فهرست مطالب

آینده پژوهی انقلاب اسلامی - سال دوم شماره 4 (پیاپی 7، زمستان 1400)

نشریه آینده پژوهی انقلاب اسلامی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 7، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود سعیدی رضوانی*، فاطمه غلامی، علیرضا رسولی صفحات 7-46

    با توجه‎به‎ اهمیت ویژه آینده تربیت‎ جنسی کودک‎ و نوجوان و هم چنین تاثیرپذیری قابل‎توجه مخاطب از کتاب‎های داستان، آسیب‎شناسی تربیت‎جنسی کتاب‎های داستان ترجمه‏ای طنز، مدنظر قرار گرفت. پژوهش حاضر، با رویکرد آینده‏پژوهی هنجاری و به روش تحلیل محتوای کیفی از نوع هدایت‎شده انجام گرفت. جامعه آماری نیز، کتاب‎های داستان ترجمه شده توسط انتشارات هوپا مشخص گردید و هفت جلد از مجموعه داستان های «قصه‎های با پدر و مادر و تام‎گیتس» که در سال 1398 به چاپ رسیده‎اند، به صورت هدف مند انتخاب شدند. معیار توصیف در تحلیل کتاب‎های منتخب، براساس مولفه‎های تربیت‎جنسی استخراج‎شده در گزارش سعیدی رضوانی (1396) با عنوان «تدوین راهنمای برنامه درسی تربیت‎جنسی دوره ابتدایی» درنظر گرفته شد. واحد زمینه، پاراگراف و واحد ثبت نیز، مضمون هر پاراگراف (متن ها یا تصاویر نشان‎دهنده آسیب در یکی از زیرمولفه‎های تربیت ‎جنسی) لحاظ گردید. درمجموع 1997 صفحه مورد بررسی قرار گرفت و از تجزیه‎وتحلیل داده‎ها، 25 زیرطبقه کشف گردید که در چهار طبقه با عناوین «والدین بی‎ارزش»، «هبوط بزرگترها»، «هنجارشکنی جنسی» و «روحیه اباحی‎گری» طبقه‎بندی شد. یافته‎ها حاکی از آن است که مخاطبان کودک‎ و نوجوان، با مطالعه این کتاب های داستان، آموزه هایی در خلاف جهت تربیت‎جنسی اسلامی فرامی‎گیرند و این آموزه‏ها، چالش‎های متعددی را در آینده آن‎ها به‎همراه خواهد داشت. درصورت عدم‎آینده‎نگری و ادامه روند فعلی، انتظار می‎رود آینده رفتار جنسی نسل آینده‎ساز، بیش از پیش به مخاطره افتد.

    کلیدواژگان: تربیت جنسی، آینده مطلوب، تحلیل محتوا، داستان ترجمه ‏ای، کودک ‎و نوجوان
  • علی اسماعیل پور*، غلامعلی سلیمانی صفحات 47-90

    تمدن سازی یکی از اهداف و نگاه های بلندمدت در آینده پژوهی است. در یک تمدن، ارکان متعددی اهمیت دارد که شهرسازی یکی از آن ها است. دین اسلام به عنوان آخرین دین الهی، برنامه جامعی برای تمامی شیون فردی و اجتماعی زندگی ارایه کرده است و در همین راستا، برای ایجاد تمدن اسلامی نیاز است که این آموزه ها در تمامی عرصه ها به کار بسته شوند و الگوی عملیاتی آن ها طرح ریزی و پیاده سازی گردد. در این پژوهش با استفاده از مرور بر ادبیات و هم چنین استفاده از روش کیفی تحلیل گفتمان و تحلیل اسناد، آیات قرآن، روایات معصومین و سیره حکومتی پیامبر اکرم و امیرالمومنین (علیهم السلام) مورد بررسی قرار گرفت و اصول و قواعد شهرسازی با نگاه ایجاد تمدن نوین اسلامی از آن استخراج گردید. یافته های این پژوهش در شش بخش اصول کلی، ضوابط ضروری، محیط زیست و روشنایی، راه ها و جاده ها، شکوفایی و امنیت اقتصادی و تاسیسات و اماکن عمومی ارایه و در هر بخش مبانی، قواعد و دستورالعمل های موردنیاز تدوین شده است و با استفاده از آن ها، شهر مطلوب در تمدن نوین اسلامی به تصویر کشیده شده است.

