فهرست مطالب

مجله مدیریت اراضی
سال نهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مراد میرزایی، منوچهر گرجی*، ابراهیم مقیسه، حسین اسدی، احسان رضوی طوسی صفحات 187-204
    افزایش غلظت گازهای گلخانه ای اثرات جبران ناپذیری بر تغییر اقلیم، محیط زیست و سلامت بشر دارد. دی اکسید کربن (CO2)، متان (CH4) و نیتروزاکساید (N2O) گازهای گلخانه ای اصلی هستند. فعالیت میکروبی، تنفس ریشه، فرآیندهای تجزیه شیمیایی و همین طور تنفس هتروتروفی موجودات خاک منجر به تولید گازهای گلخانه ای در خاک ها می گردند. میزان انتشار گازهای گلخانه ای متاثر از عوامل گوناگون محیطی و مدیریتی است. جریان کربن از خاک به اتمسفر به صورت دی اکسید کربن ناشی از تنفس و سایر فعالیت های موجودات زنده خاک است. نیتروزاکساید از طریق فرآیندهای نیتریفیکاسیون و دنیتریفیکاسیون و متان با فرآیند متانوژنز میکروبی تحت شرایط غیرهوازی تولید می شود. میزان انتشار گازهای گلخانه ای با استفاده از روش های گوناگونی اندازه گیری می شود که متداول ترین نوع آن روش اتاقک بسته است. مدیریت صحیح خاک های کشاورزی پتانسیل قابل توجهی در کاهش انتشار گازهای گلخانه ای دارد. به کارگیری تناوب زراعی، استفاده از محصولات پوششی، اعمال روش های خاک ورزی حفاظتی، نگهداری بقایای محصولات و پرهیز از سوزاندن یا حذف نمودن آن ها، از جمله روش های مدیریتی مناسب جهت کاهش انتشار دی اکسید کربن از خاک هستند. راه کارهایی از قبیل مدیریت بهتر نیتروژن از طریق کاربرد به موقع کودهای نیتروژنی و متناسب با مقدار نیاز محصول و تقسیط آن ها در مراحل گوناگون رشد گیاه، گنجاندن محصولات لگوم در تناوب زراعی، مدیریت مناسب بقایای گیاهی، استفاده از کودهای آهسته رهش و مصرف مواد بازدارنده نیتریفیکاسیون و دنیتریفیکاسیون باعث کاهش انتشار نیتروزاکساید از خاک می گردند. کاهش انتشار متان نیز از طریق زهکشی شالیزارها به منظور ایجاد تهویه مناسب برای اکسیداسیون متان و تجزیه بقایای گیاهی قبل از غرقاب شدن از طریق خاک ورزی یا تبدیل آن ها به کمپوست امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، کشاورزی حفاظتی، گرمایش جهانی، دی اکسید کربن، متان، نیتروزاکساید
  • هوشنگ خسروی* صفحات 205-220

