فهرست مطالب

فضای گردشگری - پیاپی 26 (بهار 1397)

نشریه فضای گردشگری
پیاپی 26 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی موقرپاک، فاطمه قربانی صفحات 1-25

    طبق آمار سازمان جهانی جهانگردی، کشور ایران در رتبه پنجم جاذبه های طبیعی، و در رتبه دهم جاذبه های باستانی و تاریخی قرار دارد.بنابراین، بررسی سطوح عملکردی گردشگران در ارتباط با مکان های گردشگری، از نظر مدیریت صحیح و کنترل رفتار آنان و ارتقاء آگاهی های عمومی در سطوح مختلف، در مهار تروریسم گردشگر و ارتقاء امنیت ملی نقش به سزایی دارد و این امر،توسعه کشوررا درابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و کالبدی فراهم می سازد. هیچ گردشگری علاقه‌مند به حضور در شرایط بحرانی یا ناامن مقصد سفر خود نیست. بنابراین لازم است بدانیم «امنیت گردشگری» تنها حفاظت گردشگران از دزدان و آدم‌‌رباها نیست؛ بلکه امنیت جاده‌ای، ایمنی پرواز، تشریفات اداری، دریافت ویزا، پوشش کامل بیمه‌های سفر، برخورد نیروی انتظامی، فعالیت کسبه و محدودیت‌های آمد و شد همه از مقوله امنیت گردشگری هستند که تک‌تک‌ آنها در موفقیت یا عدم موفقیت صنعت گردشگری در چهار گوشه دهکده جهانی تاثیرگذار است. و در نهایت با مدیریت و برنامه ریزی صحیح در زمینه امنیت گردشگری باعث جذب گردشگر در کشور شده، به طوری که اگر این توسعه باعث تقویت جنبه‌های مثبت گردشگری در ابعاد (اجتماعی – اقتصادی و زیست محیطی) شود، زمینه‌ساز توسعه پایدار مناطق نیز می‌گردد و تعاملاتی که بر اثر آن در طول زمان مناطق گردشگری ، از نظر زیست محیطی قابل سکونت، از نظر اقتصادی بادوام، از نظر اجتماعی همبسته و از نظر کالبدی زیبا و دیدنی می‌گردد. پژوهش حاضر، به جایگاه گردشگری در امنیت ملی و روند توسعه کشورها نمونه موردی ایران پرداخته است.این تحقیق، مبتنی بر استدلال و به روش تحلیلی- توصیفی و به طور کلی، مبتنی بر منابع کتابخانه ای، اسنادی و داده های آماری مراکز مختلف و وب سایت های علمی انجام شده است ودرجمع آوری اطلاعات از روش های گوناگونی استفاده شده است. نتیجه حاصل از تحلیل یافته ها  تایید می کند که امنیت ملی کشورها از جمله ایران رابطه مستقیمی با توسعه و گردشگری آنها دارد.

    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، امنیت ملی، توسعه کشور، ایران
  • محمدصادق ابراهیمی، اسماعیل ایزد صفحات 27-42

    گردشگری روستایی یک فعالیت درآمدزا در مناطق روستایی محسوب است. در این مقاله، برخی از آثار مثبت و منفی ورود گردشگران به روستا مورد مطالعه قرار گرفت. این پژوهش به روش پیمایشی انجام شد، ابزار جمع‌آوری داده‌ها پرسش‌نامه بود که به تعداد 34 پرسشنامه (با استفاده از فرمول کوکران) از ساکنین روستای جاجا انتخاب گردید. روستای جاجا یکی از روستاهای گردشگری شهرستان نجف آباد در استان اصفهان می‌باشد. در این مقاله ویژگی‌های فردی پاسخگویان، اولویت‌های پاسخ دهندگان در مورد آثار مثبت و منفی ورود گردشگران به روستا، بررسی ارتباط بین متغیرها و تحلیل عاملی تاثیرات مثبت و منفی ورود گردشگران، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که از دیدگاه پاسخ‌گویان مهمترین آثار مثبت ورود گردشگران به روستا کمک به ایجاد درآمد تکمیلی و مهمترین آثار منفی ورود گردشگران افزایش قیمت اراضی روستا و گسترش سوداگری می‌باشد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی نیز اثرات مثبت را در عوامل: توسعه اقتصادی- زیربنایی، توسعه فرهنگی و توسعه کالبدی و اثرات منفی را در عوامل: تخریب فضای کسب و کار، تخریب فضای تولیدی و تخریب تخصیص منابع بیان نموده است.

