فهرست مطالب

پژوهش نامه روانشناسی اسلامی - سال نهم شماره 18 (بهار و تابستان 1402)

پژوهش نامه روانشناسی اسلامی
سال نهم شماره 18 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ساختار عاملی مقیاس جهت‏گیری مذهبی؛ نسخه سوم
    عباسعلی هراتیان*، مسعود آذربایجانی، سعید سالاری، فاطمه کارگر، مریم سادات موسوی، امین جان بزرگی صفحات 1-18

    پژوهش حاضر با هدف بازشناسی ساختار عاملی مقیاس جهت‏ گیری مذهبی برای دست‏یابی به کوتاه‏ ترین فرم این مقیاس انجام شده است. این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است که جامعه آماری‏ اش دانشجویان دانشگاه آزاد واحد قم و دانشگاه قم بود که با روش نمونه ‏برداری در دسترس، 446 نفر از میان این دانشجویان انتخاب شدند و به مقیاس جهت‏ گیری مذهبی پاسخ دادند. به منظور تعیین اعتبار پرسش‏نامه از روش آلفای کرونباخ و برای تعیین روایی سازه از روش تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. داده‏ های به ‏دست‏ آمده با روش‏های همبستگی پیرسون و آزمون دونیمه ‏سازی تجزیه و تحلیل شد. تحلیل یافته‏ ها نشانگر آن بود که فرم تجدیدنظرشده مقیاس جهت‏ گیری مذهبی دارای سه عامل (جهت‏ گیری مناسکی و ارتباط با اهل بیت:، جهت‏ گیری دین‏ محورانه و جهت ‏گیری خداسو و آخرت نگر) بوده است. آلفای کرونباخ 95/0 نشانگر اعتبار قوی این مقیاس است. بر اساس یافته ‏های پژوهش، می‏ توان گفت این مقیاس از اعتبار و روایی بالایی برخوردار بوده و عوامل منسجمی از آن به دست می ‏آید که می ‏توان با کاربرد آن، ویژگی دینداری افراد را بررسی، و در فعالیت‏های بالینی و پژوهش‏های آتی از آن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سنجش دینی، جهت‏گیری مذهبی، دینداری، تحلیل عاملی، منابع اسلامی
  • سبک‏های یاری ‏طلبی از خدا: تدوین مدل مفهومی روان‏شناختی بر اساس منابع اسلامی
    مهدی عباسی*، صدیقه اکبری پویانی صفحات 19-46
    توجه به عوامل معنوی و مذهب، نقش بنیادینی در سلامت روانی و حتی جسمی افراد دارد. یاری ‏طلبی از خداوند که در منابع اسلامی از آن با تعبیر «استعانت از خدا» یاد می ‏شود از جمله این عوامل است که همواره درباره آن بررسی ‏هایی انجام شده است. پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل مفهومی سبک‏های یاری‏ طلبی از خداوند بر اساس منابع اسلامی (قرآن و حدیث) انجام شد. به منظور استخراج مولفه های مفهومی سبک‏های یاری‏ طلبی از خداوند در متون اسلامی از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. بدین‏ منظور متون اسلامی مرتبط با موضوع پژوهش در آیات و روایات طبقه ‏بندی‏ شده در کتاب نهج الدعاء انتخاب شد. برای تعیین مولفه های مفهومی از مقوله ‏بندی کدها و مرکزی ‏سازی مفاهیم استفاده شد. مولفه های استخراج‏ شده به همراه مستنداتش به متخصصان در علوم دینی و روان‏شناسی ارایه شد و از این طریق روایی محتوایش تایید شد. یافته های پژوهش نشان داد سبک‏های یاری ‏طلبی از خداوند بر اساس متون اسلامی بر پنج شیوه اصلی شامل مناسکی، ابراز بدنی، موقعیتی، مقابله ‏ای و جبران‏ کننده متمرکز است. مجموع ویژگی‏های افراد در این پنج شیوه، سبک یاری‏ طلبی از خداوند را در آنها نشان می ‏دهد.
