فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات راهبردی
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 95، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • امیر راقب*، محمد صیادی صفحات 7-38

    تحولات جاری در سپهر اجتماعی، سیاسی و اقتصادی جامعه ایران، خصوصا از نیمه دوم دهه 1390 به بعد (تحولاتی نظیر ظهور دو موج اعتراضی بزرگ در دی ‏ماه 1396 و آبان 1398 و گسترش اعتراضات صنفی؛ گسترش فزاینده مصرف شبکه‏ های اجتماعی مجازی، تاثیرگذاری بی‏ سابقه پدیده بورس اوراق بهادار و فرازونشیب‏ های قیمت دلار در زندگی اقتصادی و اجتماعی ایرانیان؛ و در آخرین مورد، تکانه‏ های اجتماعی و اقتصادی ناشی از همه‏ گیری ویروس کرونا) همگی نشان‏دهنده شدت‏ گرفتن موج‏ های ظاهرا پراکنده اما هم‏ جهتی است که می‏ تواند آینده جامعه ایران در آستانه ورود به سده 1400 را عمیقا متحول سازد. این مقاله به دنبال آن است تا با بهره‏ گیری از نظریه «جامعه ریسک» اولریش بک، جامعه ‏شناس معاصر آلمانی و با طرح انگاره «جامعه ریسک بازاری»، چارچوبی برای فهم روندی که از پس تحولات بعضا ناهمسو، آینده ایران را تحت‏ الشعاع قرار داده، به دست دهد و نیز چشم‏ انداز نظری تازه‏ ای را به‏ روی آینده ‏پژوهی ایران پسا1400 پیش چشم سیاست‏گذاران و سیاست ‏پژوهان کشور بگشاید.

    کلیدواژگان: اولریش بک، آینده ایران، نظریه ریسک، جامعه بازاری، الگوی کنش معطوف به آینده
  • فرزاد پورسعید* صفحات 39-57

    پرسش اصلی مقاله این است که گفتمان مبنایی خوب و متناسب حکم‏رانی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران که با کمترین هزینه، پارادوکس و پیامد نامطلوب می ‏تواند امنیت را در این سیستم برقرار کند، کدام است؟ نویسنده در پاسخ، بر آن است که از میان چهار گفتمان «هویت‏ مبنا»، «پیشرفت‏ مبنا»، «قدرت‏ مبنا» و «امنیت ‏مبنا»، گفتمان مبنایی و محوری مناسب برای جمهوری اسلامی ایران، گفتمان «هویت‏ مبنا» یا هویت‏ پایه است. این فرضیه یا گزاره محوری مقاله بدین معناست که تعقیب پیشرفت، تجهیز به قدرت و امنیتی‏ ساختن، تنها در پرتو تکوین هویت و هویت ‏باوری است که می‏ تواند بیشینه امنیت را در جمهوری اسلامی ایران با کمینه هزینه، پارادوکس و پیامد نامطلوب به ارمغان آورد و البته این مهم در گرو آن است که هویت به نحو اولی برگرفته شود نه به نحو ثانوی، یعنی هویت در خدمت قدرت، امنیت و پیشرفت نباشد و بر آن‏ها اولویت یابد. در این برداشت، دوری از آرمان‏ های انقلاب اسلامی ایران یا به تعبیری، سکولارشدن به همین معناست، یعنی وضعیتی که در آن، هویت در خدمت قدرت، امنیت و پیشرفت قرار گیرد یا به لحاظ اهمیت، شان و منزلتی ثانوی پیدا کند. در این صورت است که حتی امنیت نیز وضعیتی شکننده و متزلزل خواهد داشت و پایدار نخواهد بود.