    گندم ماده اصلی در سبد غذایی مردم ایران بوده و تقریبا یک سوم از سطح زیر کشت محصولات زراعی در کشور به این محصول مهم اختصاص دارد. مهم ترین روش تغذیه گندم، کاربرد کودهای شیمیایی است. با این حال، مصرف نامتعادل و بیش از نیاز گیاه به این کودها، موجب مشکلات زیست محیطی می شود. یکی از روش های مبتنی بر کشاورزی پایدار برای این حل مسیله، استفاده از کودهای زیستی است. کودهای زیستی از طریق تثبیت نیتروژن مولکولی، حل کنندگی عناصر نامحلول مانند فسفر و روی، آزادسازی پتاسیم از خاک، تولید سیدروفور و افزایش قابلیت دسترسی آهن، اکسیداسیون گوگرد و تولید مواد محرک رشد، موجب افزایش رشد گیاه می شوند. پژوهش ها نشان داده است که استفاده از کودهای زیستی باعث افزایش رشد و عملکرد گندم می شود. کودهای زیستی همچنین از طریق تولید آنزیم ACC-دآمیناز، ترکیبات اسمولیت و پلی ساکاریدهای خارج سلولی قادر هستند که در شرایط تنش های محیطی مانند خشکی و شوری اثرات تنشی در گندم را کاهش دهند. تولید کودهای زیستی به ویژه در کشورهای پیشرفته رونق قابل توجهی یافته است. در ایران نیز انواعی از کودهای زیستی برای محصولات مختلف ازجمله گندم معرفی شده است. برای کنترل کیفی کودهای زیستی، در برخی کشورها ازجمله ایران دستورالعمل هایی تدوین شده است. روش موثر و اقتصادی مصرف کودهای زیستی برای گندم به صورت بذرمال است. وجود متخصصین ماهر، دانش های فنی و زیرساخت های لازم در بخش خصوصی از پتانسیل ها و فرصت های مناسب برای رونق تولید کودهای زیستی در زراعت گندم در ایران است. از محدودیت های مصرف کودهای زیستی می توان به کم بودن مقدار ماده آلی در خاک های ایران و هتروتروف بودن باکتری های مورداستفاده، فراوانی کودهای شیمیایی، نیاز به تجهیزات و ملاحظات خاص و عدم ارتباط مناسب بین بخش پژوهش، تولید و ترویج کودهای زیستی اشاره نمود. برای توسعه پژوهش، تولید و مصرف کودهای زیستی پیشنهاد می شود که استعداد اراضی مختلف در پاسخ دهی به کودهای زیستی ویژه گندم مورد بررسی قرار گیرد. همچنین، انجام تحقیقات بنیادی و مولکولی در مورد خصوصیات محرک رشدی ریزجانداران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مایه تلقیح، تثبیت نیتروژن، ریزجانداران، محرک رشد
  • سید پدرام نی نیوا*، مهرناز شهریور، علی نجفی نژاد صفحات 221-230

    استفاده از منابع طبیعی به عنوان اصل اساسی زندگی، نیازمند دیدگاهی در راستای پتانسیل ها و واقعیت های حاکم بر آن است که تحت برنامه ریزی و مدیریت اصولی انجام می پذیرد، هرگونه بهره برداری بدون توجه به اصول پایداری، تاثیرات جبران ناپذیر و یا پر هزینه را رقم می زند. مطالعه حاضر به پیش بینی و برآورد مقدار جابجایی خاک حاصل از عملیات خاک ورزی با بهره گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی در راستای ارزیابی، ارایه الگوهای برنامه ریزی، اتخاذ تصمیمات مدیریتی، ترویج، آموزش و اجرای پروژه های سودمند در ارتباط با کاهش نرخ جابجایی خاک در اراضی زراعی زیرحوضه چهل گزی با توجه به نقشه کاربری اراضی سال 1393 پرداخته است. طی این پژوهش ابتدا نقشه کابری اراضی و شیب اراضی زراعی منطقه، تهیه و نوع ادوات خاک ورزی (گاوآهن و چیزل) مورد استفاده نیز از طریق بازدید میدانی تعیین شد و سپس معادلات پیش بینی میزان جابجایی خاک متناسب با نوع ادوات در منطقه انتخاب و با استفاده از آن اقدام به برآورد مقدار جابجایی خاک شد. نتایج پژوهش بیانگر پتانسیل بالای این زیرحوضه در فرسایش خاک ورزی و جابجایی خاک با توجه به سهم قابل توجه مساحت اراضی زراعی دیم است؛ به گونه ای که متوسط میزان پیش بینی جابجایی طولی خاک در جهت شیب با استفاده از معادلات گاوآهن برگردان دار به عنوان ابزار غالب در زیرحوضه از 1/40 تا 44/53 متر تعیین شد که با توجه به اهمیت عملیات و فرسایش خاک ورزی و همچنین موقعیت زیرحوضه در تامین آب سد قشلاق نیازمند جدیت و توجه بیشتر به کاهش نرخ جابجایی خاک و واقعیت های حاکم بر سیستم کشاورزی استان کردستان و کشور ایران است.

