فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و الگوسازی
پیاپی 48 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حورا مجدرضایی*، ابوالقاسم مهدوی صفحات 1-53

    رشد اقتصادی به عنوان یکی از مهمترین اهداف کلان اقتصادی همواره در کانون توجه اقتصاددانان، سیاستمداران و سیاستگذاران جوامع قرار داشته است. لذا شناسایی عوامل موثر بر تحریک، تقویت و تسریع رشد اقتصادی دارای ضرورت و اهمیت ویژه‎‎ای است. از جمله‏ی این عوامل می‎توان به صادرات اشاره کرد که از دیرباز نقش بی‏بدیلی را در رشد اقتصادی کشورها ایفا کرده است. در این مقاله از طریق ترسیم درخت تصمیم‏گیری به شناخت موانع مقیدکننده‏ی رشد مبتنی بر صادرات در ایران پرداخته می شود. نتایج بدست آمده نشان می‎دهد در بحث رقابت ناپذیری قیمتی، موانع مقیدکننده شامل ریسک‎های خرد (فساد بالا)، ریسک‎های کلان (کسری بودجه بالا) و بالابودن هزینه‎های تولید (بهره‎وری پایین نیروی‏کار) هستند. در بحث اندک بودن کشش درآمدی تقاضای کالاهای صادراتی موانع مقیدکننده شامل کیفیت پایین کالاهای صادراتی (ضعف تکنولوژی)، ارزش افزوده‏ی نازل کالاهای صادراتی (ضعف نهادی و اندک بودن اندازه‏ی بازار) است. علاوه براین با توجه به نتایج بدست آمده رقابت ناپذیری قیمتی در قیاس با اندک بودن کشش درآمدی تقاضای صادرات به عنوان مانع اصلی اندک بودن صادرات در ایران شناخته می‏شود.

    کلیدواژگان: استراتژی رشد مبتنی بر صادرات، موانع مقید، درخت تصمیم‏گیری
  • خسرو نورمحمدی، عباس عرب مازار*، نادر مهرگان، بامداد پرتوی صفحات 55-74

    توزیع نابرابر درآمد و ثروت در جامعه سبب بروز مشکلات جدی در حوزه های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی خواهد شد. در این زمینه، منابع مالیاتی، مهم ترین ابزار دولت برای بهبود و توزیع مجدد درآمد هستند. با توجه به نقش و اهمیت مالیات ها در توزیع درآمد در جامعه، این تحقیق قصد ارزیابی سیستم مالیاتی از جنبه توزیع درآمد با استفاده از داده های سال های 1385 تا 1395 استان ها با استفاده از مدل های گشتاور تعمیم یافته دارد. در این راستا، اثر متغیرهای مالیات بر درآمد شرکت ها، مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی، مالیات بر ثروت، مالیات بر کالا و خدمات، نرخ تورم، نرخ بیکاری و تولید ناخالص داخلی سرانه بر ضریب جینی (شاخص نابرابری توزیع درآمد) مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج برآورد مدل نشان می دهد که اثر مالیات بر کالا و خدمات و نرخ بیکاری بر ضریب جینی مثبت است. هر چه این متغیرها افزایش یابد، ضریب جینی افزایش می یابد و نابرابری درآمد بیشتر می گردد. اثر مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی (شرکت ها)، مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی، تولید ناخالص داخلی سرانه و مالیات بر ثروت بر ضریب جینی منفی و معنادار است، به عبارتی هرچه این متغیرها افزایش یابد، ضریب جینی کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: مالیات های مستقیم و غیرمستقیم، نابرابری درآمد، ضریب جینی، مدل گشتاورهای تعمیم یافته
  • محبوبه جعفری*، نازنین آزادی، ابراهیم هادیان صفحات 75-110

    با توجه به جهانی شدن و همگرایی روزافزون اقتصاد ها و بازار ها، گسترش ارتباطات بین المللی و افزایش حجم تجارت جهانی، بررسی اثر گذاری تغییرات سیاست های پولی اقتصاد های بزرگ مانند آمریکا و کشورهای منطقه یورو بر متغیر های کلان اقتصادی سایر کشورها اهمیت ویژه ای دارد . در این راستا هدف این مطالعه بررسی تاثیر سرریز سیاست پولی منطقه یورو بر متغیرهای کلان اقتصادی ایران از کانال تجاری در چارچوب یک الگوی خودرگرسیون برداری ساختاری است. برای دست یابی به این هدف یک شاخص ترکیبی شرایط پولی منطقه یورو در بازه زمانی 2019:4-2001:1 با استفاده از تجزیه و تحلیل عاملی استخراج شده است. این شاخص ترکیبی از سیاست پولی متعارف و غیرمتعارف است. نتایج حاصل از برآورد توابع واکنش آنی بیانگر این است که شوک سیاست پولی انقباضی منطقه یورو به ترتیب حداقل برای 6، 5 و 6 دوره منجر به کاهش تولید، صادرات و واردات ایران شده است. به علاوه افزایش تورم و کاهش ارزش پولی ملی نیز از نتایج دیگر شوک سیاست پولی انقباضی منطقه یورو است. این نتایج با تغییر ترتیب متغیرها همچنان برقرار است.

