فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تحلیلی شناختی
پیاپی 48 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پریوش عزیزپور، پرویز عسکری، علیرضا حیدرئی، بهنام مکوندی صفحات 1-12
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی نقش سواد سلامت و خودمراقبتی مردان مبتلا به دیابت در پیش بینی رضایت‌مندی زناشویی زنان انجام شد.

    روش

    روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. با در نظر گرفتن معیارهای ورود 330 نفر از مردان مبتلا به دیابت و همسران آن ها به روش تصادفی ساده از انجمن دیابت استان خوزستان در سال 1399 در این مطالعه مشارکت داشتند. به منظور گردآوری داده‌ها از مقیاس زوجی انریچ (فاورز و اولسون، 1989)، پرسشنامه سواد سلامت برای بزرگسالان ایرانی (منتظری و همکاران، 1393) و پرسشنامه خلاصه فعالیت‌های خودمراقبتی دیابت (توبرت و همکاران، 2000) استفاده شد. داده‌ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که رضایت مندی زناشویی با سواد سلامت (001/0=p، 306/0=r) و خودمراقبتی (001/0=p، 543/0=r) همبستگی مثبت و معنادار دارد. نتایج رگرسیون نشان داد فقط متغیر سواد سلامت در مردان می توان نقش پیش بینی کنندگی برای رضایت مندی زنان را داشته باشد (0001/0=p، 543/0=β) و در مجموع 29/0 از رضایت مندی زناشویی را تبیین می کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده اهمیت توجه به ارتقاء رفتارهای خودمراقبتی در مردان مبتلا به دیابت به منظور بهبود روابط زوجی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: دیابت، رضایت مندی زناشویی، سواد سلامت، خودمراقبتی
  • صابر بیراملوئی، لیلا عروتی موفق صفحات 13-25
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه یادگیری اجتماعی - هیجانی بر ابراز وجود، کیفیت زندگی و خودکارآمدی انجام شد.

    روش

    پژوهش نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را همه دانشجویان مرد دانشگاه آزاد همدان تشکیل دادند. نمونه ها به صورت تصادفی هدفمند انتخاب و سپس به صورت تصادفی ساده در گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. 150 پرسشنامه بین دانشجویان پخش شد آنهایی که نمره 90- در آزمون ابراز وجود و نمره 50 و کمتر در آزمون کیفیت زندگی و نمره بین 17 تا 34 در آزمون خودکارآمدی کسب کردند، 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت آموزش یادگیری اجتماعی_هیجانی قرار گرفت اما مداخله برای گروه کنترل اجرا نگردید. ابزار پژوهش برنامه یادگیری اجتماعی صدری دمیرچی و همکاران (1389)، پرسشنامه ابراز وجود راتوس (1984)، کیفیت زندگی ویر و شربورن (1992) و خودکارآمدی شرر و مادوکس و همکاران (1982) بود. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات و بررسی فرضیه های پژوهش از تحلیل کوواریانس چند متغیره و تک متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که برنامه یادگیری اجتماعی- هیجانی در افزایش کیفیت زندگی و ابراز وجود موثر بوده اما این برنامه بر افزایش خودکارآمدی تاثیر معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

    بنابراین برای افزایش و بهبود کیفیت زندگی و خودکارآمدی داانشجویان می- توان برنامه یادگیری اجتماعی_هیجانی را مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: برنامه یادگیری اجتماعی - هیجانی، ابراز وجود، کیفیت زندگی، خودکارآمدی
  • مهدیه شفیع نادری، طیبه شریفی، احمد غضنفری صفحات 27-39
    هدف

    کاهش عملکرد تحصیلی علاوه بر ایجاد مشکل در فرایند تحصیلی دانش‌آموزان، می‌تواند فرایند شناختی و هیجانی آنها را نیز متاثر سازد. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر بهزیستی و انعطاف‌پذیری روان‌شناختی دانش‌آموزان دختر دارای عملکرد تحصیلی پایین در دوره دوم متوسطه انجام گرفت.

