فهرست مطالب

فصلنامه اقتصاد مقداری
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 72، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • روح الله زارع* صفحات 1-27
    معرفی

    بررسی ارتباط بین سیاست پولی و بازده سهام برای سیاست گذاران پولی و سرمایه گذاران بازارهای مالی برای اعمال سیاست پولی مناسب و اتخاذ تصمیم های سرمایه گذاری درست از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. بعلاوه، فهم اینکه آیا سیاست پولی در چرخه های رونق و رکود بازار سهام اثرات یکسانی بر بازده سهام ایجاد می کند برای اقتصاددانان از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. اگر سیاست پولی اثرات نامتقارن داشته باشد سیایت گذاران پولی باید چرخه های بازار سهام را هنگام اعمال سیاست پولی در نظر داشته باشند. هدف مطالعه حاضر بررسی واکنش بازده سهام به سیاست پولی و اثرات نامتقارن سیاست پولی بر بازده سهام در دوره های رونق و رکود بازار سهام می باشد. در این مقاله همچنین تاثیر سیاست پولی بر احتمالات جابجایی بین رژیم های رونق و رکود بازار سهام آزمون شده است. اثرات نامتقارن  سیاست پولی بر بازده سهام در دوره های رونق و رکود بازار سهام از طریق مدل های با محدودیت های مالی قابل توضیح می باشد. 

    متدولوژی

    در این مطالعه اثرات نامتقارن سیاست پولی با استفاده از مدل های مارکوف سوییچینگ (MS) مورد بررسی قرار گرفته اند. در این مطالعه از مدل های مارکوف سوییچینگ با توابع احتمال ثابت (FTP-MS) و مدل های مارکوف سوییچینگ با توابع احتمال تغییرپذیر در طول زمان (TVTP-MS) استفاده می شود. مدل های FTP-MS برای بررسی تاثیرات نامتقارن سیاست پولی بر بازده سهام در دوره های رونق و رکود بازار سهام بکار گرفته شده اند. در مدل های FTP-MS، احتمال های انتقال، ایستا در نظر گرفته می شوند. در مدل های TVTP-MS، فرض می شود که احتمال جابجایی بین رژیم های رونق ورکود به تحولات سیاست پولی بستگی داشته باشد. از مدلهای TVTP-MS برای بررسی تاثیر سیاست پولی بر احتمال جابجایی بین رژیم های مختلف استفاده شده است.   

    یافته ها

    یافته های مدل های خطی و MS نشان می دهد که مدل های MS عملکرد بهتری نسبت به مدل های خطی دارند. بر اساس یافته های تحقیق مدل های MS دو رژیم با میانگین و واریانس های متفاوت به نام های رژیم رونق و رژیم رکود را شناسایی کرده اند. هر دو رژیم بسیار ماندگار بوده بطوریکه بصورت متوسط در حدود 10-12 فصل به طول انجامیده اند. نتایج نشان می دهند که سیاست پولی تاثیر معنی داری بر بازده سهام فقط در دوره های رکود بازار سهام داشته است. بطوریکه افزایش M2 بازده سهام را افزایش و افزایش نرخ بهره بازده سهام را کاهش داده است. تاثیر شدیدتر سیاست پولی بر بازده سهام در دوره های رکود بازار نسبت به دوره های رونق در جهت پیش بینی مدل های با محدودیت های مالی می باشند. نتایج حاصل از مدل های TVTP-MS نشان می دهند که یک سیاست پولی انبساطی (تغییرات مثبت در M2 واقعی یا تغییرات منفی در نرخ بهره واقعی) احتمال ماندن در رژیم رونق بازار سهام را افزایش می دهد در حالی که احتمال تغییر از رژیم رونق به رژیم رکود را کاهش می دهد. علاوه بر این ، سیاست پولی انبساطی احتمال ماندن در رژیم رکودی بازار را کاهش می دهد در حالی که می تواند احتمال تغییر از وضعیت رکود به وضعیت رونق را افزایش دهد. 

    نتیجه

     نتایج مدل MS تعدیل یافته نشان می دهد که سیاست پولی بازده سهام را فقط در دوره های رکود بازار سهام به طور معنی داری تحت تاثیر قرار داده است. به طور مشخص تر افزایش در M2 واقعی، بازده سهام را افزایش داده در حالی که افزایش در نرخ بهره باعث کاهش بازده سهام در دوره رکود بازار سهام شده است. این یافته ها در جهت پیش بینی مدل های با محدودیت های مالی می باشند. نتایج حاصل از مدل های TVTP-MS نشان می دهند که یک سیاست پولی انبساطی احتمال ماندن در رژیم رونق بازار سهام را افزایش می دهد در حالی که احتمال ماندن در دوره رکود بازار سهام را کاهش می دهد. با توجه به نتایج بدست آمده از تخمین مدل ها می توان این پیشنهاد سیاستی را مطرح نمود که سیاست گذاران پولی هنگام اعمال سیاست های پولی باید به چرخه های رونق و رکود بازار سهام توجه نمایند، زیرا سیاست پولی در دوره های مختلف رونق و رکود بازار سهام اثرات متفاوتی بر بازده سهام داشته است. همچنین در دوره رکود بازار سهام به کارگیری یک سیاست پولی انبساطی باعث کاهش احتمال ماندن در در دوره رکود بازار خواهد شد و احتمال جابجایی از دوره رکود به دوره رونق را افزایش خواهد داد. بعلاوه سرمایه گذاران فعال در بازار سهام که به تحولات سیاست پولی هنگام اتخاذ تصمیمات سرمایه گذاری توجه می کنند باید به این نکته نیز توجه داشته باشند که تاثیر سیاست پولی بر بازده سهام بستگی دارد به اینکه هنگام اعمال سیاست پولی، بازار سهام در چه وضعیتی به لحاظ رونق یا رکود قرار دارد.

