فهرست مطالب

تاملات اخلاقی - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1400)

نشریه تاملات اخلاقی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اکبر عبدل آبادی*، علی بیات، طاهره محمدیان عمرانی صفحات 7-26

    یکی از پرسش های مهم درباره اخلاق این است که چرا آدمیان، به صرف اراده اخلاقی زیستن، نمی توانند اخلاقی زندگی کنند؟ به عبارت دیگر، چرا اخلاقی زیستن دشوار است؟ اینجاست که بحث از موانع اخلاقی زیستن به میان می آید. هر انسانی که خواستار اخلاقی زیستن باشد، با موانعی روبرو خواهد شد که او را از پیمودن راه اخلاقی-زیستن بازمی دارند. موانع اخلاقی زیستن به دو قسم جامعه شناختی و روان شناختی تقسیم پذیرند. موانع جامعه-شناختی اموری بیرونی اند که بر تصمیمات اخلاقی آدمی تاثیر می نهند و مانع آدمی برای اخلاقی زیستن می-شوند، از قبیل افکار عمومی، ارزش داوری های دیگران، خوشایند و ناخوشایند و پسند و ناپسند دیگران. موانع روان شناختی، خود، بر دو قسمند: موانع معرفتی و موانع غیرمعرفتی. موانع روان شناختی معرفتی موانعی اند که در روان آدمی مانع اخلاقی زیستن می شوند و، البته، به معرفت مربوطند. با توجه به سخنان امام علی، علیه السلام، عجب، جزم وجمود، تعصب و آرزواندیشی از موانع روان شناختی معرفتی اخلاقی زیستن اند. ما کوشیده ایم تا این مدعا را با روشی توصیفی- تحلیلی اثبات کنیم و نشان دهیم که، بر اساس سخنان امام علی، علیه السلام، این موانع روان شناختی معرفتی چگونه مانع اخلاقی زیستن می شوند.

    کلیدواژگان: اخلاقی زیستن، موانع اخلاقی زیستن، موانع روان شناختی معرفتی، امام علی (علیه السلام)
  • مرتضی همتی پور، حامد خانی (فرهنگ مهروش)*، سید رضا موسوی، محمدعلی میر صفحات 27-52

    ایدیولوژی غالب عامه مسلمانان چنین القاء می کند که صحابه راویان محض سنت پیامبر (ص) بوده و اندیشه هایی متمایز نداشته اند. این گونه، عملا مطالعه ای برای بررسی آراء صحابه و شناخت نسبت آن ها با هم دیگر صورت نگرفته، و خاصه مطالعه تفکرات اخلاقی و شناخت تمایز آرایشان با هم دیگر و با مکتب اهل بیت (ع) یا سنجش نسبت آن آموزه ها با تعالیم پیامبر (ص) کم تر کاویده، و بیش تر مغفول واقع شده است. می خواهیم در این مطالعه با نگاهی انتقادی به این رویکرد فراگیر، اندیشه اخلاقی عبدالله بن عباس (درگذشته 68) را بازنگریم؛ فقیه و مفسری از نسل صغار صحابه که جایگاهش هم چون یک معلم اخلاق یا تاثیر اندیشه هایش بر فرهنگ اسلامی دوره های بعد را نکاویده اند. این مطالعه از جنس مطالعات تاریخ اندیشه اخلاقی است و از میان منظومه آراء اخلاقی ابن عباس بر آن دسته از آراء وی تمرکز دارد که درباره بهینه سازی سلوک فردی و اجتماعی روایت شده، در تفسیرش از قرآن و سوالاتش و نقل قول هایش از پیامبر (ص) هم بازتاب یافته، و بعدی از ابعاد تفکر اخلاقی او را شکل داده است. این مطالعه مدخلی خواهد بود برای آن که بتوانیم در گام های بعد با مقایسه تعالیم صحابه مختلف، تصویری واضح تر از تاریخ اندیشه اخلاقی مسلمانان در نیمه نخست سده 1 حاصل کنیم.

    کلیدواژگان: مابن عباس، سلوک اخلاقی، گناه، زهد، تندروی دینی، حق الناس
  • صادق میراحمدی* صفحات 53-74