    روش‌

    پژوهش حاضر نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش‌آموزان دختر دوره دوم متوسطه دارای عملکرد تحصیلی پایین شهر یزد در سال تحصیلی 98-1397 بود. در این پژوهش تعداد 30 دانش‌آموز دختر دارای عملکرد تحصیلی پایین با روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه‌های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 دانش‌آموز). گروه آزمایش آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی (کابات‌زین، 2003) را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه 90 دقیقه‌ای دریافت نمودند. پرسشنامه‌های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه بهزیستی روان‌شناختی (ریف، 1996) و انعطاف‌پذیری روان‌شناختی (دنیس و وندروال، 2010) بود. داده‌های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

     نتایج نشان داد که آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر بهزیستی و انعطاف‌پذیری روان‌شناختی دانش‌آموزان دختر دارای عملکرد تحصیلی پایین در دوره دوم متوسطه تاثیر معنادار دارد (p<0/001).

    نتیجه‌گیری

    بر اساس یافته‌های پژوهش حاضر می‌توان چنین نتیجه گرفت که که آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی با بهره‌گیری از فنونی همانند افکار، هیجانات و رفتار آگاهانه می‌تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت بهبود بهزیستی و انعطاف‌پذیری روان‌شناختی دانش‌آموزان دختر دارای عملکرد تحصیلی پایین مورد استفاده گیرد

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، کاهش استرس، انعطاف پذیری روان شناختی، بهزیستی روانشناختی، فرسودگی تحصیلی
  • زیبا کیارسی، سیده علیا عمادیان، رمضان حسن زاده صفحات 41-54
    هدف

    پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و معنادرمانی بر رشد پس از سانحه در زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه‌آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری مطالعه، شامل تمامی زنان مبتلا به سرطان پستان بود که در بهار 1398 به بیمارستان آراد شهر تهران مراجعه کرده بودند و دارای پرونده پزشکی بودند. از بین آن‌ها 45 نفر به صورت نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند و در یک گروه کنترل در انتظار درمان و دو گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. آزمودنی‌های گروه آزمایش اول و دوم هر یک به ترتیب درمان متمرکز بر شفقت (طی 8 جلسه) و معنادرمانی (طی 8 جلسه) دریافت کردند و گروه کنترل در انتظار درمان آموزشی دریافت نکرد. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه رشد پس از سانحه PTGI (تدسچی و کالهون، 1996) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با روش آماری تحلیل کواریانس و آزمون تعقیبی LSD در نرم‌افزار SPSS21 انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان متمرکز بر شفقت به طور معناداری باعث افزایش رشد پس از سانحه (56/122=F و 001/0=p) شده است. همچنین، معنادرمانی به طور معناداری باعث افزایش رشد پس از سانحه (9/15=F و 0004/0=p) شده است. همچنین نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که درمان متمرکز بر شفقت (05/53=F و 05/0>p) تاثیر بیشتری نسبت به معنادرمانی دارد.

    نتیجه‌ گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، می‌توان از درمان متمرکز بر شفقت جهت افزایش رشد پس از سانحه به صورت موثرتری نسبت به معنادرمانی در زنان مبتلا به سرطان پستان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، معنادرمانی، رشد پس از سانحه، سرطان پستان
  • اکرم ایزدی خواه، مجتبی انصاری شهیدی، سن رضایی جمالویی، سید عباس حقایق صفحات 55-67
    هدف

    بروز بیماری‌های مزمن جسمی همچون سردردهای میگرنی سبب آسیب‌های هیجانی و روان‌شناختی در بیماران می‌شود. بر این اساس نیاز است که در کنار درمان‌های پزشکی معمول، به ویژگی‌های روان‌شناختی بیماران نیز توجه کافی صورت پذیرد. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان ذهن‌آگاهی بر شدت درد و بهزیستی روان‌شناختی در بیماران مبتلا به سردرد میگرنی انجام گرفت.

    روش‌

     پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه پژوهش شامل بیماران مبتلا به سردرد میگرنی شهرستان شاهین‌شهر در سه ماهه آخر سال 1397 بود که به مراکز میلاد، هادی، بشتام و یاری مراجعه کرده بودند. در این پژوهش تعداد 30 بیمار مبتلا به سردردهای میگرنی با روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند (15 بیمار در گروه آزمایش و 15 بیمار در گروه کنترل). گروه آزمایش درمان ذهن‌آگاهی (کابات‌زین، 2003) را طی دو ماه در 8 جلسه 90 دقیقه‌ای دریافت نمودند. پرسشنامه‌های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه شدت درد (ملزاک، 1975) و بهزیستی روان‌شناختی (ریف، 1980) بود. داده‌های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر به وسیله نرم‌افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

     نتایج نشان داد که درمان ذهن‌آگاهی بر شدت درد و بهزیستی روان‌شناختی در بیماران مبتلا به سردرد میگرنی موثر بود (001/0≥P).