    کلیدواژگان: سیاست پولی، چرخه های بازار سهام، مارکوف سوئیچینگ، ایران
  • فاطمه مشهدی زاده، خسرو پیرایی*، بیت الله اکبری مقدم، هاشم زارع صفحات 29-52
    معرفی

    شوک های رابطه مبادله کالایی در توضیح نوسانات اقتصاد کلان در کشورهای صادرکننده نفت اهمیت دارند. شوک های قیمت نفت منبع اصلی تغییرات در کشورهای صادرکننده نفت هستند. با توجه به تاثیرات قابل توجه نوسانات رابطه مبادله بر متغیرهای کلان اقتصادی داخلی، درک انتقال و انتشار نوسانات رابطه مبادله در طراحی و اجرای سیاست‌های کلان اقتصادی در کشورهای صادرکننده نفت بسیار مهم است. یک سیاست پولی مناسب می تواند به تثبیت این شوک ها کمک کند. این مطالعه پاسخ سه رژیم سیاست پولی جایگزین به شوک‌های رابطه مبادله و شوک بهره‌وری بخش صادرات را با استفاده از مدل تعادل عمومی تصادفی پویا کینزی (DSGE)  ارزیابی می‌کند. در این مطالعه، مدل بر اساس هو و همکاران (2015)، موناسلی (2005) و کشین و همکاران (2004) برای اقتصاد ایران توسعه داده شده است. این چارچوب نظری یک اقتصاد باز کوچک صادرکننده نفت را توسط دو بخش داخلی مشخص می‌کند: بخش تجاری و بخش غیرتجاری. طبق نظر کالوو (1983) در بخش غیرتجاری، قیمت ها ثابت هستند. همچنین یک بخش خارجی وجود دارد که بقیه جهان است. همچنین گذر ناقص نرخ ارز از طریق مقاومت اسمی بر روی قیمت‌های وارداتی معرفی می‌شود. این مدل برای ارزیابی واکنش رژیم های مختلف سیاست پولی به شوک‌های رابطه مبادله و شوک های بهره وری صادراتی توسعه یافته است. بر اساس شواهد تجربی مانند شجری و همکاران (2015)، گذر در مدل، ناقص فرض شده است. از آنجایی که صادرات نفت درصد بالایی از درآمدهای صادراتی را تشکیل می دهد و بخش قابل توجهی از مخارج دولت در ایران را تامین مالی می‌کند، تحلیل واکنش های مختلف سیاست پولی به شوک‌های رابطه مبادله در یک کشور صادرکننده نفت، مانند ایران، مهم است. هدف این مطالعه بررسی اثرات پویای شوک‌های رابطه مبادله و ارزیابی عملکرد و ویژگی‌های تثبیت قواعد مختلف سیاست پولی ساده برای اقتصادهای وابسته به نفت است. سه قانون: جایگزینی سیاست پولی، شامل قانون هدف گذاری تورم CPI (CIT)، قانون هدف گذاری تورم غیرتجاری (NTIT) و قانون هدف گذاری نرخ ارز  (ET)در نظر گرفته شده است. قواعد مختلف سیاست پولی بر اساس درجه ای که نوسان متغیرهای کلان اقتصادی منتخب را که توسط توابع واکنش ضربه ای منعکس  می شود، به حداقل می رساند، ارزیابی می شوند.

    متدولوژی

    این مدل برای مطابقت با ویژگی های کلیدی اقتصاد ایران با استفاده از داده های دوره 1991: Q1 تا 2017: Q1 کالیبره شده است. سری تولیدات نفتی و غیرنفتی از «مرکز آمار ایران» دریافت می‌شود. سری نرخ سود و قیمت نفت از «بانک مرکزی ایران» اخذ می‌شود. سری تولیدات و قیمت کالاها در بخش واسطه ای ​​خارجی از "آرشیو داده های اقتصادی فدرال رزرو " به دست آمده است. سایر پارامترها از مطالعات قبلی درباره اقتصاد ایران و ادبیات چرخه تجاری در جهان به دست آمده است. این مدل برای اقتصاد ایران کالیبره شده است. مدل به صورت عددی حل شده و پارامترهای انتخاب شده برای مدل در جدول 1 خلاصه شده است.

    یافته ها

    مقایسه پاسخ‌ها تحت رژیم‌های مختلف سیاست پولی نشان می‌دهد که هدف‌گذاری تورم CPI  نسبت به هدف‌گذاری NTIT و ET زمانی که شوک‌های رابطه مبادله اتفاق می‌افتد، برتری دارد. برای شوک بهره وری صادرات، عملکرد قانون CIT بهتر از سایر قوانین سیاست پولی است. همچنین نرخ واقعی ارز که به عنوان تابعی از شرایط تجارت کالا و تفاوت های بهره وری تعریف می شود، امکان بررسی نقش شوک بهره وری صادراتی بر تغییرات کلان اقتصادی و آزمون وجود اثر بالاسا-سامویلسون را فراهم می کند. واکنش‌های تکانه‌ای به شرایط شوک تجاری کالایی نشان‌دهنده افزایش در تولید کل و تورم CPI و کاهش مصرف و نرخ اسمی ارز تحت سه قانون سیاستی است. تجزیه و تحلیل همچنین نشان می دهد که شوک های رابطه مبادله کالایی باعث واکنش کمتر متغیرهای کلان اقتصادی تحت هدف گذاری تورمی CPI نسبت به هدف گذاری تورمی غیرتجاری و هدف گذاری نرخ ارز می شود. تحت شوک بهره‌وری بخش صادرات، تولید صادراتی افزایش می‌یابد درحالی که تولید غیرتجاری کاهش می‌یابد که احتمالا نشان دهنده علایم بیماری هلندی است. از سوی دیگر، پاسخ‌های پویا متغیرهای کلان اقتصادی منتخب وجود اثر بالاسا-سامویلسون را نشان می‌دهد که در آن افزایش بهره‌وری در بخش معامله‌شده، نرخ ارز واقعی را افزایش می‌دهد و قیمت کالاهای غیرقابل تجارت را از طریق یکسان‌سازی دستمزد افزایش می‌دهد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، زمانی که اقتصاد شوک‌های رابطه مبادله یا شوک‌های بهره‌وری صادراتی را تجربه می‌کند، هدف‌گذاری تورم CPI نسبتا بهتر از هدف‌گذاری نرخ ارز و هدف‌گذاری تورم غیرتجاری بهتر در تثبیت اقتصاد کلان است.

    کلیدواژگان: سیاست پولی، مدل DSGE، شوک های رابطه مبادله، شوک های بهره وری صادراتی، انتقال ناقص نرخ ارز
  • محمد عبدی سیدکلایی*، امیرمنصور طهرانچیان، احمد جعفری صمیمی، Gino Favero صفحات 53-71
    معرفی