    کلیدواژگان: شهر مطلوب، تمدن نوین اسلامی، قرآن، سیره نبوی، سیره علوی
  • محسن حاکمی*، داوود صائمی صفحات 91-110

    در این پژوهش با بررسی دقیق معانی مختلف امکان، کاربست امکان استقبالی در نسبت با مطالعات آینده پژوهی موردمطالعه قرار می گیرد. واژه امکان در فلسفه، هنگامی که بدون قید خاصی به کار می رود، به معنای سلب ضرورت وجود و عدم از ماهیت است. امکان استقبالی اخص از دیگر امکان هاست. این نام گذاری به این دلیل است که این امکان تنها در مورد وقایعی که در آینده رخ می دهد معنا دارد؛ زیرا وقایع آینده، به طور قطعی معلوم نیستند؛ لذا وجود یا عدم محمولاتی که در آینده می آیند معلوم نیست، تا با قید قراردادن وجود یا عدم آن ها برای موضوع شان، ثبوت یا سلب آن ها ضرورت به شرط محمول داشته باشد. روش تحقیق در این پژوهش کتابخانه ای است که گردآوری اطلاعات با رجوع به آثار دست اول و معتبر به دست می آید. روش تحلیل اسناد، با روش استدلال قیاسی منطقی انجام می گردد. از نتایج بحث می توان به این موارد اشاره نمود که از آنجایی که امکان استقبالی، ویژه اموری است که در آینده تحقق می یابند و هنوز واقع نشده اند، ثبوت این امکان درواقع با نوعی گمان و غفلت همراه است؛ ازطرفی محور همه تلاش های علمی را اصل علیت بین پدیده ها تشکیل می دهد، لذا معلول هایی که در خارج وجود دارند نیازمند علت می باشند. بنابراین، امکان استقبالی اختصاص به امور آینده دارد که چون ایجاب یا سلب در آن ها هنوز تعین نیافته است؛ لذا تمام اقسام ضرورت از آن ها سلب می شود و معلوم نیست که یک پدیده یا امری، بعدا چه وضعیتی دارد. بنابراین باید با شناخت علت ها برای رخدادهای احتمالی، چاره اندیشی نموده یا آینده را ساخت.

    کلیدواژگان: امکان استقبالی، عدم ضرورت، علیت، ماهیات امکانی، آینده پژوهی
  • علیرضا زارع ساری*، امید وقوفی صفحات 111-150
    مقام معظم رهبری طی سالیان گذشته و در بیانات مختلف، بر روی کلیدواژه تمدن نوین اسلامی نکات مختلفی را بیان داشته اند. نکته محوری در این بیانات، نشان دادن سیر حرکت انقلاب اسلامی در مسیر تمدن سازی است. حرکتی که با نهضت اسلامی شروع شده و با احیای تمدن نوین اسلامی ادامه می یابد. ازسویی از مهم ترین ابزارهای دوره حاضر که نقش کلیدی در برپایی یا اضمحلال تمدن ها را داشته، رسانه است که این کلیدواژه نیز در بیانات ایشان پرتکرار است و نقش مهمی در رشد جامعه و زمینه سازی برای تحقق تمدن نوین اسلامی دارد. در این مقاله به دنبال بررسی ویژگی های رسانه تراز تمدن نوین اسلامی ازمنظر رهبر معظم انقلاب هستیم. ایشان بعد از امام خمینی (ره) پرچمدار احیای تمدن نوین اسلامی بوده اند و بیانات ایشان، چراغ راه اندیشمندان حوزه های مختلف برای دست یابی به این مهم است. روش استفاده شده در این مقاله، تحلیل مضمون است. در این روش بیانات مقام معظم رهبری در رابطه با رسانه و تمدن نوین اسلامی بررسی و ویژگی های رسانه تراز تمدن نوین اسلامی استخراج شده است. در این مقاله ابتدا به بررسی مفهوم تمدن و رسانه پرداخته شده است. برخی از اندیشمندان، ظهور فناوری های جدید را پیشران تمدن آینده می دانند که در این مسیر، رسانه ها همبستگی بالایی با فناوری دارند. تمدن نوین اسلامی تمدنی توحیدی است که در آن علم همراه با اخلاق است و مادیات به همراه معنویت و دین است. در این مقاله با بررسی بیانات رهبر معظم انقلاب به این نتیجه رسیده شد که رسانه تراز تمدن نوین اسلامی، رسانه ای جامع، فراگیر، بر پایه اعتقادات عمیق اسلامی، توحیدگرا، عدالت محور، برخوردار از ابزار روزآمد، در قالب ارایه هنرمندانه مفاهیم است و وظیفه تربیت آحاد مردم در اقصی نقاط عالم و رساندن این پیام اثربخش و عمیق را به آن ها دارد.
    کلیدواژگان: تمدن نوین اسلامی، رسانه، آیت الله خامنه ای، آینده
  • رضا حسنوی، علیرضا جعفری زاد*، علی توحیدیان صفحات 151-176

