فهرست مطالب

مطالعات اسلامی آسیب های اجتماعی - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1398)

نشریه مطالعات اسلامی آسیب های اجتماعی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید حسین شرف الدین* صفحات 1-22

    از جمله مسایل اجتماعی حوزه زنان و خانواده در جامعه امروز ایران، روند رو به تزاید«تجرد زنان» است. تجرد اعم از تجرد ابتدایی(دخترانی که به هر دلیل موفق به ازدواج بهنگام بویژه در فاصله سنی 18 تا 29 سالگی نمی شوند. این روند اگر تا آستانه 45 و طبق برخی دیدگاه ها تا 49 سالگی امتداد یابد، در عرف جمعیت شناسان، از آن به تجرد قطعی یاد می شود)؛ تجرد ثانوی و متاخر(زنانی که بعد از یک بارازدواج، به علت طلاق یا مرگ همسر، از تاهل رهایی یافته و برغم تمایل و آمادگی، امکان ازدواج مجدد نیافته اند) از علل و عوامل شخصی و ساختاری متعددی ناشی شده و آثار و پیامدهای زیانباری در سطوح فردی و اجتماعی به همراه دارد.نظر به جایگاه قدسی ازدواج و تشکیل خانواده در گفتمان مذهبی غالب جامعه ایران، تاخیر در سن ازدواج بویژه تاخیر طولانی مدت و محرومیت قطعی از آن چه از ناحیه مرد و چه زن، و ترجیح تجرد، در صورت فقدان توجیه، با فلسفه وجودی خانواده در نظام ارزشی اسلام با کارکردهای ویژه تعارض دارد. جمعیت شناسان نیز به دلایل دیگری، تجرد زنان را در تیراژ وسیع، امری پرابلماتیک و پاتولوژیک تلقی کرده و سیاستگذاری وبرنامه ریزی فرهنگی اجتماعی جهت کاهش و تعدیل آن را اجتناب ناپذیر می دانند.

    کلیدواژگان: تجرد، تاهل، زنان، خانواده، عاملیت
  • سید ابراهیم حسینی* صفحات 23-42

    پیشگیری از ارتکاب جرم به معنای پیش بینی، شناسایی و ارزیابی خطر وقوع جرم و اتخاذ تدابیر و اقدامات لازم برای از بین بردن یا کاهش آن، که همواره یکی از مهم ترین دغدغه های نظام های حقوقی بوده، امروزه یکی از مهم ترین ارکان سیاست جنایی کشورها را تشکیل می دهد. بی تردید در کنار دستگاه های قضایی و اجرایی و انتظامی بلکه مقدم بر آنها، دستگاه قانون‏گذاری با وضع قوانین کارآمد و موثر، به ویژه در ایران و کشورهای پیرو نظام حقوقی مدون، می تواند هم با جرم انگاری اعمال مجرمانه و تنظیم فهرستی از جرایم و مجازات‏ها و آگاه نمودن افراد جامعه نسبت به رفتارهای ضداجتماعی، در پیشگیری از جرایم تاثیر شایسته ای داشته باشد و هم با بسیج کردن و جهت دادن به دستگاه های قضایی و اجرایی از وقوع و شیوع آسیب های اجتماعی پیشگیری کند. امروزه پاشنه آشیل جمهوری اسلامی، گسترش فساد و ارتکاب جرایم و در نتیجه پیشامد آسیب های اجتماعی است که با گستره و دسترسی وسیع و آسان فضای مجازی تصاعد هندسی پیدا کرده آثار مخرب و ویرانگر آن بالاتر از حد تصور است. در این تحقیق تلاش کردیم تا با شیوه تحلیلی انتقادی، نقش قانون را در پیشگیری از جرم، و آسیب های اجتماعی بررسی کنیم.

    کلیدواژگان: پیشگیری، قانون، جرم، آسیب اجتماعی، مجازات، بازدارندگی
  • شهره پیرانی* صفحات 43-60

