فهرست مطالب

مطالعات اسلامی آسیب های اجتماعی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1400)

نشریه مطالعات اسلامی آسیب های اجتماعی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدجواد یاوری سرتختی*، علی یاوری سرتختی صفحات 1-22

    بعد از رحلت رسول خدا(ص) و در دوره حضور اهل بیت(علیهم السلام)، زمینه ها و عواملی بر بروز یا تداوم ناهنجاری یا آسیب های اجتماعی که خارج از منطق اسلام بود، تاثیر داشت. شناسایی محورهای آسیب زا از یک سو، شناخت عوامل و زمینه های موثر بر آن ها از دیگر سو و نحوه مواجهه امامان شیعه(علیهم السلام) به عنوان مصلحان جامعه اسلامی با این آسیب ها، پژوهش حاضر را بر آن داشت تا به تحلیلی تاریخی بپرازد و به این سوال اساسی پاسخ دهد، راهبردها و راه کارهای اهل بیت(علیهم السلام) در مواجهه با آسیب های اجتماعی چه بوده است؟ این پژوهش با روش سیره پژوهی و با بهره گیری از مفاهیم بنیادی در دانش تاریخ اجتماعی، ضمن استخراج محورهای آسیب و زمینه های ظهور آن، به واکنش امامان معصوم پرداخت و این نتیجه حاصل گردید که ساختارهای اجتماعی جامعه عصر حضور، وضعیت جغرافیای طبیعی و انسانی و نقش بسیار زیاد عوامل سیاسی باعث تداوم آسیب های اجتماعی گردید و اهل بیت(علیهم السلام) ضمن برخورد با آن ها، سیاست های لازم در تقویت جامعه را در پیش گرفتند. آنان، ضمن تذکر با رویکرد سلبی همانند نفی تعصب گرایی، تذکر با رویکرد ایجابی همانند بازگشت به سنت نبوی(ص) و قرآن کریم و در حوزه عوامل سیاسی نیز، با تقویت دولت در سایه و اجرای سیاست های فقرزدایی، برقراری عدالت، مبارزه با برخی مظاهر فساد و ارایه الگوی زندگی اجتماعی با دو رویه فرهنگی کردن دین و دینی کردن فرهنگ، اهداف خود را پیش بردند.کلیدواژه: آسیب های اجتماعی، زمینه های آسیب زا، سیره اهل بیت(علیهم السلام)، راه کارمبارزه با آسیب و اصلاح جامعه.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، زمینه های آسیب زا، سیره اهل بیت(علیهم السلام)، راه کارمبارزه با آسیب و اصلاح جامعه
  • محمد شهریاری* صفحات 23-38

    این مقاله با هدف بررسی کارکرد احساس کرامت نفس در پیشگیری از آسیب های اجتماعی و به طور خاص پیشگیری از مفاسد اخلاقی نگارش شده است. برای دریافت معنا و مقصود روایات دربردارنده این مفهوم و شناسایی مفاهیم مرتبط با آن، از فقه الحدیث به مثابه یک روش پژوهش و نیز از روش استنتاج به اقتضا استفاده شده است. یافته های پژوهش مبین آن است که احساس کرامت نفس که حسب نوعی تحول بینش درباره مبدا الهی انسان و حقیقت وجودی او و نیز خودشناسی در انسان فعلیت می یابد، به عنوان یک محرک و عاملی انگیزشی درونی موثر در سلوک اخلاقی و پیشگیری از آسیب های اخلاقی و اجتماعی عمل می کند. انسانی که احساس شرافت و بزرگواری می کند در ملازمت حب نفس و حب کمال نفس (که اموری فطری اند) با اموری که سبب پستی و فرومایگی و خواری نفس انسان است؛ احساس ناسازگاری نموده و از آن ها اجتناب می کند. افزون این که احساس کرامت نفس از عوامل برانگیختن صفت حیا در انسان است که کارکردهای بسیار ویژه ای در تن ندادن انسان به رذایل اخلاقی و رفتارهای زشت و ناپسند دارد. در مقابل احساس پستی، فرومایگی و خواری نفس، زمینه ساز ارتکاب شرارت ها و تن دادن به حقارت ها و رذایل است. پشتوانه و تضمین کننده بروز و ظهور کارکرد احساس کرامت نفس در پیشگیری از آسیب های اخلاقی و اجتماعی این است که این فرآیند، جامع مقدمات و مبادی ادراکی و تحریکی برای تحقق رفتار انسان و مبتنی بر انگیزه های درونی در تحقق کنش انسان است.