    کلیدواژگان: ابزار و ادوات خاک ورزی، فرسایش خاک ورزی، تخریب خاک، هدر رفت خاک، کاهش محصول
  • عبدالرضا کاظمی نیا کرانی*، ابواالفضل نژاد خراسانی صفحات 231-245

    سنجش از دور فناوری کلیدی برای ارزیابی وسعت و مقدار تغییرات پوشش اراضی است که اطلاع از این تغییرات به عنوان اطلاعات پایه برای برنامه ریزی های مختلف اهمیت ویژه ای دارد . در این بررسی تغییرات سطح زیر کشت پوشش گیاهی پسته بررسی شده است و امکان پیش بینی آن در آینده با استفاده از مدل زنجیره مارکوف برای منطقه زیدآباد ، مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این پژوهش ، تصاویر سنجنده  لندست 7 و  لندست 8 به ترتیب برای سال های 1379 ، 1389 و 1398 ، استفاده شده است. تصاویر هر سه مقطع زمانی به دو طبقه کاربری اراضی : پوشش گیاهی (محصول پسته) و فاقد پوشش گیاهی (مسکونی ، بستر رودخانه ، بایر ، مرتع) ، طبقه بندی شده است. بنا بر نتایج ، کشاورزی و لزوما سطح زیر کشت پسته که پویاترین کاربری موجود در منطقه است و وسعت آن طی 1379 تا 1389 روندی صعودی داشته است ، به طوری که مقدار1888/83 هکتار (15/04درصد) به این اراضی اضافه شده است. روند تغییرات سطح زیر کشت محصول پسته نیز طی سال های 1389 تا 1398 نیز روندی صعودی بوده ، به طوری که مقدار1685/07 هکتار (11/66 درصد) به این اراضی افزوده شده است. نتایج حاصل از آنالیز زنجیره مارکوف در دوره 1389 تا 1398 برای پیش بینی تغییرات کاربری اراضی سال 1408 استفاده شده است. که نتایج حاصل از افزایش سالانه سطح زیرکشت پسته در این منطقه خبر می دهد.

    کلیدواژگان: پسته، تغییرات اراضی، تصاویر ماهواره ای، زنجیره مارکوف، سیرجان
  • مرتضی مفیدی چلان*، حبیب نظرنژاد، الهام محرم پور صفحات 247-261

    شناسایی محل های مناسب برای عملیات ذخیره نزولات آسمانی، گامی مهم در راستای تامین آب در حوزه های آبخیز است. این تحقیق باهدف شناسایی عوامل تاثیرگذار بر نفوذ و ذخیره ی آب باران برای شناسایی محل های مناسب برای استفاده از روش های ذخیره نزولات آسمانی در حوزه آبخیز نازلو چای ارومیه انجام شد. برای انجام تحقیق؛ ابتدا معیارهای شیب، مقدار بارندگی، کاربری اراضی، بافت و عمق خاک به عنوان عوامل تاثیرگذار بر ذخیره ی آب باران مشخص شده و با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی وزن معیارهای انتخاب شده برای هر کدام از عملیات اصلاحی به دست آمد. سپس با استفاده از مدل تاپسیس، زیرحوزه ها نسبت به اجرای عملیات اصلاحی پیتینگ، بانکت، تراس بندی و کنتورفارو اولویت بندی شدند. نتایج نشان داد اجرای عملیات پیتینگ در حوزه موردمطالعه از اولویت بالاتری برخوردار است، به طوری که آماره حاصل از مدل تاپسیس برای عملیات اصلاحی پیتینگ در زیرحوزه های یک تا هفت به ترتیب 0/94، 0/28، 0/20، 0/31، 0/08،0/02، 0/01 به دست آمد که نشان داد، زیر حوزه ی شماره 1 برای اجرای عملیات اصلاحی پیتینگ نسبت به سایر زیرحوزه ها از اولویت بالاتری برخوردار است. همچنین برای عملیات اصلاحی بانکت بندی، تراس بندی و کنتورفارو، اولویت بندی زیرحوزه ها به ترتیب شامل زیر حوزه های سه، دو و چهار به دست آمد. با توجه به این که اجرای روش های جمع آوری آب باران به دلیل پرهزینه بودن و عدم توجیه اقتصادی در اولویت قرار ندارند، اجرای عملیات اصلاحی ذخیره نزولات آسمانی با توجه کم هزینه بودن و اهداف چندمنظوره آن می تواند بهترین گزینه برای جمع آوری آب باران در حوزه آبخیز نازلو چای باشد. همچنین معیارها و مدل تلفیقی AHP- TOPSIS به کار گرفته شده در این تحقیق می تواند در خصوص انتخاب عملیات اصلاحی مناسب برای جمع آوری آب باران در حوزه های آبخیز برای بخش اجرایی کشور راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: پیتینگ، بانکت بندی، شیب، کنتورفارو، مدل تحلیل سلسله مراتبی و تاپسیس
  • عباس نوروزی* صفحات 263-274