    آسیب های اجتماعی یکی از چالش های جدی حاکمیت کشورها است و با کارآمدی نظام مرتبط می شود. آسیب های اجتماعی، پدیده‏ای پیچیده، چندبعدی و به طور مرتب در حال به روزشدن است که بایستی آن را از منظرهای گوناگون روانی، اجتماعی، اقتصادی و حقوقی مورد توجه و مداقه قرار داد. از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی توجه به آسیب های اجتماعی به عنوان معضلات اجتماعی مورد توجه رهبر فقید انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) و پس از ایشان رهبر معظم انقلاب اسلامی قرار گرفت. توجه ویژه حضرت آیت الله خامنه ای در دهه 1390 به این آسیب ها ویژه تر شد. پژوهش نشان می دهد که در منشا آسیب های اجتماعی جامعه اسلامی حضرت امام خمینی و رهبر معظم انقلاب نگاه مشابه ای دارند و ابته برای درمان این آسیب ها راه حل هایی را متناسب با زمانه و نوع آسیب ارایه می دهند که البته هردو بزرگوار بیش از همه مسیولیت حکومت اسلامی در این زمینه را برجسته می نمایند این مقاله با روش کیفی از نوع تحلیل اسنادی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی در پی پاسخ به این سوال است که دیدگاه رهبران انقلاب اسلامی نسبت به آسیب های اجتماعی چه بوده و چه راه حلی را برای حل این معضلات ارایه داده اند.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، امام خمینی، آیت الله خامنه ای
  • غلامرضا شفق*، سید حسین شرف الدین صفحات 61-82

    بسیاری از نظریات ساختاری- کارکردی تنها بر انحرافات اجتماعی تاکید دارند، براساس آیات قرآن نیز این موارد انحرافات اجتماعی است؛ اما دسته ای دیگر از انحرافات بزرگ سیاسی و اقتصادی در آیات قرآن و نظریه تضاد مطرح می شود که دارای پیامدهای خطرناک تر و ابعاد پیچیده ترند. در این مقاله، مقولات این قبیل انحرافات با روش تحلیل محتوای کیفی از نظریه تضاد استخراج شده و سپس بر قرآن عرضه گردیده و مقولات نهایی استخراج گردیده است. در مجموع پنج مقوله نابرابری اجتماعی، احساس محرومیت، تحریف تعریف اعمال انحرافی، ظلم و تعدی توانمندان و برچسب کجروی مهمترین مقولات استخراج شده از نظریه تضاد بود. با مرور آیات و روایات و با توجه به تفاسیر و شرح آیات و روایات معلوم شد که این مقولات در متون دینی نیز ذکر شده است اما از لحاظ مبنایی و نحوه تبیین مقولات با نظریه تضاد متفاوت است. متون دینی، همانند نظریه تضاد، تنها به عوامل اقتصادی توجه نکرده، بلکه عوامل فرهنگی، سیاسی و حتی شخصیتی را نیز در تبیین این مقولات دخیل دانسته است. پس توانمندان از قدرت و ثروت تاثیر می پذیرند اما میزان تاثیر پذیری آنان متفاوت است؛ به گونه ای که برخی قدرتمندان و ثروتمندان نه تنها از قدرت و ثروت برای ظلم و تعدی و تحریف حقایق استفاده نکردند، بلکه آن را عامل خدمت به جامعه قرار دادند. همچنین برخی محرومین به دلیل محرومیت مادی دچار احساس محرومیت نشدند و در نهایت منحرف نگردیدند. پس طبق متون دینی قدرت و ثروت متغیرهای مهمی هستند؛ اما میزان تاثیرگذاری آنها بر افراد مختلف متفاوت است.

    کلیدواژگان: قدرت، ثروت، انحراف، محرومین، رفتار انحرافی
  • محمدمهدی قربانی*، احمد علیرمضانی، معصومه دارابی صفحات 83-110

    در این پژوهش، تاثیر و رابطه آسیب های فرهنگی فضای مجازی بر هویت جامعه، مورد بررسی قرار گرفته است. با این فرض که ماهیت فناوری فضای مجازی، خصوصا در مقطع نوجوانی و جوانی می‏تواند باعث ایجاد دگرگونی‏هایی در هویت فرهنگی شود. در واقع، استفاده نادرست از فضای مجازی در دگرگون ساختن هویت فرهنگی با تحت تاثیر قرار دادن هویت جنسیتی، هویت خانوادگی، هویت ملی، هویت جهانی و دینی تاثیرگذار خواهد بود. از طرفی رسانه‏های نوین اطلاع رسانی و در راس آن اینترنت، موجب نوسازی فرایندهای اجتماعی هستند و علی رغم فرصت هایی که در اختیار بشر قرار داده اند و در جای خود، تبیین شده و خواهد شد، اما بدیهی است که پیامد آسیب های فرهنگی موجود در فضای مجازی، عدم احساس تعهد و مسیولیت در قبال ارزش ها و باورها است. در واقع، بخش زیادی از هویت فرهنگی فعلی، حاصل تعامل و ارتباط آن با فضای مجازی است و ازآنجاکه جامعه فعلی، جامعه‏ای در حال گذار است، طبیعتا با تحولات مربوط به گذار از جامعه سنتی به جامعه مدرن روبرو است. یکی از این تحولات تغییرات هویتی در بعد هویت فرهنگی است. این پژوهش می تواند به عنوان تابلوی هشداردهنده و پژوهشی جامعه شناختی، تاثیر شبکه‏ های اجتماعی و سایت های موجود در فضای مجازی بر هویت فرهنگی را مورد مطالعه قرار دهد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، فرهنگ، آسیب های فرهنگی
  • حبیب داستانی بنیسی* صفحات 111-144

