فهرست مطالب

نشریه معارف عقلی
پیاپی 42 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدباقر ملکیان صفحه 5

    یکی از وظایف حوزه‌ها و اندیشمندان دینی، تبیین باورهای دینی برای مردم است. آنان باید برای نمونه، معنای درست و دقیق آموزه‌هایی مانند «رجعت» را به‌عنوان یکی از باورهای دینی، برای مردم روشن کنند. اگر این کار ازسوی دانشمندان دین‌شناس انجام نشود، باورهای مردم درباره برخی امور دینی، سطحی و بی‌پایه خواهد شد و این چیزی نیست که دین اسلام برای مومنان بپسندد. قرآن کریم می‌فرماید: ادعوا إلی الله علی بصیره (یوسف: 108)؛ یعنی من [پیامبر] مردم را از روی بصیرت به‌سوی خدا دعوت می‌کنم. ازاین‌رو، ایمان بی‌بصیرت، ایمانی نیست که دین مبین اسلام درپی ترویج آن است. یکی دیگر از وظایف حوزه‌ها و دانشمندان دینی، دفاع محکم و استوار از باورهای دینی، دربرابر شبهات و اشکالاتی است که ازسوی مخالفان دین مطرح می‌شود. با گذشت زمان، این شبهات شکل تازه‌تری به‌خود می‌گیرند و پاسخ‌گویی به آن‌ها وظیفه مدافعان حریم باورهای دینی را سنگین‌تر می‌کند. امروزه با پیدایش فضای مجازی و ارتباطات دیجیتال، باورهای دینی و اخلاقی مردم، بیش‌ازپیش دستخوش تاخت‌وتاز شدید مخالفان قرار گرفت که این امر تکلیف سنگینی را برعهده اندیشمندان دینی گذاشته است. کوتاهی و سستی در انجام این تکلیف، آسیب‌های جبران‌ناپذیری بر باورهای دینی مردم وارد می‌کند؛ به‌ویژه جوانانی که به استفاده از فضای مجازی خو گرفته‌اند. ما دست‌اندرکاران مجله معارف عقلی دست خود را به‌سوی اندیشمندان حوزه و دانشگاه دراز کرده و از آنان برای نگارش مقالاتی در حوزه کلام، عقاید، فلسفه و فلسفه‌های مضاف یاری می‌جوییم، تا به اندازه گنجایش و توان خویش در راستای وظایف یادشده گامی برداریم. کلکم راع و کلکم مسیول عن رعیته. از خدای بزرگ برای همه کسانی که متوجه مسیولیت سنگین حفظ، ترویج، تبیین و دفاع از آموزه‌های راستین دین مبین اسلام در قالب مقالات کلامی، فلسفی و غیره هستند، توفیق تشخیص وظیفه و عمل بدان را خواهانیم.

  • محمدجواد اصغری صفحه 7

    مسئله شر از مسایلی است که از دیرباز مورد توجه خداباوران و خداناباوران بوده است. خداناباوران همواره از شر به عنوان گواه و قرینه‌ای بر ضد خداباوری بهره برده‌اند و خداباوران نیز در مقابل، تحلیل‌های مختلفی در توجیه وجود شرور مختلف در عالم بیان کرده‌اند. تیودیسه «اختیار انسان و جهان مبتنی بر عنایت»، یکی از تیودیسه‌هایی است که توسط ریچارد سویین‌برن، فیلسوف دین معاصر در توجیه وجود شرور در عالم بیان شده است. او بر مبنای این تیودیسه، از سویی قایل به اختیار و اراده آزاد برای انسان است و از سوی دیگر، جهان را مبتنی بر قوانین و ویژگی‌هایی می‌داند که هم سبب تحقق تاثیراتی می‌شود که انسان‌ها با اختیار خود آن‌ها را انتخاب می‌کنند و هم انسان را قادر می‌سازد تا با مطالعه طبیعت، شرور آن را پیش‌بینی و کنترل کند. در این پژوهش بر آن هستیم تا در آغاز به روش توصیفی- تحلیلی به تبیین این تیودیسه بپردازیم و سپس اشکالات وارد بر آن را به همراه پاسخ‌هایی ذکر کنیم که سویین‌برن خود به اشکالات مزبور بیان کرده است.

