فهرست مطالب

نشریه امنیت انتظامی دریایی
سال یکم شماره 3 (پیاپی 2، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خداکریم سلیمی فرد، سید یعقوب حسینی، رضا مغدانی صفحات 1-30

    قاچاق کالا یکی از چالش های مهم اقتصادی است که هر نظام اقتصادی با آن روبرو است. این پدیده می تواند مانع رشد و شکوفایی هر چه بهتر تجارت آزاد می گردد. هر نظام اقتصادی تلاش دارد تا دلایل شکلگیری قاچاق کالا را مطالعه نموده و با رویکردی آگاهانه، سیاستهای درستی برای مقابله با آن اتخاذ نماید. اگر در گذشته های دور، مشکل راهزنی و عدم امنیت راه ها و آبها بر سر راه کاروانها و کشتیهای تجاری موضوعی مهم در حکومت داری تعریف می شد که بیشتر دارای بعدی امنیتی بود؛ اما امروزه پدیده قاچاق به عنوان یک تهدید جدی بر سر راه تجارت آزاد قرار دارد که علاوه بر کارکرد امنیتی، دارای کارکردی اقتصادی نیز هست. کشور ایران به عنوان کشوری در حال توسعه، با این مشکل مواجه بوده و تلاشهای زیادی برای مقابله با این مشکل انجام شده است، ولی آنچنان که آمارها نشان می دهد این سیاستگذاریها نتوانسته است در کنترل این پدیده اثرگذار باشد. هدف این مقاله، تدوین راهبردهایی برای مقابله با این پدیده است. این مقاله ماهیتی تجویزی داشته و تلاش دارد تا با ارایه راهبردهایی، سیاستگذاران را در زمینه چگونگی رویارویی با پدیده قاچاق کمک نماید. برای این منظور از ادبیات مدیریت استراتژیک استفاده شده است. راهبردهای مورد اشاره در مقاله، در برگیرنده استراتژیهای نرم و استراتژهای سخت می باشد.

    کلیدواژگان: قاچاق، راهبردهای مبارزه با قاچاق، راهبردهای نرم، راهبردهای سخت
  • رحیم قاسمیه، عباس خواجه ای صفحات 31-42

    سرمایه اجتماعی، مجموعه ای از اعتمادها، هنجارها و شبکه هایی است که همکاری میان افراد یک جامعه را تسهیل می کند و می توان آن را مترادف با واژه «اعتماد» در جامعه دانست. از این رو برخی اندیشمندان آن را «تعاملات مبتنی بر اعتماد اجتماعی» تعریف کرده اند. از آنجایی که در ادبیات نوین، سرمایه اجتماعی زمینه ساز تحول و توسعه اقتصادی در نظر گرفته می شود و عدم توجه به آن موجب ایجاد شکاف های عمیقی در جامعه می گردد، «مدیریت صحیح سرمایه اجتماعی» می تواند تقویت «مشارکت مردمی» را که برجسته ترین ویژگی سرمایه اجتماعی است در پی داشته باشد. آنچه که می توان به آن اذعان کرد این نکته است که به دلیل عواید هنگفت نفت و گاز، نیاز به افزایش مشارکت مردم در اقتصاد منطقه ای، از دیدگاه دولتمردان و دست اندرکاران مغفول مانده است. بررسی سرمایه اجتماعی در استان بوشهر به عنوان قطب گاز کشور به نکات بسیار جالب توجهی منتهی شده است، که در این مقاله به آنها اشاره خواهد شد. در این مقاله ضمن بررسی کارکردها، عوامل موثر بر احصاء سرمایه اجتماعی و نحوه سنجش آن، نقش و راهکارهای تقویت آن در منطقه پارس جنوبی مورد نقد و بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، نفرین منابع، بوشهر، پارس جنوبی
  • حسین خلیفه، علی پاکیزه، محمدحسین طوسی صفحات 43-76

