فهرست مطالب

پژوهشنامه ادیان - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 30، پاییز و زمستان 1400)

پژوهشنامه ادیان
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 30، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد آسائی*، محمود واعظی، بهزاد حمیدیه صفحات 1-28
    مطالعه سایر ادیان در جهان اسلام سابقه ای طولانی دارد. عالمان مسلمان از طرق مختلف به این زمینه پرداخته اند. در کتابهای ملل و نحل و کتابهای تاریخی می توان آراء و عقاید مذاهب مختلف و گزارش های توصیفی در زمینه اندیشه ها و آداب سایر ادیان همچون یهودیت، مسیحیت و... را سراغ گرفت. به جز این منابع که عموما بدون نقد و ردیه نویسی به این موضوع پرداخته اند، از طریق کتب نقد و ردیه نیز می توان مطالبی درباره ادیان سابق بازجست. آنچه در تحقیق پیشرو مورد توجه است، پژوهش درباره دین مسیحیت است و دستاورهای مسلمانان در این باره طی ده قرن نخست هجری مورد کاوش قرار گرفته است. براساس یافته های این مقاله، شناخت مسلمانان درباره مسیحیان قابل قبول و تفصیل است؛ اما ضعف این تحقیقات در آنجاست که به شکل مستمر صورت نگرفته است و به نیمه شرقی و یونانی کلیسا محدود بوده است. دلایل این موضوع برمی گردد به عدم تمایل و اقبال عمومی کافی نسبت به انجام مطالعات در زمینه ادیان، عدم اطلاع مسلمانان از میراث زبان و ادبیات لاتینی و نهایتا عدم ارتباط سرزمینی گسترده با مسیحیت در غرب.
    کلیدواژگان: مسیحیت، دین پژوهی، ادیان، ملل و نحل
  • صدیقه جوادیان*، جعفر فلاحی، عظیم حمزئیان صفحات 29-52
    مهاتما گاندی و متالهان رهایی بخش آمریکای لاتین دو نمونه مهم دینی در مبارزات سیاسی و اجتماعی در سده بیستم هستند. گر چه سنت دینی و فضای فرهنگی زمینه ای این دو متفاوت هستند با این حال مشترکاتی دارند که امکان مقایسه آن ها را میسر می کند. این مقاله به شیوه ای مقایسه ای و تحلیلی آن ها را در سطوح مبانی، روش و هدف مقایسه می کند. آن ها پیوندی انتقادی با سنت های دینی خود دارند، معتقد به دیدگاهی زمینه مند و متوجه تحولات این جهانی اند، به فقرزدایی و عدالت جویی توجه دارند و پراکسیس را بسیار مهم تر از نظریه پردازی صرف می دانند. با این حال متالهان رهایی بخش، متاثر از اندیشه های مارکسیستی، خواستار تغییر ساختارهای ناعادلانه سیاسی و اقتصادی اند، ولو این تغییر به بهای روش مبارزه خشونت آمیز باشد. نزد آن ها هدف اهمیتی بیش از وسیله دارد. اما گاندی با تاکید بر تحول معنوی و اخلاقی افراد، معتقد است هدف و وسیله (روش) جدایی ناپذیرند و روش های خشونت آمیز منجر به قیدهایی سخت تر از قیدهای استعمار می شوند. گاندی در این راه متاثر از اندیشه های لیو تولستوی است و موعظه فراز کوه مسیح است. او گرچه بعضی از آرمان های سوسیالیستی را می پسندد اما منتقد شیوه و ساختار مبارزاتی آن ها است.
