فهرست مطالب

نشریه آسیب های اجتماعی کودک و نوجوان
پیاپی 38 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد جوادی پور، لیلا خزائی صفحات 1-14

    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان توجه به مولفه های تفکر انتقادی در سند برنامه درسی ملی صورت گرفته است. جامعه ی آماری پژوهش، سند برنامه درسی ملی است که، با توجه به ماهیت پژوهش 5 بخش از سند، به عنوان نمونه در نظر گرفته شده است. در این پژوهش از روش تحلیل محتوای آنتروپی شانون استفاده شده است. نتایج تحلیل داده حاکی از توجه نسبی سند به مولفه های تفکر انتقادی است. در بخش مبانی فلسفی و علمی، بیش ترین ضریب اهمیت مربوط به مولفه خود تنطیمی، در بخش اصول حاکم بر برنامه های درسی و تربیتی، بیش ترین ضریب اهمیت به مولفه تحلیل، در بخش رویکرد و جهت گیری کلی، بیش ترین ضریب اهمیت به مولفه ارزش یابی، در بخش الگوی هدف گذاری، بیش ترین ضریب اهمیت به مولفه ی ارزش یابی، و در بخش حوزه های یادگیری، بیش ترین ضریب اهمیت به مولفه تحلیل اختصاص داده شده است. هم چنین به صورت کلی بیش ترین ضریب اهمیت مربوط به مولفه تحلیل است و سایر مولفه ها دارای ضریب اهمیت کم تر بودند. این بدین معنی است که، در سند برنامه ی درسی ملی توجه متعادلی به مولفه های تفکر انتقادی نشده است. با توجه به یافته های پژوهش حاضر، بازنگری در برنامه ی درسی، در راستای توجه بیش تر به مولفه های تفکر انتقادی ضروری به شمار می آید.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، برنامه ی درسی، سند برنامه ی درسی ملی
  • محمدرضا قربانی پارام، محمدرضا میانه رو، مهدی درویشی، مجید فلاحی، رضا شاه حسینی صفحات 15-36

    شهرسازی بیوفیلیک که مبتنی بر طبیعت و گسترش آن در شکل و محتوای برنامه ریزی شهری است، از مهمترین الگوهای قابل بررسی در زمینه آرامش و امنیت محیطی مکان های جغرافیایی از جمله شهرها می باشد. هدف این تحقیق بررسی روند نظریه شهرسازی بیوفیلیک و اثرات آن در آرامش و امنیت محیطی شهرها است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر گردآوری داده ها از طریق روش پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بوده است. روایی آن از طریق جامعه نخبگان تایید و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب کرونباخ بیشتر از 78/0 تایید شد. جامعه آماری تحقیق کارشناسان و متخصصان حوزه شهرسازی و برنامه ریزی شهری تشکیل داده اند که با توجه به نبود آمار دقیق در این زمینه، حجم نمونه 100 کارشناس در نظر گرفته شد. تحلیل نتایج نشان داد که نظریه شهرسازی بیوفیلیک در طراحی، برنامه ریزی و مدیریت شهری در سطح معناداری برابر با 000/0 بوده است اما میانگین این شاخص ها به ترتیب 81/1، 53/2 و 2 تایید می نماید که این نظریه در توسعه شهری مورد استفاده نبوده است. همچنین نتیجه آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که شهرسازی بیوفیلیک در کاهش استرس، کاهش فشار اجتماعی، ایجاد امنیت روحی و روانی، ایجاد آرامش، کاهش بحران های شهری و کاهش جرایم اجتماعی در سطح معناداری کمتر از 05/0 موثر است. بیشترین تاثیرگذاری شهرسازی بیوفیلیک بر کاهش بحران های شهری با میانگین 90/3 و سپس ایجاد آرامش با 81/3 بوده است. میزان همبستگی بین شاخص شهرسازی و معماری بیوفیلیک با آرامش و امنیت محیطی، برابر با 760/0 است که یک همبستگی مستقیم به شمار می آید. در مجموع ویژگی های شهرسازی و معماری بیوفیلیک توان تبیین 76 درصد از تغییرات متغیر وابسته یعنی بهبود آرامش و امنیت را دارا هستند.

