فهرست مطالب

معارف حکمی جامعه - پیاپی 3 (بهار 1399)

نشریه معارف حکمی جامعه
پیاپی 3 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرضیه ورمزیار*، مجید ابوالقاسم زاده صفحات 8-28
    وجود رابط، یکی از ابتکارات صدرالمتالهین است که به وسیله آن، حکمتش را تعالی بخشیده و تحولات شگرفی در نظام فلسفی اش به وجود آورده است. علامه جوادی آملی، به عنوان یکی از شارحان برجسته حکمت صدرایی، ضمن بیان ارزشمندی این نظریه، با ورود به دو ساحت معنا شناسی حقیقت وجود رابط و هستی شناسی آن، گام های موثری در این زمینه برداشته است. در بحث معنا شناسی با معنای وجود رابط به حقیقت خارجی که برای پیوند میان موضوع و محمول می آید، آن را از نسبت حکمیه که جایگاه ذهنی دارد و در تمام هلیات بسیطه و مرکبه جریان دارد، ممتاز می سازد. همچنین در بخش هستی شناسی بحث، وجود رابط را که قسیم وجود نفسی است، امر وجودی و واقعی و از سنخ حقیقتی می شمارد که دارای مراتب مختلف کمال و نقص است. دستاورد های این نظریه بر مسایل فلسفی، در دو حوزه الهیات به معنای اعم همچون برچیده شدن ماهیت، تحول امکان ماهوی به فقری و... و الهیات به معنای اخص، همچون اثبات وجود حق، تبدیل ساحت امکان به توحید افعالی و... ، بخش دیگری از اقدامات علامه در این نوشتار است. ایشان در خلال این مباحث، ضمن تبیین صحیح وجود رابط و اثبات آن با دو تقریر متفاوت از برهان امکان فقری بر اساس مبانی حکمت متعالیه، ابهامات مشتاقان حکمت صدرایی را در این خصوص پاسخ داده و برخی لغزش ها را در این زمینه مرتفع ساخته است. نویسنده با روش توصیفی تحلیلی به دنبال بررسی این مباحث در حوزه وجود رابط از دیدگاه علامه جوادی آملی است.
    کلیدواژگان: علامه جوادی آملی، وجود رابط، معناشناسی وجود رابط، هستی شناسی وجود رابط، دستاوردهای وجود رابط
  • بررسی معنای حرفی وجود رابط و مبنابودن آن برای وحدت شخصی وجود
    محمد سربخشی صفحات 29-48

    وحدت شخصی وجود، مدعای عرفان و حکمت متعالیه است. در این ادعا، کثرت وجودی عالم، انکار شده و ماسوی الله به عنوان مظاهر و تجلیات حضرت حق پذیرفته می شوند. عرفا در ادعای وحدت شخصی وجود، رویکرد شهودی دارند و منکران را به سیر و سلوک دعوت می کنند. در عرفان نظری، دلایلی عقلی برای اثبات وحدت شخصی وجود اقامه می شود. در حکمت متعالیه نیز پس از طرح تشکیک خاصی، صدرالمتالهین به وحدت شخصی وجود گرایش پیدا کرده و به اثبات آن دست زده است. در رویکرد فلسفی، دلایلی برای اثبات وحدت شخصی اقامه می شود که مهم ترین آنها عین ربط بودن معلول است. این استدلال، دو مقدمه دارد: الف. معلول نسبت به علت، هستی بخش وجود رابط است. ب. نمی توان از وجود رابط، مفهوم اسمی گرفت. مفهوم موجود، مفهومی اسمی است و ماسوی الله به دلیل رابط بودن، قابلیت انتزاع مفهوم اسمی را ندارند. پس تنها خداوند متعالی است که قابلیت اطلاق عنوان موجودیت را دارد و این یعنی وحدت شخصی وجود. مقدمه اول این استدلال، مورد اتفاق اغلب فلاسفه حکمت متعالیه است، حتی برخی از پیروان حکمت متعالیه، که منکر وحدت شخصی وجودند، مقدمه اول را قبول دارند؛ اما مقدمه دوم نادرست است و این دلیل نمی تواند وحدت شخصی وجود را اثبات کند.