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی الگوی آینده اندیشی از دیدگاه قرآن کریم انجام پذیرفته است. این تحقیق از نوع پژوهش های کیفی است که با استفاده از نظریه داده بنیاد انجام شده است. شیوه گردآوری داده ها با توجه به قلمروی موضوعی تحقیق، با بررسی و مطالعه آیات قرآن کریم صورت گرفته است. نمونه گیری به صورت نظری انجام شده است. سپس داده ها طی سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری وکدگذاری گزینشی تحلیل شدند. مواد و محتوای این پژوهش آیات قرآن کریم است. در این مقاله با مبنا قرار دادن دیدگاه اسلام درباره آینده اندیشی، الگوی آینده اندیشی ازمنظر قرآن کریم با استفاده از روش داده بنیاد استخراج شده است. یافته های پژوهش نشان داده است که به جهت طراحی الگوی آینده اندیشی ازمنظر قرآن کریم، نخست 20 مفهوم اولیه طی فرایند کدگذاری باز گردآوری شده است، سپس در مرحله کدگذاری محوری 9 مقوله استخراج شده و درنهایت، در مرحله کدگذاری گزینشی نیز یک مقوله هسته به دست آمده است. در این پژوهش براساس نتایجی که حاصل شده است، آینده اندیشی از دیدگاه قرآن کریم، با استفاده از نظریه داده بنیاد الگوسازی مفهومی شده است؛ لذا با تکیه بر نتایج پژوهش، می توان رویکرد های آینده شناسانه از دیدگاه قرآن کریم را شناخت.

    کلیدواژگان: آینده، آینده اندیشی، قرآن کریم، داده بنیاد
  • سید عباس صفوی*، علیمحمد احمدوند صفحات 177-206

    بحث تمدن از موضوعات بسیار وسیعی است که میتواند همه مباحث علوم انسانی را در خود جای دهد و میتوان گفت همه تلاشهای علمی بشر و جوامع برای رسیدن به تمدن و رشد و بالندگی فکری و اجتماعی است. درواقع تمدنها در یک فرصت و زمان کوتاه به وجود نمی آیند؛ ازسوی دیگر هر تمدن، وام دار وابسته به تعلقات و پایه های فکری است که برخواسته و در بستر آن رشد و نمو نموده است. هر تمدن برای شکل گیری و موفقیت نیازمند مبانی و الزاماتی است که در اثر توجه به آن اصول و مبانی و رعایت آن الزامات، به بالندگی می رسد؛ از سوی دیگر برای همراه سازی افراد علاوه بر توجه به اقناع و تربیت مبتنی بر اصول بیان شده در عین حال بایستی چشم اندازی از آنچه حاصل از تحقق تمدن به دست خواهد آمد را ترسیم نمود. در این تحقیق با هدف شناسایی و تصویر مسلوب تمدن اسلامی و چارچوب های دست یابی به آن نسبت به بررسی نظرات و اصول مختلف بیان شده در میان اندیشمندان و آیات و روایات اسلامی، با رویکرد مطالعات کتابخانه ای جمع آوری و با روش تحلیل محتوا و فراتحلیل کیفی در گام اول نسبت به احصا و دسته بندی نظریات در سه بخش اصلی (الزامات تحقق تمدن، موانع تحقق تمدن و نتایج تحقق تمدن) در قالب یک نگاه فرآیندگرا (الزمات تحقق، عوامل بازدارنده و نتایج استقرار) پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: تمدن، تمدن اسلامی، الزامات تحقق، عوامل انحطاط
|
  • Mahmood Saeedy Rezvani *, Fatemeh Gholami, Alireza Rasouli Pages 7-46

