فهرست مطالب

تاملات اخلاقی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1401)

نشریه تاملات اخلاقی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی ذاکری*، حامد طونی صفحات 7-25

    «پرسش از هستی» به منزله مهم ترین مسئله در حیات فکری هایدگر، نسبتی وثیق با حقیقت هنر دارد. هایدگر در برابر دیدگاه کانت که معتقد به تفکیک تام قلمرو و معیارهای داوری «قوه حکم» از قوای عقل نظری و عقل عملی بود، بر پیوند دیگرباره این ساحت ها با یکدیگر احتجاج می کند. از نظر او هنر راستین در حقیقت خود، پیوندی بنیادین با زندگی و مناسبات زیستی آدمی دارد. هدف از این پژوهش، اول، نشان دادن این است که از نظر هایدگر نسبتی بنیادین میان هنر با زندگی و اخلاق وجود دارد و این نسبت برآمده از ذات عالم ساز اثر هنری است. دوم، در صدد است تبیینی از حقیقت عالم سربرآورده از آثار هنری و نقش و نسبت این عالم در زندگی و حیات انسانی به دست دهد. در پایان نشان می دهیم نفی زیبایی شناسی جدا از اخلاق در بیان هایدگر، مستلزم این نیست که هنر به منزله ابزار اخلاق متصور شود. چنین تصوری با مبانی اندیشه هایدگر سازگار نیست.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، زندگی، اخلاق، عالم، هایدگر، فلسفه هنر
  • محسن بهلولی فسخودی* صفحات 27-48

    آیا تربیت اخلاقی امری عقلانی عاری از تلقین است یا این که لزوما با تلقین اخلاقی همراه می باشد؟ در پاسخ به این پرسش و نسبت میان تربیت اخلاقی و تلقین دو دیدگاه کاملا متفاوت وجود دارد. دیدگاه مخالف تلقین، منکر هرگونه نسبتی میان تربیت اخلاقی اصیل با تلقین است. در این نگرش تلقین بر اساس چهار معیار قصد، روش، محتوا و پیامد صورت می گیرد. در دیدگاه موافق تلقین، نقش تلقین برای تربیت اخلاقی، حیاتی و اجتناب ناپذیر است. در این رویکرد از آن جایی که تصدیق معیار غایی اخلاقی غیرممکن است تلاش در تربیت اخلاقی مسلما رنگ و بوی تلقین دارد. فصل مشترک دو دیدگاه فوق، نادیده گرفتن شرایط سنی یادگیرنده در امر تربیت اخلاقی است. پژوهش حاضر برخلاف دیدگاه مخالف تلقین، تربیت اخلاقی بدون تلقین را امری غیرممکن می داند. اما از سوی دیگر با محصور کردن کارکرد مثبت و لازم تلقین به دوران اولیه رشد بچه از دیدگاه تربیت اخلاقی تلقینی نیز فاصله خواهد گرفت. مطابق این ادعا، از آن جایی که بچه در مراحل اولیه رشد خود فاقد قوای انتقادی و استدلالی لازم برای فهم و پذیرش و تبعیت از یک معیار اخلاقی است، تربیت اخلاقی در این دوره با تلقین درآمیخته است. این نوع تلقین، تاثیر گذاری بر تمایلات، عادات و انتظارات بچه است که منجر به شکل گیری تعهد اخلاقی نزد او خواهد شد. لذا تلقین اصول اخلاقی در دوران بچگی ناقض تفکر و سنجش نقادانه قضاوت های اخلاقی در دوره رشد و بلوغ فکری او نخواهد بود.

    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، تلقین، قصد، روش، محتوا، پیامد
  • محمدسعید عبداللهی*، سید احمد فاضلی صفحات 51-71