    کلیدواژگان: حکم‏رانی امنیتی خوب، جمهوری اسلامی ایران، گفتمان، پیشرفت، قدرت، امنیت، هویت
  • رضا گرشاسبی، علی کریمی مله* صفحات 59-87

    گفتمان ها همواره در پیکار و ستیز باهم اند و در این میان، گاه برجستگی می یابند و گاه به حاشیه می روند. حاشیه ای‏ شدن به معنای نابودی نیست، بلکه به معنای از دست‏ دادن توان کنش گری سیاسی و خفته ‏ماندن است. خفته‏ ماندن همیشگی نیست بدین معنا که همواره امکان بازگشت بازندگان و برون رفت سوژه ها از جایگاه سوژگی و بازیابی توان کنش گری سیاسی وجود دارد. اینک گفتمان باستان گرایی بازنمون چنین بازگشت و برون رفتی است که نمود آن را می توان هم در پهنه اجتماع و هم در سپهر رسانه دید؛ از این رو، نوشتار کنونی، می کوشد بدین پرسش پاسخ دهد که «زمینه های بازخیزی این گفتمان در ایران کنونی کدام اند؟» با بهره گیری از نظریه «معمای امنیت هویت» و روش شناسی «گفتمانی- شناختی،» نشان داده می شود که این بازخیزی در هویت سازی تک ساخت جمهوری اسلامی، گروه بندی های گفتمانی، نابرابری های میان فرهنگی و احساس خودگسلی و هراس هستی شناختی هواداران فرهنگ باستان ریشه دارد. همچنین این بازخیزی را می توان پیکربندی گونه ای هویت مقاومت دانست.

    کلیدواژگان: باستان گرایی، بازخیزی، معمای امنیت هویت، هراس هستی شناختی
  • علی صالح نیا، رضا احمدی* صفحات 89-126

    در این پژوهش با استفاده از روش مطالعات اسنادی و تحلیل اهمیت- عملکرد، ابتدا موانع موجود در حکمرانی جمهوری اسلامی ایران احصا شده و در گام بعد، پس از انجام نوزده مصاحبه با مسیولان، فعالان و متخصصان حوزه حکمرانی و سیاست گذاری و تکمیل پرسشنامه های خاص تحلیل اهمیت- عملکرد، میزان اهمیت و عملکرد این موانع در حکمرانی جمهوری اسلامی ایران مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. موانع «تحریم و شرطی‏ شدن اقتصاد»، «فساد اداری»، «کم رنگ‏ بودن شفافیت»، «ضعف دولت الکترونیک»، «اقتصاد متکی به نفت»، «مسئله خصوصی سازی و رقابت پذیری»، «کاهش جمعیت و بسته‏ شدن پنجره جمعیتی» و «نظام بودجه ریزی معیوب» به ترتیب بیش از سایر موارد مورد توجه تصمیم گیران بوده اند. همچنین بر اساس تحلیل و ارزیابی شکاف میان اهمیت و عملکرد موانع، لازم است موانع «عوام گرایی سیاسی»، «تورم قوانین»، «کاهش سرمایه اجتماعی» و «ضعف در نظام برنامه ریزی» به ترتیب در اولویت مسیولان اجرایی کشور قرار گیرد.

    کلیدواژگان: چالش های حکمرانی، جمهوری اسلامی ایران، حکمرانی، تحلیل اهمیت-عملکرد
  • مهدی میرمحمدی*، علیرضا ریحانی صفحات 127-146

    این مقاله به دنبال بررسی نقش نهادهای اطلاعاتی در کشورداری است. نویسنده کشورداری را به عنوان فعل ذاتی دولت تعریف می‏ کند و فلسفه وجودی نهادهای اطلاعاتی را نقش ‏آفرینی در کشورداری دانسته و معتقد است که سازمان ‏های اطلاعاتی چهار نقش شناختی، نظارتی، صیانتی واجرایی را در راستای کارامدی کشورداری برعهده دارند. این نوشتار رابطه فعالیت اطلاعاتی و حکمرانی را ارتباط تکوینی می‏ داند و برآن است که فعالیت اطلاعاتی برآمده از الزامات حکمرانی است و حکمرانی نیز بدون فعالیت اطلاعاتی ممکن نیست. نویسنده سه رهیافت نظری تاریخی نسبت به اطلاعات را شامل رهیافت «اطلاعات به مثابه کشف اسرار»، «اطلاعات به مثابه تفسیر اسرار» و «اطلاعات به مثابه ابزاری برای برساختن محیط» درخصوص نقش اطلاعات در حکمرانی ارایه کرده است.