    کلیدواژگان: الهیات رهایی بخش، مهاتما گاندی، آمریکای لاتین، پراکسیس، عدم خشونت، الهیات سیاسی
  • بهروز حدادی* صفحات 53-73
    نقش زنان در تحولات اجتماعی با شان و جایگاه زنان در ادیان ارتباط تنگاتنگی دارد و به باور بعضی محققان، آیین پروتستان را نمی توان بدون بررسی مساله زن تکمیل کرد. زن در یهودیت و مسیحیت سنتی، دوم در آفرینش و اول در گناه است، لذا در طول تاریخ منزلت و نقش آفرینی اجتماعی زنان از موضوعات مناقشه برانگیز بوده است. آیین پروتستان در بسیاری از نگرش ها و آموزه های مسیحیت سنتی کاتولیک تغییر ایجاد کرد و از این رو، جای این پرسش هست که نگرش رهبران پروتستان به این مقوله چه بوده است و در دیگر سو، آیا زنان توانسته اند از ظرفیت های آیین مذکور بهره کافی برده، در تحولات فکری، سیاسی، اجتماعی و دینی تاثیرگذار باشند؟ یافته های این نوشته که با روش کیفی و تحلیل محتوای کتابخانه ای به دست آمده است، از این قرار است که اصلاح نگرش در خصوص موضوع زن در آیین پروتستان، اولویت اصلی مصلحان پروتستان نبوده و نگاه مردسالار قرون وسطی بر نگرش آنان سلطه داشته است ولی آموزه های پروتستانی به طور مستقیم و غیرمستقیم و با همت و خردمندی زنان که ریشه ای تاریخی دارد، تحولات مهمی را به دنبال داشت که شعاع آن در حوزه های مهمی چون نگرش به مساله زن، برداشت دینی و تفسیر متون مقدس، اهمیت فرد و نفی نظام واسطه در قالب کشیش بودن همه ایمانداران قابل ملاحظه است و همین موجبات بروز تغییراتی اساسی در نگرش الهیدانان مسیحی کاتولیک و پروتستان را فراهم کرد.
    کلیدواژگان: زنان، پروتستانتیزم، دین
  • رضا رضایی، طاهره حاج ابراهیمی*، شهرام پازوکی صفحات 74-101

    از اندیشه های منحصر بفرد توماس مرتن، راهب معاصر مسیحی می توان به پروژه گفتگوی بینا-دینی که وی در رسالات و مقالات متعددش به آن پرداخته است، اشاره کرد. مرتن بر آن بود تا طرح کلی اندیشه اش یعنی پروژه ی گفتگوی بین ادیان با غیر مسیحیان را توسعه دهد و در آن گفتگو، مسیری بیابد که بر پایه ی اشتراکات و تشابهات اعتقادی و مناسک عملی باورمندان ادیان غیر مسیحی، راهی برای غنای تجربه ی دینی بشر در همه ادیان بیابد و مسیر ارتباط دینی آنها با مسیحیت را بگشاید. در این مقاله بر آنیم تا در ابتدا مواجهه ی توماس مرتن با دین اسلام، مشخصا تصوف و عرفان اسلامی را توضیح دهیم و سپس در بستر پروژه ی گفتگوی بین ادیان که وی مطرح می نماید، گفتگوی میان اسلام و مسیحیت را تحلیل نماییم. این تحلیل با رجوع به مفاهیم مهم تصوف که مورد نظر مرتن است نظیر ذکر، مراقبه، بقاء و فنای فی الله صورتبندی می شود و سپس می توانیم نتیجه بگیریم که دیدگاه مرتن مبنی بر اینکه می توان از مسیر عرفان، مسیحیت و اسلام را به یکدیگر نزدیک کرد، ادعایی قابل پذیرش است گرچه عاری از نقد نیست.

    کلیدواژگان: مرتن، اسلام، تصوف، گفتگوی بین ادیان، فناء فی الله
  • بتول شیخ، معصومعلی پنجه*، فهیمه مخبر دزفولی صفحات 102-118
    این مقاله به بررسی چگونگی شکل گیری و گسترش سه نهاد اصلی صوفیه، خانقاه، رباط و زاویه در بیت المقدس دوره مملوکی پرداخته و این پرسش پی گرفته شده که کارکرد این نهادها در حیات اجتماعی و فرهنگی این شهر چه بوده است. بنابر یافته های این پژوهش در این دوره 30 نهاد صوفیانه، شامل هفت خانقاه، شش رباط و 17 زاویه در بیت المقدس بنیاد نهاده شد. بانیان خانقاه ها و رباط ها عمدتا سلاطین و امیران مملوکی بودند، اما زاویه ها را معمولا خود مشایخ صوفیه بنیاد می کردند. این نهادها افزون بر کارکردهای آموزشی و تربیتی، اقامتگاهی و مهمان پذیری کارکردهای کلان اجتماعی و فرهنگی نیز داشتند. از جمله این کارکردها مشروعیت بخشی به حکومت و سلاطین مملوکی بود؛ فرمانروایان مملوکی به عنوان بانیان اصلی و تامین کنندگان مالی این سه نهاد از آنها برای تحکیم و تقویت پایه های دینی سلطنت خویش بهره می گرفتند. شکل گیری و گسترش نهادهای صوفیه در این دوره همچنین یکی از عامل های مهم در بازیابی هویت اسلامی بیت المقدس و اسلامی شدن این شهر بود.
