فهرست مطالب

پدافند غیر عامل و امنیت - پیاپی 35 (تابستان 1400)

نشریه پدافند غیر عامل و امنیت
پیاپی 35 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آناهیتا شریعت صفحات 5-30

    مهم ترین رکن پدافند غیرعامل در حوزه کشاورزی، آمادگی در برابر حملات اگروتروریستی و شناسایی زودهنگام عوامل خطر می‏باشد. پدافند غیرعامل با اصلاح ساختار علاوه بر حفاظت و بهره‏برداری اثربخش از منابع و نهاده‏های موجود، کشاورزی پایدار را به دنبال دارد. تاکنون روش‏هایی که برای شناسایی تهدیدات زیستی در بخش کشاورزی در کشور استفاده شده است مبتنی بر روش‏های آزمایشگاهی بوده که علاوه بر عدم دقت و حساسیت کافی، نیاز به صرف زمان بالایی داشته است. در سال‏های اخیر ذرات نانو، نقاط کوانتومی، پلتفرم‏های نانوساختار، ابزارهای نانو تصویربرداری و تعیین توالی دی‏ان‏ا نانومنفذ به عنوان ابزارهای بسیار دقیق برای تشخیص سریع عوامل بیولوژیکی خاص عرضه شده‏اند که می‏توانند با دقت و سرعت بالا پاتوژن‏ها را تشخیص داده و برای نظارت و حفاظت از محصولات کشاورزی و منابع طبیعی مورد استفاده قرار گیرند. هدف از پژوهش حاضر این است که نشان دهد چگونه می‏توان از پدافند غیرعامل به عنوان شاخصی برای تاکید بر افزایش توان پیشگیری، تشخیص و کشف، واکنش و بازیابی کشاورزی و منابع طبیعی در برابر اقدامات اگروتروریستی استفاده نمود. این پژوهش توصیفی، تحلیلی و ازنظر نوع، کاربردی بوده است و جامعه نمونه بر اساس فرمول کوکران شامل 90 نفر از اساتید و دانشجویان حوزه کشاورزی و منابع طبیعی بوده است. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که پدافند غیرعامل می‏تواند با تغییر رویکرد از روش‏های سنتی به فناوری‏های نوین و استفاده از نانوبیوتکنولوژی منجر به تشخیص به موقع تهدیدات اگروتروریستی گردد.

    کلیدواژگان: اگروتروریسم، پدافند زیستی، تهدید زیستی، جنگ زیستی، فن آوری های نوین
  • داود رضایی*، محمود واحدی صفحات 31-53

    تغییر نگرش دولت ها به استفاده از فضای سایبر و استفاده از خدمات دولت  الکترونیک به عنوان یک اصل برای کشورهای توسعه یافته و همچنین یک راهبرد برای  کشورهای  کمتر  توسعه یافته می باشد.مساله حایزاهمیت در این زمینه، امنیت این بستر ارتباطی است . این پژوهش در صدد است تا تهدیدات نوین امنیتی سایبری فراروی جمهوری اسلامی ایران  را بررسی و راهکارهایی برای کاهش آنها ارایه دهد. لذا از نظر هدف، کاربردی می باشد و با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری بکارگرفته شده طیفی از متخصصین و خبرگان موضوعات سایبری و امنیت سایبری است که ضمن انجام مصاحبه با آنان ، نسبت به کشف تهدیدات نوین سایبری فرآروی جمهوری اسلامی که مستعد ظهور و بروز در آینده می باشند اقدام گردیده است که مجموعا 11 تهدید احصا و مورد شناسایی قرار گرفته است و این تهدیدات جهت اعتبار سنجی و رتبه بندی از طریق پرسشنامه به طیفی از جامعه هدف ارایه و نتجیه آن از طریق نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است . در پایان نیز 16 راهکار به منظور مدیریت پیشگیری از وقوع این تهدیدات و یا کاهش آسیب های آنان ارایه شده است .

