فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 32، بهار 1401)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 32، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داریوش فروغی*، نرگس حمیدیان، فاطمه بهرامی صفحات 1-27
    هدف

    تقلب دستکاری هوشمندانه صورت های مالی توسط مدیریت است که باعث گمراهی استفاده کنندگان می شود. ادبیات حسابداری نشان می دهد در شرکت های با مسیولیت اجتماعی بالاتر، کمتر احتمال می رود درگیر فعالیت های متقلبانه باشند. بنابراین هدف این پژوهش تعیین تاثیر مسیولیت اجتماعی شرکت بر گزارشگری مالی متقلبانه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران  است.

    روش

    ‍ نمونه پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. داده های مورد نیاز از پایگاه اطلاعاتی ره آورد نوین و سامانه کدال استخراج شده است. بر اساس روش غربالگری تعداد 165 شرکت در بازه زمانی 1390 الی 1398 انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفته اند. همچنین برای آزمون فرضیه پژوهش از رگرسیون لاجیت استفاده شده است.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان می دهد گزارش مسیولیت اجتماعی بر گزارشگری مالی متقلبانه تاثیر منفی دارد و با افزایش امتیاز مسیولیت اجتماعی شرکت ها، احتمال گزارشگری مالی متقلبانه کاهش می یابد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش می توان گفت شرکت های با مسیولیت اجتماعی، بیشتر تمایل دارند که فعالیت های اخلاقی را برای رسیدن به رفاه اجتماعی دنبال کنند. بنابراین انگیزه کمتری برای انجام فعالیت متقلبانه دارند. همچنین مسیولیت اجتماعی، سودآوری شرکت را افزایش می دهد. در نتیجه سودآوری خوب و نداشتن مشکلات مالی موجب کاهش احتمال فعالیت متقلبانه می شود.

    دانش افزایی

     فراهم کردن شواهدی در رابطه با کاهش احتمال گزارشگری متقلبانه با افزایش امتیاز مسیولیت اجتماعی شرکت ها منجر به آگاهی استفاده کنندگان صورت های مالی و نهادهای قانون گذار از این موضوع شده و موجب بهبود تصمیم گیری های آتی اقتصادی می شود. همچنین نتایج این پژوهش، ادبیات حسابداری حوزه تقلب و مسیولیت اجتماعی را گسترش می دهد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، گزارشگری مالی متقلبانه، تقلب، گزارشگری مالی
  • ملک محمد غلامی، حسین فخاری*، اسفندیار ملکیان کله بستی صفحات 29-52
    هدف

    سودمندی اطلاعات با تدوین استانداردها، بیشتر شده و امکان همسویی  بین المللی را فراهم می آورد. اجرای استاندارد های بخش عمومی در ایران، موجب سوال درباره  سودمندی آنهامی شود. پژوهش حاضر به بررسی عوامل سودمندی استانداردهای مزبور شامل اعتماد عمومی، شفافیت، مسیولیت پاسخگویی، گزارشگری مالی و نظارت مالی می پردازد.

    روش

    با مطالعه گزارشات انجام شده، عوامل سودمندی استانداردها مشخص و به روش دلفی، نظر خبرگان جمع آوری شد. این عوامل دسته بندی شده و از طریق پرسشنامه،اطلاعات جمع آوری شد. گزارشگری مالی مطابق دستورالعمل های قبل از 1394 و صورتهای مالی مطابق استانداردهای بعد از 1394 تهیه و در اختیار پاسخ دهندگان قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد که استانداردهای حسابداری بخش عمومی از همه جنبه ها، سودمند است به طوریکه از جنبه گزارشگری مالی در رتبه اول  و از جنبه مسیولیت پاسخگویی در رتبه آخر از دیدگاه ذینفعان قرارگرفته است.

    نتیجه گیری

    بر نقش الزامات قانونی گزارشگری به عنوان محرک اصلی گزارشگری در ایران  تاکید شد. امادر بخش مسیولیت پاسخگویی به نتیجه لازم نرسیده است.

    دانش افزایی

     توجه به نقش استاندارد در بخش عمومی و سودمندی آن کمتر مورد توجه قرار گرفته است. لذا با توجه به فقدان پژوهش جامع در ایران بابت سودمندی استانداردهای حسابداری بخش عمومی، نتایج این تحقیق می تواند بر تصمیم تدوین کنندگان استانداردها و استفاده کنندگان از آنها تاثیر بگذارد.