    نرخ ارز، متغیری است که تکانه‌های اقتصادی بین‌المللی را به اقتصاد داخلی منتقل می‌کند. در کشورهایی مانند ایران که نر خ تورم بالا را تجربه می‌کنند و تولید ناخالص داخلی‌اشان همانند مخارج مصرفی‌ از وابستگی بیشتری به واردات و جریان‌های سرمایه‌ای خارجی برخوردار است، تغییرات نرخ ارز و اثرات آن نیازمند این است که با دقت بیشتری توسط سیاست‌گذاران و پژوهشگران اقتصادی رصد ‌شود. با توجه به اهمیت تورم در مباحث نظری و نیز بالا بودن نرخ تورم در برخی از کشورهای درحال‌توسعه، بررسی تاثیر نرخ ارز بر تورم مورد توجه اقتصاددانان علاقه‌مند به موضوعات اقتصاد پولی و اقتصاد بین‌الملل بوده است.رفتارهای غیرخطی در اثرگذاری نرخ ارز بر تورم می‌تواند در شرایطی که الگوی اقتصادسنجی به صورت خطی برآورد می‌شود تخمین‌های خلاف واقع از ضریب نرخ ارز ارایه کند. در این شرایط می‌توان پذیرفت که وضعیت تورم و نرخ آن می‌تواند بر پاسخ عوامل اقتصادی به تکانه‌ی نرخ ارز تاثیر بگذارد. در حقیقت، قیمت‌های داخلی ممکن است به علت تورم پایین و باثبات به یک تکانه‌ی نرخ ارز واکنش نشان ندهند. اما اگر تورم بالای سطح آستانه‌اش باشد آن‌ها به تکانه‌های مشابه واکنش نشان می‌دهند.با وجودی که مطالعات انجام شده بیشتر بر اندازه‌گیری میزان اثرگذاری نرخ ارز بر سطح قیمت‌ها متمرکز شده است، اما بررسی امکان وجود یک و یا بیشتر از یک حد آستانه‌ای در اثرگذاری نرخ ارز از اهمیت و جایگاه متفاوتی برخوردار است. زیرا ممکن است واکنش سیاست‌گذاران پولی کشور به میزان اثرگذاری نرخ ارز از یک حد آستانه‌ای وابسته باشد. در حقیقت، این امکان وجود دارد که آن‌ها نوسانات نرخ ارز و تاثیر آن بر قیمت‌های داخلی را تا سطحی از نرخ ارز برای اقتصاد کشور، مهم قلمداد نکنند. در صورتی‌که اگر نرخ ارز از یک سطح آستانه‌ای معینی فراتر رود به استنباط آن‌ها به اقتصاد کشور و همچنین رفاه مردم آسیب جدی وارد می‌کند، بنابراین لازم بدانند که در این شرایط در بازار ارز دخالت کنند.

    متدولوژی

    یکی از دلایل واکنش غیرخطی تورم، ماهیت غیرخطی روند نرخ ارز است. در حقیقت، از نظر هندسی، از بین تمام مسیرهای زمانی نرخ ارز، احتمال مسیر خطی بین هر دو نقطه‌ی زمانی، بسیار اندک است. برآیند تاثیر همه‌ی تعیین‌کننده‌های نرخ ارز، در تغییرات آن نمایش داده می‌شوند. در این‌جا توجه به دو نکته بسیار مهم است. نخست این‌که اثرات متقابل تعیین‌کننده‌های نرخ ارز می‌تواند تاثیر هر یک از تعیین‌کننده‌ها را تحت‌الشعاع خود قرار دهد. دوم، اهمیت ارز، به خصوص در کشورهای در حال توسعه و نقش کلیدی آن بین بازارهای ارزی و مالی، نرخ ارز را به یک متغیر هوشمند تبدیل نموده است، که از طریق فرایند یادگیری[1]، به تصحیح اشتباهات در نرخ بعدی می‌پردازد. از این‌رو، انتظار می‌‌رود که مسیر نرخ ارز در طی زمان، غیرخطی باشد.هدف مقاله حاضر، آزمون یک مدل غیرخطی است که واکنش تورم به نرخ ارز موثر حقیقی در ایران را تخمین می‌زند. به منظور بررسی اثرات آستانه‌ای نرخ ارز بر تورم در ایران، با پیروی از پاسدل و تیکا[2] (2009) الگوی زیر مورد استفاده قرار گرفت: که در آن، تورم (π) تابعی از نرخ ارز موثر حقیقی () است. متغیر  یک متغیر دامی (ساختگی) است،   است اگر نرخ ارز موثر حقیقی () برابر یا بزرگتر از آستانه‌ () باشد و   است اگر نرخ ارز موثر حقیقی () کوچکتر از آستانه‌ باشد.

    یافته ها

    یافته‌ها براساس داده‌های سری زمانی برای دوره‌ی زمانی 1396-1350 و روش رگرسیون آستانه‌ای (TR) نشان می‌دهد که نرخ ارز موثر حقیقی 27/6160 ریال به عنوان یک آستانه عمل کرده است.  به عبارت دیگر، براساس مقدار آستانه‌ی فوق، مقدار برآورد شده نشان می‌دهد که ضریب نرخ ارز  تا حدودی از رژیم اول به رژیم دوم افزایش یافته است.

    نتیجه

    با عنایت به این‌که حفظ ارزش پول ملی از جمله مهم‌ترین وظایف بانک مرکزی محسوب می‌شود، بنابراین، توجه به نرخ ارز و اثرات آستانه‌ای آن در طراحی و اجرای سیاست‌های پولی و ارزی در برنامه‌ریزی برای کنترل تورم ضروری به نظر می‌رسد. نتایج حاصل از این پژوهش، ما را به این رهنمود سیاستی هدایت می‌کند که به دلیل نوسانات نرخ ارز در ایران و با توجه به آثار مخرب تورم بر اقتصاد و رفاه خانوارها، سیاست‌گذاران پولی کشور باید تکانه‌های ارزی را مهار کنند.

    کلیدواژگان: تصریح غیرخطی، رگرسیون آستانه ای، نرخ ارز موثر حقیقی
  • ناصر سیف اللهی* صفحات 73-100
    معرفی

    در عصر حاضر بانکداری یکی از مهم‌ترین بخش های اقتصادی است که در سازمان‌دهی و هدایت دریافت ها و پرداخت ها، تسهیل مبادله‌های تجاری و بازرگانی باعث گسترش بازارها و رشد و شکوفایی اقتصادها شده است. بانک ها از طریق تجهیز پس‌اندازها و تخصیص آن‌ها به سمت کسب‌وکارهای مختلف می توانند نقش بسیار سازنده در اقتصاد ایفا کنند. بانک توسعه صادرات ایران به‌عنوان تنها اگزیم بانک کشور می تواند با افزایش کارایی خود و در کنار پرداخت وام‌های ارزان‌قیمت به بنگاه های صادراتی و تامین سرمایه گردش موردنیاز آن‌ها، با تامین مالی طرح‌های سرمایه‌گذاری و طرح‌های توسعه ای به‌صورت کارا به افزایش توان صادراتی و رقابت‌پذیری آن‌ها در بازارهای جهانی کمک زیادی نماید.   هفت معیار برای ارزیابی عملکرد شرکت عبارت‌اند از: اثربخشی، کارایی، بهره وری، کیفیت، سودآوری و سودآوری، کیفیت زندگی کاری و خلاقیت و نوآوری. مقدار خروجی تولیدشده توسط شرکت با استفاده از مقدار معینی از نهاده ها را بهره وری می گویند. بنابراین، بهبود سطح بهره‌وری نتیجه تولید خروجی بیشتر با استفاده از مقدار ثابت ورودی یا تولید مقدار ثابت خروجی با استفاده از ورودی کم تر است.