    کلیدواژگان: کرامت، احساس کرامت نفس، خودشناسی، حیا، اخلاق، آسیب های اجتماعی
  • حمید فاضل قانع* صفحات 39-56

    دانش اجتماعی مسلمین که از زوایای گوناگون به ژرفانگری در مسایل اجتماعی پرداخته است، با کنترل شایسته ی آسیب های اجتماعی در سده های میانی، نقش مهمی در فراز تمدنی جامعه ی مسلمان داشته است. از میان رویکردهای گوناگون دانش اجتماعی مسلمین، رویکرد خطابی بیشترین اثرگذاری را بر اندیشه و رفتار مردمان داشته و عمومی ترین وجه از دانش اجتماعی مسلمین بوده است. متون رویکرد خطابی به دلیل توجه ویژه به آداب و رسوم و بسیاری از روابط میان فردی و اجتماعی، ترکیبی متوازن و متناسب با شرایط و اقتضایات زمانه ی خویش ارایه کرده و به افراد، نگرشی سازنده در برابر موقعیت های زندگی می بخشیدند. کامیابی دانش اجتماعی مسلمین در بروز رفتارهای بهنجار از سوی شهروندان، این پرسش را ایجاد می کند که آیا بازخوانی و روزآمد کردن الگوهای اثرگذار رویکرد خطابی بر جامعه و فرهنگ، در این روزگار نیز می تواند جامعه ی مسلمان را در کنترل آسیب های اجتماعی یاری کند؟ این پژوهش با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی جهت دار، دیدگاه ها و نظریه های اندیشمندان مسلمان را در رویکرد خطابی، بازآفرینی کرده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که آثار اندیشمندان مسلمان در رویکرد خطابی با تکیه بر ویژگی هایی مانند اخلاق گرایی، آگاهی بخشی، بهره گیری از روش اقناعی و همچنین گستردگی و گوناگونی مخاطب، چهار محور اصلی را در کنترل بهینه آسیب های اجتماعی مورد توجه قرار داده اند: واقع نگری در رویارویی با آسیب های اجتماعی؛ ترسیم چشم انداز قابل دستیابی از جامعه ی مطلوب؛ بهبود جامعه پذیری و نهادینه سازی شبکه ی اجتماعی؛ برجسته سازی بن مایه های اصیل فرهنگی در سبک زندگی.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، دانش اجتماعی مسلمین، رویکرد خطابی، سبک زندگی، اندرزنامه ها
  • مسعود نور علیزاده میانجی*، عبدالله رحیمی صفحات 57-84

    سلامت جنسی به عنوان یکی از مهم ترین دغدغه های انسانی است که از پیش نیازهای اساسی آن آموزش جنسی است. هر نوع آموزشی نیز دارای راهبردهایی مبتنی بر مبانی خاص است. روش این پژوهش از نوع تحلیل کیفی اسناد است. تحلیل های انتقادی نیز با استفاده از روش عقلی و تحلیل ثانویه انجام گرفت. استقلال دادن به انسان و بی نیازی او از خداوند، اصالت بخشیدن به آزادی های فردی و انکار اصول و ارزش های ذاتی و ثابت اخلاقی، مادی گرایی، اصالت لذت در رفتارها و کنش با محوریت لذت جویی، ازجمله مهم ترین مبانی لیبرالیسم در آموزش جنسی است. این در حالی ست که از دیدگاه اسلامی باید بر اساس توحیدمحوری و اخلاق مداری پایه ریزی شود و او را در مسیر رشد و بالندگی قرار دهد. انسان در لذت جویی دارای چارچوب با ارزش گذاری اخلاقی ثابت است. نظام تربیت جنسی در رویکرد اسلامی بر اساس پایه هایی استوار است که سه مبنای 1) خدامحوری، 2) فطرت بنیان و 3) کرامت نفس از بیشترین اهمیت برخوردارند.آموزش های مهارمحور و آموزش جامع جنسی به عنوان راهبردهای آموزشی جنسی در غرب، بیشتر جنبه بهداشتی و کنترل بیماری های جنسی دارند تا حذف روابط جنسی خارج از چارچوب ازدواج. مصون سازی مبتنی بر تهذیب، پرورش، و توانمندسازی، راهبرد اساسی اسلامی در تربیت جنسی است که می تواند در عین رشد سالم و متعادل جنسینگی، به خودکارآمدی و مدیریت رفتار جنسی و هدایت آن در مسیر طبیعی پاسخ جنسی کمک کند.