    نتیجه‌گیری

    بر اساس یافته‌های پژوهش حاضر می‌توان بیان کرد که درمان ذهن‌آگاهی با برخورداری از فنونی همانند افکار، هیجانات و رفتار آگاهانه می‌تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت کاهش شدت درد و بهبود بهزیستی روان‌شناختی در بیماران مبتلا به سردرد میگرنی مطرح باشد.

    کلیدواژگان: درمان ذهن آگاهی، شدت درد، بهزیستی روانشناختی، سردردمیگرنی
  • سمانه صالحی مبارکه، محمدحسین فلاح یخدانی، سعید وزیری یزدی، زهرا چابکی نژاد صفحات 69-82
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی طراحی مشاوره پیش از ازدواج بر اساس تجارب زیسته زنان با انتخاب ناموفق و ارزیابی اثربخشی آن بر نگرش‌های ناکارآمد نسبت به انتخاب همسر در دانشجویان دختر انجام گرفت.

    روش‌

     روش پژوهش حاضر در بخش کیفی، پدیدارشناختی و در قسمت کمی نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر در بخش کیفی را زنان متاهل با انتخاب ناموفق شهر اصفهان در سال 1398 و بخش کمی را نیز دانشجویان دختر مجرد دانشگاه‌های شهر اصفهان در سال تحصیلی 1399-1398 تشکیل دادند. در این پژوهش برای تدوین بسته مشاوره پیش از ازدواج تعداد 12 زن با انتخاب ناموفق به شکل هدفمند انتخاب و تحت مصاحبه عمیق قرار گرفتند. در بخش کمی نیز تعداد 40 دانشجوی دختر با روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند. گروه‌ آزمایش مشاوره پیش از ازدواج (10 جلسه) را دریافت نمودند. پرسشنامه‌های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه تعارض زناشویی (MCQ) و بر نگرش‌ نسبت به انتخاب همسر (ATCSQ) بود. داده‌ها به شیوه تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

     نتایج نشان داد که مشاوره پیش از ازدواج بر نگرش‌های ناکارآمد نسبت به انتخاب همسر (0001≥P؛ 56/0=Eta؛ 23/41=F) در دانشجویان دختر تاثیر دارد.

    نتیجه‌ گیری

     بر اساس یافته‌های حاصل از پژوهش حاضر، بسته مشاوره پیش از ازدواج با بهره‌گیری از تجارب زنان با انتخاب ناموفق و آشکار نمودن ویژگی‌های یک انتخاب ناموفق، می‌تواند به عنوانی روشی کارآمد در جهت کاهش نگرش‌های ناکارآمد نسبت به انتخاب همسر در جوانان مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: دانشجویان دختر، زنان با انتخاب ناموفق، بر نگرش های ناکارآمد نسبت به انتخاب همسر، مشاوره پیش از ازدواج
  • محمدرضا حصارکی، مهین خطیب نیا صفحات 83-96
    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین مولفه های روانشناسی مثبت گرا بر محور نظام طبقه بندی csv با تمرکز بر توانمندی‌های انسان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش تحلیلی و توصیفی از نوع کمی بود. جامعه مورد مطالعه و نمونه 178 مورد رباعی از خیام نیشابوری و ابزار تحقیق کتابخانه ای و با استفاده از مقالات و سایت های معتبر علمی بوده است. در این پژوهش پس از انتخاب جامعه آماری شامل اشعار خیام، نخست به شرح و بررسی روانشناسی مثبت گرا، فضیلت های شش گانه و زیر مجموعه ها و اهداف آن و با تحلیل رباعیات ، مفاهیم آن را با نظام csv مارتین سلیگمن مطابقت و به استخراج داده ها پرداخته شد. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از جدول نشانه شناسی مولفه ها و نمودار دایره ای استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بیشترین مولفه روانشناسی مثبت گرا در اشعار خیام، تعالی و خرد و کمترین درصد مربوط به مولفه و مهمترین ویژگی اشعار خیام، ناپایداری زندگی، تاکید بر این جهان، اغتنام فرصت و تاکید بر زمان حال بوده است.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت آنچه امروزه اندیشمندان غرب تحت عنوان روانشناسی مثبت گرا ارایه کرده اند، در آثار ادبی ایران زمین با شواهدی دلکش تر و زیباتر دیده می شود، که با انسجام و استفاده روزمره از مفاهیم آن اشعار می توان، به صورت کاربردی از آثار روحی و روانی آن بهرمند شد.