    کلیدواژگان: تئودیسه اختیار انسان، جهان مبتنی بر عنایت، ریچارد سوئین برن، مسئله شر
  • سید عابدین بزرگی صفحه 27

    شناخت موجودات، امری ممکن و محقق بوده، راه‌های زیادی برای آن وجود دارد. از دیدگاه قرآن، برخی از این راه‌ها، مانند راه عقل، قلب، شهود و حس، درونی بوده، همگان توان استفاده از آن‌ها را دارند و برخی دیگر، مانند راه وحی، بیرونی و مختص انبیای الهی است. با اینکه راه‌های عقل، قلب، شهود و وحی از مهم‌ترین راه‌های شناخت بوده و برای سعادت انسان ضروری هستند، برخی از انسان‌ها، با نگاه وارونه، آن‌ها را رها کرده، به حس‌گرایی و حس‌بسندگی روی آورده‌اند. این نگاه افراطی به حس، سبب شد تا آنان در خداشناسی، مسایلی مانند دیدن خداوند، فرزند داشتن و فقر او را مطرح کنند و در نبوت، انتظار دریافت اوراق وحی را داشته و سرانجام با انکار معاد، خود را در همین دنیا منحصر بدانند. این درحالی‌ است که: اولا، شناخت حسی، متکی به معرفت عقلی بوده، به‌تنهایی یقین‌آور نیست؛ ثانیا، بسیاری از امور، مانند علیت، معلولیت و معاد، از قلمرو دریافت‌های حسی خارج هستند.

    کلیدواژگان: پیامدهای حس گرایی، حس گرایی، راه های شناخت، قرآن
  • تقی بوربور اژدری، جعفر تابان، رضا کهساری صفحه 49

    شفاعت اصلی اعتقادی و یکی از مهم‌ترین بحث‌های کلامی میان شیعه و اهل‌سنت است. هرچند اصل شفاعت به‌روشنی در قرآن بیان شده و شفاعت اولیای الهی در آخرت از سوی مفسران مسلمان (شیعه و اهل‌سنت) پذیرفته شده است، اما به اعتقاد گروهی شفاعت فعل خدا و حق اوست و درخواست فعل وی از غیر او شرک است؛ آنان از جمله صاحبان تفسیر المنار (محمدعبده و رشیدرضا) دراین‌باره شبهه‌هایی مطرح ‌کرده‌اند. مفسران شیعه ازجمله صاحب تفسیر تسنیم، آیت‌الله جوادی‌آملی کوشیده‌اند با آیات و قراین روایی- کلامی به این شبهه‌ها پاسخ دهند. شفاعت تغییری در اراده الهی نیست، بلکه به اذن او وقوع امری معقول و برپایه دلایل عقلی است. با توجه به مناقشه‌انگیز بودن مسئله شفاعت میان مسلمانان، توجه به آن ضروری است. هدف این پژوهش بررسی تطبیقی دو دیدگاه است. نخست شبهه‌ها درباره شفاعت مطرح شده، سپس با تکیه بر تفسیر تسنیم با دلایل قرآنی، عقلی و روایی پاسخ داده شده ‌است. این پژوهش به‌شیوه توصیفی- تحلیلی، با تکیه بر داده‌های کتابخانه‌ای سامان یافته است.

    کلیدواژگان: تفسیر المنار، تفسیر تسنیم، تشیع، تسنن، شفاعت
  • حیدرعلی حقوقی، کریم عبدالملکی، روح الله محمدی صفحه 65

