فهرست مطالب

فضای گردشگری - پیاپی 25 (زمستان 1396)

نشریه فضای گردشگری
پیاپی 25 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی شمس الدینی، داود جمینی، علیرضا جمشیدی صفحات 1-17

    گردشگری به واسطه تاثیرات مختلفی که بر جوامع، اعم از نقاط شهری و روستایی، بر جای می‌گذارد، در صورت مدیریت بهینه و کارآمد می‌تواند زمینه‌های توسعه و پیشرفت جوامع میزبان را فراهم نماید و در صورت عدم مدیریت و بی توجهی، می‌تواند زمینه‌ساز بروز مسایل و چالش‌های متعدد اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی در مناطق میزبان باشد. هدف از پژوهش حاضر که از نوع تحقیقات کاربردی و با روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته است، بررسی و تحلیل فضایی تاثیرات گردشگری بر نواحی روستایی بخش شاهو از توابع شهرستان روانسر از دیدگاه روستاییان بخش مذکور است. جامعه آماری پژوهش را، کلیه سرپرستان خانوار واقع در 8 روستای بخش شاهو (908 نفر) تشکیل می‌دهند، که با استفاده از فرمول کوکران 206 نفر به‌عنوان نمونه انتخاب شده‌اند. ابزار اصلی این پژوهش پرسش‌نامه‌ای بوده که روایی آن توسط اساتید دانشگاهی و متخصصان گردشگری و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات و نمایش فضایی اثرات گردشگری بر نواحی روستایی بخش شاهو به ترتیب از دو نرم‌افزار SPSS و GIS استفاده گردید. نتایج بررسی کلی تاثیرات گردشگری بر نواحی روستایی بخش شاهو نشان داد که گردشگری بر 3/38 درصد مناطق مورد مطالعه تاثیری در حد کم و خیلی کم، بر 1/30 درصد تاثیر در حد متوسط و بر 5/31 درصد تاثیر زیاد و بسیار زیادی داشته است.

    کلیدواژگان: گردشگری، اثرات گردشگری، توزیع فضایی، نواحی روستایی، بخش شاهو
  • مژگان بزم آرا بلشتی، مرتضی توکلی، ستار سلطانیان، کاوه جعفرزاده صفحات 19-32

    در این پژوهش ظرفیت برد، اکوتوریسم و اکوتوریسم ورزشی منطقه حفاظت‌شده خاییز برای رسیدن به توسعه اکوتوریسم پایدار مورد بررسی قرار گرفته. در همین راستا پس از تهیه اطلاعات و تجزیه و تحلیل بر روی آنها در محیط (GIS) و با استفاده از روش ترکیب وزین خطی مساحت پهنه‌های مناسب هر فعالیت اکوتوریسمی تعیین گردید و در ادامه با بهره‌گیری از اطلاعات به دست آمده و مبانی نظری مرتبط با ظرفیت برد، آستانه تحمل اکوتوریسم و فعالیت‌های اکوتوریسم ورزشی در سه سطح فیزیکی، واقعی و موثر محاسبه گردید. با توجه به نتایج 5/60 درصد از کل منطقه مورد نظر برای اکوتوریسم مناسب در نظر گرفته شد که پهنه‌ی بسیار خوب بیشترین مساحت را به خود اختصاص داده است (5/24درصد). همچنین پهنه‌ی بسیار خوب با تعداد 2420145 نفر بیشترین ظرفیت‌ برد فیزیکی و با تعداد 56278 نفر بیشترین ظرفیت برد واقعی را داراست. بیشترین مساحت کاربردی فعالیت اکوتوریسم ورزشی نیز در پهنه‌ی متوسط با مساحت 24/3358 هکتار قرار گرفته و نشان دهندی این موضوع می‌باشد که خاییز جنوبی از لحاظ گردشگری ورزشی دارای توان متوسطی است. از میان فعالیت‌های اکوتوریسم ورزشی نیز فعالیت‌های دامنه‌نوردی بیشترین ظرفیت برد را در پهنه‌ی خوب به خود اختصاص داده است، این افزایش به علت شرایط محیطی و اکولوژیکی مناسب و مساحت بیشتر این پهنه‌ها می‌باشد. در نهایت، مطالعه شرایط موجود گردشگری و ارزیابی منطقه گویای آن است که عدم توجه به آستانه تحمل زیست‌محیطی در سطح منطقه حفاظت‌شده خاییز جنوبی می‌تواند پایداری این منطقه را در کوتاه مدت در معرض خطر جدی قرار دهد.

