فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 84 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/28
  • تعداد عناوین: 11
|
  • احمد بختیاری شهری*، سمیرا نوفرستی، نصرت افتخاری، نادیا جهانتیغ صفحات 9-31
    مقدمه

    رشد فناوری اطلاعات در سازمان ها، منبع عظیمی از داده های ذخیره شده در حوزه جرایم مرتبط با مواد مخدر را فراهم آورده است. تحلیل این داده ها و کشف الگوهای پنهان موجود در آن به کمک داده کاوی می تواند به کشف و پیشگیری از وقوع جرایم در این حوزه کمک نماید. هدف این مقاله بکارگیری تکنیک های داده کاوی جهت شناسایی افراد مستعد به قاچاق مواد مخدر در استان سیستان و بلوچستان و نیز کشف الگوهای جرم است.

    روش

    پژوهش حاضر بر روی داده های 467 مجرم حوزه مواد مخدر در استان سیستان و بلوچستان که در طی سال های 1392 الی 1399 مرتکب جرم قاچاق مواد مخدر شده اند با نمونه گیری در دسترس انجام گرفته است. برای انجام این تحقیق از متدولوژی استاندارد CRISP-DM و الگوریتم های طبقه بندی ماشین بردار پشتیبان، بیزین ساده، رگرسیون لجستیک، درخت تصمیم و نزدیکترین همسایه و برای استخراج الگوهای جرایم از الگوریتم الگوکاوی اپریوری استفاده شده است.

    یافته ها

    الگوریتم الگوکاوی بالغ بر 20 الگوی جرم با دقت بالای 80 درصد استخراج کرده است. به علاوه نتایج نشان می دهد در میان الگوریتم های طبقه بندی، طبقه بند نزدیکترین همسایه قادر است با دقت 84 درصد افراد در معرض خطر را شناسایی کند.

    نتیجه گیری

    با بکارگیری مدل ساخته شده با این الگوریتم می توان سامانه ای برای شناسایی افراد مستعد به قاچاق مواد مخدر طراحی کرد. نتایج حاصل از پیش بینی های انجام گرفته توسط سامانه مذکور و کشف الگوهای پنهان موجود در داده ها می توانند کمک شایانی به پلیس، دستگاه های قضایی و مددکارهای اجتماعی در شناسایی افراد در معرض خطر و کاهش جرایم مرتبط با قاچاق مواد مخدر نمایند.

    کلیدواژگان: جرائم مواد مخدر، داده کاوی، طبقه بند نزدیکترین همسایه، الگوهای جرم
  • آرش رحمان* صفحات 33-50
    مقدمه

    سالیانه بسیاری از مردم به علت استعمال دخانیات، جان خود را از دست می دهند. فشارهای اجتماعی از جمله فشار همتا که در تعاملات فرد با همتایان خود آشکار می شود از عوامل بسیار موثر در گرایش افراد به استعمال دخانیات است. در پژوهش سعی بر آن بود تا با استفاده از روش مدل سازی و شبیه سازی مبتنی بر عامل، فشار همتایان در استعمال دخانیات و تاثیر آن بر برخی از شاخص های رفاهی شامل میزان مرگ ومیر ناشی از گرسنگی، میانگین ثروت عامل ها و ضریب جینی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد.

    روش

    این پژوهش از روش مدل سازی و شبیه سازی مبتنی بر عامل استفاده کرد و از مطالعات کتابخانه ای نیز بهره برد. با استفاده از ابزار نرم افزاری NetLogo و استفاده از مدل های پایه و با در نظر گرفتن سایر نیازمندی ها، مدلی توسعه یافت و آزمایش هایی به انجام رسید.

    یافته ها

    یافته های حاصل از آزمایش ها نشان داد که در هر دو وضعیت؛ عدم وجود فشار همتایان در استعمال دخانیات و وجود فشار همتایان در استعمال دخانیات، با افزایش تعداد عامل های دخانی در جامعه، میزان مرگ و میر ناشی از گرسنگی و میانگین ضریب جینی افزایش و میانگین ثروت عامل ها کاهش می یابد. یافته های آزمایش ها در وضعیت عدم وجود فشار همتایان در استعمال دخانیات، حکایت از وجود جامعه ای ثروتمند تر در مقایسه با وضعیت وجود فشار همتایان در استعمال دخانیات دارد.

