فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هشتادم شماره 2 (پیاپی 254، اردیبهشت 1401)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هشتادم شماره 2 (پیاپی 254، اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مازیار نادری*، غلامرضا ابراهیم زاده، محمود علی محمدی، ویدا پاست صفحات 82-90
    زمینه و هدف

    امروزه پاندمی COVID-19 به یک معضل جهانی تبدیل شده است و به منظور پیشگیری از آن باید روش های نوینی به کار گرفته شود. ویروس این بیماری بسیار واگیردار است و عمدتا از طریق هوا منتقل می شود. ازون یک ماده اکسیدکننده قوی است که می تواند به منظور غیرفعال کردن طیف وسیعی از ویروس ها که ممکن است در برابر سایر ضدعفونی کننده ها مقاوم باشند، استفاده شود. هدف از این مطالعه، بررسی مروری کاربرد و تاثیر ازون در غیرفعال کردن ویروس های محیط های بسته بود.

    روش بررسی

    به منظور جستجوی مقالات از لغات کلیدی مانند ازون، ویروس و هوا در پایگاه های اطلاعاتی PUBMED و Scopus استفاده شد. جستجوی مقالات از سال 2010 تا 2021 صورت گرفت. در نتیجه جستجو تعداد 57 مقاله در این زمینه انتخاب گردید و از محتوا و نتایج آنها در این مطالعه مروری استفاده شد.

    یافته ها

    این مطالعه مروری نشان داد که ازون به طور موفقیت آمیزی با هدف پیشگیری از چندین بیماری ویروسی مانند COVED-19 استفاده شده است. افزون براین، برخی از ویروس ها مانند کروناویروس ها حاوی گروه های عاملی سولفیدریل حاوی سیستیین و تریپتوفان هستند که با گاز ازون واکنش بهتری نشان می دهند. عطسه فرد مبتلا به COVED-19 ممکن است منجر به تشکیل 40000 قطره در هوا شود. این قطرات می توانند پیش از سقوط به نزدیکترین سطح تا فاصله دو متری منتقل شوند و همچنین ممکن است 30 ساعت در هوا باقی بمانند.

    نتیجه گیری

     استفاده از گاز ازون کاربردهای بالقوه زیادی در غیرفعال کردن ویروس ها در فضاهای محصور آلوده دارد. با توجه به اهمیت آیروسل های حاوی ویروس در انتقال COVED-19، ازون می تواند روشی امیدوارکننده در پیشگیری از این بیماری باشد. میزان غیرفعال شدن ویروس ها توسط گاز ازون به غلظت گاز، زمان تماس، دما، رطوبت و نوع ویروس بستگی دارد. به طورکلی، بررسی مطالعات انجام شده در این زمینه کاربرد گاز ازون را در پیشگیری از شیوع بیماری های ویروسی مثل COVED-19 را نشان داد. همچنین در به کار بردن این گاز اقدامات و احتیاط های ایمنی لازم توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کوید 19، ضدعفونی کننده، ازون، غیرفعال سازی ویروس
  • سعیده ابراهیمی، سعید کلانتری، سهیل رحمانی فرد، میترا کهندل، زهرا امیری، یوسف علی محمدی، سارا مینائیان* صفحات 91-98
    زمینه و هدف

    علیرغم پیشرفت های بسیار، درمان کامل بیماری ایدز با چالش هایی ازجمله مقاومت ویروسی و درمان ناموفق دارویی مواجه گردیده است. هدف این مطالعه بررسی تفاوت در پروفایل سایتوکینی در بیماران با درمان موفق و بیماران با درمان ناموفق جهت فهم بهتر سازوکار شکست درمان دارویی می باشد.

    روش بررسی

    69 بیمار مبتلا به ویروس نقص ایمنی انسانی که از مهر 1397 تا اسفند 1399 به مرکز بهداشت غرب تهران جهت درمان مراجعه کردند، در این مطالعه وارد گردیدند. تعداد سلول های CD4+ و همچنین بار ویروسی خونی بیماران به ترتیب با روش های فلوسایتومتری و واکنش زنجیره ای پلیمراز بی درنگ کمی (RT-qPCR) اندازه گیری گردید و براساس آن بیماران به دو گروه درمان موفق (36 نفر) و درمان ناموفق (33 نفر) تقسیم شدند. سپس سطح سرمی سایتوکین های فاکتور نکروزدهنده تومور آلفا (TNF-α) و اینترلوکین-10 (IL-10) در آنان توسط روش الایزا اندازه گیری شد. 

    یافته ها

    نتایج آزمایشات نشان دهنده این بود که سطح فاکتور نکروز دهنده تومور-آلفا (TNF-α) در بیماران گروه درمان ناموفق به صورت قابل توجهی از بیماران گروه درمان موفق بالاتر بود (pg/ml 17/10±43/10 در مقابل  pg/ml 25/5±37/5، 01/0P=) در سطح سرمی اینترلوکین-10 (IL-10) بین دو گروه مورد مطالعه تفاوتی مشاهده نگردید. همچنین مدل های رگرسیون خطی نشان داد که در بیماران با درمان ناموفق، رژیم درمانی مهارکننده های ترانس کریپتاز معکوس غیرنوکلیوزیدی (NNRTI)، بر میزان سطح سرمی IL-10 تاثیرگذار می باشد (ضریب رگرسیون 88/10 (45/20-32/1 CI:)، 03/0P=).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نقش بالقوه TNF-α را به عنوان فاکتور پیش التهابی در پیشرفت بیماری ایدز یا شکست درمان نشان می دهد. از این رو، مطالعات بیشتر در آینده جهت شفاف سازی این رابطه می تواند کمک بسزایی در پیشرفت دانش درمانی در مقابله با بیماری ایدز باشد.

    کلیدواژگان: ویروس نقص سیستم ایمنی، درمان ضدرتروویروس با فعالیت بالا، اینترلوکین-6، فاکتور نکروز دهنده تومور-آلفا
  • مهدی عالم رجبی، سید حمزه موسوی، بهروز صیدی مجد، طیب رمیم* صفحات 99-107
    زمینه و هدف

    آبسه های سوپرالواتور 9% آبسه های کریپتوگلاندولار هستند. فیبرین غنی از پلاکت رشد بافتی را تسریع کرده و عفونت را کاهش می دهد، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آن بر بهبود زخم های ناشی از فیستول ها و پیشگیری از عود انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی یک سوکور در بیماران مراجعه کننده به درمانگاه جراحی بیمارستان رسول اکرم (ص) از فروردین 1397 تا فروردین 1399، با تایید کالکشن سوپرالواتور انجام شد. پیش از عمل جراحی، امتیاز وکسنر (Wexner Score) در همه بیماران تعیین شد. حین عمل جراحی مسیر فیستول ها و حفره ها شناسایی گردیده و با مقدار مورد نیاز فیبرین غنی از پلاکت پر شد. نتایج بالینی یک روز، تا دو ماه هفته ای یک بار و سپس هر یک ماه تا بهبودی کامل و سپس شش ماه پس از جراحی بررسی شد.