    کلیدواژگان: ظرفیت برد زیست محیطی، توسعه پایدار، اکوتوریسم، اکوتوریسم ورزشی، مدیریت و برنامه ریزی، منطقه حفاظت شده خاییز
  • وکیل حیدری ساربان، علی ارشد، شراره صایب، مینا زیارتی صفحات 33-50

    تحقیق حاضر با هدف ارزیابی اثرات حکمروایی بر توسعه گردشگری روستایی شهرستان نیر انجام شده است. ماهیت این تحقیق کاربردی، روش اجرای آن توصیفی- تحلیلی؛ و نوع آن، پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق را ساکنان روستاهای کورعباسلو و سقزچی (دارای‏گردشگر) و روستاهای رضاقلی قشلاقی و شیرین‏بلاغ (فاقدگردشگر) تشکیل می‏دهند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و به تعداد 250 نفر (250 پرسشنامه در روستاهای دارای‏گردشگر و 250 پرسشنامه در روستاهای فاقدگردشگر) تعیین شده است. روایی صوری پرسش‌نامه توسط پانل متخصصان مورد تایید قرار گرفت. مطالعه راهنما در منطقه مشابه جامعه آماری با تعداد30 پرسش‌نامه صورت گرفت و با داده‌های کسب شده و استفاده از فرمول ویژه کرونباخ آلفا در نرم افزار SPSS، کرونباخ برای بخش‌های مختلف پرسش‌نامه 85/0 الی93/0 محاسبه شد. آزمون آماری مورد استفاده آزمون T مستقل می‏باشد. هم‏چنین با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ پایایی پرسشنامه 922/0 محاسبه شده است. نتایج تحلیل آزمون T مستقل نشان‏گر وجود ارتباط بین شاخص‏های حکمروایی و توسعه گردشگری روستایی با سطح معنی‏داری 000/0 می‏باشد.

    کلیدواژگان: شاخص‏های حکمروایی، گردشگری روستایی، توسعه اقتصادی، توسعه روستایی، شهرستان نیر
  • محمد روشنعلی، وحید ریاحی صفحات 51-65

    بوم‌گردی بعنوان یکی از شاخه‌های صنعت گردشگری تقریبا 27 درصد سفرهای بین المللی را در بر می‌گیرد و چنانچه به صورت مناسب مدیریت شود، می‌تواند به اشتغال محلی، فرصت‌های توسعه‌ی بومی و حفظ محیط طبیعی منجر گردد. این پژوهش با هدف بوم‌گردی در توسعه اقتصادی دهستان پنجهزاره انجام شده است. پژوهش از نوع کاربردی و روش تحقیق آن نیز که بر پژوهش موردی استوار است، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری در این تحقیق، کارشناسان و صاحبنظران سازمانها و موسسات دولتی و خصوصی فعال در حوزه گردشگری شهرستان بهشهر است. حجم نمونه بر اساس فرمول نمونه گیری کوکران 70 نفر بصورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار سنجش در این تحقیق پرسشنامه محقق ساخته می‌باشد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS و برای اثبات فرضیات از آزمون کای اسکویر (خی دو) استفاده شده است. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد بوم‌گردی در ایجاد و توسعه اشتغال، افزایش میزان سرمایه گذاری و ارتقای سطح زندگی مردم دهستان پنجهزاره تاثیر مثبت و موثر دارد.