    کلیدواژگان: بیت المقدس مملوکی، نهادهای صوفیه، خانقاه، رباط، زاویه
  • الهه صفری دره یی*، ابوالفضل محمودی صفحات 119-142
    مفهوم انسان‎آرمانی در بودایی مهایانه و تشیع اثنی عشری دارای اهمیت است. انسان‎ آرمانی مهایانه، «بدهی ستوه» است که مسیر بوداگی و اشراق خود را با بیداردلی «بدهی چیته» آغاز و با عهد و سوگند برای رهایی خود و همه موجودات ذی شعور، قدم در مسیر سلوک گذاشته و با طی طریق در منازل «بهومی »های دهگانه موانع و حجاب ها «کلشه ها» را کنار نهاده و در هر منزل کمال «پارمیتا» متناظر با آن منزل را کسب می نماید. بدهی ستوه در آخرین مرتبه سلوک می تواند به ‎رهایی غایی «نیروانه» بپیوندد اما به‎دلیل مهرورزی «کرونا» بی منتهای خود از ورود به ‎آن خودداری و در دایره تناسخ «سنساره» باقی می ماند تا از سایر موجودات دستگیری کند. کامل‏ترین مصادیق انسان‎آرمانی در تشیع، پیامبر خاتم و امامان معصوم هستند که از جایگاهی رفیعی برخوردارند. در باور شیعیان، ایمه برگزیده خدا، آیینه تمام نمای حق، واسطه ی ملک و ملکوت، خلیفه الله، آراسته به ‎تمامی فضایل بشری و هادی انسان ها به‎سوی کمال حقیقی که همان فلاح یا رهایی در سیاق اندیشه اسلامی است، هستند. در این مقاله به دنبال شباهت‎ها و تفاوت‎های انسان آرمانی در ابعاد مختلف در هر دو سنت دینی هستیم. پژوهش حاضر نشان می دهد باور به ‎بدهی ستوه و امام در سنت بودایی و شیعی به رغم وجود تفاوت‎هایی در مبانی، دارای شباهت‎های قابل توجهی در ویژگی‎ها و کارکرد هستند که مقایسه آن‎ها را معنادار می سازد؛ عصمت، علم بی منتها، قدرت‎های اعجازآمیز، نقش و هدایت تکوینی و تشریعی و مرجعیت خواسته ها و توسلات مردم از جمله این همانندی ها است.
    کلیدواژگان: بدهی ستوه، امام، بودایی مهایانه، تشیع اثنی عشری، انسان آرمانی
  • راضیه فرهی، علیرضا ابراهیم*، فرزانه گشتاسب، زهرا حسینی حمید صفحات 143-166

    آیین ها و مناسک ، از نخستین و مهم ترین ابعاد یک دین به شمار می روند که در رویارویی با فرهنگ غالب ، متحول می شوند. این مقاله که به روش توصیفی -تحلیلی به نگارش درآمده است ، نشان می دهد که از زمان ورود مسلمانان به ایران تا عصر حاضر، چگونه عوامل درونی (مانند: کاهش موبدان) یا بیرونی (همچون: عرف اکثریت) بر مناسک زرتشتی مربوط به »مرگ« تاثیر نهادند. این تاثیرات که در سه جهت فروکاهشی ، ثابت و افزایشی جریان یافته ، منجر به حذف، تبدیل ، تغییر، توجیه ، تثبیت ، تحکیم ، تقلید و تحمیل در بعضی از آیین های درگذشتگان بوده است . نتایج عینی تحولات را می توان در امور گوناگونی مشاهده کرد، از جمله: حفظ اعتبار مناسک به عنوان ابزاری برای پشتیبانی درگذشتگان و تسکین بازماندگان، تقویت بنیان های اعتقادی زرتشتی با توجیحات جدید، انطباق صور آیینی کهن با شرایط نوین ، بهره گیری از مناسک مرگ به عنوان عامل بازیابی هویت تاریخی و دینی ، همگامی با جامعه میزبان و کاهش فشارهای انتقادی ، حفظ جایگاه انحصاری دینیاران در اجرای برخی مناسک و احاله بعضی مناسک دیگر به عموم دینداران، و البته ، از میان رفتن شماری از ابنیه مرتبط با مرگ که گواه حضور تاریخی زرتشتیان بوده اند.