    کلیدواژگان: تهدیدات، تهاجم سایبری - تهدیدات نوین، حملات سایبری، فضای سایبری
  • مجتبی درافشان صفحات 55-81

    در به کارگیری مفهوم اداره امور مساجد، یک نکته مهم نهفته است و آن اینکه  با تحقق اداره امور مساجد بستری امن جهت امکان مصون ماندن این حوزه از انواع آسیب ها و نواقص و اشکالات  فراهم نماید. در سایه اداره امور راهبردی مساجد و رفع نواقص و اشکالات آن، رضایت آحاد مردم در تعامل با متولیان امر را درپی خواهدداشت. و در نتیجه زمینه بسط و توسعه آیین های مذهبی، سیاسی، باورهای مشترک و پیشگیری از ناهنجاریهای فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و حتی امنیتی فراهم می گردد. و با تولید و باز تولیدهویت و ارزش های انسانی در جامعه، بالطبع سایرارزش های حیاتی نظیر: مشارکت، انسجام که منافع ملی، اهداف ملی، امنیت ملی و... مترجمان آن هستند، تضمین خواهد شد.

    کلیدواژگان: مساجد، امنیت، هویت، مشارکت، انسجام
  • شایان خلیلی ارجقی*، مجید محمد مدییانی، سید روح الله خلیلی موسوی، علیرضا علیپور صفحات 83-104

    این پژوهش از نوع توصیفی - مقطعی بوده از مطالعات کتابخانه ای، مشاهده و گردآوری و ثبت اطلاعات و نظر کارشناسان خبره استفاده گردید که بعد از ارزیابی عوامل داخلی (نقاط قوت و ضعف) و عوامل خارجی (فرصت ها و تهدیدها) وارد ماتریس IFE و EFE شد. جهت ارزیابی میزان توانایی و کمبود های مدیریتی پیشگیری و مقابله با شرایط غیر متعارف دانشگاه علوم پزشکی اردبیل از روش تحلیلی SOWT استفاده شد. نتایج تحلیل عوامل داخلی امتیاز وزن دار 2.54 را نشان داد که بیان کننده مدیریت پدافند غیر عامل دانشگاه در بکارگیری قوت جهت رفع ضعف ها دارای عملکرد مثبتی است و نمره 2.48 نشان دهنده عملکرد ضعیف در استفاده از فرصت ها جهت مقابله با تهدیدات است. همچنین نتایج ماتریس برنامه ریزی کمی راهبردی مدیریت پدافند غیر عامل دانشگاه بر اساس میزان وزن کلی آنها در اصلاح حرکت، استراتژی رقابتی (ST) را در پیش گرفته است. راهبردهای تهیه اطلاعات و نقشه های کلی در تمام زمینه ها (سرمایه های دانشگاه) با استفاده از شرکت ها، متخصصان و کارشناسان مجرب برای تمام تحقیقات و پروژه های ملی و استراتژیک و برنامه ریزی مناسب جذب اعتبار وزارتی و خیرین و دیگر نهاد های بومی جهت پشتیبانی و خدمت رسانی برای شرایط بحرانی همراه با به روز رسانی مراکز مستهلک و با تهدیدات بیشتر در نقاط شلوغ شهری را عنوان نمود که با افزایش ظرفیت سازی بیمارستانی با ایجاد فضاهای مناسب و تکمیل بیمارستان صحرایی و هماهنگی برای استفاده از مکان های ورزشی و آموزشی ، ایجاد سوله یا انباری و انبار نمودن دارو و تجهیزات برای استفاده در شرایط اضطراری از جذابیت بیشتری برخوردار می باشد.بنابراین مدیران دانشگاه در جهت اصلاح و کاهش تهدیدات موجود برنامه ریزی و تلاش جدی داشته باشند و آنها را تبدیل به فرصت نموده تا شرایط موجود را برای آمادگی تیم های CBRNE بوجود آورند و بر افزایش آگاهی پرسنل و افراد جامعه در برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت برنامه های مناسب و لازم را به کار گیرند.