    کلیدواژگان: یاری‏ طلبی از خداوند، دعا، سبک یاری‏ طلبی، مدل مفهومی
  • روان‏شناسی اسلامی در ایران: گذشته، حال و آینده
    حمید رفیعی هنر*، مسعود آذربایجانی صفحات 47-82
    «روان‏شناسی اسلامی» علم مطالعه «نفس» و کارکردهای آن است تا با کشف یا تولید قانونمندی ‏های حاکم بر آن، به تامین سلامت روانی و ایجاد زندگی خوب در راستای هدف متعالی بپردازد که خدای متعالی برای انسان رقم زده است. این موضوع در کشور اسلامی ایران بیش از سه دهه است که محل توجه اندیشمندان دینی، دغدغه‏ مندان فرهنگی، و برخی از نهادهای علمی قرار گرفته است. در مقاله حاضر مولفان با بررسی مروری در میان آثار تاریخی و پژوهش‏ های کنونی در پی آن بوده ‏اند که بررسی روندشناسانه ‏ای در گذشته، حال، و آینده روان‏شناسی اسلامی در ایران داشته باشند. بدین‏ منظور ابتدا تاریخچه روان‏شناسی اسلامی در ایران در دو محور «پیشگامان» و «جریان‏های قرن حاضر» بررسی شده، سپس آثار و نهادهای علمی فعال در روان‏شناسی اسلامی معرفی شده، و در نهایت از محدودیت‏ها و چشم‏ انداز آینده روان‏شناسی اسلامی در ایران بحث کرده ‏اند. یافته های پژوهش نشان داد که در کنار آثار دانشمندان بنام اسلامی، همچون فارابی، ابن ‏سینا، زکریای قزوینی، سهل‏ بلخی، ربان طبری، در کتب علمای نامدار شیعه همچون کلینی، صدوق، سید بن طاووس، و سید رضی نیز آثار روان‏شناختی قابل ردیابی است؛ و در آثار دانشمندان قرن 7 تا 13 هجری همچون سهروردی، نصیرالدین طوسی، ملاصدرا، فیض کاشانی، و ملا احمد نراقی به ایده‏ های روان‏شناختی پرداخته شده است. روند روان‏شناسی اسلامی در قرن حاضر نیز از چهار مرحله دوره تمهید، دوره پالایش و موج اول تاسیس، دوره مقایسه، و دوره موج دوم تاسیس عبور کرده است. آثار روان‏شناسی اسلامی در دهه ‏های حاضر نیز در قالب «کتب»، «مجلات»، «همایش‏ها»، و «برنامه‏ های آموزشی» نمود یافته است. تا به حال، حدود 90 جلد کتاب، 13 مجله علمی، 14 همایش ملی و بین‏ المللی، صدها پایان‏نامه در مقطع ارشد و دکتری، ده ‏ها کرسی علمی‏ ترویجی، تدوین و ارایه شده و 10 رشته رسمی دانشگاهی شکل گرفته و نهادهای علمی روان‏شناسی اسلامی در قالب «مراکز آموزشی‏ پژوهشی» (11 مرکز)، «انجمن‏ های علمی» (3 تشکل)، و «مراکز خدمات روان‏شناختی» (6 مرکز) در حال فعالیت هستند.
