فهرست مطالب

دین و ارتباطات - سال بیست و هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه دین و ارتباطات
سال بیست و هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حامد آثاری*، محمدهادی همایون صفحات 375-403

    این پژوهش به مطالعه مفهوم «صمیمیت» در اجتماع منزلی به عنوان رمز «اثربخشی ارتباطات خانوادگی» و کمک گرفتن از این مشخصه برای اثربخشی دیگر انواع ارتباطات در اجتماع مدنی انسانی می پردازد. در این مقاله با کمک گرفتن از روش تحقیق تحلیلی استنتاجی نسبتی میان مفهوم «صمیمیت» در اندیشه اندیشمندان حوزه مطالعات خانواده، با مفهوم «ارتباطات تراکنشی» از منظر اندیشمندان علوم ارتباطات و معارف قرآنی و روایی درباره «خانواده» برقرار شده است. ابتدا از منظرگاه «ارتباطات تراکنشی» که از جمله کامل ترین منظرگاه های مطالعه «ارتباطات انسانی» است به مفهوم «صمیمیت» به عنوان اصلی ترین مشخصه «ارتباطات خانوادگی» توجه شده است و فرایند «تراکنش صمیمیت» و در نتیجه حاکم شدن روح صمیمیت در «ارتباطات خانوادگی» بر آن اساس توضیح داده شده است. سپس نسبت آن با مفهوم قرآنی «مودت» مورد مداقه قرار گرفته است و «اثربخشی ارتباطات خانوادگی» در سایه «تراکنش صمیمیت» و «تراکنش مودت» مورد تعلیل واقع شده است. در ادامه راهکار اثربخشی ارتباطات در اجتماع مدنی، تعمیم این دو خصیصه «ارتباطات خانوادگی» به دیگر «ارتباطات اجتماعی» و تشکیل «خانواده گسترده ایمانی» معرفی شده و مفاهیم «ابوت اجتماعی»، «بنوت اجتماعی» و «اخوت اجتماعی» تبیین شده است.

    کلیدواژگان: ارتباطات خانوادگی، ارتباطات تراکنشی، تراکنش صمیمیت، تراکنش مودت، ارتباطات اثربخش اجتماعی، خانواده گسترده ایمانی، ابوت اجتماعی، بنوت اجتماعی، اخوت اجتماعی، سپهر ارتباطی، سپهر معنایی
  • محمد غفوری فر*، علیرضا حسینی، مهناز قصابی صفحات 405-433

    با وجود نقش و اهمیت بسزایی که زبان یا ارتباط کلامی در تداوم حیات فردی و اجتماعی ما انسان ها دارد، ارتباطات انسانی محدود به ارتباط کلامی نمی شود، بلکه بخش چشمگیری از ارتباطات انسانی از طریق ارتباط های غیرکلامی صورت می پذیرد و شمار زیادی از مفاهیم ارتباطی در تعامل های فردی و عمومی از طریق مکث ها، نگاه ها، اشاره ها، حالت های چهره وغیره مبادله می شود. علاوه بر تجلی ارتباط غیر کلامی در ساحت اجتماع، شاهد توجه متون ادبی و دینی به این ابزار ارتباطی نیز هستیم. چه بسا پیام هایی که افراد با نگاه ها، حالات چهره و ژست ها منتقل می کنند، در متون ادبی به درک و فهم خواننده از متن کمک می کند. خطبه های نهج البلاغه از جمله متونی دینی و ادبی ارزشمندی است که شایستگی بررسی از منظر ارتباطات غیر کلامی را دارد. این پژوهش در تلاش است تا عناصر ارتباط غیرکلامی در خطبه های نهج البلاغه و میزان انسجام این عناصر با مفاهیم مورد نظر حضرت را با روش توصیفی تحلیلی مورد بررسی قرار دهد و از این منظر تحلیلی زیبا از خطبه های نهج البلاغه ارایه کند. نتایج پژوهش نشان می دهد زبان چشم و دست، کارآمد ترین و پربسامد ترین انواع ارتباط غیرکلامی به کار رفته در خطبه های نهج البلاغه است و کارکرد این نوع ارتباط در خطبه های نهج البلاغه برای انتقال پیام های اخلاقی، تربیتی و کشف پیام های نهفته در متن، سهم بسزایی داشته است.