    یافته ها

     تعداد 10 نفر در آنالیز نهایی شرکت داده شدند. میانگین سنی بیماران 20/33 سال بود (46-26 سال). سه نفر سابقه جراحی آبسه پری آنال، دو نفر سابقه جراحی فیستول و یک نفر سابقه جراحی فیشر داشتند. میانگین زمان بسته شدن حفره 2/14 روز بود (22-10روز). دو نفر (20%) مبتلا به تب و دو نفر (20%) دچار عفونت ناحیه عمل جراحی شدند. خونریزی و عود در هیچکدام از بیماران مشاهده نگردید. میانگین امتیاز وکسنر پیش از عمل 76/0±80/0 بود که پس از عمل به مقدار 68/0±50/0 کاهش یافت (045/0=P).

    نتیجه گیری

     استفاده از فیبرین غنی از پلاکت برای ترمیم فیستول پیچیده روشی است که به راحتی قابل تکرار است و با حداقل عوارض جانبی می تواند موجب بهبود زخم های ناشی از فیستول های دارای کالکشن سوپرالواتور گردد.

    کلیدواژگان: فیستول، فیبرین غنی از پلاکت، عود، درمان
  • میلاد جلیلیان، ایرج عابدی*، محمدرضا شریفی صفحات 108-113
    زمینه و هدف

    یکی از روش های جدید در تشخیص زودرس پلاک MS و آسیب های آکسونی، توالی DTI می باشد که با استفاده از آن می توان ابعاد گوناگون این پلاک ها شامل جهت انتشار و متوسط انتشار را مشاهده و ارزیابی کمی نمود. هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط پارامترهای DTI با میزان آسیب آکسون و شدت علایم بالینی در بیماران مبتلا به MS می باشد.

    روش بررسی

    این یک مطالعه مورد-شاهدی از نوع مقطعی می باشد که از آذر 1399تا مرداد 1400 و در بیمارستان میلاد اصفهان انجام گردید. در این مطالعه تصویربرداری DTI از 41 بیمار مبتلا به MS و 41 شخص نرمال صورت گرفت و شاخص های DTI شامل ناهمسانگرد کسری (FA)، متوسط انتشار (MD)، انتشار محوری (AD) و انتشار شعاعی (RD) در نواحی مختلف مغز مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی شدت علایم بالینی از مقیاس آنالوگ بصری (VAS) استفاده شد. ارتباط بین شاخص های DTI و شدت علایم بالینی به کمک آنالیز آماری آزمون کولموگروف- اسمیرنوف (Kolmogorov-Smirnov test) صورت گرفت.

    یافته ها

    تحلیل همبستگی نشان داد بین پارامترهای توالی DTI و مقیاس آنالوگ بصری VAS همبستگی معناداری وجود دارد (05/0˂P). با توجه به مقادیر مثبت ضریب همبستگی بین VAS و پارامترهای اشاره شده رابطه مثبت و معناداری وجود داشته است و با افزایش پارامترهای توالی DTI، مقیاس آنالوگ بصری (VAS) به طور معناداری افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    شاخص های به دست آمده از سکانس DTI این توانایی را دارند که در پیش آگهی بیماری و تخمین شدت علایم بالینی در طول مدت درگیری بیماران مورد استفاده قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: تصویربرداری انتشار تانسوری، تصویربرداری تشدید مغناطیسی، مالتیپل اسکلروزیس
  • نسیم وحیدفر، مهدیه پرویزی، مرضیه سادات پیمان، هانا صفار، سعید فرزانه فر، مهرشاد عباسی* صفحات 114-119
    زمینه و هدف

    اسکن هسته ای گلبول سفید نشان دار در ایران در دسترس نیست. برای استخراج گلبول سفید از خون کامل از نوعی نشاسته (Hetastarch) با غلظت 10% استفاده می شود که به صورت گندزدایی شده در ایران با غلظت مورد نظر در دسترس نیست. از این رو در این مقاله یک روش مبتنی بر دستگاه مرکز گریز معرفی می شود.

    روش بررسی

    این مطالعه راه اندازی روش از اردیبهشت تا تیر 1397 در بیمارستان امام خمینی تهران انجام شد. بدین منظور ml 56 خون در سرنگ حاوی ml 6 اسید- سیترات- دکستروز از بیمار دریافت می شود و طی چهار مرحله مرکزگریزی رسوب گلبول سفید و پلاسما فاقد سلول تخلیص می گردد. گلبول سفید با ترکیب تکنزیوم 99-m هگزامتیل پروپیلن آمین اکسایم نشان دار می شود. مجددا طی دو مرحله مرکزگریزی تکنزیوم آزاد از گلبول سفید نشان دار جدا می گردد. در نهایت گلبول سفید نشان دار در ترکیب پلاسما فاقد سلول به بیمار باز تزریق می شود. توزیع رادیو دارو در تصویربرداری های 4-2 ساعته که به دلایل بالینی انجام شده است به طور نمونه ارایه می شود.

    یافته ها

    گلبول های سفید به خوبی از گلبول های قرمز و پلاسما حاوی پروتیین جدا می شود. محصول نهایی خلوص رادیو شیمیایی بیش از 95% دارد. در تصویربرداری دو و چهار ساعته اعضای هدف طحال و کبد، جذب در مغز استخوان مختصر، ترشح رادیو دارو در کلیه ها و روده ها محدود و برداشت تکنزیوم آزاد در تیرویید و معده ناچیز می باشد.

    نتیجه گیری

    با روش مرکزگریزی مکرر می توان اسکن گلبول سفید نشان دار را در بالین به طور موثر به کار گرفت.