    کلیدواژگان: سازمان اطلاعاتی، کشورداری، نقش اطلاعات، فلسفه وجودی اطلاعات، امنیت ملی
  • فاطمه حسنی، محمدرضا عارف*، باقر ساروخانی صفحات 147-186

    فناوری بلاک‏چین (زنجیره قالب ها) یکی از نوظهورترین و یکی از چالش برانگیزترین فناوری های اطلاعاتی - ارتباطی جدید از نظر سیاسی بوده است . ساختار زنجیره قالب ها به گونه ای است که دست‏ کم به صورت نظری می تواند برخی از کارکردها و قابلیت های دولت ها را تحت الشعاع قرار داده و در نتیجه، مشروعیت آنها را به چالش بکشد. این فناوری دارای ویژگی هایی است که می تواند با توانمندسازی بیش از پیش دولت ها یا کمک به فرایندهای تقویت نمایندگی دموکراتیک ، به عاملی مشروعیت بخش بدل شده یا حداقل از بحران مشروعیت دولت ها بکاهد. در این مقاله با تفکیک دو رویکرد اصلی پیرامون رابطه میان سیاست و زنجیره قالب ها (تکنو- سیاست زنجیره قالب ها)، تلاش می کنیم آثار احتمالی این فناوری را بر مشروعیت دولت ‏های مدرن در چهار عرصه حاکمیت ، اعتماد سیاسی ، کارامدی و دموکراسی به بحث بگذاریم .

    کلیدواژگان: زنجیره قالب ها، مشروعیت، بحران مشروعیت، دولت، کریپتو- آنارشیسم، کریپتو- نهادگرایی
  • حیدرعلی بلوجی* صفحات 187-204

    توسعه علم و تکنولوژی در عین آثار مثبت و صلح آمیز می تواند برای مقاصد نظامی و غیرصلح آمیز نیز مورد استفاده قرار گرفته و صلح و امنیت بین المللی ر ا به چالش بکشد. در کشمکش میان رویکردهای مختلف برای تامین امنیت ملی و تقویت امنیت بین‏ المللی، رقابت بین خلع سلاح و بازدارندگی همچنان ادامه دارد. یکی از عوامل موثر در تداوم این امر، پیشرفت‏ های علمی و تکنولوژیکی است که در عین کمک به توسعه در ابعاد و سطوح مختلف، مثل بسیاری دیگر از پدیده ها در گفتمان‏ های امنیت ملی به طور عام و در محافل خلع سلاح به طور خاص، دیدگاه‏ های موافق و مخالف را دامن زده است. مقاله حاضر سعی می کند آثار کاربرد پیشرفت‏ های علمی و تکنولوژیک از جمله هوش مصنوعی، سایبر، الکترومغناطیس، هوا و فضا، تکنولوژی مواد و بالاخره عرصه شیمیایی و بیولوژیک را در تسلیحات و شیوه های جنگ از یک طرف و دیدگاه‏ ها و مواضع مربوطه در قالب خلع سلاح و کنترل تسلیحات را از سوی دیگر تببین نماید.

    کلیدواژگان: علم و تکنولوژی، هوش مصنوعی، امنیت سایبری، امنیت فضایی، شیوه‏های نوین جنگ، خلع سلاح و بازدارندگی
  • محبوبه همتی*، محمدتقی قزلسفلی صفحات 205-226

