فهرست مطالب

گردشگری فرهنگ - پیاپی 8 (بهار 1401)

نشریه گردشگری فرهنگ
پیاپی 8 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صدیقه مجتبایی*، حسنعلی پیش بین، علی خوشاب صفحات 5-18

    نظر به تحریم های بین المللی و همه گیری کووید 19، کسب وکارهای وابسته به گردشگری کلان شهر مشهد بیشتر از سایر صنایع دیگر تحت تاثیر عوامل مستقیم قرار گرفته است. تحقیق پیش رو سعی دارد به بررسی عوامل موثر بر بهره برداری از فرصت های کارآفرینانه گردشگری سلامت در شهر مشهد بپردازد تا بتواند علاوه بر بهبود وضعیت شرایط موجود راهکارهایی برای آینده در جهت بهبود این صنعت ارایه دهد. این پژوهش با استفاده از روش ترکیبی کمی و کیفی به جمع آوری و تجزیه وتحلیل یافته ها پرداخته و براساس روش نمونه گیری ترکیبی سازمان دهی شده است. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه با 204 کارآفرین در حوزه های گردشگری سلامت بود که با استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. از آنجاکه رویکرد داده بنیاد مبنای تحلیل بود عوامل موثر شناسایی و در قالب 6 دسته، 12 جزء، 16 شاخص و 66 کد، میزان توافق به دست آمده با استفاده از آزمون تامس کوهن سنجیده شد. پس از تایید یافته ها، پرسش نامه محقق ساخت تنظیم و در دور مجدد در اختیار متخصصان و کارآفرینان قرار گرفت. پس از توزیع و جمع آوری پرسش نامه ها، داده ها در نرم افزار SPSS وارد شد و با استفاده از  آزمون اولویت بندی کمی فریدمن مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که مهم ترین اولویت های موثر بر حوزه کارآفرینانه گردشگری سلامت در شهر مشهد دربردارنده چهار شاخص اصلی تبلیغ و ترویج فرهنگ کارآفرینی، مدیریت حمل ونقل عمومی، آموزش و جمعیت است. در نهایت پیشنهادهایی در جهت بهبود وضعیت گردشگری سلامت  شهر مشهد از منظر کارآفرینی داده شده است.

    کلیدواژگان: تئوری داده بنیاد، فرصت های کارآفرینانه، گردشگری سلامت، شهر مشهد
  • ریحانه عزیزی*، پروانه پرچکانی صفحات 19-28

    اکوتوریسم فرصتی است که اسباب اشتغال، کمک به حفاظت از تنوع زیستی، تعامل فرهنگی، آموزش، رشد د انش محیطی و تولید د رآمد را د ر فضاهای طبیعی فراهم می سازد . توسعه اکوتوریسم علاوه بر آن که می تواند سبب حفظ محیط زیست و سنت های اجتماعی شود ، سطح رفاه و د رآمد جامعه محلی را بالا برد ه و به عنوان ابزار اصلی توسعه پاید ار منطقه استفاد ه می شود . مشارکت جامعه محلی به عنوان یکی از ارکان توسعه پاید ار د ر توسعه گرد شگری ضروری بود ه و توسعه پاید ار هر جامعه نیز د رگرو مشارکت همه اقشار است که این امر، نیازمند توجه به نیازها و توانمند سازی اقشار مختلف جامعه از جمله زنان است. هد ف پژوهش این است تا نقش توانمند سازی زنان د ر توسعه اکوتوریسم د ر روستای کرد ان استان البرز، بررسی و نتایج تحلیل گرد د . ازآنجاکه بسیاری از پروژه ها و برنامه های گرد شگری به د لیل اهمیت ند اد ن به جوامع محلی و بالطبع، توانمند نبود ن آن ها با شکست مواجه می شوند ، توانمندسازی زنان از مولفه های مهم توسعه پاید ار محسوب می شود و زنان به عنوان نیمی از جمعیت هر جامعه، عامل موثری د ر پیشبرد امور مختلف اقتصاد ی، اجتماعی، گرد شگری و... محسوب می شوند که ازنظر مشارکت نیروی انسانی اهمیت زیاد ی د ارند و توانمند سازی آنان سبب ارتقاء کیفیت زند گی جوامع می شود . ماهیت این پژوهش، کاربرد ی، روش آن توصیفی- تحلیلی و نوع آن پیمایشی بود ه و جامعه آماری این پژوهش از طریق فرمول کوکران، 348 نفر تعیین شد ه است. د ر این پژوهش، توانمند سازی زنان د ر ابعاد مختلف «اقتصاد ی»، «اجتماعی-فرهنگی» و «زیست محیطی» با شاخص های «کارآفرینی»، «بازآفرینی مشاغل سنتی»، «سرمایه گذاری»، «مشارکت»، «تحصیلات»، «حمایت اجتماعی»، «حفاظت»، «منظر زیست محیطی» و «آموزش» سنجید ه شد ه است. نتایج کلی تحقیق حاکی از این است که توانمند سازی زنان د ر توسعه اکوتوریسم پاید ار نقش موثری د ارد .