    کلیدواژگان: آموزش جنسی، لیبرالیسم جنسی، مبانی اسلامی، مصون سازی، اخلاق جنسی
  • محسن منطقی* صفحات 85-96

    سازمان ها، با استخدام و به کارگیری کارکنان، درصدد تحقق اهداف خود هستند. شرایط سازمان ها ازنظر فضای فیزیکی، کاری و قوانین و هم چنین خصوصیات اخلاقی و رفتاری کارکنان زمینه ای را فراهم می سازد که برخی از کارکنان، از زیرکار شانه خالی کنند و در عین حضور، ازنظر عملکرد غایب باشند. از زیرکاردرروی یکی از آسیب های اجتماعی است که درمان آن می تواند سازمآن ها را کارآمدتر کند. این پژوهش که با روش تحلیلی توصیفی انجام شده است؛ درصدد نمایان کردن پدیده از زیرکاردروی کارکنان و مواجهه فرهنگی با این پدیده است. در این زمینه می توان پدیده های مختلف اجتماعی را مورد مطالعه قرار داد. نتایج این تحقیق نشان می دهد توجه به مولفه های فرهنگی در گزینش کارکنان، تقویت باورهای مذهبی و معنوی آنان و آشناسازی کارکنان با پیامدهای فرهنگی اجتماعی عملکرد خود، می تواند کمک شایانی به کاهش پدیده از زیرکاردرروی کارکنان کند.

    کلیدواژگان: کارکنان سازمان، از زیرکاردرروی، آسیب اجتماعی، مواجهه فرهنگی
  • حسین بستان * صفحات 97-112

    این مقاله می کوشد با بهره گیری از تجارب نگارنده در خلال اجرای طرحی پژوهشی در زمینه سیاست های عفاف و حجاب در ایران، تصویر روشنی از ملزومات روش شناختی طراحی سیاست های اسلامی در مواجهه با آسیب های اجتماعی ارایه دهد. بدین منظور، سه مرحله اصلی فرایند طراحی سیاست یعنی تحلیل مسیله، بررسی مبانی فلسفی و هنجاری و تحلیل سیاست پیشنهادی را تفکیک کرده و کوشیده است چگونگی اثرگذاری مضامین اسلامی در هر یک از این مراحل را با ذکر نمونه توضیح دهد. مرحله نخست، شامل محورهای متعددی است که دست کم در دو محور بیان مسئله و تبیین وضعیت موجود می توان از امکان اثرگذاری مضامین اسلامی در طراحی سیاست سخن گفت. مرحله دوم، دو محور مبانی فلسفی و مبانی هنجاری را دربر می گیرد که مضامین اسلامی تقریبا در همه آن ها نقشی تعیین کننده دارند. مرحله سوم نیز شامل چندین محور است که هرچند اساسا مبتنی بر روش های تجربی و آماری اند، گاه تاثیر مضامین اسلامی را در آن ها شاهدیم و آن در مواردی است که توضیح دلایل انتخاب یا ظرفیت ها یا موانع اجرای سیاست پیشنهادی، بستگی به توضیح نسبت آن با دیدگاه اسلام دارد.