    جذابیت های متعدد بازی های دیجیتالی (اعم از: بازی های رایانه ای، اندرویدی، و...) و دسترسی آسان به آن ها، موجب توجه روزافزون اقشار مختلف جامعه به این رسانه جدید شده است، به گونه ای که امروزه بخش عمده ای از شبانه روز بسیاری از کودکان، نوجوانان و جوانان به استفاده از بازی های دیجیتالی اختصاص می یابد.تمایل فراوان مردم جهان و ایران به این مقوله نو رسانه ای، سبب توجه و سرمایه گذاری فراوان صاحبان اندیشه و سرمایه در این صنعت گردیده است تا بتوانند ضمن درآمدزایی سرشار از آن، به ترویج و نهادینه سازی تفکرات خود بپردازند و در حقیقت، بازی دیجیتالی، یکی از بهترین و پربازده ترین راهکنش های قابل انتخاب با بالاترین سطح تاثیرگذاری در مخاطبین است.بهره گیری از تکنیک های مختلف فنی و پیچیده (فارغ از سطوح: راهبرد، راهکنش، و اهداف موضوعی) در راستای مقاصد توسعه دهندگان بازی های دیجیتالی و افراد پشت پرده تولید، از مهم ترین دلایل تاثیرگذاری بازی ها بر روی بازی بازان می باشد، که به شدت مورد غفلت پژوهش گران قرار گرفته است، و هیچ گونه آسیب شناسی تخصصی در این زمینه صورت نپذیرفته است.«نور» و «سایه» به عنوان یکی از مهم ترین تکنیک های مورد استفاده در بازی های دیجیتالی، دارای ابعاد فنی و محتوایی فراوانی هستند که در این مقاله تلاش می شود ضمن ارایه این پژوهش بینارشته ای برای نخستین بار، به بررسی روش های استفاده از نور و سایه در بازی ها و تبیین روش های تاثیرگذاری آن و آسیب شناسی این موضوع از منظر اسلام و روان شناسی بپردازد.در این مقاله، از روش های توصیفی تحلیلی تبیینی و کیفی مانند تحلیل محتوا و نشانه شناسی، و در مباحث دینی از روش مطالعات کتابخانه ای و نرم افزاری استفاده شده است.

    کلیدواژگان: بازی های دیجیتالی، نور، سایه، القای محتوا، آسیب اجتماعی
  • مصطفی جمالی*، علیرضا جمالی صفحات 145-164

    این مقاله به دنبال ارایه مدل مفهومی و پایه در شناخت آسیب های اجتماعی می باشد و بر این پیش فرض استوار است که جامعه پردازی در عصر حاضر از پیچیدگی های خاصی برخوردار گردیده است، به گونه ای که برای طراحی برنامه های توسعه اجتماعی و یا آسیب شناسی های اجتماعی، تاثیر و تاثر همه مولفه های حیات اجتماعی و حتی حیات فردی بر یکدیگر و سهم تاثیر هر یک در ایجاد توسعه کل جامعه باید ملاحظه و محاسبه گردد. از این حیث، یکی از آسیب های مهم نظام برنامه ریزی موجود ما نداشتن مدل جامع جهت شناخت نظام مند آسیب های اجتماعی می باشد. مدلی که در سایه داشتن آن اولا، تمام آسیب های اجتماعی شناخته شود. ثانیا، ارتباطات و تاثیرگذاری این آسیب ها بر یکدیگر معین گردد. ثالثا، وزن و سهم تاثیر هر آسیب در ایجاد ناهنجاری های اجتماعی معین گردد. این مدل مفهومی از برقراری ارتباط ماتریسی بین سه دسته از مولفه های مفهومی در باب شناخت آسیب های اجتماعی شکل گرفته است. این سه دسته از مولفه ها عبارتند از: آسیب های اجتماعی در سه حوزه «سیاسی، فرهنگی، اقتصادی» و در سه سطح «توسعه، کلان، خرد» و در سه مقیاس «ملی، منطقه ای، جهانی» که از ضرب اینها در یکدیگر مدلی با 27 خانه به دست می آید که بر اساس آن می توان آسیب های اجتماعی را طبقه بندی، توزین و ارتباط آنها با یکدیگر را تبیین کرد. روش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی با استفاده از منابع مکتوب و کتابخانه ای می باشد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، آسیب شناسی اجتماعی، مدل اسلامی
  • محمدعلی قدس پور*، محمد افکانه صفحات 165-192

