فهرست مطالب

نشریه فضای گردشگری
پیاپی 39 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس معروف نژاد، ابراهیم امیری صفحات 1-19

    امروزه پارک‌های شهری می‌توانند سهم عمده‌ای درایجاد گذران اوقات فراغت شهروندان و فضایی برای گردشگری آن‌ها در شهرها به وجود آورند. به‌طوری‌که در بسیاری از متون شهرسازی از پارک‌ها و فضاهای سبز شهری به‌عنوان یکی از شاخص‌های مهم شناخت کیفیت محیط‌های انسان‌ساخت یاد می‌کنند. با توجه به اهمیت پارک‌ها و فضای سبز در زندگی شهری امروزی، هدف‌ از تحقیق حاضر، بررسی وضعیت پارک‌های شهری فعال محلات‌ منطقه2 کلان‌شهر اهواز از نظر شاخص‌های انتخابی (دسترسی، بهداشت، جذابیت، امنیت و امکانات‌رفاهی) بوده‌است. نوع تحقیق کاربردی و روش تحقیق پیمایشی با تاکید بر پرسشنامه است. جامعه‌آماری شهروندان ساکن منطقه2 و کارشناسان ذیربط می‌باشند. وزن‌دهی متغیرها توسط مدل آنتروپی‌شانون و تحلیل داده‌ها با استفاده از تکنیک رتبه بندی کوپراس انجام شده است. نتایج پژوهش نشانگر سرانه پایین و حداقلی پارک‌های منطقه دو (36/9متر مربع) نسبت به استاندارهای جهانی و ملی است. همچنین بر اساس نتایج آزمون Anova، با توجه به مقدار محاسبه شده F که از 05/0 بیشتر است میانگین رضایت مخاطبان از شاخص‌ها در پارک‌های مورد مطالعه تفاوت معناداری را نشان می‌دهد. نتایج حاصل از مدل کوپراس نیز از23 پارک در محدوده مورد مطالعه نشان می‌دهد: پارک‌جزیره، پارک42هکتاری و پارک‌دولت به ترتیب با ارزش نهایی؛ 0615/0 ،0569/0،0554/0، در رتبه اول تا سوم از حیث شاخص‌های مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

    کلیدواژگان: پارک ها، گردشگری شهری، گذران اوقات فراغت، شهروندان، منطقه دوکلان شهراهواز، مدل کوپراس
  • احد نوروززاده، مهدی حسینی، مجید معتمدی صفحات 21-34

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی موانع ارتباطی توسعه گردشگری پزشکی و سلامت و همچنین طراحی و آزمون مدل مفهومی این موانع با توجه به ماهیت میان فرهنگی گردشگری پزشکی و سلامت با استفاده از مدل‌سازی تفسیری ساختاری می‌باشد. شناسایی مهمترین موانع ارتباطی و فرهنگی توسعه گردشگری پزشکی و سلامت در جامعه مورد بررسی، طراحی مدل این موانع با روش مدل‌سازی تفسیری ساختاری و در نهایت، آزمون فرضیه‌های حاصل از این مدل در یک نمونه 150 نفری، سه مرحله طی شده در این پژوهش می‌باشند. نتایج پژوهش نشان داد که موانع ارتباطی و فرهنگی توسعه گردشگری پزشکی و سلامت عبارتند از: نبود شناخت، تفاوت زبانی ادراک‌شده، نبود اعتماد، تفاوت فرهنگی ادراک‌شده، تعصب و برخورد کلیشه‌ای. همچنین به شرط جمع‌آوری و دسته‌بندی عوامل اثرگذار بر مفهوم گردشگری پزشکی و سلامت توسط مدیران تصمیم‌گیر در حوزه‌های مربوطه، این موضوع می‌تواند راه‌گشای متولیان و مسیولین حوزه سلامت کشور در ایجاد و افزایش درآمد ارزی برای کشور باشد.

    کلیدواژگان: موانع ارتباطی، گردشگری پزشکی و سلامت، مدل سازی تفسیری ساختاری
  • ودود جوان امانی، حمید اکبری صفحات 35-52