    متدولوژی

    برای تحقق اهداف تحقیق مراحل زیر انجام‌شده است:در مرحله اول، به‌منظور ارزیابی کارایی بانک، کارایی شعب مختلف با استفاده از تابع تولید مرزی تصادفی سنجیده شد. بر این اساس، 27 شعبه با فعالیت مستمر طی سه سال گذشته به‌عنوان نمونه انتخاب و کارایی ماهانه آن‌ها برآورد شد. برای اندازه‌گیری کارایی شعب، هزینه‌های بانک تابعی از متغیرهای ورودی و خروجی در نظر گرفته شد و سپس با استفاده از نرم‌افزار Frontier 4 برآورد شد. درآمدهای غیرعملیاتی و عملیاتی به‌عنوان خروجی و وام‌ها، تامین مالی و سرمایه شعب به‌عنوان ورودی‌های بانک در مدل گنجانده شدند.

    یافته ها

    همان‌طور که در بالا ذکر شد، برآورد اقتصادسنجی تابع هزینه مستلزم انتخاب فرم تابع است. برای بررسی تجربی برآورد ناکارآیی هزینه از تابع ترانسلوگ استفاده شده است. همچنین مدل با ورودی و خروجی‌های مختلف برآورد گردید. شکل کلی تابع به صورت شرح زیر است:  

    نتیجه

     بر اساس یافته‌های پژوهش شش راه کار برای بهبود کارایی شعب و توسعه صادرات غیرنفتی پیشنهاد شده است. الف) افزایش مداوم سرمایه بانک در طی زمان: سرمایه بانک توسعه صادرات به جهت دولتی بودن بانک متغیری برون‌زا است و افزایش سرمایه  بانک مستلزم حمایت مستقیم دولت است. دولت برای حمایت عملی از صادرات کشور ضروری است تلاش نماید در طی زمان با افزایش سرمایه بانک ظرفیت تامین مالی بانک توسعه صادرات را  گسترش دهد. ب) کاهش و ادغام شعب زیان ده که با توجه به موقعیت و شرایط موجود، شعبه قادر به تامین هزینه های خود نیست. با کاهش شعب زیان ده، کارایی هزینه اگزیم بانک افزایش می یابد. ج) برنامه ریزی میان مدت بانک مرکزی برای کاهش محدودیت‌های قانونی و مقررات مربوط به بانک‌های تجاری در بانک توسعه صادرات ایران. د(اگر چه کاهش ملایم نرخ برابری ریال در مقایل سایر ارزها، منجر به افزایش توان رقابت پذیری کالاها و خدمات صادراتی می گیرد، اما این مزیت از طریق بروز نرخ تورم داخلی در سطح بالا، منجر به افزایش قیمت کالاها و خدمات صادرات می گردد و      رقابت پذیری محصولات صادراتی را در سطح جهانی و همچنین در مقابل محصولات وارداتی کاهش می دهد. بنابراین بانک مرکزی باید از اعمال سایست های پولی که  نتیجه آن بروز تورم در اقتصاد است به شدت اجتناب نماید. ه) افزایش بهره‌وری سرمایه انسانی و فیزیکی با برگزاری دوره‌های آموزشی موثر و بازنگری در جذب و به‌کارگیری نیروی انسانی به روش سنتی و استفاده از روش‌های علمی برای جذب نیروی انسانی مستعد، متخصص، با انگیزه و علاقه‌مند و غیره. و) دولت از انتصاب مدیران غیر بانکی به‌ویژه در سطح هییت‌مدیره و مدیرعامل بانک که تخصص، تجربه و دانش پایه بانکی لازم و آشنایی با ماموریت، فرهنگ، ارزش ها و چشم‌انداز بانک ندارند، خودداری نماید.

    کلیدواژگان: اگزیم بانک، کارایی، صادرات غیرنفتی، تحلیل مرزی تصادفی
  • سید امین منصوری*، سید مرتضی افقه، حسین آقایی جنت مکان، شیوا شریف زاده اهوازی صفحات 101-126
    معرفی

    شاخص توسعه ی انسانی، شاخصی ترکیبی برای سنجیدن سه معیار  شامل زندگی طولانی و سالم، دسترسی به دانش و معرفت و سطح رفاه مناسب در زندگی است. از سال 2011 تاکنون، اجزای شاخص توسعه ی انسانی شامل شاخص های آموزش ترکیب شاخص میانگین سال های تحصیل برای بزرگسالان (جمعیت 25ساله و بیشتر) و شاخص سال های مورد انتظار تحصیل، شاخص امید به زندگی و شاخص درآمد سرانه هستند و شاخص توسعه ی انسانی در واقع میانگین هندسی این سه شاخص است. این شاخص سالانه توسط سازمان ملل برای کشورها محاسبه می شود ولی برای ایالت ها، استان ها، شهرستان ها و مناطق در کشورها محاسبه نمی شود. لذا محققین می بایست برای اهداف مشخصی خود به محاسبه ی این شاخص برای استان ها بپردازند.

    متودولوژی

    نبود چنین آماری در ایران نیز از جمله خلاء های آماری در کشور است که انجام پژوهش های منطقه ای و استانی را به شدت محدود و غیردقیق کرده است. برای رفع این کمبود، در این تحقیق، شاخص توسعه انسانی استان خوزستان در سال های 1375، 1385، 1390 و 1395 با استفاده از جدیدترین فرمول محاسبه شده است. لازم به ذکر است شبیه سازی شاخص توسعه ی انسانی بسیار وقت گیر و دشوار است که عدم توجه به جزییات می تواند شاخص را دچار انحراف سازد. لذا به منظور پیدا کردن حصول اطمینان از دقت محاسبات، شاخص توسعه انسانی برای کشور نیز محاسبه شده است و با شاخص توسعه انسانی محاسبه شده ی سازمان ملل برای ایران، مقایسه شده است، تا از صحت محاسبات برای شاخص توسعه انسانی در استان خوزستان اطمینان حاصل شود. روش اتخاذ شده یک الگوی رفتاری هم‌زمان بوده که اثرات تغییرات شاخص توسعه انسانی را از طریق مولفه های شاخص توسعه انسانی سازمان ملل مد نظر قرار می‌دهد و به طور هم زمان آن را پیش بینی و در شاخص توسعه انسانی ملحوظ می‌دارد. روش برآورد، بر اساس روش حداقل مربعات پویا ارایه شده توسط استوک و واتسون (1993) که به منظور پیش بینی در متغیرها بسیار مفید است، می‌باشد.