    کلیدواژگان: ارتباطات غیرکلامی، زبان بدن، نهج البلاغه، پیام برون زبانی
  • مصطفی حیدری هراتمه* صفحات 435-458
    هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر نقش مذهب در تعیین اندازه دولت است. بدین منظور مدل ساده اقتصادی سیاسی با پیروی از مطالعه آذی و اهرنبرگ (1975) مبتنی بر مطالعه ملتزر و ریچارد در نظر گرفته شده است و مذهبی بودن به عنوان شدت رضایت حاصل از کمک های خیریه برای کالاهای عمومی مدل سازی شد که در آن هرچه افراد مذهبی تر باشند، رضایتی که از اعانه های داوطلبانه کسب می کنند، بیشتر است. افراد مذهبی در مقایسه با افراد سکولار به منظور صرف قسمت بزرگ تری از درآمدشان برای اعانه های داوطلبانه به سطوح پایین تر مالیات رای می دهند؛ بنابراین فرایند سیاسی منجر به کاهش اندازه دولت در کشورهای مذهبی تر و به معنای سطوح پایین تر هزینه برای کالاهای عمومی و بازتوزیع است. نتایج تحقیق نشان داد: کشورهای دارای سطح بالاتری از اعتقاد به زندگی پس از مرگ (مذهبی تر) تمایل به داشتن سطح بالاتر بار مالیاتی دارند؛ بنابراین اندازه دولت کاهش پیدا می کند. همچنین کشورهای مذهبی تر، نسبت هزینه دولت به تولید ناخالص داخلی کمتری خواهند داشت که به معنای کاهش اندازه دولت خواهد بود. ازسوی دیگر، کشورهای دارای سطح بالاتر اعتقاد به زندگی پس از مرگ (مذهبی بودن) سطح پایین تری از پرداخت های انتقالی دارند که به معنای اندازه کوچک تر دولت خواهد بود. در نهایت می توان گفت کشورهای مذهبی تر سطوح پایین تری از مالیات و هزینه دولتی داشته باشند و در مقابل انتظار می رود اندازه دولت در کشورهای مذهبی تر کوچک باشد؛ بنابراین مذهب و هزینه رفاهی دولت به نوعی مکانیسم های جایگزین برای تامین بیمه اجتماعی محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: مذهب، اندازه دولت، شایستگی رستگاری، اعتقاد به زندگی پس از مرگ
  • عبدالکریم خیامی*، سید جمال الدین حسینی، لیلا عباد اردستانی صفحات 459-479
    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی مسایل صداوسیما در تعامل با رسانه های جدید است. بدین منظور پژوهشگر ضمن مطالعه منابع و اسناد مرتبط، برای دست یافتن به پاسخی برای پرسش اصلی پژوهش، به مصاحبه کیفی نیمه ساختاریافته با تعدادی از مدیران و کارشناسان حوزه فضای مجازی و سیاست گذاری صداوسیما، اساتید و کارشناسان دانشگاهی حوزه ارتباطات و رسانه و مدیران و کارشناسان فعال در عرصه فضای مجازی پرداخته است. در این پژوهش از روش تحلیل مضمون استفاده شده است و طی سه مرحله کدگذاری توصیفی، تفسیری و یکپارچه سازی، سیزده مسئله در پنج بخش مسایل مدیریتی، مسایل ناشی از تغییرات محیطی، مسایل مرتبط با قوانین و مقررات، مسایل ناشی از نوع رویکرد و نگاه به فضای مجازی، و مسایل ناشی از ضعف دانش و تخصص شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: رسانه های جدید، سیاست گذاری رسانه ای، صداوسیما، تعامل، مسئله شناسی
  • کریم خان محمدی*، علی اکبر شاملی صفحات 481-501

    ورود، فراگیری و دردسترس بودن شبکه های اجتماعی موجب بروز آسیب‏ های متعددی به نوجوانان و جوانان و سبب بروز مشکلاتی در عرصه خانواده شده است. ین آسیب‏ ها مستقیم بر نوجوانان و جوانان تاثیر می‏ گذارند که از آن جمله می‏ توان به کلاه‏برداری، هک، ارتباط با افراد ناسالم و ارتباط با جنس مخالف اشاره کرد. خانواده محلی امن برای تمام اعضاست که وظیفه دارد آسیب‏ های شبکه ‏های اجتماعی را به حداقل برساند. در موارد بسیاری، حفظ فرزندان از خطرات احتمالی این شبکه ها با رصد و کنترل آنان امکان پذیر است و این رصد و کنترل بدون اجازه، از مصادیق نقض حریم خصوصی فرزندان به شمار می ‏رود. تفکر در مورد مرزبندی حریم خصوصی از یک ‏سو و حفظ امنیت و آرامش خانواده ازسوی دیگر موجب شده است تا تعارضی میان این دو وظیفه یعنی حفظ امنیت و عدم ‎نقض حریم خصوصی ایجاد شود. این مقاله با روش توصیفی ‎ تحلیلی و با رجوع به منابع اصیل اسلامی در پی پاسخ به این پرسش است که آیا خانواده می‏ تواند برای حفظ امنیت خود به سیستم کاربران نفوذ و اطلاعات و ارتباطات آن ها را رصد کند یا خیر؟ مقاله حاضر این یافته را به دنبال داشت که به ‎علت مصالح بیشتر (مصلحت اخروی و تعداد افراد)، مطابقت با اهداف اخلاقی و حفظ آبروی افراد، حفظ امنیت خانواده و خود کاربر اصل اخلاقی اهم است.

