فهرست مطالب

مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت) - پیاپی 54 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت)
پیاپی 54 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهروز محمدی منفرد* صفحات 5-18
    هدف اصلی پژوهش حاضر تاثیر بر نخبگان و فرهیختگان مذاهب مختلف اسلامی برای ایجاد همفکری و تقریب بین آنها است. در این صورت، چنین اتفاقی بر دیگر افراد جامعه نیز تاثیرگذار بوده و در نهایت امت واحد اسلامی سامان می یابد. روشن است که هر پژوهش تقریبی می تواند بستری برای همدلی بین فرهیختگان مذاهب مختلف به شمار آید. این نوشتار کوشیده است به تحقق پژوهشی موفق یاری رساند. برای این مهم ابتدا «اخلاق باور به تقریب مذاهب اسلامی» را تبیین نموده و بیان داشته است که شواهد و قراینی برای ضرورت تقریب مذاهب وجود دارد که سبب می شود فرد به چنین ضرورتی باور داشته و در قبال آن مسیول باشد. همچنین اصولی معرفتی از قبیل انسجام گزاره ها و وجود باورهای مبنایی و پایه را معرفی و تبیین می نماید. نتیجه سخن اینکه معرفی چنین اصولی می تواند بستر را برای اعتنا و اعتماد فرهیختگان و اندیشمندان پیرو مذاهب مختلف اسلامی فراهم آورد، تا در نتیجه با سبکی علمی تر امر تقریب بین مذاهب اسلامی را مورد توجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: اخلاق باور، پژوهش تقریبی، اصول معرفتی، اصول ارزشی
  • مسعود شاورانی* صفحات 19-29
    عبارت «خلیفه الله» به معنای جانشینی انسان به جای خداوند، در اعتقاد اسلامی جایگاه مهمی دارد و باور رایج در مذاهب اسلامی این است که انسان خلیفه و جانشین خداوند بر روی زمین است. در روایات مذاهب اسلامی واژه «خلیفه» گاهی به تنهایی و گاهی به صورت «خلیفه رسول الله» و گاهی به شکل «خلیفه الله» به کار رفته است. این پژوهش به دنبال بررسی سیر تطور رواج و مصادیق این عبارت در روایات مذاهب اسلامی است. گردآوری داده های این تحقیق به روش کتابخانه ای و اسنادی می باشد و روش انجام آن توصیفی تحلیلی است و بر این اساس روایات مذاهب: زیدیه، اباضیه، شیعه امامیه و اهل سنت بررسی و تجزیه و تحلیل گردیده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که در منابع مختلف مذاهب اسلامی واژه «خلیفه» و جمع آن «خلفاء»، در بیشتر موارد در معنای لغوی همراه واژه های «الله»، «رسول الله»، «کتاب»، «رحمن» و «رب العالمین» ذکر شده اند. همچنین در روایات، مصداقهای مختلفی برای عبارت «خلیفه الله» به کار رفته است، گاهی برای مصداقهای عام مانند: فرشتگان، عالمان و اهل یقین و آمران به معروف و ناهیان از منکر، و گاهی برای مصداقهای خاص مانند: حضرت آدم(ع)، حضرت داود(ع)، حضرت محمد(ص)، امامان، به خصوص امام علی(ع) و امام مهدی(ع) به کار رفته است. اما نکته حایز اهمیت این است که در روایات تمام مذاهب، در قرن اول و دوم قمری عبارت «خلیفه الله» یافت نمی شود و در این دوره واژه «خلیفه» به تنهایی یا به صورت عبارت «خلیفه رسول الله» مشاهده می گردد و از قرن سوم به بعد عبارت «خلیفه الله» در روایات به دفعات دیده می شود. این تحقیق می تواند آغازی برای کاوش بیشتر این عبارت در روایات باشد.
    کلیدواژگان: خلیفه الله، خلیفه رسول الله، روایات اسلامی، مذاهب اسلامی
  • علی اسودی، سودابه مظفری، یسری طرف روا* صفحات 30-44