    مسئله اصلی این پژوهش این است که چه رابطه ای بین فضیلت های اخلاقی و زندگی خوب در عصر کروناویروس وجود دارد. در عصر کروناویروس، بسیاری از انسان ها متعهد شدند که کارهای فضیلت مندانه انجام دهند. آنها عدالت، شجاعت، بخشش، صداقت، حکمت عملی و...  را رواج دادند؛ به هم نوعان خود کمک کردند؛ سالمندان و انسان های ضعیف را مورد توجه قرار داده اند و در این آزمون موفق و سربلند بیرون آمده اند. برخی دیگر با احتکار اقلام اساسی و بی توجهی به فقرا و سالمندان و  فرار از زیر بار مسیولیت های اجتماعی خود، در آزمون فضیلت های ناکام ماندند و رذیلت ورزی را پیشه خود قرار دادند. این مقاله به روش توصیفی و تحلیل محتوا صورت گرفته است. هدف  از نگارش آن بررسی نقش فضیلت های اخلاقی در بهتر کردن زندگی انسانها و کاستن درد و رنج آنها در عصر کروناویروس است. برای دستیابی به این هدف  فضیلت های اخلاقی  اصلی در عصر کروناویروس مورد بحث و بررسی قرار گرفته است و این نتایج به دست آمده است که در عصر کروناویروس که نابرابری ها، دروغ گویی، پنهان کاری ها، ناآرامی ها و بزدلی ها و تصمیمات نادرست بسیار برجسته هستند، بیش از هر زمان دیگری به آنها نیازمندیم. عدالت برای مقابله با نابرابری ها؛ صداقت برای مقابله با دروغ گویی ها و پنهان کاری ها؛ شجاعت برای مقابله با ناآرامی ها و تهدیدها و بزدلی ها؛ بخشش برای مقابله با خودخواهی ها؛ و حکمت عملی برای اتخاذ تصمیم های صحیح لازم است. با آگاهی از فضیلت ها و عمل کردن به آنها باعث بهتر شدن زندگی انسان ها و کاستن درد و رنج آنها در عصر کروناویروس می شود. فضیلت های اخلاقی ما را قادر می سازند تا با انتخاب آگاهانه محدودیت های فعلی به جای اینکه آنها را سخت گیرانه و غیراخلاقی بدانیم، به آنها پایبند باشیم و زندگی خوبی را برای خود و دیگران رقم بزنیم.

    کلیدواژگان: فضیلت، رذیلت، زندگی خوب، بیماری های فراگیر، کووید- 19
  • علیرضا آرام*، بهاره گراوندی صفحات 75-92

    در این تامل پس از شرح آراء هنری برتولت برشت، به مرور رابطه تاریخی او با والتر بنیامین پرداخته و رویکرد در اصل، سیاسی این دو به هنر را مقایسه می کنیم. نگرشی که می گوید هنر باید راه نجات مخاطبان از وضع نامطلوب اجتماع را به آن ها نشان دهد. در تقابل با این تجویز، از فقدان اعتبار دیگری، ساکت ماندن مواضع رقیب و در نتیجه، از غیبت رای و شخصیت مخاطب در فاصله زیبایی شناختی مورد نظر برشت سخن می گوییم. در این بحث با یادآوری آراء فیشته در موضوع «من و نا-من»، عقبه این تلقی از انسان به مثابه شناسای مطلق و منفک از اذهان دیگر موضوع پرسش و تردید قرار می گیرد. در تامل واپسین می توان پیشنهادی عرضه کرد که اولا بر خصلت انعکاسی اثر هنری تاکید دارد. ثانیا و مهم تر، درک زیبایی شناختی حاصل از تجربه و مشارکت ادراکی را در فرآیند اجتماع انسانی تحلیل می کند. در نهایت، با طی شدن مسیری که از چشم انداز و نیز به پشتوانه تربیت عمومی (پایدیا) اعتبار یافته است، فهم دیگری و تعهد نسبت به اجتماع انسانی وجه نظری چندلایه تر و ضمانت عملی جمعی تر خواهد یافت.

    کلیدواژگان: برشت، بنیامین، پایدیا، هنر و اخلاق، هنر و سیاست
  • محمدحسین انصاری چشمه*، ابراهیم نوئی، رحیم دهقان صفحات 93-110

    در نظریه اخلاقی قانون طبیعی از دیدگاه ملاصدرا، طبیعت به مثابه بنیان برای اخلاق تلقی می گردد. ملاصدرا طبیعت را با نظر به ابعاد وجودی انسان ترسیم می کند و تمام استعدادهای انسان را اعم از قوای حیوانی و انسانی، مد نظر قرار می دهد. با مبتنی شدن اخلاق بر این طبیعت-  که از دیدگاه صدرا دارای تقدس، تحرک ذاتی و هدفمند است- در حقیقت، اخلاق بر شاکله وجودی انسان بنا می شود و رابطه دو سویه میان این دو برقرار است و همسان با سیال و ذومراتب بودن طبیعت انسان، دارای تحرک و سیلان خواهد بود. این معنای طبیعت شباهت زیادی با فطرت اصطلاحی به معنای بینش ها و گرایشات ذاتی انسان دارد که ممکن است با آن یکسان تلقی گردد. سوال اصلی تحقیق این است که طبیعت به معنای مذکور چه رابطه ای با فطرت و محتویات فطری دارد و آیا اساسا از هم متمایزند؟ یافته های پژوهش حاکی از این است که گرچه میان طبیعت و فطرت وجوه تشابه زیادی است و در موارد متعددی به یک معنا به کار می روند، ولی اساسا این دو متمایز از هم اند و رابطه آنها به این نحو است که طبیعت انسان، بستر رشد و شکوفایی محتویات فطری است و ساختار و شاکله ذاتی انسان، قابلیت دریافت و شکوفا نمودن محتویات فطری را دارد. این مقاله با روش تحلیلی-توصیفی تلاش نموده تا با نظر به طبیعت به مثابه بنیان برای اخلاق، تفاوت های آن را با فطرت و رابطه متقابل آنها را با نظر به معنایی که ملاصدرا از طبیعت ارایه می دهد، تبیین نماید.