    کلیدواژگان: مناسک زرتشتی، آیین های گذار زرتشتی، مردگان زرتشتی، دخمه گذاری
  • علی قناعتیان جهرمی، طاهره حاج ابراهیمی* صفحات 167-188
    از آنجاییکه یهود به عنوان دینی شریعت-محور ارتباطی محکم با وجود معبد داشته، در هر دو واقعه ی سقوط معابد، هویت دینی و ملی آن با خطر جدی روبرو شد. این مقاله به بررسی عواملی پرداخته که پس از تخریب معبد دوم موجب بقا و ادامه ی حیات دین یهود گردیدند. بررسی دقیق اسناد تاریخی و مطالعات پیشین، دو دسته عوامل درونی و بیرونی را نشان می دهد. ازجمله عوامل درونی می توان به نقش یوحنان بن زکای، شورای سنهدرین، فریسیان و اثر نظام خاخامی اشاره کرد. شورش شمعون برکوخبا نیز علی رغم شکست، موجب تثبیت موقعیت علمی یهودیان گردید. همچنین، نقش پررنگ شریعت شفاهی در دوران پس از معبد دوم در قالب اثر مهم تلمود موجب ادامه حیات دین یهود شد. از جمله عوامل بیرونی، تبعید به سرزمین های همسایه بخصوص بابل، توحیدی بودن ادیان ایران باستان و تاثیرگذاری آنها بر دین یهود، رقابت دو امپراطوری روم و ایران در سال های پس از سقوط معبد دوم که باعث نزدیکی یهودیان به اشکانیان در دشمنی با روم شد و نقش احتمالی اشکانیان در تحریک شورش های یهودیان به منظور مشغول نگاه داشتن رومیان را می توان نام برد. مجموعه ی این عوامل زمینه را برای حیات دینی یهودیان و تحکیم باورهای توحیدی پس از سقوط معبد دوم فراهم نمود.
    کلیدواژگان: معبد دوم، یهودیت، تلمود، سقوط معبد دوم
  • فاطمه کیایی* صفحات 189-214
    مقاله حاضر به بررسی اتحاد با خداوند به عنوان یکی از اتهامات عین القضات همدانی و اکهارت می پردازد. مخالفان، قاضی را بواسطه اعتقاد به فنا مدعی نبوت خواندند. بسیاری از باورهای اکهارت از قبیل تصویر الهی موجود در نفس، ویژگی نامخلوق نفس، ولادت پسر، این همانی انسان کامل با پسر و اتحاد با پدر، مقدمه یا نتیجه فنا هستند و از سوی پاپ بدعت آمیز خوانده شدند. پرسش آنست که آیا با وجود تفاوت بنیادین مسیحیت و اسلام اتهام فنا علیه این دو یکسان است؟ نحوه دفاع آنها در برابر این اتهام چیست و تا چه حد از یکدیگر متفاوتست؟ عین القضات تصوف را علم باطن و دارای الفاظی خاص می داند که طهارت درون شرط راهیابی بدان است. اکهارت هم بتفصیل به مقدمات و ملزومات فنا پرداخته و می کوشد وفاداری خود به راست دینی مسیحی را اثبات کند. در تفکر هر دو، خداوند جایگاه محوری در حصول اتحاد دارد. فنای موردنظر قاضی نتیجه صعود انسان است و فنای اکهارت حاصل نزول خداوند. قاضی با تاکید بر فنای ذاتی از درجات فنا در تصوف سخن می گوید. تنها فنای ذاتی است که در اندیشه اکهارت نظیر دارد و با تبتل وصف می شود. هر دو متاله از استعاره و تمثیل برای بیان حقیقت فنا سود می برند و در مواردی بسیار به یکدیگر نزدیک می شوند.
