فهرست مطالب

Pure Life - Volume:9 Issue: 29, Winter 2022

International Multidisciplinary Journal of Pure Life
Volume:9 Issue: 29, Winter 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/02/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کنانه فائز مصطفی*، امیر جوان آراسته، رحمان بوالحسنی صفحات 13-37
    موضوع و اهداف

    تجلی کلمه ای قرآنی است و به همین دلیل مورد توجه عرفا بوده است. تجلی یکی از مهمترین مبانی عرفانی است که چگونگی تحقق کثرت در عرفان را تبیین می کند. مصادیق تجلی در قرآن کریم بسیار است؛ از جمله: چون خداوند بر کوه طور تجلی کرد، آن را خاک کرد و موسی بی حس به روی زمین افتاد. این پژوهش با هدف بررسی عرفانی آیه تجلی و بررسی ارتباط تجلی الهی با سیر معنوی  است.

    روش و یافته

    روش تحلیلی- توصیفی این پژوهش با تفسیری عرفانی از این آیه قرآنی درباره تجلی پروردگار بر موسی، به تشریح حقیقت تجلی، ابعاد و اقسام آن که تجلی وجودی و شهودی (رفتاری) است، می پردازد. در این تحقیق تلاش شد، موارد مهمی بررسی شود؛ از جمله بررسی آیه تجلی، تحقق تجلی رفتاری که از طریق سیر معنوی حضرت موسی به مکالمه منتهی شد، حرکت از خلوت به جلوت و سفر روحانی موسی به سوی حق تعالی که در رابطه با تجلی الهی است.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که عرفان از جهت ارتباط با عوالم هستی و جنبه های معرفتی انسان به تجلی می پردازد، لذا با تحلیل عرفانی آیه تجلی در قرآن کریم، درک صحیح تجلی و ارتباط آن با سیر معنوی انسان، قابل دستیابی است.

  • حمزه علی اسلامی نسب*، محمدمهدی گرجیان عربی، حمیدرضا مظاهری سیف صفحات 39-71
    موضوع و اهداف

    معنویت های جدید (عصر نوین) نگاهی خاص و نو به انسان و جایگاه آن در هستی دارند که به مبانی انسان شناسی خاصی منجر می شود. از جمله این مبانی، کمال گرایی (روحانی و زیستی) است. در این میان، چوپرا و ملاصدرا هر دو موضوعات مختلفی را در مورد کمال گرایی معنوی مورد بحث قرار داده اند که با توجه به دیدگاه ملاصدرا، این تحقیق به دنبال پاسخ به این سوال بود که کمال گرایی معنوی دیپاک چوپرا چه ایرادی دارد؟

    روش و یافته

    روش تحقیق این پژوهش، نظری و کتابخانه ای است. یافته های پژوهش با سرفصل های ماهیت کمال معنوی، غایت کمال معنوی، راه ها و موانع کمال معنوی ارایه شده است که همه این سرفصل ها با توجه به رویکرد چوپرا و ملاصدرا به طور جداگانه و در نهایت به صورت تطبیقی ​​بررسی و تحلیل شده است.

    نتیجه گیری

    نتیجه بررسی و تحلیل آرای چوپرا و ملاصدرا بر اساس آثار ایشان، به این نتیجه رهنمون می شود که شباهت هایی میان دیدگاه آنان وجود دارد؛ اما کمال گرایی صدرا در جهت نیل به خداوند متعال است. بر این اساس، همه راه ها و موانع کمال که از جانب صدرا طرح می شود، سالک را در سیر و سلوک یاری می رساند. در نقطه مقابل، کمال معنوی چوپرا کاملا الهی نیست و بیشتر بیولوژیکی است و عمدتا به دنبال آرامش درونی و حل مشکلات دنیوی انسان است.