    کلیدواژگان: قابلیت اعتماد عمومی، شفافیت، مسئولیت پاسخگویی، گزارشگری مالی، نظارت مالی
  • شهناز مشایخ*، فاطمه حامدی، اسماعیل فرزانه کارگر صفحات 55-77
    هدف

    نوسان پذیری سود که نشان دهنده درجه نااطمینانی سود شرکت ها است؛ یکی از عوامل موثر بر ریسک حسابرسی شناخته شده و مطابق پژوهش های انجام شده، در تعیین حق الزحمه حسابرسی نقش مثبت دارد. هدف از این پژوهش پاسخ به این سوال است که آیا حسابرسان صرف ریسکی را که به تلاش اضافی ارتباطی ندارد مورد مطالبه قرار می دهند یا اینکه به دلیل تلاش بیشتر، خود را محق به دریافت حق الزحمه  بالاتر می دانند و یا ترکیبی از هر دو عامل به صورت هم زمان در این قضیه دخالت داده می شود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی، از منظر هدف کاربردی و با استفاده از رویکرد پس رویدادی انجام شده است. دوره زمانی از سال 1393تا 1397 است که پس از غربالگری انجام شده، جامعه محدود به 970 شرکت-سال شده است. در این مطالعه با استفاده از رویکرد برآورد هم زمان، به بررسی فرضیات رقیب ارتباط نوسان پذیری سود با تاخیر در گزارش حسابرسی از یکسو و نیز ارتباط آن با حق الزحمه حسابرسی از سوی دیگر پرداخته شده است.

    یافته ها

    یک رابطه مثبت معنادار بین نوسان پذیری سود و حق الزحمه حسابرسی مشاهده شد؛ اما رابطه معناداری میان نوسان پذیری سود و تاخیر گزارش حسابرسی مشاهده نگردید. یافته ها تنها نشان می دهد که رابطه بین نوسان پذیری سود و حق الزحمه حسابرسی در مواردی که گزارش حسابرسی با تاخیر صادر می شود، شدیدتر است. همچنین شواهدی از وجود رابطه مثبت معنادار میان تاخیر گزارش حسابرسی و حق الزحمه حسابرسی به دست آمد.

    نتیجه گیری

     حسابرسانی که گزارش حسابرسی را با صرف زمان بیشتر صادر می کنند، بی آنکه لزوما تاخیر در گزارش پاسخی به نوسان پذیری سود باشد، تنها صرف ریسک بیشتری مطالبه می کنند.

    دانش افزایی

    سهم این مطالعه در توسعه ادبیات موجود، تبیین تمایز میان حق الزحمه حسابرسی و تاخیر گزارش حسابرسی در انعکاس ریسک کلی حسابرسی و معرفی نوسان پذیری سود به عنوان نماینده درک حسابرس از خطر ذاتی است.

    کلیدواژگان: حق الزحمه حسابرسی، تاخیر گزارش حسابرسی، نوسان پذیری سود، ریسک حسابرسی
  • رامین شاهعلی زاده، هاشم نیکو مرام*، فرزانه حیدرپور، فریدون رهنمای رودپشتی صفحات 79-111
    هدف

    سبک رهبری مدیران یکی از عوامل مهم موثر بر رفتارها و سطح استدلال اخلاقی کارکنان  و رسیدن به اهداف سازمانی است و هشداردهی یک منبع مهم اطلاعات برای شناسایی خطاکاری در سازمان می باشد. ازاین رو در این پژوهش رابطه سبک رهبری اخلاقی و هشداردهی با نقش تعدیل کننده هوش هیجانی و هویت اجتماعی(هویت حرفه ای و هویت سازمانی) حسابرسان مستقل مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش

    در این پژوهش تعداد 441 نفر از حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی بخش خصوصی و سازمان حسابرسی در سال 1399 مشارکت داشتند. داده ها از طریق توزیع پرسشنامه کاغذی و الکترونیکی جمع آوری شده و با استفاده از معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

     یافته های این پژوهش نشان می دهد که سبک رهبری اخلاقی مدیران و مولفه های آن بر هشداردهی حسابرسان به صورت مستقیم و به واسطه هوش هیجانی و هویت حرفه ای و سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    نتیجه‎گیری

     با توجه به الگوی بودن مدیران برای کارکنان پیاده سازی سبک رهبری اخلاقی سبب می شود ویژگی های اخلاقی مورد توجه حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی قرار گرفته و همچنین تقویت هوش هیجانی و هویت حرفه ای و سازمانی موجب می شود حسابرسان در تعاملات اجتماعی و زمان قرار گرفتن در موقعیت هشداردهی از این موارد بهره گیرند.