    اشتراک ادیبان اسلامی در ستایش حضرت محمد(ص)، نمایانگر میراثی از تفکر و عاطفه دینی مشترک در تمدن ایران و عرب است. در این راستا، بررسی مدایح نبوی صفی الدین حلی و خاقانی شروانی که هریک به دلیل داشتن ابیاتی در مدح حضرت محمد(ص) به نوعی افتخار شاعر پیامبر بودن خویش را به همراه دارند، جلوه محسوسی به پیوند ادبیات این دو ملت می دهد. پژوهش حاضر به بررسی وجوه اشتراک و افتراق مدح حضرت محمد(ص) در اشعار این دو شاعر نامدار با رویکرد مکتب تطبیقی آمریکایی می پردازد و به این نتایج دست یافته است: استخدام معانی متنوع، وسعت دایره تخیل، اصرار بر تناسبهای لفظی و معنوی کلام و نیز تلمیح به آیات و احادیث و حوادث تاریخی، منجر به پیچیدگی و دشوار شدن فهم بسیاری از ابیات این دو شاعر گشته است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، مکتب آمریکایی، مدایح نبوی، صفی الدین حلی، خاقانی شروانی
  • محسن رجبی قدسی، سجاد ابراهیمی* صفحات 45-57

    آیه 130 سوره صافات: «سلام علی إل یاسین» از جمله آیاتی است که در قرایت و تفسیر آن اختلاف نظر وجود دارد. این آیه طبق قرایت متواتر و جمهور مردم و هفت قرایت از قرایات ده‏ گانه یعنی قرایت ابن کثیر مکی، عاصم، حمزه و کسایی کوفی، ابوعمرو بصری، یزید مخزومی و خلف بن هشام بغدادی، به صورت «إل یاسین» قرایت می شود، اما سه نفر از قاریان ده گانه: نافع مدنی، ابن عامر دمشقی و یعقوب حضرمی آن را به صورت «آل یاسین» خوانده اند. در روایات تفسیری، مصداق «ال‏ یاسین» و «آل یاسین»؛ الیاس نبی، الیاس و پیروانش، آل محمد و ادریس نبی بیان شده است. این جستار به روش توصیفی تحلیلی، ضمن بررسی و نقد آراء تفسیری و نقد سندی و متنی آن دسته از روایاتی که مصداق آن دو را ادریس، پیروان الیاس یا آل محمد مطرح کرده‏ اند، نشان داده است که طبق سیاق آیه فقط الیاس نبی(ع) مصداق «ال‏ یاسین» است.

    کلیدواژگان: الیاس نبی، آل یاسین، روایات تفسیری، نقد سندی، نقد متنی، آیه 130 صافات
  • مجید قربانعلی دولابی* صفحات 58-69
    زمانه ای که بدیع الزمان نورسی در آن می زیست، عصر سقوط حکومت عثمانی و روی کار آمدن حکومت سکولار و بلکه لاییک در ترکیه و هنگامه جنگ جهانی اول و اشغال کشورهای مسلمان توسط کشورهای غربی سکولار (نه غرب مسیحی و صلیبی) و آشنایی مسلمانان با فرهنگ و پیشرفت صنعتی این کشورها بود. بدیع الزمان نورسی در این زمان تمام تلاش خود را به کار گرفت، تا با معرفی فرهنگ عالی اسلامی، از اینکه جوانان مسلمان مرعوب یا فریفته تمدن غربی شوند، جلوگیری کند. او برای این کار روش مقایسه را به کار می گیرد. فرهنگ اسلامی ریشه در قرآن دارد که کتابی آسمانی است و تمدن غربی ریشه در فلسفه الحادی غربی دارد که معرفتی انسانی و در مقایسه با قرآن بسیار نازل است. وی با مقایسه تربیت یافتگان مکتب اسلام و مکتب فلسفه الحادی و نیز مقایسه مدینه اسلامی و غربی، سعی می کند برتریهای فرهنگ اسلامی را به نمایش بگذارد. گام دیگری که بدیع الزمان نورسی برای آشکار کردن ماهیت تمدن غربی و جلوگیری از نفوذ آن در جوامع اسلامی برمی دارد، پاسخ دادن به شش مسئله علمی است؛ مسایلی که در اندیشه بدیع الزمان اگر بی پاسخ بماند، راه را برای نفوذ فرهنگ استعماری غرب فراهم می کند. خطبه ای که در مسجد جامع شام ایراد نموده نیز در همین راستا قابل تحلیل است.
    کلیدواژگان: بدیع الزمان نورسی، تقابل فرهنگی با غرب، فلسفه اسلامی، فلسفه غربی
  • مرتضی رحیمی*، جعفر زیبایی نژاد صفحات 70-81