  • حسین عندلیب * صفحات 73-102
    موضوع و اهداف

    احکام دینی در فقه شیعی از منابع چهارگانه قرآن، سنت، عقل و اجماع استنباط می شود؛ اما در کنار این منابع، مبانی مانند عرف نیز بیان شده است. بر این اساس، این سوال مطرح می شود که «عرف و ارتکازات در عرف چه نقشی در فهم و استنباط احکام دینی دارند؟ این مقاله در پی پاسخگویی به این پرسش بود و کوشید به بررسی و تحلیل کارکردهای عرف در فهم و استنباط احکام دینی بپردازد. فرضیه تحقیق این بود که عرف و ارتکازات در عرف در فهم ادله دینی و موضوعیت مترتب بر آن از قانون عرفی برای اسناد شرعی، اثبات یا نفی برخی حقوق و سایر مواردی که مورد استفاده حقوقدانان قرار می گیرد، در فرایند استنباط استفاده می کند.

    روش و یافته

    روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است. یکی از یافته های پژوهش حاضر این است که اکثر علمای فقه و حقوق اسلامی بین این دو مبنا تمایز قایل نشده اند. اما درست تر آن است که حقوق عام از مقوله امر عینی در زندگی عملی افراد تلقی می شود، اما ارتکازات در حقوق عادی از مقوله امر ذهنی هستند.

    نتیجه گیری

    حضور عرف در صحنه استنباط باعث می شود مسلمان معاصر متوجه شود که احکام دینی بر اساس فهم عرفی و واقعیات و نیازهای محسوس است و بنابراین در زندگی معنوی انسان بیشتر از احکام اطاعت می کند و برنامه الهی و معنوی اسلام را خواهد داشت و معنویت انسان را تقویت می کند.

  • مهدی دهقانی فیروزآبادی*، مهدی اسلامی صفحات 103-136
    موضوع و اهداف

    هر چند جلال الدین رومی و ویلیام بلیک دارای زمینه های ادبی و فرهنگی متفاوتی هستند؛ اما اشعار آنها قرابت های جالبی دارد. با این حال، این قرابت ها به طور کامل توسط محققان مورد توجه قرار نگرفته است. این مقاله به بررسی نقش عقل در شعر مولانا و بلیک در تلاش انسان برای حیات طیبه که اتحاد با خداست، پرداخته است. به بیان دیگر، پژوهشگران تلاش می کنند دریابند که چگونه می توان با تحلیل و تفسیر اشعار مولانا و بلیک به درک عمیقی از درون مایه عقل در شعر مولانا و بلیک دست یافت. علاوه بر این، در این پژوهش تلاش شده است به صورت تطبیقی و به ویژه در مضمون عقل، تشابهات و تفاوت های شعر مولانا و بلیک مشاهده شود.

    روش و یافته

    اشعار منتخب از «مثنوی» مولانا و «کتاب اوریزن» و «چهار زوآس» بلیک خواهد بود. برای مقایسه دیدگاه هر دو شاعر در مورد عقل، از رویکرد شمول توتوسی د زپتنک استفاده خواهد شد. این مطالعه تطبیقی ​​بر اساس دکترین فلسفه چند ساله به رهبری آلدوس هاکسلی ساخته شده است که بحث بر دو جنبه اصلی؛ یعنی عقل جزیی و کارکرد آن به عنوان مانع زندگی طیبه (حیات طیبه) به عنوان سبک زندگی پسندیده انسان و اتحاد با خدا متمرکز خواهد شد، جنبه دوم نیز به عقل جهانی و کارکرد آن به عنوان پلی برای اتحاد با هستی مطلق مربوط می شود.

    نتیجه گیری

     با وجود اینکه مولانا و بلیک اصالتا از محیط های جغرافیایی، سیاسی، اجتماعی و مذهبی گوناگونی هستند؛ اما در مورد مفاهیم عقل، رویکرد مشترکی دارند. بنابراین، بررسی تطبیقی ​​این دو چهره سرشناس ادبی، راه را برای علاقه مندان به یافتن اشتراکات تصوف و رمانتیسم به ویژه در شعر مولانا و بلیک هموار خواهد کرد.

  • سوزان فحص*، علی کانسو صفحات 137-156
    موضوع و اهداف

    سازمان ملل متحد، فرآیند تربیت جنسی خود را به الگوی جهانی شدن ارزش ها و فرهنگ خانواده تبدیل کرده است و البته تلاشی برای تحمیل نظامی وجود دارد که منافع و نظام سیاسی خود را به کل جهان تحمیل کند. به عنوان مثال، در بریتانیا، همه کودکان در سنین ابتدایی باید در مورد روابط و آموزش جنسی از جمله موضوعات مربوط به همجنس گرایی، بیاموزند. مثال دیگر فرانسه است که در تمام مدارس دولتی بحث های تربیت جنسی اجباری دارد و در عین حال پوشیدن روسری را ممنوع کرده است.