    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، مدیریت استراتژیک، SOWT، تهدیدات، CBRNE
  • رشید خلف زاده*، علی مولایی صفحات 105-125

    ایجاد جذابیت در فرهنگ و ارزش ها، برای متقاعدکردن، مخاطبین همان قدرت نرم می باشد اما آنچه حایز اهمیت است، نحوه استفاده از ابزارها برای کسب قدرت نرم است. ارتقا قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران نیازمند شناخت و به کار بستن منابع نرم افزاری در کشورها، با توجه به بسترهای کشور هدف است.تا در جهت تامین منافع ملی از آنها بهره برداری نمایند.از جمله این بسترها، کردهای شیعه مذهب در کشور همسایه عراق است. با توجه به اشتراکات فراوان تاریخی، نژادی، زبانی، مذهبی داشتن مستقلات در برخی از استان ها نظیر ایلام، سابقه سکونت در ایران در زمان تبعید، و نیز تعاون آنان با نیروهای انقلاب در جنگ تحمیلی، در قالب قرارگاه رمضان و...، این قوم از پتانسیل بالایی جهت افزایش قدرت نرم ایران برخوردار است.هدف این پژوهش بررسی قابلیت های قدرت نرم کشورمان در بین کردهای فیلی (شیعه مذهب) عراق است. روش پژوهش از نوع تاریخی-کیفی است. جامعه آماری آن شامل اسناد، منابع تاریخی و همچنین، مصاحبه با افراد مطلع یا دروازه بان اطلاع بوده است، روش نمونه گیری از نوع هدفمند بوده است.نتایج نشان می دهد با توجه وجوه اشتراک فروان که بین کردهای فیلی با ایران وجود دارد می تواند برتقویت قدرت نرم کشورمان در عراق اثر مثبت بگذارد.

    کلیدواژگان: ایران، فرهنگ، قدرت نرم، کردهای فیلی
  • حافظ مهدنژاد، محمدعلی خضاب، مجید کیانپور صفحات 127-147

    آمایش سرزمین از راه توجه به توانمندی ها و ظرفیت های خاص مناطق، کارایی اقتصادی، انسجام سرزمین،  تعادل منطقه ای، ارتقای کیفیت محیط، توجه به پیشینه تمدنی و رفع محرومیت ها بر امنیت و گردشگری تاثیر می گذارد. بر همین مبنا، هدف پژوهش حاضر، سنجش اجماع، اهمیت و اولویت  شاخص های  ایمنی گردشگران با رویکرد آمایش سرزمین در کلان شهرهای کشور است.  جامعه آماری شامل کلان شهرهای کشور در سال 1399 است.  برای شناسایی شاخص های آمایش سرزمین بر ایمنی گردشگران در شهر از روش دلفی و همینطور شاخص های اجماع، اهمیت و اولویت استفاده شده است. حجم نمونه پژوهش برابر با 30 نفر از کارشناسان است.  از نرم افزار   SPSS برای تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان دهنده آن  است که در دور اول دلفی، بالاترین رتبه به  سطح حوزه  مالی و بیمه ای آمایش سرزمین در حوزه گردشگری با میانگین 4.7 و سطح شاخص های اجتماعی و فرهنگی آمایش سرزمین در حوزه گردشگری با میانگین 4.7  اختصاص یافته است. در دور دوم دلفی بیشترین میانگین به دسترسی به پروتکل ها و اطلاعات بهداشتی داده شده است. بیشترین اجماع به مولفه دسترسی به مواد غذایی(با امتیاز 1.67)، و بیشترین اهمیت به دسترسی به مواد غذایی، آشامیدنی، اقلام دارویی و ضروری(با امتیاز 67/91)، اختصاص یافته است. بیشترین اولویت به ترتیب روی شاخص های زیست محیطی آمایش سرزمین در حوزه گردشگری(با امتیاز 100)؛ شاخص های اجتماعی و فرهنگی آمایش سرزمین در حوزه گردشگری(با امتیاز 100)؛ شاخص های زیر ساختی در مواجه با خطرات و بحران های طبیعی(با امتیاز 100)؛ سطح حوزه  مالی و بیمه ای آمایش سرزمین در حوزه گردشگری(با امتیاز 100)؛ دسترسی به مواد غذایی، آشامیدنی، اقلام دارویی و ضروری(باامتیاز 100)؛ سطح دسترسی به مراکز اقامتی(با امتیاز 100) و دسترسی به پروتکل ها و اطلاعات بهداشتی(با امتیاز 100) قرار دارد.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، ایمنی گردشگران، اجماع، اهمیت، کلان شهر
|
  • Anahita Shariat Pages 5-30