    هدف پژوهش حاضر «بررسی عوامل و پیامدهای فرهنگی قاچاق کالا در شهرستان بوشهر از نظر مسیولان و کارشناسان، کسبه و تجار و نیز قاچاقچیان» است. فرضیه های 8 گانه تحقیق با در نظر گرفتن عوامل فرهنگی قاچاق کالا شامل سطوح اجتماعی، فردی و اداری و پیامدهای فرهنگی آن شامل سطوح فرهنگی، اجتماعی و دینی و نیز متغیرهای سن، میزان تحصیلات، مطرح و بررسی شده است. روش تحقیق مورد استفاده، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل کل جمعیت شهرستان بوشهر با 225297 نفر، مسیولان و کارشناسان و صاحب نظران درگیر مسایل فرهنگی حدود 21000 نفر، تجار و قاچاقچیان حدود 5000 نفر بوده که در نهایت با استفاده از انتساب متناسب و روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 400 (290 نفر مسیول و صاحب نظر، 60 نفر کسبه و تاجر، 50 نفر قاچاقچی) انتخاب گردید است. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل دو نوع پرسشنامه محقق ساخته بود. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی (فراوانی، درصد، مد، میانگین) و استنباطی (آزمون کالموگرف-اسمیرنف تک متغیره، آزمون HSD (توکی)، تحلیل واریانس یک و دو متغیره) صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که نگرش سه گروه (مسیولان و صاحب نظران، کسبه و تجار، قاچاقچیان) در خصوص تاثیر هر یک از سطوح عوامل فرهنگی (اجتماعی، فردی، اداری) بر قاچاق کالا متفاوت بوده و موافقت مسیولان و صاحب نظران با تاثیر عوامل فرهنگی بر قاچاق کالا در حد خیلی زیاد و تجار و کسبه در حد متوسط به بالا، در سطح 5 درصد، معنادار است. نگرش سه گروه (مسیولان و صاحب نظران، کسبه و تجار، قاچاقچیان) درباره تاثیر قاچاق کالا بر هر یک از سطوح فرهنگ (فرهنگی، اجتماعی، دینی) متفاوت بوده و موافقت مسیولان و صاحب نظران و تجار و کسبه با تاثیر عوامل فرهنگی بر قاچاق کالا در حد متوسط به بالا، در سطح 5 درصد، معنادار بود؛ سن و میزان تحصیلات تاثیری بر دیدگاه سه گروه در مورد عوامل و پیامدهای قاچاق کالا ندارد.

    کلیدواژگان: عوامل فرهنگی، پیامدهای فرهنگی، قاچاق کالا، بوشهر
  • نصرالله کهزادی، سید احمد موسوی صفحات 77-108

    رضایت شغلی به گفته بسیاری از کارشناسان یکی از چالش برانگیزترین مفاهیم سازمانی و پایه بسیاری از سیاست ها و خط مشی های مدیریتی برای افزایش کارایی سازمان است. در شرایطی که افراد از شغل خویش راضی باشند مشتاقانه، با امیدواری و اعتماد به نفس به بهره برداری از آگاهی ها و توانمندی های خود می پردازند و در نتیجه آرمان های سازمان تحقق می یابد. امروزه سرمایه اجتماعی در کنار سایر شرایط و عوامل موثر بر رضایت شغلی، به عنوان یکی از پارامترهای بسیار مهم و موثر قلمداد می گردد. تحقیق و پژوهش حاضر نیز با عنوان بررسی و سنجش رابطهء بین میزان سرمایه اجتماعی و میزان رضایت شغلی کارکنان نیروی انتظامی استان بوشهر در سال 1388 صورت پذیرفته است. در ساده ترین تعریف، رضایت شغلی دوست داشتن وظایف مورد لزوم یک شغل تلقی شده است؛ یعنی شرایطی که در آن کار انجام می گیرد و پاداشی که به موجب آن داده می شود. «پوتنام» سرمایه اجتماعی را مجموعه ای از مفاهیم مانند اعتماد، هنجارها و شبکه ها می داند که موجب ایجاد ارتباط و مشارکت بهینه اعضای یک اجتماع شده و در نهایت منافع متقابل آنان را تامین خواهد کرد. این تحقیق به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه صورت گرفته است. جامعه آماری آن کارکنان نیروی انتظامی استان می باشد که به دلیل حجم بالا و با استفاده از فرمول کوکران تعداد 338 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیده و مورد پرسش قرارگرفته اند. داده های پرسشنامه با استفاده از نرم افزار spss و به کارگیری آزمون های آماری متناسب با سطوح سنجش متغیرها تجزیه و تحلیل شده اند. آزمون فرضیه ها حکایت از وجود رابطه معنی دار و مستقیمی بین دو متغیر سرمایه اجتماعی و رضایت شغلی، وجود رابطه معنی دار و معکوس بین متغیرهای سن و رضایت شغلی و همچنین سابقه خدمتی پرسنل با رضایت شغلی آنها دارد. علاوه بر این بیانگر عدم وجود رابطه معنی دار بین متغیرهای تحصیلات، وضعیت تاهل، محل سکونت و فعالیت اقتصادی جانبی پرسنل با رضایت شغلی آنها می باشد.