    کلیدواژگان: وجود رابط، وجود فی غیره، نسبت، وحدت شخصی، معنای حرفی، معنای اسمی
  • نقد مسئله اختیاری نبودن دخالت پیش فرض ها در هرمنوتیک فلسفی با تکیه بر نظریه ارجاع به علم حضوری
    لیلا محسنیان، مهدی احمدخان بیگی صفحات 49-76

    دخالت پیش فرض ها در فرایند فهم، از اساسی ترین مسایل هرمنوتیک فلسفی به شمار می رود. در نظر قایلین به هرمنوتیک فلسفی، با توجه به نگاه پدیدارشناسانه و تحلیلی که از نحوه هستی انسان ارایه می دهند، اولا انسان موجودی پرتاب شده در تاریخ و زمان و ثانیا، سراسر فهم و ادراک است؛ فهمی متاثر از پیش فرض هایی که به دلیل تاریخی بودن انسان، در اختیار و گزینش او نیست. ازاین رو در پژوهشی فلسفی، با رویکردی معرفت شناسانه و با روشی تحلیلی- توصیفی، با تکیه بر نظریه ارجاع به علم حضوری استاد مصباح یزدی نشان داده شد که در بررسی انواع ادراکات انسان و تفکیک بین ادراکات حصولی و حضوری، گرچه یکسری از پیش فرض ها درروند فهم دخالت دارند، ولی این دخالت ها لزوما به اختیار انسان است. بدین ترتیب با ارایه تحلیل فرایند فهم انسان به کمک روش ارجاع به علم حضوری، ادعای غیر روشمند بودن فهم و درنتیجه، غیر اختیاری دانستن دخالت پیش فرض ها و نتایج حاصل از آن، همچون تعدد قرایت ها و نسبیت باطل گردید.

    کلیدواژگان: هرمنوتیک فلسفی، پیش فرض ها، فهم، اختیار، صعود معرفتی، ارجاع به علم حضوری
  • جمال سروش*، نعیمه نجمی نژاد صفحات 77-98
    یکی از مفاهیم مهم و کلیدی در مباحث اخلاق و فلسفه اخلاق، حکمت عملی است. دانستن چیستی این مفهوم از نظر ارسطو به این جهت اهمیت دارد که وی از طرفی میراث دار اسلاف بزرگی چون سقراط و افلاطون است و از طرف دیگر، کتب و آثارش پس از ترجمه و مطالعه توسط اندیشمندان اسلامی مانند کندی و فارابی، مبدا و محور علم اخلاق، اخلاق فلسفی و اخلاق اسلامی قرار می گیرد. بدین سان در این نوشتار، که با روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته است، چیستی حکمت عملی، از طریق مقایسه آن با سایر فضایل عقلی در نظر ارسطو مشخص شده است. نتیجه تحقیق اینکه عقل شهودی، که متکفل بدیهیات است، در کنار شناخت علمی که توانایی بر اقامه برهان است، حکمت نظری با موضوع عالی ترین موجودات را تشکیل می دهد و حکمت نظری نیز با مبادی خود، از مبادی توانایی عملی (تخنه یا فن) و حکمت عملی (فرونسیس) به شمار می رود. حکمت عملی یا فرونسیس از عقل نظری وام می گیرد و به عقل عملی وام می دهد و به تعبیر دیگر، معلول عقل نظری و علت (اعدادی) عقل عملی برای عمل اخلاقی است.
    کلیدواژگان: نوس، اپیستمه، سوفیا، تخنه، فرونسیس (حکمت عملی)، عقل عملی
  • محمدعلی مبینی* صفحات 99-121

    دیوید هیوم با درنظرداشتن عقلانیت معرفتی، سخن از عقلانی بودن گرایش ها و عواطف انسانی را بی معنا می داند. حال آنکه عقلانیت صرفا به عقلانیت معرفتی خلاصه نمی شود و اگر عقلانیت ارزشی را بپذیریم، آن گاه عواطف و اعمال انسانی نیز می توانند به این معنا، عقلانی یا غیر عقلانی باشند. در عقلانیت معرفتی، هماهنگی و تطابق ذهن و عین، مد نظر است و در عقلانیت ارزشی، هماهنگی و تناسب میان موجودات و به ویژه، بر اساس تبیین الهی، میان موجودات و خدا. این گونه هماهنگی و سازگاری دارای ارزش بنیادین است و ازاین رو، عقلانیت و ارزش، دو روی یک سکه اند. برخی آموزه های اسلامی، که درباره عقل و تعقل سخن گفته اند، قابل تفسیر بر اساس این نوع عقلانیت هستند و ازآنجاکه این آموزه ها، فهم این گونه عقلانیت را به قلب نسبت داده اند و از طرفی، قلب را مرکز عواطف دانسته اند، می توان قلب را قوه ای معرفتی-انگیزشی دانست که درصورتی که سالم باشد، هم ارزش های وجودی را درک می کند و هم انسان را به سوی آنها سوق می دهد.