    یافته ها

    با توجه به نتایج تحقیق شاخص توسعه انسانی استان خوزستان را می توان برای دوره ی 1397-1369 شبیه سازی کرد. نتایج این شبیه سازی در جدول 1 نشان داده شده است. همانطور که نتایج جدول 1 نشان می دهد شاخص توسعه انسانی خوزستان تا سال 1384 روند رو به رشد و ملایمی طی شده است اما از سال 1385 به نظر می رسد در شاخص توسعه انسانی یک جهش و یا شکست ساختاری رخ داده است اما در سال های 1395 تا 1397 این روند ثابت بوده است و به نوعی به نظر می رسد به مقدار باثبات خود رسیده است. همچنین بر اساس این شبیه سازی شاخص توسعه انسانی در استان خوزستان تا سال 1387، در سطح متوسط قرار داشته ولی از سال 1388 به مرحله ی بالا رسیده است.

    نتیجه گیری

    برای سنجش این فرضیه، در این تحقیق با استفاده از فرمول جدید، شاخص توسعه انسانی استان خوزستان برای سال های 1375، 1385، 1390 و 1395 محاسبه گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که شاخص امید به زندگی و شاخص آموزش در استان خوزستان از کشور وضعیت بدتری دارد ولی شاخص درآمدی (با احتساب نفت) از مقدار مشابه کشوری اش بیشتر بوده است. با این وصف، محاسبه شاخص توسعه انسانی بدون نفت برای خوزستان نشان داد که این شاخص درآمدی از کشور وضعیت نامناسب تری دارد.براساس نتایج به دست آمده، شاخص توسعه انسانی استان خوزستان از سال 1375 با مقدار 64/0 از سطح متوسط به سطح بالا در سال های 1385 تا 1395 رسیده است که رشد قابل قبولی در این شاخص است. همچنین شاخص توسعه انسانی بدون نفت استان خوزستان از شاخص مشابه کشوری کمتر است و نشان از وضعیت بدتر استان خوزستان نسبت به کشور در این زمینه دارد.نتایج شبیه سازی شاخص توسعه انسانی نشان می دهد تا سال 1384 روند رو به رشد و ملایمی طی شده است اما از سال 1384 به نظر می رسد در شاخص توسعه انسانی یک جهش و یا شکست رخ داده است. همچنین بر اساس این شبیه سازی شاخص توسعه انسانی در استان خوزستان تا سال 1388، در سطح متوسط قرار داشته که بعد از سال 1389 به مرحله‌ی بالا رسیده است.

    کلیدواژگان: شبیه سازی، توسعه انسانی، درآمد بدون نفت، DOLS، استان خوزستان
  • سمیه اعظمی*، زهرا محمدی صفحات 127-164
    معرفی

     ایران در سال 2019 بر حسب انتشار CO2 در بین کشورهای جهان حایز رتبه ششم و در بین کشورهای آسیایی (با در نظر گرفتن روسیه به عنوان کشور اوراسیایی) حایز رتبه پنجم است. بنابراین بررسی کشش انتشار CO2 بخش‌های تولیدی این کشور برای سیاست‌گذاران انرژی و محیط ‌زیست مهم و حایز اهمیت است. چه عواملی بر تغییرات کشش انتشار CO2 تاثیر می گذارد؟ کدام عوامل محرک و کدام عوامل بازدارنده هستند؟ پاسخ به این سوالات در کاهش و کنترل انتشار CO2 مفید است. در مطالعه حاضر، ابتدا کشش‌های انتشار CO2 بخش‌های تولیدی محاسبه و سپس با هدف شناسایی محرک‌های کشش انتشار CO2، تغییرات کشش‌های انتشار CO2 به اجزای مختلف تقسیم می‌شوند. روش شناسی این تحقیق مبتنی بر تحلیل داده- ستانده و تحلیل تجزیه است. نوآوری این مقاله تعیین و محاسبه مولفه های تغییرات کشش انتشار CO2 با استفاده از تحلیل تجزیه ساختاری است. گوو و همکاران (2018) روشی را برای محاسبه کشش انتشار CO2 بر اساس تحلیل داده- ستانده ارایه کرده اند، در این مطالعه کشش های انتشار با استفاده از روش تحلیل تجزیه ساختاری تجزیه می شوند.

    متدولوژی

    هدف این مقاله بررسی عوامل موثر بر کشش انتشار CO2، کشش تقاضای انتشار CO2 و کشش تولید انتشار CO2 است. در مرحله اول کشش ها محاسبه شده و در مرحله دوم تغییرات کشش ها تجزیه می شوند. در این تحقیق از جداول داده- ستانده منتشر شده در سال های 1380 و 1390 توسط مرکز آمار ایران استفاده شده است. با توجه به تفاوت در طبقه بندی بخش جداول داده- ستانده سال های 1380 و 1390، برخی از بخش های تولیدی را ادغام و در نهایت 65 بخش را در نظر می گیریم. برای محاسبه انتشار دی‌اکسید کربن هر بخش تولیدی، ابتدا کل مصرف انرژی هر سال را از ترازنامه انرژی ایران به‌دست می‌آوریم و سپس هر انرژی مصرفی را با توجه جداول داده- ستانده و سهم بخش های تولیدی و بخش خانوار به بخش‌های تولیدی و ‌خانوار تخصیص مدهیم.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که بخش «تولید، انتقال و توزیع برق» بیشترین کشش انتشار CO2 را دارد. اثر "ماتریس معکوس Ghosh" یک محرک قوی برای کشش انتشار CO2 بخش های تولیدی است. این نتیجه نشان می دهد که تغییر در سهم تولیدی بخش i، که به بخش j به عنوان نهاده واسطه فروخته می شود، یک محرک قوی برای افزایش کشش انتشار CO2 است. این تغییرات می تواند ناشی از افزایش فعالیت های اقتصادی و ناکارآمدی ساختار تولید باشد.

    نتیجه

     بخش «تولید، انتقال و توزیع برق» به دلیل دارا بودن بالاترین میزان و تغییرات کشش انتشار CO2 نسبت به سایر بخش‌ها باید مورد توجه سیاستگذاران انرژی و محیط زیست قرار گیرد. افزایش سهم انرژی های تجدیدپذیر در سبد مصرف انرژی بخش های تولیدی، افزایش کارایی انرژی (کاهش شدت انرژی) با جایگزینی تجهیزات جدید و پیشرفته با تجهیزات قدیمی و فرسوده و بهبود ساختار تولید می تواند به کاهش کشش CO2 و انتشار CO2 بخش های تولیدی ایران کمک کند. سرانجام، با توجه به بالا بودن کشش انتشار CO2 بخش «تولید، انتقال و توزیع برق»، تحقیقات آتی می‌تواند بر این حوزه تمرکز کرده و راه‌حل‌هایی را برای افزایش کارایی تولید و بهره‌وری انرژی پیشنهاد کند. همچنین پژوهش‌های آتی می‌تواند بر ساختار تولیدی بخش‌های تولیدی متمرکز شود و راهکارهایی برای بهبود ساختار تولیدی بخش‌های تولیدی ایران ارایه کند.