    کلیدواژگان: روانشناسی، مثبت گرا، اشعار، سبک خراسانی
  • فریده باغبانی، محمود گودرزی *، سمیرا شاه اویسی، عمادالدین عزت پور صفحات 97-109
    هدف

     افسردگی پس از زایمان بر سلامت مادر و روابط خانوادگی اثرات منفی بر جای می گذارد، لذا شناسایی علت های ایجادکننده آن، به خصوص در نخستین بارداری که برای اولین بار تغییرات جسمی و روحی همراه با بارداری را تجربه می کنند؛ مهم و ضروری است. این پژوهش با هدف پیش بینی نشانگان افسردگی پس از زایمان در نخستین بارداری براساس تصویربدن و ابعاد شخصیت انجام گرفت. این پژوهش در قالب روش توصیفی- همبستگی انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان دهگلان در سال 1398 بود که نخستین بارداری خود را تجربه می کردند. از بین 421 نفر،  179 نفر که شرایط ورود به مطالعه را داشتند با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه های افسردگی پس از زایمان ادینبورگ، نگرانی از تصویربدن و شخصیت پنج عاملی نیو بود. داده ها با روش همبستگی پیرسون و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های حاصل از تحلیل داه های پژوهش نشان داد که تصویربدن پیش بین افسردگی پس از زایمان است (01/0<P)؛ همچنین از بین ابعاد پنج گانه شخصیت تنها دو بعد روان رنجورخویی (05/0<P) و بعد برون گرایی (01/0<P) قادر به پیش بینی افسردگی پس از زایمان بودند.  باتوجه به شیوع بالا و تاثیرات منفی افسردگی پس از زایمان در جامعه ما، توصیه می گردد درمانگاه های مراقبت از بارداری به طور معمول غربالگری تصویربدن و ابعاد شخصیت را به عنوان یک جزء اساسی در مراقبت ها انجام دهند تا موارد را شناسایی کرده و مشاوره لازم را انجام دهند.

    کلیدواژگان: افسردگی پس از زایمان، نخستین بارداری، تصویربدن، ابعاد شخصیت
  • پریسا کرمی، نوشین کشفی، سمانه سادات جعفر طباطبایی صفحات 111-120
    هدف

    در دنیای امروز آموزش، یکی از مهمترین ضروریات زندگی به شمار میرود؛ بطوریکه بدون آموزش ادامه زندگی در معرض خطر قرار میگیرد، ازآنجاییکه آموزش، نیازمند هزینه و بودجه  زیادی است و آموزش تحصیلی دانش آموزان نیازمند موفقیت تحصیلی آنان است هدف از این مطالعه بررسی ارتباط میان عملکرد تحصیلی دانش آموزان و توانایی شناختی آن هاست.

    روش

    این مطالعه مقطعی، مورد پژوهی در مورد دانش آموزان دبیرستان های ناحیه3  شهر مشهد در سال 96-97  انجام شد و 395  نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده دراین مطالعه پرسشنامه توانایی های شناختی 30 گویه ای در 7 زیر مقیاس" حافظه فعال " ، " کنترل مهاری و توجه انتخابی " ، " تصمیم گیری "، "برنامه ریزی "، "توجه پایدار و انعطاف پذیری شناختی"بود. برای بررسی همبستگی بین معدل و کارکرد های اجرایی از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    همبستگی معنی داری بین معدل تحصیلی و کل توانایی های شناختی و زیر مقیاس های حافظه فعال، کنترل مهاری و توجه انتخابی، تصمیم گیری، برنامه ریزی ، توجه پایدار و انعطاف پذیری شناختی (همگی در سطح p =0/0001) به غیر از شناخت اجتماعی (p= 0/969) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    زیر مقیاس های توانایی شناختی ، حافظه فعال ، کنترل مهاری و توجه انتخابی، تصمیم گیری، برنامه ریزی، تیجه پایدار و انعطاف پذیری شناختی با معدل تحصیلی دانش آموزان ارتباط مثبت داشت.