    لوییس پویمن فیلسوف آمریکایی معاصر درآثارخود از زوایای مختلف به نقد و بررسی نسبی گرایی اخلاقی پرداخته است. در این مقاله با روشن ساختن مواضع و صورت بندی استدلال های وی سعی در ارزیابی دیدگاه انتقادی او در باب نسبی گرایی اخلاقی «ذهنی» و «قراردادی» داریم. در نظر پویمن تعارضی آشکار میان مفهوم بنیادین اخلاق و نسبی گرایی اخلاقی وجود دارد. نسبی گرایی ذهنی ما را به ورطه فردگرایی افراطی و زیبایی شناسی سلیقه ای فرو می غلطاند. نسبی گرایی قراردادی نیز در حل و فصل نمودن مناسب مشکلاتی مانند تعریف فرهنگ، اجتماع و پاره ای دیگر از انتقادات با شکست مواجه می شود. پویمن با تحلیلی دقیق، دو عنصر تنوع و وابستگی را که دو مدعا اصلی نسبی گرایی قراردادی اند به چالش کشیده و نارسایی های آن را آشکار می سازد. وی در نهایت پس از بررسی نسبی گرایی اخلاقی در دو شاخه مهم آن و ارزیابی جانانه استدلال ها و گزاره های نسبی گرایان، به این نتیجه می رسد که نسبی گرایی در قرایت های مختلف خود قابل دفاع نیست و در نتیجه باید به اخلاقی عینی که ساختاری منسجم و بارز داشته باشد پناه برد.

    کلیدواژگان: نسبی گرایی، پویمن، ذهنی، قراردادی، ذهنی گرایی، عینیت گرایی
  • امیر رجبی، حسین نوین*، شکرالله پورالخلاص صفحات 73-96

    شکرگزاری در برابر نعمت های الهی و پرهیز از کفران نعمت، از مفاهیم مهم در اخلاق اسلامی است که متاسفانه امروزه با رواج سبک زندگی مادی در بین مردم کم رنگ شده است. بر اساس آموزه های اخلاقی در سبک زندگی اسلامی، شکرگزاری و قدرشناسی از نعمت های خدا، تاثیر ویژه ای در رشد و تکامل معنوی انسان دارد و در مقابل آن، ناسپاسی و کفران نعمت از خصوصیات ناپسندی است که منجر به سقوط و تباهی بشر می شود. در پژوهش حاضر که به شیوه ی توصیفی- تحلیلی انجام شده است، مفهوم «شکر» و در مقابل آن «کفران نعمت» بر اساس آیات قرآن کریم به عنوان مهم ترین متن دینی مسلمانان و مثنوی معنوی به عنوان یکی از مهم ترین متون ادبیات عرفانی بررسی می شود تا در نهایت راهی به سوی فهم عمیق تر و درک کامل تر این دو مفهوم گشوده شود. در همین راستا نتایج پژوهش نشان می دهد که از دیدگاه قرآن و مثنوی، موثرترین عوامل شکرگزاری: یادآوری دایمی نعمت های خدا و برخورداری از توفیق الهی است و عوامل تاثیرگذار در کفران نعمت: غفلت از نعمت ها، ضعف شخصیت و نظر استقلالی به اسباب است. مهم ترین نتایج شکرگزاری نیز افزایش معرفت و تقرب به خدا، فزونی نعمت، پاداش الهی، احساس آرامش و رشد سایر فضایل اخلاقی است. همچنین از مراتب شکرگزاری می توان به شکرگزاری زبانی، قلبی و عملی، سپاسگزاری از مخلوقات و شکرگزاری در بلایا اشاره نمود.

    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، مثنوی معنوی، کفران نعمت، شکر نعمت
  • علی سلیمانی* صفحات 97-120

    یکی از سرسخت ترین بت های درونی که به عنوان مادر تمامی اعمال ناپسند اخلاقی و مانعی بس بزرگ و نیرومند در سیر و سلوک آدمی شناخته می شود، «نفس اماره» است که به سادگی نمی توان از چنگال مکر، ترفند و شرارت های او رهایی یافت. موضوع نفس اماره، حضور پر رنگی در مثنوی معنوی دارد؛ ولی شیوه بیانی مولانا در مثنوی (تداعی- گویی و جر جرار کلام)، منجر به پراکندگی مطالب و مانع شناخت دقیق مخاطبان از اندیشه جامع وی نسبت به آن گردیده است. در این پژوهش، با جمع تمامی ابیات پراکنده موضوع نفس اماره در مثنوی و تحلیل آنها بر اساس خود مثنوی، این نتیجه حاصل شد که برخلاف پریشانی بیانی و پراکندگی ابیات، مثنوی دکان وحدت و انسجام فکری و معنایی است و مولانا در اثر خود می کوشد تا تصویر کاملی از اندیشه خود نسبت به موضوع «نفس اماره» را به عنوان یکی از موضوعات کلیدی و پر تکرار عرفان و اخلاق اسلامی، به نمایش بگذارد. همین انسجام معنایی باعث شده تا وی جدا از یادکرد ویژگی ها و اوصاف منفی نفس اماره و به میان آوردن مضرات اخلاقی متعدد و برحذر داشتن افراد از پیروی از آن، به شیوه هایی همچون: بی اعتنایی به خواست نفس اماره و تقوا ورزیدن، نماز و طاعت، جوع و گرسنگی، پیمان بستن با خدا، دوری از صفات جسمانی، یاری جستن از اولیای الهی، ذکر حق، فضل ایزد، توفیق و اراده و قدرت خدا و... نیز برای رهایی از این دوزخ هفت در اشاره کند تا سالکان و گرفتاران بتوانند با تزکیه و تهذیب و دفع این دشمن درونی، به مدارج بالا صعود کنند و به مقام فنا و وصال حق برسند.