    کلیدواژگان: خانواده، اخلاق، شبکه های اجتماعی مجازی، رصد، کنترل
  • علی رحیمی، فاطمه عزیزآبادی فراهانی*، محمود عزیزی صفحات 503-533
    برگزاری جشنواره های فیلم که هرساله با عنوان و موضوع خاصی در سراسر دنیا برگزار می شوند، در درون خود موقعیت های خاصی را برای شرکت کنندگان از کشورهای میزبان و میهمان فراهم می سازند. در این رویداد جهانی، دست اندرکاران تولیدات سینمایی و بخشی از مخاطبان حرفه ای و آماتور این امکان را می یابند تا ضمن تماشا، تحلیل و اهدای جوایز، به بحث و تبادل نظر بپردازند. در مقاله حاضر، فرصت ها و تهدیدها و نقاط قوت و ضعف پیش روی سینمای جمهوری اسلامی ایران در جشنواره های بین المللی فیلم که بخشی از دیپلماسی فرهنگی است، بررسی شده است. بدین منظور با استفاده از روش دلفی و مصاحبه با کارشناسان، پرسش نامه ای تنظیم و پس از دو مرحله پاسخ گویی و جمع آوری و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بالای7 از بین 123 نفر و تحلیل آن با روش SWOT به شناخت موارد یادشده انجامید که نشان داد جشنواره ها با هشت فرصت و هشت تهدید روبه رو هستند و همچنین سینمای ایران دارای 16 نقطه قوت و 15 نقطه ضعف است. در ادامه برای استفاده و بهره برداری از این موقعیت ها چندین پیشنهاد عملیاتی ارایه شده است که با توجه به دیپلماسی فرهنگی سینمای ایران و پیشینه فرهنگ اسلامی و آنچه امروزه در حال انجام است، تحلیل شده اند.
    کلیدواژگان: جشنواره های فیلم، فرصت ها، تهدیدها، دیپلماسی فرهنگی، چانه زنی فرهنگی
  • فروغ رحیمی*، مریم جهانگیری صفحات 535-567

    پهدف پژوهش حاضر مصورسازی مقالات ادیان توحیدی یا ابراهیمی شامل سه دین اسلام، مسیحیت و یهودیت به منظور کشف و دیداری سازی موضوعات مورد تاکید در پژوهش های دینی است. نوع پژوهش حاضر کاربردی با رویکرد علم سنجی است که با استفاده از روش تحلیل هم واژگانی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل مقاله های مرتبط با هریک از ادیان مذکور است که در طول قرن بیست ویکم در پایگاه وب علوم نمایه شده اند. یافته ها نشان داد چهار خوشه شکل گرفته در حوزه اسلام بر سنت ها و تفکرات اسلامی، اسلام هراسی، تجارت و امور مالی از منظر اسلام، و کشورهای اسلامی تاکید دارد. استفاده از بستر رسانه های اجتماعی در بازتاب اسلام ناب ضرورت می یابد. در همین راستا پژوهش های اسلامی به لحاظ بازتاب در رسانه های اجتماعی و استنادهای دریافتی مورد بررسی بیشتر قرار گرفتند. یافته ها نشان داد از 27143 مقاله نمایه شده مرتبط با پژوهش های اسلامی در وب علوم، 4829 مقاله در 16 رسانه اجتماعی بازتاب داشته اند. فعال ترین کاربران توییتر، فیسبوک، رسانه های خبری و اسناد سیاسی از کشورهای امریکا، انگلستان و استرالیا هستند. از میان کشورهای مسلمان، کاربران اندونزیایی فعال ترین کاربران هستند. ایران از نظر تعداد مقاله ها در رتبه هشتم قرار دارد. نمره آلتمتریک اثرگذارترین مقاله های داخلی و خارجی برابر با 768 و 73 است که اولی به موضوع اسلام هراسی و دومی به روزه داری پرداخته است.

    کلیدواژگان: مصورسازی، پژوهش های اسلامی، یهودیت، مسیحیت، رسانه های اجتماعی، دگرسنجه های آلتمتریک
  • ادریس راموز*، حسین شرف الدین صفحات 569-607
    غریزه جنسی را می توان پیشران و نقطه عزیمت فرایند معناسازی در اجتماع انسانی قلمداد کرد؛ ازهمین رو معناسازی، تعامل و بازتولید امر جنسی در ارتباط با سایر ابعاد و ساختارهای نظام اجتماعی (فرهنگ، مذهب، اقتصاد، سیاست، حقوق، آموزش، رسانه و...) ازیک سو می تواند به نظم اجتماعی و ازسوی دیگر به آشفتگی و اضطراب اجتماعی منتهی شود. همین موضوع باعث شده است تا رویکردها و گفتمان های متفاوتی حول آن شکل گیرند؛ گفتمان هایی که تغییرات فرهنگ جنسی را در لایه ها و محورهای گفتمانی خود تحلیل می کنند و در تعامل و مواجهه با تغییرات آن، راهبردهایی متناسب با گفتمان خود پیشنهاد می دهند. در نوشتار حاضر تلاش شده است با استفاده از روش عملیاتی تحلیل گفتمان (پدام)، بیانات مقام معظم رهبری به عنوان یک متفکر اجتماعی درباره تغییرات فرهنگ جنسی جامعه ایران، صورت بندی گفتمانی شود، زیرا هر گفتمان تغییرات فرهنگ جنسی را ناظر به تاثیر عوامل، اهداف و راهبردهای مشخصی تحلیل می کند. در این پژوهش، چهار محور گفتمانی ناظر به مولفه های معنایی و علل و عوامل تغییرات فرهنگ جنسی جامعه ایران کشف و صورت بندی شده است. بر این اساس پویایی فرهنگ جنسی، خلا نظری و سیاستی، تهاجم فرهنگی جنسی و مقابله با تهاجم جنسی به منظور سامان مندی فرهنگ جنسی از محورهای گفتمانی مقام معظم رهبری است.
    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، تغییرات فرهنگ جنسی، صورت بندی گفتمانی، تهاجم فرهنگی
  • محمدحسین شاه آبادی*، حسین بستان نجفی صفحات 609-627

