فهرست مطالب

نشریه توسعه پایدار شهری
پیاپی 1 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مژده جمشیدی، میترا حبیبی، رضا حقیقت نائینی صفحات 1-14

    از دهه 1980 میلادی به دنبال نشر اندیشهی نیولیبرالیسم، دنیای شهری در پی افزایش نفوذ بازار بر همهی ارکان زندگی، مخاطراتی را در نحوه عملکرد سیستمهای سازنده خود تجربه میکند. مخاطراتی که در حوز ه یک سیستم پیچیده تحت تاثیر چرخه های دانش، اطلاعات و تکنولوژی از یکس و و نیروهای موثر ، شامل نیروهای درونی (پیچیدگی و همبستگی) و نیر وهای بیرونی (پراکندگی و فشردگی) از سویی دیگر و در راستای تحقق مفاهیم رقابت شهری رخ می دهد. این مخاطرات، آشفتگی ها و اختلالاتی را در ساختار کلی سیستمهای پیچید ه شهری وارد کرده که با توجه به ویژگ ی های عصر حاضر و تجلی مفهوم جهانی شدن شدت بیشتری یافته و لزوم تغییرات اساسی را در برنامه ریزی به منظور حل مسایل جدید ایجاب کرده است . در این 80 میلادی به پارادایم انتقادی در قالب برنامه ریزی ارتباطی و مشارکتی که خود مجموعه ای از - راستا، تغییر برنامه ریزی در دهه 70 بحران های محیطی، اقتصادی و اجتماعی را در پی داشته، کارساز نبوده و لزوم بازاندیشی در نحوه برنامه ریزی را به منظور کنترل مخاطرات و آسیبهای اقتصادی، اجتماعی و اکولوژیکی در پی داشته است . نتیج ه این بازاندیشی، پارادایم انعطاف پذیری پسامدرنیسم میباشد که بر کلیهی اندیشه های آغازین قرن 21 مسلط بوده است. این چکیده به عنوان روایتی تحلیل ی به بررسی اجمالی شرایط روز دنیای شهری، با تاکید بر نظریهی انعطافپذیری حاکم بر آغاز قرن 21 ، بر اساس دو محور مفهوم رقابتپذیری جهانی و گفتمان توسعه پایداری، میپردازد. این روایت در سه گام اصلی به بازشناسی مفاهیم مزبور و میزان تاثیرپذیری گفتمان پایداری از این نظریه میپردازد. در گام نخست چشم انداز شهر در عصر جهانی شدن به منزل هی تصویر فشردگی فضا و زمان (جهانی شدن پسامدرنیسم) تبیین و از منظر آن چرخه ها و نیروهای موثر بر تغییر سیستم های شهری تعریف و رویکرد رقابت شهری به عنوان یک رویکرد غالب در تولید و بازتولید فضا معرفی میشود. در گام دوم، گفتمان پایداری و سیر تکاملی آن در راستای کاهش مخاطرات جامعه جهانی بررسی و اجزای آن برای تطابق با پارادایم انعطافپذیری موردبررسی قرار میگیرد. در گام سوم به عنوان جمعبندی، با روش بررسی تطبیقی بین مفهومهای استخراج شده در دو گام پیشین، به منظور سازگاری و تطابق در عصر حاضر گفتمان توسعه پایدار مورد بازخوانی و بازتعریف قرار میگیرد.

    کلیدواژگان: پسامدرنیسم، فشردگی زمان و فضا، نظریهی انعطافپذیری، رقابت شهری، گفتمان توسعه پایدار
  • اعظم سادات رضوی زاده، علی قفار صفحات 15-26

