فهرست مطالب

دانش انتظامی مازندران - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 46، پاییز 1400)

نشریه دانش انتظامی مازندران
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 46، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوالقاسم بریمانی، حسن فلاح صفحات 1-22
    زمینه و هدف

    امروزه یادگیری سازمانی به عنوان یکی از ابزارهای اساسی و ضروری برای عملکرد سازمان ها شناخته می شود و مبنایی برای بقاء و موفقیت سازمان ها در آینده را فراهم می کند. هدف از این مطالعه، بررسی رابطه بین هوش سازمانی و یادگیری سازمانی در کارکنان نیروی انتظامی بوده است.

    روش

    روش پژوهش، توصیفی از نوع هم بستگی بوده است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان نیروی انتظامی شهر ساری هستند. نمونه آماری از طریق فرمول کوکران، 234 نفر تعیین و به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر حسب جنسیت انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از دو پرسش نامه استاندارد شده هوش سازمانی و یادگیری سازمانی استفاده شده است. پایایی آن ها با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب برای هریک برابر با 78/0 و 82/0 به دست آمد. برای بررسی و تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل ضریب هم بستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین هوش سازمانی و مولفه های آن با یادگیری سازمانی کارکنان هم بستگی مثبت و رابطه معناداری وجود دارد. هم چنین سهم هر یک از مولفه های هوش سازمانی در پیش بینی یادگیری سازمانی کارکنان متفاوت است.

    نتیجه گیری

    با تقویت هوش سازمانی در کارکنان می توان یادگیری سازمانی آنان را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: هوش سازمانی، یادگیری سازمانی، کارکنان، نیروی انتظامی
  • لیلا حسینی طبقدهی صفحات 23-46
    زمینه و هدف

    بهزیستی شغلی، جدیدترین سازه موجود در عرصه روان‌شناسی سازمانی و رفتار سازمانی مثبت‌گرا است. بنابراین، این پژوهش با هدف رابطه بین خودکارآمدی خلاق، مسیولیت‌پذیری اجتماعی و بهزیستی شغلی کارکنان نیروی انتظامی استان مازندران انجام شده است.

    روش پژوهش

     این پژوهش به‌لحاظ هدف کاربردی و به‌لحاظ روش پژوهش، توصیفی از نوع هم‌بستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان نیروی انتظامی استان مازندران  هستند. نمونه آماری پژوهش 354 نفر از کارکنان نیروی انتظامی هستند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان و به‌صورت نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسش‌نامه‌های استاندارد شده خودکارآمدی خلاق بیگیتو (2006)، مسیولیت‌پذیری اجتماعی کارول (1991) و بهزیستی شغلی هینکین (1998) استفاده شد. تجزیه‌و‌تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم‌افزار اس‌پی‌اس‌اس-26 و با استفاده از آمارهای توصیفی و آزمون ضریب هم‌بستگی پیرسون و رگرسیون خطی انجام گرفت.

    یافته‌ ها

    یافته‌ها نشان داد که بین خودکارآمدی خلاق به‌عنوان باور به قابلیت‌ها و توانایی‌های خلاقانه خود و مسیولیت‌پذیری اجتماعی (اقتصادی، قانونی، اخلاقی و بشردوستانه) با بهزیستی شغلی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی خلاق، مسئولیت پذیری اجتماعی، بهزیستی شغلی، نیروی انتظامی
  • مجتبی علیزاده سورکی، اکبر سلیمی، مهدی ترکمان صفحات 47-80

