فهرست مطالب

پژوهش نامه روانشناسی اسلامی - سال هفتم شماره 15 (پاییز و زمستان 1400)

پژوهش نامه روانشناسی اسلامی
سال هفتم شماره 15 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرور تحلیلی یک جشنواره
    صفحات 3-4
  • تطبیق ملاک‏های نابهنجاری در قرآن کریم با کتاب راهنمای تشخیصی و آماری اختلال‏های روانی
    حیدر هاشمی*، محمدصادق شجاعی صفحات 5-25

    تعیین ملاک‏های نابهنجاری از مهم‏ترین موضوعات در دانش روان‏شناسی است و کتاب راهنمای تشخیصی و آماری اختلال‏های روانی به ‏عنوان مهم‏ترین مبنای تشخیص اختلال‏های روانی، ملاک‏هایی را پیشنهاد داده است. این پژوهش با هدف بررسی تطبیقی ملاک‏های نابهنجاری در قرآن کریم و کتاب راهنمای تشخیصی و آماری اختلال‏های روانی انجام شده است. روش پژوهش، توصیفی با بهره ‏گیری از روش تطبیقی بردی بود. یافته ‏های پژوهش نشان داد پنج ملاک برای اختلال‏های روانی در کتاب راهنمای تشخیصی و آماری اختلال‏های روانی شامل انحراف از انتظارات فرهنگی، اختلال رفتاری - روان‏شناختی - زیستی، انعطاف ‏ناپذیری، عدم کنترل و اختلال قابل ‏توجه بالینی وجود دارد. همچنین یافته ‏های پژوهش پنج ملاک را برای نابهنجاری در قرآن کریم شامل؛ افراط و تفریط، انسجام ‏نیافتگی ، غیرمتعارف بودن، غیرعقلانی بودن و دوری از فطرت شناسایی کرد. تطبیق این ملاک‏ها نشان داد که ملاک انحراف از انتظارات فرهنگی با غیرمتعارف بودن و ملاک اختلال‏های رفتاری-روان‏شناختی-زیستی با انسجام‏ نیافتگی هم‏پوشی دارد. علاوه بر این یافته ‏ها نشان داد ملاک‏های عدم کنترل، انعطاف ‏ناپذیری و اختلال قابل ‏توجه بالینی می‏توانند در اثر عدم تعقل بروز کنند و ملاک دوری از فطرت، می‏تواند با تمام ملاک‏های نابهنجاری کتاب راهنمای تشخیصی و آماری اختلال‏های روانی در ارتباط باشد. همچنین یافته‏ ها نشان داد به‏ جز اختلال‏های مادرزاد و با منشا زیستی، سایر اختلال‏ها می‏تواند در اثر فاصله گرفتن انسان از فطرت پدید آید.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، DSM، بهنجاری، نابهنجاری، فطرت، روان‏شناسی اسلامی
  • عوامل و روش‏های تربیت اخلاقی از دیدگاه شهید مطهری به ‏منظور کاربرد در مشاوره: تحلیل مضمون
    زینب بابایی*، صمد ملازینل، محمدطیب صحرایی، معصومه اسمعیلی صفحات 27-54

    امروزه موضوع تربیت اخلاقی در بحث‏های فردی و اجتماعی از جایگاه ویژه‏ای برخوردار است چراکه از یک ‏سو، نجات‏ جوامع از بحران‏هایی مانند ازهم ‏گسیختگی خانوادگی، خودکشی و اختلالات روانی درگرو اخلاق است و از سوی دیگر، برای رسیدن به جامعه ‏ای اخلاقی، نیازمند تربیت انسان‏هایی اخلاقی به‏ عنوان واحدهای بنیادین جامعه ‏ایم. علاوه بر این، در بحث‏های فردی نیز مسیر تکاملی انسان با هدف قرب الهی، جز با تربیت اخلاقی میسر نمی‏شود. ازآنجاکه رویکردهای موجود دارای نگاه تک ‏بعدی بوده و تناسبی با بافتار فرهنگ اسلامی ایران نداشته ‏اند پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل مضمون به دنبال تبیین عوامل و روش‏های تربیت اخلاقی از دیدگاه شهید مطهری به ‏منظور کاربرد در عرصه مشاوره است. یافته‏ های پژوهش نشان داد هدف تربیت اخلاقی، پرورش انسانی است که استعدادهای درونی او (عقلی، دینی، اخلاقی و زیبایی) به تعادل رشد کرده باشد. انسان متعادل در حوزه بینش، عقل بر جهلش، در گرایش، پاک‏دامنی بر شهواتش و در رفتار، شجاعت بر ترسش غلبه می‏کند. برای دستیابی به این هدف، عوامل فردی (بینش، گرایش و رفتار اخلاقی)، زمینه‏ ای (ازدواج، کار و جهاد) و محیطی (اصلاح محیط عاطفی خانواده و الگودهی و الگوپذیری) تاثیرگذارند و از روش‏های پرورش استعدادهای عقلانی، خودشناسی و کرامت نفس و عادت‏ سازی می‏توان بهره جست.