    بحث

     افزایش تعداد عامل های دخانی در جامعه می تواند کاهش رفاه اجتماعی را در پی داشته باشد. همچنین وجود فشار همتایان در استعمال دخانیات می تواند منجر به کاهش میانگین ثروت و افزایش میزان مرگ ومیر ناشی از گرسنگی عامل ها شود. در راستای مواجهه درست و اصولی با فشار همتایان برای استعمال دخانیات و جلوگیری از پیامدهای ناشی از آن نیاز به بررسی بیشتر این مسیله و بکارگیری راهبردها و راه کارهای مناسب و موثر تقابل با آن است.

    کلیدواژگان: مدل سازی مبتنی بر عامل، فشار همتا، استعمال دخانیات، رفاه اجتماعی
  • عین الله طیموری فرد، مجید ضرغام حاجبی*، نادر منیرپور صفحات 51-90
    مقدمه

    در بررسی تاثیر نقش خانواده بر مشکلات کودکان بیش از همه به کارکرد خانواده پرداخته شده است ازاین رو مداخله و  اصلاح کارکردهای خانواده می تواند نتایج امیدبخشی را در حوزه سلامت نوجوانان داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر مطالعه کارآیی نسخه فارسی برنامه تقویت خانواده و انطباق آن با فرهنگ ایرانی برای استفاده در گروه های والدین و نوجوانان 14-10 سال بود.

    روش

    پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش، کلیه والدین و معلمان دانش آموزان پایه چهارم تا ششم (14-10 سال) کشور بود، نمونه به روش تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب گردید. گروه نمونه شامل 691 والد (387 نفر گروه آزمایش و 304 نفر گروه کنترل) و 70 معلم از هفت استان بودند. والدین و نوجوانان در گروه هایی با حجم برابر و با گمارش تصادفی آزمایش و گروه کنترل قرار گرفتند. از پرسشنامه ی ارزیابی والدین برنامه تقویت خانواده (مولگارد و اسپوت، 2001) و پرسشنامه مشکلات و توانایی (گودمن، ملتزر و بایلی، 2003) برای گردآوری داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس چندمتغیره بیانگر آن است که آموزش گروهی برنامه تقویت خانواده، بهبود کارکردهای خانواده؛ کاهش مشکلات برونی سازی (فزون کنشی، کمبود توجه و اختلال رفتار هنجاری) و درونی سازی (مشکلات هیجانی و مشکلات با همسالان) نوجوانان را موجب شد. همچنین این آموزش توانست موجب ارتقای کیفیت کارکردهای فردی، خانوادگی و توانمندی های نوجوانان شود؛ بنابراین این آموزش ها می تواند با کاهش مولفه های خطر و ارتقاء مولفه های محافظت منجر به پیشگیری از مصرف مواد در نوجوانان شود.

    بحث

     مهارت هایی که در برنامه تقویت خانواده با هدف کاهش خطر ابتلا به اعتیاد نوجوانان به والدین و نوجوانان آموزش داده شد، منجر به تقویت توانایی فردی و بین فردی اعضا خانواده شده و در نتیجه به کاهش مشکلات رفتاری- عاطفی از جمله مشکلات رفتارهای ضداجتماعی، مشکلات با همسالان، کمبود توجه و افزایش رفتارهای جامعه پسند در نوجوانان شد. از این رو می توان بیان کرد که نسخه فارسی برنامه تقویت بنیان خانواده از شایستگی لازم برای استفاده در کشور را دارد.

    کلیدواژگان: برنامه تقویت خانواده، پیشگیری از اعتیاد، نوجوان، سلامت روان، کیفیت زندگی
  • لیدا هاتفی راد، مهربان پارسامهر*، علی روحانی صفحات 91-110
    مقدمه

    با توجه به اهمیت برقراری روابط سازنده در میان خانواده ها؛ پژوهش حاضر به مطالعه و تبیین فهم و تجربه گفتگو در میان زوجین در خانواده های شهر یزد پرداخته است.

    روش

    در این پژوهش از رویکرد کیفی و روش نظریه زمین ه ای و همچنین نمونه گیری نظری و هدفمند استفاده شد و 31 نفر از زوجین خانواده های متعارف شهر یزد انتخاب شدند و با آن ها مصاحبه عمیق صورت پذیرفت.