    کلیدواژگان: مثنوی مولوی، نفس اماره، ویژگی ها و مضرات اخلاقی، شیوه های رهایی از نفس اماره
  • محمد دانش نهاد*، محمدحسن وکیلی صفحات 121-137

    صادق لاریجانی با توجه به آنکه نظریاتی را که در باب فلسفه اخلاق مطرح گردیده دارای خلل های اساسی می داند در پی تبیین نظریه نوین نفس الامری برآمده است. ایشان ابتدا، به تفصیل، مهم ترین نظریات در این باب را مورد نقد قرار می دهد و پس از آن نظریه خود را طرح می نماید. در این تحقیق با روش جمع آوری اطلاعات، مقارنه آرا و تحلیل آن، در پی تبیین نظریه نفس الامری با توجه به اشکالات وارد بر نظریه محمدتقی مصباح یزدی است. بر این اساس ابتدا اشکالات چهارگانه صادق لاریجانی بر نظریه مصباح یزدی مورد تحلیل و تبیین قرار می گیرد و پس از آن نظریه نفس الامری صادق لاریجانی تبیین می گردد تا در نهایت اشکالات مبنایی و بنایی این نظریه مورد بحث قرار گیرد. اگرچه رفع اشکالات مبنایی نظریه نفس الامری موجب بازسازی این نظریه می گردد، اما اشکالات بنایی این نظریه موجب می گردد تا پایه های آن سست گردد. از جمله اشکالات مبنایی این نظریه آن است که گزاره های اخلاقی را انشایی می داند، در حالی که ادله ای در متن برای اخباری بودن آنها ارایه می گردد. اشکال مبنایی دیگر آن است که ابراز ادراکات نمی تواند انشاء باشد. از جمله اشکالات بنایی این نظریه عدم تبیین موطن گزاره های اخلاقی و نسبی شدن گزاره های اخلاقی است.

    کلیدواژگان: نظریه نفس الامری، صادق لاریجانی، فلسفه اخلاق، بایدها و نبایدها، محمد تقی مصباح یزدی
|
  • Mahdi Zakeri *, Hamed Tooni Pages 7-25

    "The question of Being" as the most important issue in Heidegger's intellectual life has a close relationship with the truth of art from his point of view. Heidegger, in opposition to Kant, which believed in the complete separation of the area and Judgment criteria of "critique of judgment" from theoretical reason and practical reason, argues for the interconnectedness of these areas. In his view, art in its essence is fundamentally linked to human life and human being relationships.The purpose of this research is to show first, that, for Heidegger, there is a fundamental relationship between art and life and ethics, and this relationship stems from the Worldmaker essence of the work of art. Secondly, it seeks to explain the truth of the world arising from works of art and the role and relation of this world in human life. Finally, we want to show that the refutation of the aesthetics that is separate from ethics does not lead to this conclusion that art should be considered as a tool of ethics and this idea is inconsistent with the foundations of Heidegger's thought.

    Keywords: aesthetics, life, Ethics, World, Heidegger, Philosophy of Art
  • Mohsen Bohlooli Faskhoodi * Pages 27-48

    Is moral education a rational thing free from indoctrination or is it necessarily accompanied by moral indoctrination? In answer to this question and the relationship between moral education and indoctrination, there are two completely different perspectives. The opposite view of indoctrination denies any relation between genuine moral education and indoctrination. In this view, indoctrination is based on four criteria: intention, method, content, and outcome. In the proponents of indoctrination, the role of indoctrination is moral and vital, and inevitable. In this approach, since it is impossible to acknowledge the ultimate moral standard, the effort in moral education is certainly indoctrinated. The common denominator of the above two views is ignoring the age of the learner in the matter of moral education. The present study considers moral education without indoctrination to be impossible. But on the other hand, by confining the positive and necessary function of indoctrination to the early stages of child development, it will also distance itself from the perspective of indoctrination moral education. Since the child in the early stages of development lacks the necessary critical and argumentative powers to understand and accept and adhere to a moral standard, moral education in this period is mixed with indoctrination. This type of indoctrination affects the child's desires, habits, and expectations, which will lead to the formation of a moral commitment in her. Therefore, instilling moral principles in childhood will not violate the thinking and critical assessment of moral judgments in the period of her intellectual development and maturity.