    کلیدواژگان: اتهام فنا، اتحاد انسان با خداوند، عین القضات همدانی، مایستر اکهارت، تبتل، دفاعیه
  • وحید محمودی*، امیرعلی مازندرانی صفحات 215-239

    صوفیان رویا را یکی از راه های ارتباط با عالم غیب تلقی می کردند؛ از این رو، برای رویاها اهمیت زیادی قایل بودند. آن ها ضمن بیان دیدگاه های مختلف درباره منشا رویاها، تاثیرات و کارکردهای تجربه رویا در زندگی معنوی را نیز تبیین کرده اند. در این مقاله با مطالعه دقیق 34 اثر اصیل عرفانی قرون 4 تا 9 هجری قمری و تحلیل محتوای 387 گزارش رویا در این آثار، به بررسی و تحلیل چیستی و کارکرد رویا در تصوف پرداخته شد. از نگاه عارفان، رویا یا به عوامل بیرونی یا به انفعالات درونی آدمی مربوط می شود. برخی از عارفان، فرشتگان و برخی نیز رفتار، گفتار و اندیشه انسان در بیداری را عامل رویا می دانند. سرانجام، برخی دیگر، اتصال خیال مقید آدمی به خیال مطلق یا عالم مثال را سرمنشا رویا می دانند. تحلیل محتوای گزارش های رویا در آثار عرفانی نشان می دهد که رویاها برای عارفان سه کارکرد اصلی داشته اند: 1. راه ارتباطی با غیب و کسب معرفت؛ 2. وسیله اعتباربخشی؛ 3. بازخورد و نشان دهنده عاقبت امور و اعمال جوارحی و جوانحی. پژوهش حاضر می تواند چارچوب منسجمی را برای درک ماهیت و کارکرد رویاها از نگاه عرفان اسلامی فراهم آورد.

    کلیدواژگان: رویا، تصوف، تحلیل متون عرفانی، باورهای رویا، کارکرد رویا
  • محمد منتظری، شهرام پازوکی*، محمودرضا اسفندیار صفحات 240-264
    تصوف در دوره های مختلف تاثیرات متفاوتی بر افکار هندوان گذاشت، همچنانکه تاثیرات بسیاری نیز از ایشان پذیرفت. صوفیان بسته به اینکه به چه دوره ای در تاریخ شبه قاره تعلق داشتند، در کدام قسمت از این سرزمین مستقر شدند و از چه جریان های رایجی در تمدن اسلامی زمان خود متاثر بودند، مناسبات متفاوتی با هندوان برقرار کردند. این مناسبات به طور کلی صوفیان را در شمار یکی از سه مکتب «تصوف راست کیش»، «فلسفی» و «عامه» قرار می داد. در یک تقسیم بندی کلی این سه مکتب به شش گونه مختلف ظاهر شده که می توان برای هر یک مصادیق تاریخی روشنی ارایه کرد. این روابط شش گانه را می توان به شکل «تطبیق»، «تعامل»، «تحول»، «جذب»، «پذیرش» و نهایتا «تقابل» صورت بندی کرد. این پژوهش بر آن است تا به طور اجمالی این طبقه بندی را با تکیه بر شواهد تاریخی، انتظام بخشد. بازه این تحقیق بین قرن سوم هجری، یعنی زمانی که تصوف در هند به شکل معناداری حضور خود را آغاز کرد، تا قرن دهم هجری، اوایل سلطنت گورکانی، است.
    کلیدواژگان: صوفیان هند، آیین هندویی، شبه قاره، دوره میانه، گورکانیان هند
  • امیر یوسفی*، فیاض قرائی صفحات 265-283
    در مقاله پیش رو دیدگاه رنه گنون در باب رویکرد صحیح در مطالعات هندویی، مورد بررسی قرار می گیرد. در این راستا نگاه گنون در چارچوب نقد به نگاه علمی و تاریخی مطرح می شود که در مقابل نگاه وی قرار دارد. به نظر گنون تقسیم بندی به دو نگاه غربی و شرقی به طور کلی توجیه پذیر بوده و نگاه غربی دارای خلل های جدی ست که نمی تواند درک درستی از تعالیم شرقی به خصوص هندویی داشته باشد. از این رو صلاحیت کلی غرب را در فهم شرق زیر سوال برده و برای آن دلایلی را ذکر می کند که می توان به عدم درک روح زبان شرقی و عدم نگاه درون دینی اشاره کرد. در مقابل؛ اصولی لازم برای درک این تعالیم برگرفته از آثار او مورد بررسی خواهد بود؛ 1- داشتن نگاهی ثبات گرا نه تکامل گرا 2- باور به متافیزیک و اثرات آن 3- درک روح زبان هندویی 4- داشتن نگاهی همدلانه و درون دینی 5- داشتن نگاهی رمزوار و نمادین که در این مقاله بدان ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: هندوئیسم، رنه گنون، اصول مطالعه، شرق، غرب، مستشرقان
|
  • Mohammad Asaee *, Mahmud Vaezi, Behzad Hamidieh Pages 1-28
    In the Islamic world, studies about other religions have a long history. The Muslim scholars have reviewed the field in different ways. In the Al-Milal wa al-Nihal (“books on the Nations and their Religions”) and historical books, the views and beliefs of various religions and descriptive reports of thoughts and the etiquette of religions like Judaism, Christianity, etc could be fined.  Other than these references that generally reviewed the matter without any critiques and rebuttal writing, we could also find some content about the previous religions through rebuttal and critical books. The research aims to study Christianity and to explore the Muslims' achievements during the first 10 centuries AH.  Based on the findings of the paper, Muslims’ knowledge about Christians is acceptable and detailed, however, the weakness of these researches comes from a fact that they were not conducted continuously and they were limited to the eastern and Greek half of the church.  The reason for this is the lack of public interest in conducting extensive studies in this regard, also the lack of knowledge of Muslims about the heritage of Latin language and literature and finally, the lack of a large territorial connection with Christianity in the West.