    یافته ها

     اطلاعات گردآوری شده با استفاده از کدگذاری باز، محوری و گزینشی در قالب 168 مقوله فرعی و 17 مقوله اصلی دسته بندی شد و در قالب یک مقوله هسته ای با عنوان «پروبلماتیک گفتگو- تک گویی در خانواده ها» ارایه گردید. در این میان محدودیت های ساختاری، عاملیت محور و ارتباطات تحریف شده باعث می شود گفتگو به تجربه ای غامض در میان خانواده ها تبدیل شود. نیاز انسان به گفتگو، موضوعات گفتگوناپذیر و عدم شناخت گفتگو به مثابه اوقات فراغت و همچنین ناهمسانی های گفتگویی در میان خانواده ها این وضعیت مسیله مند را تقویت می نمود. همین موضوع به استراتژی های مثبت و منفی در راستای کنش های گفتگو محور و زوال عاملیت منجر شد و آسیب های روانی و ارتباطی و ارتقا روابط خانوادگی و سلامت جامعه را به دنبال داشت که در قالب مدل پارادایمی ارایه گردید.

    بحث

    نتایج این پژوهش نشان داد گفتگو در میان خانواده ها در قالب دوگانه گفتگو- تک گویی تجربه ای غامض و مسیله مند می باشد و با توجه به اهمیت آن در بهبود وضعیت خانواده و جامعه و نیازمندی اعضای خانواده به گفتگو، گفتمان سازی و آگاهی بخشی در این زمینه بسیار ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: ارتباط، تعاملات، خانواده، زوجین، گفتگو
  • وجیهه ظهورپرونده*، طوبی باقری نسوان صفحات 111-130
    مقدمه

    زنان سرپرست خانوار را زنانی می دانند که بدون حضور منظم و یا حمایت یک مرد سرپرستی خانوار را به عهده دارند هدف از این پژوهش بررسی رابطه سرخوردگی اجتماعی و هوش اجتماعی با امید به زندگی در زنان سرپرست خانوار است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع همبستگی مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنان سرپرست خانوار شهرستان کاشمر (105= n) در سال 1400-1399 بودند. و به دلیل محدود بودن جامعه پژوهش از روش سرشماری استفاده شد. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه هوش اجتماعی مارتین یوسن و داهل (2001)، پرسشنامه امید به زندگی اشنایدر (1991) و پرسشنامه سرخوردگی اجتماعی هارینگتون (2005) بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین سرخوردگی اجتماعی با هوش اجتماعی و امید به زندگی زنان سرپرست خانوار رابطه معناداری وجود دارد. علاوه بر این، به منظور دستیابی به این موضوع که مدل علی ارایه شده در دیاگرام تحلیل مسیر چه میزان از واریانس متغیر وابسته را تبیین می کند از ضریب تعیین R استفاده شد. بر اساس R  به دست آمده برای کلیه متغیرها، 94 درصد از مجموع تغییرات متغیر وابسته توسط مدل تحلیلی تبیین می شود.

    بحث

     با توجه به نتایج مذکور و اهمیت سلامت روانی زنان ، خصوصا دغدغه های ویژه زنان سرپرست خانوار و احتمال سرخوردگی اجتماعی بالای این دسته از زنان، توجه به توانمندسازی روانی- اجتماعی آنان از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین با ارتقای توانمندسازی روانی-اجتماعی زنان سرپرست خانوار می توان در کاهش مشکلات روانی-اجتماعی این قشر از جامعه گام های اساسی برداشت.

    کلیدواژگان: سرخوردگی اجتماعی، امید به زندگی، هوش اجتماعی، زنان، سرپرست خانوار
  • محمد فرجیها، محمود میر خلیلی، سامان سیاوشی* صفحات 131-160
    مقدمه

    آزار جنسی  به محارم جرمی درون خانوادگی است که نه تنها آزاردیده و آزاگر بلکه سایر اعضای خانواده را در معرض آسیبی عمیق قرار می دهد. تسلط آزارگر بر آزاردیده و حفظ آیروی خانوادگی و وقوع این جرم در نقطه کور جامعه  منجر به برملانشدن آزار و استمرار پیامدهای این رفتار در پوسته زیرین جامعه می شود. با توجه به این که اولین قدم به منظور پیشگیری و درمان کشف گستره آسیب است در این مقاله در صدد هستیم که به مهم ترین پیامدهای تعرض جنسی محارم از زاویه نگاه آزار دیدگان اشاره کنیم.