    کلیدواژگان: توانایی شناختی، دانش آموزان، موفقیت تحصیلی
|
  • Parivash Azizpour, Parviz Asgari, Alireza Heydarei, Behnam Makvandi Pages 1-12
    Aim

    The aim of this study was to investigate the role of health literacy and self-care of men with diabetes in predicting women's marital satisfaction.

    Method

    The research method was descriptive-correlational. Considering the inclusion criteria of 330 men with diabetes and their wives in a simple random method from the Diabetes Association of Khuzestan Province in 2020 participated in this study. In order to collect data, the ENRICH Couple Scale (Fowers & Olson, 1989), Health Literacy for Iranian Adults (Montazeri et al., 2014) and Summary of Diabetes Self-Care Activities (Toobert et al., 2000) were used. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and regression.

    Results

    The results showed that marital satisfaction had a positive and significant correlation with health literacy (r=0.306; p= 0.001) and self- care (r=0.543; p=0.001). Regression results showed that only the variable of health literacy in men can play a predictive role for women's satisfaction (β=0.543; p=0.0001) and a total of 0.29 of marital satisfaction.

    Conclusion

    According to the results, the importance of paying attention to the promotion of self-care behaviors in men with diabetes in order to improve marital relationships is suggested.

    Keywords: Diabetes, Marital Satisfaction, Health Literacy, Self-Care
  • Saber Beiramloei, Leila Orvati Movafagh Pages 13-25
    Aim

    : The aim of this study was to determine the effectiveness of social-emotional learning program on assertiveness, quality of life and self-efficacy.

    Method

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study consisted of all male students of Hamadan Azad University. The samples were randomly selected and then randomly assigned to the experimental and control groups. 150 questionnaires were distributed among the students Those who got a score of -90 in the assertiveness test and a score of 50 or less in the quality of life test and a score between 17 and 34 in the self-efficacy test were selected by 30 people and randomly divided into experimental and control groups Each group (15 people) were divided. The experimental group was trained in social-emotional learning for 10 sessions, but the intervention was not performed for the control group. The research tools of the social learning program were Sadri Demirci et al. (2010), Ratus (1984) Expression Questionnaire, Weir and Sherborn's Quality of Life (1992) and the self- efficacy of Scherer and Maddox et al. (1982). Multivariate and univariate analysis of covariance was used to analyze the data and test the research hypotheses.

    Results

    The results showed social-emotional learning program was effective in increasing quality of life and assertiveness, but this program did not have a significant effect on increasing self-efficacy.

    Conclusion

    Therefore, to increase and improve the quality of life and self-efficacy of students, a social emotional learning program can be used.

    Keywords: Social-emotional learning program onassertiveness, quality of life, self-efficac
  • Mahdieh Shafinaderi, Tayebeh Sharifi, Ahmad Ghazanfari Pages 27-39
    Aim

    educational failure can influence the students’ cognitive and emotional process in addition to making problems in their educational process. therefore the present study was conducted aiming to investigate the effectiveness of training mindfulness-based stress decrease on the Psychological well- being and psychological flexibility in the female students with Low academic performance in the secondary high school.

    Methods

    the present study was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and two-month follow-up design. The statistical population of the study included female secondary high school students with Low academic performance in the city of Yazd in academic year 2018-19. 30 female students with Low academic performance were selected through clustered random sampling and they were accommodated in the experimental and control groups. The experimental group received mindfulness-based stress decrease (Cabat Zin, 2003) in ten ninety-minute sessions during two and a half months. The applied questionnaires in this study included academic Psychological well-bein (Ryfe, 1996) and psychological flexibility (Dennis, Vander Wal, 2010). The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA method.

    Results

    the results showed that training mindfulness-based stress decrease has significant effect on the Psychological well-being and psychological flexibility in the female secondary high school students (P!0.001).