    کلیدواژگان: مرکزگریزی، تصویربرداری تشخیصی، گلبول سفید، تکنزیوم هگزامتیل پروپیلن آمین اکسایم
  • لیلا شیرانی بیدآبادی*، عباس آقایی افشار، سعیده کاظمی، اسماعیل علیزاده، مقدمه میرزایی، محمدامین گروهی صفحات 120-127
    زمینه و هدف

    شپش سر یکی از موارد تهدید کننده بهداشت جامعه در جوامع پیشرفته و در حال پیشرفت محسوب می شود. هدف مطالعه تعیین شیوع آلودگی به شپش سر در دانش آموزان دختر شهر کرمان و شناسایی عوامل دخیل در آن می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی بر روی دانش آموزان مدارس ابتدایی دخترانه شهر کرمان در فاصله زمانی مهر 1398 تا اسفند 1398 اجرا گردید. 2850 دانش آموز به صورت سرشماری مورد معاینه قرار گرفتند. نتایج با استفاده از Chi-square test، Logistic Regression یک متغیره و چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     دانش آموزانی که مادرشان بی سواد هستند 51/3 برابر دیگران در ریسک ابتلا بودند. دانش آموزانی که یک بار در هفته استحمام می کنند 03/0 برابر و افرادی که از وسایل شخصی به طور مشترک استفاده می کردند، 3/3 برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا بودند.

    نتیجه گیری

     میزان آلودگی بالای دانش آموزان در شهر کرمان گزارش گردید. توجه جدی به کاهش این آلودگی با برگزاری کلاس های آموزشی برای مدیران، معلمان و والدین دانش آموزان، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: مدارس ابتدایی، شپش سر، ایران، کرمان
  • لعیا عموزاده، محمدتقی بیگ محمدی* صفحات 128-134
    زمینه و هدف

    تصمیم خروج لوله تراشه امری حیاتی است. استفاده از کورتیکواستروییدها برای کاهش ادم راه هوایی و شکست در خروج لوله تراشه در بیماران بخش مراقبت های ویژه همچنان موضوع مورد بحث و اختلاف نظر است.

    روش بررسی

    در مطالعه مشاهده ای همگرایی آینده نگر از اردیبهشت تا مرداد 1400 در مجتمع بیمارستانی امام خمینی، 110 بیمار تحت جراحی سر وگردن بستری در بخش های ویژه بیمارستان امام خمینی وارد مطالعه گردیدند. معیارهای ورود شامل بیمار تحت جراحی سر و گردن و معیارهای خروج شامل دریافت پیشین کورتیکواسترویید، وجود لوله تراکیوستومی و سابقه جراحی سروگردن بودند. در گروه مداخله (55n=) در 24 ساعت اول، دگزامتازون وریدی mg 8 سه بار در روز و در 24 ساعت دوم mg 4 دو بار در روز تزریق گردید. گروه شاهد کورتیکواسترویید (55n=) دریافت نمی کردند. تهویه مکانیکی، روند جداسازی و خروج لوله تراشه براساس پروتکل یکسان انجام شد. برای داده های گروه بندی شده از Chi-square test یا Fisher’s exact test و برای توصیف مقادیر کمی از Student’s t-test استفاده گردید.

    یافته ها

     دو گروه از نظر میانگین سنی با یکدیگر تفاوتی نداشتند. خصوصیات دموگرافیک شامل جنس، شاخص توده بدنی، مدت زمان جراحی و انتوباسیون تفاوت معناداری با یکدیگر نداشتند. مدت اقامت در بخش مراقبت های ویژه در گروه دگزامتازون به طور معناداری بیشتر از گروه شاهد بود (001/0=P). میزان شکست در اکستوباسیون (Extubation) و استریدور (Stridor) پس از جراحی در دو گروه تفاوت معناداری نداشت (237/0=P).

    نتیجه گیری

    دگزامتازون در کاهش ادم راه هوایی موثر نبوده و استفاده روتین آن در کاهش استریدور پس از خروج لوله تراشه توصیه نمی گردد.

    کلیدواژگان: دگزامتازون، خروج لوله تراشه، مراقبت ویژه، ادم راه هوایی
  • مریم نوحی، سید حسام سیدین*، روح الله زابلی، سمانه قدس، لیلا نجفی صفحات 135-142
    زمینه و هدف

    سلامت یکی از مهمترین نیازهای انسان و از شاخص های اصلی توسعه و رفاه اجتماعی محسوب می شود. امروزه افزایش روزافزون هزینه های سلامت، محدودیت منابع و نیازهای نامحدود درنظام سلامت، لزوم تجدید نظر در رفتارهای درمانی را موجب گردیده و از آنجا که خدمات پاراکلینیک، بخش مهم و پرهزینه خدمات سلامت است، شناسایی عوامل تاثیرگذار برآن ضروری به نظر می رسد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک پژوهش کیفی است که از مهر 1398 تا مهر 1400 از طریق مصاحبه چهره به چهره نیمه ساختارمند با 17 نفر از خبرگان انجام شده و سپس با تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    پس از بکارگیری روش های پژوهش کیفی و تحلیل موضوعی، مضامین شناسایی شده در قالب سه مضمون فراگیر درون داد، فرآیند و برون داد دسته بندی شدند. درون دادها خود شامل پنج مضمون سازمان دهنده شامل ساختار پاراکلینیک، توانمندسازی نیروی انسانی، مدیریت هزینه، مسیولیت اجتماعی و خرید خدمت بودند. فرآیندها از چهار مضمون سازمان دهنده پذیرش و ارایه خدمات، نظارت و ارزیابی اجرا، هماهنگی بین بخشی، بکارگیری نوآوری و خلاقیت در ارایه خدمات تشکیل شده بودند. در نهایت برون دادها نیز شامل سه مضمون سازمان دهنده پیشگیری از بیماری ها و ارتقاء سلامت افراد، کسب مزیت رقابتی و کاهش هزینه های سلامت بودند.

    نتیجه گیری

     جهت خرید یا مصرف منطقی خدمات پاراکلینیک، شناخت ابعاد و مولفه های موثر برآن ضروری است. به مدیران سازمان تامین اجتماعی پیشنهاد می شود برای بهبود ارایه خدمات پاراکلینیک بر توانمندسازی کارکنان، استفاده از روش های نوآورانه و هماهنگی بین بخشی تاکید بیشتری داشته باشند. همچنین از طریق نظارت و ارزیابی برای فعالیت های اجرایی می توانند هم به مسیولیت اجتماعی خود بهتر عمل کنند و هم خدمت گیرندگان از خدمات سلامت بهتری برخوردار شوند.