    کلیدواژگان: طراحی سیاست، سیاست پژوهی اسلامی، آسیب های اجتماعی، امر جنسی، سیاست عفاف و حجاب
  • سید سعید زاهد زاهدانی* صفحات 113-140

    حاشیه نشینی یک از آسیب های مهم اجتماعی بوده که بیش از 80 سال است در جامعه ما بروز کرده و تمهیداتی که تاکنون برای رفع آن به کار گرفته شده، کارساز نبوده است. هدف از این تحقیق، واکاوی ریشه های این پدیده در تاریخ معاصر ایران و سیر تحولی آن است. این مقاله با مراجعه به منابع تاریخی و با انجام یک تحقیق سندی ریشه های ساختاری این پدیده را موردبررسی قرار داده و سیر تحول آن را با مراجعه به آمارهای رسمی بررسی کرده است. نظریه مورداستفاده نظریه ای است که زاهد در سال 1365 در کتاب حاشیه نشینی معرفی کرده و بر اساس آن تحقیق های متعددی در مورد مهاجرت و مهاجرت های منجر به حاشیه نشینی به انجام رسانده است. در این مقاله روشن می شود که ریشه های حاشیه نشینی در طرز ساختار سازی توسعه در ایران است که از میانه های دوره قاجار آغاز شده و در دوران پهلوی دوم و با برنامه های توسعه آمریکایی تشدید شده است. بعد از انقلاب اسلامی به علت تغییر ندادن برنامه های تمرکزگرای توسعه و تلاش درترمیم روبنایی برنامه ها و توانمندسازی ساکنین مناطق حاشیه نشین تغییراتی صورت گرفته، اما همچنان این پدیده باقی مانده و روزبه روز بر ابعاد آن افزوده شده است. در انتها مقاله به تلاش های صورت گرفته برای تغییر مسیر توسعه، رشد و پیشرفت و استفاده از راهبرد غیر تمرکزگرا می پردازد.

    کلیدواژگان: توسعه، پیشرفت، تمرکزگرائی، غیر تمرکزگرائی، استعمار، جهانی شدن
  • سید حسین شرف الدین* صفحات 141-162
    ویروس جهان گستر کرونا، اگرچه بیشتر به عنوان یک عامل اختلال سلامت جسمی و تهدیدکننده حیات و بقا در افکار عمومی شهرت یافته و عامل اصلی این انصراف، تحرک آشکار و نقش آفرینی فعال سازمان ها و عوامل وابسته به حوزه بهداشت و درمان بوده است، اما از یک افق گسترده تر، کرونا را می توان زلزله چند ریشتری و ممتدی توصیف کرد که همه ارکان زندگی، نظم ساختاری و قواعد الگویی حاکم برجهان زیست روزمره و روابط و مناسبات انسانی را درسطوح و ساحت های مختلف و به نسبت های متفاوت، مستقیم و غیرمستقیم متاثر ساخته است. این نوشتار درصدد است تا با استناد به تجربه های عینی وشواهد محیطی، تاثیرات منفی و مثبت این پدیده را برفرایندهای مختلف ارتباطات انسانی و اجتماعی توصیف و تحلیل کند. گزاره های ذکر شده عمدتا از یادداشت ها، مصاحبه ها، گزارشات مستند و مشاهدات عینی استنباط و صورت بندی شده است.
    کلیدواژگان: کرونا، بهداشت، ارتباط، رابطه، تاثیر، پیامد، هزینه
  • ابراهیم عباسپور* صفحات 163-182
    منطق حیات اجتماعی بر فرهنگ بنا می شود. متناسب با نوع نظام فرهنگی، اهداف، ساختار و محتوای جامعه قابل تعریف شده و تفکیک جامعه به مطلوب و نامطلوب معنا می یابد. بر همین مبنا، تعیین آسیب های اجتماعی، طبقه بندی و نوع تفسیری که از آن ها صورت می گیرد، از فرهنگی به فرهنگ دیگر متفاوت می شود. لذا در موضوع آسیب شناسی اجتماعی، تعریف معیارها و شاخص های آسیب های اجتماعی از موضوعات کانونی است. دو تیپ ایدیال طیب و خبیثه دو الگوی غالب جامعه در ادبیات قرآنی است. خبایث آسیب هایی هستند که طهارت و سلامت جامعه طیب را در مسیر غریزه و الزامات اجتماع جاهلی هدایت می کند. این پژوهش سعی کرده، با روش تفسیر موضوعی و معناشناختی، مفاهیم قرآنی را در چارچوب دستگاه معرفتی قرآن شبکه سازی کرده و متناسب با تصویری که قرآن از جامعه سالم و آسیب دیده ارایه می نماید، معیارها و شاخص های آسیب های اجتماعی را استنباط کند. کلیه مباحث در دو سطح دسته بندی شده اند. در سطح معیارهای تشخیص، اصول سه گانه: حق، عدالت و همبستگی تحلیل گردیده و درواقع، منطق فهم و تشخیص آسیب ها منقح شده است و به منظور طبقه بندی و رتبه بندی آسیب ها، شاخص های نه گانه ای عمدتا ناظر به اصول معیاری، استنباط و صورت بندی گردیده است که با ارجاع به مجموع آن ها، چیستی، پیامدها و منطق کنترل آسیب ها نیز فهم پذیر شده است.
    کلیدواژگان: آسیب، انحراف، تشخیص، طبقه بندی، معیار، طیب، خبیث
  • امیر سیاهپوش* صفحات 183-208