    Conclusion

    according to the findings of the present study it can be concluded that training mindfulness-based stress decrease can be applied as a useful method to improve Psychological well-being and psychological flexibility in female students with Low academic performance

    Keywords: Mindfulness stress reduction, Psychologicalflexibility, Psychological well-being, Burnout
  • Ziba Kiarasi, Seyedeh Olia Emadian, Ramazan Hassanzadeh Pages 41-54
    Aim

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of Compassion-Focused therapy and Logotherapy on posttraumatic growth in Females with Breast Cancer.

    Method

    The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with the control group. The statistical population of the study included all female with breast cancer who refferd to Arad hospital and had a medical record in spring 2020. Among them, 45 females were selected by purposive sampling and randomly replaced in a control group (waiting for treatment) and two experimental groups (15 people in each group). The subjects of the first and second experimental groups received Compassion-Focused therapy (during 8 sessions) and Logotherapy (during 8 sessions), respectively. the control group (waiting for treatment) did not receive any intervention. For data collection, the posttraumatic growth PTGI (Tedeschi & Calhoun, 1996) was used. Data were analyzed by analysis of covariance and LSD in SPSS21.

    Results

    The results showed that Compassion-Focused therapy significantly increased posttraumatic growth y (F=122.56, p=0.001). Also, Logotherapy significantly increased posttraumatic growth (F=15.9, p=0.0004). The results also showed that Compassion-Focused therapy has a greater effect on posttraumatic growth (F = 53.05 and p <0.05) than Logotherapy.

    Conclusion

    According to the results of the present study, Compassion-Focused therapy can be used to increase posttraumatic growth more effectively than Logotherapy in females with Breast Cancer.

    Keywords: Compassion-Focused therapy, Logotherapy, posttraumatic growth, Breast Cancer
  • Akram Izadikhah, Mojtaba Ansari Shahidi, Hassan Rezaei Jamaloei, Seyyed Abbas Haghayeg Pages 55-67
    Aim

    The emergence of chronic diseases such as migraine headache causes emotional and psychological damages in the patients. Therefore, there should be sufficient attention to the patients’ psychological features besides common medical therapies. According to that, the present study was conducted aiming to investigate the effectiveness of mindful therapy on Severity of pain and Psychological well-being in the patients with migraine headache.

    Methods

    The present study was Quasi-experimental with pretest, posttest, control group and a two-month follow-up design. The statistical population of the study included the patients with migraine headache in the town of Shahin Shahr, Isfahan in the first quarter of 2019 who had referred to Milad, Hadi, Beshtam and Yari centers. 30 patients with migraine headache were selected through available sampling method and they were randomly replaced into experimental and control groups (15 patients in the experimental and 15 in the control group). The experimental group received eight ninety-minute mindful therapy interventions (Cabat Zin, 2003) during two months. The applied questionnaires in this study included Severity of pain questionnaire (Melzack, 1975) and Psychological well-being (Ryff, 1980). The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA by SPSS statistical software 23.

    Results

    the results showed that mindful therapy significantly influences Severity of pain and Psychological well-being in the patients with migraine headache (p<0.001).

    Conclusion

    According to the findings of the present study it can be stated that mindful therapy can be suggested as an efficient therapy to decrease Severity of pain and improve Psychological well-being in the patients with migraine headache owning techniques such as thoughts, emotions and mindful behavior.

    Keywords: Mindful therapy, Severity of pain, Psychologicalwell-being, migraine headache
  • Samaneh Salehi Mobarakeh, MohammadHosein Fallah Yakhdani, Saeid Vaziri Yazdi, Zahra Chabokinejad Pages 69-82
    Aim

    The present study was conducted to investigate designing a pre-marriage consultation according to the lived experiences of the women with unsuccessful choice and evaluating its efficacy on inefficient attitudes towards choosing a spouse of female students.

    Method

    The research method of the current study was phenomenology in the qualitative part and quasi-experimental with pretest, posttest and control group design in the quantitative part. The statistical population of the present study included married women with unsuccessful choice in the city of Isfahan in 2019 and the statistical population in the quantitative part included single female students at the universities of Isfahan in academic year 2018-19. 12 women with unsuccessful choice were selected through purposive sampling method and took in-depth interview in order to compile the packages of pre- marriage consultation. 40 female students were selected through purposive sampling method and randomly accommodated into experimental and control group in the quantitative part. The experimental group received ten sessions of pre-marriage consultation. The applied questionnaires included marital conflict (MCQ) and attitude towards choosing a spouse (ATCSQ). The data taken from the study were analyzed through ANCOVA.