    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، شهید مطهری، مشاوره، تحلیل مضمون
  • بررسی عناصر اسلامی - فرهنگی در سرفصل برنامه درسی رشته روان‏شناسی در مقطع کارشناسی
    ناصر آقابابائی* صفحات 55-68
    توجه روزافزون به عامل فرهنگ در ایجاد علم روان‏شناسی در ایران و آموزش آن رشته به ایرانیان، با برنامه ‏ریزی درسی حساس به فرهنگ همخوان است. برنامه درسی رشته روان‏شناسی در مقطع کارشناسی (مصوب سال 1391) یکی از سندهای مهم آموزش روان‏شناسی در ایران است که طراحان آن به فرهنگ توجه ویژه کرده ‏اند؛ اما با گذشت 10 سال از تصویب این سرفصل، بازبینی در آن لازم می‏نماید. پژوهش حاضر با روش تحلیل محتوای کمی به بررسی مولفه های اسلامی - فرهنگی در برنامه یادشده پرداخت. نتایج پژوهش حاضر نشان داد گرچه جای درسی با عنوان «روان‏شناسی فرهنگی» در این برنامه خالی است سه عنوان درسی فرهنگی با محوریت آموزه ‏های اسلامی و دانشمندان مسلمان در آن گنجانده شده است. حدود نیمی از کل 69 درس این برنامه (شامل دروس اصلی / پایه، تخصصی و اختیاری) حاوی دست‏ کم یک عنصر اسلامی - فرهنگی است؛ گرچه، توجه به فرهنگ و اسلام در بسیاری از موارد صرفا با گنجاندن واژه‏ های فرهنگ و اسلام ناتمام مانده است. افزون بر این، جای خالی نام نظریه ‏پردازان ایرانی معاصر و نظریه ‏هایشان، ابزارهای روان‏سنجی ساخته‏ شده توسط ایرانیان و مواردی ازاین‏ دست در برنامه درسی‏ ای که بومی ‏سازی را سرلوحه خود قرار داده است جلب‏ توجه می‏کند. بازنگری در برنامه درسی یادشده که فراتر از برنامه درسی صرف، سندی آموزشی در رشته روان‏شناسی است، نه‏ فقط اقتضای افزودن درس روان‏شناسی فرهنگی را دارد بلکه توجه به محتوای واقعی روان‏شناسی فرهنگی در سرفصل سایر دروس و اهداف کل برنامه را می‏طلبد.
    کلیدواژگان: رشته روان‏شناسی، روان‏شناسی فرهنگی، روان‏شناسی اسلامی، آموزش روان‏شناسی، برنامه درسی، فرهنگ، اسلام، ایران
  • نقش خوش‏ بینی در بهزیستی روان‏شناختی بر اساس آموزه ‏های اسلامی و مطالعات روان‏شناختی
    فاطمه ژیان*، مرضیه ملکی‏ ها صفحات 69-87

    در پژوهش‏های روانشناسی مثبت‏ گرا، خوش‏بینی به‏ مثابه یکی از مولفه‏ های سلامت روانی، همواره موردتوجه بوده است. پژوهش حاضر به روش توصیفی - تحلیلی، با هدف بررسی نقش خوش‏بینی در بهزیستی روان‏شناختی بر اساس آموزه ‏های اسلامی و مطالعات روان‏شناختی صورت گرفته است. یافته ‏های پژوهش نشان داد متون اسلامی با ارایه راهکارهای ایجاد و تقویت خوش‏بینی و تاکید بر اثرات مثبت آن و برحذرداشتن از پیامدهای منفی بدبینی، انسان را به بهزیستی روان‏شناختی رهنمون می‏سازد. نتایج مطالعات و پژوهش‏های روان‏شناختی معاصر نیز نقش خوش‏بینی را بر ابعاد و مولفه ‏های بهزیستی روان‏شناختی تایید می‏کند اما تفاوت‏هایی در تعریف، گستره و پاره‏ای از جزییات این دودسته مطالعات، مشاهده می‏شود.