    یکی از بحران هایی که اخیرا جامعه جهانی و از جمله ایران را دچار چالش کرده، ویروس همه گیر کروناست. این بحران با توجه به ویژگی هایی که دارد، متمایز از بحران های دیگر است و بسیار بیشتر از سایر بحران ها صنعت گردشگری را تحت تاثیر قرار داده است. در این راستا، سعی مقاله حاضر بر آن است تا با استفاده از روش تحلیل ساختاری، محرک های موثر بر وضعیت رقابت پذیری گردشگری کشور ایران را برای دوران کرونا بازشناسی و خوشه بندی کند. هدف پژوهش حاضر بررسی نگرش و رفتار جامعه میزبان نسبت به حضور گردشگران در دوران شیوع کووید-19 در مقصد گردشگری است. از تیوری تهدید یکپارچه به منظور شکل دهی به چارچوب نظری استفاده گردید. روش پژوهش کیفی، جامعه ی آماری، ساکنین و روش نمونه گیری قضاوتی بود و تعداد نمونه آماری مبتنی بر رسیدن به اشباع نظری 21 نفر به دست آمد. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته گردآوری شدند. تحلیل داده ها بر اساس تحلیل محتوا و کدگذاری باز و محوری انجام پذیرفت. یافته های پژوهش، ابعاد جدیدی از تعامل میزبان-گردشگر در دوران کرونا مبتنی بر تلفیق نظریه های تبادل اجتماعی و تهدید یکپارچه را ارایه نمود. مقاله حاضر به این نتیجه می رسد که اگرچه نگرش اغلب مردم به حضور گردشگران در این دوران منفی بوده است، ولی می توان با تاکید بر وابستگی معیشت و اقتصاد به گردشگری و تحت شروطی پذیرای گردشگران بود و در عین حال سلامت مردم کشور را نیز در اولویت قرار دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت گردشگری، رقابت پذیری، ویروس کرونا، تحلیل ساختاری
  • الهام پورمهابادیان، مریم افشاری صفحات 53-68

    امروزه گردشگری، سومین صنعت اقتصادی در جهان شناخته می‌شود و از نظر بیشتر مردم، عبارت گردشگری بر سفرهای تفریحی دلالت می‌کند و از نظر سازمان گردشگری یعنی مسافرت با اهداف مختلف به استثنای سفر به منظور کار، مهاجرت و فعالیت‌های محلی و منطقه‌ای. در عصر حاضر، گردشگری یکی از عوامل موثر در گسترش روابط بین ملت‌ها به شمار می‌رود و به منزله ایجادکننده فرصت‌های شغلی در بخش اقتصادی و ایجاد تعاملات اجتماعی فرهنگی مطرح می‌شود. گردشگری شهری عاملی بسیار مهم در توسعه شهرها محسوب می‌شود، چرا که پتانسیل زیادی برای جذب گردشگران دارد. شهرهای منطقه شمال کشور، از جمله رشت، به دلیل بهره‌مندی از شرایط اقلیمی، فرهنگی و تاریخی خاص، نیروی زیادی در جذب گردشگری شهری دارند. از آنجا که هر عاملی از جمله گردشگری تاثیرات مختلفی دارد؛ بدین معنی که هیچ عاملی صرفا نمی‌تواند مثبت یا منفی باشد. این پژوهش در پی بررسی تاثیرات گردشگری شهری بر 4 متغیر توسعه پایدار شهری (پایداری اجتماعی، پایداری کالبدی، پایداری محیطی و پایداری اقتصادی) از منظر 263 نفر از ساکنان شهر رشت (بر اساس فرمول کوکران) و 11 نفر از اساتید و کارشناسان حوزه گردشگری در شهری رشت است. این پژوهش براساس شیوه انجام، از نوع روش توصیفی تحلیلی است. نتایج آزمون‌های آماری استفاده شده در تحقیق بیانگر این مهم‌اند که گردشگری شهری در شهر رشت توانسته است به شیوه‌ای موثر باعث پایداری هرچه بیشتر شهر رشت شود. گردشگری در شهر رشت توانسته است بیشترین تاثیر را بر توسعه پایدار اقتصادی و کمترین تاثیر را توسعه پایدار محیطی داشته باشد.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، پایدار شهری، گردشگری فرهنگی، شهر رشت
  • میترا توسلی، ناصر آزاد صفحات 69-82