    Keywords: Christianity, religion studies, religions, Al-Milal wa al-Nihal
  • Sedighe Javadian *, Jafar Fallahi, Azim Hamzeian Pages 29-52
    Mahatma Gandhi, spiritual, political and social Hindu leader of India in the first half of twenty century, conducted a political and social struggle by his spiritual and religious values. Theologians of Latin America’s liberation theology started their opposition against the unjust political and economic structures of Latin America after 1960s. Despite their different religious traditions and cultural atmospheres, Gandhi and liberation theologians had comparable features in bases, methods and ends. They had critical relations to their religious traditions, believed in contextual viewpoints, tried for this-worldly changes, removing poverty and injustice and argued that praxis is more important than mere theory. Liberation theologians emphasized on Marxist thoughts and tried to change unjust political and economic structure, even by violent methods of struggle. So, ends are more important than means. But Gandhi, with his emphasis on spiritual and moral transformation, believed in inseparability of ends and means. He argued that violent methods would lead to more severe constraints than that of colonialism. In these thoughts Gandhi was influenced by Leo Tolstoy’s thoughts and Jesus’ Sermon on the Mount. He was in contrary with socialist struggling groups in India.
    Keywords: Liberation Theology, Mahatma Gandhi, Latin America, praxis, nonviolence, political theology
  • Behrooz Haddadi * Pages 53-73
    Protestantism has changed many aspects of traditional Christianity, so we have to ask what is the attitude of Protestant leaders to the issue of women, and on the other hand, have women been able to use the potentials of this sect in intellectual, political, social and religious developments? The findings of this paper are that reforming the attitude towards women in Protestantism was not the main priority of Protestant reformers and the patriarchal view of the Middle Ages dominated their attitude. Protestantism had a positive and indirect effect on the subject, and women were actively involved in the events.
    Keywords: women, Protestantism, religion
  • Reza Rezaei, Shahram Pazouki Pages 74-101

    One of the unique ideas of Thomas Merton, a catholic reverend, was the idea of interreligious dialogue to which he has pointed out in a multitude of his essays and articles. Merton aimed to expand the notion of interreligious dialogue in order to include religions other than Christianity as well, and by stressing the similarities in the belief system and religious rituals of other religions with that of Christianity, he tried to pave the way towards the enrichment of religious experience for the believers of all religions and to further develop their religious bonds with Christianity. In this study, Thomas Merton’s thoughts on Islam, especially that of Islamic Sufism and Mysticism are discussed. While expounding on his interreligious dialogue, the discourse between Islam and Christianity is examined in depth. The ideas of Merton, especially that of Sufism including recitation, meditation, to see yourself as nothing without God, and to see God as your only source of existence are discussed in this study. Merton’s view on Sufism as what brings Christianity and Islam together, as the findings of this study suggest, remains both a highly plausible and rather controversial stance that needs further investigation.

    Keywords: Merton, Islam, Sufism, interfaith dialogue, annihilation
  • Batul Sheikh, Masoumali Panjeh *, F Mokhber Pages 102-118
    This article examines the formation and expansion of three main institutions of Sufism including Khānqah, ribāṭ, and zāwīyah in Jerusalem during the Mamluk period and raises the question of what was the function of those institutions in the social and cultural life of the city. According to the findings of this study, thirty Sufi institutions including seven khānqahs, six ribāṭs and 17 zāwīyahs were founded in Jerusalem during this period. The founders of the khānqahs and Ribāṭs were mainly Mamluk Sultans and Amirs, but the Zāwīyahs were instituted by the Sufi sheikhs. In addition to their educational and pedagogic functions, those institutions also had a large social and cultural function of accommodation and hospitality. By that they legitimize the Mamluk rulers, as the main founders and financiers of the institutions and so they used them to strengthen the religious foundations of their monarchy. The formation and expansion of Sufi institutions during this period was also one of the important factors in restoring the Islamic identity of Jerusalem and the Islamization of the city.