    کلیدواژگان: گرد شگری، اکوتوریسم پاید ار، توانمند سازی زنان، روستای کرد ان
  • مهدی حسین زاده*، بهادر رادمنش صفحات 29-36

    مشهد شهری است با شاخصه «زیارتی»، به طوری که روزانه پذیرای زایرانی با فرهنگ های مختلف است که همگی برای حضور د ر مکان مطهر حرم رضوی (ع) قصد سفر به مشهد می کنند . بنابراین، مفهوم «زیارت» محوری ترین مفهومی است که پس از شنیدن نام مشهد ، به ذهن خطور می کند . اهمیت مفهوم زیارت د ر خراسان به سابقه تاریخی حضور و شهاد ت امام رضا (ع) باز می گرد د . از طرفی مفهوم گرد شگری به عنوان پد یده ای نو در دنیای امروز مطرح می شود . د ر چند د هه اخیر با ظهور و رونق مفهوم مدرن گرد شگری، یکی از مسایل مناقشه برانگیز د ر شهر مشهد همواره نسبت زیارت با گرد شگری، تضاد ها یا تطابق آن هاست. این موضوع تا آنجا اهمیت پید ا می کند که گاهی حتی موجب بروز مناقشات جد ی بر سر نامگذاری تابلوها و نشانه های شهری با عنوان راهنمای زایر یا راهنمای مسافر می شود .  طرفد اران گرد شگری د لایل متعد د ی را از جمله بازد هی اقتصاد ی بالا و طرفد اران زیارت د غد غه های هویتی را مطرح می کنند . این پژوهش با رویکرد ی کل نگر، نسبت زیارت و گرد شگری را مورد مد اقه قرار د اد ه است. به این منظور ابتد ا به بررسی مختصر مبانی مفهوم زیارت و گرد شگری و سپس به مطالعه سفرنامه ها به عنوان منابع تاریخی در روایت کل نگر روید اد ها و تحلیل و کشف رابطه بین زیارت و گردشگری پرد اخته است. نتیجه گویای آن است که مفهوم زیارت و گرد شگری د ر مشهد دو مفهوم هم عرض نیستند بلکه با استناد بر یافته های تحلیلی از سفرنامه های مشهد ، همواره زیارت عملکرد اصلی بود ه و فعالیت های جنبی د ر طول آن قرار میگیرند . بد ین ترتیب این د و مفهوم نه تنها تضاد ی با هم ند ارند بلکه د ر صورت فهم د رست از نسبت آن ها و به کارگیری این فهم د ر برقراری رابطه بین عناصر منظر شهر، مقوم و مکمل یکد یگر خواهند بود .

