فهرست مطالب

نشریه فناوری حمل و نقل
پیاپی 32 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمودرضا کی منش، شاهین شعبانی، سیدرضا موسوی صفحه 1

    راه‌‌های روستایی آسفالته به‌عنوان شبکه‌ای برای ایجاد دسترسی موثر به روستاها نقش مهمی را در زمینه‌های توسعه این مناطق ایفا می‌نمایند و بهره‌برداری مناسب از آنها، به‌عنوان یکی از زیرساخت‌‌‌‌های اساسی، مقوله‌ای بسیار مهم است. یکی از راهکارهای مهم در بهره‌برداری اصولی از این راه ها، رعایت استانداردها و ضوابط وضعیت روسازی آسفالته از نظر تاثیر آن در ایمنی تردد است. در پژوهش حاضر نخست به مطالعه کلیه پارامترهای موثر بر وضعیت ایمنی راه های روستایی از حیث رعایت ضوابط و استانداردها پرداخته‌ شده است و سپس با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی (AHP) کسب نظر از مدیران و کارشناسان ذی‌‌‌‌ربط ادارات کل و ستاد وزارت راه و شهرسازی، وزن وضعیت روسازی آسفالته استخراج‌ شده است و سپس با استفاده از قابلیت نرم‌افزار GIS و نیز استفاده از ظرفیت کارشناسان ایمنی ادارات کل راه و شهرسازی، کلیه راه‌های روستایی آسفالته کشور به طول 105100 کیلومتر در سال 1393 ممیزی ایمنی شده‌اند و خروجی نتایج مورد تحلیل مقایسه‌ای قرار گرفته‌اند.

    کلیدواژگان: راه روستایی، شاخص ایمنی، روسازی آسفالته، تحلیل سلسله مراتبی، GIS
  • علی رضا قاری قرآن، حمیدرضا حیدری، علی معینی کربکندی صفحه 11

    تغییر ناگهانی و غیر یکنواخت سختی قایم خط ریلی در ناحیه انتقال پل‌های خطوط راه‌آهن، موجب افزایش بارهای دینامیکی، تغییرشکل‌های نامتقارن، آسیب دیدن اجزاء خط و در نتیجه افزایش هزینه‌های نگهداری می‌گردد. جهت رفع مشکلات مذکور، ابتدا روش‌های انتقال سختی پرکاربرد شامل دال دسترسی بتنی در اطراف سازه پل، لایه آسفالت مخلوط گرم، تثبیت و اصلاح خاکریز ناحیه انتقال و استفاده از پدهای زیر تراورس در روی عرشه پل بررسی شده و سپس روش ابتکاری انتقال سختی ترکیبی شامل اصلاح و بهبود مصالح خاکریز ناحیه انتقال به همراه پد ارتجاعی زیر تراورس و ریل روی عرشه پل با توجه به مدل اجزاء محدود بررسی شده است. نتایج نشان می‌دهد رفتار خط ریلی بالاستی با وجود روش‌های انتقال سختی مختلف بر اساس معیارهای استاتیکی تغییرمکان قایم ریل، تغییرمکان قایم لایه بالاست و مقدار تنش در لایه بستر به ترتیب تقریبا بین 14 تا 22 درصد، 3 تا 29 درصد و 4 تا 36 درصد نسبت به حالتی که هیچ گونه انتقال سختی در ناحیه انتقال وجود ندرد رفتار مطلوب‌تری داشته‌ است و بر اساس تحلیل دینامیکی، تغییرمکان دینامیکی ریل، شتاب دینامیکی ریل و نیروی دینامیکی در لایه بستر به ترتیب تقریبا بین 11 تا 17درصد، 32 تا 40 درصد و 1 تا 22 درصد کاهش یافته است. در نهایت مشخص می‌شود روش انتقال سختی ترکیبی شامل خاکریز اصلاح شده ناحیه انتقال به همراه پدهای ارتجاعی زیر ریل تقریبا 31 درصد رفتار خط ریلی را از لحاظ تغییرمکان قایم استاتیکی ریل و بالاست بهبود داده و این روش تنش‌ در لایه بستر را تقریبا 28 درصد کاهش داده است و بر اساس تحلیل دینامیکی، تغییرمکان دینامیکی ریل، شتاب دینامیکی ریل و نیروی دینامیکی در بستر به ترتیب تقریبا 21درصد، 34 درصد و 23 درصد کاهش یافته است. مشاهده می شود این روش بهترین تاثیر و عملکرد را بین روش‌های مختلف مورد بررسی برای پل های بتنی با دهانه کوتاه داراست و نشست نسبی در ناحیه انتقال را از mm 55/0 به  mm11/0 کاهش داده است.