    Keywords: Mamluk Jerusalem, Sufi Institutions, Khānqah, Ribāṭ, Zāwīyah
  • Elahe Safari Daree *, Abolfazl Mahmoudi Pages 119-142
    The concept of the ideal human being is an important concept in all religions, especially, in Mahayana Buddhism and Twelver Shi'ism. The Mahayana ideal human is “Bodhisattva” who begins his path of enlightenment with the awakening of “Bodhicitta” and steps on the path of spiritual journey with a covenant and oath for liberating himself as well as all intelligent beings. After passing mystical states or Bhumis, he removes the veils and obstacles and, in each state, acquires the perfection (Paramita) corresponding to that state. In the last state, Bodhisattva can join the ultimate liberation, “Nirvana”, however due to his infinite kindness and compassion, “Karuna”, refuses to enter it and remains in the circle of reincarnation, “Samsara”, to help other beings. The most perfect examples of the ideal human being in Shi’ism are the Prophet and the infallible Imams, who have a special and great position in Shi’ism. According to the Shi’ite tradition, the Imams are the mirrors of the truth, the mediators of heaven, the Caliphs of Allah on earth and adorned with all human virtues. They can lead human beings to true perfection and divine knowledge. Despite the differences of Buddhist and Shi’ite traditions, beliefs in Bodhisattva and Imam have significant similarities in features and functions that make their comparison meaningful. Infallibility, infinite knowledge, miraculous powers, developmental and canonical role in guidance, and being the sources for the appeals of the people are among these similarities.
    Keywords: Mahayana Buddhism, Twelver Shi’ism, Bodhisattva, Imam, Ideal human
  • Razieh Farhi, A. Ebrahim *, Farzaneh Goshtasb, Zahra Hosseini Hamid Pages 143-166

    Rituals are among the first and most important elements of religion that change over time. This article, which is written in a descriptive-analytical method, surveys how internal factors (Such as reduction of priests) or external factors (such as the rules of the majority) affected on Zoroastrian funeral ceremony after Islamic era. These effects occur in three forms: decreasing, constant and increasing which lead to deletion, conversion, change, justification, establishment, consolidation, imitation and imposition in some of the Zoroastrian funeral ceremony. The objective results of developments can be seen in a variety of matters such as: maintaining the credibility of rituals as a tool to support the dead and relieve the survivors, strengthen the foundations of Zoroastrian doctrines with new interpretation, adaptation of ancient ritual forms to modern conditions, utilizing the death rituals as a recovery agent of historical and religious identity, keeping up with the host community and reducing critical pressures, maintaining the exclusive position of religious people in the implementation of some rituals and introducing some other rituals to the general public.

    Keywords: Zoroastrian rituals, Zoroastrian rites of passage, Zoroastrian funeral, burial in tower of silence
  • Ali Ghanaatian Jahromi Pages 167-188
    Since Judaism, as a tradition-based religion, had a strong connection with Temple, the religious and national identity of Jews was seriously endangered after the fall of the Temple. This paper examines factors leading to the survival of the Judaism after the destruction of the Second Temple. By carefully examining the historical documents and previous studies, we can identify two groups of internal and external factors. Internal factors include the role of Yohanan ben Zakkai, Sanhedrin council, Pharisees, and rabbinic system. Simon Bar Kokhba’s revolt led to the consolidation of the Jews’ theological status. Moreover, the prominent role of oral traditions in the post-Second Temple period in the form of Talmud led to the survival of Judaism. External factors include the exile to neighbouring lands, especially Babylon, the influence of ancient Iran’s monotheist religions, the opposition between the Roman and Persian empires in the post-Second Temple era, bringing the Jews closer to the Parthians in enmity with Rome, and the probable role of the Parthians in provoking the Jewish revolts to distract Romans. The combination of these factors provided the basis for the religious life of the Jews and the consolidation of monotheistic beliefs in the post-Second Temple era.
