فهرست مطالب

نشریه مطالعات اسلامی آسیب های اجتماعی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عبدالله غلامی*، نگار کرمی صفحات 1-14
    اهتمام به مسئله سلامت جنسی در عصر حاضر، به علت گسترش شبکه های اطلاع رسانی و وسایل ارتباطی که منجر به تشدید و تحریک شهوت می شود، ضرورتی مضاعف است. قرآن کریم در طرح مسایل جنسی از نهایت عفت و متانت بهره برده و در بازگویی اعمال و اندام های جنسی با استفاده از کنایات از بی پردگی و به کار بردن الفاظ صریح و قبیح اجتناب کرده است، این روش وسیله ای شده تا مخاطبان قرآن به اصل حیا و متانت گفتاری و رفتاری توجه بیشتری داشته و آثار اخلاقی و تربیتی قابل توجه قرآن در فرهنگ عمومی منعکس شود. میل جنسی و نیاز به ارضای آن از امیال فطری بشر است و قرآن به جهت سازگاری که با فطرت انسانی دارد، انسان ها را به انتخاب راه سالم ارضای آن و پرهیز از بیراهه ها توجه داده و به آنها یاد می دهد که چگونه با ایمان به خدا و استعانت از او از بحران ها و مشکلات جنسی رهایی یابند. از سوی دیگر، قرآن مومنین را به رعایت اصل حیا در گفتار و رفتار و جلوگیری از اختلاط زن و مرد جهت بهره مندی از سلامت جنسی فرمان داده و در پایان با اظهار انزجار از اعمال قبیح و قاطعیت در برخورد با مفسدین، اصول و روش های تربیتی خود در امر سلامت جنسی را کامل کرده است. این پژوهش، با محوریت آیات شریفه قرآن، این روش ها و اصول تربیتی را مورد بررسی قرار داده تا متصدیان حوزه تربیت بجای استفاده از قوانین تربیتی غیراصولی و ضداخلاقی غرب از این منبع وحیانی و خطاناپذیر جهت پیشبرد اهداف تربیتی بهره مند شوند.
    کلیدواژگان: تربیت، تربیت جنسی، مسائل جنسی، غریزه
  • مصطفی همدانی* صفحات 15-22
    خشونت از پدیده های کهن در رفتار اجتماعی انسان ها است. نوجوانان به جهت اقتضای سنی خاص و تاثیری که از محیط خود دارند، بیشتر در معرض روی آوردن به خشونت هستند. هدف این پژوهش، بررسی عوامل پیشگیری از روی آوردن نوجوانان به خشونت است، در این راستا بر نقش یادگیری اجتماعی در خشونت آموزی ایشان تاکید شده و با این رهیافت، عوامل پیشگیری از خشونت را بر اساس مبانی اسلامی، روان شناختی و جامعه شناختی تحلیل می کند. روش این پژوهش، کتابخانه ای است و از تجزیه و تحلیل کیفی استفاده شده است. نتایج این پژوهش بر وظایف اجزای نظام تعلیم و تربیت (خانواده، همسالان، مربیان مدرسه، نظام آموزشی و رسانه ها) در محورهایی چون گسترش رفتارهای محبت آمیز در خانواده و رفتار مربیان، توبیخ الگوهای خشونت و پاداش نگرفتن آنها، فقدان ارزش های خشونت آموز در دوستی ها و تعمیق باورهای معنوی در کنترل خشم و آموختن مهارت جرات ورزی به جای خشونت تاکید دارد.