    کلیدواژگان: شهرسازی بیوفیلیک، آرامش، امنیت محیطی، شهر
  • علی فضلی صفحات 37-51

    امنیت یکی از مولفه های مهم در زندگی انسان است و تحت تاثیر عوامل زیادی قرار دارد. حمایت اجتماعی از جمله عواملی است که می تواند در احساس امنیت دانش آموزان اثرگذار باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین حمایت اجتماعی و احساس امنیت دانش آموزان در مدارس دوره دوم متوسطه شهر شهرکرد انجام گردید. پژوهش به لحاظ هدف کاربردی، از نظر شیوه جمع آوری اطلاعات پیمایشی (میدانی) و به لحاظ روش و طرح پژوهش به شیوه توصیفی از نوع همبستگی بود. تمامی دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر شهرکرد جامعه آماری پژوهش بود و حجم نمونه 369 نفری با استفاده از فرمول کوکران و به روش تصادفی ساده تعیین گردید. برای جمع آوری اطلاعات نیز از دو پرسشنامه شامل پرسشنامه حمایت اجتماعی خداپناهی و همکاران (1388) در 4 مولفه حمایت عاطفی، جستجوی حمایت، حمایت ابزاری و حمایت اطلاعاتی و پرسشنامه احساس امنیت نادری و قاسمی (1393) در چهار بعد امنیت خانوادگی، امنیت فردی، امنیت اجتماعی و امنیت تحصیلی استفاده شد. اطلاعات در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد در فرضیه کلی پژوهش بین حمایت اجتماعی و احساس امنیت با مقدار همبستگی 48/0 رابطه مثبت وجود دارد. در فرضیه های فرعی رابطه بین حمایت اجتماعی با ابعاد احساس امنیت شامل امنیت خانوادگی با ضریب همبسته 48/0، امنیت اجتماعی با ضریب همبسته 42/0، امنیت فردی با ضریب همبسته 46/0 و امنیت تحصیلی با ضریب همبسته 48/0 رابطه مستقیم و مثبت مشاهده و فرضیه ها مورد پذیرش قرار گرفتند. یافته های رگرسیون نشان داد حمایت اجتماعی در 4 مولفه مورد بررسی قادر به تبیین 1/26 درصد از تغییرات احساس امنیت در دانش آموزان است. نتایج پژوهش نشان می-دهد حمایت اجتماعی و بویژه مولفه حمایت عاطفی می تواند در بالابردن میزان احساس امنیت موثر باشد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، احساس امنیت، امنیت اجتماعی، امنیت فردی
  • موسی فروزنده، عبدالرضا میرزاخانی، داریوش رحمتی صفحات 53-75

    جرم به عنوان یک پدیده اجتماعی مطرح و یکی از عوامل اثرگذار بر وقوع جرم تحصیلات افراد است. هدف از این تحقیق بررسی رابطه سطح تحصیلات متهمین با نرخ وقوع جرم استان چهارمحال و بختیاری می باشد. پژوهش بر اساس هدف از نوع کاربردی و بر اساس ماهیت و طرح تحقیق به شیوه توصیفی انجام گردید. جمع آوری اطلاعات به روش اسنادی با استفاده از اطلاعات سیستم رخداد انتظامی انجام گردید. چهار جرم سرقت، نزاع و درگیری، مواد مخدر و کلاهبرداری در جامعه آماری متهمین طی سال 1399 به تعداد 24341 در مقاطع تحصیلی سیکل و کمتر، دیپلم، کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری مورد بررسی قرار گرفت و نمونه گیری به روش تمام سرشماری انجام شد. یافته نشان داد از مجموع 24341 فقره جرایم سال 1399 در چهار جرم ذکر شده، 5/34 درصد در گروه تحصیلات سیکل و کمتر، 32 درصد در سطح تحصیلات دیپلم، 7/17 درصد در سطح تحصیلات کاردانی، 6/13 درصد کارشناسی، 1/2 درصد کارشناسی ارشد و 1/0 درصد با تحصیلات دکتری انجام شده است. در جرم سرقت بیشترین ارتکاب با 1/38 درصد در گروه سیکل و کمتر و در نزاع و درگیری 28.5 درصد جرایم توسط افرادی که تحصیلات سیکل و کمتر و 5/32 درصد در سطح تحصیلات دیپلم انجام شده است. در جرایم مواد مخدر نیز 41 درصد از جرایم در گروه افراد با تحصیلات سیکل و کمتر بوده است. تنها در جرایم کلاه برداری بیشترین فراوانی با 29.3 درصد در سطح تحصیلات کاردانی بوده است. نتایج بیانگر این است با افزایش تحصیلات میزان جرایم ارتکابی کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: تحصیلات، سرقت، نزاع و درگیری، کلاه برداری، مواد مخدر
  • تارا حیدری ارجلو، پریسا مشک سار، فاطمه قنبری صفحات 77-95