    شناورهای تفریحی در سواحل مازندران زمینه ساز رونق و توسعه گردش گری و جذب مسافر در راستای سیاست های اقتصادی دولت هستند که این امر مورد توجه فرماندهی دریابانی استان مازندران است. تخلفات شناورهای تفریحی مانع مهم و اساسی خواهد بود تا این بستر توسعه و رونق گردش گری به مسیر افول و نابودی منتهی شود از این رو هدف اصلی این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر پیش گیری از تخلفات شناورهای تفریحی سواحل استان مازندران است. روش گردآوری داده ها در بخش کیفی از ابزارهای مصاحبه ساختار یافته نظام مند و در بخش کمی از پرسش نامه استفاده شد و روش تحلیل داده به منظور بررسی نتایج پرسش نامه ضمن کد گذاری با استفاده از رایانه و نرم افزار اس پی اس اس در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی تجزیه و تحلیل و سپس از آزمون های آماری استفاده شد. روش نمونه گیری به صورت خوشه ای - تصادفی ساده انجام گرفت. بدین منوال که در زیرمجموعه دریابانی مازندران تعداد پایگاه ها و سپس در هر پایگاه تعداد پاسگاه ها و ناوگروه ها مشخص و در نهایت تعداد نمونه به استناد جمعیت آن واحدها تقسیم و به طور اتفاقی برداشت شد. به منظور دست یابی به عوامل موثر بر پیش گیری از تخلفات شناورهای تفریحی در سواحل دریای خزر، مصاحبه ای در راستای شاخص های دریابانی و شناوورها و ایستگاه های شناوری تهیه و از فرماندهان و روسای پایگاه ها، ناوگروه ها و پاسگاه های شناوری انجام پذیرفت که بر اساس یافته ها، عوامل پیش گیری از تخلفات شناورهای تفریحی در دو حوزه عوامل درون سازمانی (دریابانان) و عوامل برون سازمانی (مالکان و استفاده کنندگان از شناورها) مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه این که پیش گیری از تخلفات و جرایم شناورهای تفریحی در استان مازندران از تجمیع عوامل درون سازمانی و عوامل برون سازمانی حاصل خواهد شد و اکتفاء به تنهایی به هر یک از عوامل درون یا برون سازمانی در پیش گیری از تخلفات و جرایم شناورهای تفریحی در استان مازندران کافی نخواهد بود. به عبارتی از نظر مخاطبان با اطمینان 95 درصد می توان گفت که عوامل درون سازمانی (دریابانی مازندران) و برون سازمانی (مالکان و استفاده کنندگان از شناورها) هر دو بر پیش گیری از تخلفات و جرایم شناورهای تفریحی در استان مازندران تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: شناسایی، عوامل موثر، تخلفات، پیش گیری، شناورهای تفریحی، دریای خزر
  • سید مهدی احمدی بالادهی، عاطفه ذلیکانی صفحات 80-100

    این پژوهش حاضر، تبیین نقش سبک های رهبری فرماندهان و مدیران بر انعطاف پذیری سازمانی می باشد. پژوهش ازحیث هدف کاربردی است وبه صورت میدانی به روش پیمایشی باتحلیل همبستگی وتبیین آن درجامعهآماری انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه فرماندهان و مدیران لایه اول و دوم فرماندهی انتظامی استان مازندران تشکیل می دهد که نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران برابر با 223نفر می باشد. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه استاندارد سبک رهبری کلارک (1998) و پرسشنامه استاندارد انعطاف پذیری سازمانی پنی گاردنر (1999)استفاده شده است که پژوهش ازنوع کمی می باشد. روایی پرسشنامه ها به وسیله خبرگان مورد تایید قرار گرفت و پایایی پرسشنامه آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب 0.84 و 0.92 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری همبستگی، رگرسیون و آزمون فریدمن با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که اثر مثبت و معنادار سبک های رهبری بر انعطاف پذیری سازمانی وجود دارد. به عبارت دیگر، سبک های رهبری می تواند انعطاف پذیری سازمانی را ارتقاء دهد. همچنین ابعاد سبک های رهبری (دستوری، مشارکتی و غیردستوری) اثر مثبت و معنادار بر انعطاف پذیری سازمانی دارند . با توجه به آزمون فریدمن نیز به ترتیب بیشترین میانگین اختصاص به سبک رهبری مشارکتی و سپس سبک رهبری غیردستوری و در نهایت سبک رهبری دستوری قرار داشته است.

    کلیدواژگان: سبک رهبری، انعطاف پذیری سازمانی، فرماندهان و مدیران، کارکنان، ستاد فرماندهی انتظامی استان مازندران
  • سعید فرامرزیانی، سارا شجاع جمال آباد صفحات 101-122

    پژوهش حاضر در پی بررسی نقش استفاده از شبکه های اجتماعی در ایجاد تغییرات ارزشی با تاکید بر ارزش اجتماعی قانون گرایی در حوزه ترافیک است. روش پژوهش از نوع پیمایشی بوده و 512 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از شهروندان دارای گواهینامه رانندگی و ساکن در 5 استان به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها نیز پرسش نامه پژوهش گرساخته است که پس از تکمیل آن ها جداول توصیفی و استباطی از طریق نرم افزار اس پی اس اس به دست آمد. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت کاربران شبکه های اجتماعی، برنامه های آموزشی با عنوان عکس، فیلم و تصاویر متحرک در زمینه ترافیک را مفید می دانند و معتقدند که این برنامه ها نقش مثبتی بر ذهن و رفتار آن ها در حوزه رعایت مقررات ترافیکی داشته است؛ به ویژه اگر با سبک های جذابی مثل برنامه های انیمیشنی و به صورت مجازی ارایه شوند. یکی دیگر از نتایجی که می تواند مورد توجه برنامه سازان رسانه ای باشد، گزارش هایی از تصادفات و حوادث ترافیکی است چرا که یافته ها نشان می دهد این گونه برنامه ها با انتشار تصویر واقعی در فضای مجازی به دلیل ایجاد هیجان توام با ترس، کاربران شبکه های اجتماعی را ترغیب می کنند، برای جلوگیری از عواقب منفی و نامطلوب، اقدام به رعایت قانون و انجام رفتار صحیح کنند.