    Keywords: The Second Temple, Judaism, Talmud, The Fall of the Second Temple
  • Fateme Kiaei * Pages 189-214
    This Article Consecrate on Fana (“Annihilation”) and Union with God as most important belief and charge of Ayn al-Quzat Hamidani and Meister Eckhart. Because of this Ayn al-Quzat is accused to claim of prophethood but he defended himself against this charge in his book. Many of Eckhart’s thoughts like The Image of God in the Soul, The Birth of the Son in the Soul, Detachment, Union of Good man with Son are preliminaries or results of Union with God and all of them were seen by Christian authorities as Heretics. The question is whether, despite the fundamental differences between Christianity and Islam, the charge of heresy against the two is the same? How do they defend themselves against this accusation and how different are they from each other? Ayn al-Quzat consider Sufism to be an esoteric science that purity is the condition for access to it. Eckhart also deals in detail with the preliminaries and requirements of union with God. In both minds, God is central to unity. Ayn al-Quzat’s annihilation is the result of man's ascension but Eckhart's union is the result of God's revelation. Both mystics use metaphors and allegories to express the truth of doom, and in many cases come very close to each other.
    Keywords: Union with God, Identity, Ayn al-Quzat Hamidani, Meister Eckhart, Detachment
  • Vahid Mahmoodi *, AmirAli Mazandarani Pages 215-239

    Sufis considered dreams to be one of the means of communication with the unseen realm, and they were thus highly valued. They examined the effects and goals of the dream experience in spiritual life and presented various viewpoints on the origins of dreams. This article explored the nature and function of dreams in Sufism by carefully studying 34 mystical texts from the 4th to 9th AH and assessing the contents of 387 dream accounts in these works. Dreams, according to mystics, are tied to either external circumstances or people's mental processes. Some mystics consider angels and others consider human waking behaviour, speech, and thought as the sources of dreams. Finally, others see the connection of man's encompassed imagination (khayal muttasil) to the absolute imagination (khayal mutlaq) as the source of dreams. Analysis of the content of dream reports in mystical works shows that dreams had three main functions for mystics: 1. a way for communicating with the unseen and gaining knowledge; 2. An approving proof for their doctrines; 3. A mirror that shows the people destiny and the outputs of their deeds. The present study can provide a coherent framework for understanding the nature and function of dreams from the perspective of Islamic mysticism.

    Keywords: Dreams, Sufism, Analysis of Mystical Texts, Dream Beliefs, Dream Functions
  • Mohammad Montazeri, Shahram Pazouki *, Mahmoodreza Esfandiar Pages 240-264
    Reconstructing the frames of Sufism's approach towards Hinduism in the Indian Subcontinent is what this paper aims for. Sufism over the course of time influenced Hindu ideas and was itself immensely influenced by Hinduism. Sufi Muslims' relationship with Hindus took a variety of forms based on the historical moment, place, and the specific currents within the Islamic civilization with which they were influenced. Generally, these relations put Muslim Sufis somewhere within “orthodox,” “philosophical,” and “popular” schools of thought within Sufism. In a broader scheme, these schools appear in six different types each with particular historical instances of its own. We can calibrate these relations to one of the following types: “comparison,” “interaction,” “conversion,” “assimilation,” “Affirmation,” and “confrontation”. This study will categorize these six types with the aid of historical evidence. This research examines the era between the third to the tenth century AH, during which Muslim Sufis remarkably thrived in the Indian Subcontinent.
    Keywords: Sufism in India, Hinduism, Indian subcontinent, Medieval period, Mughal Empire
  • Amir Yousefi *, Fayyaz Gharaei Pages 265-283
    In the following article, René Guenon's view on the correct approach to Hindu studies is discussed. In this regard, Guenon's view is presented in the context of critique of the scientific and historical view, which is opposite to his view. According to Guenon, the division into two views, western and eastern, is generally justifiable, and the western view has serious flaws that it cannot properly understand the teachings of the East, especially Hinduism. therefore, he rejects the general competence of the West in understanding the East, Among the reasons: he mentions lack of understanding of the spirit of the Oriental language and lack of intra-religious views. in return; The necessary principles for understanding these teachings will be explained from his works; 1- Having a stable-oriented view, not evolutionary 2- Believing in metaphysics and its effects 3- Understanding the spirit of Hindu language 4- Having an empathetic and intra-religious view 5- Having a cryptic and symbolic view which is discussed in this article.
    Keywords: Hinduism, Rene Guenon, Principles of Study, East, West, Orientalists