    روش

      تحقیق حاضر یک مطالعه کیفی و با روش تحلیل محتوای استقرایی است. نمونه گیری تحقیق به شیوه هدفمند و تا رسیدن به مرز اشباع داده ها انجام شد .در مجموع با 19  آزاردیده مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته صورت گرفته و  علاوه بر این به منظور تحلیل دقیق تر موضوع 17پرونده مرتبط مورد مطالعه قرار گرفت.  

    یافته ها

     در تحقیق حاضر پس از چندین مرحله تحلیل و ادغام کدهای مشابه یعنی در نهایت 53 کد استخراج شد. کدهای اصلی در 6 زیرمقوله قرار گرفت که عبارتند از «پیامدهای جسمی» «پیامد جانی»، «خودانگاری منفی»، «پیامد روانی-جنسی»، «روابط درون خانوادگی ناکارآمد»، «روابط برون خانوادگی ناکارآمد». پس از تجمیع زیر مقوله ها در نهایت  سه مقوله اصلی استخراج شد که عبارتند از «پیامد فیزیکی»، «پیامدهای روانی فردی» و «پیامدهای روانی جمعی».

    بحث

    آزار جنسی محارم از جمله جرایمی است که از جهات مختلف به  آزاردیدگان جنسی لطمه وارد می کند. دسترسی بالا به آزاردیده، کودک یا نوجوان بودن آزاردیده، وابستگی مالی- عاطفی آزاردیده به آزارگر، فقدان نظارت و تسلط کامل آزارگر بر آزاردیده، موجب توسعه دامنه آسیب های این جرم می شود. با توجه به اهمیت و ضرورت پیشگیری و درمان وقوع چنین جرایمی در خانواده، به نظر می رسد در ابتدا ضروری است ضمن پایان دادن به سیاست کتمان و نادیده انگاری تعرضات جنسی محارم، در سطوح مختلف با پذیرش آسیب موجود در کشور با ایجاد گفتمان در سطوح مختلف، شرایط افشاگری و درمان آزاردیدگان و آزارگران جنسی محارم فراهم گردیده و از طرفی با اتخاذ سیاست های پیشگیرانه از وقوع این جرایم پیشگیری شود.

    کلیدواژگان: محارم نسبی، زنا با محارم، تجاوز جنسی، آزار جنسی
  • آزاده کردی حاجی، حسن حاجی تبار فیروزجائی*، کیومرث کلانتری صفحات 161-180
    مقدمه

    بزهکاری اطفال و نوجوانان یک رفتار غیرمعمول و از اشکال انحرافات اجتماعی بوده و گسترش آن حیات اجتماعی را به خطر می اندازد. از اینرو شناخت عوامل موثر در به خطر انداختن آنان در عرصه بزهکاری و سپس ارایه راهکارهای پیشگیرانه لازم و مناسب به ویژه از نگاه کارشناسان لازم و ضروری می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع پیمایشی و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل مقامات قضایی، مدیران مدارس و مددکاران اجتماعی استان مازندران در سال 1399 می باشند. مطابق با فرمول کوکران 384  نفر به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته و این تعداد با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش جهت گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بوده که متناسب با هدف و سنجش نگرش جمعیت نمونه ایجاد شده است. از 22 شهرستان استان مازندران، به صورت تصادفی منظم 8 شهر انتخاب شده و از هر شهر 50 نفر به صورت تصادفی جهت پاسخگویی به پرسشنامه انتخاب شدند. جهت تعیین شناخت نظرات نمونه مورد بررسی و تعمیم نتایج به جامعه آماری از آماره های خی دو و فریدمن استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که از نگاه نمونه مورد بررسی، وضعیت اقتصادی خانواده، نظارت و کنترل خانواده و الگوهای اخلاقی و تربیتی خانواده بر بزهکاری اطفال و نوجوانان موثر می باشد. همچنین از نگاه آنان، کودکان و نوجوانان کاربر فضای مجازی بیشترین گرایش به ارتکاب جرایم مربوط به عفت عمومی و هتک حیثیت داشته و نیز یکی از بالاترین آمار بزهکاری کودکان و نوجوانان مربوط به جرم خشونت خیابانی می باشد. نوع تربیت و اخلاق خانواده مهمترین متغیر تاثیرگذار بر متغیر وابسته در نظر گرفته شد.