    کلیدواژگان: خوش‏بینی، بهزیستی روانی، آموزه‏ های اسلامی
  • رابطه عقل دینی و حیای روان‏شناختی و مقایسه آن‏ در میان طلاب زن و مرد حوزه علمیه قم
    علی ‏اصغر فروتن*، احسان فدایی، رحیم میردریکوندی صفحات 89-102
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه عقل دینی و حیای روان‏شناختی و مقایسه آن‏ در میان طلاب زن و مرد حوزه علمیه قم است. بدین منظور 400 نفر از طلاب زن و مرد 18 تا 38 سال حوزه علمیه شهر قم، انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس سنجش عقل و مقیاس سنجش حیا بود. در تجزیه‏ و تحلیل داده‏ ها، در بخش توصیفی از شاخص‏های مرکزی، پراکندگی و ضرایب همبستگی و در بخش استنباطی از آزمون t مستقل استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین عقل و حیا در میان طلاب حوزه علمیه قم همبستگی مثبت وجود دارد. همچنین، میانگین نمره عقل زنان و مردان تفاوت معناداری با هم دارد و میانگین نمره عقل مردان بیش از زنان است. یافته ها نشان می‏دهد که میانگین نمره حیای مثبت بین زنان و مردان تفاوت معناداری دارد و درمجموع، زنان از حیای مثبت کمتری نسبت به مردان برخوردارند، اما میانگین نمره حیای منفی بین زنان و مردان تفاوت معناداری با هم ندارد.
    کلیدواژگان: عقل دینی، حیای مثبت، حیای منفی
  • فرایندهای دینی و روان‏شناختی حضور قلب در نماز بر اساس منابع اسلامی
    سعید محمدی دهنوی*، جعفر هوشیاری صفحات 103-119
    نماز در زمره برترین عبادات است که قبولی سایر عبادات، به قبولی آن منوط است و حضور قلب که روح همه عبادات است از شرایط کمال عبادات محسوب می‏شود. تحقیق پیش ‏رو با هدف شناسایی فرایندهای دینی و روان‏شناختی حضور قلب در نماز بر اساس منابع اسلامی به روش توصیفی تحلیلی انجام شد. داده‏ ها به روش کتابخانه‏ای گردآوری و سپس طبقه‏ بندی، مقایسه و تحلیل شد. در ابتدا 21 راهکار برای کسب حضور قلب در نماز بر اساس منابع اسلامی و روان‏شناسی به دست آمد که با طبقه ‏بندی مجدد آن‏ها، نهایتا 7 راهکار انتخاب و تبیین شد. یافته های پژوهش نشان داد بر اساس منابع اسلامی، یاد دایمی خداوند، تقویت ایمان، دوری از فحشا و منکر و رعایت آداب نماز از فرایندهای دینی حضور قلب در نماز است. همچنین بر اساس منابع روان‏شناسی، تقویت شناخت و ذهن آگاهی نسبت به خدا و حقیقت، تغییر سبک زندگی و درک بعد روان‏شناختی نماز، در زمره فرایندهای روان‏شناختی حضور قلب در نماز است.
    کلیدواژگان: نماز، حضور قلب، خدابینی، اسلام، روان‏شناسی
|
  • An analytic review of a festival
    Pages 3-4
  • Comparison of abnormality criteria in the Holy Koran and the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders
    Heydar Hashemi *, Mohammad-Saadegh Shojaei Pages 5-25

    Among the important topics in psychology, determining abnormality criteria is noticeable and the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) book is one the most important basis that recommends criteria for diagnosing mental disorders. This study aimed to comparatively investigate abnormality criteria in the Holy Koran and the DSM. The research method is descriptive along with comparative method of Bereday. The findings showed there were five criteria in the DSM for mental disorders: deviance from cultural expectations; behavioral-psychological-biological disturbance; inflexibility; lack of control; and noticeable clinical disturbance. Also, the findings revealed five criteria for abnormality in the Holy Koran: indulgence; incoherence; unconventionality; irrationality; and being far from Fetrat. Comparison of these criteria showed that deviance from cultural expectations and behavioral-psychological-biological disturbance respectively overlap with unconventionality and incoherence. The three criteria, inflexibility, lack of control, and noticeable clinical disturbance may be due to irrationality. And being far from Fetrat may be linked to all of the DSM criteria. All disorders, expect the ones that are inborn or biological, may be due to being far from Fetrat.