    هم اکنون فرآیند عملیات پدافندی برای خنثی سازی آسیب یک آسیب زننده در فضای مجازی ، در لایه عمومی به صورت تشخیص آسیب به صورت دستی و نه ماشینی و با ذهن مومنانه و انقلابی و نه اجتهادی و بر اساس آیات و روایات به نحوه غیر بر خط و نه برخط و سپس تولید یک پست یا کامنت بر اساس سناریوی متناسب با آسیب تشخیص داده شده و در قالب فردی یا سازمانی جزیره ای و نه سیستماتیک تک بعدی و نه هیبریدی انجام می پذیرد و در لایه دولتی به صورت ولنگارانه تقریبا هیچ واکنشی نداریم .در نحوه مقابله با آسیب های فضای مجازی از جهت روشی ، هر روشی که دارای یکی از خصوصیات 1- ماشینی تا حد ممکن و عمل دستی در حد ضرورت2- هیبریدی عمل کردن3- فعالیت سیستماتیک4- عمل برخط و آنلاین4- به صورت اجتهادی و نه ذهن مومنانه5-با استفاده از ظرفیت آیات و روایات 6-همراه با بسته پشتیبانی متناسب با سناریوی طراحی شده 6- با اتکاء بر ارتش سایبری ، نباشد، محکوم به شکست است و نمی توان آن را در حد مواجهه حکمرانی دینی با فضای مجازی ارزیابی کرد و از این سو نیز مواجهه با فضای مجازیطبق شرایط فوق و مرحله به مرحله، کاملا ممکن و مطلوب است.

    کلیدواژگان: آسیب های فضای مجازی، برخط، بر اساس آیات و روایات، کنترل مدبرانه
  • رشید رکابیان*، مهرداد عله پور صفحات 193-216

    جامعه آرمانی یاجامعه مطلوب که همیشه مورد توجه فلاسفه وادیان الاهی بودهاست جامعه ای است، تحت ولایت الهی که هدف آن رشد معنوی و مادی بشر است و دایما در حال رشد و شکوفایی است وکرامت انسان ها در آن رعایت می شود، مردم به ولایت الهی و اطاعت از فرامین او تن می دهند و عدالت و تقوای الهی را در تمام شوون آن به پا می دارند .اما جامعه آرمانی اسلامی که معمارآن پیامبر اسلام ص بوده است که دارای قانون اساسی ی مدونی به نام قرآن بوده است به دلایل متعدد دچار انحراف شده است وآسیب های وبحرانهایی را گذارند براین اساس درطول تاریخ اندیشمندان اسلامی ضمن بیان ویژگی های جامعه ارمانی اسلامی بر تشکیل چنین جامعه ای تاکید داشتند.آنهابااستناد به نظر قرآن کریم و روایات معصومین(ع) نه تنها دست یافتن به جامعه آرمانی امکان پذیر دانستند، بلکه هدف بعثت انبیا همین می دانستند. با مداقه به بحث مذکورپرسش اصلی این پژوهش این است که از منظر متون دینی جامعه آرمانی چه ویژگی هایی دارد؟فرضیه پژوهش با روش توصیفی -تحلیلی که ازمتون اسنادی بدست می اید جامعه ای است که افراد آن در مسیر سعادت و کمال حقیقی خود گام می زنند و تلاش و کوشش می کنند و دارای چهار نوع ارتباط است: ارتباط با خدای متعالی، ارتباط با خود، ارتباط با طبیعت (جمادات، نباتات و حیوانات) و ارتباط با انسان های دیگر، واین ارتباطات درچهار حوزه ی سیاسی(حاکمیت امام و..)،فرهنگی(آموزش وپرورش توحیدی،عدالت محوری...)، اقتصادی واجتماعی(امربه به معروف ونهی ازمنکر،صداقت،عقل گرایی و..)بدست می اید.