    کلیدواژگان: گرد شگری، زیارت، رویکرد کل نگر، منظر، مشهد
  • مهدیه شهرابی فراهانی* صفحات 37-44

    پوشاک ایران میراث تاریخ ارزشمند ی از فرهنگ مردمان سرزمینی است که خود به تنهایی فرهنگ غنی ایرانی را به همراه دارد . اگرچه پوشاک به عنوان یکی از جاذبه ها و مولفه های گرد شگری لقب گرفته است، با این حال می توان نگاهی فراجاذبه ای به آن د اشت، نگاهی که پوشاک را به خود ی خود فرهنگ می د اند . میراث تاریخی پوشاک ایران، تمرکز بر مولفه های فرهنگی نیست، نگاهی از د رون به عمق فرهنگ است. نگاهی از درون به بیرون، که سیر و سفر د رون فرهنگ را شکل می دهد . فرهنگ پوشش ایرانی نمایانگر رفتار، آد اب و آیین ها، سبک تفکر و زند گی مرد مان ایرانی د ر طول تاریخ است. فرهنگ د رون پوشاک ایرانی، به همراه تمامی ویژگی های ظاهری که به بینند ه آن انتقال می یابد ، د ر برگیرنده احساساتی است که هم به د یگران منتقل می کند و هم خود به عنوان یک ایرانی با آن ارتباط حسی برقرار نمود ه و آن را درک می نماید . در بطن آن ارزش ها، هنجارها، باورها و اعتقاد اتی نهفته است که فرهنگ یک سرزمین را شکل می د هند . این نوشتار میراث تاریخی پوشاک ایران را از زمان باستان تا د وران پهلوی به شیوه کیفی و روش اسناد ی بررسی کرد ه و سیر فرهنگی آن را تحلیل می نماید . نتایج حاکی از این مطلب است که پوشاک ایران به عنوان یک میراث ماند گار ماهیتی فراپوشش د اشته، بیانگر ارزش های ماد ی و معنوی است که وقار، نظیف بودن، زیبابود ن، مولفه های زیبایی شناختی، رنگ شناسی، تمسک و هم سویی با طبیعت، انسان د وستی، تفکر و اند یشه ورزی، تعاد ل، انعطاف پذیری و تعالی انسانی را روشن می نماید ؛ این امر به مثابه سیروسفر به د رون باورها و اعتقاد ات فرهنگی است که د ر عمق پوشش ایرانی حیات د ارند .

    کلیدواژگان: میراث تاریخی، پوشاک ایرانی، فرهنگ، گرد شگری
  • پروانه قاسمیان دستجردی*، کوروش شاهپوری صفحات 45-54

    گرد شگری یکی از پویاترین فعالیت های اقتصاد ی د وران کنونی است که نقش پر اهمیتی د ر توسعه پاید ار محلی دارد . این صنعت، از سویی، گذران اوقات فراغت را فراهم آورد ه، و از سوی د یگر توسعه و رشد نواحی کمتر توسعه یافته و اشاعه فرهنگ و آیین مناطق مختلف را منجر می شود . گرد شگری فرهنگی به عنوان یکی از انواع گرد شگری، نقش و اهمیت شایانی در اشاعه فرهنگ بومی و ملی سرزمین و فرهنگ های مختلف ایفا می کند . یکی از جاذبه های فرهنگی د ر جهان، پوشاک سنتی ملل مختلف است که نشانگر هویت ملی و فرهنگی، آیین و رسوم و همچنین وجه تمایز با ملل دیگر جهان است. این مقاله با هد ف بازشناسی جایگاه پوشاک سنتی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر صنعت گرد شگری، به تحلیل پوشاک سنتی اقوام ایرانی و تاثیر فرهنگی و هنری آن د ر جذب گرد شگران می پرازد . پژوهش حاضر د رصد د پاسخ به این سوال است که پوشاک سنتی اقوام ایرانی چگونه می تواند د ر توسعه گرد شگری فرهنگی د ر ایران موثر باشد ؟ این پژوهش از نظر هد ف کاربرد ی و به روش توصیفی-تحلیلی-پیمایشی صورت گرفته است. ابزار گرد آوری اطلاعات به د و روش کتابخانه ای و مید انی است که د ر بخش مید انی، به صورت مصاحبه با 40 نفر از پژوهشگران و خبرگان در عرصه گرد شگری صورت گرفته است. روایی و پایایی پژوهش از طریق آزمون کرونباخ و نمونه گیری با روش گلوله برفی انجام شد ه است. فرضیه تحقیق مبتنی بر تاثیرگذاری مثبت پوشاک سنتی اقوام ایرانی در ابعاد و شیوه های مختلف بر گرد شگری فرهنگی است. د اد ه های تحقیق نشان د اد که با توجه به آرای خبرگان و پژوهشگران، پوشاک سنتی اقوام ایرانی به عنوان عنصر مهمی در تعریف هویت فرهنگی در پنج بخش: ارتباطات فرهنگی، همکاری های بین المللی گرد شگری، معرفی و عرضه پوشاک سنتی، تبلیغات و اشاعه فرهنگ بومی، می تواند به عنوان یکی از موثرترین جاذبه های فرهنگی باعث شناسایی و گسترش صنعت گرد شگری فرهنگی در ایران شود .