    کلیدواژگان: ناحیه انتقال پل، خط ریلی، مدل سازی اجزاء محدود، روش انتقال سختی، تحلیل دینامیکی
  • محسن ابوطالبی اصفهانی، مصطفی اکبرپور صفحه 29

    عدم بهره‌گیری از تجربه و نظرات مردم در تصمیم‌گیری‌های یک پروژه عمومی، موجب ناموفق شدن آن در کسب رضایت مردم از پروژه‌ اجراشده می‌گردد. این امر به دلیل نادیده گرفته شدن پیشنهادهای مردمی به خصوص محرومین حمل‌ونقل و ندانستن نیازهای واقعی آنها می‌باشد. مشارکت شهروندی بهترین راهبردی است که به‌وسیله‌ آن می‌توان از نیازهای ضروری مردم آگاهی پیدا کرد و نظرات و تجربیات آنها را در فرآیند تصمیم‌گیری‌ها دخالت داد. سازمان برنامه‌ریزی شهری ضمن اطلاع‌رسانی عمومی درباره‌ برگزاری این مشارکت‌ها، باید دسترسی کامل به این فرآیند را برای تمامی اقشار جامعه خصوصا محرومین حمل‌ونقل فراهم کند تا به‌راحتی در این اجتماعات شرکت کنند. علاوه بر آن، باید این دسترسی برای شهروندان فراهم شود تا بتوانند نظرات خود را بیان کنند و در تصمیم‌گیری‌ها موثر باشند. دستیابی به چنین مشارکت عمومی موثری نیازمند زیرساخت‌های مناسبی از جمله کمیته‌های مشورتی شهروندی، ارتباطات عمومی و قوانین لازم‌الاجرا می‌باشد. به‌کارگیری این زیرساخت‌ها در این فرآیند باید طبق مدلی صورت گیرد تا مشارکت مردمی به بهترین نحو اجرا شده، تمامی اهداف را در برگیرد و بیشترین بازده را داشته باشد. جهت دست‌یابی به این هدف، در این مقاله مدل شش‌گانه‌ای پیشنهاد شده است که با بررسی مدل‌های پیشین مشارکت عمومی و افزودن مراحلی به آنها موجب ارتقای نحوه‌ اجرا و تاثیرگذاری این فرآیند اجتماعی می‌گردد.

    کلیدواژگان: مشارکت عمومی، حمل و نقل، مدل، محرومین حمل و نقل
  • علی احمدی کرامت، محمد آزادی صفحه 41

    به طور کلی محیط زمین در ابتدا تحت فشار ناشی از تنش‌های طبیعی بوده و هرگونه دست‌خوردگی همانند حفر تونل این وضعیت تنش را مختل کرده و سبب پدید آمدن تغییر مکان‌هایی در مقطع زمین می‌شود که اگر این تغییر مکان‌ها در محدوده استاندارد نباشند، موجب بروز مشکلاتی در ساختارهای سطحی و زیر سطحی می‌شوند که گاهی خسارت‌های زیادی را به دنبال دارند.حفر تونل در زمین‌های خاکی می‌تواند منجر به ایجاد جابجایی‌های افقی و عمودی در اطراف تونل شود. این جابجایی‌ها می‌توانند به سطح زمین رسیده و موجب آسیب رساندن به سازه‌های موجود در سطح زمین شوند، بنابراین در این پژوهش میزان تاثیر هر یک از پارامترهای ژیوتکنیکی خاک از جمله انقباض مقطع تونل، قطر تونل، عمق قرارگیری و فاصله تونل‌ها از یکدیگر مورد بررسی و محاسبه قرار می‌گیرد. طبق نتایج بدست آمده با افزایش مقدار انقباض مقطع تونل میزان نشست سطح زمین افزایش یافته است و با افزایش قطر تونل، سطح زمین ابتدا متورم و سپس دچار نشست شده است. با افزایش عمق قرارگیری، ابتدا نشست سطح زمین افزایش یافته و سپس در اعماق پایین‌تر نشست کاهش می‌یابد و با افزایش فاصله بین تونل‌ها در تونل دوقلو، سطح زمین دچار تورم شده است. نتایج بدست آمده  با استفاده از جداول به تفصیل بیان شده است.