    کلیدواژگان: ایران، سرریز، سیاست پولی ECB، متغیرهای کلان اقتصادی، SVAR
  • مجید کرمی*، مهدی رضوی، رسام مشرفی صفحات 111-136

    با توجه به این که یکی از الزامات توسعه اقتصادی در هر کشوری، کاهش فقر و افزایش رفاه اقتصادی مردم می باشد، می توان دریافت که تحقق این مهم، بدون شناسایی عوامل موثر بر فقر و رابطه محتوایی موجود بین آن ها در کنا ر جستجوی راهکارهای مناسب، امکان پذیر نخواهد بود . هدف این پژوهش، بررسی و شناخت فقر و عوامل موثر بر آن به همراه رابطه محتوایی بین عوامل در ایران با رویکرد سیستمی و مشخص کردن عوامل برونزا و راهبردی سیستم به عنوان ابزارهای سیاست گذاری در جهت راهگشایی برای افزایش کارایی تصمیمات سیاست گذاران اقتصادی در حوزه فقر می باشد. از این رو، با استفاده از پژوهش های مرتبط، 9 عامل موثر بر فقر شناسایی و سپس به تشریح هر یک پرداخته شد. در ادامه، با توجه به پیچیدگی موجود بین اثرات متقابل اجزای سیستم، با استفاده از مدل سازی تشریحی ساختاری و به کارگیری نرم افزار کانسپت استار ، به سطح بندی اجزای تشکیل دهنده سیستم عوامل موثر بر فقر پرداخته شد. با توجه به یافته های پژوهش، 4 جزء تسهیلات خرد، آموزش ، کمک های بلاعوض و تامین اجتماعی به عنوان عوامل برونزا و راهبردی سیستم عوامل موثر بر فقر، در نظر گرفته شدند که می توانند به عنوان متغیرهای سیاستی، مورد استفاده سیاست گذاران قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: سیستم های سلسله مراتبی، طراحی سیستم ها، عوامل موثر بر فقر، فقر، مدل سازی تشریحی ساختاری
  • علی اکبر قلی زاده*، صلاح الدین منوچهری، یعقوب فاطمی زردان صفحات 137-179

    سفته بازی در بازار مسکن یکی از عوامل اصلی نوسانات و شوک های بازار مسکن بوده که اثرات مخربی بر اقتصاد ملی و متغیرهای کلان اقتصادی دارد. وجود انگیزه سفته بازی و تاثیر پذیری قیمت مسکن از نوسانات و جابجایی مازاد نقدینگی در اقتصاد، قیمت مسکن را دچار نوسان کرده و ایجاد نوسانات ادواری، موجب ایجاد معضلات ساختاری بسیاری در بخش مسکن و اقتصاد ملی شده است. در این مقاله، الگوی فضایی سفته بازی در بازار مسکن مناطق 22 گانه شهر تهران مورد بررسی قرار گرفته است. دوره زمانی پژوهش 1380 تا 1398 بوده و برای برآورد الگوها از روش حداقل مربعات غیرخطی (NLS) استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که انگیزه سفته بازی نتیجه انتظارات قیمتی و تحلیل روند قیمت دوره های گذشته بوده که به شکل تقاضای سفته بازی در بازار اثر گذاشته و تاثیر زیادی در ایجاد نوسانات در بازار مسکن داشته است. همچنین با توجه به کم کشش بودن عرضه مسکن، می توان نتیجه گرفت که افزایش سرعت تولید و تقویت سمت عرضه، می تواند یک عامل اصلی در کنترل نوسانات بازار در پاسخگویی به تقاضای سفته بازی باشد. همچنین، نتایج نشان داد که شدت سفته بازی در مناطق 1، 2، 3، 5 و 22 شهر تهران بیشتر از سایر مناطق بوده و با حرکت از شمال به سمت جنوب شهر تهران، از شدت سفته بازی کم شده است. با توجه به نتایج پژوهش، شروع سفته بازی در منطقه 1 شهر تهران قبل از سال 1380 شروع شده و برای سایر مناطق این شهر، از سال 1380 به بعد بوده است.