    بخش قابل توجهی از اراضی خالصه (اراضی از آن دولت) در آستانه انقلاب مشروطه و تشکیل نهاد قانون گذاری مجلس در کشور به صورت تیول مورد بهره برداری قرار می گرفت. یکی از مهم ترین مصوبات دوره اول مجلس شورای ملی لغو تیولداری بود. هدف این مقاله بررسی مشروح مذاکرات صورت گرفته در دوره اول مجلس شورای ملی، در خصوص لغو تیولداری است. این مطالعه به روش کتابخانه ای و اسنادی و مبتنی بر مشروح مذاکرات مجلس ملی صورت گرفته است. نتایج بررسی نشان می دهد که مهم ترین انگیزه تصویب این مصوبه از سوی مجلس، بهبود وضع مالی دولت از طریق کاهش مواجب تیولداران و همچنین افزایش درآمد دولت از محل تیولات برگشتی است. علاوه بر این، نتایج نشان داد که مجلس در تصویب این قانون اتفاق نظر داشت. به عبارت دیگر، علی رغم این که ملاکین یکی از شش طبقه نمایندگان دوره اول مجلس شورای ملی را تشکیل می دادند، اما، هیچ مخالفت آشکاری در بازگرداندن تیولات از سوی نمایندگان ابراز نشد و فقط در پنج جلسه سخنانی از نمایندگان در این موضوع ابراز شد.همچنین، حداقل پانزده درصد از نمایندگان در موضوع لغو تیولداری مشارکت داشتند. علاوه براین، مهم ترین امتیاز لغو تیولداری که از سوی نمایندگان مورد تاکید قرار گرفت را باید افزایش درآمد دولت دانست.

    کلیدواژگان: لغو تیولداری، مجلس شورای ملی، دوره اول
  • فریده عباس زاده افشار* صفحات 275-290

    رادیونوکلییدهای ریزشی (سزیم-137، سرب-210 و برلیوم-7) به طور قابل توجهی برای ارزیابی و بررسی اطلاعات کمی فرسایش و نرخ توزیع مجدد خاک در زمین‎نماهای کشاورزی، در بازه‎های زمانی مختلف استفاده می‏شوند. این روش می تواند مکمل مناسبی برای فناوری‎های مرسوم اندازه‎گیری فرسایش و رسوب گذاری خاک باشد. هدف این مقاله بررسی برتری ها و کاستی ها هر یک از سه رادیونوکلیید‎ ریزشی و شناسایی شکاف های کلیدی علمی مرتبط با استفاده از آن‎ها است. علاوه بر این، دستورالعمل انتخاب مناسب‎ترین رادیونوکلیید و روش مرتبط، برای بررسی در مقیاس‏های مکانی و زمانی مختلف و بررسی مجموعه‎های خاص از مشکلات زیست محیطی ارایه شده است. همچنین موارد کلیدی برای پژوهش‎های آتی و کاربرد این رادیونوکلییدها در بررسی های فرسایش خاک، مشخص شده است. این موارد شامل افزایش استفاده از آن ها در مقیاس حوضه آبخیز و تبدیل آن از یک ابزار تحقیقاتی به یک ابزار پشتیبانی مناسب در تصمیم‎گیری مدیریت اراضی است.

    کلیدواژگان: رادیونوکلئیدهای ریزشی، ‎ فرسایش و رسوب‎گذاری خاک، توزیع مجدد خاک، تخریب اراضی
  • علیرضا اوجی*، امیر اسلامی، عیسی اسفندیارپور بروجنی صفحات 291-304