    کلیدواژگان: گرد شگری فرهنگی، هویت، پوشاک سنتی، ایران
  • منوچهر جهانیان* صفحات 55-62

    صنعت گردشگری به‎عنوان یکی از بزرگترین صنایع خدماتی در دنیا مطرح است که از آن به‎ عنوان صادرات نامریی نام می‎برند. اثرات آن درحوزه‎ های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و حتی سیاسی در مناطق مختلف کاملا مشهود است. در میان گونه های گردشگری، گردشگری مذهبی یکی از رایج ترین نوع گردشگری است و از مهمترین انگیزه های گردشگران به شمار می رود. گردشگری مذهبی مانند پدیده ای اجتماعی، ناشی از کنش متقابل میان گردشگران و جوامع محلی است و این ارتباط و کنش متقابل، نقش تعیین‎ کننده ای در ابعاد فرهنگی و اجتماعی جوامع میزبان و محلی دارد. گردشگری مذهبی وسیله ای است که افراد را با مذاهب و فرهنگ های متفاوت به یکدیگر پیوند می دهد. پژوهش حاضر بر آن است، با رویکردی تحلیلی- توصیفی و همچنین با استفاده از پرسش نامه به بررسی جایگاه جاذبه های گردشگری و اثرات آن بر ابعاد فرهنگی و اجتماعی منطقه بپردازد. جامعه آماری پژوهش اهالی منطقه، گردشگران، کارشناسان و مدیران شهرری با حجم نمونه 100 نفر هستند. برای جمع‎آوری داده‎ها و توزیع پرسش نامه از روش تصادفی وتحلیل داده‎ ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج حاصله نشان داد که بین جاذبه های گردشگری مذهبی و اثرات آن بر ابعاد اجتماعی و فرهنگی ارتباط معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری مذهبی، فرهنگ، اجتماع
|
  • Sadigheh Mujtabaei *, Hassan Ali Pishbin, Ali Khoshab Pages 5-18

    Due to international sanctions and the Corona epidemic, tourism-related jobs in the metropolis of Mashhad have been more affected by other factors than other industries. The objective of the research: Leading research tries to investigate the factors affecting the exploitation of entrepreneurial opportunities in health tourism in Mashhad; In addition to the current situation, it can provide solutions in the future to improve this industry.

    Research Method

    This research has been used to collect and analyze the findings using a combination of quantitative and qualitative methods and has been organized based on the combined sampling method. The data collection tool was interviews with 204 entrepreneurs in the field of health tourism, which was done using a semi-structured interview method. Since the data approach of the foundation was the basis of analysis, the effective factors identified in the form of 6 categories, 12 components, 16 indicators, and 66 identification codes, and the degree of the agreement was measured using the Thomas Cohen test. After confirming the findings, the researcher-made questionnaire was prepared and again provided to experts and entrepreneurs. After distributing and collecting the questionnaires, the data were entered in SPSS software and analyzed using Friedman quantitative prioritization test. The output showed that the most important priorities affecting the entrepreneurial field of health tourism in the city of Mashhad include the four main indicators of promoting entrepreneurship culture, public transportation management, education, and population. Finally, suggestions have been made to improve the health tourism situation of Mashhad from an entrepreneurial perspective.