    اهمیت خانواده از دیرباز حتی در جوامع لجام گسیخته غربی و شرقی امری مهم و بدیهی بوده است، اما به نظر می رسد خانواده امروزی دستخوش تغییراتی شده است؛ به طوری که در خانواده های مدرن نقش خانواده ها در ازدواج بسیار حداقلی شده است. در خانواده سنتی نیز خانواده ها و به ویژه پدر بیشترین نقش را داشتند و دختر نقش بسیار کمی ایفا می کرد. او باید منتظر خواستگاران می ماند و اگر خواستگار مطلوبی نمی آمد یا باید خانواده نامطلوب خود را تشکیل می داد یا تجرد را برمی گزید و در این بین نظر پدر نقش اساسی داشت. بر این اساس، مقاله حاضر به دنبال این پرسش است که آیا کنشگری زن در تشکیل خانواده رجحان دارد یا نه؟. این مقاله با بررسی منابع دینی به «اثبات رجحان انتخاب گری زن با کمک گرفتن از منابع دینی» می پردازد و پس از آن «رجحان انتخاب گری زن با استفاده از نظریات علوم اجتماعی» را اثبات می کند که عبارتند از: ادله ارتباطی (کنش ارتباطی هابرماس)، عقلی (تلازم حق و تکلیف)، تربیتی (رابطه مربی و متربی) و اقتصادی (نظریه تطبیق) و در نهایت به این نتیجه می رسد که در شرایط امروز جامعه، کنشگری زن در تشکیل خانواده نسبت به روش سنتی و مدرن رجحان دارد. در پایان نیز با بررسی آسیب ها، الگوی مطلوب کنشگری زن در تشکیل خانواده را براساس «انتخابگری توسط دختر» و «خواستگاری توسط پسر» پیشنهاد می دهد.

    کلیدواژگان: انتخابگری، کنشگری زن، ازدواج، تشکیل خانواده، خانواده پایدار
  • محمدجواد محسن زاده، حسن درزبان رستمی*، داود صفایی، سید محمود نجاتی حسینی صفحات 629-652

    پژوهش با هدف شناسایی نقش شبکه های اجتماعی در باورپذیری مذهبی جوانان تهران مطالعه موردی مراسم اربعین انجام شده است. در بخش کمی جامعه آماری شامل دو گروه از جوانان ساکن شهر تهران عضو شبکه های اجتماعی تلگرام و اینستاگرام هستند شامل افرادی که در مراسم پیاده روی اربعین سال 1398 شرکت کرده اند و گروهی که شرکت نکرده اند. در نهایت نتایج حاصل از توزیع پرسش نامه در بین 388 نفر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. در بخش کیفی جامعه آماری شامل روزنامه نگاران، پژوهشگران حوزه عاشورا و کارشناسان مسایل مذهبی و دینی است که پس از مصاحبه با 11 نفر، اشباع نظری حاصل شده است. یافته های کمی نشان دهنده اثرگذاری و ارتباط مستقیم و معنادار در میزان استفاده از شبکه های اجتماعی توسط جوانان تهران و آگاهی، اعتقاد و افزایش عواطف دینی آنان نسبت به شرکت در مراسم اربعین است. نتایج بخش کیفی پژوهش بیانگر جلب توجه جهان به عظمت قیام و فلسفه ایستادگی امام سوم شیعیان است.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، تلگرام، اینستاگرام، باورپذیری مذهبی، مراسم اربعین حسینی
  • علیرضا هاشم زادگان*، علی غلامی صفحات 653-677
    اینترنت به رغم مزایا و فرصت هایش، برای کلیه کشورها به ویژه ایران که ویژگی های منحصربه فرد فرهنگی، دینی و سیاسی دارد، آسیب هایی نیز به همراه دارد. یکی از راه های مقابله با این آسیب ها، پالایش (فیلترینگ) است که از بدو ورود اینترنت به کشور، به شکل جدی دنبال شده است. بررسی ابعاد مختلف نظام پالایشی جمهوری اسلامی ایران نشان می دهد با «یک سیاست پالایش حداکثری» مواجهیم که البته در عمل به طور ناقص و حداقلی اجرا می شود. مبنای اتخاذ این سیاست استناد به برخی ادله فقهی از جمله «وجوب نهی از منکر»، «حرمت کتب ضاله» و «قاعده نفی سبیل» است که از آن ها جواز یا وجوب پالایش نتیجه گرفته شده است. پژوهش حاضر می کوشد استنادهای صورت گرفته به ادله فقهی را نقد و بررسی کند. این پژوهش نشان می دهد از میان ادله ، تنها وجوب نهی از منکر می تواند مبنای پالایش قرار گیرد که البته موفقیت آن در مرحله اجرا در گروی پیش بینی مقدمات و لوازمی است. مرور آثار و نتایج اتخاذ سیاست کنونی، حاکی از لزوم به روزرسانی این سیاست از باب «مصلحت» و «حفظ نظام» است. این پژوهش نشان می دهد جایگزین کردن یک سیاست حداقلی تر که به صورت کامل اجرا شود، از سیاست فعلی مطلوبیت بیشتری دارد. در این سیاست پیشنهادی، محدوده پالایش متناسب با نیاز عمومی بازتعریف می شود، بسترها و رسانه های داخلی توسعه می یابند و از ظرفیت خانواده ها برای حمایت از کودکان استفاده می شود. بررسی صورت گرفته اثبات می کند چنین تغییری از منظر فقهی با مانعی مواجه نیست.
    کلیدواژگان: پالایش اینترنت، فیلترینگ، پالایش فضای مجازی، وجوب نهی از منکر، حرمت کتب ضاله، قاعده نفی سبیل
  • مهدی یعقوبی*، علی اکبر فرهنگی، سید جمال الدین طبیبی صفحات 679-705