    کلیدواژگان: بوم گردی، جاذبه های طبیعی، اشتغال، دهستان پنجهزاره
  • سودا سیروس مهر، علی مالک صفحات 67-82

    گردشگری به عنوان یکی از محرکه های بزرگ اقتصادی قرن حاضر، منبع درآمدی ارزی بسیار مناسب و قابل ملاحظه ای در اقتصاد یک کشور محسوب می شود و در این حوزه رضایت مندی گردشگران یکی از مهم ترین عوامل رقابتی و بهترین شاخص برای تضمین رشد سودهای آتی می باشد. با انتخاب کلان شهر تبریز به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی در سال 2018 انتظار می رود گردشگران زیادی از مناطق نمونه گردشگری استان بازدید نمایند. با توجه به این مهم، پژوهش حاضر در پی بررسی و شناسایی عوامل تاثیرگذار بر رضایت مندی گردشگران، مقایسه و الویت بندی این شاخص ها به کمک تکنیک دیمتل فازی و در نهایت توسعه یافته های حاصله در منطقه تفریحی-توریستی سد امند می باشد. این تحقیق از نظر روش، پیمایشی و از نظر نوع، توصیفی تحلیلی و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری مورد بررسی این پژوهش را خبرگان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، آژانس های گردشگری و اساتید دانشگاه تشکیل می دهند که از این میان و به وسیله فرمول نمونه گیری کوکران، حجم نمونه برابر با 24 نفر بدست آمد. جمع آوری داده ها از طریق توزیع پرسشنامه بین خبرگان می باشد. یافته های حاص از مدل دیمتل فازی نشان می دهد: از بین عوامل موثر بر رضایت مندی گردشگران منطقه تفریحی-توریستی سد امند، عامل منابع انسانی پراهمیت ترین شاخص بوده، عامل تسهیلات بیشترین تاثیرگذاری و عامل امنیت بیشترین تاثیرپذیری را دارا می باشند.

    کلیدواژگان: رضایتمندی گردشگران، مدل دیمتل فازی، منطق فازی، منطقه تفرجگاهی سد امند
  • عارفه اسلامی، طاهره شهبازی، امین ابراهیمی دهکردی صفحات 83-99

    امروزه صنعت گردشگری به عنوان یک صنعت پیشرو در جهان توسعه فراوان یافته است و بسیاری از کشورها با بهره گیری از فاکتورهای جذب توریسم همچون محورهای پیاده به تقویت حرکتهای توریستی خود پرداخته و وضعیت خود را بهبود می بخشند. مسیرهای پیاده توام با نشانه ها و نقاط عطف مانند مکانی برای قرایت سناریوی شهری و حفظ پایداری خاطره ی شهر می باشند. قابلیت جذب گردشگری نه تنها برآورنده نیازهای مربوط مسیر پیاده راه است بلکه به عنوان یک ضرورت برای حل مسایل ارزشمند نهفته در دل شهرها از جمله جذب گردشگرتلقی میگردد. هدف اصلی این بررسی ارزیابی قابلیت پیاده راه و تعیین اثرگذاری و ارتباط آن برجذب و رضایت گردشگران پیاده راه علم الهدی می باشد. در انجام پژوهش , ابتدا از روش شناسی اسنادی وکتابخانه ای با رویکرد بازنگری نظام مند منابع مرتبط , جهت شناسایی معیارهای اصلی پیاده راه بهره گرفته شد و باروش ترکیبی, مدل مفهومی مولفه های ارزیابی پیاده راه درچارچوب رضایتمندی گردشگران تدوین گردید. متعاقبا با انجام سنجش مولفه های کالبدی و فرهنگی پیاده راه علم الهدی از طریق توزیع پرسشنامه مستخرج از مولفه های ارزیابی پیاده راه به صورت هدفمند و تحلیل داده های کیفی حاصل شده از طریق تحلیل نموداری و spss, درجه اهمیت هر مولفه مورد ارزیابی واقع شد. سرانجام با توجه به وجود اشتراک نسبی عوامل استخراج شده در مولفه های مختلف , عوامل مذکور مقوله بندی شدند که نتایج بررسی نشان می دهد که مولفه خوانایی و تصویرپذیری تاثیر بیشتری بر رضایتمندی گردشگران پیاده را علم الهدی دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری شهری، رضایتمندی، قابلیت پیاده راه، پیاده راه علم الهدی
  • مهدی عالی پور اردی، محمد خداپرست، سمیه فروغ صفحات 101-115