    کلیدواژگان: تونل، نشست سطح زمین، پارامترهای ژیوتکنیکی خاک
  • محمد حاجی عزیزی، مسعود نصیری صفحه 51

    تحلیل شیروانی‌های خاکی از دیرباز مورد توجه پژوهشگران و محققان سراسر دنیا بوده است و راه‌کارهای متعددی برای تسلیح آنها (چه شیروانی‌های طبیعی و چه مصنوعی) ارایه شده است. به طور کلی روش‌های متعددی برای تسلیح و پایدارسازی شیب‌های در خطر وجود دارد که یکی از شیوه‌های موثر، کارآمد و اقتصادی در این مورد، استفاده از ردیف ستون سنگی (یا شمع) به منظور تسلیح شیب‌های خاکی و خاکریزهای جاده‌ای و افزایش پایداری آنها می‌باشد. بهینه‌یابی مکان ستون سنگی یا شمع برای پایدارسازی شیب‌های خاکی و خاکریزهای جاده‌ای با استفاده از روش‌های عددی و تحلیلی به وسیله پژوهشگران مختلف، منجر به نتایج متعددی شده است که این سوال را در ذهن طراح مطرح می‌کند که بهترین مکان واقعی برای نصب این المان‌های سازه‌ای در کجا قرار دارد؟ به نظر می‌رسد که جای مطالعات آزمایشگاهی برای تحقق این منظور خالی است که در پژوهش پیش رو، این موضوع از منظر مدل‌سازی‌های آزمایشگاهی بررسی شده است. در این پژوهش به بررسی موقعیت بهینه و مناسب قرارگیری ستون سنگی و شمع به عنوان مسلح‌کننده در شیب‌های خاکی و خاکریز‌های جاده‌ای و مقایسه نتایج روش‌های تحلیلی در این زمینه پرداخته می‌شود.

    کلیدواژگان: شیب های خاکی، خاکریز جاده ای تسلیح، ستون سنگی، شمع، موقعیت بهینه
  • علیرضا اسفراینی نژاد، محمد پاکدل صفحه 61

    در این مقاله سعی شده است پس از مقایسه موردی تابلوها در دو بخش راه های برون‌شهری و درون‌شهری کشور با دستورالعمل‌های بین‌المللی (کنوانسیون 1968 وین و استانداردهای کشورهای آلمان، انگلستان و ایالات متحده آمریکا)، دلایل علمی و روانشناسی استفاده از رنگ‌های مختلف در تابلوهای ترافیکی بررسی گردد و آنچه که به اشتباه در سطح معابر کشور در حال شکل‌گیری است و با استانداردهای جهانی و روانشناسی رنگ‌ها همخوانی ندارد و ممکن است در برخی مقاطع باعث ایجاد تشویش در ذهن راننده و حتی بروز تصادفات گردد، مورد نقد و بررسی قرار گیرد و راهکارهای اجرایی در این خصوص ارایه گردد.