    دانش افزایی

    یافته های این پژوهش می تواند در تدوین رویه ها هشداردهی و اصلاح آیین نامه های اخلاقی و آموزشی مورد توجه قرار گیرد و بدین ترتیب منجر به افزایش تمایل به هشداردهی در میان حسابرسان و پیشگیری و کاهش تخلفات در موسسات حسابرسی شود.

    کلیدواژگان: هشداردهی، سبک رهبری اخلاقی، هوش هیجانی، هویت حرفه ای، هویت سازمانی
  • زهرا حیدری سورشجانی*، زهرا جودکی چگنی صفحات 113-132
    هدف

    ارایه به هنگام اطلاعات حسابداری به منظور کمک به استفاده کنندگان جهت اتخاذ تصمیمات مالی با اهمیت می باشد. از این رو، تاخیر در گزارش حسابرسی بالا در محیط ایران محرکی برای کنکاش عوامل موثر بر تاخیر در ارایه گزارش حسابرسی است. در نبود شواهد علمی و تجربی مناسب پژوهش دنبال بررسی رتبه موسسات حسابرسی و مشغله کاری حسابرس بر تاخیر در گزارش حسابرسی می باشد.

    روش

    در همین راستا نمونه ای مشتمل بر 130 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره زمانی 1393-1399 (840 سال-شرکت مشاهده) انتخاب و آزمون شده است.

    یافته ها

     نتایج فرضیه اول گویای این مطلب است که بین موسسات معتمد حسابرسی و تاخیر در گزارش حسابرسی رابطه معناداری وجود ندارد. بعلاوه، مشغله کاری موسسات حسابرسی منجر به افزایش تاخیر در گزارش حسابرس شده است و در نهایت مشغله کاری بر رابطه بین موسسات حسابرسی رتبه اول و تاخیر در گزارشات حسابرسی تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

     عدم وجود رابطه معناداری بین موسسات معتمد حسابرسی و تاخیر در گزارش حسابرسی به به دلیل تمرکز و حجم کار بیشتر این نوع موسسات می باشد. همچنین، زمان پر مشغله بودن حسابرس می تواند سودمندی اطلاعات مالی را چالش مواجه کند.

    دانش افزایی

     این پژوهش می تواند به گسترش مبانی نظری موجود در زمینه اثر سهم بازار حسابرسی بر رابطه بین رتبه بندی موسسات حسابرسی و تاخیر در گزارش حسابرسی کمک کند و این گسترش به حرفه حسابرسی و تدوین کنندگان استانداردها می تواند خدماتی جهت کاربردی تر کردن قوانین و مقررات ارایه نماید.

    کلیدواژگان: رتبه موسسات حسابرسی، مشغله کاری حسابرس، تاخیر در گزارش حسابرسی
  • روشنک براتی، عطاالله محمدی ملقرنی*، ایرج نوروش صفحات 133-159
    هدف

    ارایه مدل حسابرسی عملکرد در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران هدف اصلی پژوهش حاضر می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، بنیادی- کاربردی و از لحاظ نحوه اجراتوصیفی و تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش را حسابرسان سازمان حسابرسی، حسابرسان دیوان محاسبات و حسابرسان ، حسابداران و مدیران مالی وزارت بهداشت و درمان ایران تشکیل می دهد، که 200نفر به عنوان نمونه و از بین آنها 10 نفر خبره که سابقه کار در این وزارتخانه را داشته اند، انتخاب شده اند. روایی و پایایی پرسشنامه با استفاده از روایی همگرا و ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه تحلیل داده ها از نرم افزارMAXQDA و معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    براساس نتایج تحلیل کیفی تعداد5 بعد ،14 مولفه و 37 شاخص مدل حسابرسی عملکرد شناسایی شد. برای شناسایی شاخص های نهایی از روش دلفی-فازی و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. نهایتا 34 شاخص نهایی شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج تحلیل کیفی طبق نظر خبرگان شاخص های شماره 29، 33 و 36 حذف شدند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم حاکی از آن است که عامل شناسایی و معرفی مقیاس های ارزیابی، تامین نیروی انسانی متخصص، فرهنگ سازی، زیر ساخت ها، بهبود عملکرد به عنوان عوامل موثر بر ارایه الگوی حسابرسی عملکرد در وزارت بهداشت می باشند.