    کلیدواژگان: شغل، رضایت شغلی، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی
  • غلامرضا جعفری نیا صفحات 109-134

    وجود گروه ها و خرده فرهنگ های متفاوت در کنار هم و به خصوص در بافت های فرسوده شهر نوعی ناسازگاری اجتماعی با همدیگر و با فرهنگ غالب به وجود می آورد که منجر به شکل گیری خرده فرهنگ های انحرافی در حاشیه ها و بافت های فرسوده شهر می شود. هدف اساسی این مقاله بررسی نقش بافت های فرسوده و نو در گرایش جوانان خرده فرهنگ های انحرافی در شهر عسلویه با رویکردی آینده نگر برای سال 1404 مورد ارزیابی قرار گیرد. روش تحقیق: این پژوهش با استفاده از روش پیمایش و از طریق ابزار پرسشنامه انجام شد. جامعه آماری مورد مطالعه جوانان بین سنین 15 تا 29 سال شهر عسلویه می باشد. تعداد 300 نفر جوان از جامعه آماری به عنوان نمونه معرف به شیوه تصادفی سیستماتیک برای مطالعه انتخاب شدند. از اعتبار صوری برای روایی و آلفا کرونباخ برای پایایی ابزار تحقیق استفاده به عمل آمد و از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و مقایسه میانگین ها برای آزمون فرضیات و تکنیک رگرسیون برای سنجش مدل تحقیق استفاده شد. یافته ها و نتیجه گیری براساس یافته های تحقیق رابطه معناداری بین چهار دسته متغیر: متغیرهای خانوادگی، گروه های دوستی، عوامل فردی و ویژگی های سکونتی با گرایش به خرده فرهنگ های انحرافی در میان جوانان وجود دارد. این فرضیه ها حداقل در سطح 95 درصد، معنادار بوده و تایید شده اند. آزمون T نشان می دهد که هفت متغیر وابستگی به محل سکونت، جنسیت، سال های اقامت، تعداد افراد خانواده، صمیمت بین اعضای خانواده، گسیختگی خانوادگی و میزان آشنایی و ارتباط با همسایگان از لحاظ آماری معنی دار است. این متغیرها به ترتیب میزان اهمیتی در تبیین متغیر وابسته داشته اند، وارد معادله رگرسیونی شده اند و در مجموع توانسته اند 62/0 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین و توضیح کنند (62/0=R²).

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، گرایش به خرده فرهنگ انحرافی، وابستگی های دوستی، خانوادگی، عوامل فردی
  • خیرالنسا رنجبر، ناصر امین خوئی، الله کرم پولادی ریشهری صفحات 135-152

    این پژوهش از نوع مطالعات تجربی است که هدف کلی آن تعیین اثربخشی آموزش گروهی مهارت های زندگی برای ارتقاء سلامت روان می باشد. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه نوجوانان مستقردر کانون اصلاح و تربیت شهر بوشهر بوده که به روش تصادفی ساده تعداد 32 نفر از آنان به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. از بین نمونه انتخاب شده گروه های مورد مطالعه تحت عناوین گروه آزمایش به اندازه 16 نفر و گروه کنترل به حجم 16 نفر تعیین و برای انجام عملیات پژوهشی آماده شدند. ابزار اندازه گیری برای تعیین وضعیت سلامت روان گروه های مورد مطالعه پرسشنامه سلامت عمومی GHQ بوده که نمونه ای از آن پیوست می باشد. در این مطالعه قبل از شروع مداخلات از تمام اعضای هر دو گروه آزمون GHQ به عمل آمد و نتایج در برگه های ویژه ای ثبت شدند. پس از اجرای آزمون GHQ و تعیین سطح سلامت روان اعضای گروه های آزمایش و کنترل، مداخلات (آموزش گروهی مهارت های زندگی) برای گروه آزمایش و پلاسبو (اجرای دوره آموزش تغذیه صحیح) برای گروه کنترل انجام گردید. بر اساس یافته های به دست آمده، تفاوت بین میانگین نمرات پیش آزمون با پس آزمون در گروه آزمایش پس از مداخلات، معنی دار بوده (001/0=P) و همچنین این وضعیت در مقایسه بین میانگین نمرات پس آزمون هر دو گروه نیز معنی دار بوده است (002/0=P).