    کلیدواژگان: روان‏شناسی اسلامی، ایران، مبانی، تاریخچه، مراحل، آثار، نهادها، محدودیت‏ها
  • اثربخشی درمان بخشودگی مبتنی بر درمان‏های معنوی‏ مذهبی در کاهش تعارضات زناشویی زنان دارای همسر معتاد
    محمدرضا حسین پور*، لاله سمیعی، حبیب شجاع نهند، رامین فرج زاده صفحات 83-97
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان بخشودگی مبتنی بر درمان های معنوی مذهبی در کاهش تعارضات زناشویی زنان دارای همسر معتاد صورت پذیرفت. از بین همسران افراد معتاد مراجعه کننده به کلینیک های ترک در شهر تبریز، 30 نفر به صورت نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند و پرسش نامه پژوهش بر روی آنها اجرا شد. کلیه مراجعه کنندگان در مرحله پیش آزمون پرسش نامه تعارضات زناشویی را تکمیل کردند. مدل درمانی شامل 9 جلسه 60 دقیقه ای بود. در پایان پژوهش هر دو گروه مجددا ارزیابی شدند. داده های پژوهش از طریق آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره تجزیه و تحلیل شد. تحلیل داده ها نشان داد که درمان بخشودگی مبتنی بر درمان های معنوی مذهبی، تعارض زناشویی و زیرمقیاس های آن (کاهش همکاری، رابطه جنسی، افزایش واکنش های هیجانی، افزایش جلب حمایت فرزندان، افزایش رابطه فردی با خویشاوندان خود و جداکردن امور مالی از یکدیگر) را در گروه آزمایش به طور معناداری کاهش داده است. با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت درمان بخشودگی مبتنی بر درمان های معنوی مذهبی می تواند بر کاهش تعارض زناشویی زنان دارای همسر معتاد موثر باشد.
  • رابطه ابعاد دینداری و تاب‏ آوری با میانجی‏گری امید و سبک ‏های مقابله ‏ای
    مبین صالحی، محمدرضا حسن زاده توکلی، مرتضی صالحی* صفحات 99-117
    پژوهش حاضر در صدد بررسی رابطه ابعاد دینداری و تاب ‏آوری با میانجی‏گری امید و سبک‏ های مقابله ‏ای است. بدین منظور برای تعدادی از کاربران فارسی‏ زبان شبکه ‏های اجتماعی (روبیکا، سروش، ایتا، واتساپ و تلگرام) پرسش‏نامه ‏هایی ارسال شد. 202 نفر به ‏اختیار پرسش‏نامه را پر کردند. پرسش‏نامه ‏های پژوهش شامل پرسش‏نامه سنجش دینداری گلاک و استارک، پرسش‏نامه تاب‏ آوری کانر و دیویدسون، پرسش‏نامه امید اسنایدر و پرسش‏نامه سبک‏ های مقابله ‏ای بلینگز و موس بود. یافته ها نشان داد در همبستگی دو به دو بین دینداری و تاب ‏آوری، تاب ‏آوری و امید، و تاب ‏آوری و سبک‏ های مقابله‏ ای رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد. همچنین در رابطه با مسیرها در مدل پیشنهادی، مسیر بین دینداری و امید، و مسیر امید و تاب‏ آوری (مسیر بین دینداری و تاب ‏آوری از طریق میانجی امید) تایید شد. اما مسیرهای دیگر یعنی بین تاب ‏آوری و دینداری، یعنی از طریق میانجی سبک مقابله و مسیر مستقیم تایید نشد. این یعنی دینداری ‏ای که از آن امید حاصل شود یا در آن امید وجود داشته باشد موجب تاب ‏آوری می‏شود.