    دانش افزایی

    شناخت شاخص های حسابرسی عملکرد از نیازمندی های اساسی استقرار حسابرسی عملکرد می باشد. الگوی حاصل از تجزیه و تحلیل داده های پژوهش حاضر می تواند در استقرار آن درنها دهای بخش عمومی  مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حسابرسی، حسابرسی عملکرد، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران، تحلیل اهمیت، عملکرد، دلفی فازی
  • فرشته پورقنبری*، حسن یزدی فر، مهدی فغانی صفحات 161-188
    هدف

    در سال های اخیر سرمایه گذاری های زیادی بر روی اجرا و پیاده سازی سیستم های اطلاعاتی حسابداری انجام و فناوری آن به حسابداران معرفی شد و اهمیت خود را به دست آورد. بااین حال اجرای موفقیت آمیز سیستم اطلاعاتی حسابداری بستگی به پذیرش و استفاده واقعی حسابداران در سازمان ها دارد. در این تحقیق با استفاده از مدل یکپارچه پذیرش و استفاده از فناوری عوامل موثر بر تمایلات رفتاری حسابداران در پذیرش سیستم اطلاعاتی حسابداری را موردبررسی قرار می دهد.

    روش

    پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی و نحوه گردآوری داده ها توصیفی -پیمایشی است اطلاعات با استفاده از پرسشنامه توزیع شده میان حسابداران شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1399 جمع آوری و تعداد 200 پرسشنامه مورد تایید از روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس 3 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت

     یافته ها

     نتایج دست آمده نشان داد که سازه های مدل (انتظار عملکرد، انتظار تلاش، خود کارآمدی) به جز سازه شرایط تسهیل گر در تحقیق در پذیرش سیستم اطلاعاتی حسابداری رابطه مثبت و مستقیم دارد. از طرفی متغیرهای تعدیل گر سن، جنس بر تمایلات رفتاری حسابداران در پذیرش سیستم اطلاعاتی حسابداری تاثیری نداشت و آن را تعدیل نکرد اما متغیر تجربه در خود کارآمدی باعث تعدیل رابطه شد.

    نتیجه گیری

     این تحقیق استفاده از مدل یکپارچه پذیرش و استفاده از فناوری را در بررسی عوامل موثر در پذیرش سیستم های اطلاعات حسابداری تایید کرد.

    دانش افزایی

    بررسی پذیرش سیستم های اطلاعاتی حسابداری از سوی کاربران نهایی (حسابداران) می تواند به تصمیم گیرندگان سازمانی که سیستم اطلاعاتی حسابداری جدید را انتخاب می کنند کمک نماید تا از اجرای سیاست های مدنظر خود اطمینان یابند و همچنین توسعه دهندگان این سیستم ها را آگاه نمایند که سیستم اطلاعاتی جدید چگونه باید طراحی شود تا از سوی کاربران نهایی پذیرفته و اجرا شوند.

    کلیدواژگان: پذیرش سیستم های اطلاعاتی حسابداری، تمایلات رفتاری حسابداران، سیستم های اطلاعاتی حسابداری
|
  • Daruosh Foroghi *, Narges Hamidian, Fateme Bahrami Pages 1-27
    Purpose

    Fraud is a clever manipulation of financial statements by management that misleads users. The accounting literature shows that companies with higher social responsibility are less likely to engage in fraudulent activities. Therefore, the purpose of this study is to determine the effect of corporate social responsibility on fraudulent financial reporting in companies listed on the Tehran Stock Exchange.

    Method

    The statistical population of this research is the companies listed on the Tehran Stock Exchange. The required data has been extracted from Rahavard Novin database and Codal site. Based on the screening method, 165 companies in the period 1390 to 1398 have been selected. The logit regression was also used to test the research hypothesis.

    Results

    Findings show that social responsibility reporting has a negative effect on fraudulent financial reporting and as the corporate social responsibility score increases, the likelihood of fraudulent financial reporting decreases.

    Conclusion

    Based on the research results, it can be stated that socially responsible companies are more inclined to pursue ethical activities to achieve social welfare. So they have less incentive to engage in fraudulent activity. Social responsibility also increases the company's profitability. As a result, good profitability and lack of financial problems reduce the possibility of fraudulent activity.

    Contribution

     Providing evidence to reduce the likelihood of fraudulent reporting by increasing corporate social responsibility scores raises awareness of users of financial statements and legislatures and improves future economic decisions. The results of this study also expand the accounting literature in the field of fraud and social responsibility.