    بحث

     یافته های پژوهش حاضر بنیادها و فرضیه های بسیاری از نظریه های اجتماعی، روان شناختی، اقتصاد و جرم شناسی را در خصوص عوامل موثر بر جرم تایید کرده است. همچنین رویکرد نوین «پیشگیری اجتماعی» جهت جلوگیری از گذار از اندیشه به عمل مجرمانه از طریق وضع برنامه های اجتماعی کارآمد در زمینه های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی مورد توجه است.

    کلیدواژگان: اطفال، نوجوانان، بزهکاری، جرم، پیشگیری
  • عبدالمحمد کاظمی پور، محسن گودرزی* صفحات 181-210

    شواهد موجود حکایت از تحولی بنیادین در ارکان روابط اجتماعی و فضای فرهنگی جامعه ایرانی در دهه های گذشته می کند. در این مقاله با استفاده از روش تحقیق اسنادی، داده های موجود - آمارهای رسمی، نتایج تحقیقات و اطلاعاتی از صورت های فرهنگی مثل شعر و خاطرات- را مبنای تحلیل قرار داده ایم. در این مقاله تلاش کرده ایم تا زمان آن تحول بنیادین را از خلال اطلاعات موجود دریابیم. بر اساس یافته های ارایه شده در این مقاله، معتقدیم که چنین تحولی در فاصله یک و نیم تا دو دهه ای روی داده است که از نیمه دهه 1360 آغاز می شود و تا اواسط دهه 1380 ادامه می یابد. شناختن روندهای فوق از این جهت اهمیت دارد که بیشتر مباحثی که در دهه های اخیر در مورد تحولات ایران صورت گرفته، مستقیم و غیرمستقیم، به موضوعات سیاسی و دولت ربط داده شده اند، و آن چه که در این مطالعات و بحث ها مورد غفلت قرار گرفته تحول بنیادین و گسترده ای است که در لایه های زیرین جامعه در جریان بوده است. ما این تحول را «افول اجتماع» نامیده ایم. به طور خلاصه مضمون عمده این تحول را می توان تضعیف شدید بنیادهای حیات اخلاقی و از دست رفتن پیوندهای اجتماعی ای دانست که ستون های مختلف جامعه را در کنار هم برپا نگاه میدارند، و یا می توان آنها را به ملاتی تشبیه کرد که سنگها و آجرهای بنای اجتماعی را به هم متصل نگاه می دارد، و یا به روغنی که موجب ادامه کار کرد روان چرخ دنده های ماشین اجتماع است. این تحول، پیکره اجتماع را از درون متحول کرده و هویت متفاوتی به جامعه ایرانی داده است. اما به دلیل آن که این تحول به مدتی طولانی و در زیر پوست جامعه در جریان بوده است به آسانی به چشم نیامده است.

    کلیدواژگان: افول اجتماع، پیوندهای اجتماعی، سرمایه اجتماعی
  • اسدالله بابایی فرد*، فاطمه خوش بیانی آرانی صفحات 211-230
    مقدمه

    یکی از موضوعات مهم در هر جامعه ای، توجه و برنامه ریزی برای سالمندان در جامعه است تا از انزوا و طرد این افراد جلوگیری گردد. از این رو، پژوهش حاضر درصدد سنجش عوامل موثر بر طرد اجتماعی سالمندان در شهرهای کاشان و آران و بیدگل برآمده است. با توجه به این که جمعیت سالمند شهرهای کاشان و آران و بیدگل از میانگین جمعیت سالمند کشور بیشتر است، در این شهرها باید توجه خاصی به سالمندان و زندگی آنها داشت.