    کلیدواژگان: طبیعت، قانون طبیعی، فطرت، صدرالمتالهین شیرازی، اخلاق
  • روح الله نجفی* صفحات 111-126

    قرآن کریم در پی حکایت برادرکشی پسر آدم، از نوشته شدن این تمثیل بر بنی اسراییل خبر داده است که قتل یک تن، همانند قتل همگان است. روایت قرآن، قتل پسر آدم را سبب کتابت این تمثیل دانسته است. در این میان، اشکال آن است که نسبت میان برادرکشی پسر آدم و همانندانگاری قتل فرد با قتل همگان چیست؟ و چرا قرآن از میان همه اقوام، از تقریر این تشبیه بر بنی اسراییل خبر داده است؟ تحقیق حاضر برای گره گشایی از این تشبیه، از پیشینه موضوع مدد می جوید. به گفته «تورات» در ماجرای برادرکشی پسر آدم، خون های مقتول به فریاد درآمد و بر وفق «میشنا»، مراد تورات از خون ها، خون مقتول و نسل او است. بدین سان قتل پسرآدم، خصوصیتی داشته است که فریاد خون های مقتول و ذریه او است و خداوند به سبب این قتل با آن ویژگی، همانندانگاری قتل فرد با قتل همگان را بر بنی اسراییل، مقرر نمود.

    کلیدواژگان: قتل، قرآن، میشنا، پسرآدم
|
  • AliAkbar Abdol Abadi *, Ali Bayat, Tahereh Mohammadiyan Omrani Pages 7-26

    One of the important questions about morality is why human beings can’t live morally on the basis of moral will alone. In other words, why is it difficult to live morally? This is where the barriers to morality come into play. Any Human being who wants to live morally will face obstacles that prevent him from following the moral path of living. The obstacles of living morally can be divided into two sociological and psychological types. The sociological obstacles are some external factors that influence a person’s moral decisions and prevent him from living morally, such as public opinions, the value-judgments of others, the approvals and disapprovals, and likes and dislikes of others. The psychological barriers, themselves, are divided into two epistemological and non-epistemological types. The epistemological-psychological obstacles are obstacles that prevent moral living in the human psyche and are, of course, related to epistemology. According to Imam Ali (A.S.), pride, dogmatism, fanaticism and bigotry are among the epistemological- psychological obstacles. The present study makes an attempt to prove this claim in a descriptive-analytical way and to show how, according to Imam Ali (A.S.), these epistemological-psychological obstacles prevent moral living.

    Keywords: Moral living, barriers to living morally, epistemological-psychological obstacles, Imam Ali (a.s.)
  • Morteza Hemmetipur, Hāmed Khāni (Farhang Mehrvash) *, Seyydreza Musavi, Mohammadali Mir Pages 27-52

    The prevailing popular ideology of Muslims suggests that the Companions were mere narrators of the Sunnah of the Prophet (pbuh) and did not have distinct ideas. Thus, in practice, no effort has been done until the contemporary era to study the opinions of the Companions, know their relationship with each other, study moral thoughts, and compare their moral opinions to each other and to the Shiite school of Ahl al-Bayt. Also, comparison of those teachings with the teachings of the Holy Prophet is less explored, and more neglected. This study aims at reviewing the moral thought of Abdullah Ibn Abbas (d. 68 AH/ 688 CE) with a critical look at this comprehensive approach. Ibn Abbas was a jurist and commentator from the younger generation of the Companions, whose position as a moral teacher or the influence of his moral thoughts on Islamic culture and vision of later periods have not been explored. Among his system of moral opinions, this study is devoted to the study of those ideas that have been narrated about the optimization of individual and social behavior. These ideas have been reflected in his commentaries on Qur'anic verses as well as his questions and quotations from the Holy Prophet (PBUH), and have been formed as one of the dimensions of Ibn Abbas's moral thinking.