    کلیدواژگان: آثار گردشگری، تحلیل عاملی، روستای جاجا
  • حسین پناهی، سیما نصیب پرست صفحات 43-58

    با توجه به گسترش روزافزون گردشگری در دهه های اخیر، این صنعت مورد توجه بسیاری از اقتصاددانان و سیاست‌گذاران قرار گرفته است. بر این اساس، جهت اتخاذ سیاست‌های مناسب برای بهبود وضعیت گردشگری کشورها، مطالعه ی عوامل موثر بر تقاضای توریسم اهمیت ویژه ای یافته است. حال از آن‌جایی که عوامل بالقوه فراوانی وجود دارد که می توانند تقاضای توریسم را تحت تاثیر قرار دهند، مطالعه حاضر با استفاده از رویکرد اقتصاد سنجی بیزینی و به‌کارگیری روش میانگین‌گیری مدل بیزینی (BMA) به بررسی اثرات عوامل بالقوه بر تقاضای گردشگری در کشورهای در حال توسعه در دوره 18 ساله 2012-1995 پرداخته است. نتایج این تحقیق جمعیت کشور مقصد (به عنوان شاخصی برای اندازه بازار) و GDP سرانه کشور مقصد (شاخص توسعه یافتگی) را به عنوان مهم ترین عوامل جذب توریسم معرفی می‌کند. نتایج همچنین نشان داده اند که متغیرهای مربوط به زیرساخت ها، امکانات ارتباطی، تجارت بین المللی، کیفیت مطلوب زندگی و سرمایه انسانی اثر مثبت، و بالا بودن قیمت های نسبی، نابرابری اقتصادی و کیفیت نامطلوب زندگی در کشور مقصد مثل آلودگی هوا اثر منفی و کاهنده ای بر جذب گردشگر داشته اند. با توجه به نتایج این پژوهش، پیشنهاد می شود که دولت ها سیاست های بهبود زیرساخت های حمل و نقل، توسعه و تجهیز کارآمد سرمایه های انسانی از قبیل آموزش مناسب و بهبود سطح سلامت، و بهبود وضعیت محیط زیست و کاهش آلودگی شهرها را جهت توسعه ی صنعت گردشگری جزو اولویت سیاسی خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: میانگین گیری مدل بیزینی (BMA)، گردشگری، کشورهای در حال توسعه
  • طاهره صادق لو صفحات 59-69

    صنعت گردشگری با اشتغال‌زایی مستقیم و غیر مستقیم و در نتیجه، کسب درآمد برای مقصدهای گردشگری، نقش مهمی در اقتصاد منطقه دارد. برای دستیابی به این درآمد، ابتدا باید گردشگر جذب شود و به منظور برخورداری از منافع حاصل از گردشگری، اولویت گردشگران در انتخاب مقصدهای گردشگری بررسی شود. بنابراین  با توجه به اینکه اغلب گردشگران در ایران به دلیل محدود شدن گردشگری خارجی، گردشگران داخلی هستند و بسیاری از سفرهای داخلی در ایران نیز دیدارهای مذهبی از مکان‌های مقدس نظیر مشهد و قم است؛ هدف از این تحقیق، شناسایی اولویت جاذبه‌های گردشگری در شهر مشهد با استفاده از تکنیک آنتروپی، VICORو SPSS است. این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی بوده و داده‌های مورد نیاز آن به روش میدانی جمع‌آوری شده است. نتایج به‌دست آمده نشان داد که در مجموع، بارگاه امام رضا(ع) اولویت اول جاذبه گردشگری را در میان گردشگران و مسیولان مورد مطالعه است و سایر جاذبه‌های گردشگری در اولویت‌های بعدی قرار گرفته‌اند. بنابراین شهر مشهد با جاذبه‌های جدید ایجاد شده برای توسعه گردشگری در این شهر تاکنون موفق نبوده است.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، جاذبه گردشگری، روش تصمیم گیری چند معیاره، شهر مشهد
  • مجید سعیدی راد، بهرام ایمانی، بیژن رحمانی، محمدرضا حیسنی صفحات 71-86