    روش

    این پژوهش با روش پیمایشی انجام شده و حجم نمونه ی پژوهش، با استفاده از فرمول کوکران، 320 نفر بوده است. در این پژوهش جهت تعیین افراد نمونه از روش نمونه گیری طبقه ای استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که: بین حمایت خویشاوندان، حمایت فرزندان، سرمایه ی اجتماعی، سرمایه ی اقتصادی، حمایت سازمان های رسمی و اوقات فراغت سالمندان و طرد اجتماعی سالمندان رابطه ی معنادار و معکوس وجود دارد. اما بین متغیرهای حمایت سازمان های غیررسمی، سن، تحصیلات و جنس سالمندان و طرد اجتماعی آنها رابطه ی معنادار وجود نداشته است. در تحلیل چندمتغیره و تحلیل مسیر نیز از میان شش متغیر مستقلی که دارای رابطه ی معنادار و معکوس با متغیر وابسته ی پژوهش بوده اند، دو متغیر، یعنی سرمایه ی اقتصادی و حمایت فرزندان، دارای تاثیر مستقیم بر متغیر وابسته ی پژوهش بوده اند.

    بحث

    بر اساس یافته های تجربی این پژوهش می توان گفت هرچه سالمندان در فعالیت های زندگی روزمره درگیر باشند، به سرمایه های مختلف دسترسی بیشتر داشته باشند، بیشتر مورد حمایت خانواده و جامعه قرار بگیرند و بیشتر به آنها توجه شود، کمتر احساس طرد خواهند داشت. اما اگر در فعالیت های جامعه مشارکتی نداشته باشند و مورد حمایت و توجه خانواده و جامعه نباشند، کم کم از نظر اجتماعی طرد و منزوی می شوند.

    کلیدواژگان: حمایت فرزندان و خویشاوندان، سرمایه ی اجتماعی، سرمایه ی اقتصادی، حمایت سازمان های رسمی و غیررسمی، طرد اجتماعی سالمندان
  • محمد حکاک، راضیه فعلی*، افشین بازگیر صفحات 231-260
    مقدمه

    آرزوی هر سازمانی داشتن کارکنان دارای عملکرد برتر است. شکوفایی کارکنان به علت نتایج مثبت برای کارکنان و سازمان مورد توجه قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر طراحی مدل شکوفایی کارکنان در زندگی سازمانی با رویکرد مدل سازی ساختاری - تفسیری است.

    روش

    این تحقیق از لحاظ مخاطب استفاده از پژوهش بنیادی - کاربردی، از هدف پژوهش، توصیفی و از لحاظ بعد زمان تحقیقی مقطعی است. در نهایت از نظر روش گردآوری داده ها، تحقیقی آمیخته و پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق خبرگان و کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان لرستان بودند که تعداد آنها 150 نفر گزارش شد. براساس معیارهای مشخص، 15 نفر به روش غیراحتمالی قضاوتی به عنوان خبره انتخاب شدند. برای شناسایی عوامل سازنده شکوفایی، ضمن استفاده از مطالعات گذشته، اقدام به مصاحبه با خبرگان (4 نفر) و کارکنان (3 نفر) شد. بعد از شناسایی عوامل و طراحی پرسشنامه پژوهش، پرسشنامه مذکور در اختیار 15 خبره مورد نظر قرار داده شد.

    یافته ها

     22 عامل به عنوان عوامل سازنده شکوفایی کارکنان در سازمان شناسایی و پرسشنامه پژوهش براساس آن طراحی شد. نتایج آزمون مدلسازی ساختاری -تفسیری نشان داد که 22 عامل مذکور در پنج سطح قرار می گیرند. نتایج آزمون میک مک نشان داد که عوامل حمایت های سازمانی، خودکارآمدی، مدیریت سازمان، جبران خدمت مناسب، حجم کار متناسب، تعامل و تناسب بین کار - خانه، تناسب شخص - سازمان، تناسب شخص - شغل، رفتار شهروندی همکاران و ارتباطات سازمانی اثربخش، در میان عوامل موثر در شکوفایی کارکنان، دارای نقش مستقل هستند و عوامل امنیت شغلی، رضایت شغلی، توسعه مسیر شغلی، فرهنگ سازمانی دانش محور، صلاحیت های حرفه ای، پیشرفت فرد، آموزش های مرتبط، امیدواری کارمند، خوش بینی، بهزیستی عاطفی و بهزیستی اجتماعی، عوامل وابسته تحقیق هستند.

    بحث

    شکوفایی کارکنان تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند مدیریت سازمان، حمایت های سامانی، ارتباطات سازمانی، تناسب های شغلی، خودکارامدی و... است. سازمان ها با شناخت عوامل موثر بر شکوفایی کارکنان و تلاش در جهت تقویت عوامل مثبت و کاهش عوامل منفی می توانند به شکوفایی آنان کمک نمایند.