    کلیدواژگان: جامعه آرمانی، متون دینی، قرآن، سنت
  • سید مجتبی عقیلی* صفحات 217-228
    زمینه و هدف

    اعتیاد به مواد مخدر یکی از چهار بحران جهانی هزاره سوم و در صدر تهدیدها و آسیب های اجتماعی و از غم انگیزترین معضلات جوامع امروزی است. لذا هدف پژوهش تعیین رابطه هوش معنوی و سلامت عمومی با ولع مصرف در افراد وابسته به شیشه است.

    روش

    توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری کلیه مصرف کنندگام مواد مخدر شهر کردکوی است. از میان چهار مرکز ترک اعتیاد شهر کردکوی نمونه ای به حجم 100 نفر به شیوه تصادفی ساده انتخاب گردید. ابزارها شامل پرسشنامه های هوش معنوی(ISIS)، سلامت عمومی(GHQ-12) و سنجش ولع مصرف لحظه ای(DDQ)بود. داده ها با همبستگی پیرسون، رگرسیون و آزمون آماری t مستقلت حلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سلامت عمومی نسبت به هوش معنوی پیش بینی کننده بهتری برای ولع مصرف افراد وابسته به شیشه است. بین هوش معنوی با سلامت عمومی و سن رابطه مثبت وجود دارد.اما بین سلامت عمومی، ولع مصرف با سن رابطه ای وجود ندارد. میزان تحصیلات بر هوش معنوی افراد تاثیر ندارد.

    نتیجه گیری

    هر چه افراد از هوش معنوی و سلامت روانی بالاتری برخوردار باشند به نسبت دارای ولع مصرف پایین تر می باشند.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، سلامت عمومی، ولع مصرف
  • محمدباقر ربانی*، محمدصادق ربانی صفحات 229-240

    آسیب های اجتماعی ازجمله مسایلی است که در هر جامعه ای موجود و وسعت آن منوط به تعریفی است که از آن ارایه شده است. جامعه شناسان نظریه های زیست شناسانه، روان شناسانه و جامعه شناسانه برای آسیب های اجتماعی مطرح کرده اند، اما آنچه در این نوشتار موردتوجه قرار گرفته، راه های مواجهه با آسیب های اجتماعی از منظر اسلام است. آسیب شناسی اجتماعی به بررسی و مطالعه نابسامانی و اختلال و عدم تعادل در کارکردهای مربوط به حیات اجتماعی انسان ها می پردازد و اصطلاح آسیب شناسی از علوم زیست شناسی عاریت گرفته شده و در مباحث جامعه شناختی با تسامح به کج رفتاری اطلاق می شود. راهکارهای اسلام برای مبارزه با آسیب ها، برخی اجتماعی و برخی اقتصادی است.مواردی نظیر تقویت جامعه پذیری دینی، نظارت اجتماعی، تفریحات سالم و نقش گروه های مرجع ازجمله عوامل اجتماعی در کاهش آسیب های اجتماعی به شمار می رود. هم چنین زکات، انفاق، وقف نیز ازجمله عوامل اقتصادی برای کاهش آسیب های اجتماعی از منظر اسلام است که در این مقاله با روش توصیفی کتابخانه ای موردبررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، مدیریت زمان، جامعه پذیری دینی، گروه های مرجع، کنترل اجتماعی
  • اسماعیل چراغی کوتیانی*، علی اکبر بیاری صفحات 241-262

    کارکرد منفی آسیب های اجتماعی، مدیران جوامع را بر آن داشته تا با ارایه راهکارهایی قانونی و حقوقی به کاهش این آسیب ها همت گمارند. اما این تلاش اغلب از کارآمدی کاملی برخوردار نیست. یکی از شیوه های کارآمد به اذعان اندیشمندان، گسترش باورهای دینی است. این باورها از طریق تولید معنا و ایجاد نظام کنترل درونی در افراد به کاهش آسیب های اجتماعی کمک می کنند. در این نوشتار تلاش شده تا راهکارهای تاثیر باورهای دینی بر کاهش آسیب های اجتماعی، واکاوی و تحلیل شود. روش این پژوهش، توصیفی و تحلیلی و مبتنی بر روش گردآوری کتابخانه ای و اسنادی است. یافته ها حاکی از آن است که باورهای دینی از طریق ایجاد همبستگی اجتماعی، معنابخشی به زندگی، ایجاد خودکنترلی، احساس حمایت از طرف خدا و تولید احساس مسیولیت در مقابل خداوند به کاهش آسیب ها کمک می کند.