    هدف از انجام این پژوهش بررسی سطح بندی و مولفه های نمایشگاه‌های بین المللی گردشگری و صنایع وابسته با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) می‌باشد. این تحقیق ازنظر هدف کاربردی است.از حیث روش توصیفی – پیمایشی می باشد.جامعه آماری 15نفر از خبرگان نمایشگاه بین المللی گردشگری و صنایع وابسته می باشند که به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند.در این پژوهش برای شناسایی مولفه ها پس از مطالعه ادبیات پژوهش های مرتبط و مصاحبه با مدیران نمایشگاهی از توفان مغزی ،تکنیک گروه اسمی و سپس مدل سازی ساختاری تفسیری ISM استفاده شد و برای تجزیه و تحلیل (MICMAC) متغیرها در چهار گروه متغیرهای مستقل یا کلیدی، ارتباطی و وابسته و خودگردان قرار گرفتند . برای تعیین روابط بین متغیرها و نوع متغیرها می تواند به درک بهتر موضوع در نمایشگاه‌های بین المللی گردشگری و صنایع وابسته منجر می گردد. نتایج تحقیق نشان داد که در سطح اول مولفه های اهداف تولید کننده ،اهداف برگزار کننده و متغیرهای اقتصادی که نشان دهنده تاثیرگذاری این سه متغیر می باشد. در سطح دوم نیز شاخص های برنامه ریزی نمایشگاه بین‌المللی، اهداف شرکت‌کننده و متغیرهای اجتماعی قرار دارد .در سطوح سوم و چهارم متغیرهای سیاسی و فرهنگی به عنوان تاثیر گذارترین مولفه های اهداف نمایشگاه‌های بین‌المللی گردشگری و صنایع وابسته بودند.

    کلیدواژگان: اهداف تولید کننده، برگزار کننده، شرکت کننده، متغیرهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی
  • محدثه جوادی، محسن کلانتری، محمدتقی حیدری صفحات 83-102

    گردشگری آمیزه‌ای از فعالیت‌های مختلف است که به صورت زنجیره‌ای در جهت خدمت‌رسانی به گردشگران انجام می‌گیرد و یکی از این بخش‌ها، مجتمع‌های گردشگری است که با ارایه خدمات گوناگون رفاهی و... می‌تواند عاملی در جهت جذب گردشگر و توسعه گردشگری یک منطقه باشد. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی، به دنبال برنامه‌ریزی فضایی راهبردی، تحلیل و بررسی توان‌های طبیعی و انسانی و مکان‌یابی مجتمع‌های گذران اوقات فراغت در جهت تسهیل خدمات گردشگری در منطقه 22 تهران است. جهت گردآوری اطلاعات از دو روش مطالعات کتابخانه ای و مطالعه میدانی استفاده شده است. جامعه آماری شامل کارشناسان گردشگری در سازمان های ذیربط شهر تهران است. برای تحلیل داده ها از مدل تحلیل سوات و تکنیک های هم پوشانی فازی ومدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) با کمک نرم افزار (Excel) و (GIS) استفاده گردیده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که طبق تحلیل های سیستم اطلاعات جغرافیایی، مهمترین مکانهای احداث مجتمع‌های گذران اوقات فراغت براساس ضوابط حرایم تاسیسات شهری، بهداشتی، حمل و نقل، اجتماعی-اقتصادی و کالبدی، عمدتا باید در بخش های شمالی و غربی منطقه در نظر گرفته شوند. در این رابطه، مهمترین نقاط قوت و ضعف داخلی به ترتیب با امتیاز430% و 504%- و مهمترین فرصت ها و تهدیدهای خارجی با امتیاز 448% و 525%- است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی فضایی راهبردی، مجتمع گذران اوقات فراغت، توسعه گردشگری، منطقه 22شهر تهران
  • رسول عطایی، میرسعید موسوی، میرجواد شریف نژاد صفحات 103-122

    بافتهای تاریخی شهرها، دربردارنده ارزشهای تاریخی فرهنگی بوده و میراثی گران بها برای نسل های آتی بشمار می آیند؛ از این رو رها کردن آنها، انسان معاصر را از بهره گیری عالمانه از تجارب گذشته و قرار گرفتن در مسیر تداوم تاریخی که رمز بقای هر فرهنگی است، باز می دارد. امروزه گردشگری نقش فعال و موثری در ارتقای ساختار اقتصادی، اجتماعی،فرهنگی، فضایی و سیاسی کشورها بویژه کشورهای در حال توسعه بازی می کند. یکی از انواع پرطرفدار گردشگری، گردشگری شهری است. شهرها دارای جاذبه های گردشگری فراوانی هستند و در این میان فضاهای شهری دارای ارزش فرهنگی تاریخی، به عنوان جذاب ترین و کاملترین قرارگاه‌های رفتاری گردش‌پذیر، محسوب می‌شوند. نقش کارکردی فضاهای شهری، به عنوان محل فعالیتهای عمومی و در کلی ترین تعبیر به عنوان بازتاب کالبدی عرصه عمومی در شهرهای کنونی، آنها را برای ایجاد مناسبات چهره به چهره، تجربه مشترک فضا، رابطه انسانی با کالبدی شهری و برگزاری فعالیتهای جمعی و عمومی و البته گذران اوقات فراغت و تفریح مناسب و کارآمد می سازد. در این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی، با استفاده از فرایند برنامه ریزی راهبردی، ضمن پی جویی توانمندیها و کارکردهای گردشگری شهری بافت تاریخی ارومیه و به منظور توسعه این کارکردها، اقدام به ارایه راهکارها و تعیین راهبردهای کاربردی در جهت توسعه گردشگری شده است.و با بررسی نقاط قوت و ضعف، قابلیت‌ها و فرصتهای گردشگری بافت تاریخی شهر ارومیه، مشخص شد که استراتژی‌های قابل قبول در برنامه‌ریزی گردشگری شهری، در اولویت نخست راهبردهای محافظه-کارانه‌اند؛ و راهبردهای تهاجمی در اولویت دوم برنامه‌ریزی قرار گرفته‌اند.