    درحالی که ذهنیت دانشی و اجتماعی جوامع دانشگاهی بیشتر روی مطالعه پارادایم های مدرن و پست مدرن مستقر است، در عرصه هنر و رسانه با سطح دیگری از آثار سینمایی مواجه هستیم که حاکی از بروز پارادایم متفاوتی از پارادایم های پیش گفته است و گزاره های نوینی را برای آینده های معنوی و فرهنگی جوامع بشری به تصویر می کشد. هنر با استمداد از رسانه، بازنمایی کننده و درعین حال متاثر از تفکر جهانی است که معانی و راه های ممکن نگریستن به جهان را پیش می نهد. این پژوهش درصدد بازنمایی نشانه های ماوراءالطبیعی پارادایم ترنس مدرنیسم در فیلم «پرسی جکسون و دزد صاعقه» ساخته کریس کلمبوس است. جست وجوی فراپیام فیلم، در چهارچوب نظریه تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف و با رویکرد پدام انجام شده است. به منظور شناسایی و صورت بندی مفاهیم و پیش فرض های ماوراءالطبیعی پارادایم ترنس مدرن، از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است. یافته های این پژوهش حاکی از ظهور قلمرو معنایی جدیدی برای انسان ذیل پارادایم ترنس مدرن در هزاره سوم است که به بارزترین شکل می توان تاثیر آن را در سینمای هالیوود مشاهده کرد.

    کلیدواژگان: ترنس مدرنیسم، تحلیل گفتمان انتقادی، جوامع آینده، فیلم پرسی جکسون، ماوراءالطبیعه
|
  • Hamed Asari *, MohammadHadi Homayoon Pages 375-403

    This Research Studies the Concept of “Intimacy” in Family as the Key of “Effectiveness of Family Communication” and to Take Advantage of This Characteristic to Make other Types of Communication more Effective in Human Society. In This Article, Using the Analytical-Deductive Research Method, we Have Integrated the Concept of “Intimacy” in the Thought of Family studies Scientists, the Concept of “Transactional Communication” from the Viewpoint of Communication Scholars and the Knowledge about “Family” Derived from Quranic & Hadith Teachings. In The Beginning, from the “Transactional Communication” Approach -which is one of the most Comprehensive Approach in the Study of “Human Communication” - the Concept of “Intimacy” has been Described as the Main Characteristic of “Family Communication”. Then “Transaction of Intimacy” as a Process and Establishing the Spirit of Intimacy in “Family Communication” as a Result have been Explained Accordingly. Then the Relation of this Concept with the “Mawaddah” as a Quranic Concept has been Analyzed and the Effectiveness of Family Communication in the Light of “Transaction of Intimacy” and “Transaction of Mawaddah” has been proved. Then, the Solution to the Effectiveness of Communication in Society, has known the Extension of these two Characteristics of “Family Communication” to other “Social Communication” and the Formation of an “Islamic Extended Family”. Then with the help of the Qur'anic Verses and Hadiths of Ahlul-Bayt (a.s.), the Concepts of “Social Ubuwah”, “Social Bunuwah” and “Social Ukhuwah” have been Explained.