    Results

    The results showed that pre-marriage consultation has significant effect on female students’ inefficient attitudes towards choosing a spouse (F=41.23, Eta= 0.56, P≤0.001).

    Conclusion

    According to the findings of the present study, pre-marriage consultation package can be used as an efficient method to decrease inefficient attitudes towards choosing a spouse youth’s employing the experiences of the women with unsuccessful choice and revealing the features of unsuccessful choice.

    Keywords: Female students, inefficient attitudes towardschoosing a spouse, women with unsuccessful choice, pre-marriage consultation
  • Mohammadreza Hearaki, Mahin Khatibnia Pages 83-96
    Aim

    The aim of this study was to determine the components of positive psychology based on the csv classification system with a focus on human capabilities.

    Method

    The research method was analytical, descriptive and quantitatvie. The Population of study and sample was 178 quatrains of Khayyam Neyshabouri and library research tools using authoritative scientific articles and sites. In this study, after selecting the statistical population including Khayyam's poems, first, the description and study of positivist psychology, its six virtues and its subsets and goals, and by analyzing the quatrains, its meanings are matched and extracted with Martin Seligman csv system. Also, for data analysis, a semiotic table of components and a pie chart were used.

    Results

    The results showed that the most positive psychology component in Khayyam's poems, excellence and wisdom and the lowest percentage related to the component and the most important feature of Khayyam's poems, The instability of life has been the emphasis on this world, the seizure of opportunity, and the emphasis on the present.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it can be concluded that what Western thinkers have presented today under the title of positive psychology, can be seen in Iranian literary works with more interesting and beautiful evidence, which is consistent with the daily use of its meanings. It is possible to benefit from its spiritual and psychological effects in a practical way.

    Keywords: Sociological, Psychology, Positive, Khorasanistyle
  • Faride Baghbani, Mahmoud Goodarzi*, Samira Shahovisi, Emad El-din Ezatpour Pages 97-109
    Aim

    Postpartum depression has negative effects on maternal health and family relationships, so it is important to identify the underlying causes, especially in the first pregnancy that first experience physical and psychological changes associated with pregnancy. This study aimed to predict postpartum depression syndrome in first pregnancy based on body image and personality Traits. This study was conducted as a descriptive-correlational study. The study population consisted of all women who referred to Dehgolan health centers in 2019 who had their first pregnancy. 179 women with inclusion criteria were selected by purposeful sampling. Measures included Edinburgh Postpartum Depression Scale (EPDS), Body Image Concern Inventory (BICI), NEO Personality questionnaire. Data were analyzed using Pearson correlation and regression analysis. The results showed that imaging body predicts postpartum depression (P <0/01); also among the five personality dimensions only two dimensions of neuroticism (P <0/05) and extraversion dimension (P <0/01) were able to predict postpartum depression. Given the high prevalence and negative effects of postpartum depression in our society, it is recommended that prenatal clinics routinely perform screen body image and personality dimensions as an essential component in care to identify cases and provide the necessary counseling.

    Keywords: Postpartum depression, body image, personalitydimensions
  • Parisa Karami, Nooshin Kashfi, Samaneh Sadat Jafar Tabatabai Pages 111-120
    Aim

    In today's world, education is considered one of the most important necessities of life, as education without continuing education is endangered, since education requires a great deal of cost and budget and students' education requires their academic success. The purpose of this study was to investigate the relationship between students' academic performance and their cognitive ability.

    Method

    This cross- sectional study was performed on high school students in district 3 of Mashhad in 1997-96 and 395 students were selected by convenience sampling. The instrument used in this study was a 30-item Cognitive Ability Questionnaire on seven subscales of "active memory", "inhibitory control and selective attention", "decision making", "planning", "sustained attention and cognitive flexibility". Pearson correlation test was used to examine the correlation between GPA and executive functions.

    Results

    Significant correlations between grade point average and total cognitive abilities and subscales of active memory, inhibitory control and selective attention, decision making, planning, sustained attention and cognitive flexibility (all at p = 0.0001) Except social cognition (p = 0.969).

    Conclusion

    There were positive correlations between students' scores on cognitive ability, active memory, inhibitory control and selective attention, decision making, planning, sustained compliance, and cognitive flexibility.

    Keywords: Cognitive ability, Students, Academicperformance