    Keywords: Social Responsibility, fraudulent financial reporting, fraud, Financial Reporting
  • Malekmohammed Gholami, Hosein Fakhari *, Esfandiyar Malekian Kalehbasti Pages 29-52
    Purpose

    The usefulness of information increases with the development of standards and provides the possibility of international alignment. The implementation of public sector standards in Iran raises questions about their usefulness. The present study examines the usefulness of these standards including public trust, transparency, accountability, financial reporting and financial oversight.

    Method

    By studying the reports, the usefulness of the standards were determined and the opinion of experts was collected by Delphi method. These factors were categorized and information was collected through a questionnaire. Financial reporting was prepared in accordance with the instructions before 1394 and financial statements in accordance with the standards after 1394 and was provided to the respondents.

    Findings

    The results show that public sector accounting standards are beneficial in all aspects, so that in terms of financial reporting in the first place and in terms of accountability in the last place from the perspective of stakeholders.

    Conclusion

    The role of legal reporting requirements as the main motivator of reporting in Iran was emphasized. But in the area of ​​responsibility, the necessary result has not been reached.

    Contribution

     Attention to the role of the standard in the public sector and its usefulness has received less attention. Therefore, due to the lack of comprehensive research in Iran on the usefulness of public sector accounting standards, the results of this research can affect the decision of the developers of standards and their users.

    Keywords: Public Trust, Transparency, accountability, Financial Reporting, Financial Oversight
  • Shahnaz Mashayekh *, Fatemeh Hamedi, Esmaeel Farzanehkargar Pages 55-77
    Purpose

    earning volatility، which indicates the degree of uncertainty of corporate earnings; One of the factors affecting the audit risk is known and according to research، has a positive role in determining the audit fee. The purpose of this study is to answer the question of whether auditors claim only a premium risk that is not related to the extra effort or due to more effort، they consider themselves entitled to receive a higher fee، or a combination of both factors is involved in this case simultaneously.

    Method

    The present study is descriptive-correlational study، in terms of purpose applied and using a Ex-Post Facto approach. It is a period from 2014 to 2018 that after screening، the population is limited to 970 firms-years. In this study، using the concurrency estimation approach، the competitor hypotheses of the relationship between earning volatility and lag in the audit report on the one hand and its relationship with the audit fee on the other hand have been investigated.

    Results

    A significant relationship was observed between earning volatility and audit fees. But no significant relationship was observed between earning volatility and audit report lag. The findings only show that the relationship between earning volatility and audit fees is strengthened in cases where the audit report is issued lag. There was also evidence of a significant positive relationship between audit report lag and audit fees.

    Conclusion

    Auditors who issue an audit report with more time، without necessarily delay in reporting be response to earning volatility، are only claiming more risk premium.

    Contribution

     The contribution of this study to the development of the existing literature is to explain the distinction between audit fees and audit report lag in reflecting the overall audit risk and to introduce earning volatility as representing the auditor's understanding of inherent risk.

    Keywords: Audit fees, Audit report lag, Earning volatility, Audit risk
  • Ramin Shahalizadeh, Hashem Nikoomaram *, Farzaneh Heidarpoor, Feraydoon Rahnamay Roodposhti Pages 79-111
    Purpose

    Managers' leadership style is one of the important factors affecting the behaviors and level of ethical reasoning of employees and achieving organizational goals, and whistleblowing is an important source of information to identify wrongdoing in the organization. Therefore, in this study, the relationship between ethical leadership style and whistleblowing with the moderating role of emotional intelligence and social identity (professional identity and organizational identity) of independent auditors has been investigated.

    Method

    In this study, 441 auditors working in private sector audit firms and the audit organization in 2020 participated. Data were collected through the distribution of paper and electronic questionnaires and using structural equations analyzed. 

    Results

    Findings of this study show that managers 'ethical leadership style and its components have a positive and significant effect on auditors' whistleblowing directly and due to emotional intelligence, professional identity and organizational identity.

    Conclusion

    Due to the pattern of managers for employees, the implementation of ethical leadership style causes ethical characteristics to be considered by auditors working in audit firms and also strengthening emotional intelligence and professional and organizational identity causes auditors to be used in social interactions and when in a whistleblowing position.

    Contribution

    The findings of this study can be considered in the development of whistleblowing procedures and amendments to ethical and educational regulations, and thus lead to an increase in the tendency to whistleblowing among auditors and the prevention and reduction of violations in auditing firms.