    این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است، حکم روزه مشاغل سخت همچون نانوایی، آتش نشانی و... را از نگاه مذاهب فقهی اسلامی بررسی می کند. از این پژوهش برمی آید که اختلاف مذاهب فقهی اسلامی درباره جواز افطار صاحبان مشاغل سخت، معلول عوامل چندی است، از جمله: 1- اختلاف در ضابطه مشقت و انطباق عنوان مشقت بر این مشاغل. 2- اختلاف در انطباق عنوان مریض بر مشاغل سخت و عدم آن. 3- اختلاف در اینکه کدام یک از روزه و شغل سخت مهم تر هستند؛ از همین روی فقهای اهل سنت روزه نگرفتن را به خاطر امر مهم تر جهاد جایز دانسته اند و برخی از فقهای اسلامی بر این باورند که در صورت امکان، صاحبان این مشاغل باید شغل یا ساعت کار خود را تغییر دهند، یا آنکه مسافرت کنند. 4- اختلاف در اینکه آیا علم به پیدایش مشقت برای جواز افطار روزه دار مشاغل سخت کافی است یا خیر؟

    کلیدواژگان: روزه، مشاغل سخت، مذاهب فقهی، مشقت
  • وحید ردایی*، سید مهدی احمدی فر صفحات 82-90
    حقیقت دارای جایگاه محوری در فلسفه است و اساسا فیلسوف می خواهد به عمق یک پدیده بنگرد. می توان گفت در طول تاریخ فلسفه، تلاش تمامی مکاتب، فیلسوفان و اندیشمندان معطوف به مسئله حقیقت بوده است. هدف از انجام این پژوهش، مقایسه ای تطبیقی میان اندیشه مولانا جلال الدین و مارتین هایدگر در مورد مفاهیم حقیقت و حجاب است. تلاش هایدگر در مبحث حقیقت، این است که پدیده آغازین و بنیادین حقیقت را زنده کند و آن را به گونه جدیدی تفسیر نماید. مولانا حقیقت انسان را از منظر عرفانی می نگرد؛ از نظر مولانا، والاترین انحای بودن، وصال به حقیقت مطلق است و وصال به حقیقت، جز به واسطه عشق و از راه کنار زدن حجابها ممکن نیست. روش بررسی در این پژوهش، روش کتابخانه ای می باشد. یافته ها نشان می دهد برداشت هایدگر از حقیقت به معنای ناپوشیدگی و آشکارگی، بیشترین نزدیکی را به مفهوم حجاب و حجاب افکنی در اندیشه عرفانی مولانا دارد.
    کلیدواژگان: حقیقت، حجاب، هایدگر، مولانا
  • حمیدرضا شریعتمداری، سید محسن آزیز، موسی حکیمی صدر، محمد اردمه، مجتبی داودی* صفحات 91-105