    Keywords: ethical education, indoctrination, Intention, Method, Content, Outcome
  • Mohammad Saied Abdollahi *, Seyed Ahmad Fazeli Pages 51-71

    Contemporary American philosopher Louis Pojman has critiqued Ethical relativism in his work from various angles. In this article, we try to evaluate his critical view of "subjective" and "conventional" Ethical relativism by clarifying his positions and formulating his arguments. For Pojman, there is a clear conflict between the fundamental concept of morality and Ethical relativism. subjective relativism plunges us into the abyss of extreme individualism and the aesthetics of taste. conventional relativism also fails to properly address problems such as the definition of culture, society, and some other criticisms. With a detailed analysis, Pojman challenges the two elements of diversity and dependence, which are the two main claims of conventional relativism, and reveals its shortcomings. Finally, after examining Ethical relativism in its two important branches and thoroughly evaluating the arguments and propositions of relativists, he concludes that relativism is not defensible in its various readings. As a result, one must resort to objective morality that has a coherent and clear structure.

    Keywords: Relativism, Pojman, subjective, Conventional, subjectivism, objectivism
  • Amir Rajabi, Hossein Novin *, Shokrallah Pourlkhalas Pages 73-96

    Gratitude for the blessings of God and avoiding ingratitude are important concepts in Islamic ethics that have diminished today with the prevalence of materialistic lifestyle among the people. According to the moral teachings of the Islamic way of life, gratitude for the blessings of God has a special effect on the spiritual growth and development of man, and in contrast, ingratitude is a disgusting characteristic that causes the fall and destruction of man. In the present study, which has been done in a descriptive-analytical manner, the concept of "thanksgiving" and in contrast "ingratitude" based on Quran, verses as the most important religious text of Muslims and Masnavi maanavi as one of the most important texts of mystical literature are studied to understand Deeper and more complete understanding of these two concepts from a moral perspective. In this regard, the results of the study show that from the perspective of the Qur'an and Masnavi, the most effective factors for gratitude are: constant reminder of God's blessings and enjoyment of God's success and the influential factors in the infidels of blessings: neglect of blessings, weakness of personality and independent view of causes. Also the most important achievements of gratitude are: increasing knowledge and closeness to God, increasing blessings, divine rewards, feeling of peace and growth of other moral virtues.

    Keywords: Quran, Masnavi Manavi, Thanksgiving, Ingratitude, Islamic Ethics
  • Ali Soleimani * Pages 97-120

    One of the strongest inner idols, which is known as the mother of all immoral and evil deeds and a very big and powerful obstacle in human life, is the "Spirit of lasciviousness", The subject of spirit of lasciviousness has a bold presence in the Mathnavi; but Rumi's method of expression in Mathnavi (association and brainstorming) has led to the dispersion of the content and prevented the reader from knowing his comprehensive thought about it. In this study, by collecting all the scattered verses on the subject of Spirit of lasciviousness in Mathnavi and analyzing them, it was concluded that despite the expressive confusion and scattering of verses, Mathnavi is a clear example of unity and intellectual cohesion and semantic coherence and in his work, Rumi tries to show a complete picture of his thought on the subject of "spirit of lasciviousness" as one of the key and repetitive topics of Islamic mysticism and ethics. This semantic coherence has caused him to not only mention the negative characteristics and attributes of the spirit of lasciviousness and bring about various moral harms and warn people to follow it,but also to point in ways such as: disregarding the will of the spirit of lasciviousness and piety, prayer and worship, starvation and hunger,, etc. to get rid of this seven doors hell in order to seekers and The captives can ascend to the highest levels and reach the place of annihilation and joiner of god by cultivating and refining this inner enemy.

    Keywords: Rumi's Mathnavi, spirit of lasciviousness (nafs-e Ammareh), moral characteristics, harms, methods of getting rid of spirit of lasciviousness
  • Mohammad Daneshnahad *, Mohammadhasan Vakili Pages 121-137