    مقاله حاضر کوششی است برای درک چگونگی گذار در شیوه حکمرانی در نظریه سیاسی و تحلیل رویکردهای نظری آن. با توجه به آنکه طی چهار دهه گذشته تغییرات محسوسی در چهره قدرت در سطح نظام سیاسی و عملکرد دولت ها رخ داده است لذا مناظرات درباره کاهش قدرت دولت ها و ظهور بازیگران متعدد سیاسی و فراسیاسی و تغییرات در شکل حکمرانی به عنوان یکی از مباحث اساسی در دوره جدید مطرح می شود. مقاله پیش رو در جهت پاسخ به این پرسش اساسی است که اندیشه سیاسی معاصر به ماهیت گذار از سیاست حکومت چه رویکردی داشته است؟ در پاسخ به این پرسش دو امکان مناقشه نظری موردبررسی قرار می گیرد: دیدگاه اول یا جریان اصلی اندیشه سیاسی، به گذار از حکومت به حکمرانی نظر داشته و در مقابل جریان انتقادی (دیدگاه دوم) از نقش متفاوت و نوپدید قدرت که در اینجا حکومت مندی نامیده می شود، به رویکرد ایجابی جریان اصلی تشکیک می کند. مقاله حاضر با بیان سه رویکرد نظری مربوط به گذار در شیوه حکمرانی و تحلیل سه سطح حکومت، حکمرانی و حکومت مندی، به بیان دیدگاه های متفکران آن ها پرداخته و ابعاد مختلف این مجادله را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: حکمرانی، حکومت‏مندی، نظریه سیاسی، وبر، فوکویاما، فوکو
  • سید رضا شاکری* صفحات 227-248

    این مقاله با پرسش از امنیت در فلسفه سیاسی‏‏ هابز به این مهم ‏می ‏پردازد که چرا قدرت و امنیت در دولت مدرن با هم پیوند داشته و از نقش فضیلت ‏مندانه انسان در ‏تامین‏ و گسترش امنیت در جامعه غفلت شده است. به بیان دیگر ناامنی در دوران معاصر و به‏ خصوص در پی ‏شکل ‏گیری‏ تجربه‏ های جهانی از لویاتان به مثابه تنها ساختار مشروع و ‏موثر‏ قدرت در جوامع و مناسبات ‏بین‏ المللی‏، بیش از آن که ناشی از منازعات قدرت در میان دولت‏ ها باشد، ریشه در نوع ‏‏انسان ‏شناسی ‏‏هابز دارد که خود مبانی نظری و تاسیسی دولت مدرن محسوب ‏می‏ گردد. این پژوهش با بهره ‏مندی از نظریه بازسازی انتقادی که بر محور منطق درونی ‏‏انسان‏ شناسی ‏‏هابز پیش ‏می‏ رود، ‏می‏ کوشد منابع ناامن‏ کننده و مولد ناامنی را در نوع دیدگاه‏‏ هابز از انسان معرفی و شناسایی کند. نتیجه این پژوهش نشان ‏می ‏دهد که انسان‏ شناسی‏‏ هابز به عنوان پایه نظری ساختار دولت مدرن امروزی، انسان را موجودی ذاتا خطرناک، نگران، خودخواه و در عین حال مشروع و موجه در رسیدن به همه خواسته ‏هایش ‏می‏ داند. این نوع ‏‏انسان‏ شناسی ‏‏منبع اصلی تولید ناامنی محسوب شده که پیامدها و آثارش در لویاتان بروز ‏می‏ کند.

    کلیدواژگان: هابز، وضع طبیعی، وضع مدنی، ناامنی، انسان‏ شناسی، بازشناسی انتقادی
|
  • Amir Ragheb *, Mohammad Sayyadi Pages 7-38

    Current developments in the social, political and economic spheres of Iranian society, especially from the second half of the 1390s onwards (developments such as the emergence of two major waves of protests in January 2017 and November 2017 and the expansion of trade union protests; increasing consumption of virtual social networks, The unprecedented impact of the stock market phenomenon and the ups and downs of the dollar price on the economic and social life of Iranians and social and economic impacts of Covid pandemic, shows the emergences of new waves which can deeply affect future Iranian society before entering the new century. This paper seeks to use the theory of "risk society" by Ulrich Beck, a contemporary German sociologist, and by proposing the idea of a "market risk society", a framework for understanding the process by which the future of Iran underlies sometimes disparate developments to overshadow and to open a new theoretical perspective on the future of Iran after 1400 before the eyes of policymakers and policy makers of the country.