    مطالعات متعدد ملی و بین المللی، موید رابطه قطعی بین حاشیه نشینی و آسیب های اجتماعی است. فقر و تمرکز فقرا در این مناطق، زمینه ساز انواع آسیب ها و انحرافات اجتماعی است. در این پژوهش از روش تحلیل اسناد و پرونده های جرم موجود در مراکز انتظامی برای بررسی رابطه تمرکز فقر در مناطق حاشیه نشین و جرم خیزی این مناطق استفاده شده است. حجم نمونه استفاده شده شامل 1825 پرونده است. افزون بر آن، از نتایج دیگر پژوهش ها برای تکمیل داده های تحقیق نیز استفاده شده است. در بخش تعلیل و ارایه راهکار، تلاش شده مبتنی بر آیات و روایات منطق رابطه بین فقر و آسیب های اجتماعی تبیین شود. یافته ها نشان می دهد مناطق حاشیه نشین خرم آباد، کانون اصلی پرورش جرم و انواع آسیب های اجتماعی به خصوص سرقت و اعتیاد است. طبق بر آیات و روایات، فقر عامل تسهیلگر، بدبینی، بددلی، انزوای اجتماعی، تحقیر و کاهش حیا در افراد می شود. بخش مهمی از برنامه های امدادی باید متمرکز بر حل این معضلات روانی و اجتماعی باشد.

    کلیدواژگان: فقر، تمرکز فقر، حاشیه نشینی، آسیب اجتماعی، جرم اجتماعی
  • مهدی جمشیدی* صفحات 209-230
    در این مقاله، ازآن جهت به مقوله «سیاست اجتماعی دین مدارانه» پرداخته شده که یکی از متعلقات عمده آن، «آسیب های اجتماعی» هستند، به طوری که از سیاست اجتماعی، انتظار می رود که جهان اجتماعی را به گونه ای تدبیر و طراحی کند که آسیب های اجتماعی در آن، وضع اقلی و محدود داشته باشند، یا چنانچه گسترش و فزونی یافتند، کاهش یابد. اما پیش از این که ماهیت سیاست اجتماعی دین مدارانه و نحوه مواجهه متمایز آن با آسیب های اجتماعی، تعیین و مشخص شود، باید به «شرایط» و «زمینه ها»یی که خود آن را دربرگرفته و بر آن اثر می گذارند، نظر افکند و شناخت. ازاین رو، در این مقاله کوشیده شده تا چنین زمینه های غالب و دربرگیرنده ای، شناسایی و تحلیل شوند. براین اساس، زمینه های یافته شده عبارتند از «زمینه های علمی- مفهومی» که ناظر به دین و تصرف در معنای اصطلاحات است؛ «زمینه های علمی- نظریه ای» که ناظر به دین و خلق رهیافت نظری است؛ «زمینه های تجویزی- سیاستی» که ناظر به دین و عنصر تمایزبخش دولت دینی است؛ «زمینه های عینی- بیرونی» که ناظر به دین و جهانی گری تجدد اجتماعی است؛ و «زمینه های عینی- درونی» که ناظر به دین و جهان اجتماعی پساانقلاب است.
    کلیدواژگان: سیاست اجتماعی دین مدارانه، جهان اجتماعی پساانقلاب، آسیب اجتماعی، علم اجتماعی دینی، تجدد غربی
|
  • Mohammad Javad Yavari Sartakhti *, Ali Yavari Sartakhti Pages 1-22