    روش و یافته

      عدم اطمینان و تناقضی که در محافل غربی بر سر موضوع تربیت جنسی به وجود آمد، منجر به کشمکش اخلاقی بر سر ماهیت برنامه درسی تربیت جنسی، محتوای آن، یادگیری، ارایه دهنده و سن مناسب شد. برای ارایه موضوعات از سوی دیگر، برخورد باورهای دینی با نظام آموزشی جدید در غرب، واکنش شدیدی را میان گروه های مذهبی برانگیخته است؛ زیرا تربیت جنسی غربی مبتنی بر اصول و مبانی مغایر با آموزه های اسلامی است. نقش یا اهمیت تربیت دینی به این پرسش می انجامد که هدف از تربیت جنسی چیست و آیا ادیان مانع آن هستند؟ پاسخ به این پرسش، به این نتیجه می رسد که دین راه را برای علم هموار می کند و این کارکرد تربیت جنسی مبتنی بر آموزه های دینی در حیات طیبه انسان امروزی است.

    نتیجه گیری

    هدایت و تربیت جنسی کودک به عنوان یک موضوع علمی والدین یا مربیان، در صورتی که آموزش به صورت آرام و هدفمند و به دور از هیجان برخی روش های کاربردی و تجسمی و در فضایی صورت گیرد، منع شرعی ندارد. در نتیجه، به جای لذت جنسی، با لذت آموزش صحیح مواجه می شوند.

  • محمد زکی امامی*، بودی ستیونو، انور روفیق صفحات 157-176
    موضوع و اهداف

    این تحقیق با هدف تجزیه و تحلیل عوامل رادیکالیسم و ​​اقدامات تروریستی که در اندونزی در حال وقوع بود، بسیار حایز اهمیت است؛ زیرا نتیجه آن می تواند توسط دولت اندونزی، جوامع مدنی و سایر کشورهای جهان برای جلوگیری از گسترش ایدیولوژی های رادیکالیسم و ​​تروریسم استفاده شود.

    روش و یافته

     برای دستیابی به تحلیل داده های معتبر و پایا، از روش تحقیق کیفی مشاهده ای برای تحلیل اسناد، کتاب ها، مقالات مرتبط با موضوع تحقیق و با توجه به آیات و روایات در زمینه اخلاق دینی استفاده شده است. فرضیه های این پژوهش نشان می دهد که میان رادیکالیسم و ​​اقدام تروریستی و آموزه های جعلی رابطه تنگاتنگی وجود دارد. بر اساس پژوهش، عمل رادیکالیسم و ​​تروریسم جزء آموزه های ادیان توحیدی نیست؛ بلکه به دلیل سوء تفاهم در درک آموزه های ادیان توحیدی و آیات قرآن کریم رخ داده است. همچنین صلح اصل اساسی ادیان توحیدی و به ویژه دین اسلام است؛ زیرا ریشه در فطرت انسان دارد و البته جنگ در اسلام در مواردی که ظلم می شود، استثناست.

    نتیجه گیری

     چند گزینه برای حل مشکلات رادیکالیسم و ​​تروریسم در جامعه اندونزی و سایر کشورهای جهان می توان به کار برد: شناخت ریشه رادیکالیسم و ​​تروریسم، رادیکال زدایی و تروریسم زدایی از پیروان رادیکال ادیان، استفاده از روش های مشاوره و ​​کنترل فریبکاری در شبکه های اجتماعی.

|
  • Kinana Fayez Mustafa *, Amir Javan Arasteh, Rahman Bolhasani Pages 13-37
    SUBJECT AND OBJECTIVES

    Manifestation is a Quranic word, and for this reason it had been of interest and importance to the Mystics. Manifestation is one of the most important mystical foundations which explains how multiplicity is realized in mysticism. There are many examples of manifestation in the holy Quran, such as: When the Lord manifested His Glory to the mountain, He turned it into dust and Moses fell down upon his face senseless. This study aims to investigate Manifestation verse mystically and explore the connection between the Divine Manifestation and the wayfaring voyage.