    کلیدواژگان: خشونت، نوجوانان، یادگیری اجتماعی، پیشگیری از خشونت
  • محمدمهدی فیروزمهر*، فرج الله میرعرب صفحات 23-38
    روند فرهنگی در جهان معاصر و سبک زندگی آپارتمانی، پیوندهای عاطفی را در زندگی انسان کاهش داده و فاصله ها هر روز بیشتر می شود و روابط اجتماعی در معرض خطر قرار گرفته است. از سویی بود و نبود جامعه در گرو روابط، آن هم از نوع متوافق و همگرا است. پیشنهاد اسلام برای رفع مشکل، صله رحم است که نتایج اجتماعی مهمی دارد. این پژوهش، به روش توصیفی تحلیلی و کتابخانه ای به صله رحم به عنوان راه حل معضل جامعه امروز پرداخته تا نشان دهد که این دستورالعمل در پیدایی و پایداری وفاق اجتماعی که از ضروریات زندگی بشری است، نقش فوق العاده ای دارد. بر اساس آیات و روایات صله رحم در ایجاد و تقویت عناصر بینشی، عاطفی و رفتاری تاثیر شگفت انگیزی می تواند داشته باشد که زمینه درک حقیقت مهمی را فراهم می کند و آن وحدت حقیقت انسانی است که در افرادی با ظاهرهای متفاوت ظهور و بروز یافته است. صله رحم سبب می شود که یک مجموعه انسانی بتواند در غم و شادی شریک هم باشند و اعضای جامعه رحمی هنگام گرفتاری و مشکلات امیدوار شوند که با گسیل شدن کمک ها و محبت ارحام رنج آن ها زایل می شود. در این نوع رابطه به دلیل تبلور محبت انسانی به دیگران، احساس وفاق و همدلی ظهور می کند. صله رحم مشارکت عمومی و تشریک مساعی و همکاری بر خیر و صلاح را افزایش می دهد و تمرینی برای هنجار شدن رفتارهای همگرا و متوافق در جهت شکل گیری وفاق پایدار اجتماعی است. البته تاثیرگذاری مطلوب نیازمند تربیت صحیح و استفاده درست از صله رحم است.
    کلیدواژگان: صله رحم، وفاق اجتماعی، آسیب ها، پیشگیری، مولفه های وفاق اجتماعی
  • عباس محمدی*، سید رضا بلاغت صفحات 39-54

    هدف این پژوهش، آموزش فلسفه به کودکان بر اساس مبانی اسلامی و تاثیر آن در پیشگیری از آسیب های اجتماعی، می باشد. این پژوهش، از نوع تحلیلی- توصیفی و استنتاجی از انواع پژوهش های کیفی است. با توجه به اهمیت و جایگاه آموزش فلسفه به کودکان بر اساس مبانی اسلامی در تعلیم و تربیت کشور و حتی جهان اسلام و خلا آن در نظام آموزشی کشور، این پژوهش درصدد است تا ضمن تشریح معایب روش سنتی آموزش و عدم کارآمدی آن، برای نیازها و تحولات سریع و گسترده جهان امروز، آموزش فلسفه به کودکان بر اساس مبانی اسلامی و ضرورت آموزش و تربیت فلسفی کودکان و نقش آن را در پیشگیری از آسیب های اجتماعی (همچون بزهکاری، اعتیاد، طلاق، فساد اخلاقی، تاثیرات منفی فضای مجازی) تبیین نماید. هدف برنامه آموزش فلسفه به کودکان بر اساس مبانی اسلامی، اصلاح وضعیت تفکر در مدارس و وارد کردن عنصر اندیشه به درون نظام آموزشی کشورهای اسلامی است. در مرحله بعد تربیت شهروندانی خلاق، نقاد، مبدع، دارای قدرت استدلال و استقلال، خردورز، تحلیل گر، قانون مند و مسیولیت پذیر است که همگی از خصوصیات جامعه کاوشگر و معقول می باشد. این برنامه سعی می کند تا استدلال، تمییز و داوری را از کودکی به افراد آموزش دهد به طوری که این افراد به این توانایی برسند که تا حد امکان خودشان برای خودشان تفکر کنند و برای خودشان تصمیم بگیرند و بهترین ها را گزینش و انتخاب کنند و در یک کلام به توانایی خودیادگیری و یادگیری مادام العمر دست یابند، در صورت تحقق جامعه یادگیرنده، ناخودآگاه جامعه از آسیب های اجتماعی در امان خواهد بود.