    با اجرای تحول تاریخی قانون هدفمند سازی یارانه‌ها در سال 1389، جراحی اقتصادی دوران گذر از اقتصاد یارانه‌ای به اقتصاد رقابتی و آزاد پس از گذشت دو دهه انتظار، عملیاتی شد و تحقیقات در مورد این موضوع را از منظر نظارت و ارزیابی اثرات بعد از اجرا، وارد عرصه جدیدی نمود. از آن‌جایی که طرح هدفمندی یارانه‌ها در بخش حمل و نقل و انرژی در راس برنامه‌های تحول اقتصادی دولت قرارگرفته؛ اجرای این طرح گردشگری سکونتگاه‌های روستایی را نیز همگام با سایر بخش‌ها از سیاست‌های خود متاثر ساخته است. در تحقیق حاضر تلاشی صورت می‌گیرد تا اثرات هدفمندی یارانه‌ها در بخش حمل و نقل و انرژی بر شاخص‌های توسعه گردشگری سکونتگاه روستایی شهرستان بروجرد، به صورت «ارزیابی حین اجرا» بررسی شود. نوع تحقیق کاربردی و روش پژوهش، توصیفی - تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه‌ای و میدانی که جهت تجزیه و تحلیل داده‌های حاصل از پرسشنامه، از دو روش آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون همبستگی کندال تایوبی، اسپیرمن و رگرسیون چند متغیره) استفاده می‌شود. در نهایت نتایج دلالت بر وجود رابطه معنادار بین شاخص‌های هدفمندی یارانه‌ها با شاخص‌های توسعه گردشگری در ناحیه مورد مطالعه دارد؛ بنابراین ارتقاء شاخص‌های عملکرد هدفمندی یارانه‌ها برای دستیابی به توسعه گردشگری در روستاهای شهرستان بروجرد به‌مثابه یکی از راهبردهای اثرگذاری است که باید بیش ‌از پیش مورد توجه دولت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حمل و نقل، گردشگری روستایی، شهرستان بروجرد، هدفمندی یارانه ها
  • محمدرضا صالحی پور صفحات 87-104

    در فضای بسیار رقابتی عصر حاضر، حفظ موقعیت مناسب کسب‏وکارهای حوزه میهمان‏نوازی، نیازمند اتخاذ راهبردهایی است که علاوه ‏بر هم‏افزایی فعالیت‏ها، قدرت آن‌ها را در استفاده از فرصت‏ها و مقابله با تهدیدات محیط پیرامونی افزایش می‌دهد. در این جهت، پژوهش حاضر به تحلیل جایگاه راهبردی هتل‌های زنجیره‌ای مهر استان یزد، در محیط کسب‌و‌کاری خود پرداخته است. پژوهش حاضر برحسب هدف، توصیفی- پیمایشی و برحسب مخاطب مدنظر، کاربردی است. روش‌شناسی تحقیق بر اساس چارچوب جامع تدوین راهبرد و جامعه آماری تحقیق نیز مدیران گروه هتل‌های زنجیره‌ای مهر‏ بوده‌اند. نمونه‎گیری در دو مرحله انجام پذیرفته که مرحله اول به صورت تمام شماری جامعه تحقیق، با استفاده ابزار پرسشنامه بوده و مرحله دوم نیز به روش قضاوتی هدفمند انجام پذیرفته است. نتایج نشان داد که با توجه به وجود نقاط ضعف قابل‌توجه در هتل‌های زنجیره‌ای مهر و وجود فرصت‏های فراوان در محیط پیرامونی، اتخاذ راهبرد محافظه‌کارانه می‌تواند جایگاه راهبردی این زنجیره هتل را در بازار بهبود ببخشد. راهبردی که  جهت کارآمدی در این زنجیره هتل، بهتر است بر بهبود ساختار سازمانی، توجه به نیروی انسانی، بهبود فناوری‌های مورد استفاده و لزوم توجه به بحث تحقیق و توسعه متمرکز شود. 

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، تکنیک SWOT، صنعت میهمان ‏نوازی، زنجیره هتل‏های مهر
  • صفحات 105-122