    METHOD AND FINDING

    The analytical-descriptive method of this research with a mystical interpretation of this Quranic verse about the Lord Manifestation to Moses, describes the truth of manifestation, its dimensions and types which are existential and intuitive (behavioral) manifestation. In this research we are going to see many important points such as the inclusion of the verse of manifestation of several types of manifestation from which the behavioral manifestation which is realized through the Moses’ spiritual journey which ended up at the point between the conversing station and  being a vassal (marboub). Moving from khalwa to jalwa abbreviates the Moses spiritual journey towards the Exalted in regards with the Divine Manifestation.

    CONCLUSION

    Since mysticism deals with manifestation in terms of its relationship with the worlds of existence and epistemological aspects of human being, so by mystical analysis of the manifestation verse in the Holy Quran, a correct understanding of manifestation and its connection with man’s spiritual journey, can be reached.

    Keywords: Manifestation Verse, Intuitive Manifestation, Existential Manifestation, Spiritual Journey, Mystical Analysis
  • Hamzeh Ali Islaminasab *, MohammadMahdi Gorjian Arabi, HamidReza Mazaheri Seif Pages 39-71
    SUBJECT AND OBJECTIVES

    New spiritualities (New Age) have a special and new view on the human and its place in the universe, leading to certain anthropology bases. Among these bases is perfectionism (spiritual and biological). Both Chopra and Mulla Sadra have discussed various issues on spiritual perfectionism. According to Mulla Sadra’s views, this research seeks to answer the question: What are the objections to Deepak Chopra’s spiritual perfectionism?

    METHOD AND FINDING

    The method is theoretical and it is library research. The study finding is presented under the titles the nature of spiritual perfection, end of spiritual perfection, ways, and obstacles of spiritual perfection. All these titles are explained according to Chopra, and Mulla Sadra separately, and in a comparative way finally.

    CONCLUSION

    The result of the study and analysis of Chopra and Mulla Sadra’s views, based on their works, is that although there are similarities between their views, Sadra’s perfectionism is in the direction of attainment of Almighty God. All the ways and obstacles of perfection discussed by him will help the wayfarer in his wayfaring. In contrast, Chopra’s perfection is not completely divine and is more biological and looks mainly for inner calmness and solving worldly human problems.

    Keywords: perfectionism, Human Spiritual Perfection, Deepak Chopra, Mulla Sadra
  • Hossein Andalib * Pages 73-102
    SUBJECT AND OBJECTIVES

    Religious rules in Shiite jurisprudence are inferred from the four sources of the Quran, Sunnah, reason and consensus; but in addition to these sources, some foundations such as common law are also mentioned. Based on it, the question arises here “what are the roles of common law and Ertekazat in common law in understanding and inferring the religious rules? This article seeks to answer this question and tries to study and analyze the functions of common law in understanding and inferring the religious rules. The research hypothesis is that common law and Ertekazat in common law are used in understanding the words of religious arguments, subjecting and de-subjecting of common law for the religious documents, proving or denying some rights and other issues that are used by jurists and lawyers in the process of inferencing.

    METHOD AND FINDING

    The research method is descriptive-analytical. One of the findings of the present study is that most scholars of the Islamic jurisprudence and law have not distinguished between these two foundations; but it is more correct that common law is considered from the category of objective matter in the practical life of people, but Ertekazat in common law are from the category of subjective matter.

    CONCLUSION

    Presence of custom in the scene of inference causes the contemporary Muslim to realize that the religious rulings are made according to the customary understanding, facts and tangible needs, and therefore in his spiritual biology more obedience to the rulings, commands. He will have the divine and the spiritual program of Islam and his spirituality will be strengthened.

    Keywords: Common law, Ertekazat, Inference of religious rules, Bio-spiritual, Modern Age
  • Mahdi Dehghani Firouzabadi *, Mahdi Islami Pages 103-136
    SUBJECT AND OBJECTIVES

    Although Jalaluddin Rumi and William Blake hail from different literary and cultural contexts, their poems bear interesting affinities. However, these affinities have not been fully addressed by scholars. This paper will examine the role of reason in the poetry of Rumi and Blake with regard to human endeavor towards pure life which is union with God. In other words, the researchers attempt to find out how it is possible to gain an in-depth understanding of the theme of reason in the poetry of Rumi and Blake through analyzing and interpreting their poems. In addition, the study tries to see what the similarities and differences between the poetry of Rumi and Blake are in a comparative manner, especially with regard to the theme of reason.