    Keywords: Ibn ʿAbbās, Moral behavior, sin, Al-Zuhd, Religious Extremism, human rights
  • Sadegh Mirahmadi * Pages 53-74

    The main issue of this research is what the relationship between ethical virtues and good life is in the age of coronavirus. We live in a time when the corona virus (Covid-19) has affected the lives of all people on Earth. Covid-19 virus is an epidemic disease that poses many medical, social, political, and legal challenges. In the age of Corona, many people pledged to do virtuous deeds. They promoted justice, courage, generosity, honesty, practical wisdom, etc., helped their peers, paid attention to the elderly and the weak, and came out successful and proud in this test. Others, by hoarding basic items and neglecting the poor and the elderly and escaping from the burden of their social responsibilities, failed the test of virtue and made viciousness their profession. This article, which has been done through a descriptive method and content analysis, aims to investigate the role of ethical virtues in improving human life and reducing their suffering in the age of coronavirus. To this end, the main ethical virtues in the age of Coronavirus have been discussed and the results are insightful and we need them more than ever, as inequalities, lies, secrecy, unrest and cowardice and wrong decisions are very prominent. Justice to tackle inequality, honesty to deal with lies and secrecy, courage to face unrest, threats and cowardice, forgiveness for confronting selfishness, and practical wisdom is needed to make the right decisions. Awareness of virtues and acting on them will improve the lives of human beings and reduce their suffering in the age of Corona. Ethical virtues enable us to consciously choose our current limitations instead of being harsh and immoral, and to live a good life for ourselves and others.

    Keywords: Virtue, VICE, Good life, Epidemic Diseases, COVID-19
  • Alireza Aram *, Bahare Geravandi Pages 75-92

    In this reflection, after describing Bertolt Brecht's artistic views, we review his historical relationship with Walter Benjamin and compare the essentially political approach of the two to art. An attitude that says that art should show the way to save the audience from the unfavorable situation of society. In contrast to this prescription, we speak of another lack of credibility, the silence of rival positions, and, consequently, the absence of the vote and the personality of the audience within the aesthetic distance intended by Brecht. In a way, by recalling Fichte's views on the subject of “me and non-me”, the implication of this perception of man as an absolute identification is the subject of question. However, a suggestion can be made tha first, emphasizes the reflective nature of art. Second and most importantly, it analyzes the aesthetic understanding resulting from experience and perceptual participation in the process of human society. By following a path rooted in public education (Paideia) and focusing on the innovative world of art, understanding otherness and commitment to human society will be more guaranteed.

    Keywords: Brecht, Benjamin, paideia, Art, Ethics, and Art, Politics
  • MohammadHosein Ansari Cheshmeh *, Ibrahim Noei, Raḥim Dehqan Pages 93-110

    Natural disposition is regarded as the foundation for moral characteristics by Mulla Sadra due to the theory of the natural law. Nature for him is all the human characteristics and talents including all human and animal faculties inherent in the human character. By basing morality on this nature - which from Sadra's point of view has sanctity, intrinsic and purposeful mobility - in fact, morality is based on the form of human existence, and there is a two-way relationship between the two. This is equal to the fluidity and hierarchy of human nature. This meaning of nature is similar to the innate consciousness which comprises inherent human insights and tendencies. The main research question is what the relationship between the human disposition and the innate consciousness is and do they differ from each other? The research findings indicate that although there are many similarities between nature and instinct and they are used in the same sense in many cases, but these two are basically different from each other and their relationship is such that human nature is the bedrock for the growth and flourishing of innate consciousness. This essay deals with a clarification of the human disposition as the foundation for moral characteristics, and their relationship with and differences from each other from Mulla Sadra’s perspective.

    Keywords: human disposition, Natural Law, innate consciousness, Mulla sadra, moral characteristics
  • RUHALLAH NAJAFI * Pages 111-126

    The Holy Qur'an, following the story of the fratricide of the Son of Adam, announces the writing of this allegory on the children of Israel that killing one person is like killing everyone. The Qur'anic narration considers the murder of the son of Adam as the reason for writing this allegory. The problem, then, is what is the relationship between the fratricide of the Son of Adam and the likeness of the murder of a person to the murder of all? And why does the Qur'an consider this analogy for the children of Israel among all nations?  The present study examines the background of the subject to unravel this analogy. According to the Torah, in the story of the fratricide of the Son of Adam, the cry of the blood of the victim was heard, In the main text of the Torah, the word blood is used in the plural. According to the "Mishnah", the Torah refers to the blood of the victim and his generation. Thus the murder of Adam's son had a characteristic that was the cry of blood, and because of this murder with that particular characteristic, God decreed for the children of Israel that killing a person is like killing everyone.

    Keywords: Murder, Quran, Mishnah, Son of Adam