    کلیدواژگان: دین، باورهای دینی، آسیب های اجتماعی، معنابحشی، خودکنترلی
|
  • Sayyed Hossein Sharafoddin * Pages 1-22

    One of the social issues in the field of women and family in today's Iranian society is the growing trend of women's celibacy. Celibacy, including elementary celibacy (girls who fail to get married on time for any reason, especially between the ages of 18 and 29, this process, if extends to the threshold of 45 and according to some views until the age of 49, is referred to in the customs of demographers as definitive celibacy); Secondary and late celibacy (women who have been released from marriage after one marriage due to divorce or death of their spouse and have not been able to remarry despite desire and readiness) are caused by many personal and structural causes and factors and have harmful effects and consequences at individual and social levels. Considering the sacred status of marriage and the formation of a family in the dominant religious discourse of Iranian society, delay in the age of marriage, especially long-term delay and definite deprivation of it from both men and women, and the preference of celibacy, in the absence of justification, conflict with the existential philosophy of the family in the value system of Islam with special functions. Demographers, for other reasons, consider women's celibacy in large circulation as prablomatic and pathological, and consider social cultural policy-making and planning to reduce and modify it inevitable. This article seeks to describe, interpret and explain this issue theoretically, with a focus on Iranian society after the revolution, by referring to the statistics, studies and researches conducted. The method of this study is in the position of collecting documentary information and as an analysis and explanation, deductive and inferentative .

    Keywords: Celibacy, Marital, Women, Family, Agency, Structure, Function
  • Seyyed Ebrahim Hosseini * Pages 23-42

    Prevention of crime means predicting, identifying and assessing the risk of crime and taking the necessary measures and measures to eliminate or reduce it, which has always been one of the most important concerns of legal systems, today constitutes one of the most important organs of criminal policy in countries. Undoubtedly, along with the judicial, executive and law enforcement agencies, but also, first of all, the legislative system by enacting efficient and effective laws, Especially in Iran and countries following the codified legal system, it can have a good impact on the prevention of crimes by criminalizing criminal acts and setting up a list of crimes and punishments and informing people about antisocial behaviors, and by mobilizing and directing the judicial and executive agencies to prevent the occurrence and prevalence of social harms. Today, the Achilles' heel of the Islamic Republic is the spread of corruption and crimes, and consequently the event of social damage, which has been geometrically exponential with the vast and easy access of cyberspace, its destructive and destructive effects are beyond imagination. In this research, we tried to investigate the role of law in crime prevention and social harm through critical analytical method.

    Keywords: prevention, Law, Crime, Social Harm, Punishment, Deterrence
  • Shohreh Pirani * Pages 43-60

    Social damage is one of the serious challenges of the sovereignty of countries and is associated with the efficiency of the system. Social damages, complex, multidimensional and regularly being updated that should be considered from different psychological, social, economic and legal perspectives. From the beginning of the Islamic Revolution, attention to social harms as social problems was considered by the late Leader of the Islamic Revolution, Imam Khomeini, and after him, the Supreme Leader of the Islamic Revolution. Ayatollah Khamenei's special attention to these injuries became more special in the 1390s. Research shows that in the source of social damages of Islamic society Imam Khomeini and the Supreme Leader of the Revolution look They have the same and Ebteeh for the treatment of these injuries provide solutions tailored to the time and type of damage, which of course both greatly highlight the responsibility of the Islamic Government in this regard, this article with qualitative method of documentary analysis and using library and internet resources seeks to answer the question that the islamic revolution leaders' view of social harms is. What have they been and what solutions have they come up with to solve these problems.

    Keywords: Social Damage, Imam Khomeini, Ayatollah Khamenei
  • Gholam Reza Shafaq *, Sayyed Hossain Sharafuddin Pages 61-82

    Many functional structural theories emphasize only social deviations; but some of the group's thinkers, such as Sutherland, have investigated white-collar devitions and corruption, there are other major political and economic deviations in Qur'anic verses and the theory of conflict that have more dangerous consequences and more complex dimensions. In this article, the categories of such deviations are extracted from the theory of contradiction by qualitative content analysis method and then presented to the Qur'an and the final categories and subcategories are extracted. According to these categories, the deviations of the powerful and the rich in the first place harm the thoughts and feelings of the powerful and make them reckless towards others, cultural principles and waste of valuable economic resources. They also justify and institutionalize deviant behaviors through influence, culture, and legitimacy. By exploiting, monopolizing, colonizing, creating false needs, introducing deviant reference groups, they force others to obey and imitate. Therefore, the mechanisms of the deviations of the able are different from the deviations of the poor. The able-bodied use emotional mechanism, intellectual, and normative mechanisms to produce deviations. Their deviations have unintended consequences, such as the escape of the powerful and the rich from social responsibilities and the spread of indifference. Their deviations ultimately destroy the culture and structure of society, although it is more difficult to control and explain due to the legitimacy and influence of the powerful, and the verses of the Qur'an are the best source for examining it.