    مناطق تحت مدیریت به‌عنوان مناطق حفاظتی دارای جذابیت‌های مناسبی به‌منظور فعالیت‌های توریستی می‌باشد. دراین‌بین مفهوم اکوتوریسم می‌تواند به‌عنوان پدیده‌ای مدرن که انگیزه اصلی آن گردشگری، مشاهده و لذت از طبیعت و پدیده‌ها و چشم‌اندازهای طبیعی و فرهنگی و کاهش اثرات و تخریب فعالیت‌های گردشگری بر روی منابع سرزمین برای گردشگری باشد. به‌منظور برنامه‌ریزی راهبردی پتانسیل‌های طبیعت‌گردی در منطقه اثر طبیعی ملی سبلان از مدل ترکیبی FAHP-SWOT استفاده شد. 10 زیر معیار قوت و ضعف به‌عنوان عوامل داخلی و 10 زیر معیار فرصت و تهدید به‌عنوان عوامل خارجی پتانسیل طبیعت‌گردی پایدار شناسایی شد. نتایج مدل‌سازی نشان داد که عوامل داخلی با مجموع امتیاز 631/0 به‌عنوان عامل اصلی در پتانسیل طبیعت‌گردی پایدار می‌باشد. چهار استراتژی تهاجمی، تنوع، بازنگری و تدافعی برای هر زیر معیار موردبررسی قرار گرفت که درنهایت استراتژی تهاجمی به‌عنوان استراتژی اصلی طبیعت‌گردی پایدار در منطقه اثر طبیعی ملی سبلان انتخاب شد. بررسی نتایج گرفته‌شده حاکی از وجود پتانسیل طبیعت‌گردی پایدار در داخل منطقه می‌باشد. هم‌چنین استفاده از مدیریت پایدار و مشارکت افراد بومی و محلی در این مدیریت و توسعه تاسیسات و زیرساخت‌ها و ایجاد ورزش‌های زمستانی و تنوع در فعالیت‌های گردشگری متناسب و هماهنگ با محیط طبیعی منطقه می‌تواند در پیشبرد اهداف طبیعت‌گردی پایدار در منطقه اثر طبیعی ملی سبلان موثر باشد.

    کلیدواژگان: طبیعت گردی پایدار، مناطق تحت مدیریت، اثر طبیعی ملی سبلان، SWOT، FAHP
  • آزیتا نوبخت نجات، محمود امیری صفحات 117-133

    برنامه‌ریزی مناطق گردشگری با در نظر گرفتن ظرفیت در این مناطق صورت می پذیرد و این مهم سبب خواهد شد که هدایت گردشگران با انسجام بیشتر صورت پذیرد. در نتیجه آثار سوء حضور جمعیت در برخی نقاط که هزینه‌های زیست محیطی را در پی خواهد داشت به حداقل کاهش خواهد یافت. این پژوهش با هدف اصلی ظرفیت بندی گردشگری بر اساس برخی از عوامل موثر جاذب گردشگر شهری و با بهره‌گیری از مدل های آماری پیشرفته می‌باشد. روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی و از حیث برداشت اطلاعات پیمایشی است. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار spss 19 استفاده شده است. نتایج اولیه این تحقیق مشخص کرد که معیارهای مورد نظر برای ظرفیت بندی گردشگاه های شهری در استان به ترتیب عبارت از همدان، ملایر، کبودرآهنگ، نهاوند، تویسرکان، رزن، اسدآباد و بهار می‌باشند. پس از الویت دهی، مناطق مورد مطالعه را از لحاظ زیرساخت‌های گردشگری ظرفیت بندی شد که همدان و ملایر در سطح بسیار خوب و شهرستان‌های کبودرآهنگ و نهاوند در سطح متوسط و شهرستان تویسرکان در سطح ضعیف و شهرستان‌های رزن، اسدآباد و بهار در سطحی بسیار ضعیف قرار گرفته‌اند.