    Keywords: Transaction of Intimacy, Transaction of Mawaddah, Effective Communication in Society, Islamic Extended Family, Social Ubuwah
  • Mohammad Ghafourifar *, AilReza Hosseiny, Mahnaz Ghassabi Pages 405-433

    An important part of everyday human communication is based on non-verbal language and a large number of communication concepts in interpersonal and public interactions through pauses, glances, gestures, facial expressions. And ... it is exchanged that it is called extra-linguistic actions. Non-verbal language is very important because it is the source of people's first perceptions of each other, and a large percentage of people's judgments about each other are based on facial expressions, movements, gestures, physical appearance, and so on.. Among the texts that deserve to be examined is the non-verbal language of the body, the sermons of Nahj al-Balaghah. These sermons are a treasure trove of Arabic literature that has attracted the attention of many thinkers and writers. This study tries to examine the elements of non-verbal language of the body in the sermons of Nahj al-Balaghah and the degree of coherence of these elements with the concepts intended by the Imam in a descriptive-analytical way and from this perspective to present a beautiful analysis of the sermons . Research shows that facial and hand movements are the most efficient and most common types of nonverbal communication used in Nahj al-Balaghah sermons. Non-verbal language of other body parts includes: face color, head movement and foot movement Be; The functions of the non-verbal language of the body in the sermons of Nahj al-Balaghah have been conscious and to convey moral and educational messages.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, sermons, non-verbal language (body language), functions, messages
  • Mostafa Heidari Haratemeh * Pages 435-458
    The purpose of this study is to investigate the effect of the role of religion in determining the size of government. For this purpose, a simple economic-political model was considered following the study of Azzi and Ehrenberg (1975) based on the study of Meltzer-Richard, and religiosity was modeled as the intensity of satisfaction from charitable donations for public goods, in which the more religious people are, the more satisfaction they get from voluntary donations. Religious people vote for lower levels of taxation than secular people in order to spend a larger portion of their income on voluntary  contributions. Thus, the political process leads to a reduction in the size of government in more religious countries, meaning lower levels of spending on public goods and redistribution. The "belief in life after death" index was considered a religious criterion, and for the size of the government, the tax burden indices and the ratio of government expenditures and transfer payments to GDP were considered. Data were collected for a period of 15 years (2018-2004) from the Statistics Center and the Central Bank of Iran and GMM and 2ls IV econometric models were used to analyze the data. The results showed: a) Countries with a higher level of belief in life after death (more religious) tend to have a higher level of tax burden, so the size of government is reduced. b) The variable of belief in life after death as a measure of religiosity has a negative and significant effect on the ratio of government spending to GDP as a measure of government size. Therefore, more religious countries will have a lower ratio of government spending to GDP, which would mean a reduction in government size. c) Countries with a higher level of belief in the afterlife (religion) have a lower level of transfer payments, which would mean a smaller size of government. Finally, it can be stated that more religious countries have lower levels of taxes and government spending. On the contrary, it is expected the size of government in smaller religious countries to be smaller. Therefore, religion and the cost of government welfare are considered as alternative mechanisms for providing social insurance.
    Keywords: religion, Government Size, Salvific Merit, belief in an after-life
  • Abdolkarim Khayami *, Seyyed Jamalaldin Hoseiny, Leila Ebad Ardestani Pages 459-479
    The main purpose of this research is to identify broadcasting (IRIB) issues for interaction with new media. For getting the answer to research main question, the researcher has qualitativeinterview «semi-structured» with 13 people from managers and experts in cyberspace areas and broadcast making policycollageprofessor and experts in communication and media, and actives in cyberspace areas in addition to study related areas herself. In the present research, the method of «Thematic analysis» has been used and in 3 coding descriptive, interpretive and integration steps, 13 issues in 5 parts of :1-management issues: «separation of policy making chains , technical,generation content and .... of organization in cyberspace area ⸴ organizational structural inefficiency for organization outside optimized management», 2- issues arising surroundingchanges «audience change features and backward oforganization reactioninto technology changing speed and new media content», 3- issues related to rules and regulation: «plurality of country cyberspace regulatoryand Ambiguity in defining the concept  ofacquisitiveaudio and videoand its’ responsible», 4- issues arising the weakness of knowledge and proficiency: «absence of managers and policy makers’ proficiency viewpoint to cyberspace, the weakness of personal and subsistentexperience of some managers and experts in using new media, absence of futurology and forecasting and also imperfect knowledge from economic and commercial dimensionsof cyberspace» 5- and issues arising approach and viewpoint to cyberspace:«analogue and broadcast’thinkingand viewpoint conquest in different areas, imagine cyberspace management as if its somethingengineering and technicaland doubt andassumingenemy to it»were identified.
    Keywords: new media, Media Policy, IRIB, interaction, identifying issue
  • Karim Khan Mohammadi *, AliAkbar Shameli Pages 481-501

    The arrival, learning and availability of social networks has caused many harms to adolescents and young people, and many of the harms of these networks have caused problems in the family. These injuries directly affect adolescents and young adults, including fraud, hacking, contact with unhealthy people, and contact with the opposite sex. The family is a safe place for all members to minimize the harm of social networks, but in many cases, it is possible to protect children from the potential dangers of these networks by monitoring and controlling children, and this Unauthorized monitoring and control is an example of a violation of children's privacy. Thinking about demarcating privacy on the one hand and maintaining family security and peace on the other hand has created a conflict between these two tasks, namely maintaining security and not violating privacy. This article uses a descriptive-analytical method and with reference to the original Islamic sources, seeks to answer the question of whether the family can monitor the intrusion into users' systems and their information and communications to maintain their security or not. ? The present article followed the finding that due to more interests (otherworldly interests and the number of people), compliance with moral goals and maintaining the dignity of individuals, maintaining family security and the user of the moral principle is ambiguous.