    Keywords: Power, wealth, perversion, the deprived, perverted behavior
  • Mohammad Mahdi Ghorbami *, Ahmad Aliramazani, Masuomeh Darabi Pages 83-110

    Modern information media, especially internet have brought about renovations in social processes and despite the opportunities which have been available to human beings, some damages have been caused to the cultural values of societies. a major part of present cultural identity is the result of interactions between people and cyberspace and since the current society is a society in transition, it naturally faces transformations related to the transition from traditional to modern society. One of these transformations is the change of identity in cultural dimensions. Cyberspace, especially during adolescence and youth, can cause great transformations in cultural identity. Improper use of cyberspace will affect the transformation of cultural identity by affecting gender identity, family identity, national identity, global identity and religious identity. this study, as a warning sign and sociological research, studies the harms of social networks and sites in cyberspace on cultural identity. This study is a qualitative research in terms of methodology and applied in terms of purpose, because it identifies the cultural harms caused by cyberspace to the cultural identity in national and individual levels. This study adopts the thematic analysis method to identify the damages and through a review of the literature and during a comprehensive observation of all the suspicions published in social networks and sites by skeptics during a year these themes were counted and then by separating the cases related to cultural issues the doubts and suspicions were obtained. In the end the cultural damages were explained in the form of four main axes of lifestyle, national identity, cultural values and cultural norms and fifteen sub-themes. Finally, solutions in the form of discourse and executive strategies have been proposed to managers and officials in the field of culture and communication, such as launching a national information network.

    Keywords: cyberspace, Culture, cultural harms, thematic analysis
  • Habib Dastani Benisi * Pages 111-144

    Numerous fascinations of digital games (computer games, Android games, etc.) and easy access to them, have led to increasing attention of peoples to this new media, so that today a major part of the daily lives of many children, adolescents. And young people are dedicated to using digital games.The Abundant desire of the people of the world and Iran for this new category of media has caused the attention and investment of thinkers and capitalists in this industry to be able to promote and institutionalize their ideas while generating rich incomes, and in fact, the digital game is one of The best and most productive solutions can be selected with the highest level of impact on the users.The use of various technical and complex techniques in line with the goals of digital game developers and people behind the production, is one of the most important reasons for the impact of games on gamers, which has been severely neglected by researchers. , And no specialized pathology has been performed in this field."Light" and "shadow" as one of the most important techniques used in digital games, which this article tries to present this interdisciplinary research for the first time, to examine the methods of using light and shadow in games. And explain the methods of its effectiveness and the pathology of it from Islam view and psychology.In article, descriptive-analytical and qualitative analytical methods such as content analysis and semiotics, and library studies for religious discussions have been used.

    Keywords: Digital games, light, shadow, content induction, Social Harm
  • Mostafa Jamali *, Alireza Jamali Pages 145-164

    The purpose of this study is to provide a conceptual and fundamental model for the identifying social harms. The premise of this study is that sociology has particular complexities in the present era. In order to design social development programs or social pathologies, the impact of all components of social life, or even individual life on one another should be examined. Moreover the contribution of each of them for developing entire society should be investigated. In this regard, one of the important harms in our planning system is the lack of a comprehensive model for systematic identification of social harms. In this model, first all social harms will be identified. Second, communications and the impact of these harms on each other will be determined. Third, the weight and contribution of impact of any harm on social anomalies will be determined. This conceptual model is designed to make a matrix relationship between three categories of conceptual components in identifying social harms. The three categories of components are: social harms in three areas: "political, cultural, economic" and in three levels: "development, macro, micro" and in three scales "national, regional, global". By multiplying these in each other, a model is obtained with 27 houses. As a result, social harms can be classified, weighed, and moreover explained their relationship to each other. The method of this study is descriptive-analytical using written and library resources.