    زمین نماها یکی از عوارض طبیعی سطح زمین هستند و به عنوان یک ویژگی خاص مورفولوژیکی در سطح زمین محسوب می شود که از مقیاس های بزرگ (مثل دشت ها و کوه ها) تا مقیاس‏های کوچک تر (مثل تپه‏های کوچک) را شامل می‏شود. یکی از کاربردهای زمین آمار تعیین مرز واحدهای فیزیوگرافی بوده که در این پژوهش با استفاده از تخمین گر کریجینگ معمولی منطقه ی هرمزآباد رفسنجان مورد مطالعه قرارگرفته است. به همین منظور، موقعیت 77 نقطه ی مشاهداتی در قالب یک الگوی نمونه برداری شبکه ای منظم با فاصله ی 500 متر مشخص و از عمق های صفر تا 40، 40 تا 80 و 80 تا 120 سانتی متری خاک، نمونه‏برداری انجام شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مشابه با دیگر مطالعات و بر اساس شاخص درصد کارایی مدل، کریجینگ معمولی به‏عنوان تخمین‏گری مناسب در پهنه بندی ویژگی ها در منطقه‏ی مورد مطالعه بوده است. بر اساس نتایج حاصل از مطالعه زمین آماری، فاصله‏ی نمونه‏برداری 1800 متر به عنوان معیاری برای مطالعات آینده در این منطقه بدست آمد. همچنین مقایسه ی نقشه های کریجینگ و توپوگرافی منطقه، حاکی از آن بود که تخمین‏گر کریجینگ، وجود واحدهای فیزیوگرافی در زمین‏نمای منطقه ی مطالعاتی را بهتر نشان می دهد. به ‏‏عبارت دیگر، به واسطه ی وجود روند بلند دامنه در فواصل بیش تر از حدود 1800 متری در تغییر نمای خصوصیات خاکی بررسی شده کریجینگ مرز موجود میان واحدهای فیزیوگرافی را با دقت بالاتری نسبت به ‏نقشه‏های توپوگرافی جدا می نماید. از این رو، پیشنهاد می‏شود در مطالعات خاکشناسی تفصیلی دقیق و تفصیلی که به نقشه‏ها و اطلاعات دقیق‏تری نیاز می باشد از زمین آمار استفاده شود.

    کلیدواژگان: تغییرات مکانی، زمین‏نما، مطالعات خاکشناسی، واحد فیزیوگرافی
|
  • Morad Mirzai, Manouchehr Gorji *, Ebrahim Moghiseh, Hossein Asadi, Ehsan Razavi Toosi Pages 187-204
    Increasing concentrations of greenhouse gases such as carbon dioxide (CO2), methane (CH4), and nitrous oxide (N2O) in the atmosphere and the consequent climate change have irreversible effects on the environment and human health. Greenhouse gases in the soil are produced by microbial activity, root respiration, chemical decomposition, and heterotrophic respiration of organisms; the carbon flux from the soil in the form of carbon dioxide is caused by respiration and other activities of soil organisms, nitrous oxide is produced by nitrification and denitrification processes, and methane is produced by microbial methanogenesis under anaerobic conditions. This is while various environmental and managerial factors might affect their concentrations in the soil. Proper management of agricultural soils offers a significant potential to reduce greenhouse emissions. For instance, crop rotation, cover crop farming, conservation tillage, crop residues retention, and avoiding plant residue burning or removal serve as appropriate management practices to reduce carbon dioxide emission. Strategies employed to mitigate nitrous oxide emission include better nitrogen management, well-planned application of nitrogen fertilizers only to meet crop requirements in a timely manner, reduced application of nitrogen fertilizers tailored to the different stages of plant growth, using Legume plants in crop rotation, proper crop residue management, use of slow-release fertilizers, and application of nitrification and denitrification inhibitors. Methane emissions may be reduced through drainage of rice paddies to provide adequate ventilation for methane oxidation and tillage or composting to decompose crop residues before flooding.
    Keywords: agriculture, Carbon dioxide, Climate change, Conservative agriculture, global warming, methane, Nitrous oxide
  • Houshang Khosravi * Pages 205-220