    Keywords: Whistleblowing, Ethical leadership Style, Emotional intelligence, professional identity, Organizational Identity
  • Zahra Heidary Sureshjani *, Zahra Joudaki Chegeni Pages 113-132
    Purpose

    Providing timely accounting information to assist users in making financial decisions is important. Therefore، the delay in the high audit report in the Iranian environment is a stimulus to explore the factors affecting the delay in submitting the audit report. In the absence of appropriate scientific and empirical evidence، the research seeks to examine the ranking of audit firms and the auditor's preoccupation with delays in the audit report.

    Methods

    In this regard، samples including 130 companies listed on the Tehran Stock Exchange، during the period 2014-2020 (840 years-observation) have been selected and tested.

    Conclusion

    The results of the first hypothesis indicate that there is no significant relationship between trusted audit firms and delays in audit reports. In addition، the busyness of auditing firms has led to increased delays in auditor reporting، and ultimately busyness affects the relationship between first-rate audit firms and delays in auditing reports.

    Results

    There is no significant relationship between accredited audit firms and the delay in the audit report is due to the greater focus and workload of this type of firm. Also، when the auditor is busy، the usefulness of financial information can be challenged.

    Contributions

     This research can help to expand the existing theoretical foundations in the field of the effect of audit market share on the relationship between auditing firms' ratings and audit report delays، and this expansion can provide services to the auditing profession and standards developers to make rules and regulations more applicable.

    Keywords: Delays in the Audit Report, Ranking of Audit Firms, Auditor Workload
  • Roshanak Barati, Ataaulah Mohammadi Malqarani *, Iraj Noravash Pages 133-159
    Purpose

    the present study aims to present a performance audit model in the Iranian Ministry of Health and Medical Education.

    Method

    This research is a basic-applied study in terms of objective, and a descriptive-analytic study in terms of procedure. Statistical population included the auditors at theAudit Organization of Iran, auditors at the Supreme Audit Court of Iran, and auditors, accountants, and financial managers at the Iranian Ministry of Health and Medical Education, among which a sample of 200 subjects was selected, and 10 experts with experience working at the ministry were selected from the sample. The validity and reliability of the questionnaire under use was verified using convergent validity, Cronbach's alpha, and composite reliability. For data analysis, MAXQDA software and structural equations were used.

    Results

    Based on the results of a qualitative analysis, 37 performance audit indicators were overall identified. To identify the final indicators, the Fuzzy-Delphi Method and confirmatory factor analysis were utilized. Eventually, 34 final indicators were identified.

    Conclusion

    Based on the results, in the opinion of the experts, indicators no. 29, 33and 36 were also eliminated. Moreover, the results of the second-order CFA introduced "identification and introduction of evaluation criteria", "culture creation", "training expert human workforce"  as the factors influencing the presentation of a performance audit model.

    Contribution

     Identifying the performance audit indicators is one of the main requirements for the implementationof performance audits. The model resulting from the analysis of data in the current research can be used in the implementation of performance audits in public sector institutions.

    Keywords: Audit, Performance audit, Iranian Ministry of Health, Medical Education, Importance-Performance Analysis, Fuzzy Delphi
  • Fereshte Pourghanbari *, Hassan Yazdifar, Mahdi Faghani Pages 161-188
    Purpose

    The successful implementation of the accounting information system (AIS) depends on the actual adoption and use of accountants in organizations. This research، using a Unified Theory of Acceptance and Use of Technology، Examines the factors affecting the behavioral intention of accountants in the accounting information system adoption.

    Method

    The present study is a descriptive survey in terms of practical purpose and data collection. The information of this research is distributed using a questionnaire. Among the accountants of companies listed on the Tehran Stock Exchange in 2020 were collected and 200 approved questionnaires were analyzed using the structural equation modeling method using software Smart-pls3.

    Results

    The results showed that the structures performance expectation، effort expectation، self-efficacy except for the structure of research facilitator conditions in the research have a significant positive and direct relationship on the intention of accountants in adopting. On the other hand، the moderator variables age and gender did not affect the behavioral intention of accountants in adopting the accounting information system  and did not adjust it، but the experience variable in self-efficacy moderated the relationship

    Conclusion

    This research confirms the need for Unified Theory of Acceptance and Use of Technology when studying Accounting Information System adoption factors

    Contributions

     examining the acceptance of these systems by end-users (accountants) can help Institutional decision-makers who choose the new accounting information system to ensure the implementation of their intended policy in the form of new technology and also inform the developers of these systems how the new information system It must be designed to be accepted and used by end-users.

    Keywords: Accountants' Behavioral Intentions, Accounting Information System adoption, Accounting Information System