    Keywords: foundation data theory, Entrepreneurial Opportunities, Health tourism, Mashhad
  • Reyhaneh Azizi *, Parvaneh Parchekani Pages 19-28

    Tourism is one of the most dynamic economic activities of the current era, which plays an important role in sustainable local development. This industry, on the one hand, provides leisure time, and on the other hand, leads to the development and growth of less developed areas and the spread of culture and religion in different regions. Cultural tourism, as one of the types of tourism, plays a significant role in the dissemination of the indigenous and national cultures of different lands and cultures. One of the cultural attractions in the world is the traditional clothing of different nations, which reflects the national and cultural identity, rituals, and customs, and shows the ways they can be distinguished from those in other nations of the world. This article aims to examine the position of traditional clothing, which is one of the most important factors affecting the tourism industry. For this purpose, it analyzes the traditional clothing of Iranian ethnic groups and scrutinizes its cultural and artistic impact on attracting tourists. The present study seeks to answer the question of how the traditional clothing of Iranian ethnic groups can contribute to the development of cultural tourism in Iran? This research is applied and uses the descriptive-analytical-survey method. The data collection methods included library and field research. Data from the field was collected through interviews with 40 researchers and experts in the field of tourism. The validity and reliability of the study were established through Cronbach’s test and snowball sampling. The research hypothesis was based on the positive effect of traditional Iranian clothing in various dimensions and methods on cultural tourism. Analysis of the opinions of experts and researchers shows that the traditional clothing of Iranian ethnic groups is an important element in defining cultural identity in five sections: cultural relations, international tourism cooperation, introduction and supply of traditional clothing, advertising and dissemination of indigenous culture, can be identified and expanded as one of the most effective cultural attractions in the cultural tourism industry in Iran.

    Keywords: Tourism, Sustainable Ecotourism, Women Empowerment, Kordan Village
  • Mehdi Hosseinzadeh *, Bahador Radmandesh Pages 29-36

    Mashhad is characterized as a “pilgrimage” city since it daily receives pilgrims from different cultures, all of whom intend to travel to Mashhad to attend the holy place of the Razavi shrine. Therefore, the concept of “pilgrimage” is the most central concept that comes to mind when the name of Mashhad is heard. The importance of the concept of pilgrimage in Khorasan goes back to the historical background of the presence and martyrdom of Imam Reza (AS). On the other hand, the concept of tourism has been introduced as a new phenomenon in today’s world. In recent decades, with the emergence and prosperity of the modern concept of tourism, one of the controversial issues in the city of Mashhad has always been the relationship between pilgrimage and tourism, their contradictions, or compatibility. This issue is so important that sometimes it even causes a serious dispute over the naming of city signs and symbols as a pilgrim’s guide or a traveler’s guide. Proponents of tourism cite several reasons, including high economic return. However, the proponents of pilgrimage raise the issue of identity concerns. This study attempts to examine the relationship between pilgrimage and tourism using a holistic approach. For this purpose, first, a brief review of the basics of the concepts of pilgrimage and tourism was presented, and then travelogues were analyzed as historical sources, to achieve a comprehensive narrative of events and discover the relationship between pilgrimage and tourism. The result shows that the concept of pilgrimage and tourism in Mashhad are not two competing concepts, rather based on analytical findings from travelogues of Mashhad, Pilgrimage is always the main function and the side activities are in line with it. Thus, these two concepts not only do not contradict each other, but if we understand their relationship correctly and apply this understanding in establishing the relationship between the elements of the city landscape, they will be complementary to each other.