    کلیدواژگان: ظرفیت گردشگری، گردشگری پایدار، زیر ساخت های گردشگری، استان همدان
|
  • davood jomeini, alireza jamshidi Pages 1-17

    Tourism Due to the various influences There are communities, Both urban and rural areas, In case of efficient management, Can Provide context for the development of host communities and In the absence of management and neglect, May underlie the problems and challenges of social, economic and environmental aspects in the host. The objective of this study is to present a spatial distribution of the effect of tourism on rural areas in Shaho, Ravansar. The population included all households (908 individuals) in 8 villages in Shaho town. Using Cochran’s formula, a sample of 206 individuals was selected for participating in this study. The instrument was a survey questionnaire validated by university professors and tourism professionals with its internal consistency estimated through Cronbach’s alpha. The data were analyzed using two software of SPSS and GIS. The results indicated that the effect of tourism was low on 38.3 percent, average on 30.1 percent, and high on 31.5 percent of the area. Analysis of variance showed that there is a meaningful difference among villages in terms of being effected by tourism. Duncan test indicated that Ghorighaleh with an average of 4.49 was the highest in the fourth level. Three villages of Tazehabad (M=2.66), Shabankareh (m=2.68), Benchaleh (2.81) in level three. GHalehgah (M=1.88), Chelaneh (M=1.90), Deh Leili (M=2.00) in the second level, and Bezgorah (M=1.27) was in the first level.

    Keywords: Tourism, Effects of tourism, spatial distribution, Rural Areas, Shaho town
  • Mortezam tavakoly, satar soltanian, Kaveh Jafarzadeh Pages 19-32

    In this research, the breadth of capacity, ecotourism and Sports ecotourism of the protected area of Khayyz have been studied to achieve the development of sustainable ecotourism. In the same way, after providing information and analyzing them on the GIS and using the linear combination method The area of the zones of each ecotourism activity was determined and Then, using the obtained information and theoretical foundations related to the capacity of the board, the threshold of ecotourism tolerance and sports ecotourism activities were calculated at three levels: physical, real and effective. According to the results, 60.5% of the total area was considered suitable for ecotourism, which has a very good area with the highest area (24.5%). Also, a very good area with 2420145 people with the highest physical range and 56278 the person has the most realistic wins. largest area of exercise ecotourism activity is located in the middle zone with an area of 3358/24 acres and it is indicative of the fact that the Southern Hemisphere is of medium power in terms of sport tourism. Out of the sports ecotourism activities, climbing activities have the highest capacity in a good area. This increase is due to the favorable environmental and ecological conditions and the greater area of these areas. Finally, studying the existing tourism situation and assessing the region indicates that the lack of attention to the threshold of environmental sustainability in the protected area of southern Khayzis can endanger the stability of the area in the short term.

    Keywords: environmental carrying capacity, sustainable development, ecotourism, Sports ecotourism, management, planning, Khaeez protected area
  • vakil heidari sarban, ali arshadi, shararhe saeb, mina ziarati Pages 33-50

    Good governance and rural tourism are integral pillars for innovation in rural tourism and ultimately its success. This paper investigates the governance of the development of rural tourism in the County of Nir, Ardabil province, Iran, through a stakeholders' workshop where success factors for rural tourism in rural development were categorized as: governance, human resources, investments, research, marketing, communication and co-ordination. This study is descriptive - analytical in terms of research methods, practical in terms of nature and is a library and field kind of research in terms of the type of data collection. Sample size was determined based on the Cochran’s formula and the required data were collected through questionnaires. Content validity of the questionnaire was confirmed by professors and experts and its reliability was determined based on Cronbach's alpha (0.92). the results of the independent t-test indicated that the relationship between governance indicators and the development of rural tourism. Finally, according to research findings practical suggestions are presented.

    Keywords: Indicators of Governance, tourism development, Rural tourism, Rural Development, Nir County
  • Sevda Sirousmehr, Ali Malek Pages 67-82

    Tourism as one of the major economic drivers of the present century is considered as a very appropriate and significant source of foreign exchange earnings in the economy of a country. In this area, the satisfaction of tourists is one of the most important competitive factors and the best indicator for ensuring the growth of future profits. By choosing the metropolis of Tabriz as the capital of Islamic tourism in 2018, a large number of tourists are expected to visit the tourist destinations in the province. Regarding this, the present study seeks to identify factors affecting the satisfaction of tourists, comparing and prioritizing these indicators with the help of fuzzy DEMATEL model and ultimately the development of the results in the recreational-tourist area of the dam of Amand. The method of this research is surveying, in tersms of type, it is descriptive analyzing and in terms of purpose, it is practical. The statistical population of this study is the experts of the Organization for Heritage, Handicrafts and Tourism, Tourism Agencies and University Professors. Among these, the sample size was 24 by the Cochran sampling formula. . In this research, data collection for analysis, is through distributing the questionnaire among the experts of tourism. In Research findings show that: The most important indicator is the human resources factor. The most effected indicator is the security factor and the most effective indicator is facility.