    The overriding element of passive defense in the field of agriculture is preparation for agro-terrorist attacks and early identification of risk factors. Passive defense leadsto sustainable agriculture by modifying the structure besides the effective protection and utilization of available resources and inputs. So far, the methods used to identify biological threats in the agricultural sector in Iran are based on laboratory methods, which in addition to lack of accuracy and sensitivity, spends a lot of time. In recent years, nanoparticles, quantum dots, Nano-structured platforms, Nano-imaging tools, and Nano-permeable DNA sequencing have been introduced as highly accurate toolsfor rapid detection of specific biological agents that could accurately and quickly detect pathogens and they are used to monitor and protect agricultural products and natural resources. In the same vein, the purpose of this study is to show how passive defense could be used as an indicator to emphasize the increased ability to prevent, detect, respond and recover agriculture and natural resources against agro-terrorist acts. This research is descriptive, analytical and applied in terms of type and the sample population, based on Cochran's formula, which includes 90 professors and students in the field of agriculture and natural resources. The results of the present study show that passive defense could lead to timely detection of agro-terrorist threats bychanging the approach from traditional methods to new technologies and the use of Nano-biotechnology.

    Keywords: Agro-Terrorism, Bio-Defense, Bio-Threat, Bio-War, New Technologies
  • Davood Rezaei*, Mahmoud Vahedi Pages 31-53

    Changing the attitude of governments to the use of cyberspace and of E-Government services is deemed a principle for developed states and also a strategy for less developed countries. An important issue in this regard is the security of this communication platform. This study aims to examine the new cyber security threats facing the Islamic Republic of Iran and provide solutions to mitigate them. Therefore, in terms of purpose, it is applied which is conducted by descriptive-analytical method, and the population is a range of specialists and experts in cyber topics and cyber security who are interviewed and new cyber threats, including 11 ones, to the Islamic Republic that are assumed to emerge in the future are explored. Then, these threats have been presented to a range of the target community for validation and ranking through aquestionnaire, the results of which have been analyzed through SPSS software. Finally, 16 strategies are developed to manage the prevention of these threats or mitigate their damage.

    Keywords: Threats, Cyber Invasion, New Threats, Cyber Attacks, Cyberspace
  • Mojtaba Darfshan * Pages 55-81

    There is animportant point in applying the concept of managing the affairs of mosques; i.e. managing the affairs of mosques will provide a safe environment for the possibility of protecting this area from all kinds of injuries, defects and problems. Managing the strategic affairs of mosques and eliminating the shortcomings and problems leads to the satisfaction of individuals in interaction with those in charge. As a result of the development of religious and political customs, common beliefs, prevention from cultural, political, social and even security anomalies is provided. On the other hand, by producing and reproducing human identity and values in society, other vital values such as participation and cohesion, which are the manifests of national interests, national goals, national security, etc., will be guaranteed. The method of this article, in terms of quality is data-based and in terms of the type, it is applied-developmental, in such a way that all measures and orders of Imam Khomeini (ra) and those of imam Khamenei (ph) are extracted through Sahifa of Imam and the website of the supreme leader by means of note-taking and in the format of two files (Word and PDF) are inserted into MAXQDA software as data and after analysis and open selective coding, components and security indicators of mosques are developed. The population of the research includes documents made of all the writings and statements of Imam Khomeini and Imam Khamenei in the field of selected mosque affairs. They are essential for security andplay an essential irreplaceable role, so that each one of these components bears characteristics that are detailed in the text of the article.