    Keywords: Ulrich Beck, The future of Iran, Risk Theory, Market Society, Future-oriented action model
  • Farzad Poursaid * Pages 39-57

    The main question of the article is what is the good and appropriate basic discourse of the national security governance in the Islamic Republic of Iran, which can establish security in this system with the least cost, paradox and undesirable consequences? In response, the author argues that among the four discourses of "identity-based", "progress-based", "power-based" and "security-based", the basic and central discourse that is suitable for the Islamic Republic of Iran is the discourse of "identity Is the "basis" or identity. This central hypothesis or proposition of the article means that the pursuit of progress, equipping with power and building security is only in the light of the development of identity and belief that can bring maximum security in the Islamic Republic of Iran with minimum cost, paradox and adverse consequences. Of course, it is important that identity should be considered as the first and main priority which means that identity is not in the service of power, security and progress and is given priority over them. In this sense, turning away from the ideals of the Islamic Revolution of Iran, or in other words, secularization; means a situation in which identity serves power, security and progress or acquires a secondary status in terms of importance. In this case, even security will be fragile and unsustainable.

    Keywords: good security governance, Islamic Republic of Iran, Discourse, Progress, Power, Security, identity
  • Reza Garshasbi, Ali Karimi(Maleh) * Pages 59-87

    Discourses are always in conflict with each other, and in the meantime, sometimes they stand out and sometimes they go to the margins. Marginalization does not mean annihilation, but it means the loss of the power of political activism and dormancy. Marginalization does not always mean that there is always the possibility of losers returning and subjects leaving the status quo and regaining the power of political activism. Now the discourse of archeology is a representation of such a return and an exit that can be seen both in society and in the media; Thus, the present article tries to answer the question, "What are the grounds for the resurgence of this discourse in the contemporary Iran?" Using the theory of "identity security riddle" and the methodology of "discourse-cognition", it is shown that this revival is rooted in the monolithic identity of the Islamic Republic, discourse groupings, intercultural inequalities and feelings of self-denial and ontological fear of ancient culture. This resurgence can also be considered the configuration of resistance identity types.

    Keywords: Archeology, Revival, identity security riddle, ontological fear
  • Ali Salehnia, Reza Ahmadi * Pages 89-126

    In this study, using the method of documentary studies and significance-performance analysis 1, first the existing obstacles in the governance of the Islamic Republic of Iran are counted and in the next step, after nineteen interviews with officials, activists and experts in the field of governance and policy making and completing special analysis questionnaires. Significance - Performance, the importance and performance of these obstacles in the governance of the Islamic Republic of Iran have been studied and evaluated. Barriers such as "Sanctioning and Conditioning the Economy", "Corruption", "Lack of Transparency", "Weak e-Government", "Oil-Based Economy", "Privatization and Competitiveness", "Population Reduction and Window Closure" "Demographic" and "Defective budgeting system" have been considered by decision makers more than other cases, respectively. Also, based on the analysis and evaluation of the gap between the importance and function of obstacles, it is necessary to prioritize the obstacles of "political populism", "Accumulation of laws", "reduction of social capital" and "weakness in the planning system" respectively.

    Keywords: Governance Challenges, Islamic Republic of Iran, Governance, Significance-Performance Analysis
  • Mehdi Mir Mohammadi *, Alireza Reyhani Pages 127-146


    This article seeks to examine the role of intelligence agencies in state-craft. The authors define state-craft as an intrinsic act of the government and considers the philosophy of existence of intelligence institutions as playing a role in state-craft and believe that intelligence organizations have four cognitive, supervisory, safeguarding and executive roles in order to run an efficient state-craft. This paper considers the relationship between intelligence activity and governance as a developmental relationship and believes that intelligence activity is a requirement of governance and governance is not possible without intelligence activity. The author presents three historical theoretical approaches to information, including "information as the discovery of secrets", "information as the interpretation of secrets" and "information as a tool for creating the environment" regarding the role of information in governance.