    کلیدواژگان: کشش انتشار CO2، مصرف انرژی، تحلیل داده- ستانده، تحلیل تجزیه
|
  • Roohollah Zare * Pages 1-27
    INTRODUCTION

    Investigating the link between monetary policy and stock returns has been very important for monetary policymakers and financial market investors to employ appropriate monetary policy and make the right investment decisions. Moreover, it has been of great interest to economists whether monetary policy has the same sort of effects in bull and bear stock market cycles. If a monetary policy has asymmetric impacts, policy makers should consider stock market cycles while implementing it. The objective of the present study is to investigate the reaction of stock returns to monetary policy and asymmetries over bull and bear cycles in Iran. Moreover, the impact of monetary policy on the switching probabilities between bull and bear regimes is also examined. The theoretical framework for explaining the asymmetries over stock market cycles can be described by the models with financial restrictions. According to these models, financial restrictions are more in bear cycles because of lower net worth in these periods. The lower the net worth, the greater the external finance premium should be. Higher external finance premium create a financial propagation mechanism which amplifies the interest rate effects of monetary policy (Garcia and Schaller, 2002; Chen, 2007).

    METHODOLOGY

    To examine asymmetries we employ Markov-switching (MS) models developed by Hamilton (1989). Unlike linear models this approach is nonlinear and can handle asymmetries. Besides, Hamilton algorithm endogenously determines bull and bear stock market cycles based on the data. In this study Hamilton (1989) MS model is modified to allow monetary policy to affect stock returns. Moreover, basic MS model is extended to a time-varying transition probability MS model (TVTP-MS) to allow the probability of switching between regimes depending on monetary policy.

    FINDINGS

    According to the findings MS models identify two regimes with different means and variances conventionally labelled as bull and bear. Average expected durations of bull and bear regimes show that both regimes are highly persistent. They persists on average around 10 to 12 quarters. The results of MS models show that monetary policy significantly affect stock returns only in bear cycles. When a monetary policy is measured by real M2, it has a positive impact on stock returns. However, when it is measured by real interest rate it negatively affects stock returns. In other words, an increase in real M2 raises stock returns while increasing real interest rate reduces returns.To measure the impact of monetary policy on the dynamics of switching between regimes we estimate a TVTP-MS model. The results indicate that an expansionary monetary policy raises the probability of remaining in a bull regime. Furthermore, an expansionary monetary policy reduces the probability of switching from a bull regime to a bear one. In addition, an expansionary monetary policy decreases the probability of being trapped in a bear market while it can increase the probability of switching from a bear market to a bull one.

    CONCLUSION

    The results of a modified MS model indicate that monetary policy significantly affect stock returns only in bear cycles. More specifically, increase in real M2 raises stock returns while increasing real interest rate reduce returns for both nominal and real returns in bear regimes. These findings are in line with the prediction of the models with financial restrictions. Finally, Empirical results from estimating TVTP-MS models suggest that an expansionary monetary policy raises the probability of remaining in a bull regime while reduces the probability of being trapped in a bear regime.As a policy implication, monetary policy makers should consider stock market cycles in implementing monetary policies. Especially in bear market periods implementing an expansionary monetary policy may lessen the probability of remaining in bear markets and will raise the probability of switching from a bear regime to a bull one. Moreover, stock market investors should consider that the impact of monetary policy on stock returns may depend on the phase of stock market.

    Keywords: Monetary policy, stock market cycles, Markov-switching, Iran
  • Fatemeh Mashhadizadeh, Khosrow Piraee *, Beitollah Akbari Moghaddam, Hashem Zare Pages 29-52
    INTRODUCTION

    The commodity terms of trade shocks are important to explain the macroeconomic fluctuations of oil-exporting countries. Oil price shocks are the main source of terms of trade variability in oil-exporting countries. Given the significant effects of terms of trade fluctuations on domestic macroeconomic variables, understanding the transmission and propagation of terms of trade fluctuations is crucial in the design and conduct of macroeconomic policies in oil-exporting countries. An appropriate monetary policy can help to stabilize these shocks.This study evaluates three alternative monetary policy regimes’ responses to commodity terms of trade shock and export sector productivity shock using a New Keynesian Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE) model. In this study, the model has been developed based on Hove et al. (2015), Monacelli (2005) and Cashin et al. (2004) for the economy of Iran. This theoretical framework characterizes a small open oil-exporting economy by two domestic sectors: traded sector and the non-traded sector. In the non-traded sector, prices are sticky according to Calvo`s (1983). There is one external sector which is the rest of the world. Also, incomplete exchange rate pass-through is introduced via nominal rigidities on import prices. This model has been developed to evaluate the response of different monetary policy regimes to commodity terms of trade shocks and export productivity shocks. Based on empirical evidence such as Shajari et al (2015), pass-through is assumed to be incomplete in the model.Since oil exports account for a high percentage of export earnings and finance a significant portion of government spending in Iran, the analysis of different monetary policy responses to commodity terms of trade shocks in an oil-exporting country, like Iran, must be important.  This study aims at investigating the dynamic effects of commodity terms of trade shocks and evaluating the performance and the stabilization properties of various simple monetary policy rules for oil-dependent economies. Three alternative monetary policy rules have been considered: CPI inflation targeting (CIT) rule, non-traded inflation targeting (NTIT) rule, and exchange rate targeting (ET) rule. Different monetary policy rules are assessed based on the degree to which they minimize the volatility of selected macroeconomic variables as reflected by their impulse response functions.

    METHODOLOGY

    The model is calibrated to match the key features of the Iran economy using data for the period 1991: Q1 to 2017: Q1. The series of Oil production and Non-oil production is obtained from the “Statistical Centre of Iran” The series of Interest rate and oil prices are obtained from the “Central Bank of Iran”. The series of production in the oreign intermediate sector and foreign intermediate good price are obtained from the “Archival Federal Reserve Economic Data”[1]. Other parameters were obtained from previous studies on the Iran economy and business cycle literature in the world. The model is calibrated to the Iran economy. The model is solved numerically and the parameter choices for the model are summarized in Table1.

    FINDINGS

    The comparison of responses under different monetary policy regimes shows that CPI inflation targeting is superior to the NTIT and ET targeting when commodity terms of trade shock happen. For export productivity shock, the performance of the CIT rule is better than other examining monetary policy rules. Also, the real exchange rate, which is defined as a function of commodity terms of trade and productivity differentials, makes it possible to examine the role of export productivity shock on macroeconomic variations and test the existence of Balassa- Samuelson effect. Impulse responses to commodity terms of trade shock show increasing in total output and CPI inflation and decreasing in consumption and nominal exchange rate under three policy rules. The analysis also displays that commodity terms of trade shock induce lower responses of macroeconomic variables under CPI inflation targeting than under non-traded inflation targeting and exchange rate targeting. Under the export sector productivity shock, exported output increases while non-traded output decreases, possibly reflecting the symptoms of the Dutch disease. On the other hand, the dynamic responses of selected macroeconomic variables suggest the presence of the Balassa-Samuelson effect where an increase in productivity in the traded sector appreciates the real exchange rate and increases the prices of non-tradable goods through wage equalizations.