    کلیدواژگان: قانون گرایی، ترافیک، شبکه های اجتماعی، فضای مجازی، ارزش های اجتماعی
  • احمد پورابراهیم صفحات 123-146
    زمینه و هدف

    به علت مشکلات عدیده نهادهای اجرایی و تقنینی مانند خلع های قانونی و پاسخ گو نبودن آن ها، عدم وقت کافی، امکانات اجرایی، فرصت مطالعه و آموزش و هم چنین کثرت کار و کمبود کادر قضایی و اداری قادر به اجرای صحیح و کافی آن نبوده اند که این دل سردی شاکی را در پیگیری احقاق حق خود نه تنها موجب بدبینی دستگاه قضایی شده بلکه باعث تجری مجرمین و ایجاد ناامنی شده است اکثریت طرف داران حقوق شاکی بر این باورند که بزه دیده کیفری باید مورد حمایت و کمک رسانی قرار گیرد و دولت و جامعه مدنی در ارایه کمک و خدمات رسانی به وی حداکثر تلاش خود را بکند تا بزه دیده در وضعیت پیش جنایی و پس جنایی از این حمایت ها بهره مند شود.

    روش شناسی

    این پژوهش از نظر ماهیت کاربردی، و از نوع توصیفی-تحلیلی است. جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای انجام شد که پژوهش گر با مراجعه به منابع فقهی و حقوقی هم چنین قوانین و مقررات مدنی نسبت به ماهیت موضوع تحلیل و ارزیابی کرده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    در جرایمی که زیان دیده، از جرم به علت توهین، افترا، فحاشی، ایجاد مزاحمت و به نحوی از انحاء در صورت امکان مجازات های نقدی به حساب شاکی خصوصی پرداخت می شود. به نظر می رسد که حمایت قضایی از دیدگاه سیاست جنایی، دولت در سه سطح تقینی، قضایی و اجرایی با هماهنگی و مشارکت جامعه مدنی می تواند به حمایت از شاکیان مستحقق جامه عمل بپوشاند.

    کلیدواژگان: شاکی، جرم شناس، قانون مجازات، عدالت کیفری
|
  • Abolghasem Barimani, Hasan Fallah Pages 1-22
    Background and Purpose

    Today, organizational learning is recognized as one of the basic and essential tools for the performance of organizations and provides a basis for the survival and success of organizations in the future. The aim of this study was to determine the relationship between organizational Intelligence and organizational learning in Employees police force of sari city.

    Method

    The research applied in terms of purpose and method was descriptive, correlation one. The statistical population consisted of all Employees police forces of sari city. The statistical sample was 234 participants that determined by the Cochran formula and selected by stratified random sampling according to gender. Data were gathered by using two standard questionnaires: organizational Intelligence and organizational learning questionnaires. Their reliability was calculated to 0.78 and 0.82 respectively by the use of Cronbach Alpha. Descriptive statistics and inferential statistics including Pearson correlation coefficient and regression were used to analyze the data.

    Findings

    The results indicated that there is a positive and significant correlation between organizational intelligence and its Dimensions with organizational learning of employees. Also, the contribution of each aspect of organizational intelligence in predicting organizational learning is different.

    Conclusion

    By strengthening organizational intelligence in employees, their organizational learning can be improved.

    Keywords: Organizational Intelligence, organizational learning, employees, police force
  • leila hosseini tabaghdehi Pages 23-46
    Background and Aim

    Occupational well-being is the newest construct in the field of organizational psychology and positive organizational behavior. Therefore, this study was conducted with the aim of the relationship between creative self-efficacy, social responsibility and Occupational well-being of the law enforcement officers in Mazandaran province.

    Methods

     This was an applied and descriptive correlational study. The statistical population of this study included all of the law enforcement officers in Mazandaran . The statistical sample of the study was 354 law enforcement officers who were selected based on Krejcie and Morgan table by simple random sampling. Data were collected using the standardized questionnaires of Bigito Creative Self-Efficacy (2006), Carroll Social Responsibility (1991) and Hinckin occupational well-being (1998). Data analysis was performed using SPSS-26 software using descriptive statistics and Pearson correlation coefficient and linear regression tests.

    Findings

     The findings showed that there is a positive and significant relationship between creative self-efficacy as a belief in their creative abilities and capabilities and social responsibility (economic, legal, moral and humanitarian) with occupational well-being.