    Keywords: tourist satisfaction, Fuzzy DEMATEL model, Fazzy logic, recreational area of Amand dam
  • Arefeh Eslami, Tahereh Shahbazi, Amin Ebrahimi Dehkordy Pages 83-99

    Today, the tourism industry has become a leading industry in the world and Many countries have been using tourism attraction factors such as pedestrians to strengthen their tourist destinations and improve their status. Walkways with signs and milestones are a place to read urban scenery and preserve the memory of the city. Tourism attraction not only addresses the needs of the pedestrian route, but also as a necessity for solving valuable issues in cities such as attracting tourists. The main objective of this study is to assess the pedestrian capability and to determine the impact and relevance of the attraction and satisfaction of Al-Hoda Walking Tourists.In doing this study, firstly we used documentary and library methodology with the systematic review of relevant resources, in order to identify the sidewalk main standards, and then a conceptual model was prepared by using a combined method based on sidewalk assessing elements within the framework of tourist satisfaction. Subsequently, by measuring physical and cultural components of Alamolhoda sidewalk through distributing a questionnaire from sidewalk assessing components, importance level of each component was evaluated purposely and according to the obtained qualitative data from graphical analysis and SPSS. Finally, these factors were categorized due to the relative subscription of extracted factors in different components. Further, our results show that readability and imagery components have more influence on tourist satisfaction in Alamolhoda sidewalk

    Keywords: Urban Tourism, satisfaction, sidewalk capability, Alamolhoda sidewalk
  • mehdi Aalipour erdi, mohamad khodaparast, somayeh forog Pages 101-115

    Management areas as protected areas have suitable appeal for tourist activities. In the meantime the Ecotourism concept could be as a modern phenomenon which its main motivation is Tourism, observation and enjoyment of nature and natural and cultural Landscapes and mitigate the effects of tourism activities on resources and destruction of natural areas. In order to plan the strategic sustainable ecotourism potentials in the region Sabalan National Natural monument, the FAHP-SWOT hybrid model was used. 10 sub-criteria strengths and weaknesses as internal factors and 10 sub-criteria opportunities and threats as external factors for sustainable ecotourism potential were identified. Modeling results showed that internal factors with overall score 0.631 as a major factor in sustainable ecotourism potentials. Four alternative strategies are surveyed that the SO strategy was the best strategy for sustainable ecotourism potential. Survey results indicated that there was potential for sustainable ecotourism in the region. The use of sustainable management and participation of native and local peoples in this management and development of facilities and infrastructure and establishment of winter sports and diversify tourism activities harmony with the natural environment of the region can be effective the advance goals of sustainable ecotourism in the region Sabalan National natural monument.

    Keywords: Sustainable Ecotourism, Management Protected Area, Sabalan national natural monument, SWOT, FAHP
  • Azita Nobakht Nejat, Mahmood Amiri Pages 117-133

    Planning the tourism areas is performed by considering the potentials of these areas, and this will lead to greater co-ordination among the tourists. As a result, the effects of overpopulation in some places that will result in environmental costs can be minimized. This research is based on the main objective of tourism capacity building according to some of the most effective attractions of urban tourists and using advanced statistical models. The research method is descriptive-analytical and in terms of gathering data is a survey study. The data analysis was performed using SPSS software version 19. The results of the research indicated that the criteria for capacity building of urban walkways in the province in order are Hamedan, Malayer, Kabudarahang, Nahavand, Toyserkan, Razan, Asadabad and Bahar respectively. After prioritization, the understudied areas were determined in terms of tourism infrastructure based on which Hamadan and Malayer had a very good, Kabudarahang and Nahavand middle, and Tuyserkan weak and the cities of Razan, Asadabad and Bahar very weak tourism infrastructures.

    Keywords: tourism capacity, Hamedan province, Sustainable Income, tourism infrastructure, Transportation