    Wheat is the main staple food in Iran where itaccounts foralmost one third of the area under crop cultivation. Being the most important sources of nutrients supplied to wheat farms, chemical fertilizers have caused environmental problems due to their excessiveapplication beyond plant requirements. One solution to resolve these problems and to achieve sustainable agriculture is biofertilizer applicationsince thesecompounds enhanceplant growth by fixing molecular nitrogen, dissolving insoluble elements such as phosphorus and zinc, releasing soil potassium, producing siderophore to increaseironavailability, oxidating sulfur, and producing growth promoting materials. Research has confirmedenhanced wheat growth and yield as a result of biofertilizer application.  Biofertilizers are also reportedly able to reduce the adverseeffects of environmental stresses such as drought and salinity on wheat by producing ACC-deaminase enzyme, osmolite compounds, and extracellular polysaccharides. Not only has biofertilizer production witnessed a dramatic rise worldwide, especially in developed countries,but Iran has also recently produced and introduced a variety of biofertilizers for various crops, including wheat. A number of guidelines and quality standards for biofertilizer productionhave also been developed in some countries such as Iran. Research has shown that seed inoculationis an effective and economical method of biofertilizer applicationand, further, thatskilled professionals, technical know-how, and infrastructure available to the private sector in Iran may be regarded as the potentials and opportunities forincreasing biofertilizer production and applicationinwheat farming. However, their use is reportedly limited by the poororganic contentofIranian soils;the heterotrophicbacteria used in their production;the chemical fertilizersabundantlyavailable on the market;the need for special equipment and preparations;and the lack of proper communication amongthe research, production, and extension sectors. Research in the field may be boosted by investigating the responses of different lands to biofertilizers for wheat production and fundamental molecular research may be carried out to achieve enhanced growth promoting properties and establisha symbiotic nitrogen fixation.Biofertilizer production and consumption may also be increased by calling in the mass media to publicize the benefits of their application. Finally, basic and molecular research isrecommended on the growth stimulant properties of microorganisms.

    Keywords: Inoculum, Growth promoter, Nitrogen fixation, Microorganisms
  • Seyed Pedram Nainiva *, Mehrnaz Shahrivar, Ali Najafinejad Pages 221-230

    Natural resources comprise principal ingredients of human life and require special consideration of their potentials and realities within a comprehensive and integrated framework; such an outlook might be only achieved through a disciplined planning and management system. Resource exploitation in the absence of due attention to sustainability principles will lead to irreparable or costly effects. Using the land use map of 2014, the present study employed GIS to estimate soil displacement due to tillage operations in an attempt to develop planning schemes, making managerial decisions, and implementing projects to reduce soil displacement rates across the dry farms in Chehelgazi sub-basin. For this purpose, the land use and sloping maps of the dry farms in the region were prepared and the type of tillage tools (plow and chisel) used were identified using the exiting data and field visits. Subsequently, soil displacement equations were developed according to the type of tools used and soil displacement estimates in the region were obtained. The results showed the high potential of tillage erosion and soil displacement due to the large area under dryland farming in this sub-basin so that the average longitudinal soil displacement due to reversible plough operation as the dominant practice in the basin was estimated to range from 1.40 to 44.53 m. The importance of tillage operations and soil erosion as well as the role of the sub-basin in supplying water to Gheshlagh dam require more decisive actions to reduce soil movement and to monitor and improve the agricultural system in Kurdistan Province and across the whole state.

    Keywords: Tillage Tools, Tillage Erosion, Soil Degradation, Soil loss, reduced crop production
  • Abdolreza Kazeminia Korrani *, Abolfazl Nejadkhorasani Pages 231-245

    Remote sensing is the key technology used to assess land use changes that serve as basic information in all planning. The current study uses the Markov chain model to investigate changes in the area under pistachio cultivation and explores its potential for predicting future variations in land use in Zeidabad, Sirjan. For this purpose, use is made of ETM+ Landsat 7 and OLI Landsat 8 sensor images taken in the years 2000, 2010, and 2019, all of which are classified into the two land use classes of vegetation (pistachio plantations) and non-vegetation (residential areas, riverbeds, barren land, and pastures). The results obtained indicate an upward trend in agricultural development, particularly in pistachio cultivation as the most dynamic land use, in the study region so that an increase of 1888.83 hectares (15.04%) is recorded for the total cultivated land. Similarly, an upward trend is recorded for changes in pistachio plantations during the years 2010 to 2019 so that 1685.07 hectares (11.66%) of land is shown to be added to the total land area under pistachio cultivation. Markov chain analysis of the period from 2010 to 2019 indicates a steady increase in pistachio cultivation in the study region by 2029.