    کلیدواژگان: آموزش، فلسفه و کودک، مبانی اسلامی، آسیب های اجتماعی، خود یادگیری
  • علی اکبر دوایی* صفحات 55-92

    آسیب های اجتماعی از پیچیده ترین پدیده های اجتماعی است؛ هم در شناسایی و هم در مواجهه؛ لذا نیازمند تدابیری صحیح و همه جانبه در مقام شناسایی و برخورد با آن می باشد. نگاه به آسیب ها از زوایای مختلف لازم ولی ناکافی است و برای تجمیع رویکردها نیازمند مدل های تحلیلی جامعی هستیم. آنچه در این مقاله به دنبال آن هستیم با مفروض داشتن ماهیت آسیب ها و مبنای اسلامی در آن به دنبال  تجمیع عوامل و زمینه های بروز آسیب های اجتماعی از جنبه های مختلف بیرونی و درونی با سهم تاثیر متفاوت در مدلی جامع هستیم. بر این اساس ابتدا عوامل موثر در بروز آسیب ها در قالب چرخه فعالیت آسیب و سطوح مختلف این چرخه از ساده ترین تا پیچیده ترین شکل آن (در قالب جبهه معارض یا جرایم سازمان یافته پیشرفته) ترسیم شده؛ سپس مدل مذکور، تبدیل به ماتریسی برای شناسایی و تحلیل عوامل آسیب شده که با توجه به سطح یا جایگاه عامل و نقش عامل در بروز آسیب و شاخص وجود عامل، به شناسایی انواع عوامل موجب بروز آسیب شده است و درنهایت ماتریس تجویز در حوزه مواجهه با آسیب های اجتماعی به تفکیک عوامل موثر در شکل گیری چرخه آسیب ترسیم شده است؛ به طوری که راهبرد و راهکار مواجهه با آسیب ها را به تفکیک عوامل دخیل در آسیب مدنظر قرار می گیرد و در ماتریسی دیگر عوامل موثر در انتخاب ابزار مقابله و نوع مقابله و هدف مقابله با آسیب به تناسب عوامل آسیب مدل سازی می شود.

    کلیدواژگان: چرخه آسیب، عوامل آسیب زا، عوامل آسیب دیده، عوامل آسیب پذیر، مدل جبهه معارض، ماتریس توصیف، ماتریس تجویز
  • علیرضا جزینی*، علی عباسی کسانی، محسن پناهی صفحات 93-104
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر سبک زندگی اسلامی بر پیشگیری از جرم و آسیب های اجتماعی با تاکید بر نقش نماز می باشد. این پژوهش، کیفی و از نوع تحلیل فلسفی است. روش گردآوری اطلاعات، مطالعه اسنادی و جست وجوی اطلاعات علمی از منابع مکتوب و دیجیتال است. پژوهش نشان می دهد که نماز به عنوان یکی از ابعاد سبک زندگی اسلامی، نقش بسیار مهمی در پیشگیری از جرم دارد. دلیل آن نیز این است که سبک زندگی اسلامی و بخصوص نماز باعث می شود که انسان به یاد خدا باشد. ازآنجاکه انسان در هر روز 5 بار نماز می خواند، همواره در دل خود به یاد خداست و همین کافی است که در حین اشتباه و ارتکاب به جرم از آن جلوگیری کند. البته برای این کار باید ابتدا سبک زندگی اسلامی را در جامعه نهادینه کرد و به صورت یک فرهنگ درآورد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، پیشگیری از جرم، نماز
  • سید حسام حسینی*، سیده نسرین حسینی، خدیجه زارعی، مریم السادات طباطبایی صفحات 105-128
    در این پژوهش با هدف بررسی نقش مبانی تربیت دینی در مواجهه با رنج های وجودی در دوران همه گیری ویروس کرونا، الگوی نظری جدیدی با استفاده از روش پژوهش استنتاجی پیش رونده فرانکنا در بالاترین سطح تبیین و معرفی گردید.در این راستا پس از بررسی گزاره های الگوی نظری مد نظر که ما آن را «الگوی مثبت تربیت دینی در تقابل با رنج وجودی» نام نهادیم، چالش ها و مسایل پیرامون افسردگی و رنج های وجودی ناشی از این اپیدمی موردبررسی قرار گرفت و یافته ها حاکی از آن است که رنج های وجودی ناشی از همه گیری ویروس کرونا به واسطه زیر سوال بردن پیش فرض های پذیرفته شده، انزوای اجتماعی و رنج ناشی از مرگ اطرافیان چالش هایی را برای معنای زندگی افراد در پی دارد و الگوی نظری مدنظر تربیت دینی به واسطه توسعه و بازسازی معنای زندگی در کاهش آلام و رنج های وجودی موثر واقع می گردد.