    کلیدواژگان: قیمت مسکن، سفته بازی، کشش قیمتی عرضه، تهران
  • مجید محمودی، نظر دهمرده قلعه نو* صفحات 181-215

    مطالعه حاضر به بررسی رابطه بین انرژی های تجدیدپذیر، انرژی های تجدیدناپذیر، رشد اقتصادی، کیفیت حکمرانی و انتشار CO2 به عنوان شاخصی از کیفیت محیط زیست در کشورهای توسعه یافته و کشورهای درحال توسعه آسیایی بین سالهای 1996 تا 2019 پرداخته است. نتیجه آزمون علیت پانل در کوتاه مدت نشان دهنده رابطه علیت یک طرفه از سمت رشد اقتصادی به انرژی تجدیدناپذیر و تایید فرضیه حفاظت در هر دو پانل است. همچنین رابطه علیت یک طرفه از سمت GDP به سمت انتشار CO2 و کیفیت حکمرانی در هر پانل مشاهده می شود. نتایج حاصل از برآوردگر پانل حداقل مربعات معمولی پویا DOLS در هر دو پانل حاکی از تاثیر مثبت رشد اقتصادی و انرژی تجدیدناپذیر بر انتشار CO2 می باشد. همچنین ضرایب به دست آمده بیانگر این است که افزایش مصرف انرژی های تجدیدپذیر و بهبود شاخص کیفیت حکمرانی موجب کاهش انتشار CO2 و بهبود کیفیت محیط زیست می شود. با توجه به نتایج فوق پیشنهاد جایگزینی منابع انرژی تجدیدناپذیر با منابع انرژی تجدیدپذیر از طریق دنبال کردن سیاست های محدودکننده انرژی تجدیدناپذیر و سیاست های تشویق کننده انرژی تجدیدپذیر ارایه می شود. همچنین برنامه ریزی و هدف گذاری در توجه به شاخص های حکمرانی و حرکت به سوی حکمرانی خوب توسط حکومت، نهادهای دولتی و بخش خصوصی که می تواند موجب حرکت در مسیر توسعه پایدار نیز شود.

    کلیدواژگان: انتشار CO2، انرژی تجدیدپذیر، انرژی تجدیدناپذیر، رشد اقتصادی، کیفیت حکمرانی
|
  • Hoora Majderezaee *, Abolghasem Mahdavi Pages 1-53

    Economic growth, one of the most important macroeconomic goals of the nations has always been at the center of the attention of economists, politicians, and policymakers.Hence, identifying the factors stimulating, improving and accelerating it is of special importance and necessity. Among the factors, exports have played a very critical role in economic growth of countries since long. In this article, applying the method of decision tree diagnosis, the binding constraints of export led growth in Iran are indentified.The results show that as long as the price non-competitiveness is concerned, the binding constraints include micro risks (high corruption), macrorisks (high budget deficit), and high costs of production (low labor productivity). Concerning the low income elasticity of demand for exports, the binding constraints include low quality of export products (weak technology) and low value added of export commodities (weak institutions and small market size). In addition to this, the results show that the non-competetiveness of prices, as compared to, low income elasticity of demand for exports, is recognized as the main (or binding) constraint of Iran's exports.

    Keywords: : Export led Growth, Binding Costraints, Decision Tree
  • Khosro Noormohamadi, Abbas Arabmzar *, Nader Mehregan, Bamdad Partovi Pages 55-74

    Unequal distribution of income and wealth in society will cause serious problems in the economic, social and political spheres. In this regard, tax resources are the most important tools of the government to improve and redistribute income. Considering the role and importance of taxes in income distribution in society, this study intends to evaluate the tax system in terms of income distribution in the provinces of the country using data from 2006 to 2016 and the generalized torque model. In this regard, the effect of corporate income tax, income tax on individuals, wealth tax, tax on goods and services, inflation rate, unemployment rate and GDP per capita on the Gini coefficient (income distribution inequality index) has been studied. The results of model estimation show that the effect of taxes on goods and services of the provinces and the unemployment rate of the provinces on the Gini coefficient is positive. In other words, examining the relationship between these variables and the Gini coefficient shows that these variables are directly related to the Gini coefficient. As these variables increase, the Gini coefficient increases and income inequality increases. The effect of income tax on legal entities (companies) of provinces, tax on income of natural persons, provinces, GDP per capita of provinces and wealth tax of provinces on Gini coefficient is negative and significant, in other words, these variables are inversely related to Gini coefficient. As variables increase, the Gini coefficient decreases.