    After the death of the Messenger of God and during the presence of the Ahl al-Bayt, contexts and factors had an impact on the occurrence or continuation of anomalies or social injuries that were outside the logic of Islam. Identifying the harmful axes on the one hand, recognizing the factors and contexts affecting them on the other hand and how the Shiite Imams as the reformers of the Islamic society deal with these injuries, the present study led to a historical analysis and  To answer this fundamental question, what have been the strategies and solutions of the Ahl al-Bayt in the face of social injuries? This research method by using the method of biography and using the basic concepts in the knowledge of social history, while extracting the axes of damage and the grounds for its emergence, reacted to the infallible Imams and concluded that the social structures of the present age society, natural and human geography and Too much role Political factors caused the continuation of social injuries and the Ahl al-Bayt while dealing with them, adopted the necessary policies to strengthen society. They, while warning with a negative approach such as denying bigotry, reminding with a positive approach such as returning to the Prophetic tradition and the Holy Quran and in the field of political factors, by strengthening the government in the shadow and implementing poverty alleviation policies, establishing justice, fighting some Manifestations of corruption and the presentation of a model of social life achieved their goals by cultivating religion and religiosity.

    Keywords: Social injuries, harmful backgrounds, Ahl al-Bayt manners, ways to fight against injury, reform society
  • Mohammad Shahryari * Pages 23-38

    This article has been written with the aim of examining the function of self-esteem in the prevention of social injuries and in particular the prevention of moral corruption. In order to understand the meaning and purpose of the narrations containing this concept and to identify the related concepts, the jurisprudence of hadith has been used as a research method and also the method of inference as appropriate. The findings of the study indicate that the sense of self-worth, which is realized as a kind of evolution of insight about the divine origin of man and his existential truth as well as self-knowledge in man, acts as a stimulus and internal motivating factor effective in moral behavior and prevention of moral and social injuries. A person who feels honor and greatness in the service of self-love and love of perfection of the soul (which are natural things) with things that cause the humiliation and humiliation of the human soul; Feels incompatible and avoids them. In addition, the feeling of self-dignity is one of the factors that evoke the trait of modesty in human beings, which has very special functions in not subjecting human beings to moral vices and ugly behaviors. On the other hand, the feeling of inferiority, lowliness and humiliation of the soul is the basis for committing evils and giving in to humiliations and vices. Supporting and guaranteeing the emergence of the function of self-esteem in preventing moral and social injuries is that this process is comprehensive, preparatory and perceptual and stimulating principles for the realization of human behavior and based on internal motivations in the realization of human action.

    Keywords: dignity, sense of self-worth, self-knowledge, Modesty, Morality, Social injuries
  • Hamid Fazel Ghane * Pages 39-56

    Muslim social science has delved into social issues from various angles. This knowledge, with proper control of social harms, has played an important role in Islamic civilization. Among the approaches of Muslim social knowledge, the rhetorical approach has had the greatest impact on people's thought and behavior. The rhetorical approach has been the most common aspect of Muslim social knowledge. The texts of the rhetorical approach, due to their special attention to customs and many interpersonal and social relations, have provided a balanced combination in accordance with the conditions and requirements of their time. The rhetorical approach gave people a constructive attitude towards life situations. The success of Muslim social knowledge in the emergence of normal behaviors by citizens is the focus of this article. The question arises as to whether re-reading and updating the effective patterns of the rhetorical approach to society and culture can still help the Muslim community in controlling social ills. This research has recreated the views and theories of Muslim thinkers in the rhetorical approach by using the method of directional qualitative content analysis. Findings show that the works of Muslim thinkers in the rhetorical approach, relying on characteristics such as ethics, awareness, using persuasive methods, as well as the breadth and diversity of the audience, have considered four main axes in the optimal control of social harms: realism and realism social; Drawing an achievable vision of a desirable society; Improving socialization and institutionalization of social network; Highlighting the original cultural themes in the lifestyle.