    کلیدواژگان: تاب‏ آوری، ابعاد دینداری، امید، سبک‏های مقابله‏ ای
  • مقایسه سبک زندگی اسلامی، سازگاری اجتماعی و کیفیت زندگی خانواده های دارای ماهواره و بدون ماهواره شهر تبریز
    حسین شاه محمدی* صفحات 119-131
    هدف از پژوهش حاضر تعیین تفاوت بین سبک زندگی اسلامی، سازگاری اجتماعی و کیفیت زندگی خانواده های دارای ماهواره و بدون ماهواره در شهر تبریز بوده است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه شهروندان شهر تبریز در سال 1401 تشکیل می دهند. نمونه گیری در این پژوهش به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انجام شد و در آن، تعداد 384 نفر انتخاب شدند. این تحقیق نوعی تحقیق علی مقایسه ای است و به صورت مقطعی انجام شده است. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسش نامه سبک زندگی اسلامی، پرسش نامه کیفیت زندگی و پرسش نامه سازگاری اجتماعی بود. داده های حاصل از این پژوهش با استفاده از آزمون t مستقل، تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد که سبک زندگی ایرانی اسلامی، کیفیت زندگی و سازگاری اجتماعی خانواده ها بر حسب استفاده کردن یا نکردن از شبکه های ماهواره ای فارسی زبان متفاوت است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی ایرانی اسلامی، سازگاری اجتماعی، شبکه های ماهواره ای فارسی زبان، کیفیت زندگی، هویت
|
  • The factorial structure of religious orientation scale: The third edition
    Abas Ali Haratian *, Masoud Azarbayjani, Saeid Salari, Fateme Karegar, Maryam-Sadat Mousavi, Amin Janbozorgi Pages 1-18

    The main purpose of this study was to test the factorial structure of the religious orientation scale to get the shortest form of it.  The current research was conducted through a correlational method. A sample of 446 university students was selected through convenience sampling method from Qom Branch, Islamic Azad University and University of Qom. The participants completed the religious orientation scale. To attest the reliability and construct validity of the scale Cronbach’s alpha and factorial analysis were used. Data were analyzed through the Pearson correlation and split-half methods. The results showed that the revised form of religious orientation scale consisted of three factors: Ritual orientation and Communication with Ahl al-Bayt (peace be upon them); religion-orientation; God orientation and belief in the afterlife. The high coefficient alpha (0.95) of the scale was an indicator of its reliability. Based on these findings, this scale has high reliability and validity; consistent factors are obtained from it. This scale may be used to study the religiosity of people and be applied in clinical settings and future researches.

    Keywords: Religious Measurement, religious orientation, religiousness, Factor Analysis, Islamic sources
  • Styles of seeking help from God: Introducing a psychologically conceptual model based on Islamic sources
    Mahdi Abbasi *, Sedighe Akbari-Pouyani Pages 19-46
    Spiritual factors and religion have fundamental role in people’s psychological and physical health. Seeking help from God, called “esteanat” in Islamic sources, is one these factors that have been studied constantly. This research aims to introduce a conceptual model of styles of seeking help from God based on Islamic sources (Quran and hadith). Using qualitative component analysis, conceptual components of seeking help from God were extracted from Islamic texts. In doing so, Islamic sources related to the subject of study in Quranic verses and Ahadith were selected using categories of the book “Nahj-ol-Doaa”. To determine the conceptual component we used categorizing the codes and centralization of concepts. The extracted components, along with their documents, were presented to experts in religious studies and psychology; in this way the content validity was approved. The results showed that, based on Islamic texts, the styles of seeking help from God are mainly of five main ways: ritualistic, bodily expressions, situational, coping, and compensational. The sum of these characteristics show the styles of seeking help from God.
    Keywords: Seeking help from God, prayer, seeking help styles, conceptual model
  • Islamic psychology in Iran: Past, present, and Future
    Hamid Rafiei-Honar *, Masoud Azarbayjani Pages 47-82
    Islamic Psychology is the scientific study of “nafs” and its functions so that with the discovery or construction of rules of nafs helps people with their mental health and making a good life in line with the transcendent goal that God the Almighy has determined for mankind. This has been the subject of religious scholars in Iran, cultural concerns, and some scientific institutes. In this paper we aimed to review historical and recent publications in order to provide the knowledge on past, present, and future trends of Islamic psychology in Iran. In doing so, we first reviewed the history if Islamic psychology in Iran evolving two poles: “the frontiers” and “movements in the current century”; then scientific publications and institutions active in the field of Islamic psychology have been introduced and finally the limitations of future directions of Islamic psychology in Iran have been discussed. Our findings showed that along with publications of well-known Islamic scholars such as al-Farabi, Avicenna, Zakariya al-Qazwini, Abu Zayd al-Balkhi, Ali ibn Sahl Rabban al-Tabari, psychological works are traceable in Shiite well-known scholars such as al-Kulayni, al-Saduq, Sayyed Ibn Tawus, and Sharif Radhi. Among the work of scholars of 1300s-1900s, such as Suhrawardi, Nasir al-Din al-Tusi, Mulla Sadra, Fayz Kashani, and Molla Ahmad Naraqi there are some psychological ideas. Islamic psychology in the current century has gone through four stages: preparation; refinement and the first wave of establishment; the establishment; comparison and second wave of establishment. Islamic psychological work in recent decades have manifested itself in “books”, “journals”, “symposiums”, and “curriculums”. To date, around 90 books, 13 scientific journals, 14 national and international symposiums, hundreds of theses and dissertations, and scientific meetings have been produced and introduced; 10 academic programs have been established; and there are some scientific institutions of Islamic psychology in the shape of 10 “research and education centers”, 3 “scientific associations”, and 6 “centers for psychological services”.