    Keywords: Family, ethics, Virtual Social Networks, observation, control
  • Ali Rahimi, Fatemeh Azizabadi Farahani *, Mahmoud Azizi Soldoz Pages 503-533
    Holding film festivals that are held every year with a specific title and theme around the world provide special opportunities for participants from host and guest countries. In this global event, opportunities are provided for those involved in film production and a part of professional and amateur audiences to watch, analyze and award awards. In this article, these opportunities are presented as opportunities and threats and strengths and weaknesses. Face to face, the cinema of the Islamic Republic of Iran has been studied in international film festivals, which are part of cultural diplomacy, and has analyzed each of them in terms of the situation they create. Therefore, in order to receive opportunities and threats and strengths and weaknesses created in these festivals by Delphi method and interviews with experts in this field, a questionnaire was prepared and after two stages of answering and collecting and calculating Cronbach's alpha coefficient above 7 out of 123 people and analyzing it. Using the SWOT method, it was possible to identify the mentioned cases, which showed that festivals face 8 opportunities and 8 threats, and also Iranian cinema has 16 strengths and 15 weaknesses. Continue to study more and identify these points and their impact on use and interest. Taking advantage of these situations, several operational proposals were made. These proposals have been analyzed in light of the cultural diplomacy of Iranian cinema and the background of Islamic culture and what is being done today.
    Keywords: Film festivals, opportunities, threats, Cultural diplomacy, cultural bargaining
  • Forough Rahimi *, Maryam Jahangiri Pages 535-567
    Introduction

    The present study aims to visualize the research articles on monotheistic/Abrahamic religions‎, including Islam, Judaism, and Christianity, to identify and picture the subjects addressed in religious studies in the 21st century.

    Method

    This is applied research adopting a scientometrics approach in doing co-word analysis. The research population consists of all WoS-indexed articles on monotheistic religions‎ published in the 21st century.

    Findings

    The results revealed four subject clusters of Islamic studies, including Islamic traditions and thoughts, Islamophobia, business and financial affairs in Islam, and Islamic countries. The research on Christianity appeared to focus on Christianity connections with other religions, including Judaism and Islam, and Christian thoughts and beliefs. The research on Judaism clustered was around the Jewish population, the role of women and family, and the connection of Judaism with Christianity and the Holocaust. It seems that interfaith interactions and beliefs are a shared research interest in monotheistic religion studies. While a cluster of Islamic studies focuses on Islamophobia, war, and terrorism, the natural face of Islam is not accurately represented in social media. In this regard, Islamic studies received more traditional and social citations. Findings showed that out of 27143 indexed articles related to Islamic research on the WoS, 4829 articles were reflected in 16 social media. The results also showed that the most active Twitter, Facebook, news media, and policy documents are USA, England, and Australia. Among the Islamic nations, Indonesians are the most active users of social media. Iran ranks eighth in terms of the number of articles. The altmetric scores of the most cited Iranian and non-Iranian articles were 768 and 73, respectively. The subject of the former was Islamophobia, and the latter addressed fasting in Islam.

    Conclusion

    The significance of the study lies in the insights it provides for religious and research policymakers to use the context of social media, rather than filtering them, in promoting the subjects addressed in the research articles.

    Keywords: Visualization, Islamic Studies, Judaism, Christianity, Social Media, Altmetric Measures
  • Edris Ramooz *, Seyyed Hosein Sharafodin Pages 569-607
    Discursive formulation of leadership statements about of dynamics of sexuality in Iranian society. Today, the study of sexual culture is one of the fundamental studies in the social sciences. The importance of this issue is that sexual instinct can be considered as the driver and starting point of the process of meaning-making in human society. Therefore, semantics, interaction and reproduction of sexuality in relation to other dimensions and structures of the social system (culture, religion, economy, politics, law, education, media, etc.) on the one hand can lead to social order. And on the other hand lead to social turmoil and anxiety. This has led to different approaches and discourses around it; Discourses that analyze changes in sexual culture in their layers and axes of discourse and suggest strategies appropriate to their discourse in interacting and dealing with its changes. In the present article, an attempt has been made to formulate a discourse using the operational method of discourse analysis , the statements of the Supreme Leader as a social thinker about the changes in the sexual culture of Iranian society. Because each discourse analyzes the changes in sexual culture in terms of the impact of certain factors, goals and strategies. In this study, four discourse axes related to semantic components, central signifiers and causes and factors of sexual culture changes in Iranian society have been discovered and formulated, which has been studied based on the theory of social change.
    Keywords: Leadership, Cultural invasion, sexuality, sexual revolution
  • MohammadHossein Shahabadi *, Hossein Bostan Najafi Pages 609-627

    The importance of the family has long been important - even in the unbridled societies of the West and the East - but the family today seems to have changed. So that in modern families, the role of families in marriage is very minimal. In the traditional family, families, especially the father, had the most role and the daughter played a very small role. So he had to wait for the suitors and if the suitor did not come, he either had to form his own undesirable family or choose celibacy, in which the father's opinion played a key role. Accordingly, the present article seeks to ask whether female activism is preferable in family formation or not? .Therefore, by examining religious sources, he deals with "proving the preference of women's electors with the help of religious sources" and then proves the "preference of women's electors using social science theories", which are: communication arguments (communication action) Habermas), intellectual (combination of right and duty), educational (relationship between coach and educator) and economic (adaptation theory) and finally concludes that in today's society, women activists in the formation of the family is preferable to traditional and modern methods. Finally, by examining the harms, he proposes a favorable model of female activism in forming a family based on "choice by the girl" and "courtship by the boy".