    Keywords: intelligence organization, state-craft, role of information, existential philosophy of information, National Security
  • Fatemeh Hassani, Mohammad Reza Aref *, Baqer Sarukhani Pages 147-186

    Blockchain technology has been one of the most emerging and one of the most politically challenging new information-communication technologies. The structure of the Blockchain is such that it can at least theoretically overshadow some of the functions and capabilities of governments and, as a result, challenge their legitimacy. This technology has features that can become a factor of legitimacy or at least reduce the crisis of legitimacy of states by further empowering governments or assisting in the processes of strengthening democratic representation. In this article, we try to discuss the possible effects of this technology on the legitimacy of modern governments in the four areas of governance, political trust, efficiency, and democracy, by separating the two main approaches to the relationship between politics and the chain of forms (techno-politics: the chain of forms)

    Keywords: Blockchain, legitimacy, Crisis of Legitimacy, Government, Crypto-Anarchism, Crypto-Institutionalism
  • Heydar Ali Balouji * Pages 187-204

    The development of science and technology, while having positive and peaceful effects, can also be used for military and non-peaceful purposes, and can challenge international peace and security. In the conflict between different approaches to national security and international security, the competition between disarmament and deterrence continues. One of the factors influencing the continuation of this is scientific and technological advances that, while contributing to development in various dimensions and levels, like many other phenomena in national security discourses in general and in disarmament circles in particular. The present article tries to examine the effects of the application of scientific and technological advances such as artificial intelligence, cyber, electromagnetism, aerospace, materials technology and finally the chemical and biological field in weapons and methods of warfare on the one hand and the relevant views and positions in Explain the form of disarmament and arms control on the other hand.

    Keywords: Science, Technology, Artificial intelligence, Cyber Security, Space security, modern methods of war, disarmament, deterrence
  • Mahboubeh Hemmati *, Mohammad Taghi Gezelsofla Pages 205-226

    The present article is an attempt to understand how the transition to governance in political theory and analysis of its theoretical approaches occurs. Given that over the past four decades there have been significant changes in the face of power at the level of the political system and the performance of governments, so debates about the decline of government power and the emergence of various political and political actors and changes in governance as one of the main issues in the new era. Therefore, the present article is aimed at answering the fundamental question of what approach has contemporary political thought taken to the nature of the transition from government policy? In answer to this question, two possibilities of theoretical controversy are examined: The first view, or the mainstream of political thought, views the transition from government to governance, and in contrast to the critical current (the second view), doubts the positive approach of the mainstream from the different and emerging role of power here called governance. The present article expresses the views of their thinkers and explains the different dimensions of this debate by stating three theoretical approaches related to the transition in the way of governing and analyzing the three levels of government, governance and governance

    Keywords: Governance, Government, Political Theory, Weber, Fukuyama, Foucault
  • Seyed Reza Shakeri * Pages 227-248

    By asking about security in Hobbes's political philosophy, this article addresses why power and security are intertwined in the modern state and the virtuous role of human beings in providing and promoting security in society has been neglected. In other words, insecurity in the contemporary era, and especially in the wake of the formation of global experiences of Leviathan as the only legitimate and effective power structure in societies and international relations, rather than resulting from power struggles between states are rooted in Hobbes's anthropology, which is itself the theoretical foundation of the modern state. Using this theory of critical reconstruction based on Hobbes's internal logic of anthropology, this study tries to introduce insecure and insecure sources in Hobbes's view of human beings and Identity. The results of this study show that Hobbes's anthropology, as the theoretical basis of the structure of today's modern state, makes man an inherently dangerous, anxious, selfish, and at the same time legitimate and justified being in achieving all his desires. This type of anthropology is the main source of insecurity production, the consequences and effects of which are reflected in Leviathan.

    Keywords: Hobbes, Natural Status, civil status, Insecurity, Anthropology, Critical Recognition