    Keywords: Creative self-efficacy, social responsibility, occupational well-being, Law enforcement
  • mojtaba alizadeh souraki, akbar salimi, mahdi torkaman Pages 47-80

    Pleasure boats on the shores of Mazandaran pave the way for the prosperity and development of tourism and attract passengers in line with the government's economic policies, which is the focus of the Maritime Command of Mazandaran Province. Violations of pleasure boats will be an important and fundamental obstacle for this development and prosperity of tourism to lead to decline and destruction. Therefore, the main purpose of this study is to identify and prevent factors affecting the violations of pleasure boats off the coast of Mazandaran province. Systematic structured interview tools were used in a small part of the questionnaire and data analysis method was analyzed to evaluate the results of the questionnaire while coding using computer and SPSS software at two levels of descriptive statistics and inferential statistics. Statistical tests were used. The sampling method was simple cluster-random sampling in such a way that the number of bases in Mazandaran submarine subdivision and then in each base the number of checkpoints and fleets are determined and finally the number of samples is divided based on the population of those units and randomly Was harvested. In order to achieve the factors affecting the prevention of violations of pleasure boats on the shores of the Caspian Sea, an interview was conducted in line with maritime indicators and floats and floating stations and commanders and heads of bases, fleets and floating checkpoints were conducted. Commodities for the prevention of recreational boat violations were examined in two areas: internal factors (seafarers) and external factors (owners and users of vessels). Conclusion that the prevention of violations and crimes of recreational boats in Mazandaran province will be achieved from the combination of internal and external factors and only one of the internal or external factors in the prevention of violations and crimes of recreational vessels

    Keywords: Identification, Effective Factors, Violations, prevention, Pleasure boats, Caspian Sea
  • Seyyed Mahdi Ahmadi Baladehi, Atefeh Zolikani Pages 80-100

    This study explains the role of leadership styles of commanders and managers on organizational flexibility. The research is applied in terms of purpose and was conducted in the field by survey method with correlation analysis and its explanation in the statistical population. The statistical population of the study consists of all commanders and managers of the first and second tier of the Disciplinary Command of Mazandaran Province. The statistical sample using the Cochran's formula is equal to 223 people. To collect research data, Clark (1998) standard leadership style questionnaire and Penny Gardner (1999) standard organizational flexibility questionnaire were used, which is a quantitative research. The validity of the questionnaires was confirmed by experts and the reliability of the questionnaire was 0.84 and 0.92 using Cronbach's alpha formula, respectively. To analyze the data, correlation, regression and Friedman test were used using SPSS software. Findings show that there is a positive and significant effect of leadership styles on organizational flexibility. In other words, leadership styles can enhance organizational flexibility. Also, the dimensions of leadership styles (command, participatory and non-command) have a positive and significant effect on organizational flexibility. According to Friedman test, the highest mean was assigned to participatory leadership style, then non-command leadership style, and finally grammatical leadership style.

    Keywords: Leadership Style, Organizational Flexibility, commanders, managers, staff, Mazandaran Disciplinary Command Headquarters
  • saeed faramarziani, sara shoja jamalabad Pages 101-122

    The present study seeks to investigate the role of using social networks in creating value changes with emphasis on the social value of legalism in the field of traffic. In this study, the research method is a survey method and 512 people were selected as a sample by multi-stage cluster sampling of citizens with driver's licenses and residing in 5 provinces. Data collection tool was a researcher-made questionnaire which after completing them descriptive and inferential tables were obtained through SPSS software. According to the results, it can be said that social network users find educational programs such as photos, videos and moving images in the field of traffic useful and believe that these programs have played a positive role on their minds and behavior in the field of traffic regulations. Especially if they are presented with attractive styles such as animation programs and virtually. Another result that can be considered by media programmers is reports of accidents and traffic accidents because the findings show that such programs by publishing the real image in cyberspace due to creating excitement accompanied by fear, network users. Encourage the community to follow the law and behave properly to avoid negative and undesirable consequences.

    Keywords: Legalism, traffic, Social Networks, Cyberspace, social values
  • ahmad purebrahim Pages 123-146

    Since the protection of the plaintiff and the victim is the protection of public order and the creation of security for all members of a society, it is observed that the lack of proper implementation of criminal law by the judiciary and other law enforcement agencies is sometimes the plaintiff to file and pursue their complaint. To renounce or to take revenge personally, in which the plaintiff himself is also guilty and accused, by studying the criminal law while observing the principle of equality of arms. Put your work. However, due to many problems of executive and legislative institutions such as legal and irresponsible dismissals, lack of time, executive facilities, study and training opportunities, as well as the large number of work and lack of judicial and administrative staff have not been able to implement it properly and adequately. This discouragement of the plaintiff in pursuing his rights has not only led to pessimism in the judiciary, but also to the perpetrators and insecurity. Provide assistance and services to him to do their best so that the victim in the pre-criminal and post-criminal situation can benefit from this support

    Keywords: Plaintiff, criminologist, penal code, Criminal justice