    قرآن کریم معجزه‌ای جاوید برای هدایت بشر است. یکی از جنبه‌های اعجاز قرآن که تا اندازه بسیاری متاثر از رایانه و برنامه‌های نرم‌افزاری است، اعجاز عددی آن است. موضوعی که بسیاری از قرآن‌پژوهان بدان پرداخته‌اند و باعث شکل‌گیری بحث‌ها و دیدگاه‌های موافق و مخالف فراوانی دراین‌باره شده است. ازآنجاکه سروکار محقق در اعجاز عددی با شمارش حروف، کلمات، آیات و سوره‌هاست و بدین‌صورت به نتایج موردنظر دست می‌یابد، ضروری می‌نماید که اشکالات وارده به‌دقت بررسی شود تا درستی و نادرستی گفتار مخالفان روشن گردد. پژوهش پیش‌رو، با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای درپی تحقق این هدف نگارش یافت. ارایه نظریه برپایه گزینش دیدگاه خاص در مسایل اختلافی در علوم قرآن، پایبند نبودن به اصول و روش‌های پذیرفته‌شده، پیروی نکردن از قواعد منطقی و بیان نتایج اغراق‌آمیز، جزء مهم‌ترین ایرادات وارده است. بنابراین انتظار اعجاز عددی از قرآن، توقعی نابجاست و نمی‌‌توان پذیرفت که خداوند با بندگان خود از راه رمز و معما سخن گفته باشد و اساسا با بیان قرآن در تضاد است؛ زیرا قرآن خود را کتابی روشن و پرمحتوا معرفی می‌کند، نه کتابی اسرارآمیز و معماگونه!

    کلیدواژگان: اعجاز عددی، اعجاز علمی، قرآن، معجزه
  • مهدی دشت بزرگی، محمداسماعیل عبدالهی، محمد کرمی نیا صفحه 91

    خواجه نصیرالدین طوسی از منظر دو دانش کلام و فلسفه، شخصیتی دوگانه به‌نظر می‌آید. زیرا گاهی در یک مسئله علمی دو رای مختلف داده است؛ یکی به شیوه اهل‌کلام و دیگری به روش فیلسوفان. در وهله نخست به ذهن می‌آید، که خواجه دچار تعارض شده است. برای نمونه، خواجه با دیدگاه فلسفی، اعاده معدوم را جایز نمی‌داند و ازسویی در مقدمات بحث معاد پذیرفته است که اعدام عالم ممکن و مطابق ادله نقلی است. در این مقاله به مطالعه «معاد» خواهیم پرداخت و سپس در مقام داوری، احتمالات ممکن را طرح کرده و از میان آن‌ها، دیدگاهی را که از دید ما با واقعیت مطابق است، به‌عنوان دیدگاه برگزیده انتخاب می‌کنیم. این نوشتار در داوری خود، برپایه عبارات خواجه نصیر و درنظر داشتن موقعیت اجتماعی و علمی و ویژگی روزگار زندگی وی که با هجوم گسترده متکلمان بر ضد فیلسوفان روبه‌رو بود، همچنین باتوجه به شخصیت میانه‌رو، حق‌محور و دانش‌دوست مرحوم خواجه، غبار تعارض را از چهره او می‌زداید و چنین حکم می کند که شخصیت وی متعارض‌نماست و نه متعارض. این تحقیق براساس پژوهش در آثار خواجه شکل گرفته است. این آثار بیشتر به‌صورت کتابخانه‌ای انجام شد. ولی در همه این موارد کوشیده‌ایم تا دیدگاه خواجه پس از تحلیل و بررسی جهات محتمل، نقل شود. ازاین‌رو، در جاهایی که نیاز بود، از عبارات شارحان نیز، یاری گرفته‌ایم.

    کلیدواژگان: تجریدالاعتقاد، تعارض، خواجه نصیر، کلام، فلسفه، معاد
  • هاشم قربانی صفحه 105