    CONCLUSION

    overall, when the economy is experiencing commodity terms of trade shocks or exported productivity shocks, CPI inflation targeting is relatively better than exchange rate targeting and non-traded inflation targeting in macroeconomic stabilization.

    Keywords: Monetary policy, DSGE Model, commodity Terms of trade shocks, exported productivity shocks, incomplete exchange-rate pass-through
  • Mohammad Abdi Seyyedkolaee *, AmirMansour Tehranchian, Ahmad Jafari Samimi, Gino Favero Pages 53-71
    INTRODUCTION

    Exchange rate is a variable transferring international economic shocks to domestic economy. In countries like Iran which are experiencing a high inflation and whose GDP as well as consumption expenditures are mostly dependent on imports and foreign capital flows, exchange rate changes and its effects need to be carefully monitored by policy makers and economic researchers. Considering the importance of inflation in the theoretical discussions and the high inflation rate in some developing countries, the effect of exchange rate on inflation has attracted economists interested in monetary issues and international economics.Nonlinear behavior in the exchange rate effect on inflation can provide false estimates of exchange rate coefficient when the econometric model is estimated linearly. In such a circumstance, we can accommodate cases when the inflation condition and its rate affect economic factors in response to an exchange rate shock. Indeed, domestic prices may not be sensitive to an exchange rate shock due to a low and stable inflation. However, they may respond wildly to a similar shock when inflation is above some significant thresholds.Although studies have mostly focused on measuring the extent of exchange rate effect on price levels, we believet that investigating the possible existence of one or more thresholds in exchange rate effect is important, because the reaction of monetary policymakers may somehow depend on the extent of exchange rate effect with respect to one (or more) threshold value(s). For instance, policymakers might not take care of the exchange rate fluctuations below a certain level, but as soon as it crosses such a level, they believe it damages the economy and the country welfare, thus triggering some intervention in the currency market.

    METHODOLOGY

    A reason for the non-linear response of inflation is the non-linear nature of exchange rate trend. In fact, geometrically, among all the time paths of exchange rate, the probability of a linear path between the two time points is very weak. The effect consequence of all determinants of the exchange rate is displayed in its changes. Here are two important points to note. First, the cross-effects of exchange rate determinants can influence the impact of each determinant. Second, the importance of currency, especially in developing countries, and its key role between the foreign exchange and financial markets, has made the exchange rate an intelligent variable, which corrects mistakes at the next rate through the learning process. Hence, the course of exchange rate over time is expected to be nonlinear.The purpose of the present paper is to the test a nonlinear model estimating the response of inflation to real effective exchange rate in Iran. In order to examine threshold effects of exchange rate on inflation in Iran, following Posedel & Tica (2009), pattern was used:where inflation π is a function of the Real Effective Exchange Rate (REER). The variable  is a dummy variable:  if the REER () is equal or bigger than the threshold () and  if the REER () is smaller than threshold ().

    FINDINGS

    Finding based on time series data for the period 1971-2017 and Threshold Regression (TR) model indicates that real effective exchange rate of 6160.27 Rials has been applied as a threshold value. In other words, based on the above threshold value, the estimated model shows the exchange rate coefficient has increased somewhat from the first to the second regime.

    CONCLUSION

    Considering the fact that preserving the value of the national currency is one of the most important tasks of central banks and to control inflation, it seems necessary to give the due attention to exchange rate and its threshold impacts when planning, designing and implementing monetary and exchange policies. The results of this study suggests a policy guideline, namely, that, in order to limit the damaging effects of inflation on the economy and household welfare, monetary policymakers in Iran must restrain the foreign exchange shocks.

    Keywords: Non-linear Specification, Threshold Regression (TR), Real Effective Exchange Rate (REER)
  • Naser Seifollahi * Pages 73-100
    INTRODUCTION

    In the present era, banking is one of the most important sectors of the economy, which has led to the expansion of markets and the growth and prosperity of economies in organizing and directing receipts and payments, facilitating trade and commerce. Banks can play a very constructive role in the economy by equipping savings and allocating them to various businesses. Export Development Bank of Iran, as the only Exim Bank of the country, can increase its efficiency by paying low-cost loans to export companies and providing the required working capital, as well as financing investment projects and development projects to increase export capacity. and their competitiveness in global markets will help a lot.Seven criteria for evaluating firm performance are: effectiveness, efficiency, productivity, quality, profitability and Profitability, quality of working life and creativity and innovation.The amount of output produced by the firm using a certain amount of inputs is called productivity. Thus, improving the level of productivity is the result of producing more output using a fixed amount of input or producing a fixed amount of output using less input.

    METHODOLOGY

    The following steps have been taken in the research for fulfilling the research objectives In the first step, in order to evaluate bank’s performance, the efficiency of various branches was measured using Stochastic Frontier Production Function.  Accordingly, 27 branches with continuous activity during the past three years were selected as sample and their monthly efficiency was estimated. For measuring branches’ efficiency, bank’s expenses were considered as a function of input and output variables and then estimated using Frontier 4 software. finally non-operating and operating incomes, as outputs, and impairment loan, provision of default and branches’ capital, as bank’s inputs, were identified.

    FINDINGS

    As mentioned above, econometric estimation of cost function requires selection of function form. the translog function has been used to experimentally estimate cost inefficiency .also, the model was estimated with different inputs and outputs.the model was also estimated with different inputs and outputs. the general form of the function is as follows.TCit is the total cost of ith bank, Qit is output, Pjit is input price, Uit is cost inefficiency and vit is Statistical error with zero mean and constant variance. ln (TC),α, β are unknown parameters that Should be estimated.