    Keywords: Mosques, security, identity, participation, cohesion
  • Shayan Khalili Arjaghi *, MajidMohammad Madiani, Seyed Ruhollah Khalili Mousavi, Alireza Alipour Pages 83-104

    This research, descriptive, is a mix of on-desk studies, observation and collection and recording of information and opinions of experts, whichafter evaluating internal factors (strengths and weaknesses) and external factors (opportunities and threats), the data are entered into the IFE and EFE matrix.SOWT analytical methodwas used to evaluate the ability and management deficiencies of prevention and coping with abnormal conditions of Ardabil University of Medical Sciences. The results of internal factor analysis showed a score of 2.54, which indicates that the university’s passive defense management has a positive performance in using strengths to eliminate weaknesses, and a score of 2.48 indicates poor performance in using opportunities to deal with threats.Also, the results of the strategic quantitative planning matrix of passive defense management of the university, based on their overallweight in movement correction, have adopted a competitive strategy (ST). Strategies for preparing information and general plans in all fields (university funds) using companies, specialists and experienced experts for all national and strategic researchesand projects and proper planning to attract the credit of the ministry and donors and other local institutions, to support and provide servicefor critical situations along with updating depreciated centerswithwiderthreats in crowded urbanareaswas discussed and it was proclaimedthat by increasing the capacity of the hospital by creating suitable spaces and completing the field hospital and coordinating the use of sports and educational facilities ,creatinga shed or warehouse and storing medicine and equipmentfor use in emergencies isofmoreattraction.Accordingly, the university directors, to mitigate threats, should plan and strive in earnest and turn them into chancein such a way to provide for readiness ofCBRNE teams and use appropriate programs to increase the awareness of staff and individuals in the short and long term.

    Keywords: Passive Defense, Strategic Management, SOWT, Threats, CBRNE
  • Rashid Khalafzadeh *, Ali Molaiee Pages 105-125

    Soft power is attraction ofculture and values to convince theaudience, but what matters isthe use of toolsto gain soft power.Promoting the soft power of the Islamic Republic of Iran requires recognizing and using software resources in the countries, according to the context of the target country,andto use themforthenational interests. Among these contexts,isShiite Kurds in neighboring Iraq.Givenmany historical, racial, linguistic and religious commonalities of having independence in some provinces such as Ilam, the history of living in Iran at the time of exile, as well as their cooperation with the revolutionary forces in the imposed war, in the form of Ramadan camp, etc.,this tribehas a high potential to increase the soft power of Iran. The purpose of this study is to investigate the capabilities of our country’s soft power among the Fili Kurds (Shiite religion) of Iraq. The research method is historical-qualitative andits population includesdocuments, historical sources, as well as interviews with knowledgeable people or information gatekeepers. The sampling method was purposeful. The outcome of the study suggests that, given abundant commonalty between Fili Kurds and Iran, the Iranian soft power in Iraq could be promoted.

    Keywords: Iran, Culture, Soft Power, Fili Kurds
  • Hafez Mahdenjad *, Mohammad Ali Khazab, Majid Kianpour Pages 127-147

    Spatial planningaffects security and tourism by paying attention to the specific capabilities and regional capacities includingeconomic efficiency, land cohesion, regional balance, improving the qualityof the environment,andthe history of civilization and eliminating deprivations. Accordingly, the purpose of this study is to assess the consensus, importance and priority of tourist safety indicators with aspatial planningapproach in theIranianmetropolises. Thepopulation includes theIranianmetropolises in2020. To that end, it exploitstheDelphito identifyspatialindicators on the safety of tourists in the city, as well as consensus, importance and priority indicators. The sample size of the researchincludes 30 experts, and it appliesSPSS softwareto analyze the data.The results show that in the first round of Delphi, the highest rank is assigned to the level of financial and insurance in the field ofspatial planningwith an average of 4.7 and the level of social and cultural indicators ofspatial planningin the field of tourism with an average of 4.7. In the second round of Delphi, the highest average was given to access to protocols and health information. Thehighest consensus was assigned to the component of access to food (with a score of 1.67), and the greatest importance was given to the component of access to food, beverages, medicines and essential items (with a score of 91.67). The highest priority, respectively, on environmental indicators ofspatial planningin the field of tourism (with a score of 100); socialand cultural indicators ofspatial planningin the field of tourism (with a score of 100); infrastructureindicators in the face of natural hazards and crises (with a score of 100); levelof financial and insurance field ofspatial planningin the field of tourism (with a score of 100); accessto food, beverages, pharmaceuticals and essentials (with a score of 100); thereis a level of accessto accommodation centers (with a score of 100) and access to protocols and health information (with a score of 100).

    Keywords: Spatial Planning, Tourist Safety, Consensus, Importance, Metropolis