    در پژوهشحاضر از روش پیاده کردن الگوهای رفتاری روی نقشه، برای بررسی تاثیر محیط طراحی شده بر افراد، میزان موفقیت و تاثیر طراحی در هدایت رفتارها و ایجاد بسترهای مناسب برای رفتارهای مختلف استفادهشده است. در این مشاهده جمع آوری داده های مربوط به الگوهای رفتاری تحت سه دسته ضروری، تفریحی و اجتماعی مدنظر بوده است. هدف از انجام این پژوهش، مشاهده مستقیم با حضور در فضا در جهت تکمیل داده های جمع آوری شده است تا از کارایی لازم در روش ها و شیوه های آزمون کمی برخوردار باشد. ثبت تکرار مشاهده، یکی از ضرورت های مشاهده شد ه ر ا شکل می دهد که پایایی آن را ثبت می کند. ازآنجایی ک ه رفتارهای غیرکلام ی مبنای اصل ی مشاهد ه ر ا شک ل می دهد، از دوربین عکاسی به همراه نقشه مکانی اتفاقات استفاده شدهاست تا علاوه بر ثبت الگوی رفتاری مدنظر، مکان نیز مشخص گردد. در ابتدا بافت موردنظر و ویژگی های کلی آن مطرح گردیده و پس از بررسی اجمالی مراکز محلات، مرکز محله سلطان میر احمد جهت مطالعه انتخاب شد. برای آزمون فرضیه های مطرح در این مقاله، تلفیقی از روش های نرم افزاری به همراه مشاهدات میدانی انتخاب شده است. درنهایت با بررسی دقیق موضوع، رابطه رفتار و فضای شهری می تواند از طریق موارد مطرح شده مورد شناخت در محیط های شهری قرار گیرد. نتایج تحقیق نشان می ده د که ارتباط متقابل میان رفتار و محیط، می تواند در ارزیابی های کیفیت فضا موردتوجه قرار گیرد. تحلیل مشاهدات بصری رفتار کاربران فضا به ارایه الگویی مناسب منجر شده که می تواند در ارتقاء کیفیت های محیط کالبدی و میزان حضور تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: الگوی رفتاری، نحو فضا، محله سلطان میر احمد، کاربران فضا
  • سارا گودرزی، محسن افشاری، ریحانه السادات سجاد صفحات 27-41

    در دوره ی کنونی به واسطه علم پزشکی و فن آوری از یک سو و کنترل جمعیت از سوی دیگر، تراکم جمعیت در سنین سالمندی رو به افزایش است. آنچه امروزه بدان توجه می شود تنها طولانی کردن زندگی سالمندان نیست بلکه چگونه گذراندن این دوره از زندگی و افزایش کیفیت زندگی در این برهه است. دوران سالمندی مانند دیگر دوره های زندگی انسان نیازها و ویژگی های خاص خود را دارد و ازاین رو سالمند برای پاسخ گویی به این نیاز ها رفتارهایی متناسب را انجام می دهد. ازآنجایی که کالبد رفتار و رفتار کالبد را می سازد و سازگاری انسان و محیط، تحت تاثیر ارزش ها، معانی ذهنی انسان و قابلیت های محیط پدید می آی . د هر رفتار نیازمند قرارگاه رفتاری و ظرف کالبدی متناسب است تا رفتار باکیفیت بیشتری ظهور یابد بر این اساس ، زندگی کردن و حضور داشتن در مکانی سازگار با رفتار سالمندان آن ها را در برآورده شدن هرچه بهتر نیاز ها و افزایش کیفیت زندگی و رسیدن به آرامش و آسایش یاری می دهد. بهبود قرارگاه های رفتاری منجر به افزایش پایداری محیط می گردد زیرا اصل طراحی برای انسان آخرین و شاید مهم ترین اصل از معماری پایدار است. این اصل ریشه در نیازهایی دارد که برای حفظ و نگهداری عناصر زنجیره ای اکوسیستم لازم است که آن ها نیز به نوبه خود بقای انسان را تضمین می کنند. این پژوهش از طریق بررسی ساختار محیط ساخته شده و ساختار رفتار متناسب با نیازها و انگیزه های سالمندان به مطالعه وجوه قابلیت- رفتار در سازگاری انسان و محیط پرداخته است و درنهایت نتایج به دست آمده از این بررسی منجر به ارتقاء کیفی قرارگاه های رفتاری است که در افزایش پایداری محیطی موثر است. برای دست یابی به این منظور از منابع کتابخانه ای و مطالعات میدانی ازجمله مشاهده و مصاحبه بهره جسته می شود و در پایان براساس یافته های پژوهش، راه کارهایی برای طراحی فضاهای مناسب سالمندان منطبق بر نیازهای آن ها در این دوره از زندگی ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: پایداری محیطی، سالمند، نیاز، رفتار، قرارگاه های رفتاری، کالبد
  • مریم فلاح صفحات 41-48