    با توجه به نحوه شکل­گیری شهر­های ایرانی- اسلامی، مراکز تاریخی شهر­ها دارای نقش حیاتی بوده و از اهمیت زیادی برخوردار هستند. این مراکز، به دلیل مرکزیت جغرافیایی، سهولت دسترسی، مرکزیت ثقل اقتصادی و ویژگی­های تاریخی- فرهنگی دارای پتانسیل بالقوه بالایی می­باشند؛ اما علی‌رغم ویژگی­های مثبت قسمت مرکزی شهر­ها، بافت آنها از لحاظ مشکلات کالبدی(فرسودگی)، زیست­محیطی، درهم پیچیدگی بافت و ضعف زیرساخت­ها رنج می­برند. در میان شهر­های کهن ایران زمین نیز، نمونه­ای که در شهرسازی سنتی ایران دارای اعتبار و هویت ویژه بوده، شهر تبریز می­باشد. مرکز تاریخی این شهر، گنجینه­های گرانبهایی از آثار تاریخی و فرهنگی بشر را در خود جای داده که با فرسودگی آنها علاوه بر ساختار کالبدی، هویت فرهنگی و تاریخی شهر نیز در معرض خطر نابودی قرار گرفته است. بنابراین برای جلوگیری از کاهش اهمیت این مراکز تاریخی، اجرای طرح­های باز­آفرینی امری ضروریست. از آنجا که باز­آفرینی این مراکز نیازمند سرمایه­گذاری قابل توجهی می­باشد، به نظر می­رسد می­توان با استفاده از ظرفیت­های بالقوه گردشگری شهری به منظور تشویق هم­زمان بخش خصوصی و حمایت­های بخش دولتی جهت سرمایه­گذاری برای تحقق­پذیری این طرح­ها بهره­برداری نمود. لذا پژوهش حاضر با رویکری توصیفی - تحلیلی و با استفاده از مطالعات کتابخانه­ای و میدانی و بهره­گیری از مدل SWOT و مدل تحلیل شبکه­ای(ANP­)، با شناسایی نقاط قوت و ضعف و فرصت­ها و تهدید­های موجود گردشگری در مرکز تاریخی شهر تبریز راهبرد­هایی در جهت بهبود وضع موجود بافت ارائه داده است. بر اساس نتایج پژوهش، راهبرد­های WT2،  ST3 و WO1 سه راهبرد دارای اولویت برای بازآفرینی بافت تاریخی کلان‌شهر تبریز می­باشند.

    کلیدواژگان: مراکز تاریخی، فرسودگی، باز آفرینی، گردشگری، کلان شهر تبریز
  • عرفان خصم افکن نظام، آزاده اربابی سبزواری صفحات 123-142

    رونق گردشگری در هر مکان جغرافیایی در کنار پیامدهای مثبت و منفی اقتصادی- اجتماعی، اثرات زیست‌محیطی به همراه دارد که در صورت ادامه یافتن می تواند خسارت های جبران ناپذیری را به بار آورد. گردشگری پایدار محیطی یا اکولوژیک، عبارت است از: گسترش صنعت گردشگری و جذب جهانگردان به کشور با استفاده از منابع موجود، به گونه ای که ضمن پاسخ دادن به نیازهای اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و ضوابط قانونی جامعه و انتظار جهانگردان، بتوان وحدت و یکپارچگی و هویت فرهنگی و سلامت محیط زیست، تعادل اقتصادی و رفاه مردمان کشور و میهمانان آنها را به طور متوازن و پیوسته در حد بهینه تامین کرد. برنامه های توسعه پایدار گردشگری در هر کشور می بایست با ارزش ها و ایدیولوژی های خاص آن کشور سازگار باشد، در واقع همواره باید اصل انعطاف پذیری و تغییر رعایت شود. ساختار اصلی مقاله بر پژوهش با رویکرد تحلیلی به روش کتابخانه ای و پیمایشی از نوع کاربردی استوار است که به واکاوی و تحلیل اطلاعات مرتبط با مبانی نظری صنعت گردشگری می پردازد؛ سپس نگاهی به مبانی گردشگری پایدار و رابطه آن با عوامل شکل دهنده مجموعه های گردشگری اکولوژیک با هدف ارتقای مجموعه های گردشگری در منطقه مورد پژوهش براساس نظریات پرداخته و فرآیند شکل گیری مجموعه های گردشگری اکولوژیک تببین می شود و سپس نمونه مورد مطالعه به عنوان یک محیط گردشگری پایدار که بر اساس رویکرد طراحی اکولوژیک (زیست محیط‌گرا) با بهره گیری از مفاهیم و مبانی نظری تحقیق انجام شده است، ارایه می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که شکل گیری مجموعه های گردشگری اکولوژیک در اطراف جاذبه های طبیعی- تاریخی در کشورمان می تواند گامی موثر در توسعه پایدار گردشگری باشد؛ همچنین اگر «برنامه ریزی فیزیکی گردشگری» در ایران با شیوه ای نظام یافته انجام گیرد، می تواند به «ایجاد اشتغال» و «افزایش ارزش پول داخلی» منجر شود.