    METHOD AND FINDING

    The selected poems will be from Rumi’s “Masnavi” and Blake’s “Book of Urizen” and “Four Zoas”. To compare both poets’ views on reason, Totosy de Zepetnek’s approach of inclusion will be employed. This comparative study is constructed on the doctrine of perennial philosophy led by Aldous Huxley. The discussion will concentrate on two main aspects namely, partial reason and its function as a barrier to the good and pure life (Hayāt Tayyiba) as a desirable human lifestyle and union with God. The second aspect concerns universal reason and its function as a bridge to union with the Absolute Being.

    CONCLUSION

    Even though Rumi and Blake are originally from diverse geographical, political, social, and religious milieu, they have shared common ideas regarding the concepts of reason. Thus, a comparative study of the two literary giants will pave the way for those who are interested in finding the commonalities of Sufism and Romanticism particularly in the poetry of Rumi and Blake.

    Keywords: partial reason, universal reason, Pure Life, Rumi, Blake
  • Suzan Fahs *, Ali Kanso Pages 137-156
    SUBJECT AND OBJECTIVES

    The United Nations, has turned its process of sexual education into a model of globalization of family values and culture. There is an attempt to impose a system that forces its interests and political system on the entire world. For example, in the United Kingdom, all primary-aged children are required to learn about relationships and sex education (RSE), including topics around homosexuality. Another example is France, has obligatory sexual education discussions in all public schools whilst also banning wearing headscarf.

    METHOD AND FINDING

    The uncertainty and contradiction that arose in western circles over the issue of sexual education resulted in a moral struggle over the nature of the sexual education curriculum, its contents, who is learning it, who is providing it, and the right age to present topics. On the other hand, the clash of religious beliefs with the new educational system in the west has sparked a fierce backlash among faith-based groups, because western sexual education is based on principles and foundations that are contrary to Islamic teachings. Role or importance towards religious education leading to the question: What is the purpose of sex education, and is religions an impediment? Leads to the finding that religion paves the way for science, and this is the function of sex education based on religious teachings in the pure life of modern man.

    CONCLUSION

    There is no religious prohibition against parents or educators directing and raising a child sexually as a scientific subject, if the education takes place in a calm and purposeful manner, away from the excitement of some methods of application and embodiment, and in an atmosphere of mixing males and females as in western societies. As a result, are left with sexual delight rather than sex education.

    Keywords: Sexual Education, Modern Human, western societies, Religious teachings, Pure Life
  • Mohammad Zaki Amami *, Budi Setyono, Annur Rofiq Pages 157-176
    SUBJECT AND OBJECTIVES

    This research is aimed to analyze the factors of radicalism and terrorism action that was happening in Indonesia, it is obviously important because the result can be used by the Indonesian government, civil societies and other countries of the world to prevent the spreading of radicalism and terrorism ideologies.

    METHOD AND FINDING

    In order to get reliable and valid data analysis the Observation-qualitative research methodology has been used to analyze documents, books, articles which relates to the research topic and supported by The Holy Quran Verses and traditions on Religious ethical context. The hypotheses of these research show that there is close relationship between radicalism and terrorism action and the fake teachings. Based on the research, the act of radicalism and terrorism is not the part of Monotheistic Religions teachings, but occurred because of misunderstanding in comprehending the Monotheistic Religions teachings and Quranic verses. Moreover, peace is the main principle of Monotheistic Religions and specially the religion of Islam; because it is rooted in human nature and of course conducting war in Islam is an exception in the case of oppression.

    CONCLUSION

    Several options that can be applied to solve radicalism and terrorism problems in Indonesia society and other countries of the world are by understanding the root of radicalism and terrorism, de-radicalization and de-terrorism of Religions radical follower, the use of counseling method in contradiction of radicalism and terrorism and controlling hoax in social media.

    Keywords: Radicalism, Terrorism, Religious Ethic, Monotheistic Religions