    Keywords: Pathology, social pathology, Islamic Model
  • Mohammad Ali Ghodspure *, Mohammad Afkaneh Pages 165-192

    Currently, the process of defensive operations to neutralize the harm of a pest in cyberspace, in the public layer in the form of damage detection manually and not by machine and with a faithful and revolutionary mind and not ijtihad and based on verses and hadiths in a non-linear way and Neither online and then generating a post or comment based on a damage-appropriate scenario is done in an individual or island organization, neither systematically one-dimensional nor hybrid, and at the governmental level we have almost no vulgar reaction. In the method of dealing with cyberspace damage in terms of method, any method that has one of the characteristics of 1- machine as much as possible and manual action as necessary 2- hybrid operation 3- systematic activity 4- online operation 4- ijtihad and not mind believerly 5- Using the capacity of verses and narrations 6- With the support package in accordance with the designed scenario 6- Relying on the cyber army, is not doomed, is doomed to failure and can not be assessed as the religious government is exposed to cyberspace and From this point of view, facing cyberspace according to the above conditions and step by step, is quite possible and desirable.

    Keywords: Harm of cyberspace, online, relying on verses, hadiths, discretion control
  • Rashid Rekabian *, Mehrdad Ellepour Pages 193-216

    The rise of radical right discourse is one of the major challenges facing European countries today. Increasing the number of seats in the European Parliament, extremist organizations and institutions and violent discourses particularly against Muslims, are some significant manifestations of the resurgence of this discourse in Europe, This phenomenon can create serious problems for Muslims of Europe. This article tries to investigate this opposition to the Muslims in the region by studying the rise of right-wing extremist discourse in Europe. So, the main question of this article is that: ‘What are the challenges of resurrecting radical right discourse against European Muslims?’ Our central hypothesis is that "resurrecting radical right discourse by articulating the nodal point of racial nationalism and signs of populism, unification in Europe, authorization and xenophobia, especially against Muslims, are consequences of a chain of equivalence that provides securitization of Islam and restriction of Muslims political and social rights in Europe."

    Keywords: Radical right discourse, Racial nationalism, Populism, Muslims
  • Mojtaba Aghili * Pages 217-228
    Background and Aim

    Drug addiction is one of the four global crises of the third millennium and is at the forefront of threats and social harms and one of the saddest problems of today's societies. Therefore, the aim of this study was to determine the relationship between spiritual intelligence and general health with craving in glass addicts.

    Method

    It is a descriptive correlation. The statistical population is all drug users in Kordkoy. From four addiction treatment centers in Kordkoy, a sample of 100 people was selected by simple random sampling. The instruments included Spiritual Intelligence Questionnaire (ISIS), General Health Questionnaire (GHQ-12) and Instant Craving Assessment (DDQ). Data were analyzed by Pearson correlation, regression and independent t-test.

    Results

    The results showed that general health is a better predictor of glass-dependent cravings than spiritual intelligence. There is a positive relationship between spiritual intelligence and general health and age. But there is no relationship between general health, craving and age. Education does not affect people's spiritual intelligence.

    Conclusion

    The higher the spiritual intelligence and mental health of people, the lower the craving.

    Keywords: spiritual intelligence, General health, Craving
  • Mohammad Bagher Rabbani *, Mohammad Sadegh Rabbani Pages 229-240

    Social harms are among the issues that exist in any existing society and its extent depends on the definition that is provided. Sociologists have proposed biological, psychological, and sociological theories for social harms, but what this article focuses on are ways of dealing with social harms from an Islamic perspective. Social pathology studies the disorder and disorder and imbalance in the functions related to human social life and the term pathology is borrowed from the biological sciences and in sociological discussions with  Tolerance refers to misbehavior. Islam's strategies for combating harms are some social and some economic. Issues such as strengthening religious sociability, social supervision, healthy recreation and the role of reference groups are among the social factors in reducing social harms. Zakat, almsgiving and endowment are also among the economic factors to reduce social harm from the perspective of Islam, which in this article is examined by descriptive-library method.

    Keywords: Pathology, Time management, religious sociability, reference groups, social control
  • Esmaeel Cheraghi *, Ali Akbar Biari Pages 241-262

    The negative function of social harms has prompted the managers of societies to provide legal and legal solutions to reduce these harms. But this effort is often not fully efficient. One of the most efficient ways to acknowledge scholars is to spread religious beliefs. These beliefs help to reduce social harms by generating meaning and creating an internal control system in people. In this paper, we have tried to analyze the strategies for the impact of religious beliefs on reducing social harms. The method of this research is descriptive and analytical and based on library and documentary collection method. The findings suggest that religious beliefs help to reduce harms by creating social solidarity, meaningfulness to life, creating self-control, feelings of support from God, and producing a sense of responsibility before God.

    Keywords: religion, Religious Beliefs, Social Damage, Meaningless Meaning, Self-Control