    کشف نوآوری‌های ابهری در حوزه متافیزیک و کلام و تعیین جایگاه تاریخی وی در این دو ساحت، وابسته به سنخ‌شناسی مسایل فلسفی و کلامی در اندیشه‌های اوست. بر این ‌اساس در جستار پیش‌رو: 1. مسیله‌شناسی (ساخت و طراحی مسایل فلسفی و کلامی)؛ 2. تعیین جایگاه طرح مسایل؛ 3. شناخت رویکردهای پذیرفته شده نزد ابهری و 4. سطح‌بندی آثار وی و همسانی یا تحول آن‌ها، بررسی می‌شود. برپایه یافته‌های این جستار، آثار فلسفی ابهری را در سه سطح می‌توان طبقه‌بندی کرد؛ آثار سطوح اول و دوم، بیشتر وام‌دار سنت رایج فلسفه‌نویسی به‌لحاظ محتوایی است، اما در آثار سطح سوم، مواجهه‌های انتقادی در برابر دیدگاه‌های نظام ارسطویی‌- سینوی و همچنین برخی ایده‌های فخررازی آشکار می‌شود؛ هرچند این زمینه‌های انتقادی، به طرح ایده‌های نوآورانه در حوزه متافیزیک نینجامیده است. پارادایم فکری ابهری، مشایی است؛ هرچند وی تمایلی به برخی دیدگاه‌های شیخ اشراق همانند تحلیل ادراک و برخی مسایل نفس نشان می‌دهد. وجودشناسی، مسایل مرتبط با واجب و بررسی شیوه‌های متکلمان، سه زمینه مهم آثار متافیزیکی ابهری است. ابهری در تک‌نگاشت کلامی خود، متاثر از مبانی کلامی اشعری است؛ اما در بیشتر آثار فلسفی، با اختصاص یک بخش به نقد مبانی و مسایل کلام اشعری، ازجمله: همسانی وجودی ممکن و حادث، بازگشت‌پذیری معدوم، نقد موجب‌انگاری فلسفی و مسئله عقول و نفوس پرداخته است. ابهری فیلسوف را می‌توان متفکری نقاد و نه طراح ایده‌های نوآورانه نامید؛ هرچند نقش او در نگارش آثار آموزشی با رویکرد تنقیحی ارزشمند است.

    کلیدواژگان: ابهری، رویکرد انتقادی، مسائل فلسفی، مسائل کلامی
|
  • Muhammad Javad Asghari Page 7

    The problem of evil is one of the issues that has long been considered by theists and atheists. Atheists have always used evil as evidence against theism, and theists, on the other hand, have made various analyses to justify the existence of different evils in the universe. The theodicy1 of "man's free will and the universe based on Divine Providence" is one of the theodicies expressed by Richard Swinburne, the contemporary philosopher of religion, in justifying the existence of evil in the universe. According to this theodicy, on the one hand, he believes in man's free will, and on the other hand, he considers the world to be ruled based on laws and characteristics that both bring about the effects that human beings choose based on their own free will and enable human beings to predict and control evil by studying nature. Using a descriptive-analytical method, this research first explains this theodicy and then mentions its problems along with the answers that Swinburne himself has offered.

    Keywords: the theodicy of man's free will, the universe based on divineprovidence, Richard Swinburne, the problem of evil
  • Seyyed Abedin Bozorgi Page 27

    Knowledge of beings is feasible, and there are many ways to gain this knowledge. According to the Qur'an, some of these ways, such as intellect, heart’s intuitive guidance and sense are internal and everyone can use them. The other ways such as revelation are external and specific to the divine prophets. Although intellect, heart’s intuitive guidance and revelation are the most important ways of knowledge and are necessary for human happiness, some people have conversely abandoned them and turned to sensualism and sensationalism. This extreme view of the senses has caused them to raise theological issues, such as seeing God, His having children, and His poverty. In the area of prophethood, they have expectation for receiving the divine books, and finally, by denying the resurrection, they have restricted themselves to this world. This is while: first, sensory knowledge is based on rational knowledge and is not convincing by itself; second, many things, such as causality, effect, and resurrection, are beyond the realm of sensory perceptions

    Keywords: the consequences of sensualism, sensualism, ways of knowledge, the Qur'an
  • Taqi Burbur Azhdari, Jafar Taban, Reza Kahsari Page 49

    Intercession is a doctrinal principle and one of the most important theological issues in Shiite and Sunni Muslims. Although the principle of intercession is clearly stated in the Qur'an and the intercession of the Friends of God in the hereafter has been accepted by Muslim commentators (Shiites and Sunnis), some believe that intercession is God's deed and His right, therefore, requesting others to do God's deed is polytheism. The commentators of Al-Manar interpretation (Mohammad Abduh and Rashid Reza) have raised some doubts about this issue. The Shiite commentators, including the author of Tasnim interpretation, Ayatollah Javadi Amoli, have tried to answer these doubts using verses and narrative-theological evidence. Intercession is not a change in the divine will, but rather a reasonable deed permitted by Him based on rational reasons. Given the controversialness of intercession among Muslims, it is necessary to take it into consideration. This research aims to study these two perspectives comparatively. First, the doubts about intercession have been addressed. Then, based on Tasnim's interpretation, the Qur'an, and rational and narrative reasons, the doubts have been answered. Relying on library resources, this research has used descriptive-analytical method.