    کلیدواژگان: رنگ، تابلو، زمینه، نوشتار، علایم
  • علی خدایی، هاله نصیریان صفحه 71

    استفاده از آسفالت در روسازی خطوط BRT تهران، با توجه به بارهای سنگین محوری وسایل نقلیه عبوری و نیروی شدید ترمز ناشی از این وسایل، منجر به بروز انواع خرابی‌های روسازی همانند ترک‌های انعکاسی، شیارشدگی، جمع‌شدگی، ترک‌های طولی و عرضی در این روسازی شده است. در این مقاله به بررسی مدلی از روسازی‌های بتن معمولی در مقایسه با مدل‌هایی از مصالح نوینی چون بتن الیافی، بتن تراوا و بتن تراوای الیافی با استفاده از نرم‌افزارهایAbaqus  و Kenpave در روسازی خطوط BRT  تهران پرداخته شده است. جهت کالیبره نمودن پارامترهای مدل‌سازی از نتایج آزمایشگاهی استفاده شده است در انتهای مقاله به تاثیر بارگذاری تکرارشونده بر رفتار خستگی کششی در مدل‌های بتنی پرداخته شده است. برای تعمیم نتایج، از بارگذاری خودروهای سبک و هواپیمای A380 نیز استفاده شد. نمودارهای تنش فشاری، کششی، تغییر شکل، تنش‌های فون میزس در اثر اعمال این بارها بر مدل‌هایی با ضخامت 5، 10، 15، 20 و 25 سانتی‌متری اخذ گردید. نتایج نشان داد با کنترل تنش‌های کششی و فشاری اعمال شده بر رویه و نیز اعمال یک میلیون دور بارگذاری بر آن می‌توان از تمامی مصالح یادشده در روسازی راه و از بتن الیافی در روسازی فرودگاهی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: روسازی بتن الیافی، روسازی بتن تراوا، نرم افزار Abaqus، نرم افزار Kenpave، سیستمBRT
|
  • M. Keymanesh, S. Shabani, S.R. Moosavi Page 1

    Asphalt rural roads provide effective access to villages and as a network they play an important role in the development of these areas. The proper use of these roads as a basic infrastructure, is a very important factor of development. One of the important strategies in operation of these roads is the observation of standards and criteria of the asphalt pavement in terms of its effect on traffic safety. In this study, first, all parameters affecting the safety status of rural roads in terms of compliance with criteria and standards have been studied and then by using hierarchical analysis (AHP) to obtain the opinion of relevant managers and experts of the Ministry of Roads and Urban Development, the weight of asphalt pavement condition has been extracted and then using GIS software capability and also using the capacity of safety experts of all road and urban development departments, all rural asphalt roads in the country with a length of 105,100 km in 1393 have been audited and the results of the analysis were analyzed.

    Keywords: Rural road, Safety index, Asphalt pavement, Hierarchical analysis, GIS
  • A. Ghari Ghoran, H. Heydari Noughabi, A. Moeini Korbekandi Page 11

    Abrupt and non-uniform changes in track vertical stiffness in railway bridges transition zone, increase dynamic loads, asymmetric deformations and track components damage and as a result, it increases maintenance costs. In this paper, the most widely used methods for stiffness transition are investigated, including concrete approach slab, hot mixed asphalt layer, stabilization and improvement of transition zone embankment. Then, the innovative combinatorial methods including improvement of transition zone backfill (embankment) materials with resilient pads under sleepers and rails on the deck based on specific criteria according to the finite element model. The results show that despeite various stiffness transition methods, the track according to the rail vertical displacement, ballasted layer vertical displacement and stress in the middle of the subgrade layer states has more desirable behaviour by about 14 to 22 percent, 3 to 29 and 4 to 36 percent respectively, rather than there is no stiffness transition in transition zone. Based on dynamic analysis, rail dynamic vertical displacement, rail dynamic vertical acceleration and force in subgrade layer is decreased by about 11 to 17, 32 to 40 and 1 to 22 percent respectively. Finally it appears that a combinatorial transition method include improved embankment in transition zone with resilient pads under the rail for rail on deck improved track behavior based on the criteria the rail vertical displacement and ballasted layer vertical displacement about %31, also decreased the normal stress in the middle of the subgrade layer approximately %28 and based on dynamic analysis, rail dynamic vertical displacement, rail dynamic vertical acceleration and force in subgrade layer is decreased by about 21, 34 and 23 percent, respectively. This method can provide the best impact and performance between different methods for concrete short span bridge and the relative displacement reduced in transition zone from 0.55 mm to 0.11 mm.

    Keywords: bridge transition zone, railway, finite element model, stiffness transition methods, dynamic analyse
  • M. Aboutalebi Esfahani, M.Akbarpour Page 29

    The lack of using experience and opinions of the people in decision-making of a public project, leads to failure in obtaining public satisfaction. This is due to ignoring the suggestions of the people, especially the deprived of transportation, and not knowing their real needs. Citizen participation is the best strategy by which the essential needs of the people can be informed and their opinions and experiences can be included in the decision-making process. The Urban Planning Organization, while informing the public about the holding of these partnerships, should provide full access to this process for all segments of the society, especially those who are deprived of transportation, in order to easily participate in these communities. In addition, this access must be provided to citizens so that they can express their opinions and be effective in making decisions. Achieving such effective public participation requires adequate infrastructure, including citizenship advisory committees, public relations, and applicable laws. The application of these infrastructures in this process should be done according to a model so that the people's participation is implemented in the best way, including all the goals and has the highest efficiency. In order to achieve this goal, a six-dimensional model is proposed, which by examining the previous models of public participation and adding steps to them, will improve the implementation and effectiveness of this social process.