    کلیدواژگان: نظام سلامت، خدمات سلامت، خدمات پاراکلینیکی، سازمان تامین اجتماعی
  • ایرج نظری*، سید مسعود موسوی، حسین مینایی ترک، داود فاطمی نیا صفحات 143-152
    زمینه و هدف

    استفاده از تکنیک مرسوم در برداشت ورید صافن با عوارض زخم و تاخیر در حرکت بیمار همراه است. از این رو منجر به ایجاد روش های کم تهاجمی مانند روش بریجینگ شد. در این مطالعه، نتایج درمانی برداشت ورید صافن بزرگ با روش های مرسوم و بریجینگ برای بازسازی عروق اندام تحتانی در بیماران مبتلا به ایسکمی مزمن اندام تحتانی مقایسه شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده (IRCT20190511043562N1)، 66 بیمار مبتلا به ایسکمی مزمن اندام تحتانی، به صورت تصادفی به دو گروه برداشت ورید صافن بزرگ با روش مرسوم (30 تایی) و روش استاندارد Bridging (36 تایی) تقسیم شدند. میزان درد Patency گرافت، عوارض زخم، نتایج جراحی و میزان رضایتمندی بیماران ثبت شد. مدت پیگیری بیماران شش ماه بود.   

    یافته ها

    باز بودن گرافت (353/0=P)، میزان بقاء اندام بدون آمپوتاسیون (397/0=P) و تغییرات نمره درد هنگام استراحت (846/0=P) و حرکت (380/0=P) بین دو گروه تفاوت معناداری را نشان نداد. یک هفته پس از عمل، میزان بروز عفونت در روش بریجینگ کاهش معناداری را نشان داد (045/0=P). طی شش ماه پیگیری میزان بهبود زخم، برطرف شدن درد ایسکمیک، بهبود لنگش پا در روش بریجینگ بهتر بود اما تفاوت معناداری را نشان نداد (05/0<P). میزان رضایتمندی بیماران در روش بریجینگ بالاتر بود اما تفاوت معناداری را نشان نداد (05/0<P).    

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد، استفاده از روش بریجینگ، با کاهش عوارض زخم و کاهش درد، کاهش مدت بستری، افزایش سرعت بهبود زخم، پایداری گرافت و بقای اندام و رضایتمندی بیمار همراه است.

    کلیدواژگان: ایسکمی مزمن تهدیدکننده اندام، ورید صافن، نتایج درمانی
  • سعیده پرورش، مهین اسلامی شهربابکی، الهه حیات بخش، مائده جعفری، فاطمه کرمی رباطی* صفحات 153-158
    زمینه و هدف

    اختلالات تیک، گروهی از اختلالات تکاملی عصبی هستند که به دلیل انقباضات ناگهانی و غیرارادی عضلات اغلب در دوران کودکی رخ می دهند. هدف این مطالعه بررسی سطح سرمی ویتامین D در کودکان با اختلال تیک بود.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد-شاهدی روی 63 کودک مبتلا به تیک و 63 کودک سالم مراجعه کننده به درمانگاه های بعثت شهر کرمان از آبان 1398 تا آبان 1399 انجام شد. اطلاعات بالینی بیماران با استفاده از پرسشنامه گردآوری شد. پس از مشخص شدن اختلال تیک، سطح سرمی ویتامین D در بیماران بررسی شد.

    یافته ها

     بیشترین تعداد بیماران، دختر بودند. میانگین سن بیماران در گروه مورد و شاهد به ترتیب، 31/0±37/10 و 41/0±06/10 بود (971/0=P). میانگین شاخص توده بدنی در گروه مورد، 35/0±98/16 و شاهد 56/84±0/16 بود (838/0=P). میانگین سطح سرمی ویتامین D در گروه شاهد بیشتر از گروه مورد بود (036/0=P).

    نتیجه گیری

     میانگین سطح سرمی ویتامین D در کودکان مبتلا به تیک به طور معناداری کمتر از کودکان سالم بود. برای بررسی و تایید این رابطه، به مطالعات طولانی مدت با بیماران بیشتر نیاز است.

    کلیدواژگان: کودکان، ایران، اختلال تیک، ویتامین D
  • امیرحسین مصدق راد* صفحات 159-160