    کلیدواژگان: عقل، عقلانیت، ارزش، انگیزش، قلب، هیوم
  • محمدصادق علیپور* صفحات 122-149

    چگونگی تعامل علم کلام و فلسفه، از دیرباز مورد توجه اندیشمندان بوده است. دراین میان، برخی فقط به تعامل در روش اکتفا کرده و گروهی دیگر تا حد جایگزینی فلسفه با کلام پیش رفته اند. روشن است که آگاهی از حقیقت این امر، می تواند زمینه ساز حل بسیاری از اختلافات و ایجاد زمینه های مشترک باشد. بنابراین، مسئله ما در این نوشتار، بررسی نحوه تعامل این دو حوزه معرفتی خواهد بود. بررسی ها نشان داد سیر متلاطم و ناموزون رشد مباحث کلامی، مانع از این است که حکمی واحد درباره رابطه علم کلام و فلسفه داشته باشیم؛ چرا که این رابطه در طول تاریخ، پیوسته از ضعف به سوی قوت در حرکت بوده است و به جرات می توان مدعی شد در دوران متاخر، مرز میان کلام و فلسفه در مسایل مشترک برداشته شده و این دوگانگی، به وحدت تبدیل شده است. وحدتی که برخی از آن به «کلام فلسفی» تعبیر کرده اند. در این نوشته، ضمن توصیف این تحول تاریخی، چگونگی این حرکت، تحلیل و بررسی شده است.

    کلیدواژگان: کلام فلسفی، تحول روشی، تحول محتوایی، تحول ساختاری
|
  • Marzieh Varmazyar *, Majid Abolqasemzadeh Pages 8-28
    The copulative existence is one of the initiatives of Sadr al-Muta'allehin, by which he has exalted his wisdom and brought about dramatic changes in his philosophical system. While expressing the value of this theory, Allameh Javadi Ameli, one of the prominent commentators of Sadrā'i wisdom, has taken effective steps in this field by dealing with the two semantic fields of the truth of the copulative existence and its ontology. With regard to semantics, by defining the copulative existence as the external truth that connects the subject and the predicate, he distinguishes it from the copula that has a mental position and flows in all simple and composite whether-nesses. With regard to the ontological aspect, he considers the copulative existence, which is a kind of existence by-itself, as existential, real, and a kind of truth with different levels of perfection and imperfection. Allameh also deals with the implications of this theory for philosophical issues in two areas of theology in the general sense of disintegration of nature and the transformation of the essential possibility into possibility in the sense of need; and theology in the specific sense, such as proving the existence of truth, transforming the realm of possibility into unity of divine actions, etc. During these discussions, while correctly explaining the copulative existence and proving it with two different interpretations of the argument of the possibility in the sense of need based on the principles of transcendental wisdom, he cleares the ambiguities of the followers of Sadrā'i wisdom and removes some flaws in this regard. Using a descriptive-analytical method, the author seeks to investigate these issues from the perspective of Allameh Javadi Amoli.
    Keywords: Allameh Javadi Amoli, copulative existence, semantics of copulative existence, ontology of copulative existence, achievements of copulative existence
  • Examining the Nominal Meaning of the Copulative Existence and its Fundamentality for the Personal Unity of Existence
    Muhammad Sarbakhshi Pages 29-48

    The personal unity of existence is the claim of mysticism and transcendental wisdom. In this claim, the multiplicity of existence of the universe is denied and everything rather than God is accepted as manifestations of God the Almighty. In claiming the personal unity of existence, mystics have an intuitive approach and invite the deniers to the spiritual journey. In theoretical mysticism, rational arguments are put forward to prove the personal unity of existence. In transcendental wisdom, after raising analogism in a specialized sense, Sadr al-Mutallahin has tended to the personal unity of existence and has tried to prove it. In the philosophical approach, reasons are presented to prove personal unity, the most important of which is the copulative nature of the thing caused. This argument has two premises: a. in relation to cause, the thing caused is the essence of the copulative existence b. The copulative existence cannot be interpreted nominally. The existing concept is nominal, and because of being copulative, nothing other than God has the ability to abstract the nominal concept. Therefore, the title of existence can only be applied to the Almighty God, and this means the personal unity of existence. The first premise of this argument is common among most philosophers of transcendental wisdom, and even some followers of transcendental wisdom, who deny the personal unity of existence, accept the first premise; but the second premise is incorrect, and this argument cannot prove the personal unity of existence.