    Keywords: Holy Koran, DSM, normality, abnormality, Fetrat
  • Factors and practices of moral education from the viewpoint of Morteza Motahhari to apply in counseling: Content analysis
    Zeinab Babaei *, Samad Mollazenal, Mohammad-Tayyeb Sahraei, Masoumeh Esmaili Pages 27-54

    Moral education in individual and social domains is of importance today because saving societies from such crises as family dysfunction, suicide, and mental disorders is due to ethics and to reach to a moral society we need to develop moral people as fundamental units of society. The human evolution with the goal of being to near God will not be gained without moral education. Since the existing approaches are one-dimensional and not appropriate to Islamic culture of Iran the current research using content analysis seeks to explain factors and practices of moral education from the viewpoint of Morteza Motahhari to apply in counseling. Research findings showed that the goal of moral education is developing human being whose inner gifts (intellectual, religious, ethical, aesthetic) are developed soundly. A balanced human’s wisdom overcomes his ignorance, his chastity overcomes his lust, and his bravery overcomes his fears. In order to gain this goal, individual (moral insight, sentiment, and behavior), background (marriage, work, and Jehad), and environmental (improving familial affective setting, being a role modeling, accepting others role modeling) factors are in effect and developing intellectual gifts, self-awareness, self-regard, and making habits could be used.

    Keywords: moral education, Morteza Motahhari, Counseling, Content Analysis
  • An investigation into Islamic-cultural components in curriculum of the undergraduate psychology major
    Naser Aghababaei * Pages 55-68
    Growing attention to culture in producing science of psychology in Iran and psychology education to Iranians requires a culture-sensitive curriculum planning. Curriculum of the undergraduate psychology major in Iran (approved in 2012) is an important educational document and its designers paid particular attention to culture. However, 10 years after approval of this curriculum it seems to need revision. The current research, using quantitative content analysis, aims to investigate Islamic-cultural components of above-mentioned curriculum. The results showed that, even though a “cultural psychology” course is missing in this curriculum, it contains three cultural courses based on Islamic teachings and Muslim scholars. About half of the total 69 courses of this curriculum (including core, required, and optional courses) contain at least one cultural-Islamic component. Though, in many cases attention to culture and Islam is limited to putting the words culture and Islam in the document. In addition, name of Iranian theorists and their theories, psychometric tools designed by Iranians, and so forth is lacking in a curriculum that intended to indigenize. Revision in above-mentioned curriculum which is far more than a mere curriculum but an educational document in the discipline of psychology, not only requires adding a cultural psychology course but also attention to true content of cultural psychology in rest of the courses and the entire curriculum.
    Keywords: discipline of psychology, cultural psychology, Islamic psychology, psychology education, curriculum, culture, Islam, Iran
  • The role of optimism in psychological well-being according to Islamic teachings and psychological studies
    Fatemeh Djian *, Marzieh Malekiha Pages 69-87

    Optimism, in positive psychology studies, as a determining factor in mental health has been always significant. This study, using descriptive-analytical methods, aimed to investigate the role of optimism in psychological well-being according to Islamic teachings and psychological studies. Results showed that Islamic texts, by presenting mechanism to build and strengthen optimism and by insisting on positive influences of optimism and warning against unpleasant outcomes of cynicism, lead people to psychological well-being. The results of contemporary psychological studies to confirm the role of optimism in dimensions and components of psychological well-being but there are differences in the definition, scope, and some details among these two fields of study.

    Keywords: optimism, psychological well-being, Islamic teachings
  • The relationship between religious wisdom and psychological pudency and its comparison among female and male seminaries of Qom
    Ali-Asghar Forutan *, Ehsan Fadai, Rahim Mirderikvandi Pages 89-102
    This study aimed to investigate the relation of religious wisdom to positive and negative pudency among female and male seminaries of Qom. In doing so, 400 seminaries aged from 18 to 38 were selected. Research tools were wisdom and pudency scales. Data were analyzed using correlation coefficient and t-test. Results showed that wisdom and pudency were correlated among female and male seminaries of Qom. Also, men scored higher than women in wisdom scale. Women on the other hand reported lower levels of positive pudency but there was not any difference between the sexes in negative pudency.
    Keywords: religious wisdom, positive pudency, negative pudency
  • Religious and psychological processes of mindfulness in prayer according to Islamic sources
    Saied Mohammadi-Dehnavi *, Jafar Hooshyari Pages 103-119
    Prayer is of the highest worships and is the prerequisite for other worships being accepted by God. Mindfulness while worshiping is required for all worships being perfect. The current research aimed to identify religious and psychological processes of mindfulness in prayer according to Islamic sources using descriptive-analytical method. Data were gathered using bibliographical method and then analyzed by categorizing. First, 21 ways were identified for mindfulness according to Islamic sources and psychology; these 21 ways then categorized and reduced to 7 ways. Results showed that according to Islamic sources processes of mindfulness in prayer are: constant remembrance of God; strengthening faith; avoidance from vices; and doing prayer in the best manner. In addition, according to psychological sources the psychological processes of mindfulness in prayer are: strengthening cognition and mindfulness regarding God and the truth; to change the life style; and understanding the psychological aspect of prayer.
    Keywords: prayer, mindfulness, paying attention to God, Islam, Psychology