    سردبیر محترم بیماری کووید-19 در 11 مارس سال 2020 میلادی به عنوان یک همه گیری شناخته شد و در سپتامبر سال 2020 میلادی مردم سراسر جهان را به نوعی درگیر کرد.1 این بیماری تا 23 فروردین 1401، منجر به ابتلای 497،960،492 نفر و مرگ حدود 6،181،850 نفر در سراسر جهان و ابتلای 7،194،768 و مرگ 140،650 نفر در ایران شد.2و3 دولت ها در سراسر جهان اقداماتی از قبیل فاصله گذاری اجتماعی، قرنطینه و واکسیناسیون برای کاهش سرعت شیوع ویروس، کنترل بیماری و مدیریت تقاضا و عرضه خدمات بهداشتی درمانی انجام دادند. با وجود اهمیت واکسن کووید-19 در ریشه کنی این بیماری، برخی افراد نسبت به این واکسن تردید دارند. این تردید در جامعه باعث کندی ایجاد ایمنی گروهی جامعه نسبت به بیماری و ریشه کنی آن می شود. سازمان بهداشت جهانی، تردید در واکسن Vaccine hesitancy را به عنوان یکی از 10 تهدید سلامت جهانی معرفی کرده است.4 تا 13 فروردین 1401 تعداد 4،537،098،395 نفر در جهان و 56،890،064 نفر در ایران به طور کامل واکسینه شدند.2و3 به عبارتی، 43 درصد مردم جهان و 33 درصد مردم ایران به طور کامل واکسینه نشدند. موانع فردی، اجتماعی و فیزیکی بر تصمیم، انگیزه و توانایی افراد برای دریافت واکسن کووید-19 اثر می گذارند. عدم واکسیناسیون ممکن است منجر به افزایش انتقال بیماری و مرگ شود. عواملی مانند داشتن اطلاعات غلط، عدم اعتماد به ایمنی و اثربخشی واکسن، ترس از عوارض واکسن، دسترسی سخت به واکسن، سابقه واکسیناسیون قبلی و عدم اعتماد به دولت می تواند باعث تردید افراد به واکسیناسیون شود.5 شناخت درست موانع دریافت واکسن و بکارگیری اقدامات مبتنی بر شواهد در این راستا ضروری است. دولت باید از استراتژی ها و را هکارهای موثر برای کاهش تردید مردم و ترغیب آنها به استفاده از واکسن کووید-19 استفاده کند. این راهکارها می توانند در قالب شش حیطه مداخلات تعاملی، مداخلات آموزشی، مداخلات تشویقی، مداخلات تنبیهی، مدخلات رفتاری و مداخلات بهبود کیفیت بکار گرفته شوند. هدف واکسیناسیون ایجاد ایمنی جمعی است، بنابراین، نیاز به مشارکت جمعی گروه های مختلف مردم جامعه است. استفاده از رهبران سیاسی و مذهبی و افراد سرشناس برای دعوت مردم به واکسیناسیون و راه اندازی کمپین ها و پویش‎های حمایت از واکسیناسیون می تواند در ترغیب مردم به واکسیناسیون موثر واقع شود. مشارکت جامعه و بسیج اجتماعی موجب افزایش اعتماد و انسجام اجتماعی می شود. افزایش آگاهی و اطلاعات مردم نسبت به واکسن، عامل موثری در ترغیب آنها به واکسیناسیون است.6 یادآوری اثرات مثبت واکسیناسیون های گذشته مثل آبله و فلج اطفال، ارایه آمار مثبت واکسیناسیون در مبارزه با بیماری، توضیح عوارض واکسن و موقتی بودن آنها، ارایه اطلاعات مربوط به تداخل دارویی برای بیماران خاص مثل سرطان و نحوه دریافت ایمن واکسن برای این افراد، نقش مهمی در کاهش تردید آنها به واکسن دارد. از افراد مورد اطمینان مردم مثل پزشکان و بزرگان قوم می توان برای انتقال بهتر این اطلاعات استفاده کرد. متخصصین و پزشکان گزینه های مناسبی هستند که مردم برای دریافت اطلاعات و مشورت بیشتر به آنها مراجعه می کنند. همچنین، شبکه های اجتماعی و رسانه های عمومی باید پایش و مدیریت شوند تا از انتشار اخبار نادرست و در نتیجه، عدم اعتماد مردم به واکسن جلوگیری شود. سیاست های تشویقی و تنبیهی نقش موثری در ترغیب مردم به استفاده از واکسن و مقابله با تردید در واکسن دارد. ارایه بسته های معیشتی و طرح های تشویقی مثل بیمه عوارض واکسن یا مشوق مالی محدود برای واکسیناسیون کامل، در کنار جریمه ها و محرومیت ها به خاطر واکسن نزدن، نمونه هایی از این اقدامات هستند. با این حال، هنگام ارایه مشوق های مالی باید محتاط بود تا انگیزه درونی افراد برای واکسینه شدن تضعیف نشود. از طرف دیگر، مشوق های مالی زیاد می تواند به عنوان تاییدی بر خطرناک یا نامطلوب بودن واکسیناسیون تلقی شود. تقویت مثبت و راهکارهای غیر مستقیم و غیراجباری (تیوری تلنگر) بیشتر از تقویت منفی و استفاده از اجبار بر تغییر رفتار افراد اثر دارد.7 به طور مثال، با استفاده از مداخلات رفتاری مبتنی بر تیوری تلنگر، ابتدا به فرد پیامکی ارسال می شود که واکسنی برای ایشان در یک مرکز بهداشت 160 تخصیص یافته است. در نتیجه، فرد احساس مالکیت می کند که واکسن مال اوست و برای دریافت واکسن مراجعه می کند. اگر به دلایلی فرد فراموش کند که برای دریافت واکسن مراجعه کند، یک هفته بعد پیامک یادآور دوم برای او باید ارسال شود. ارسال فیلم های آموزشی در زمینه مزایای واکسن و عواقب عدم واکسیناسیون همراه یادآور هم بسیار مفید است. راه اندازی مراکز واکسیناسیون در محوطه مدارس، دانشگاه ها، مراکز تفریحی، ورزشی و خرید، واکسیناسیون را برای مردم قابل مشاهده می کند و در ترغیب آنها به واکسیناسیون موثر است. مطالعات قبلی نیز استفاده از تیوری تلنگر را در افزایش پذیرش واکسیناسیون کوید-19 موثر اعلام کردند.8 بهبود کیفیت واکسن ها و بهبود کیفیت خدمات ارایه شده، موجب اطمینان خاطر مردم نسبت به ایمنی واکسن و فرآیند واکسیناسیون می شود. استفاده از واکسن های معتبر و ایمن، ایجاد مرکزی برای نظارت بر کیفیت، ایمنی و عوارض واکسن ها و اطلاع رسانی نتایج به عموم و دریافت تاییدیه های بین المللی باعث افزایش اعتماد مردم و کاهش تردید در واکسن زدن می شود. استفاده از ظرفیت مراکز مراقبت های بهداشتی اولیه و پزشکان خانواده برای تعامل بیشتر با مردم، پاسخ به سوالات آنها و ارایه خدمات بهتر باعث جلب اعتماد مردم و کاهش تردید آنها در دریافت واکسن می شود. طرح واکسیناسیون درب منزل برای افراد معلول یا در ادارات بزرگ برای کارکنان با مشغله کاری بالا، باعث راحتی دریافت خدمات برای مردم می شود و آنها از واکسن استفاده خواهند کرد. ترکیبی از مداخلات رفتاری، بهبود کیفیت و آموزش اثر سینرژیک داشته و موجب دستیابی به نتیجه بهتر برای ترغیب مردم به واکسیناسیون کوید-19 خواهد شد. برای اجرای موثر این بسته های پیشنهادی، نیاز به مدلی برای اطمینان از وجود زیرساخت ها، اجرای برنامه ها و نظارت بر صحت اجرا است. مدل پیشنهادی با درگیر ساختن اجزای نظام سلامت و تعیین وظایف و با هدف کاهش تردید در واکسیناسیون، می تواند اثر مثبتی در ترغیب مردم ایران به واکسیناسیون و کاهش تردید در واکسیناسیون داشته باشد.

|
  • Maziar Naderi*, Gholamreza Ebrahimzadeh, Mahmood Alimohammadi, Vida Past Pages 82-90
    Background

    Nowadays, the COVID-19 pandemic has become a global problem that new methods must be used to prevent it. The virus is highly contagious and is mainly transmitted through the air. Ozone is a powerful oxidant that can be used to inactivate a wide range of viruses that may be resistant to other disinfectants. The purpose of this study was to review the use and effect of ozone in inactivating indoor viruses.