    CONCLUSION

    Whereas inputs aproved in the above model for estimating branches’ efficiency include branches’ capital, impairment loans and provision of default branches' facilities, six strategies are suggested for improving branches’ efficiency and developing non-oil exports.a)Increasing the bank's capital continuity over time: The capital of the Export Development Bank is an exogenous variable due to the Being governmental bank, and increasing the bank's capital requires direct government support. In order to provide practical support for the country's exports, the government needs to try to expand the financing capacity of the Export Development Bank over time with the bank's capital.b) Although a slight decrease in the exchange rate of the rial against other currencies leads to an increase in the competitiveness of export goods and services,however, this advantage, through the occurrence of high domestic inflation, leads to an increase in the price of export goods and services and reduces the competitiveness of export products globally and against imported products. Therefore, the central bank should strictly avoid applying monetary policies that result in inflation in the economy.. c)The Central Bank is trying to reduce the restrictions of the rules and regulations related to commercial banks in Exim Bank Iran.d)Reduction and merger of loss-making branches that are unable to cover their costs due to the location and conditions of the branch.e)Increasing the productivity of human and physical capital by holding effective training courses and revising the recruitment and employment of manpowerin a traditional way and using scientific methods to attract talented, specialized, motivated and interested manpower, etc.f) The government should avoid appointing non-bank managers, especially at the level of the bank's board of directors and CEO, who do not have the necessary banking expertise, knowledge and familiarity with the bank's mission, culture, values and vision.

    Keywords: Postal address: Daneshgah St, Department of Management, Faculty of Social Sciences, Mohaghegh Ardabili University, Ardabil, Iran
  • Sayed Amin Mansouri *, Sayed Morteza Afghah, Hosein Aghaei Jannat-Makan, Shiva Sharifzadeh Ahvazi Pages 101-126
    INTRODUCTION

    Human Development Index is a composite one to measure three criteria of longevity, access to knowledge and appropriate level of welfare. Since 2011, education, the combination of mean study years for adults (25 years of age and elder) and expected years of studying, life expectancy and income per capita have been considered as components of Human Development Index. Human Development Index is in fact the geometrical mean of these three indexes. This index is annually calculated for countries by the United Nations but not for their states, provinces, cities and regions. Therefore, researchers themselves must calculate this index for provinces for certain purposes.

    METHODOLOGY

    Lack of such statistics is also a statistic deficit in Iran that has made regional and provincial researches limited and inaccurate. To remove this deficit in this research Khouzestan Human Development Indexes in the years 1996, 2006, 2011 and 2016 have been calculated using the latest formula. It needs to be mentioned that the simulation of Human Development Index is difficult and time consuming. Not paying attention to details can deviate the index. So in order to ensure the precision of calculations, the Human Development of the country has also been calculated and compared with the same index calculated by the United Nations for Iran in order to ensure the authenticity of Human Development Index in Khouzestan. The applied method was a simultaneous behavioral pattern which considers the changes in Human Development Index through components of the United Nations Human Development Index and also simultaneously predicts and includes it in Human Development Index. The estimation method is based on Stock and Watson (1993) Dynamic least squared method that is helpful for predicting variables.

    FINDINGS

    According to results, Khouzestan Human Development Index for the period 1990-2019 can be simulated. The related results are presented in table 1.Table 1. Simulation of Khuzestan Human Development Index results  As table 10 shows, Khouzestan Human Development Index had a slow rising trend up until 2005 but from 2006, there seems to be a jump or structural failure in Human Development Index. However, during 2016-2018 the trend reached a plateau and it seems to have reached its stabilized level. Also, based on this simulation Khouzestsan Human Development Index was in an average level up until 2008 but since 2009 it has reached its high.

    CONCLUSION

    To assess this hypothesis, in this research using the new formula Khouzestan Human Development Indexes for the years 1996, 2006, 2011 and 2016 were calculated. The results showed that the indexes of life expectancy and education in Khouzestan were in a worse situation than that of the country but the index of income (taking oil into account) was more than that of the country. The calculation of Khouzestan Human Development Index without oil showed a worse situation than that of the country.Based on results, Kouzestan Human Development Index reached from an average level in 1996 to a high level during 2006 to 2016. This is an acceptable growth. Also, Khouzestan Human Development Index without oil is lower than that of the national index and this represents the worse status of the province compared to the country.The results of simulating Human Development Index show that up until 1389, there was a slight rising trend but from this year on there has been a jump or failure. Moreover, Khouzestan Human Development Index was in an average level up to 1385 but it has reached a high one since 2010.

    Keywords: Simulation, Human Development, Oil Free Income, DOLS, Khuzestan Province
  • Somayeh Azami *, Zahra Mohammadi Pages 127-164
    INTRODUCTION

    In 2019, Iran is ranked sixth among world countries and fifth among Asian countries (including Russia) in terms of CO2 emissions. Therefore, studying the CO2 emission elasticity of the production sectors of this country is significant and important for energy and environmental policymakers. What factors influence changes in CO2 emission elasticities? Which are the stimulants and which are the inhibators? The answers to these questions are useful in reducing and controlling CO2 emissions. In the present study, CO2 emission elasticities of production sectors are calculated, and then, with the aim of identifying CO2 emission elasticity stimuli, the changes in CO2 emission elasticities are broken down into different components. The methodology of this research is based on Input-Output analysis and decomposition analysis. The novelty of this paper is to determine and calculate the components of changes in CO2 emission elasticities using SAD. Guo et al. (2018) have presented a method for calculating CO2 emission elasticities based on the Input-Output analysis.

    METHODOLOGY

    Aim of this paper is to investigate the factors affecting CO2 emission elasticities, CO2 emission demand elasticity and CO2 emission production elasticity. In the first step, the elasticities are calculated and in the second step, changes of elasticities are decomposed. In this study, we have used input-output tables published in 2001 and 2011 by the Statistics Center of Iran. Due to the differences in the sector classification of the input-output tables of 2001 and 2011, we match some production sectors and finally take into account the 65 unified sectors. In order to calculate the CO2 emission of each production sector, we first obtain the total consumption of each energy for each year from the Iranian energy balance sheet, and then we allocate each energy consumption to production sectors and single household sector, according to input-output tables and the share of production sectors and the share of the household sector.                                                                                                                                                                                                                                                             

    FINDINGS

    Findings show that the "Electricity generation, transmission, and distribution" sector has the most elasticity. The "Ghosh inverse matrix" effect is a strong stimulus to the CO2 emission elasticity of the sectors. This result indicates that the change in the share of output i, which is sold to sector j as an intermediate input, is a strong stimulus to increase the elasticity of CO2 emissions. These changes can be due to increased economic activities and the inefficiency of production structure.

    CONCLUSION

    "Electricity generation, transmission and distribution" sector should be considered by energy and environmental policy makers due to having the highest amount and changes in CO2 emission elasticity than other sectors. Increasing the share of renewable energy in the energy consumption basket of production sectors, increasing energy efficiency (reducing energy intensity) by replacing new and advanced equipment with old and worn equipment and improving production structure can help reduce the CO2 elasticity and CO2 emission in Iran's production sectors. Finally, due to the high of CO2 emission elasticities in the "Electricity generation, transmission and distribution" sector, future research can focus on this area and suggest solutions to increase production efficiency and energy efficiency. Also, future research can focus on the production structure of production sectors and provide solutions to improve the production structure of Iran's production sectors.

    Keywords: CO2 emission elasticity, energy consumption, input-output analysis, decomposition analysis