    کلیدواژگان: کرونا ویروس، رنج وجودی، معنای زندگی، تربیت دینی
  • کریم خانمحمدی*، مریم غازی صفحات 129-144
    آسیب های اجتماعی نوظهور، آسیب هایی هستند که بر اثر فناوری های جدید ارتباطی مانند اینترنت، ماهواره، تلفن های هوشمند و شبکه های اجتماعی و پیام رسان ایجاد شده اند و تاثیرات مهمی بر فرد و به تبع آن جامعه داشته اند. این آسیب ها که به دو دسته اجتماعی و روان شناختی تقسیم می شوند، به دلیل استفاده بیشتر و خصوصیات ویژه روان شناختی زنان، بر این قشر از جامعه تاثیری دوچندان دارند. به نظر می رسد زنان بیشتر از مردان تحت تاثیر فضای مجازی قرار می گیرند و درنتیجه آسیب های فضای مجازی بر آنان بیشتر از مردان است. از طرفی به دلیل نقش ویژه زنان در مدیریت خانواده و تربیت فرزند، آسیب هایی که براثر فضای مجازی بر آنان وارد می شود، از اهمیت بیشتری برخوردار است. در حال حاضر بسیاری از زنان ایرانی، زمان زیادی از وقت خود در شبانه روز را در شبکه های اجتماعی سپری می کنند. از میان شبکه های اجتماعی، اینستاگرام به عنوان رسانه ای تصویر محور، تاثیرات بیشتری بر زنان دارد و درنتیجه می تواند آسیب های بیشتری را نیز به همراه داشته باشد. پژوهش حاضر با رصد کاربران زن اینستاگرام و تحلیل کنشگری آنان، درصدد بررسی آسیب های اجتماعی اینستاگرام بر زنان ایرانی است. در یک نگاه کلی، مهم ترین این آسیب ها عبارت اند از: سایبر سکس، تعرض جنسی، روابط آزاد با نامحرم و خیانت سایبری، عادی سازی بی اخلاقی، مدگرایی، اعتیاد مجازی، افشای حریم خصوصی، بی توجهی به انجام دستورات دینی ازجمله رعایت عفاف و حجاب، تغییرات فرهنگی، مشکلات روحی و روانی، میل به ابراز وجود، جلوه گری خود ایدیال، فردگرایی و تضعیف نقش مادری و همسری
    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی نوظهور، اینستاگرام، زنان، فضای مجازی
  • سعیده تمیزکار*، صدیقه مهدوی کنی صفحات 145-162
    نهاد خانواده به عنوان مقدس ترین نهاد نظام اجتماعی تحت تاثیر فرصت ها و چالش های رشد و گسترش فضای مجازی در عرصه زندگی انسآن ها قرار گرفته است. بی تردید، مواجهه انفعالی با پدیده های نوظهور همچون فضای مجازی می تواند آسیب های جبران ناپذیری بر جامعه و به تبع آن خانواده وارد کند؛ ازاین رو، می طلبد دولت پیشگام مدیریت فضای مجازی و هدایت افکار عمومی برای استفاده بهینه و حداکثری از فرصت های آن باشد. در این میان، باید توجه کرد که فضای مجازی افسارگسیخته به صورت جدی چالش ها و تهدیداتی برای نهاد خانواده در پی خواهد داشت. نقض حریم خصوصی خانواده و بی مسما کردن آن مبنایی ترین چالش فضای مجازی برای نهاد خانواده است. بر اساس آموزه های اسلامی اصل کرامت ذاتی بشر، اصل لزوم کتمان سر و اصل حرمت و احترام عرض و آبرو مهم ترین اصولی هستند که حاکم بر حریم خصوصی خانواده می باشند و هرگونه کنش مجازی که منجر به نقض اصول مذکور شود درواقع، تهدیدی علیه کیان نظام خانواده است. مصلحت عمومی ضرورت مداخله و صیانت دولت از حریم خصوصی خانواده در فضای مجازی را توجیه می نماید.