    کلیدواژگان: شکوفایی کارکنان، بهزیستی عاطفی، بهزیستی اجتماعی، رضایت شغلی، مدل سازی ساختاری - تفسیری
  • سمانه بهارلویی، اکرم دهقانی*، رضوان صالحی صفحات 261-280

    چالش های زندگی نوین و فطرت انسانی لزوم درآمد زایی و حرکت به سمت مادی گرایی را تشویق می کند، در این مسیر شغل مهمترین وسیله برای دستیابی به این منظور است. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسه نیمرخ بالینی (پرخاشگری. اضطراب. وسواس. حساسیت فردی. شکایات جسمانی، روانپریشی، تصورات پارانوییدی، افسردگی، ترس مرضی) و مقایسه نیمرخ مسیر شغلی (رفتار، خودکارآمدی، باورکاریابی و انطباق پذیری) افراد بکارگمارده و افراد جویای کار در حال انتظار بود. روش پژوهش حاضر علی- مقایسه ای بود. بدین منظور کلیه افراد جویای کار ثبت نام شده در مراکز کاریابی های شهرستان نجف آباد در سال1397 به عنوان جامعه در نظر گرفته شدند. از این بین 110 نفر که 52 نفر افراد جویای کار بکار گمارده و 58 نفر افراد جویای کاردرحال انتظار به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه بکارگمارده و جویای کار تقسیم شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه انطباق پذیری مسیر شغلی (ساویکاس و پورفیلی، 2012)، آزمون 20 سوالی رفتار کاریابی (صالحی، 1384)؛ آزمون 10 سوالی رفتار کاریابی (صالحی، 1384)؛ آزمون باورهای کاریابی (صالحی، 1384)، آزمون SCL-90 (دارگوییس و همکاران، 1973) بودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره و نرم افزار SPSS-22 انجام شد. یافته ها نشان داد که در بین ابعاد مسیر شغلی در خصیصه رفتاریابی و در بعد باور ، اختلاف معناداری در بین دو گروه وجود داشت (P<0/05) و در مورد ابعاد خودکارآمدی و انطباق پذیری تفاوت معناداری بین دو گروه وجود نداشت (05/0 <P). همچنین در نیمرخ بالینی تنها در ابعاد حساسیت فردی ، افسردگی، پرخاشگری، پارانویا و روانپریشی اختلاف معناداری بین دو گروه وجود داشت (P<0/05). لذا با توجه به اینکه افراد جویای کار در حال انتظار به دلیل ناتوانی در کاریابی در معرض برخوداری از آسیب ها و اختلال های روانی هستند پیشنهاد می شود دوره های آموزش مهارت های کاریابی و راهبردهای جستجوی شغلی در مراکز کاریابی برگزارگردد.

    کلیدواژگان: افراد جویای کار، افراد بکار گمارده، افراد در حال انتظار، نیمرخ بالینی، نیمرخ مسیر شغلی
|
  • Ahmad Bakhtiyari Shahri*, Samira Noferesti, Nosrat Eftekhari, Nadia Jahantigh Pages 9-31
    Introduction

    In recent years, technology advancement and the growth of information technology in organizations have provided a huge source of data stored in the field of drug-related offenses. Analyzing these data and discovering hidden patterns in it can help detect and prevent the occurrence of crimes in this area. This paper aimed to identify the susceptible people to drug trafficking in Sistan and Baluchestan province and discover patterns of crime using data mining techniques.

    Method

    The present study was conducted on data of 467 drug offenders in Sistan and Baluchestan province who have committed drug trafficking in the years 2011 to 2020 by available sampling. CRISP-DM methodology was used to build a prediction model. Also, Support Vector Machine (SVM), Naïve Bayes, Logistic Regression nad Decision Trees have been used to predict people at risk and Apriori Algorithm has been used to extract crime patterns.

    Findings

    The pattern mining algorithm extracted over 20 crime patterns with a precision of over 80%. The results of the evaluations show that the IBK classifier can accurately identify 84 % of the people at risk.

    Discussion

    A system for identifying people susceptible to drug trafficking can be designed using the model made by the IBK classifier. In addition, the results of the predictions by the above mentioned system as well as the extracted hidden patterns can help police, judiciary and social workers to identify people at risk and reduce drug-related crimes.