    Keywords: Islamic psychology, Iran, Basics, History, Stages, Effects, Institutions, Limitations
  • The effectiveness of forgiveness therapy based on spirituality-religion in reducing marital conflicts of women with addicted husbands
    Mohammadreza Hoseinpour *, Laale Samiei, Habib Shoja-Nahand, Raamin Farajzadeh Pages 83-97
    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of forgiveness therapy based on spirituality-religion in reducing marital conflicts of wives of addicted husbands. Among the wives of drug addicts who referred to drug clinics in Tabriz city, 30 people were selected through convenient non-random sampling and filled out the research questionnaire. In the pre-test stage, all clients completed the Marital Conflicts Questionnaire. The treatment model consisted of 9 sessions of 60 minutes. At the end of the research, both groups were evaluated again. The research data was analyzed through univariate analysis of covariance. Data analysis showed that forgiveness treatment based on spiritual-religious treatments on marital conflict and its subscales (decreasing cooperation, sexual relationship, increasing emotional reactions, increasing children's support, increasing personal relationship with relatives, and separating affairs financial) in the experimental group has significantly reduced. Based on these results it can be said that forgiveness therapy based on spirituality-religion may be effective in reducing the marital conflict of women with addicted husbands.
    Keywords: Forgiveness treatment, marital conflicts, substance abuse, religious-spiritual treatments
  • Relationship between dimensions of religiosity and resilience: The mediating role of hope and coping styles
    Mobin Salehi, Mohammadreza Hasanzade-Tavakkoli, Morteza Salehi * Pages 99-117
    The aim of the current research is to examine the relationship between the dimensions of religiosity and resilience with the mediation of hope and coping styles. For this purpose, questionnaires were sent to a number of Persian-speaking users of social networks (such as Rubika, WhatsApp, and Telegram). 202 people filled out the questionnaire booklet which included: 1) Religiosity Scale; 20 Resiliency Scale; 3) Hope Scale; and 4) Coping Styles Scale. Results showed that a positive relationship between religiosity and resilience, a positive relationship between resilience and hope, as well as a positive relationship between resilience and coping styles. The mediating role of hope between religiosity and resiliency was confirmed. But the alternative path that is the mediating role of coping styles between resiliency and religiosity was not confirmed. We came to the conclusion that there is a relationship between religiosity and resilience only through hope showing that only the religiosity that results from hope or exists in hope causes resilience.
    Keywords: resilience, dimensions of religiosity, Hope, coping styles
  • Iranian-Islamic lifestyle, social adaptation and quality of life of families according to the use and non-use of Persian language satellite networks in Tabriz city
    Hossein Shahmohammadi * Pages 119-131
    The purpose of this research was to determine the difference between Iranian-Islamic lifestyle, social adaptation, and quality of life of families according to the use and non-use of Persian language satellite networks in Tabriz city. The statistical population of the current research is made up of all the citizens of Tabriz city in 2022. Sampling in this research was done by multi-stage cluster sampling method. 384 people were selected. This research is a comparative causal research and it was done cross-sectionally. The measurement tools included: Iranian-Islamic lifestyle questionnaire, quality of life scale, and social compatibility questionnaire. The data obtained from this research were analyzed using the independent t-test. The findings of the research showed that Iranian-Islamic lifestyle, quality of life, and social adaptation of families are different according to the use and non-use of Persian language satellite networks.
    Keywords: Iranian Islamic lifestyle, social adaptation, quality of life, satellite, identity