    Due to the special importance of the future of sexual education of children and adolescents, as well as the significant influence of the audience on story books, the pathology of sexual education in humorous translation story books was considered. The present study was conducted with a normative futures research approach and a qualitative content analysis method. The statistical population also identified the translated storybooks by Hopa Publications, and seven volumes of the collection of short stories "Stories with Parents and Tom Gates", which were published in 1398, were purposefully selected. The criterion of description in the analysis of selected books, based on the components of sexual education extracted in the report of Saeedi Rezvani (2017) was considered as "Development of a guide to the curriculum of primary education". The context unit, paragraph and registration unit were also included in the content of each paragraph (texts or images showing harm in one of the sub-components of sex education). A total of 1997 pages were examined and from the analysis of the data, 25 subcategories were discovered, which were classified into four categories with the titles of "worthless parents", "descent of adults", "sexual norm-breaking" and "the spirit of immorality". The findings indicate that the audience of children and adolescents, by reading these storybooks, learn teachings contrary to the direction of Islamic sex education and these teachings will bring many challenges in the future. In the absence of foresight and the continuation of the current trend, the future of the sexual behavior of the future generation is expected to be even more endangered.

    Keywords: Sex education, Desirable future, content analysis, Translated story, children, adolescents
  • Ali Esmaeilpour *, Gholamali Soleimani Pages 47-90

    Civilization is one of the long-term goals and perspectives in the futures studies .In a civilization, several pillars are important, urbanism is one of them. The religion of Islam, as the last divine religion, has provided a comprehensive program for all individual and social aspects of life and in this regard, in order to create an Islamic civilization, it is necessary that these teachings be applied in all areas and plan and implement their operational model. In this research, using a review of literature and also using a qualitative method of discourse analysis and analysis of documents, verses of the Qur'an, the narrations of the infallible Imams and the governing life of the Holy Prophet and Imam Ali were examined and the principles and rules of urban planning were extracted Took and the principles and rules of urbanism were extracted from it with the view of creating new Islamic civilization. The findings of this study were presented in six sections: general principles, essential criteria, environment and lighting, roads, economic prosperity and security, and public facilities and places and In each section, the required principles, rules and instructions have been compiled and the desired city in the new Islamic civilization is depicted through their usage.

    Keywords: Desirable City, new Islamic civilization, Quran, Prophet’s Method of Governance, Imam Ali’s Method of Governance
  • Mohsen Hakemi *, Davood Saemi Pages 91-110

    In this research, with the precise examination of different meanings, the application is possible in relation to future studies. The word possible in philosophy, when applied unconditionally, means depreciation of the necessity and lack of nature. The possibility of an insecurity is another. This naming is because it means only about the events that occur in the future; Because future events are not definitively unclear; Therefore, the existence or lack of prosperity that comes in the future is unknown, in order to put their existence or lack of them for their topic, their proof or disadvantage is required to be possible. The research method in this research is a library that collects information with referrals to first and valid hands. The method of document analysis is carried out using logical deductive reasoning.From the results of the discussion, it can be noted that since the possibility of virtue is special, which is realized in the future and are not yet located, the confirmation of this possibility is actually accompanied by some kind of thought and neglect; Throughout the axis of all academic efforts is the principle of causality between phenomena, so the dislocations that exist abroad require cause. Therefore, it has the ability to devote to future affairs, which has not yet been determined because it has not yet been determined; Therefore, all types of necessity are depreciated and it is unclear whether a phenomenon or reality has a situation later. Therefore, it should be made by recognizing the causes for possible events or build upcoming