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های زندگی، سلامت روان، نوجوانان بزهکار
  • فاطمه برکات صفحات 153-171

    پژوهش حاضر به منظور بررسی نقش شرایط اجتماعی و اقتصادی در ایجاد و ادامه اعتیاد انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه افراد معتاد و غیر معتادی است که در شهر بوشهر زندگی می کنند. نمونه شامل 100 نفر است؛ 50 نفر معتاد و 50 نفر غیر معتاد که به صورت تصادفی ساده از جامعه آماری انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته اطلاعات لازم در زمینه شرایط اجتماعی و اقتصادی افراد جمع آوری شد. در تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده نیز از آزمون آماری T برای دو گروه مستقل استفاده گردید. نتایج به دست آمده نشان می دهد که شرایط اجتماعی و اقتصادی می تواند در ایجاد و ادامه اعتیاد نقش موثری داشته باشد و اگر شرایط نامطلوب اقتصادی و اجتماعی همچنان ادامه داشته باشد می تواند عواقب وخیم تری را از لحاظ میزان اعتیاد در جامعه در سال های آتی به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، شرایط اجتماعی، شرایط اقتصادی
|
  • Pages 1-30

    Smuggling is one of the economic problems encountered by every economic system. This phenomenon can impede the growth of the free trade. Every economic system tries to study the causes of smugglling goods and to make appropriate decisions as to how to confront it. While in the past the problem of insecurity of roads and seas for trading was a main problem for any government, nowadays smuggling is considered to be a major threat for the free trade which entails not only security dimension but economic one as well. Iran, as a developing country, has always been confronted with such a problem and has done a lot of measures to struggle against this phenomenon. However, as statistics shows, the existing policy has not been able to control the problem. The study intends to present some guidelines to solve the problem. The study is prescriptive by nature and tries to assist the decision-makers as to how to encounter smuggling. For this reason, the researchers employed the literature of strategic management. The guidelines mentioned in the study entail both soft and hard strategies

    Keywords: smuggling, guidelines for struggling against smuggling, soft strategies, hard strategies
  • Pages 31-42

    Social capital is a collection of trusts, norms, and connections which facilitate cooperation among the members of a society and can be considered as synonymous with “trust”. For this reason, some experts defined social capital as “interactions based on social trust”. Since in the modern literature social capital is considered as a prerequisite for any sort of economic development, and since neglecting it can bring about deep gaps in the society, “ appropriate social capital management” can increase “public participation” which is believed to be the most essential characteristic of social capital. It is to be expressed that due to the pervasive benefits of petroleum and gas in the national economy, the need for increasing participation of people in the regional economy is possibly neglected by the authorities concerned. The study of social capital in Boushehr Provice, as the greatest source of gas production in the country, has led to useful results which are to be tackeled in this study. The study illustrates functions, ways of obtaining social capital and its measurement, as well as the roles and ways of its strengthening in South Pars Economic Zone.

    Keywords: social capital, damnation of resources, South Pars Economic Zone
  • Pages 43-76

    The present study intends to “investigate the cultural causes and consequences of smuggling goods in Boushehr from the points of view of the authorities, experts, businessmen, tradesmen, and smugglers”. The eight hypotheses posed in the study consider cultural causes of smuggling goods (containing social, individual and administrative levels), cultural consequences (containing cultural, social, and religious levels), as well as variables such as age and education. The research method employed in this study is descriptive-survey. The subject of the study is the total population of Boushehr (225297), the authorities and experts involved in cultural issues (21000), and tradesmen and smugglers (5000). Due to the large number of the population under study, ultimately, a simple random sampling method was employed through which 400 people were selected with a reasonable proportion of the total population (290 authorities and experts, 60 businessmen and tradesmen, and 50 smugglers). Data were collected via two questionnaires made by the researchers. The collected data then were analyzed via descriptive statistics (frequency distribution, percentage, mode, mean) and also inferential statistics (Colmogrov- Smirinov Test, HSD (Toki) Test, One –way and two-way ANOVA). The results show that the attitudes of the three groups towards the influence of each of the levels of cultural factors on smuggling are different. The authorities and experts’ agreements on the influence of cultural factors (social, individual, administrative) on smuggling are significant to a great extent, and that of the businessmen and tradesmen are also significant to some extent, at about 5% level of significance. However, variables such as age and education have no significant influence on the attitudes towards smuggling goods