    در تاریخ معاصر جهان اسلام، مسئله تقریب مذاهب به یکی از محورهای گفتگو میان مصلحان و اندیشمندان اسلامی تبدیل شده و نزد امامیه از جایگاه ویژه ای برخوردار است. هرچند این افراد تلاش زیادی در راه تحقق وحدت بین مسلمانان می کنند، اما در برخی مواقع عواملی چند مانع از وحدت بین مسلمانان می شود. این عوامل گاه بیرونی و توسط دشمنان اسلام، و گاه درونی و در میان مسلمانان است. آیت الله محمدحسین آل کاشف الغطاء از جمله فقهایی است که به جنبه های اجتماعی و سیاسی دین اسلام به خصوص بحث وحدت بین مسلمانان اهتمام جدی ورزیده است. وقایعی که در دوران زندگی این عالم رخ داده، از جمله جنگ جهانی اول و اشغال سرزمینهای اسلامی توسط اروپاییان پس از فروپاشی حکومت عثمانی، از علل مهم ورود ایشان به بحث وحدت بین مسلمانان و تبیین اهمیت آن برای مسلمانان محسوب می شود. در یک قرن اخیر علما و دانشمندان دینی با در نظر داشتن ضرورت وحدت و همبستگی میان مذاهب، پدیده‎ای‎ را به نام تقریب مذاهب اسلامی مطرح کرده‎اند‎ که تدبیری آگاهانه و نوعی آینده نگری در برابر تفرقه مسلمانان و طمع دشمنان اسلام محسوب می‎شود. آل کاشف الغطاء، عواملی مانند تعصب مذهبی، اهانت به مقدسات سایر مذاهب و همچنین قدرتهای استعماری را به عنوان موانع تحقق وحدت بین مذاهب اسلامی می داند.

    کلیدواژگان: وحدت، تقریب، آل کاشف الغطاء، مذاهب اسلامی، تعصب، اهانت
|
  • Behrouz Mohammadi Munfared * Pages 5-18
    The main purpose of this study is to influence the intellectuals of different Islamic denominations to create consensus and proximity between them. In this case, such an event will affect other members of society and eventually the Unified Islamic Ummah will be organized. It is clear that any proximity study can be considered as a background for sympathy between thinkers of different denominations. This article tries to realize a successful research. In order to do this, firstly, the ethics of belief in the proximity of Islamic denominations is explained, and it has been stated that there is evidence for the necessity of bringing denominations closer together, which makes a person believe in such a necessity and be responsible for it. It also introduces and explains epistemological principles such as coherence between propositions and the existence of fundamental beliefs. The conclusion is that the introduction of such principles can provide a platform for the attention and trust of thinkers following different Islamic denominations, so that as a result, with a more scientific style, they can consider the issue of proximity between Islamic denominations.
    Keywords: Ethics of Belief, Proximity Study, Epistemological Principles, Value Principles
  • Masoud Shavarani * Pages 19-29
    The phrase “Khalifat Allah” (Caliph of God), meaning the representativeness of God by human, has an important place in Islamic belief and it is a common belief in Islamic denominations. It states that man is the caliph and successor of God on earth. In traditions of Islamic denominations, the word “Khalifah” (Caliph) is sometimes mentioned alone, sometimes as “Khalifat Rasul Allah” (Caliph of the Messenger of God) and sometimes as “Khalifat Allah” (Caliph of God). This paper and research seeks to examine the evolution of the prevalence and examples of this phrase in traditions of Islamic denominations. The data collection of this research has been conducted through library research and documentary methods and the method of doing it is descriptive content analysis. Based on this, traditions and Hadiths of the denominations: Zaidiyyah, Abadhiyyah, Shia Imamiyyah and Sunni have been studied and analyzed. The findings of this study show that in different resources and books of Islamic denominations, the word “Khalifah” and its plural form “Khulafa”, are mostly used in their literal meaning and are mentioned with other words “Allah”, “Rasul Allah”, “Kitab”, “Rahman” and “Rabb al-Alamīn”. Also, in the narrations, various examples have been mentioned for the phrase “Caliph of God”, such as some general examples: Malaʾika, Ahl al-Yaqin, ʿUlamaʾ and Amirin bi al-Maruf; Sometimes it has been used for special examples, such as: Prophet Adam, Prophet David, Prophet Muhammad, Shiite Imams, especially Imam Ali and Imam Mahdi; However, the important point is that in traditions of all denominations, in the first and second century A. H., the phrase “Caliph of God” is not found, and in this period, the word “Caliph” is seen alone or as the phrase “Caliph of the Messenger of God”, and from the third century A. H., the phrase “Caliph of God” is often seen in traditions. This research can be the beginning of further analysis and exploration of this phrase in traditions and Hadiths.
    Keywords: Khalifah Allah, Khalifah Rasul Allah, Islamic Denominations, Islamic Traditions
  • Ali Aswadi, Soudabeh Mozaffari, Yosra Tarafrava * Pages 30-44