    Keywords: Social Harm, Social knowledge of Muslims, life style, Rhetorical approach, Etiquette
  • Masoud Nooralizadeh Mianaji *, Abdollah Rahimi Pages 57-84

    Sexual health is one of the most important human concerns and one of its basic prerequisites is sexual education. The method of this research is qualitative analysis of documents. Giving man independence and his needlessness from God, authenticating individual freedoms and denying moral principles and values, materialism, the originality of pleasure in hedonistic behaviors and actions, are among the most important principles of liberalism in sex education. From the Islamic point of view, sex education should be based on monotheism and morality and put him on the path of growth. In hedonism, man has a framework with a fixed moral value. The system of sexual education in the Islamic approach is based on principles such as three principles: 1) God-centeredness, 2) Nature-based 3) Dignity of the soul.Content-oriented education and comprehensive sex education are considered as sexual education strategies in the West. The goal of these strategies is more health and control of sexually transmitted diseases than the elimination of sexual relations outside the framework of marriage; Unaware that, according to available research and evidence, these trainings themselves are one of the factors increasing sexual problems in the West. In contrast, in the Islamic approach, sex education is commensurate with human nature and self-respect. Immunization based on refinement, upbringing, and empowerment is the basic Islamic strategy in sex education. Education based on these principles and strategies can help self-efficacy and management of sexual behavior and guide it in the natural path of sexual response, while promoting healthy sexuality.

    Keywords: Sex education, sexual liberalism, Islamic Principles, immunization, sexual ethics
  • Mohsen Manteghi* Pages 85-96

    Organizations, by hiring and employing employees, seek to achieve their goals. Organizational conditions in terms of physical space, work and rules, as well as the ethical and behavioral characteristics of employees provide the ground for some employees to shy away from work and at the same time be absent in terms of performance. It is one of the social ills that can make organizations more efficient. This research has been done by descriptive analytical method; It seeks to highlight the phenomenon from the staff's subconscious and cultural exposure to this phenomenon. In this context, various social phenomena can be studied. The results of this study show that paying attention to the cultural components in selecting employees, strengthening their religious and spiritual beliefs, and familiarizing employees with the socio-cultural consequences of their performance, can help reduce the phenomenon of underemployment on employees.

    Keywords: Employees of the organization, from underwork, social injury, culturalexposure
  • Hossein Bostan * Pages 97-112

    This article tries to provide a clear picture of the methodological requirements of Islamic policy design in the face of social injuries by using the author's experiences during the implementation of a research project on chastity and hijab policies in Iran. To this end, it has separated the three main stages of the policy design process, namely problem analysis, philosophical and normative principles, and proposed policy analysis, and has tried to explain how Islamic themes influence each of these stages by giving examples. The first stage includes several axes that in at least two axes of expressing the problem and explaining the current situation, we can talk about the possibility of influencing Islamic themes in policy design. The second stage includes two axes: philosophical principles and normative principles, in which Islamic themes play a decisive role in almost all of them. The third stage also includes several axes which, although mainly based on empirical and statistical methods, sometimes we see the effect of Islamic themes in them, and that is in cases where the explanation of reasons for selection or capacities or obstacles to the proposed policy depends on explaining its relationship with Islamic views. has it.

    Keywords: : policy design, Islamic policy research, Social injuries, Sex, politics of chastity, hijab
  • Seyyed Saeed Zahed Zahedani * Pages 113-140

    Marginalization has been one of the most important social ills in our society for more than 80 years, and the measures taken to address it so far have not worked. The purpose of this study is to investigate the roots of this phenomenon in the contemporary history of Iran and its evolution. This article, by referring to historical sources and conducting a documentary research, examines the structural roots of this phenomenon and examines its evolution by referring to official statistics. The theory used is the theory that Zahed introduced in the book Marginalization in 1986 and based on it, he has conducted several researches on migration and migrations leading to marginalization. In this article, it becomes clear that the roots of marginalization are in the way of structuring development in Iran, which began in the middle of the Qajar period and intensified in the second Pahlavi period with American development plans. After the Islamic Revolution, due to not changing the centralized development plans and trying to repair the superstructure of the plans and empower the residents of the marginalized areas, but this phenomenon still remains and its dimensions have been increasing day by day. At the end of the article, the efforts are made to change the direction of development, growth and development and use a decentralized strategy.