    Keywords: pistachio, land change, Satellite imaging, Markov Chain, Sirjan
  • Morteza Mofidi Chelan *, Habib Nazarnejad, Elham Moharampour Pages 247-261

    Proper siting of rainwater conservation systems is an important step to ensure water supply in a watershed. The present study was carried out to identify the factors involved in rainwater infiltration and storage and to determine suitable locations for the construction of rainwater conservation systems in Nazluchai Basin, Urmia. For this purpose, slope, rainfall, land use, soil texture, and soil depth were selected as the parameters affecting rainwater storage and subsequently subjected to AHP analysis in order to determine the weight of each in the different improvement operations studied. In a second step, the TOPSIS model was used to prioritize the sub-basins with regard to the improvement operations of pitting, contour trenching, terracing, and contour furrowing. Based on the results, pitting was found superior to the other improvement operations in the study area as evidenced by the Ci values of 0.94, 0.28, 0.20, 0.31, 0.08, 0.02, and 0.01% obtained from the TOPSIS model for pitting in sub-basins 1 to 7, respectively, indicating the higher priority of sub-basin 1 for performing the pitting improvement operation. According to the same results, sub-basins 3, 2, and 4 were identified as the priority ones for contour trenching, terracing, and contour furrowing, respectively. It was found that while the costly rainwater harvesting schemes cannot be economically justified for the study area, the alternative rainwater conservation schemes may be of priority on economic grounds.  A final finding of the study indicated that not only the criteria but also the combined AHP-TOPSIS model used in this study may help state executive departments to select appropriate improvement operations in other watersheds.

    Keywords: pitting, Contour Trenching, Slope, contour furrowing, AHP-TOPSIS model
  • Abbas Norozi * Pages 263-274

    On the eve of the Constitutional Revolution when the parliament was first established in Iran (1906), a large amount of governmental property, then termed as ‘Net Property’, was exploited through a kind of lease agreement to landlords and users in return for revenues under a feudal system. One of the most important bills passed by the first parliament was the Act on Abolition of Feudal Ownership of Public Property. The present library survey reviews the proceedings from the parliamentary discussions leading to the above-mentioned Act. It was found that efforts to raise the government’s income through reducing pays to the lessees of public property and to increase the revenues from the returned property on lease had been the most important motivation behind the Act. It was also observed that, although landlords were members on one of the six parliamentary committees at that time, no serious objection had been raised and that the act had been adopted unanimously after only five parliamentary hearings. The documents reviewed also revealed that at least 15 percent of the PMs had actively participated in drafting the Act. It was concluded the MPs’ main drive in passing the Bill had been escalation of government financial resources.

    Keywords: : Abolition of Feudal Land Ownership, First National Legislative Assembly (Parliament) of Iran
  • Farideh Abbaszadeh * Pages 275-290

    Fallout radionuclides, FRNs, (i.e., 137Cs, 210Pbex, and 7Be) are being increasingly used to obtain quantitative information on soil erosion and sediment redistribution within agricultural landscapes over different timescales. The technique is frequently regarded as a valuable complement to conventional measurement methods. The objective of the present article is two-fold: to review the advantages and limitations of each of the above three FRNs and to identify the key gaps in the current knowledge on their application. In addition, guidelines are introduced for selecting the most appropriate FRNs and the associated application methods for a wide range of spatial and temporal scales. Also, the key objectives to be pursued in future investigations including upscaling FRN applications in soil erosion to catchment scale and the shift from their use as a research tool to a decision support one will be explored.

    Keywords: Fallout radionuclides (FRNs), Soil erosion, sedimentation, Soil redistribution, Soil Degradation
  • Alireza Owji *, Amir Eslami, Isa Esfandiarpour Boroujen Pages 291-304

    As natural land features, landscapes ranging in size from large plains and mountains to small hills are regarded as morphological formations characteristic of the earth's surface. The objective of the present study was to determine the physiographic unit boundaries in Hormozabad, Rafsanjan, using the ordinary kriging estimator. For this purpose, 77 observation points at distances of 500 m from each other were selected over a regular sampling grid and soil samples were collected from depths of 0–40, 40–80, and 80–120 cm at the specified locations. Similar to the findings reported elsewhere and based on model efficiency estimates, the results obtained showed that ordinary kriging served as a good estimator in zoning the properties of the study area. Additionally, geostatistical results indicated that a sampling distance of 1800 m could be used as a criterion for future surveys in areas similar to the present study one. Comparison of the kriging and topographic maps of the area demonstrated that the kriging estimator used was superior to topographic maps in representing physiographic units. This was evidenced by the more accurate unit boundaries detected by the estimator despite the high variations in soil properties depicted in the respective variograms for intervals above 1800 meters. It is, therefore, recommended that modern techniques such as geostatistics should be employed for detailed soil studies as required for preparing more adequately detained maps with precise data.

    Keywords: Spatial variations, Landscape, Soil survey, Physiographic unit