    Keywords: Al-Manar interpretation, Tasnim interpretation, Shiite, Sunni, intercession
  • Heidar Ali Hoquqi, Ruhollah Muhammadi, Karim Abdul Maleki Page 65

    The Holy Qur'an is an eternal miracle for the guidance of mankind. One of the miraculous aspects of the Qur'an which is greatly influenced by computers and software programs is its numerical miracle. This is a topic that has been addressed by many Qur'anic scholars and has led to the formation of many debates and views in favor and against it. Since researchers in the field of numerical miracles deal with counting letters, words, verses and chapters to achieve the desired results, it is necessary to carefully examine flaws to examine the veracity of the opponents' ideas. Using descriptive-analytical method and based on library resources, this research seeks to achieve this goal. The most important objections include presenting a theory based on choosing a particular point of view on controversial issues in the Qur'anic sciences, not adhering to accepted principles and methods, and not following logical rules and expressing exaggerated results. Therefore, expecting a numerical miracle from the Qur'an is misplaced; the expectation that God speaks to His servants through mystery and enigma is fundamentally at odds with the Qur'anic words; because the Qur'an introduces itself as a clear and rich book, not a mysterious and an enigmatic one!

    Keywords: numerical miracle, scientific miracle, the Qur'an, miracle
  • Mehdi Dasht Bozorgi, Muhammad Ismaeil Abdullahi, Muhammad Karami Nia Page 91

    From the perspective of the two disciplines of theology (Kalam) and philosophy, Khajeh Nasir al-Din Tusi seems to have a dual personality. Because sometimes he has held two different opinions on a scientific issue; one in accordance with theologians’ ideas and the other in congruence with those of philosophers. At first glance, it seems that Khajeh Nasir has been contradictory. For example, from a philosophical point of view, he does not believe in the coming-back of non-existent, and on the other hand, in the preliminaries of the topic of resurrection, he has accepted that non-existence of the universe is possible and in harmony with the narrated proofs. In this paper "resurrection" is studied, and probabilities are discussed and from among them, the viewpoint that corresponds to reality from our point of view is selected as the preferred viewpoint. This paper bases its judgment on the words of Khajeh Nasir. It considers his social and scientific status and the fact that the period in which he lived was marked with widespread attack by theologians against philosophers. Also, considering the moderate, right-oriented and scholarly personality of the late Khajeh, the paper concludes that his personality is pseudo-contradictory, not contradictory. This mainly library study is based on research into the works of Khajeh. We have tried to state Khajeh's point of view after analyzing and examining all the possible aspects. Therefore, where necessary, we have also used the views of commentators.

    Keywords: theology, philosophy, contradiction, Khajeh Nasir, resurrection, Tajrid al-I‘tiqad
  • Hashem Qorbani Page 105

    Discovering Abhari's innovations in the field of metaphysics and theology and determining his historical position in these two fields depend on the typology of philosophical and theological issues in his thoughts. This research studies: 1. problemology (posing and developing philosophical and theological problems); 2. Determining the position of raising problems; 3. Knowing the approaches accepted by Abhari and 4. Classifying his works and finding out their similarities or changes. Based on the findings of this study, Abhari’s philosophical works can be classified into three levels; in terms of content, the works in the first and second levels owe much to the prevailing tradition of writing philosophy, but the works in the third level manifest critical encounters with the views of the Aristotelian-Sinaitic system as well as some of the ideas of Fakhr-e Razi; however, these critical positions have not led to the development of innovative ideas in the field of metaphysics. Abhari's intellectual paradigm is peripatetic, although he is inclined to some of Sheikh Ishraq's views, such as the analysis of perception and some issues of the soul. Ontology, issues related to the obligatory, and the study of the theologians' methods are three important areas in Abhari's metaphysical works. In his theological monograph, Abhari is influenced by the theological principles of Ash'ari. But in most philosophical works, he deals with the issue by adding a chapter to the critique of the principles and issues of Ash'arite theology, including: possible existential identity and contingent accident, the reversibility of non-existent, critique of philosophical determination and the issue of intellects and souls. Abhari, the philosopher, can be considered as a critical thinker, not an innovator of new ideas; however, his role in writing educational materials with a revisionist approach is valuable.

    Keywords: Abhari, critical approach, philosophical issues, theological issues