    کلیدواژگان: خانواده، دولت، فضای مجازی، حریم خصوصی خانواده، اسلام
  • مرضیه هروی*، اسماعیل چراغی کوتیانی، محسن هراتی صفحات 163-182
    خانواده در جامعه کنونی ما دچار تغییر، تحولات و آسیب هایی شده است که تک فرزندی یکی از آن هاست. هدف از انجام این پژوهش بررسی و تحلیل آسیب های تک فرزندی برای والدین است. یافته ها حاکیست اگرچه مستقیما در آموزه های دینی از تک فرزندی، کمیت و تعداد اولاد بحثی به میان نیامده است، اما کلیت آیات و روایات فرزندآوری بر اهمیت این مسئله تاکید دارند. تک فرزندی نه تنها مورد تایید دین نیست، بلکه یک معضل شناخته می شود که می تواند والدین را با آسیب های متعددی مواجه سازد. در این پژوهش آسیب های جسمی، روانی، تربیتی و معنوی تک فرزندی موردبررسی قرارگرفته اند. آسیب های جسمی والدین تک فرزند مانند تاثیر بارداری، شیردهی و زایمان در سلامت مادر، آسیب های روانی مانند افزایش اضطراب، استرس و افسردگی والدین، آسیب های تربیتی مانند رواج فرزندسالاری، کاهش انسجام خانواده و وقت گیر بودن تربیت و آسیب های معنوی مانند محرومیت از فضایل و پاداش های فرزندآوری، محرومیت از حمایت معنوی پس از مرگ و کاهش یاری رساندن در دوران پیری می باشد. روش گردآوری پژوهش اسنادی و کتابخانه ای و روش پردازش مطالب توصیفی و تحلیلی با استفاده از نتایج پژوهش های پیشین بوده است.
    کلیدواژگان: آسیب، تک فرزندی، والدین، فرزندپروری، کودکان یگانه
  • غلام حیدر کوشا* صفحات 183-202
    در این مقاله اهمیت و کارکردهای مثبت و منفی بازی های الکترونیک و رایانه ای در زندگی اجتماعی موردبررسی قرار گرفته و اثبات شده است که بازی های الکترونیک، در دو محور اساسی بازی یعنی «محتوی بازی» و «محیط بازی» به زندگی اجتماعی پیوند دارد. بازی در فرایند جامعه پذیری اولیه زمینه آشنایی افراد با نقش ها، هنجارها، ارزش ها، و آداب سنن اجتماعی را فراهم می کند و از این طریق یکپارچگی و انسجام اجتماعی و نیز روحیه تعاون و همکاری را در افراد تقویت می کند. دستاورد بازی در زندگی اجتماعی تنها به کارکردهای مثبت بازی ختم نمی گردد بلکه کژ کارکردهایی همچون «انزوا»، «خشونت»، «تبلیغ ارزش های غیربومی» و «آشنایی با گروه های همسال کژرو» را نیز به همراه دارد. دین اسلام برای عبور از آسیب های ناشی از کژ کارکردهای بازی، «فرهنگ سازی نظارت خانوادگی و همگانی»، «فرهنگ سازی مشارکت همه جانبه» و «فرهنگ سازی ارزیابی اخلاقی محصولات فناورانه» را پیشنهاد می کرد.
    کلیدواژگان: بازی، بازی های رایانه ای، آسیب های اجتماعی، گیم، آسیب شناسی بازی، زندگی اجتماعی
  • احمدحسین شریفی* صفحات 203-222
    مسئله اصلی این نوشتار، این است که برای اطمینان بخش بودن مطالعات توصیفی آسیب های اجتماعی و انتساب آنها به فکر و اندیشه اسلامی، رعایت چه اصول و الزامات روش شناختی لازم است؟ برای پاسخ به این پرسش، با تفکیک مطالعات توصیفی آسیب های اجتماعی به پنج بخش تعریف، توصیف، تفسیر، تبیین و پیش بینی، تلاش شده تا با استفاده از روش استنباطی و با تکیه بر مبانی فکر اسلامی، الزامات روش شناختی هر کدام از این بخش ها را بیان کنیم. پرهیز از تعاریف حدی، سنجش پذیر بودن، همه جانبه بودن و تاثیرپذیری تعریف از نظام باورها و ارزش ها، چهار اصل روش شناختی تعریف است. صدق و کذب پذیری، جامعیت، استفاده از روش ترکیبی و وضوح و بی طرفانه بودن نیز چهار اصل روش شناختی توصیف اند. ضابطه مندی، تاثیرپذیری از بینش ها و گرایش ها، استفاده از روش های درون کاو و سنجش پذیر بودن نیز از الزامات روش شناختی مقام تفسیرند. برخورداری از نگاهی کثرت گرایانه، سنجش پذیری، تحویل گرایی و کارآمدی نیز اصولی اند که در مقام تبیین باید مورد توجه قرار گیرند و بالاخره، دشواری، عدم قطعیت و سنجش پذیری نیز از قواعد و مسایلی است که در مقام پیش بینی آسیب های اجتماعی باید مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، مطالعات توصیفی، روش شناسی آسیب های اجتماعی
|
  • Abdollah Gholami *, Negar Karami Pages 1-14
    Concerns about sexual health in the present age are doubly necessary due to the expansion of information networks and means of communication that lead to the intensification and arousal of lust. The Holy Qur'an has used the utmost chastity and sobriety in raising sexual issues and has avoided innocence and using explicit and ugly words in narrating sexual acts and organs, this method has become a means to bring the Qur'anic audience to the principle of modesty and sobriety. Speech and behavior should be given more attention and the moral and educational effects of the Qur'an should be reflected in public culture. Sexual desire and the need to satisfy it is one of human instinctual desires, and the Qur'an, due to its compatibility with human nature, pays attention to human beings choosing the healthy way of satisfying it and avoiding misguidance, and teaches them how to believe in God and seek help. Get rid of sexual crises and problems from him. On the other hand, the Qur'an instructs the believers to observe the principle of modesty in speech and behavior and to prevent mixing of men and women in order to enjoy sexual health. Has perfected sexual health. This study, focusing on the verses of the Qur'an, examines these methods and principles of education so that those in charge of education instead of using the unprincipled and immoral educational laws of the West to use this revelatory and infallible source to advance educational goals