    از مسایل مهمی که در حوزه مدیریت و برنامه ریزی شهری در سطح جهانی مطرح شده است بحث مربوط به حقوق شهروندی و مدیریت شهری است. این دو مفهوم دارای یک رابطه وابسته و مکمل هستند. منطقه 2 شیراز با توجه به موقعیت جغرافیایی و کلانشهر بودن آن، می تواند یک نمونه مناسب از وضعیت حقوق شهروندی در مدیریت شهری باشد که در این تحقیق روی بررسی وضعیت آن تاکید شده است. بنابراین هدف بررسی وضعیت حقوق شهروندی در مدیریت شهری با تاکید بر قانون شهرداری ها در منطقه 2شیراز است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر گردآوری داده ها به صورت میدانی از طریق ابزار پرسش نامه است. روایی پرسش نامه تایید و پایایی آن نیز با آلفای کرونباخ بیشتر از 70/0 تایید شد. جامعه آماری تحقیق را شهروندان منطقه 2 شیراز تشکیل داده اند. جامعه آماری تحقیق را شهروندان رمنطقه 2 شیراز تشکیل داده که بالغ بر 178116 نفر بوده اند. بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 384 نفر محاسبه شد. روایی تحقیق از طریق جامعه نخبگان تایید و پایایی نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برابر با 81/0 محاسبه شد که قابل قبول است.تحلیل ها در نرم افزار spss انجام شد. نتیجه آزمون نشان داد وضعیت حقوق اجتماعی، سیاسی و قانونی-مدنی شهروندی در مدیریت منطقه 2 شیراز ، نامطلوب است. بررسی ها نشان می دهد در زمینه استفاده از امکانات و تآسیسات سالم و استاندارد با میانگین 4 و تشکیل انجمن ها و اتحادیه های صنفی شهر با مقدار 45/3 شرایط مناسب است. تحلیل همبستگی نشان دهنده وجود رابطه مستقیم و معنی داری کمتر از 000/0 بین حقوق شهروندی مدیریت شهری است. بیشترین همبستگی نیز مربوط به شاخص حقوق اجتماعی شهروندی با مدیریت شهری با ضریب 850/0 است. نتیجه آنکه حقوق شهروندی در مدیریت منطقه 2 شیراز مورد تاکید نبوده و نتیجه تاثیرگذاری آن در برنامه ریزی شهر اشاره دارد.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، قانون شهرداری ها، مدیریت شهری، منطقه 2 شهر شیراز
  • هادی جعفریان، هاشم مجتهدی صفحات 97-110
    مقدمه

    هویت، موجودیت و به عبارتی سرمایه معنوی جوامع بشری مبتنی بر شیون مختلف هر جامعه ، ترسیم می گردد. درهمین راستا ، آموزه های شریعت اسلام که منبع غنی ترین مولفه های هویتی و مطابق با فطرت انسان هاست؛ خانواده را در جایگاه بسیار والایی ترسیم نموده و تحت عنوان ایمن ترین پناهگاه انسان و شایسته ترین کانون برای نیل وی به کمال می داند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزه های فقه خانواده بر هویت دینی زوجین، از طریق ایجاد ارتباط میان متغیر های واکنش مخاطبین، سطح ادراکات و هویت دینی صورت گرفته است.

    روش

    روش اتخاذ شده در این پژوهش توصیفی- همبستگی بوده و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی که شامل آزمون همبستگی پیرسن بوده استفاده شده است. ابزار اندازه گیری در این جستار پرسشنامه محقق ساخته با روایی و پایایی مورد قبول و در سه محور واکنش مخاطبین، سطح ادراکات و بهبود رفتار بوده است که میان 143 نفر از مخاطبین حاضر (خانواده کارکنان نیروی انتظامی استان چهلرمحال و بختیاری) در کارگاه های آموزشی که به شیوه تصادفی انتخاب شده بودند توزیع گردید.