    Keywords: development, Progress, Centralism, decentralization, Colonization, Globalization
  • Sayyed Hossein Sharafuddin * Pages 141-162
    The global coronavirus, although better known as a physical health disorder and a threat to life and survival in public opinion, and the main cause of this withdrawal has been the apparent mobility and active role-playing of organizations and factors in the field of health, but from a wider horizon Corona can be described as a multi-magnitude and continuous earthquake that has affected all the pillars of life, structural order and model rules governing the everyday world and human relations in different levels and areas and in different, direct and indirect proportions. This article seeks to describe and analyze the negative and positive effects of this phenomenon on various processes of human and social communication based on objective experiences and environmental evidence. The statements made are mainly inferred and formulated from notes, interviews, documented reports and objective observations.
    Keywords: Corona, health, Communication, relationship, Impact, Consequence, Cost
  • Ebrahim Abbaspour * Pages 163-182
    The logic of social life is based on culture. Depending on the type of cultural system, the goals, structure and content of society can be defined and the division of society into desirable and undesirable means. Accordingly, the determination of social injuries, their classification, and the type of interpretation that takes place from them vary from culture to culture. Therefore, in the subject of social pathology, defining the criteria and indicators of social injuries is one of the focal issues. The two ideal types of good and evil are the two dominant models of society in Quranic literature. Evils are injuries that lead the purity and health of the good society in the path of the instincts and requirements of the ignorant society. This research has tried to network the Qur'anic concepts in the framework of the epistemological system of the Qur'an through thematic and semantic interpretation methods and to deduce the criteria and indicators of social injuries in accordance with the image that the Qur'an presents of a healthy and damaged society. All topics are categorized into two levels. At the level of diagnostic criteria, the three principles: right, justice and solidarity have been analyzed and, in fact, the logic of understanding and recognizing injuries has been revised. The sum of them, what they are, the consequences, and the logic of injury control are also understood.
    Keywords: : injury, deviation, Diagnosis, classification, criterion, good, bad
  • Amir Siahpoosh * Pages 183-208

    Numerous national and international studies confirm the definite link between marginalization and social injury. Poverty and the concentration of the poor in these areas are the cause of all kinds of injuries and social deviations. In this study, the method of analyzing documents and criminal records in law enforcement centers has been used to investigate the relationship between poverty concentration in marginalized areas and crime in these areas. The sample size used includes 1825 files. In addition, the results of other studies have been used to supplement the research data. In the section of explanation and solution, an attempt has been made to explain the relationship between poverty and social injuries based on the verses and narrations of logic. Findings show that the suburbs of Khorramabad are the main centers of crime and all kinds of social injuries, especially theft and addiction. According to verses and hadiths, poverty facilitates pessimism, cynicism, social isolation, humiliation and modesty in individuals. An important part of relief programs should focus on solving these psychological and social problems.

    Keywords: Poverty, Poverty Concentration, Marginalization, social Injury, Social Crime
  • Mahdi Jamshidi * Pages 209-230
    In this article, the category of "religious social policy" is addressed because one of its main components is "social harms", so that social policy is expected to design the social world in a way. In which the social harms are minimal and limited, or if they spread and increase. But before the nature of a religious social policy and how it distinctly deals with social ills can be determined, one must look at and recognize the "conditions" and "contexts" that encompass and affect it. Therefore, in this article, an attempt has been made to identify and analyze such dominant and inclusive fields. Accordingly, the contexts found are the "scientific-conceptual contexts" that deal with religion and its grasp of the meaning of terms; "Scientific-theoretical contexts" that look at religion and the creation of a theoretical approach; "Prescriptive-political contexts" that look at religion and the distinguishing element of a religious state; The "objective-external context" that governs religion and the globalization of social modernity; And the "objective-internal contexts" that govern religion and the post-revolutionary social world.
    Keywords: Religious Social Policy, Post-Revolutionary Social World, Social Harm, Religious Social Science, Western Modernity