    Keywords: Education, Sexual Education, Sexual Issues, Instinct
  • Mostafa Hamedani * Pages 15-22
    The recognition of the logic of categorizing social harm types from the point of view of the Qur'an and narrations is an important issue that has been underestimated. What criteria are required to achieve this purpose. Thinking in verses and narrations shows that there is a hierarchy of deviations that can be categorized by many criteria. The criteria that exist in the narrations include intensity and importance of prohibition one subject, insisting on sin, disclosing it in society, and minimizing it. Some sins indicate that individual is not committed to religious beliefs. These sins also undermine the values of society. In fact, Their common aspect is that they are mortal sin, because it causes major disruptions in society. Moreover, some categorical criteria of social deviations and social harms include enmity against religion that changes the individual's identity and society, weakens the capabilities of society. Keywords: Social Harms, Deviations,
    Keywords: Social Harms, Deviations, Logic of Categorizing Social Harms
  • Mohammad Mehdi Firoozmehr *, Farajullah Mirarab Pages 23-38
    The cultural flow in the contemporary world and the apartment life style has reduced emotional relationships in human life. Distances increase every day and social relationships are at risk. On the one hand, the existence of society depends on convergent relationships. The Islam’s suggestion for solving the problem is an (observation of) relationship, which has important social consequences. This research is a descriptive, analytical, and library based study of relationship as a solution to the problem of today's society. It shows that this instruction plays an important role in the emergence and sustainability of the social consensus that is essential to human life. On verses and narrations, (observation of) relationship can have a wonderful effect on creating and strengthening intellectual, emotional and behavioral elements. The (observation of) relationship causes a human being to share in sadness and happiness and members of the society, when confronted with problems, hope that their suffering through their help and affection will be eliminated. In this kind of relationship, due to the love, a feeling of empathy emanates and relationship increases public participation and cooperation. And thereby a practice to normalize convergent and consistent behaviors towards the formation of a sustainable social consensus. Of course, good influence requires proper education and right use of (observation of) relationship
    Keywords: relationship, social consensus, harms, prevention, elements of social consensus
  • Abbas Mohammadi *, Seyyed Reza Balaghat Pages 39-54

    The purpose of this research is to teach philosophy to children based on Islamic foundations to prevent social harms. The qualitative research method is descriptive-analytical and inferential. Considering the importance and role of teaching philosophy to children based on Islamic foundations in country’s education and even Islamic world and its vacuum in the educational system of country, the present research aims to explain the disadvantages of the traditional method of teaching and its inefficiency for the needs and developments of present world and emphasize on teaching philosophy to children based on Islamic foundations and the necessity of children's philosophical education and its role in preventing social harms such as delinquency, addiction, divorce, immorality, negative effects of cyberspace. The purpose of philosophy education curriculum for children based on Islamic foundations is to modify the way of thinking in schools and to create the element of thought in the educational system of Islamic countries. The purpose of next stage is to educate citizens who are creative, critic, inventor, and have the power of reasoning and independence, wisdom, analyst, lawful and responsible, which all of these features belong to an explorer and sensible community. This curriculum tries to educate reasoning, differentiation and judgment from childhood, so that they will be able to think and decide by themselves, and choose the best. In other words, they will achieve the ability of self-learning and learning lifelong. If such a community is realized, the unconscious of community will be safe from social harms.