    Methods

    To conduct this review study, the keywords such as ozone, virus and air were used to search the PubMed and Scopus databases. Articles were searched from 2010 to 2020. As a result of the search, 57 articles in this field were selected and their content and results were used in this review study. 

    Results

    This review study showed that ozone has been successfully used to prevent several viral diseases such as COVED-19. In addition, some viruses, such as coronaviruses, contain sulfhydryl functional groups containing cysteine and tryptophan that react better with ozone gas. The infected person's sneezing may result in the formation of 40,000 droplets in the air. The droplets can be transferred to the nearest surface up to approximately 2 meters before falling and also may remain in the air for 30 hours.

    Conclusion

    The use of ozone gas has many potential applications in inactivating viruses in enclosed spaces. Given the importance of virus-containing aerosols in the transmission of COVED-19, ozone can be a promising way to prevent the disease. The degree of inactivation of viruses by ozone gas depends on the gas concentration, contact time, temperature, humidity and type of virus. In general, studies in this field have shown the use of ozone gas in preventing the spread of viral diseases such as COVED-19. Necessary safety measures and precautions are also recommended in using this gas.

    Keywords: COVED-19, disinfectant, ozone, virus inactivation
  • Saedeh Ebrahimi, Saeed Kalantari, Soheil Rahmani Fard, Mitra Kohandel, Zahra Amiri, Yousef Alimohamadi, Sara Minaeian* Pages 91-98
    Background

    Despite the considerable advances in acquired immunodeficiency syndrome (AIDS) treatment and management, finding the cure for this disease has been hindered by emerging challenges such as virus resistance and treatment failures. The purpose of this study is to compare the cytokine profiles of patients with successful treatment and patients with unsuccessful treatment to gain a better understanding of treatment failure mechanisms.

    Methods

    Sixty-nine human immunodeficiency virus (HIV) positive patients who were referred to the west health center of Tehran between September 2018 and March 2021 were included in this study. Blood CD4+ cell count and viral load was measured using the flow cytometry and quantitative real-time polymerase chain reaction (RT-qPCR) methods respectively. Based on the viral load test results patients were divided into successful treatment (viral load<200 copies/ml, n=36) and unsuccessful treatment (viral load>200 copies/ml, n=33) groups. Subsequently, tumor necrosis factor-α (TNF-α) and interleukin-10 (IL-10) serum levels were measured using the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method.

    Results

     Analysis of data revealed that there was no difference in demographic data, medical history and clinical laboratory test results between the study groups. Elisa test results showed that serum TNF-α levels were significantly higher in the unsuccessful treatment group compared to the successful treatment group (10.43±10.17 vs 5.37±5.25, P=0.01) but no differences were observed in IL-10 levels between the study groups. Furthermore, age and sex-adjusted linear regression models showed that non-nucleoside reverse-transcriptase inhibitors (NNRTI)-based treatment regimen is positively associated with serum IL-10 levels in patients with unsuccessful treatment (B coefficient 10.88 (95% CI: 1.32-20.45), P=0.03). Moreover, based on the results of the linear regression models, no relationship between HIV viral load and serum IL-10 and TNF-α level was observed.

    Conclusion

    Results of this study showcased the importance of TNF-α in disease progression and treatment failure. Further future studies regarding this relationship can provide vital information in AIDS treatment research.

    Keywords: HIV, highly active antiretroviral therapy, interleukin-6, tumor necrosis factor-alpha
  • Mehdi Alemrajabi, Seyed Hamze Musavi, Behrouz Seydi Majd, Tayeb Ramim* Pages 99-107
    Background

    Supralevator abscesses make up to 9% of all cryptoglandular abscesses. Given that platelet-rich fibrin accelerates tissue growth and reduces infection, it seems necessary to investigate its effect on the healing of fistula wounds because it can accelerate the healing of morbid wounds and reduce its effect on recurrence.

    Methods

    The study was performed as a single-blind clinical trial in patients who were referred to the surgical clinic of Rasoul Akram Hospital (PBUH), with the approval of the supralevator collection. Before surgery, Wexner Score were identified in patients who underwent surgery, and the entire path of fistulas and cavities was identified. Clinical outcomes were monitored one day after surgery for up to two months once a week, then every month until complete recovery, and then six months after surgery. After the operation, the patients were examined for recurrence, until the PRF was absorbed, the dressing of the operation site was performed only with normal saline, and the patients were on a low-residue diet so that they could not excrete as much as possible.

    Results

    10 people participated in the final analysis. The mean age of patients was 33.20 years (26-46 years). Three patients had a history of perianal abscess surgery, two patients had a history of fistula surgery and 1 patient had a history of Fisher surgery. The mean closing time of the cavity was 14.2 days (10-22 days). Two patients (20%) had a fever and two patients (20%) had a surgical site infection. Bleeding and recurrence were not observed in any of the patients. The mean preoperative Wexner score was 0.80±0.76 Which decreased to 0.68±0.50 postoperatively (P=0.045).

    Conclusion

    Finally, the findings of the study showed that the use of PRF to repair a complex fistula is a method that can be easily repeated with minimal side effects and can heal wounds caused by fistulas with supralevator collection. This treatment can play an important role in the treatment of complex fistulas that have moderate or extensive involvement with the sphincter, or the occurrence of fistulas with sphincter dysfunction.

    Keywords: fistula, platelet-rich fibrin, recurrence, treatment
  • Milad Jalilian, Iraj Abedi*, Mohammadreza Sharifi Pages 108-113
    Background

    Magnetic resonance imaging (MRI) is a non-invasive imaging technology that shows detailed anatomical and pathological images. It is often used for disease detection, diagnosis, and treatment monitoring, in particular with neurodegenerative diseases, such as Multiple sclerosis (MS), Alzheimer's and amyotrophic lateral sclerosis. However, conventional MRI provides only qualitative information and cannot distinguish between myelin and axon destruction. One of the new methods in early detection for axonal injury is the DTI sequence, which can be used to observe and quantify the various dimensions of these plaques, including the direction of diffusion and average diffusion. In other words, in DTI, quantitative data from the image helps to estimate the physiological and pathophysiological information of plaques in the brain. This study aimed to investigate the relationship between DTI parameters including FA, MD, RD, AD, axon injury and severity of clinical symptoms in patients with MS.