    دنیای امروز، دنیای تغییر و تحول است و همواره یکی از آرزوهای دیرین بشر این بوده که از این تغییر و تحول در راه ایجاد یک جامعه ی آرمانی و ایدهآل استفاده کند. اما آنچه در این میان مهم به نظر می رسد این است که اگرچه توسعه و پیشرفت امری اجتناب ناپذیر است ولی حدومرز آن نیز باید مشخص باشد و سرعت فزاینده ی آن متناسب با زیرساخت ها و بسترهای هر جامعه باشد. به عبارت دیگر، توسعه باید پایدار باشد، یعنی هم رشد کمی و هم رشد کیفی را در ساختارهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی ، اقتصادی و... فراهم آورد. بحث از پایداری و توسعه پایدار بدون توجه به شه ر و شهرنشینی بی معنا خواهد بود، چراکه توسعه بی برنامه شهر، منجر به ناپایداری در شهر و برهم زننده توسعه ی متوازن می شود. در پژوهش حاضر تلاش شده است تا نقش فرهنگ و به ویژه فرهنگ شهری بر توسعه پایدار شهر فولادشهر آن هم به دلیل تنوع قومی زیاد در این شهر موردبررسی قرار گیرد. به این منظور ابتدا مفاهیم کلیدی تحقیق موردبررسی قرار گرفت و سپس بر اساس مدل های موجود درزمینه ی توسعه پایدار که اختصاصا نقش فرهنگ را به عنوان عاملی استراتژیک در نظر می گیرند، فرضیات تحقیق تعریف و با استفاده از پرسش نامه ای که روایی و کندال ، مورد آزمون قر ار گرف . ت همچنین از این b پایایی آن به تایید رسید و با استفاده از آزمون های همبستگی اسپیرمن و تاو من-ویتنی برای مقایسه توسعه U آزمون ها برای بررسی رابطه سابقه خدمت افراد (متغیر تعدیل کننده) با توسعه پایدار و از آزمون پایدار بر اساس جنسیت و وضعیت تاهل استفاده شد و نهایتا این فرضیات مورد تایید قرار گرفت؛ اما رابطه معنی داری بین سابقه خدمت و توسعه پایدار یافت نشد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، توسعه، فرهنگ شهری، توسعه پایدار
  • محسن ابوطالبی اصفهانی، علیرضا افشاری صفحات 49-58

    فراهم کردن امکان استفاده عموم مردم از پیاده روی، یکی از ارکان دستیابی به حمل ونقل پایدار به شمار می رود. با توجه به اینکه درصد قابل توجهی از تلفات ناشی از تصادفات رانندگی مربوط به عابران پیاده و مخصوصا کودکان و افراد مسن است، مساله ایمنی عابران پیاده کم توان خودنمایی می کند. پل های هوایی عابر پیاده برای بالا بردن امنیت جسمانی عابران و جلوگیری از اختلاط سواره و پیاده احداث می شوند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان ارتباط تصادفات عابران دو گروه سنی کم توان با ساعات تصادف و سن آن ها است، همچنین تاثیر پل های عابر پیاده مکانیزه در کاهش تصادفات عابران ارزیابی و تخمین زده می شود. در این مقاله به گردآوری آمار تصادفات عابر پیاده سال های 1391 تا 1395 در دو گروه سنی کودکان و سالمندان شهر اصفهان پرداخته و با استفاده از مطالعات میدانی و استفاده از روش رگرسیون لجستیک، مدل عبور از پل با توجه به سن حاصل گردیده است. نتایج این تحقیق نشان دادند میزان تصادفات عابر پیاده با سن و ساعات تصادف رابطه معنی داری دارند. به نظر 76/ می رسد مکانیزه شدن می تواند به افزایش عبور عابران از پل های عابر کمک نماید، کاربران بیش از 64 سال با میانگین 8 30 درصد افراد پل عابر را موثر / درصدی در مطالعه میدانی بیشترین استقبال از مکانیزه کردن پلها را داشته اند ولی کماکان 2 نمی دانند. سرعت خودروهای عبوری و نرده های محدودکننده زیر پل عابر از عوامل موثر در عبور عابران از روی پل های عابر پیاده است. وجود آسانسور در کنار پل های عابر پیاده می تواند کمک شایانی به عبور ناتوانان از روی آن ها بکند.

    کلیدواژگان: پل عابر پیاده، تصادفات اصفهان، ایمنی عابر، رگرسیون لجستیک
  • نفیسه یاری بروجنی، مهدی سعدوندی، آرمین بهرامیان صفحات 59-79