    یافته ها

    نتایج تحقیق موصوف نشان داد ارتباط عمیقی میان واکنش مخاطبین (خانواده ها) از آموزش های دریافت شده با ارتقاء سطح معلومات ایشان با رویکرد فقهی- حقوقی وجود دارد از سوی دیگر میان تعالی سطح ادراکات با محوریت هویت دینی فراگیران همبستگی مثبتی وجود دارد؛ به طوری که می توان گفت آموزش های مذکور اثر بسزایی بر هویت دینی مخاطبین ایجاد نموده است.

    کلیدواژگان: آموزش، فقه، خانواده، هویت دینی
|
  • mohamad javadipour, leila khazaei Pages 1-14

    The purpose of this study was to investigate the importance of considering the components of critical thinking in the national curriculum document. The statistical population of the study was the National Curriculum Document, which was considered as a sample in terms of the nature of the research of 5 parts of the document. Shannon entropy content analysis was used in this study. The results of the data analysis indicate the relative importance of the document to the components of critical thinking. In the philosophical and scientific bases, the highest coefficient of importance is related to the self-sustaining component, in the section governing the curriculum and training, the highest coefficient of importance to the analysis component in the approach section and the general integration of the highest importance factor to the evaluation component, in the most targeted target segment The importance coefficient is assigned to the evaluation component and in the domains of component identification, the most important factor is analyzed. In general, the most important factor is the analysis component, and other components have a lower coefficient, which means that in the national curriculum document no attention is paid to the components of critical thinking. Regarding the findings of this study, reviewing the curriculum in order to pay more attention to critical thinking components is considered as less important.

    Keywords: Critical thinking, Curriculum, The National Curriculum Document
  • mohammadreza ghorbani param, mohammadreza mianehro, Mehdi darvishi, Majid fallahi, reza shahhoseini Pages 15-36

    The purpose of this study is to investigate the trend of biophilic urban planning theory and its effects on the tranquility and environmental security of cities. The research method is descriptive-analytical and based on data collection through survey method. The data collection tool was a questionnaire. Its validity was confirmed by the elite community and its reliability was confirmed by using Cronbach's coefficient greater than 0.78. The statistical population of the study consists of experts and specialists in the field of urban planning and urban planning, which due to the lack of accurate statistics in this field, the sample size of 100 experts was considered. Analysis of the results showed that the theory of biophilic urban planning in urban design, planning and management has been significantly equal to 0.000 but the average of these indicators confirms 1.81, 2.53 and 2, respectively, that this theory in development The city has not been used. Also, the result of one-sample t-test showed that biophilic urban planning is effective in reducing stress, reducing social pressure, creating psychological security, creating calm, reducing urban crises and reducing social crimes at a significant level of less than 0.05. The greatest impact of biophilic urban planning has been on reducing urban crises with an average of 3.90 and then creating calm with 3.81. The correlation between urban development index and biophilic architecture with tranquility and environmental security is equal to 0.760, which is a direct correlation. In total, the features of urban planning and biophilic architecture are able to explain 76% of the changes in the dependent variable, ie improving peace and security.

    Keywords: Biophilic urban planning, Peace, environmental security, city
  • ali fazli Pages 37-51

    The aim of this study was to investigate the relationship between social support and students' sense of security in secondary schools in Shahrekord. The research was applied in terms of purpose, in terms of method of collecting survey information (field) and in terms of method and research design was descriptive-correlational. All second year high school students in Shahrekord were the statistical population of the study and the sample size of 369 people was determined using Cochran's formula and simple random method. To collect information, two questionnaires including the social support questionnaire of Khodapanahi et al. (2009) in 4 components of emotional support, support seeking, instrumental support and information support, and the rare feeling of security and Ghasemi questionnaire (2014) in four dimensions of family security, personal security, Social security and academic security were used. Data were analyzed at two levels of descriptive statistics and inferential statistics using SPSS software. Findings showed that in the general hypothesis of the research, there is a positive relationship between social support and feeling of security with a correlation value of 0.48. In the sub-hypotheses, the relationship between social support and the dimensions of sense of security, including family security with a correlation coefficient of 0.48, social security with a correlation coefficient of 0.42, personal security with a correlation coefficient of 0.46 and academic security with a correlation coefficient of 0.48, a direct and positive relationship is observed. Were admitted. Regression findings showed that social support in 4 components is able to explain 26.1% of changes in students' sense of security. The results show that social support and especially the component of emotional support can be effective in increasing the sense of security.