    Keywords: Tourism, Pilgrimage, holistic approach, landscape, Mashhad
  • Mahdieh Shahrabi Farahani * Pages 37-44

    Iranian clothing is a valuable historical legacy of the culture of people whose country per se reflects the rich Iranian culture. Even though clothing has been regarded as one of the attractions and components of tourism, it may still be viewed beyond its touristic function. Such a view considers clothing as a culture. The historical legacy of Iranian clothing is an in-depth study of culture, rather than an emphasis on cultural components. It provides a look at the culture from the inside and is a journey throughout the culture. Iranian clothing culture depicts the Iranian people’s behavior, customs and rituals, style of thinking, and way of life throughout history. The culture of Iranian clothing, as well as all of its noticeable features seen by a viewer, includes emotions that can be transmitted to others and engage Iranian feelings. At the heart of Iranian clothing lie values, norms, beliefs, and convictions that shape the culture of Iran. This study adopts a qualitative research method to scrutinize the historical legacy of Iranian clothing from ancient times to the Pahlavi era using documentary analysis. The purpose of this study is to examine the cultural course of Iranian clothing. The results indicate that Iranian clothing as a lasting legacy has a transcendental nature, expressing material and spiritual values such as dignity, cleanliness, beauty, aesthetic components, chromatography, adherence, and harmony with nature, humanity, thinking, balance, flexibility, and human excellence; this is like a journey into the cultural beliefs that lie in the depths of Iranian clothing.

    Keywords: Historical legacy, Iranian clothing, culture, Tourism
  • Parvaneh Ghasemian Dastjerdi *, Kourosh Shahpouri Pages 45-54

    Tourism is one of the most dynamic economic activities of the current era, which plays an important role in sustainable local development. This industry, on the one hand, provides leisure time, and on the other hand, leads to the development and growth of less developed areas and the spread of culture and religion in different regions. Cultural tourism, as one of the types of tourism, plays a significant role in the dissemination of the indigenous and national cultures of different lands and cultures. One of the cultural attractions in the world is the traditional clothing of different nations, which reflects the national and cultural identity, rituals, and customs, and shows the ways they can be distinguished from those in other nations of the world. This article aims to examine the position of traditional clothing, which is one of the most important factors affecting the tourism industry. For this purpose, it analyzes the traditional clothing of Iranian ethnic groups and scrutinizes its cultural and artistic impact on attracting tourists. The present study seeks to answer the question of how the traditional clothing of Iranian ethnic groups can contribute to the development of cultural tourism in Iran? This research is applied and uses the descriptive-analytical-survey method. The data collection methods included library and field research. Data from the field was collected through interviews with 40 researchers and experts in the field of tourism. The validity and reliability of the study were established through Cronbach’s test and snowball sampling. The research hypothesis was based on the positive effect of traditional Iranian clothing in various dimensions and methods on cultural tourism. Analysis of the opinions of experts and researchers shows that the traditional clothing of Iranian ethnic groups is an important element in defining cultural identity in five sections: cultural relations, international tourism cooperation, introduction and supply of traditional clothing, advertising and dissemination of indigenous culture, can be identified and expanded as one of the most effective cultural attractions in the cultural tourism industry in Iran.

    Keywords: Cultural Tourism, identity, Traditional Clothing, Iran
  • Manouchehr Jahanian * Pages 55-62

    The tourism industry is one of the largest service industries in the world, which is called ‘invisible exports’. Its economic, social, cultural, and even political effects are evident in different regions. Religious tourism is one of the most common types of tourism and is one of the most important motivations for tourists. As a social phenomenon, religious tourism arises from the interaction between tourists and local communities. These interactions play a decisive role in the local communities’ cultural and social dimensions. Religious tourism is a means of connecting people with different religions and cultures. The present study was an attempt to investigate the position of tourist attractions and their effects on the cultural and social dimensions of the region. This study used an analytical-descriptive approach and questionnaire. The sample size was 100 and comprised of the region’s residents, tourists, experts, and city managers, who were selected through a random sampling technique. The data was gathered through questionnaires and analyzed using SPSS software. The results showed a significant relationship between religious tourism attractions and their effects on social and cultural dimensions.

    Keywords: religious tourism, culture, community