    Keywords: Education, Philosophy, Child, Islamic Foundations, Social Harms, Self-Learning
  • Aliakbar Davaei * Pages 55-92

    Social harms are one of the most complex social phenomena; Both in identification and in confrontation; Therefore, it needs correct and comprehensive measures to identify and deal with it. It is necessary to look at injuries from different angles but it is insufficient and we need comprehensive analytical models to integrate approaches. What we are looking for in this article, assuming the nature of injuries and the Islamic basis in it, we seek to aggregate the factors and contexts of social injuries from different external and internal aspects with a different impact share in a comprehensive model. Accordingly, first the effective factors in the occurrence of injuries in the form of injury activity cycle and different levels of this cycle from the simplest to the most complex form (in the form of opposition front or advanced organized crime) are drawn; Then, the model becomes a matrix for identifying and analyzing the damaged factors, which according to the level or position of the agent and the role of the agent in the incidence of injury and the index of the agent, to identify the types of factors causing the injury and finally the prescribed matrix in the field of exposure Social harms are depicted separately by the factors influencing the formation of the harm cycle; In such a way that the strategy and strategy of dealing with injuries are considered separately for the factors involved in the injury and in the matrix of other effective factors in choosing the means of coping and the type of coping and the purpose of coping with the injury is modeled according to the injury factors.

    Keywords: Damage cycle, Traumatic factors, Vulnerable factors, Opposition front model, Descriptive matrix, Prescription matrix
  • Alireza Jazini *, Ali Abbasi Kasani, Mohsen Panahi Pages 93-104
    The purpose of this study is to investigate the effect of Islamic lifestyle on crime prevention and social harm with emphasis on the role of prayer. This research is qualitative and philosophical analysis. The method of data collection is documentary study and search for scientific information from written and digital sources. Research shows that prayer as one of the dimensions of Islamic lifestyle has a very important role in crime prevention. The reason is that the Islamic way of life, especially prayer, causes man to remember God. Since man prays 5 times a day, he always remembers God in his heart, and that is enough to prevent him from making a mistake and committing a crime. Of course, in order to do this, we must first institutionalize the Islamic way of life in society and turn it into a culture.
    Keywords: Islamic lifestyle, Crime Prevention, Prayer
  • Seyyed Hesam Hosseini *, Seyyedeh Nasrin Hosseini, Khadijeh Zarei, Maryam Sadat Tabatabai Pages 105-128
    AbstractIn this study, with the aim of investigating the role of the foundations of religious education in the face of existential suffering during the Corona virus epidemic, a new theoretical model was explained and introduced using the Frankenna advanced inferential research method at the highest level. In this regard, after examining the propositions of the theoretical model in question, which we called the "positive model of religious education versus existential suffering", the challenges and issues surrounding depression and existential suffering caused by this epidemic were examined and the findings indicate that. Existential suffering from the coronavirus epidemic by questioning accepted assumptions, social isolation, and suffering from the death of others pose challenges to the meaning of people's lives; Existence becomes effective.
    Keywords: Coronavirus, Existential Suffering, Meaning of Life, Religious Education
  • Karim Khan Mohammadi *, Maryam Ghazi Pages 129-144
    Emerging social harms are harms caused by new communication technologies such as the Internet, satellite, smartphones, and social networks and messengers, and have had significant effects on the individual and, consequently, society. These injuries, which are divided into two categories, social and psychological, have a double effect on this section of society due to their increased use and special psychological characteristics of women. Women seem to be more affected by cyberspace than men, and as a result, cyberspace harms them more than men. On the other hand, due to the special role of women in family management and child rearing, the harms caused to them by cyberspace are more important. Many Iranian women now spend a lot of their time around the clock on social media. Among social networks, Instagram, as an image-based media, has a greater impact on women and, as a result, can do more harm than good. The present study seeks to investigate the social harms of Instagram on Iranian women by observing female Instagram users and analyzing their activism. In a general view, the most important of these harms are: cyber sex, sexual assault, free relationships with illegitimate children and cyber betrayal, immoral normalization, fashion, virtual addiction, disclosure of privacy, disregard for religious observances such as chastity and hijab, cultural change Psychological problems, desire for self-expression, self-expression, individualism and weakening of the role of mother and wife. In the last part of the present study, practical suggestions for the prevention of these injuries are presented.