    کلیدواژگان: بافت تاریخی ارومیه، برنامه ریزی راهبردی، مدل SWOT، گردشگری شهری
|
  • abbas maroofnezhad, Ebrahim Amiri Pages 1-19

    Today, urban parks can play a major role in creating citizens' leisure time and space for their tourism in cities. So that in many urban texts, parks and urban green spaces are mentioned as one of the important indicators for recognizing the quality of man-made environments. Due to the importance of parks and green spaces In today's urban life, the purpose of this study was to investigate the status of active urban parks in Ahvaz metropolitan region 2 in terms of selected indicators (access, health, attractiveness, security and amenities). The type of applied research and research method was survey with emphasis on the questionnaire. The statistical population is citizens living in Region 2 and relevant experts. The weighting of the variables was performed by Shannon entropy model and data analysis was performed using COPRAS ranking technique. The research results show the low and minimum per capita of parks in region two (36.9 square meters) compared to international and national standards. Also, according to the results of Anova test, according to the calculated value of F, which is more than 0.05, the average audience satisfaction with the indicators in the studied parks shows a significant difference. The results of the Coopers model also showed 23 parks in the study area: Island Park, 42-hectare park and government park with final value, respectively; 0.0615, 0.0569,0.0554 are in the first to third place in terms of indicators.

    Keywords: parks, Urban Tourism, Spending Leisure Time, Citizenships, Region Two Metropolitan Ahvaz. Copras Model
  • Ahad Norouzzadeh, Mehdi Hosseini, Majid Motamedi Pages 21-34

    The aim of this study is to identify the communication barriers to the development of medical and health tourism and also to design and test the conceptual model of these barriers according to the intercultural nature of medical and health tourism. Identifying the most important communication barriers to the development of medical tourism and health, designing a model of these barriers with structural interpretive modeling and finally, testing the hypotheses of this model in a sample of 150 people, are the three steps in this study. The results showed that the communication and cultural barriers to the development of medical and health tourism are: lack of knowledge, perceived linguistic differences, lack of trust, perceived cultural differences, prejudices and stereotypes. Also, provided that managers collect and categorize the factors affecting the concept of medical tourism and health, this issue can be a way for trustees and officials in the field of health in creating and increasing foreign exchange earnings for the country.

    Keywords: Barriers to communication, medical, health tourism, Interpretive Structural Modeling
  • Vadood Javan Amani, Hamid Akbari Pages 35-52

    One of the most recent crises facing the international community, including Iran, is the Corona virus. Due to its characteristics, this crisis is different from other crises and has affected the tourism industry much more than other crises. In this regard, the present article tries to identify and cluster the stimuli affecting the tourism competitiveness of Iran for the Corona period using the method of structural analysis. The purpose of this study is to investigate the attitude and behavior of the host community towards the presence of tourists during the outbreak of Covid-19 in the tourist destination. Integrated threat theory was used to shape the theoretical framework. Qualitative research method was statistical population, residents and judgmental sampling method and the number of statistical samples based on theoretical saturation was 21. Data were collected through semi-structured interviews. Data analysis was performed based on content analysis and open and centralized coding. Findings of the study presented new dimensions of host-tourist interaction in the Corona period based on the integration of theories of social exchange and integrated threat. The present article concludes that although the attitude of most people towards the presence of tourists in this period has been negative, but it can be accepted by emphasizing the dependence of livelihood and economy on tourism and conditional reception of tourists and at the same time the health of the people in the country given priority.