    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، گردشگری پایدار، توسعه پایدار، مجموعه های اکولوژیک
|
  • Pages 1-25

    According to the World Tourism Organization (WTO), Iran held the fifth and tenth rank of natural and historical attractions respectively. Therefore, the survey of performance levels of tourists in relation to tourist sites, in terms of appropriate management and control of their behavior and promoting general awareness at various levels has a significant role in controlling tourism terrorism and promoting national security, and this provides the development of the country as far as economic, social, cultural, political and physical issues are concerned. No tourist is interested in visiting unsafe destinations. Therefore, it is necessary to know that "tourism security" is not only the protection of tourists against thieves and kidnappers; but also it requires road and flight safety, formalities, visa issuance, full coverage of travel insurance, law enforcement, business activity and restrictions. All of these factors are security issues of tourism which affect the success or failure of tourism industry in the world. Finally, with proper management and planning in the field of tourism security, more tourists can be attracted to the country, so that if this development strengthens the positive aspects of tourism in socio-economic and environmental dimensions, it will also lead to sustainable development of the regions as well as interactions because of which an area becomes bio-environmentally habitable, economically durable, socially united, and physically beautiful and worth visiting. This research is an analytical-descriptive study which is based on reasoning, library resources, documents and statistical data are obtained from various centers. Scientific web sites have been used and the necessary data have been gathered in different ways. The result of the analysis confirms that national security in all parts of the world, including Iran, has a direct relationship with tourism development and tourist’s attraction.

    Keywords: Tourism Industry, National Security, country development, Iran
  • Pages 27-42

    Rural tourism could be considered as an income-generating activity in rural areas. In this paper, some positive and negative effects of rural tourism were studied. The survey method was employed and the necessary data were collected through questionnaires.  The number of questionnaire was determined using the Cochran formula (n=34). In this paper, the individual characteristics, priorities of respondents about positive and negative effects of rural tourism were examined and the relationship between the variables was estimated; also, the positive and negative effects of rural tourism on rural areas development were analyzed. The results of the study showed that the most important positive effect of rural tourism was to help create an extra income and the most important negative effect of rural tourism was increasing rural land prices and spreading mediates. The results of factor analysis have also shown positive effects factors for economic- infrastructure development, cultural development and physical development but negative effects factors for destruction of business environment, production environment and allocation resources.

    Keywords: Tourism Effects, factor analysis, Jaja
  • Pages 43-58

    ]Since tourism is increasingly developing in all over the world, it is focused more than before by most economists and policy makers. Accordingly, in order to make appropriate policies to improve tourism, investigating the determinants of tourism demand is very important. According to the literature, there are a lot of possible variables which their effects on tourism demand in different economies have been emphasized by previous studies. Therefore, using the data obtained from Iran Provinces and applying Bayesian Model Averaging (BMA) method, this study tried to investigate the determinants of tourism demand in developing countries during 1995-2012. The results showed that the population of destination (as an index showing the size of market) and GDP (development index) are the most important variables which affect tourism demand. In addition, the variables related to infrastructures, communication facilities, international trade, quality of life and human capital (education and health) have positive effects on tourism development. On the contrary, some variables like high relative prices and poor quality of life such as pollution have reducing impact on tourism demand. According to the results, it is suggested to improve transport infrastructure, develop an efficient human capital by improving education and health status, and reduce pollution in cities.

    Keywords: Bayesian Model Averaging (BMA), Tourism, developing countries
  • Pages 59-69

    Tourism industry because of its effect on providing job opportunities and the income level of people has an important role in the economy of a society. In order to increase the income, tourists must first be attracted and in order to have the benefits of tourism, the tourists’ prioritization in choosing their destinations should be determined. Since the majority of tourists in Iran are domestic ones because of limited foreign tourism, many domestic trips in Iran are religious visits to holy places such as Mashhad and Qom. The purpose of this investigation was to identify the priority of tourism attractions in Mashhad using entropy technique, VICOR and SPSS. This research was descriptive-analytic and the data were gathered using field research. The results showed that Imam Reza's shrine was the first priority of tourism attraction for the participants and the other tourist attractions stood later in the priority. So Mashhad has not been successful with the new attractions created for the development of tourism in this city.