    Keywords: Emerging social harms, Instagram, women, cyberspace
  • Saideh Tamizkar *, Sedigheh Mahdavi Kani Pages 145-162
    The institution of the family as the holiest institution of the social system has been affected by the opportunities and challenges of the growth and expansion of cyberspace in the field of human life. Undoubtedly, passive exposure to emerging phenomena such as cyberspace can cause irreparable damage to society and consequently to the family; Therefore, the government needs to be a pioneer in managing cyberspace and guiding public opinion to make the best and maximum use of its opportunities. In the meantime, it should be noted that unbridled cyberspace will seriously pose challenges and threats to the family institution. Violating the family privacy and disorganizing it is the most fundamental challenge of cyberspace for the family institution. According to Islamic teachings, the principle of inherent human dignity, the principle of necessity of concealment and the principle of honor and dignity are the most important principles that govern family privacy, and any virtual action that violates these principles is a threat to the family system. . The public interest justifies the need for government intervention and protection of family privacy in cyberspace.
    Keywords: family, Government, cyberspace, Family Privacy, Islam
  • Marziyeh Heravi *, Esmaeel Cheraghi Koutiani, Mohsen Herati Pages 163-182
    The family in our current society has undergone changes, transformations and injuries, one of which is monogamy. The purpose of this study is to investigate and analyze single child injuries for parents. The findings indicate that although there is no direct discussion of monogamy, quantity and number of children in religious teachings, the totality of verses and narrations on childbearing emphasize the importance of this issue. Monogamy is not only endorsed by religion, but is also known to be a problem that can cause many harm to parents. In this study, the physical, psychological, educational and spiritual injuries of a single child have been studied. Physical injuries of single parents such as the effect of pregnancy, breastfeeding and childbirth on maternal health, psychological injuries such as increased anxiety, stress and depression of parents, educational injuries such as childbearing, reduced family cohesion and time consuming education and spiritual injuries such as deprivation of virtues and childbearing rewards. Deprivation of spiritual support after death and reduced help in old age. The method of collecting documentary and library research and the method of processing descriptive and analytical materials has been the results of previous research.
    Keywords: Injury, Single child, Parents, Parenting, Single children
  • Gholamheidar Kousha * Pages 183-202
    In this article, the importance and positive and negative functions of electronic and computer games in social life have been studied and it has been proved that electronic games are related to social life in two main axes of the game, namely "game content" and "game environment". Play in the process of early socialization provides people with familiarity with the patterns, norms, values, and customs of social traditions, and thus strengthens social integration and cohesion, as well as the spirit of cooperation and collaboration in individuals. The achievement of the game in social life does not end with the positive functions of the game, but also with the distortions of functions such as "isolation", "violence", "promotion of non-indigenous values" and "acquaintance with peer groups". The religion of Islam proposed "culture of family and public supervision", "culture of all-round participation" and "culture of moral evaluation of technological products" to overcome the harms caused by the distortions of the functions of the game.
    Keywords: Computer games, Social Harms, Game, game pathology, social life
  • Ahmad Hossein Sharifi * Pages 203-222
    The main issue of this article is that in order to ensure descriptive studies of social harms and assign them to Islamic thought, what methodological principles and requirements are necessary? To answer this question, by dividing descriptive studies of social harms into five parts: definition, description, interpretation, explanation and prediction, attempts have been made to use the method. Inferental and relying on the principles of Islamic thought, we can express the methodological requirements of each of these sections. Avoiding limit definitions, being measured, comprehensive and influenced by defining the system of beliefs and values are the four methodological principles of definition. Truth and falseness, comprehensiveness, using combination method and clarity and impartiality are also described as four principles of methodology. Discipline, influence of insights and trends, use of endocrine methods and measurability are also interpreted as methodological requirements of the authority. Having a pluralistic view, measurability, delivery and efficiency are also principles that should be considered as explanations and finally, difficulty, uncertainty and measurability are among the rules and issues that should be considered as predicting social harms.
    Keywords: Social injuries, Descriptive Studies, Methodology of social injuries