    Methods

    This is a cross-sectional control case study that was performed in Isfahan Milad Hospital from December 2020 to August 2021. DTI imaging was performed on 41 patients with MS and 41 normal individuals, and DTI indices including fractional anisotropy (FA), mean diffusivity (MD), axial diffusivity (AD), and radial diffusivity (RD) in different areas of the brain were evaluated. A visual analog scale (VAS) was used to assess the severity of clinical symptoms in patients. The relationship between DTI indices and the severity of clinical symptoms and axon injury was analyzed by the Kolmogorov-Smirnov test.

    Results

    Correlation analysis showed that there is a significant correlation between DTI sequence parameters and the VAS visual analog scale (P˂0.05) and according to the positive values of the correlation coefficient, there was a positive and significant relationship between VAS and the mentioned parameters and with increasing parameters. The DTI sequence of the Visual Analog Scale (VAS) was significantly increased.

    Conclusion

    Indicators obtained from the DTI sequence can be used in the prognosis of the disease and the estimation of the severity of clinical symptoms during the patients' involvement.

    Keywords: diffusion tensor imaging, magnetic resonance imaging, multiple sclerosis
  • Nasim Vahidfar, Mahdieh Parvizi, Marzyehsadat Peyman, Hana Safar, Saeed Farzenehfar, Mehrshad Abbasi* Pages 114-119
    Background

    Labeled leucocytes could be used for localization of infection foci after surgeries or in inflammatory diseases including inflammatory bowel diseases. Extraction of leucocytes needs 10% Hetastarch which is not available in Iran. We provide a method employing multiple centrifuges to extract and label leucocytes with Tc-HMPAO.

    Methods

    The study was conducted from April to June 2018 in the Nuclear Medicine Unit of Valiasr Hospital. Leucocytes were extracted from a 60 ml blood sample anticoagulated with Acid-citrate-dextrose through four-step centrifugation as below: 1-whole blood was centrifuged at 1k cycle per minute (CPM) for eight minutes to precipitate red blood cells (RBC). Supernatant including RBC free plasma, WBC, and platelet was extracted for the next step. 2-WBC was precipitated at 1.8k CPM for five minutes and platelet-rich plasma (PRP) as supernatant. 3- PRP was centrifuged at 3k for five minutes and cell-free plasma (CFP) was extracted as supernatant, and 4- precipitate WBS at step two was washed with saline and centrifuged at 0.5k CPM to achieve washed WBC. Then the leucocytes were labeled with 40 mCi Tc-HMPAO through 15 minute incubation at 37-38 degrees centigrade. The extra free pertechnetate was eliminated using two additional centrifugation steps as follows: 1-0.5k CPM for five minutes to dispense free pertechnetate, and 2-0.5 for five minutes to achieve high radiochemical purity labeled WBC. Finally, the labeled WBC was re-suspended in CFP and reinjected to the patient. Imaging at 2-4 hours was done. The pathology and imaging of labeled WBC distribution are reported

    Results

    No RBC was detected in microscopy. The majority of the leucocytes were lymphocytes with rare accompanying platelets. The radiolabeling efficiency of the procedure was higher than 40%. The viability test indicated more than 80% of viable cells. The radiochemical purity of the final product was more than 95%. Two to four hours after injection, low background images were acquired. The liver and spleen were target organs with low-grade urinary, thyroid, and GI activity.

    Conclusion

    Employing multi-stage centrifugation, Tc-HMPAO labeled leucocyte scan could be efficiently performed.

    Keywords: centrifugation, diagnostic imaging, leukocytes, technetium Tc 99m exametazime
  • Leila Shirani-Bidabadi*, Abass Aghaei-Afshar, Saeideh Kazemi, Ismaeil Alizadeh, Moghadameh Mirzaee, MohammadAmin Gorouhi Pages 120-127
    Background

    Head lice is one of the threats to public health in advanced and developing societies. In previous studies in Kerman Province, the rate of head lice infection was reported to be 3.8%. The aim of this study was to determine the prevalence of head lice infection among female students of elementary schools of Kerman, and to identify the factors involved.

    Methods

    This study was a descriptive cross-sectional study from September 2019 to March 2019. The statistical population in the present study was female students from first to sixth grade of elementary school in districts one and two of Kerman. In selected schools, 2850 female students were examined by census. 179 people were randomly selected from different classes and after the examination; a questionnaire was completed for each of them. The extracted data were analyzed using univariate and multivariate logistic regression tests. Odds Ratio was analyzed with 95% confidence (at the level of P<0.05).

    Results

    Female students whose mothers were illiterate were 3.51 times more likely to develop head lice. Students who bathed once a week were 0.03 times more likely, and those who shared personal items were 3.6 times more likely to develop the disease.   In terms of father occupation, the highest incidence of head lice among the subjects was 8 people (66.7%) related to people whose father job was free and the lowest was related to other occupations of 4 people (33.4%). There was no significant relationship between     father's job and head lice infection in the subjects (P=0.061).

    Conclusion

    The results of this study indicate the high infection rate of head lice in elementary school students of Kerman. This high level of infestation can cause more contamination among female students consequently, and may cause students to drop out of the school. Serious attention to reducing this infection by holding educational classes for school principals and teachers, as well as parents, seems necessary.

    Keywords: elementary school, head lice, Iran, Kerman
  • Laya Amoozadeh, MohammadTaghi Beigmohammadi* Pages 128-134
    Background

    The decision to extubate the patient is crucial and challenging. The use of corticosteroids to reduce airway edema and extubation failure in intensive care patients is debatable.

    Methods

    In an observational prospective cohort study from April 2021 to July 2021, 110 patients undergoing head and neck surgery at Imam Khomeini Hospital's special wards were enrolled. Inclusion criteria: Patients undergoing head and neck surgery. Exclusion criteria: previous corticosteroid use, presence of tracheostomy tube, history of head and neck surgery. The intervention group (n=55) received intravenous dexamethasone 8 mg three times a day for the first 24 hours and 4 mg twice a day for the next 24 hours. The control group did not receive any corticosteroids (n=55). All the patients were weaned with the same protocol, including pressure support ventilation with pressure support 6-8 cm H20 and PEEP <5 cm H2o and FIO2 ≤0.4 for 1-2 hours without respiratory distress, hypoxia, tachycardia, and diaphoresis. Before extubation, the cuff leak test was done for all the patients with the cut-off point of 110 ml. The Chi-square or Fisher's exact test was performed for categorical variables, and a t-test was used to describe the quantitative variables. P-values less than 0.05 were considered statistically significant.