    Keywords: tourism development, tourist attractions, multi-criteria decision making method, Mashhad
  • Pages 71-86

    By implementing the historical transformation of the subsidy reform plan in 2010, the economic operation of the era of transition from a subsidized economy to a competitive and free one took place after two decades of waiting, and the studies on this issue from the perspective of monitoring and evaluating post-implementation effects entered a new field. As the reform subsidy plan in the transportation and energy sectors is the first priority of the government's economic development agenda, the implementation of this plan has affected rural housing as well as other sectors of its policies. In the present study, an attempt is made to examine the effects of reform subsidies in the transport and energy sectors on rural tourism development indicators in Borujerd, as an "assessment during implementation". The research is an applied one and its method is descriptive-analytical. The data gathering method was library and field analysis. The data were analyzed using descriptive statistics and inferential statistics (Kendall's tau-b,Spearman and multiple regression). Finally, the results indicated that there was a significant relationship between the reform subsidies indicators and rural tourism indicators. Therefore, the promotion of the reform subsidies indicators to achieve rural tourism development is one of the effective strategies that should be focused by the government authorities more than before.

    Keywords: Transportation, Rural tourism, Borujerd, reform subsidies plan
  • Pages 87-104

    In Today’s highly competitive era, maintaining a suitable position for hospitality businesses needs to adopt strategies that besides synergy of activities, enhances their ability to use opportunities and cope with peripheral environmental threats. In this regard, the present research has been carried out to analyze the strategic position of the Yazd’s Mehr chain of hotels in its business environment. This study according to its objective is a survey one and applied as far as its audience are concerned. The methodology is based on a comprehensive framework for strategy formulation. The research population consisted of the managers of Mehr chain hotels. Sampling was carried out in two steps: in the first step, a questionnaire as data gathering tool was distributed among the whole research population and in the second step, purposeful selection of skillful and experienced managers, as a part of sampling, helped to prioritize coefficients and rank the factors. The obtained results showed considerable inside weaknesses and outside opportunities. Because of these facts, a conservative strategy can improve strategic position of Mehr chain hotels in the market. In this way, organizational structure improvement, more attention to human resources, enhancing functional technologies and considering research and development can all help to implement this strategy more efficiently.

    Keywords: Strategic Planning, SWOT, hospitality industry, Mehr chain hotels
  • Pages 105-122

    With respect to the formation of Islamic Iranian cities, historical centers have a crucial role and are quite important. These centers have enormous potential due to their geographical locations, availability, concentration of economic problems and cultural-historical properties; but despite the positive features of the central part of the cities, their texture suffers from physical, bio-environmental, context complexity and lack of infrastructures problems. Among the ancient Iranian cities, a sample that is important in Iranian traditional urban renewal is Tabriz. The historical center of this city has precious treasures of human culture and historical monuments, which their erosion may lead to cultural and physical structure problems as well as losing the historical identity of the city. So, the foundation of recreation projects seems to be essential to keep the historical centers. Since the recreation of these centers is in the need of considerable investment, it seems that it is better to use tourism potential to encourage the private sector and support of public sector in order to do investment for the implementing such projects. Thus, the present study used an analytical descriptive approach; library and field studies, SWOT model and network analysis (ANP) to introduce approaches to the improvement of the present condition through identifying strengths, weaknesses, opportunities and threats of tourism in the historical center of Tabriz. Based on the obtained results of the study, WT2, ST3 and WO1 strategies have three priorities for recreating the historical context of Tabriz metropolis.

    Keywords: historical centers, Erosion, recreation, Tourism, Tabriz Metropolis
  • Pages 123-142

    The prosperity of tourism in any geographic location, along with positive and negative socioeconomic consequences, has environmental impacts which if continued could cause irreparable damages. Sustainable environmental or ecological tourism is the expansion of the tourism industry and the attraction of tourists to the country using the existing resources in such a way that, while responding to the economic, cultural, social and legal requirements of society and the expectations of tourists, unity and integrity may be achieved. Cultural identity and environmental health can balance and provide the welfare for people and their guests in a balanced and continuous manner to an optimum level. The main design of the study is based on the analytical approach in a library-based and survey which analyzes the information related to the theoretical foundations of tourism industry; then, the foundations of sustainable tourism and its relationship with the factors shaping ecological tourism have been considered with the aim of promoting tourism collections in the understudy area based on the existing theories. Finally, the process of forming the ecological tourism complexes has been distinguished. The results of the research showed that the formation of ecological tourism complexes around natural-historical attractions in our country can be an effective step in sustainable tourism development; also, if "physical tourism planning" in Iran is done in a systematic way, it can create job opportunities and increase the value of currency.

    Keywords: Tourism Industry, Sustainable Tourism, Sustainable Development, ecological collections