    Keywords: copulative existence, existence for something else, relationship, personal unity, non-self-subsisting meaning, nominal meaning
  • A Critique of the Issue of the Involuntary Involvement of Presuppositions in Philosophical Hermeneutics, Relying on the Theory of Reference to Intuitive Knowledge
    Leila Mohsenian, Mehdi Ahmad Khan Beigi Pages 49-76

    The involvement of presuppositions in the process of understanding is one of the most fundamental issues in philosophical hermeneutics. According to the followers of philosophical hermeneutics and given the phenomenological and analytical view they offer about human existence, firstly, man is a creature that is thrown into history and time; and secondly, he is full of understanding and perception, an understanding influenced by assumptions that are not voluntary due to his historical nature. Therefore, relying on the theory of reference to intuitive knowledge proposed by ayatollah Mesbah Yazdi, this philosophical study follows an epistemological approach and uses an analytical-descriptive method to show that in examining different types of human perceptions and distinguishing between acquired and intuitive perceptions, a number of assumptions are involved in the understanding process, but these involvements are necessarily at the discretion of man. Thus, by presenting the analysis of the process of human understanding through reference to intuitive knowledge, the claim that understanding is non-methodical and, consequently, the involuntary involvement of presuppositions and its results (multiple interpretations and relativity) were rebutted.

    Keywords: philosophical hermeneutics, presuppositions, understanding, authority, epistemological ascent, reference to intuitive knowledge
  • Jamal Soroush *, Na’Imeh Najminezhad Pages 77-98
    Practical philosophy is among the key concepts in ethics and philosophy of ethics. To Aristotle, knowing the quiddity of this concept is important because, on the one hand, he was a successor of great ancestors such as Socrates and Plato, and on the other hand, his books and works, after being translated and studied by Islamic thinkers such as Kennedy and Farabi, have been the foundation and source of Ethics, philosophical ethics and Islamic ethics. Thus, using the descriptive-analytical method, this paper investigates the nature of practical philosophy by comparing it with other intellectual virtues from Aristotle’s perspective. The results show that along with scientific cognition (the ability to present arguments), intuitive intellect, which deals with self-evident premises, constitutes theoretical philosophy on the subject of the best beings. The principles of theoretical philosophy are the principles of practical ability (technē/technique) and practical philosophy (phronesis). Practical philosophy or phronesis borrows from theoretical intellect and lends to practical intellect. In other words, it is the result of theoretical intellect and the (numerical) cause of practical intellect for moral action.
    Keywords: nous, episteme, Sophia, technē, phronesis (practical philosophy), practical intellect
  • MuhammadAli Mobini * Pages 99-121

    Considering epistemic rationality, David Hume considers talking about the rationality of human tendencies and emotions as meaningless. However, rationality is not limited to epistemic rationality, and if we accept value-based rationality, then human emotions and actions can also be rational or irrational. In epistemic rationality, harmony and conformity of mind and object is considered, and in value-based rationality, harmony and proportion between creatures or between creatures and God is regarded (especially, based on the divine explanation). Such harmony is of fundamental value, and therefore rationality and value are two sides of the same coin. Some Islamic teachings, which have dealt with intellect and reason, can be interpreted on the basis of this kind of rationality. And since these teachings attribute the understanding of such rationality to the heart and, on the other hand, consider the heart as the center of emotions, the heart can be considered as an epistemological-motivational force that, if healthy, understands the existential values and leads man towards them.

    Keywords: Intellect, rationality, Value, Motivation, Heart, Hume
  • MuhammadSadeq Alipoor * Pages 122-149

    The interaction of theology and philosophy has long been considered by thinkers. In the meantime, some have only dealt with interaction with method, while others have gone so far as to replace philosophy with theology. It is clear that knowing the truth of this matter can pave the way for resolving many disputes and creating commonalities. Therefore, this paper seeks to examine the interaction of these two areas of knowledge. Studies have shown that the turbulent and uneven course of the development of theological discussions prevents us from having a single statement about the relationship between theology and philosophy; because this relationship has been constantly moving from weakness to strength throughout history, and it can definitely be claimed that in recent times, the border between theology and philosophy has been removed and because of numerous commonalties, they have become united in such a way that some have proposed the term "philosophical theology" in this regard. The present paper describes and analyses this historical development.

    Keywords: philosophical theology, methodological transformation, content transformation, Structural Transformation