت استفاده می کردند؛ با روش تصادفی ساده و در دسترس انتخاب شدند. برای بررسی متغیرهای پژوهش از پرسش نامه اعتیاد به اینترنت و مقیاس سنجش خانواده استفاده گردید. افراد دچار اعتیاد به اینترنت در اغلب ابعاد مقیاس کارکرد خانواده، ضعیف تر از افراد عادی هستند. افراد معتاد به اینترنت در ابعاد حل مسیله، ارتباط، کنترل رفتاری، درگیری عاطفی و همچنین عملکرد عمومی، کارایی کم تری نسبت به افراد عادی نشان داده اند. اما در ابعاد پاسخ گویی عاطفی و نقش، تفاوت معناداری با یک دیگر نداشتند. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان می دهد که افراد دچار اعتیاد به اینترنت با اختلال در بسیاری از ابعاد کارکرد خانواده مواجه هستند.

    کلیدواژگان: کارکرد خانواده، مدل مک مستر، اعتیاد به اینترنت، افراد عادی، اختلال روانی
|
  • Arash Maleki Pages 9-30

    Rural tourism is one of activities which in recent decades in developed countries and in recent years in developing countries, including Iran, have been attentioned. Predominantly rural tourism considered as a tool for socio-economic development of rural areas, but certainly the impact of different dimensions, is not easy to predict and manage. Therefore, knowledge about the effects of tourism in rural areas is very important. The aim of this study is to investigate the effects of tourism on economic, social and environmental aspects of rural areas in NatelkenafSofla in Noor Township. Method of this study is analytical using field surveys and questionnaires to collect information. After completing the questionnaire in groups of tourists, residents and the village, for data analysis spss and excel softwares was used. Results show that in the study area, both positive and negative aspects of rural tourism have arrived. Tourism development in the study area, although associated with desirable consequences, especially in the economic aspects, but with profound impact on the social, cultural, environmental fields and key components of sustainable tourism, means the consent and support of the host community, tourists satisfaction and sources and attractions of tourism, show destructive and unsustainable process of tourism development.

    Keywords: rural development, rural tourism, tourism impacts, validity, credibility
  • Hassan Eslamian, Amir Moayyed Pages 31-39

    In recent decades, the environment and the necessity to preserve it has been the focus of attention by the public and international communities. The boundless development of human economical activities on one hand and direct reliance and living dependency of the developing population of the world on nature on the other hand, has degraded the natural diversity of the ecosystems and habitats, and imposes larger limitations to the life and survival of the wildlife. Thus, execution of programs to preserve the ecosystem and the species is just limited to some specific areas which nowadays are known as preserved areas. "Planning and strategic management", is one of the most important pillars of management systems in an organization; strategic management is the art and knowledge of compiling, executing and evaluating of the manifold decisions and responsibilities which enables an organization to achieve its goals. The right and effective use of "planning and strategic management" is considered as the most important aspect of management systems.

    Keywords: Planning, Strategic management, protected areas, marine, onshore
  • Hadi dargahi, Ezzatollah nosrati payani Pages 40-58

    The flowering and growth of the talents, creativities and invaluable activities in a society would be impossible without security. There might be police and disciplinary security in many areas but people may not feel secure. Identifying the factors which are effective in the sense of security, and determining the amount of effect these factors have is the statement of the problem of the current study. The aim of conducting this study is to determine the priorities of planning the activities in order to extend the sense of security in Mazandaran coastal areas. The current study is essentially descriptive and non-experimental (field study) and the sample population includes 400 native and tourists of the Mazandaran province coastal areas in the summer of 1391. The researchers have investigated the police factors which are effective in the sense of security by using fuzzy analysis and Excel software, followed by testing the research hypotheses using SPSS software. The findings of the test of hypotheses show that the factors of the operational ability of the police, the professional behavior of the police, and social activities of the police, are effective in the sense of security in coastal areas of Mazandaran, among which the factor of operational ability of the police is more effective than the other two. The results indicate that providing the sense of security in coastal areas of Mazandaran is not only achieved by the operational ability of the police, but also the professional behavior and social activities of the police are effective in establishing sense of security.

    Keywords: sense of security, coastal areas, Fuzzy logic, the province of Mazandaran, Police
  • Alireza Bagheri Pages 59-77

    Manpower is so important for any organization. And the organizations pay much cost to election, suction and recruitment so that they attract the best powers and use them to reach the organization’s goals.Fundamentally, any organization uses several methods to keep the manpower – that we call it Human capital – and instruction and civility are the most important methods. In this quest, we discuss about the advantages of instruction in organizations, and the most important philosophic viewpoints around tuition and civility; And with reference to viewpoint of Islamic cultural philosophy, we describe the task and species of instruction to make the employees safe. Then, we will say the importance of virtual education in free complicacy age; and according to condition of education in Naja, nowadays, we emphasis on co-operation education as a tool to reach goals of Naja.

  • Mehdi Javanmard Pages 78-103

    Addiction to various drugs threatens human communities and countries as a social mental issue. Increasing rate of drug abuse affects the basis of communities in terms of economy, sociology and culture and weakens its structure. Today the biggest obsession of society, not to mention financial problems and unemployment, is the addiction of the youth. Varieties of drugs and easy access to them in recent years have intensified the worries. Drug use in young age groups will make the potential workforce inefficient and useless while causing irrevocable economic and social damages. Today, with increase of science, countries believe that prevention is more efficient and useful than cure. Considering researches, factors such as social, cultural, economic, individual and mental factors have the greatest contribution in both inclining the youth to or preventing them from taking drugs so that high costs of cure will be spared. What is important is eliminate such sinister drugs. However existence of mafias and trafficking gangs stunt the fulfillment of this goal.

    Keywords: Addiction, Society, Community, Drug, Family, The youth
  • Shahrbanoo Ghobadi, Alireza Bagheri Pages 104-125

    Twentieth century was the age of industrial revolution. Nowadays, the world has entered a new era that can be called the information revolution. As we enter the third millennium, data creating, convert it into services and distribute services to the customers is the main task of the organization. As mentioned developments, organizations must be equipped to provide a variety of information technologies. Information Technology is the art and science which is used in producing and distributing goods and services. In other words, Information Technology is any technology which uses to collect, save and processing information. Naja, one of the important organizations in performing security and disciplinary services to people, and the main charge of maintaining discipline and security in Islamic Republic of Iran, in a way to perform the motto of responder police, uses Information Technology in security, disciplinary and etc. categories. Although, using Information Technology brings some challenges with itself, but entering into this arena, especially managing producing area and exchanging information is vital for the police. The research method used in this study, is descriptive (documentary and library) and is based on scholar's experiences. This study analyzes the properties, prospects, strategies, benefits and challenges, by investigating the role and position of Information Technology in Naja.

    Keywords: Cyber space, Information Technology, Police, Treats
  • Masud Talebi Pages 126-135

    The aim of this study was to compare family functioning individuals with Internet addiction model McMaster was normal. The study design was a descriptive - analytical. for variables Questionnaire measure Internet addiction and families were used. People with Internet addiction in many aspects of family functioning are weaker than normal. People with Internet addiction in many aspects of family functioning are weaker than normal. Internet addiction scale problem solving, communication, control, behavioral, emotional involvement and the general performance of the normal have shown lower performance. However, no significant difference in the dimensions of emotional responsiveness. The results of this study indicate that individuals with Internet addiction disorder are encountered in many aspects of family functioning.

    Keywords: Family functioning, McMaster Model, Internet Addiction