    Keywords: The Possibility of Independent, Lack of Necessity, Causality, Nature of Possibility, Future Research
  • Alireza Zare Sari *, Omid Voghofi Pages 111-150
    The Supreme Leader has made various points over the years in various statements on the keyword of the new Islamic civilization. The central point in these statements is to show the course of the Islamic Revolution on the path of civilization. The movement that started with the Islamic movement and continues with the revival of the new Islamic civilization. On the other hand, one of the most important tools of the current period that has played a key role in the establishment or destruction of civilizations is the media. And it has an important role in the growth of society and paving the way for the realization of a new Islamic civilization. In this article, we seek to examine the characteristics of the media at the level of the new Islamic civilization from the perspective of the Supreme Leader of the Revolution. His statements are a beacon for thinkers in various fields to achieve this important. The method used in this paper is content analysis. This article first examines the concept of civilization and media. Some thinkers consider the emergence of new technologies as the drivers of future civilization, in which the media is highly correlated with technology. The new Islamic civilization is a monotheistic civilization in which science is accompanied by morality and materialism is accompanied by spirituality and religion. In this article, by examining the statements of the Supreme Leader of the Revolution, it was concluded that the media at the level of modern Islamic civilization, a comprehensive, comprehensive media, based on deep Islamic beliefs, monotheistic, justice-oriented, with modern tools, in the form of artistic presentation It is a concept and it has the task of educating people in all parts of the world and conveying this effective and profound message to them.
    Keywords: new Islamic civilization, Media, Ayatollah Khamenei, Future
  • Reza Hosnavi, Alireza Jafari Zad *, Ali Tohidian Pages 151-176

    The present study aimed to identify the pattern of futurism from the perspective of the Holy Quran. This research is a qualitative research that has been done using data foundation theory. The method of data collection according to the thematic scope of the research has been done by studying the verses of the Holy Quran. Sampling is done theoretically. The data were then analyzed during three stages of open coding, axial coding and selective coding. The material and content of this research is the verses of the Holy Quran. In this article, based on the Islamic view of futurism, the model of futurism from the perspective of the Holy Quran has been extracted using the data method of the foundation. Findings have shown that in order to design a model of futurism from the perspective of the Holy Quran, first 20 basic concepts have been collected during the re-coding process, then 9 categories have been extracted in the axial coding stage and finally one category in the selective coding stage. The core is obtained. In this study, based on the results obtained, futurism from the perspective of the Holy Quran, using the data theory of the foundation of modeling has been conceptualized. Therefore, relying on the results of research, we can identify futuristic approaches from the perspective of the Holy Quran.

    Keywords: Future, futurism, holy Quran, Data-based
  • Seyed Abas Safavi *, Alimohammad Ahmadvand Pages 177-206

    The isuue of civilizations is one of many topics that can accommodate all human sciences, and it can be said that all scientific efforts of man and societies to reach civilization and development are intellectual and social. in fact, civilizations are not formed in a short time and time; on the other hand, each civilization is dependent on allegiances and intellectual foundations that rise and thrive in its context.Each civilization needs to be found and succeeds for basics and requirements that are due to the attention of those principles and principles and compliance with those requirements; On the other hand, for the accompaniment of individuals in addition to the attention of the principles-based principles, at the same time, the perspective of what comes from the realization of civilization will be drawn. In this research, with the aim of identifying and visualizing Islamic civilization and its access frameworks towards reviewing the views and principles expressed among the scholars and verses and Islamic narratives, with the approach of library studies and with content analysis and meta-analysis Quality in the first step towards statistics and categorizing theories in the three main parts (requirements of the realization of civilization, the barriers to the realization of civilization and the results of civilization) have been discussed in the form of a process of processing (inhibition of realization, deterrent factors and deployment results).

    Keywords: Civilization, Islamic civilization, Fulfillment Requirements, Factors of Degeneration