    Keywords: social support, sense of security, social security, individual security
  • Musa forozandeh, abdolreza Mirzakhani, daruish rahmati Pages 53-75

    Crime is considered as a social phenomenon and one of the factors affecting the occurrence of crime is the education of individuals. The purpose of this study is to investigate the relationship between the level of education of the accused and the crime rate in Chaharmahal and Bakhtiari province. The research was conducted based on the purpose of the applied type and based on the nature and design of the research in a descriptive manner. Data collection was done by documentary method using the information of the disciplinary incident system. The four crimes of theft, strife, drugs and fraud in the statistical population of the accused during 1399 in the number of 24,341 in cycle and less education, diploma, associate, bachelor, master and doctorate were examined and sampling by full census method Done. The results showed that out of a total of 24,341 crimes in 1399 in the four crimes mentioned, 34.5% in the cycle of education cycle and less, 32% in the level of diploma education, 17.7% in the level of associate education, 13.6% in bachelor's degree, 1.2% have a master's degree and 0.1% have a doctorate. In the crime of theft, the most crimes were committed with 38.1% in the cycle group and less, and in quarrels and conflicts, 28.5% of crimes were committed by people with cycle education and less, and 32.5% at the diploma level. In drug crimes, 41% of the crimes were in the group of people with cycle education and less. Only in fraud crimes, the highest frequency was with 29.3% in the level of associate education. The results show that with increasing education, the crime rate decreases..

    Keywords: education, theft, strife, fraud, drugs
  • tara heidari orojloo, Parisa Moshksar, fatemeh ghanbari Pages 77-95

    One of the important issues in the field of urban management and planning at the global level is the discussion of citizenship right, which in this study is focused on examining its status. Therefore, the purpose of examining the status of citizenship rights in urban management with emphasis on the law of municipalities in the city of District 2 of Shiraz city. The research method is descriptive-analytical and based on data collection in the field through a questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed and its reliability was confirmed with Cronbach's alpha greater than 0.70. The statistical population ody is the citizens of District 2 of Shiraz city. The statistical population of the study consisted of citizens over 20 years of age in District 2 of Shiraz city, which amounted to 1382112 people. Based on Cochran's formula, the sample size was 384 people. The validity of the research was confirmed by the elite community and the reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient equal to 0.81 which is acceptable. The analyzes were performed in SPSS software. The result of the test showed that the situation of social, political and legal-civil rights of citizens in the management of District 2 of Shiraz city is unfavorable. Studies show that in the field of using healthy and standard facilities and facilities with an average of 4 and the formation of associations and trade unions in the city with a value of 3.45 are appropriate conditions. Correlation analysis indicates a direct and significant relationship of less than 0.000 between civil rights of urban management. The highest correlation is related to the index of social rights of citizens with urban management with a coefficient of 0.850. The result is that citizenship rights are not emphasized in the management of District 2 of Shiraz city

    Keywords: Citizenship rights, Municipal Law, Urban Management, District 2 of Shiraz
  • Hadi jafarian, hashem mojtahedi Pages 97-110
    Introduction

    The identity, existence and in other words the spiritual capital of human societies are drawn based on the different aspects of each society. In this regard, the teachings of Islamic law, which are the source of the richest components of identity and in accordance with human nature; He describes the family in a very high position and considers it as the safest shelter for human beings and the most worthy center for achieving it.

    Objective

    The aim of this study was to determine the effectiveness of family jurisprudence teachings on the religious identity of couples, by establishing a relationship between the variables of audience reaction, level of perceptions and religious identity.

    Method

    The method adopted in this study is descriptive-correlation and inferential statistics including Pearson correlation test were used to analyze the data. The measurement tool in this paper was a researcher-made questionnaire with accepted validity and reliability and in three areas of audience response, level of perceptions and behavior improvement, which was among 143 respondents (families of police officers in Chehelrmahal and Bakhtiari province) in training workshops. Which were randomly selected and distributed.

    Findings

    The results of this study showed that there is a deep relationship between the reaction of the audience (families) from the education received and improving their knowledge with a jurisprudential-legal approach. On the other hand, there is a positive correlation between the level of perceptions ; So that it can be said that the mentioned trainings have had a significant effect on the religious identity of the audience.

    Keywords: education, jurisprudence, family, religious identity