    در عصر حاضر با توجه به افزایش جمعیت و کمبود مسکن و برخورد یک جانبه اقتصادی با مقوله چندبعدی مسکن، توجه به در زندگی آدمی از کسی پوشیده نیست اما خانه های « خانه » نکات کیفی در طراحی خانه کمرنگ شده است. با اینکه اهمیت امروزی قوطی های کاملا بسته ای بدون ارتباط با آسمان و زمین هستند. این امر در حالی رخ می دهد که علاوه بر وابستگی روانی و جسمانی انسان به طبیعت، توازن و پایداری اکولوژیک نیز به فضاهای سبز طبیعی وابسته است. درصورتی که در مسکن امروز نه تنها ارتباط با طبیعت کمرنگ شده بلکه در حال حرکت به سوی تخریب محیط زیست پیرامون خود نیز هست. مسئله مطرح در این پژوهش، چگونگی ارتباط با طبیعت به عنوان یکی از اصول توسعه پایدار زیست محیطی در معماری خانه ها است. این پژوهش درصدد پاسخ به این پرسش است که: چگونه می توان مسکنی طراحی نمود که هم راستا با طبیعت و اهداف پایداری زیست محیطی باشد؟ همچنین از طریق مطالعه متون در منابع مختلف کتابخانه ای به گردآوری اطلاعات و روش توصیفی- تحلیلی به تجزیه وتحلیل اطلاعات می پردازد و درنهایت رهنمون هایی را ارایه می دهد. این پژوهش نتیجه می گیرد که با انجام اقداماتی در راستای ارتباط بی واسطه با طبیعت همچون درهم تنیدگی فضای باز، نیمه باز و بسته، قرارگیری طبیعت در مسیر زندگی و آمدوشد ساکنان، ارتباط با آسمان و دیگر موارد می توان مسکنی سازگار با طبیعت به منظور بازآفرینی پایداری زیست محیطی طراحی نمود.

    کلیدواژگان: طبیعت، مسکن، پایداری زیست محیطی، طبیعت گرا، اصفهان
|
  • Mojdeh Jamshidi *, Mitra Habibi, Reza Haghighat Naeini Pages 1-14

    Since 1980s, urban activities have endeavored to increase market economic in all global aspects, especially in urban life based on the idea of Neoliberalism and so increasing some risks their main systems performance. The risks that happen in a complex system are influenced by two items: 1) modern cycles, including knowledge, information and technology; and 2) effective forces, including internal forces (complexity and solidarity) and external forces (Sprawl and intensity). These items are affected by urban competition in globalization process. Inconsistency between th ese items has caused some other risks and damages to economic, social and ecological as pects. This condition makes decision makers and planners to shift planning paradigm from critical thought to flexible thought in postmodern age. This article as a narrative overview of the urban world conditions, emphasizes on flexibility theory of the 21st century beginning, based on two axes: flexible globalization and sustainable development discourse. The article recognizes the concepts of sustainability and the burdened impact of flexible theory in three main steps. In the first step, the city vision in the age of globalization was explained, as compression of space and time in flexible postmodern, which is followed by analyzing two main parameters: cycles and forces in urban competition context to produce and reproduce space. In the second step, the discourse of sustainability and its elements are studied to compare the paradigm of flexibility. In the third step and as conclusion with a comparative study, these two concepts in the present age are compared.

    Keywords: Postmodernism, Compression of Time, Spa ce, Flexibility Theory, Urban Completion, Sustainable Development Discourse
  • Azam Sadat Razavizadeh, Ali Ghaffari Pages 15-26

    In this study, the method of beha vioral patterns map is used to investigate the effect of designed environment on individuals, success and impact of design in guiding behavior and providing appropriate opportunities for various behaviors. In this field of study, collected data on behavioral patterns is been considered under three categories; essential, recreational, and social. The purpose of this study is direct observation of presence in space in order to complete the collected data, methods efficiency achievement and techniques ofquantitative tests. Observation repeat records is essential to gain reliability of records. Because nonverbal behavior observation is based on our observation, camera and events location map are used together and behavioral pattern record is specified with location. At first, the target fabric and its general features is considered and then after an overview on neighborhood is centers, center of Sultan Mir Ahmad neighborhood elected to study. To test the hypotheses a combination of software techniques with field observations are selected. Finally through the proposed steps, the relationship between beha vior and urban spaces are recognized. The results show that the relationship between beha vior and environment may be considered in assessments of space quality. The analysis of visual observations of users behavior in a space led to an appropriate pattern which could be effective on improvement of physical environment quality and the human presence.