    Keywords: selectivity, female activism, marriage, family formation, stable family
  • MohammadJavad Mohsenzadeh, Hassan Darzban Rostami *, Davoud Safaee, Seyyed Mahmoud Nejati Hoseini Pages 629-652

    The aim of this study was to identify the role of social networks in the religious beliefs of Tehran's youth. Case study: Arbaeen ceremony. The combined research method includes qualitative and quantitative methods. Social are Telegram and Instagram (people who participated in the Arbaeen walk in 1398 and the group that did not participate), which finally analyzed the results of the distribution of the questionnaire among 388 people. Quantitative findings show the impact and direct and significant relationship in the use of social networks by young people in Tehran and their awareness, belief and increase in religious emotions to participate in the Arbaeen ceremony. The results of the qualitative part of the research indicate the world's attention to the greatness of the uprising and the philosophy of resistance of the third Shiite Imam. Arbaeen is considered the media of Ashura, and according to the findings, the media have shown the love and deepened the youth's desire for Arbaeen Hosseini. According to the interviewees, social networks in sharing content, live broadcast of the march, addressing different aspects of the Karbala uprising highlighted the unity among Muslims by publishing religious and cultural commonalities, and content and images related to the association of different Sunni groups and Gender, regardless of economic status, has had a positive effect and strengthened the credibility of young people towards the Arbaeen ceremony.

    Keywords: Social Networks, Telegram, Instagram, religious belief, Arbaeen Hosseini Ceremony
  • Alireza Hashemzadegan *, Ali Gholami Pages 653-677
    Internet, despite its benefits and potentials, has disadvantages for all countries, especially Iran, which has unique cultural, religious, and political characteristics. One way of dealing with these threats is imposing a filtering system, which has been seriously pursued almost since the advent of the Internet in the country. Examining the various dimensions of the Iranian filtering system shows that we are facing a "Maximum Filtering Policy", although being implemented incompletely in practice. This policy has been based on some of the Islamic jurisprudential principles such as "Duty of Enjoining the Right and Forbidding the Wrong"(Amr bi al-Maruf wa'l-Nahy an al-Munkar), "Prohibition the Books of Misguidance"(Hurmat-e Kutub al-Dalal), and "The Rule of Rejecting Foreign Influence"(Nafy-e Sabil). Based on these rules, the researchers have concluded that filtering the Internet is permitted or even essential. This study has tried to investigate the arguments of permitting Internet filtering based on the Islamic jurisprudential principles. The results suggested that among the cited principles, it is only the "Duty of Enjoining the Right and Forbidding the Wrong" can be referred independently to form the basis of filtering system, however, its achievement in practice requires satisfying some essential requirements. In addition, by considering the experience and effects of the current policy, it was concluded that the filtering policy needs to be replaced by a more lenient one, and this does not face any obstacles in terms of Islamic jurisprudential principles.
    Keywords: Internet Filtering, Internet Censorship, Islamic Jurisprudential Principles, Iran
  • Mahdi Yaghobi *, Aliakbar Farhangi, Seyyed Jamaledin Tabibi Pages 679-705

    While the knowledge and social mentality of academic societies is more based on the study of modern and postmodern paradigms, in the field of art and media we are faced with another level of cinematic works that indicate the emergence of a paradigm different from the aforementioned paradigms. Be and depicts new propositions for the spiritual and cultural futures of human societies. Using media, art is representative and at the same time influenced by global thinking, which suggests possible meanings and ways of looking at the world. Beyond the positive, interpretive and critical ideas of the modern-postmodern world, a considerable number of cinematic works present a new image of the cumulative presence of premodern spiritual-historical propositions with modern and postmodern cognitive-interpretive components as well as propositions. In order to identify and formulate the supernatural concepts and assumptions of the transmodern paradigm, a descriptive-analytical method has been used. The supernatural discourse represented in the film represents a new trans-modern paradigm. Discourse styles such as myth, savior and future are the most important components of the discourse that governs the film. These components cannot be reinterpreted in current and conventional governing discourses and must therefore be articulated in the new discourse; The discourse that we have mentioned in this research with a transmodern interpretation. The findings of this study indicate the emergence of a new semantic realm for humans under the transmodern paradigm in the third millennium, the most obvious effect of which can be seen in Hollywood cinema.

    Keywords: Transmodernism, critical discourse analysis, Future Societies, Jackson Percy Film, The Supernatural