    Keywords: Tourism management, Competitiveness, Corona virus, Structural analysis
  • Elham Pourmahabadian, Maryam Afshari Pages 53-68

    tourism is the third largest economic industry in the world, and for most people, the term tourism refers to leisure travel, according to the tourism organization, it means travel for various purposes except travel for work, migration and local and regional activities. In the present era, tourism is one of the effective factors in the development of relations between nations and is considered as a creator of job opportunities in the economic sector and the creation of socio-cultural interactions. Urban tourism is a very important factor in the development of cities, because it has great potential to attract tourists. Cities in the northern region of the country, including Rasht, have a great potential to attract urban tourism due to their special climatic, cultural and historical conditions. Since each factor, including tourism, has different effects; This means that no single factor can be positive or negative. This study seeks to investigate the effects of urban tourism on 4 variables of sustainable urban development (social sustainability, physical sustainability, environmental sustainability and economic sustainability) from the perspective of 263 residents of Rasht and 11 professors and experts in tourism . This research is a descriptive-analytical method based on the method. The results of statistical tests used in the research indicate that urban tourism in the city of Rasht has been able to effectively make the city of Rasht more sustainable. Tourism in Rasht has been able to have the greatest impact on sustainable economic development and the least impact on sustainable environmental development.

    Keywords: tourism development, sustainable urban, Cultural Tourism, Rasht City
  • MITRA Tavassoli, Naser Azad Pages 69-82

    The purpose of this study is to investigating the leveling and components of international exhibitions of tourism and related industries using interpretive structural modeling (ISM). This research is applied in terms of purpose. In terms of descriptive-survey method. The statistical population is 15 experts from the International Exhibition of Tourism and Related Industries who were selected as a statistical sample of the research. In this study to identify components after studying the literature Related research and interviews with exhibition managers used brainstorming, nominal group technique and then interpretive structural modeling (ISM) and for analysis (MICMAC) variables were divided into four groups of independent or key variables, communication and dependent and autonomous. The relationship between variables and the type of variables can lead to a better understanding of the subject in international exhibitions of tourism and related industries. The results showed that in the first level the components of producer goals, host goals and economic variables that show The effectiveness of these three variables is in the second level of international exhibition planning indicators, participant goals and social variables. In the third and fourth levels, political and cultural variables are the most influential components of the goals of international exhibitions of tourism and industry.

    Keywords: goals producer, organizer, participant, variables political, Economic, social, cultural
  • Mohadeseh Javadi, Mohsen Kalantari, MohammadTaghi Heidari Pages 83-102

    Tourism is a group of activities that take place in a chain to help tourists and one of these parts is the tourist centers that, through the provision of various services, and can be a factor in attracting tourists and developing tourism in the region. This thesis seeks a descriptive and analytical method for strategic spatial planning, analysis, and the study of natural and human capabilities and the location of leisure complexes to facilitate tourism services in Tehran's 22nd area. Two methods were used for office studies and field study to obtain the information. The statistical community includes tourism experts in organizations related to the city of Tehran. For data analysis, SWOT analysis model, fuzzy interference techniques, and graded analysis model (AHP) with the help of Excel and GIS software were used. The results showed that according to the analysis of GIS, the most important places for the construction of leisure complexes based on the criteria of urban facilities, health, transportation, socio-economic and constructions, must be taken into account mainly in the north and west parts of the region. In this regard, the most important internal strengths and weaknesses are 0.430 and -0.504, respectively and the most important external opportunities and threats are 0.448 and -0.525.

    Keywords: spatial planning, Strategic Planning, Leisure Complex, district 22 of Tehran
  • Rasool Ataee, mirsaeid moosavi, MirJavad Sharifnejad Pages 103-122

    Urban tourism, accompanied by the future urban population growth, is a huge capacity to improve quality of life and simultaneously a serious challenge with regard to threats such as natural disasters. In recent decades, approaches to dealing with natural disasters to enhance the capacity of society have given rise to a new concept called urban resilience for better preparedness. To assess the resilience of Urmia's central fabrics against natural hazards, this study sought to provide a reliable conceptual framework for analyzing and assessing it in four social, economic, institutional and physical dimensions. The required data were collected using the fieldwork, desk-based research method and questionnaire, interview and observation tools. The collected data were analyzed quantitatively using SPSS, ARCGIS, VIKOR model, and descriptive and inferential statistics. The statistical community of research consisted of the citizens of the central part of Urmia. The sample size was determined 380 using the Cochran formula and was systematically distributed. Findings showed that the highest and lowest averages were relating to the economic) 3.3(and institutional (2.64) dimensions. As the average value of all dimensions was below the theoretical average (4), we can say that the historical fabrics of Urmia is not in a good status in terms of resilience indicators. The results of the VIKOR model revealed that neighborhood 7 was the most resilient to natural hazards. Moreover, in terms of physical resilience (AHP), more than 80% of the central texture's area had a low level of resilience and was vulnerable to probable natural hazards.

    Keywords: Historical context of Urmia, Strategic Planning, SWOT model, City tour