    Keywords: Public Participation, Transportation, Model, Transportation Disadvantaged
  • A. Ahmadi Keramat, M. Azadi Page 41

    Generally, the earth was initially influenced by pressure from natural stresses and any disturbance such as tunnel boring has disrupted such a stress situation and causing the displacement in the ground. If such displacement is not in the standard area, it may cause problems in the surface and sub-surface structures, and occasionally followed by many damages. Boring the tunnel in the earthy grounds may develop horizontal and vertical displacement surrounding the tunnel. Such displacement might attain to the surface of the ground and damage the existing structures on the surface; thus, this study investigates and calculates the effect rate of any geotechnical parameters of the soil such as contraction of the tunnel section, placement depth and distance of the tunnels from each other. According to the results, by increasing the contraction of the tunnel section, the ground subsidence has been increased and by increasing the diameter of the tunnel, the ground surface is initially inflated and then subsided. By increasing the placement depth, the ground subsidence will be initially increased and then in the lower depths it will be reduced and by increasing the distance between tunnels in the twin tunnel, the surface of the ground has been inflated. The obtained results have been explained more by using the tables.

    Keywords: Tunnel, Surface Displacement, Soil Geotechnical Parameters
  • M. Haji Azizi, M. Nasiri Page 51

    Earth slope stability is one of the main issues on which researchers all around the world focus on and various methods proposed in order to reinforce slopes (both natural and man-made). There are lots of approaches for stabilization of slopes, among which using a row of stone columns (or piles) is the most effective and economical method in order to stabilize and reinforce earth slopes and road embankments. Researchers have used different numerical and analytical methods for optimal locationing of stone columns or piles for stability enhancements of earth slopes or road embankments, which were resulted in different outcomes. This issue brings the question that, where is the optimal location for inserting these structural elements? It seems that laboratory analysis and modeling in this issue is missing. In this paper, the problem is examined by laboratory modeling and optimal location of stone columns and piles as reinforcing elements in earth slopes and road embankments investigated and the results are compared.

    Keywords: Earth Slopes, Road Embankments, Stone Column, Pile, Optimal Loc
  • A. Esfarayeni Nejad, M. Pakdel Page 61

    Road and Traffic signs are useful measures for providing road user's safety and traffic management. The Colors used in Traffic signs also have an important role in proper understanding of the concepts and functions required along the routes. In the present article, the signs in the two sections of suburban and inner-city roads with the international guidelines (1968 Vienna Convention and the standards of Germany, England and the United States) are compared, and the scientific and psychological reasons for using different colors in traffic signs are examined. Then, what is being wrongly formed in the country's roads and does not comply with international standards and the psychology of colors, and may in some cases cause anxiety in the mind of the driver and even accidents, will be reviewed and executive solutions are presented.

    Keywords: Color, Board, Background, Text, Symbols
  • A. Khodaei, H. Nasirian Page 71

    The use of asphalt in paving BRT lines in Tehran, due to heavy axial loads of passing vehicles and heavy braking force caused by these vehicles, has led to various pavement failures such as reflective cracks, grooves, shrinkage, longitudinal and transverse cracks. In this paper, a model of conventional concrete pavements is compared with models of new materials such as fibrous concrete, permeable concrete and fiber permeable concrete using Abaqus and Kenpave software in paving BRT lines in Tehran. Laboratory results have been used to calibrate the modeling parameters. At the end of the article, the effect of repetitive loading on tensile fatigue behavior in concrete models is discussed. To generalize the results, light cargo and A380 aircraft were also used. Compressive, tensile, deformation, and von Mises stress diagrams were obtained by applying these loads to models with a thickness of 5, 10, 15, 20, and 25 cm. The results showed that by controlling the tensile and compressive stresses applied on the surface and also applying one million loading cycles on it, all the mentioned materials can be used in road pavement and fiber concrete in airport pavement.

    Keywords: Fiber Concrete Pavement, Permeable Concrete Pavement, Abaqus Software, Kenpave Software, BRT System