    The participation of Islamic writers in praising the Prophet Muhammad (PBUH) represents a legacy of common religious thought and emotion in Iranian and Arab civilizations. In this regard, the study of the prophetic praises of Safi al-Din Hilli and Khaghani Shervani, who each have a kind of honor of being the poet of the Prophet due to having verses in praise of Prophet Mohammad, gives a tangible effect to the connection between the literature of these two nations. The present study examines the commonalities and differences between the praise of the Prophet Muhammad in the poems of these two famous poets with the approach of the American comparative school; The present study has achieved these results employing various meanings, breadth of imagination, insisting on verbal and spiritual proportions of words and also allusions to verses, hadiths and historical events have led to the complexity and difficulty of understanding many verses of these two poets.

    Keywords: comparative literature, American school, Prophetic Praises, Safi al-Din Hilli, Khaghani Shervani
  • Mohsen Rajabi Qodsi, Sajjad Ebrahimi * Pages 45-57

    Verse 130 of Surah al-Saffat: “Peace be upon Eliasin” is one of the verses in which there are disagreements in readings and interpretation. This verse, according to the common reading and seven readings from the 10 readings, i. e. Ibn Kathir Makki, Aasim, Hamza and Kisā’ī Kufi, Abu ʻAmr Basri, Yazid Makhzoumi and Khalaf Bin Hisham Baghdadi is read as “Eliasin”. However, three readings of the ten readings, i. e. Nafiʽ Madani, Ibn Amir Dimashqi and Ya‘qub Hazrami have read it as “’Al-e Yasin”. In interpretive traditions, “’Al-e Yasin” and “Eliasin” has been referred to Elias the prophet, Elias and his followers, the household of Muhammad and Idris the prophet. This article, in a descriptive-analytical method, while examining the interpretive opinions and criticism of the evidences and texts of the traditions, in which the phrase has been referred to Idris, the followers of Elias or Al-e Muhammad, has shown that according to the context of the verse, only Elias the prophet (AS) can be the referent of “Eliasin”.

    Keywords: Elias the Prophet, ‘Al-e Yasin, Interpretive Traditions, Criticism of the Evidences, Criticism of the Texts, Verse 130 of Surah Al-Saffat
  • Majid Ghorbanali Doolabi * Pages 58-69
    The time of Badi‘ Al-Zaman Nursi was the era of the fall of the Ottoman Empire and the establishment of not only a secular but also a laic government in Turkey and during the First World War and the occupation of Muslim countries by secular Western countries (not the Christian and Crusader West) and Muslims’ familiarity with the culture and industrial development of these countries. Badi‘ Al-Zaman Nursi did his best at this time to introduce Muslims’ high culture to prevent Muslim youth from being intimidated or deceived by Western civilization. He used the method of comparison to do this. Islamic culture is rooted in the Qur’an, which is a divine book, and Western civilization is rooted in Western atheistic philosophy, which is a human knowledge that is very low in comparison to the Qur’an. He tries to show the advantages of Islamic culture by comparing the educated figures of the school of Islam and the school of atheistic philosophy, as well as comparing the Islamic and Western cities. Another step taken by Badi‘ Al-Zaman Nursi to reveal the nature of Western civilization and prevent its influence in Islamic societies is to answer six scientific questions, which in Nursi’s thought, if left unanswered, pave the way for the influence of Western colonial culture. The sermon he delivered at the Grand Mosque of Sham can also be analyzed in this regard.
    Keywords: Badi‘Al-Zaman Nursi, Cultural Confrontation with the West, Islamic Philosophy, western philosophy
  • Morteza Rahimi *, Jafar Zibaee Nejad Pages 70-81