    Keywords: cultural factors, Cultural Consequences, smuggling goods
  • Pages 77-108

    Many experts believe that job satisfaction is one of the most debatable issues in an organization. It is the basis of many managerial policies and procedures for enhancing efficiency in the organization. Once people are satisfied with their jobs, they do their duties eagerly with self-confidence and make the best use of their knowledge and capabilities, which ultimately leads to the increasing efficiency of the organization. Nowadays social capital, along with other factors influencing job satisfaction, is considered to be a very influencial parameter. The present study intends to investigate the relationship between social capital and job satisfaction of the personnel of police in Boushehr Province in 1388 (corresponding to 2009 Christian Calender). In simple terms, job satisfaction is defined as liking to do duties related to a particular job, that is, preparing a situation in which a duty is performed and a reward is received. Putnam defines social capital as a collection of concepts such as trusts, norms, and connections which provide optimum cooperation and participation among members of a society and which fulfill the mutual interests of the two sides. The research method of the study is survey and the data were collected via questionnaire. The population under study is the total personnel of the police in Boushehr province. Due to the large number of the population under study, a simple random sampling was done through which 338 personnel were selected based on Cochran formula and were given the questionnaire. The colledcted data were then computed and analyzed with SPSS along with some other statistical devices appropriate for different levels of variables measurement. Testing of the hypotheses shows that there is a positive correlation between social capital and job satisfaction. Moreover, there is a negative correlation between age and job satisfaction, and also personnel’s years of services and job satisfaction. However, the study shows that there is no correlation between their education, marital status, residence, and other economic activities and their job satistaction

    Keywords: Job, Job satisfaction, social capital, social trust, social participation
  • Pages 109-134

    The existence of different groups and subcultures together especially in the worn-out urban areas of the city creates social incompatibility with each other and also with the mainstream culture, which consequently causes deviated subcultures. The present study intends to investigate mainly the role of the new and worn-out urban areas of Asalouyeh in forming deviated subcultures, with an outlook on Iran’s security for the year 1404 (corresponding to 2025 Christian Calendar) Research Method- The study is based on the materials of questionnaire survey. The subjects of the study were 300 youths in Asalouyeh in the 15-29 age range who were selected via systematic sampling. Statistical devices such as face validity and Cronbach’s Alpha were used in order to obtain the validity and reliability of the tests. Also other statistical devices such as Pearson coefficient of correlation and mean comparison were employed to test the hypotheses. Moreover regression was used to find the appropriate model for the research

    Keywords: social security, tendency to the deviated subcultures, family dependency, friend dependency, Individual Factors
  • Pages 135-152

    The present study is an experimental one, aiming to identify the effectiveness of teaching life skills on mental health. The population of the study is the total youths held in Boushehr Rehabilitation Center. The subjects were 32 youths which were selected via simple random sampling and were put in two groups: 16 in control group and 16 in experimental group. In order to measure the mental health of the subjects, the GHQ questionnaire was used. Prior to teaching, the questionnaire was given to each of the subjects in control and experimental groups to determine the level of the subjects’ mental health. Then teaching of life skills was conducted to the experimental group and teaching of placebo (teaching proper nutrition) was conducted to the control group. The results obtained from the pre-test and post-test then were computed and analyzed.

    Keywords: teaching life skills, Mental Health, delinquent youths
  • Pages 153-171

    The present study intends to identify the impact of the roles of social and economic conditions on drug addiction. The population of the study is the total addicted and non-addicted people of Boushehr, but due to the large number of the people under study a simple random sampling was done through which 50 addicted and 50 non-addicted people (100 totally) were selected. The data about the people’s social and economic conditions were collected via questionnaires made by the researcher. In analyzing the data the researcher employed T test for the two independent groups. The results show that the social and economic conditions can play a major role in drug addiction; also if the bad economic conditions continue they can cause serious threats to the society in future.

    Keywords: drug addiction, social condition, economic condition