    Keywords: Behavioral Patterns, Space Syntax, Sultan Mir Ahmad Neighborhood, Space Users
  • Sara Goudarzi, Mohsen Afshari, Reihane-alsadat Sajad Pages 27-41

    Today, due to the medical science and technology progress and also population control, elderly population density is on the rise. What is now considered to be is not only prolong the life of elderly people, but also how to spend and increase the quality of life in this period. Old age period like any other period of human life has needs and characteristics of its own, and thus the elderly does the appropriate behavior to respond to these needs. Since the physical environment and behavior shape each other an d environment compatibility is caused by values, meanings of the human mind and capabilities of environment, each behavior requires an appropriate physical and be havior setting to more quali tative behavior emerge. This leaving and elders in a suitable place, helps them meeting their needs and improving the quality of life and achievement to calm and comfort. Behavioral setting improvement leads to increased environmental sustainability, because human design principle is the last and perhaps most important principle of su stainable architecture. This principle is rooted in the requirements that are necessary for the preservation of the ecosystem chain which in turn ensures their survival. This study is set to find behavioral capability aspects of human and environmental compatibility through study on structure of the built environment and the behaviors adequate with needs and motivation of the elderly. The results of this review will lead to qualitative improvement of behavioral settings that are effective in improving environmental sustainability. To achieve this purpose, it will be benefited the library and field studies, including observations and interviews. Finally, based on the research findings, some solutions for designing elderly suitable spaces according to their needs in this period of life will be offered.

    Keywords: Environmental Sustainability, Elderly, Needs, Behavior, Behavior Setting, Physical Setting
  • Maryam Fallah Pages 41-48

    Today, the world is changing and the human has been willing to create an ideal society through these changes. However, the key note is to control its development speed and progress based on the society infrastructure a nd principles. In an other words, development must has sustainable meaning to provide quantitative growth and qualitative development in social, cultural, political and economic aspects and structures. Discussing on sustainability and sustainable development is meaningless if cities and citizenships are ignored; because, unplanned development of the city would lead to instability and uneven development. This research attempts to study the impact of culture and urban culture on sustainable development in Fooladshahr, Esfahan, Iran. At first, the key concepts are investigated and then hypotheses are defined based on existing models in sustai nable development context by considering the role of culture as a strategic factor. The main research hypothesis is tested by using a questionnaire while its validity and reliability had been confirmed by the Spearman Correlation test and Kendall's tau b. These tests also are used to examine the relationship between work experience (modulator variable) and sustainable development. Whitney U-test are used to compare sustainable development on the basis of marital status and sex. Finally the research hypothesis was approved but there was no significant relationship between work experience and sustainable development.

    Keywords: Culture, Development, Urban culture, Sustainable Development
  • Mohsen AboutalebiEsfahani, *, Alireza Afshari Pages 49-58

    Walking in public spaces is one of the sustainable transport achievement pillars. High amount of driving accident fatalities, which are related to pedestrians specially children and elderlies, emphasis on the importance of vulnerable pedestrian safety. So, pedestrian overpass are constructed to enhance the user physical safety and protect the interface of vehicles and pedestrians. The aim of this research is to study the relationship between amount of vulnerable pedestrians’ accidents, time and age of injuries, in addition, the effect of mechanized pedestrian overpass on decreasing the passersby accidents. This article has compiled Isfahan pedestrian accidents statistics between 1391 to 1395 in two age groups of children and the elderlies and derived bridge crossing model according to age with using field studies and logistic regression method. The results showed that the rate of pedestrian accidents are correlated with age and time of the accidents. It seems that mechanization can help to increase the pedestrian bridges usage. Users who are more than 64 years old with an average of 76/8% had the most welcoming of automatic bridges but still 30.2% of people are not agree with this viewpoint. Speed of passing vehicles and the limiting fences under overpasses are effective factors for using pedestrian bridges. Also accessibility to elevator next to the pedestrian bridges can be helped to pass on more easily.

    Keywords: Pedestrian Bridge, Esfahan Accidents, Pedestrian Safety, Logistic Regression Analysis
  • Nafise Yari Boroujeni, Mehdi Sadvandi, Armin Bahramian Pages 59-79

    In recent era, due to rising population and lack of housing, attention to quality of home design has trimmed. While the importance of "Home" in human life is obvious, today houses are just packed boxes without effective relation with it s environments. This neglecting occurs while ecological sustainability and balance in addition of human physical and psychological dependence on nature depends on natural green spaces. The issue is that if we can communicate with nature as one of the environ mental sustainable development principles in houses architecture. This study seeks to answer this question: How can we design housing in deal with nature and goals of environmental sustainability? Also guidelines are derived various sources which are collected and analyzed by analytical -descriptive method data. The study concludes that by taking steps towards directly connection with nature such as open and closed space, placement of nature in living spaces and on the road of resident’s way, relation with sky and so on, could be design compatible housing that is connec ted with nature to recreate environmental sustainability.

    Keywords: Nature, Housing, Environmental Sustainability, Naturalism, Esfahan