    Results

    The mean age was 52.1±14.1, and there was no difference between the two groups. Demographic characteristics, including sex, body mass index, duration of surgery, kind of intubation, and Acute Physiology and Chronic Health Evaluation (APACHE) II score, were not significantly different. The length of stay in the intensive care unit in the dexamethasone group was significantly longer than the control group (104 vs. 79-hour, P=0.001, CI 95%: 10.995-40.878). The rate of failure in extubation and postoperative stridor was not significantly different between the two groups (P=0.237).

    Conclusion

    Dexamethasone usage seems not to be effective in reducing airway edema, and its routine use is not recommended in reducing stridor after endotracheal tube removal.

    Keywords: dexamethasone, extubation, intensive care, laryngeal edema
  • Maryam Noohi, Seyed Hesam Seyedin*, Rouhollah Zaboli, Samaneh Ghods, Leila Najafi Pages 135-142
    Background

    Health & Well-being is one of the most important fundamental human requirements and the main indicators of development and social welfare. However, with rising health costs and unlimited needs and dwindling health system resources, it is necessary to rethink new remedial behavior. Paraclinical services are an important and costly part of health services, it appears crucial to understand the elements that influence them.

    Methods

    This is a qualitative study that has been designed & performed from 23rd September 2019 to 23rd September 2021 through face-to-face interviews with selected experts. The project has been approved by the institutional review board of Islamic Azad University, Semnan branch through ethical registration codes as IR.IAU.SEMNAN.REC.1399.014. The first stage was to identify the dimensions and components affecting paraclinic services offered at Iran Social Security Organization (SSO) clinics & hospitals. A semi-structured questionnaire was prepared. The interview has been arranged with SSO managers, experts and officials and finally analyzed through the thematic analysis method.

    Results

    Doing qualitative research and conducting thematic analysis, paraclinical services were classified into three categories: input, process, and outcome. The inputs  category had 5 organizing themes including paraclinical structure, human resource empowerment, cost management, social responsibility and service purchasing. The processes consisted of four themes: organizing the acceptance and delivery of services, monitoring and evaluating implementation, interdisciplinary coordination, applying innovation, and creativity in service delivery. Finally, outputs included three themes: organizing disease prevention and health promotion, gaining a competitive advantage, and reducing health costs.

    Conclusion

    According to the study's findings, to purchase or rationally use paraclinical services, it is necessary to know the dimensions and components that affect them. Managers of the social security organization are urged to lay a greater focus on employee empowerment, the employment of innovative approaches, and interdepartmental collaboration to enhance paraclinical service supply. Additionally, they may better fulfill their social duties and enhance their workers' health services by monitoring and evaluating executive actions.

    Keywords: health systems, health services, paraclinic services, social security organization
  • Iraj Nazari*, Seyed Massoud Mousavi, Hossein Minaei Turk, Davoud Fateminia Pages 143-152
    Background

    The use of the traditional method for saphenous vein harvesting is associated with wound complications and not on-time patient mobilization. This has caused the improvement of minimally invasive vein harvesting techniques, together with general bridging. This study was designed to compare the therapeutic results of large saphenous vein harvesting with conventional and standard bridging techniques for lower extremity vascular reconstruction in patients with chronic lower extremity ischemia.

    Methods

    In this randomized clinical trial study, 66 patients with chronic lower extremity ischemia were randomly divided into two groups: large saphenous vein harvesting by conventional technique (continuous longitudinal incision) (n=30) and standard Bridging technique (small and multiple incisions) (n=36). Pain score (VAS), graft patency, wound complications, surgery results and patient satisfaction was recorded. The follow-up period was six months. (IRCT20190511043562N1).

    Results

    Graft patency (P=0.353), and Amputation-free Survival (P=0.397) did not show a significant difference between the two groups. Changes in pain score at rest (P=0.846) and movement (P=0.380) at different times did not show a significant difference between the two groups. One week after the operation, the incidence of infection in the bridging technique showed a significant decrease (P=0.045). During the six months of follow-up, the wound healing rate, ischemic pain relief, and claudication improvement were better in the bridging technique but did not show a significant difference with the conventional technique (P<0.05). Patient satisfaction was higher in the bridging technique but did not show a significant difference between the two groups (P<0.05).

    Conclusion

    It seems that the use of the bridging technique in venous resection large saphenous vein harvesting is associated with reducing wound complications and pain, reducing the length of hospital stay, increasing the speed of wound healing, and improving patient satisfaction. The duration of graft patency and Amputation-free Survival were similar in the two groups. We believe that each technique has advantages and disadvantages that should be considered by the patient and surgeon when choosing a surgical procedure.

    Keywords: chronic limb-threatening ischemia, saphenous vein, treatment outcome
  • Saeedeh Parvaresh, Mahin Eslami Shahrbabaki, Elaheh Hayatbakhsh, Maedeh Jafari, Fatemeh Karami Robati* Pages 153-158
    Background

    Tic disturbances are a group of developmental neurological disorders that often occur in childhood because of abrupt and automatic constrictions of muscles. This study aimed to evaluate the serum levels of 25-hydroxyvitamin D in children with a tic disorders.

    Methods

    This present case-control research was performed on 63 children with tic disorders and 63 children who were healthy and were referred to Besat clinics in Kerman, Iran from October 2019 to October 2020. The clinical information of patients with tic disorders was collected using a questionnaire. Serum vitamin 25(OH) D3 levels were assessed in patients with tic disturbances after identifying tic disorder.

    Results

    In the group of children with tic disorders, the highest number of patients were girls and in the group of children who were healthy, the highest number of patients were girls. The average age of patients in the case group was 10.37±0.31 years old and the average age of patients in the control group was 10.06±0.41 years old. The average age difference between the children with tic disorders and healthy children was not statistically significant (P=0.971). The average body mass index (BMI) in the case group was 16.98±0.35 and the average BMI in the control group was 16.0±84.56. The average body mass index difference between the children with tic and healthy children was not statistically significant (P=0.838). The mean serum Vit 25(OH) D3 levels in the control group were higher than the average serum level of vitamin D in the case group. The mean serum vitamin D level difference between the children with tic disorders and healthy children was statistically considerable (P=0.036).

    Conclusion

    The results showed that the average serum level of vitamin D in children with tic disorders was significantly lower than in children who were healthy. To investigate and confirm this relationship, more long-term studies with a larger number of patients are needed.

    Keywords: children, iran, tic disorder, vitamin D
  • Amir Hosein Mosadeghrad* Pages 159-160