    This research was conducted using descriptive-analytic methodology and investigates fasting for people with difficult jobs like bakery, firefighting etc. from the perspective of jurisprudential denominations. It was found that the inconsistencies about fast breaking for difficult jobs are due to a number of factors as follows: 1. Discrepancies over the criterion for difficulty and compliance of the term “difficulty” in these jobs; 2. Inconsistency over the adaptation of the term “patient” for difficult jobs; 3. Disagreement on deciding which one is more important: fasting or difficult jobs? Accordingly, Sunni jurists believe that breaking the fast is permitted because of a more significant affair that is Jihad. Some other jurists suggest that such people change their jobs or working hours or go on a trip to break their fast; 4. Contradiction over the fact that if knowing about the difficulty is enough to break the fast or not?

    Keywords: Fasting, Difficult Jobs, Jurisprudential Denominations, difficulty
  • Vahid Radaei *, Seyed Mahdi Ahmadi Far Pages 82-90
    Truth has a central role in philosophy and essentially the philosopher intends to look deeply into the phenomenon under question.  It has been claimed that throughout the history of philosophy, efforts of different schools, philosophers, and intellectuals have been focused on the question of truth. The aim of this project is to do a comparative study between Rumi and Heidegger about the concept of truth and veil. Heidegger’s effort about truth is to revive the fundamental and primitive phenomena of truth and interpret it in a new order. However, Rumi looks at the Human’s truth from a mystical perspective; in his view, the highest form of being is becoming annihilated in the Absolute, and this only occurs through love and by removing the veil. The method of this study is library research method.  Findings show that Heidegger’s conception of truth in its meaning of unconcealment and openness, is closely related to the concept of veil and removal of veils in Rumi’s mystical thinking.
    Keywords: Truth, veil, Heidegger, Rumi (Mawlawi)
  • Hamid Reza Shariatmadari, Seyed Mohsen Aziz, Musa Hakimi Sadr, Mohammad Ardame, Mojtaba Davoodi * Pages 91-105

    In the contemporary history of the Islamic world, the issue of the proximity of denominations has become one of the cornerstones of dialogue between Islamic scholars and intellectuals, and is particularly prominent among the Imamis as they strive to achieve unity among Muslims. However, at times, some factors impede unity among Muslims, sometimes by external factors and by enemies of Islam and sometimes by internal factors among Muslims. Ayatollah Mohammed Hussein Al-e Kashif al-Ghatta is one of the jurists who has taken serious interest in the social and political aspects of the religion of Islam, especially the issue of unity among Muslims. The events that took place during this period of life, including World War I and the occupation of Islamic lands by Europeans after the collapse of the Ottoman rule, are important reasons for their entry into the discussion of Muslim unity and its importance to Muslims. In the last century, religious scholars have put forward a phenomenon known as the proximity of Islamic denominations with the necessity of unity and solidarity between denominations, which is a conscious and futuristic approach to the division of Muslims and the enemies of Islam. Lastly, factors such as religious fanaticism, insulting the sanctities of other denominations, and colonial powers are factors that Al-e Kashif al-Qatta has prevented from achieving unity and preservation among Islamic denominations traditions.

    Keywords: Unity, proximity, Al-e Kashif Al-Ghatta, Islamic Denominations, Prejudice, Insult