    Keywords: Direct, Indirect Taxes, Income inequality, Gini coefficient, GMM
  • MAHBOUBEH Jafari *, Naznin Azadi, Ebrahim Hadian Pages 75-110

    The globalization and increasing convergence of economies and markets, the expansion of international relations and the increase in global trade have raised the issue of how the monetary policy changes in large economies such as the United States and Euro area countries may affect the other countries. In this paper, we use a structural vector auto-regression (SVAR) approach to assess the spillover of ECB policy on Iran according to trade channel. Subsequently, we use the Factor Analysis to construct a synthetic index of overall Euro area monetary conditions (MCI) over the period of 2001:1-2019:4. This MCI captures both conventional and unconventional policies in Euro area countries . We find that a monetary tightening leads to a drop in Iran’s production, export, and import, peaking after 6, 5 and 6 seasons. Furthermore, the ECB policy leads to a significant depreciation and higher inflation in Iran. The results are robust than the order of variables.

    Keywords: Iran, Spillover, ECB’s Monetary Policy, Macroeconomic variables, SVAR
  • Majid Karami *, Mehdi Razavi, Rasam Moshrefi Pages 111-136

    Considering that one of the requirements of economic development in any country, is to reduce poverty and increase the economic welfare of the people. Exploring this important issue, without identifying the factors affecting poverty and the contextual relationship between them along, will not be possible. The purpose of this study, is to examine poverty and explore its effective factors alongwith the content relationship between factors in Iran with a systems engineering methodology will be utilized and identifying the external and strategic factors of the system as policy tools to pave the way for increasing the efficiency of economic policy makers in the field of poverty. Therefore, using related research, 9 factors affecting poverty have been identified and then each of them has been explained. Then Interpretive Structural Modeling and concept star software willbe used, and a hierarchical system will be presented. according to the research findings, the 4 components of micro facilities, Education, grants and social security were considered as exogenous and strategic factors of the system of factors affecting poverty that can be used as policy variables by policy makers.

    Keywords: Hierarchical systems, Systems Design, Factors affecting poverty, Poverty, Interpretive Structural Modeling (ISM)
  • Ali Akbar Gholizadeh *, Salaheddin Manochehri, Yaghob Fatemi Zardan Pages 137-179

    Speculation in the housing market is one of the main causes of fluctuations and shocks in the housing market that have destructive effects on the macroeconomic variables. In this study, the spatial pattern of speculation in the housing market of 22 districts of Tehran has been investigated. The research period was 2001 to 2019 and Nonlinear Least Squares (NLS) method was used to estimate the model. The results indicate that the motivation for speculation is the result of price expectations and price trend analysis of previous periods, which was reflected in the form of speculation demand in the market and had a significant impact on fluctuations in the housing market. Also, due to the low elasticity of housing supply, it can be concluded that increasing the speed of production and strengthening the supply side, can be a key factor in controlling market fluctuations by responding to the demand for speculation. The results show that the intensity of speculation in areas 1, 2, 3, 5 and 22 of Tehran is higher than other areas and by moving from north to south of Tehran, the intensity of speculation has decreased. According to the results of the research, the beginning of speculation in region 1 of Tehran started before 2001 in the housing market and for other regions of Tehran, the time of speculation started after 2001.

    Keywords: Housing Price, Speculation, Price elasticity of supply, Tehran
  • Majid Mahmoodi, Nazar Dahmardeh Ghaleno * Pages 181-215

    This study examines the relationship between renewable and non-renewable energy, economic growth, governance quality, and CO2 emissions as an indicator of environmental quality in Asian developed and developing countries during 1996-2019. The short-run panel causality test results reveal unidirectional causality from GDP to non-renewable energy and validate the conservation hypothesis in all two panels. Moreover, there is evidence of a short-run unidirectional causality from GDP to CO2 emissions and governance quality. The results of panel DOLS indicate a positive impact of GDP and non-renewable energy on CO2 emissions. Also, we find that an increase in renewable energy and improving the quality of governance lead to reductions in CO2 emissions. According to these results, we can suggest replacing non-renewable energy resources with renewable energy resources through restrictive policies for non-renewable energy and incentive policies for renewable energy. Furthermore, planning and goal setting in terms of governance indicators and moving towards good governance by all government, institutions, and private sectors can lead to moving towards sustainable development.

    Keywords: CO2 emissions, Economic Growth, Governance Quality, Non-renewable energy, Renewable Energy