    Keywords: Drug offenses, Data mining, Support vector machine (SVM), Crime patterns, Crime prediction
  • Arash Rahman* Pages 33-50

    Many people die each year due to smoking. Social pressures, such as peer pressure, which are manifested in one's interactions with his/her peers, are from very effective factors in people's tendency to smoke. In this research, it was attempted to study and analyze peer pressure in smoking and its impact on some of the welfare indicators including mortality number due to starvation, wealth average of agents and Gini coefficient using agent-based modeling and simulation. The research used agent-based modeling and simulation method and also used library studies. Using the NetLogo software and the basic models and considering other requirements, a model was developed and some experiments were performed. Findings of the experiments showed that in both situations; absence of peer pressure in smoking and presence of peer pressure in smoking, by increasing number of smoker agents in society, mortality number due to starvation and average of Gini coefficient increase and wealth average of agents decreases. Findings of the experiments in the situation of absence of peer pressure in smoking indicate a richer society in comparison with the situation of presence of peer pressure in smoking. Consequently, increasing the number of smoker agents in society can lead to decrease social welfare. Also, presence of peer pressure in smoking can lead to decrease wealth average and increase mortality number due to starvation of agents. Therefore, in order to properly and principally deal with peer pressure for smoking and preventing the consequence resulting from it, it is necessary to study more about this problem and to employ appropriate and effective encounter strategies for it.

    Keywords: Agent-based Modeling, Peer pressure, Smoking, Social welfare
  • Ainullah Teymouri Fard, Majyd Zarghamhajeb*, Nader Monirpoo Pages 51-90
    Intoduction

    In examining the effect of family role on children's problems, family function has been paid the most attention. Therefore, intervention and correction of family functions can have promising results in the field of adolescent health. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of the Persian version of the Family Strengthening Program and its adaptation to Iranian culture for use in parents with adolescents aged 10-14 years.

    Method

    The research was applied in terms of purpose and experimental in terms of data collection method with pre-test-post-test design with a control group. The study population was all parents and teachers of fourth to sixth grade students (10-14 years old) in the country. The sample was selected by multi-stage cluster random sampling method.The sample group consisted of 691 parents (387 in the experimental group and 304 in the control group) and 70 teachers from seven provinces. Parents and adolescents were divided into groups with equal volume and random assignment.  The Parental Assessment Questionnaire of the Family Strengthening Program (Molgard and Spout, 2001) and the Problems and Ability Questionnaire (Goodman, Meltzer, & Bailey, 2003) were used to collect data.

    Findings

    Findings from multivariate analysis of covariance showed that group training of family strengthening program on improving family functions, abilities, reducing the profile of problems Externalization (Attention Deficit/Hyperactivity Disorder) and Internalization Problems (Emotional Problems and Peer Problems) of adolescents whose parents received this intervention or training are more effective than adolescents whose parents did not receive this intervention.

    Discussion

    The skills taught to parents and adolescents in the Family Strengthening Program to reduce the risk of adolescent addiction lead to the strengthening of individual and interpersonal abilities of family members and thus reduce behavioral-emotional problems including problems of antisocial behaviors, problems with peers, attention deficit and increased societal behaviors became common in adolescents. Therefore, it can be said that the Persian version of the program to strengthen the foundation of the family has the necessary qualifications to be used in the country.

    Keywords: strengthening family program, drug prevention program, teenager, mental health, quality of life in school
  • Lida Hatefi Rad, Mehraban Parsamehr*, Ali Ruhani Pages 91-110
    Introduction

    Considering the importance of Constructive communication among families; The present study has studied and explained the understanding and experience of dialogue among couples in families in Yazd.

    Method

    In this study, a qualitative approach and grounded theory method and Purposive and theoretical sampling were used and 31 couples from normal families in Yazd were selected and interviewed in depth.

    Findings

    The collected data were categorized into open, axial and selective coding include 17 main categories, 168 secondary categories. To sum up, these categories were presented in one core category of “Problematic dialogue-monologue in families”. structural limitations, agency-oriented, and distorted communication make dialogue a Problematic experience among families. The human need for dialogue, non- Conversational topics and lack of cognition of dialogue as leisure, as well as conversational inequalities between families reinforced this problematic situation. This issue led to positive and negative strategies in direction of dialogue-oriented actions and decline of agency, and led to psychological and communicational damages and promotion of family relationships and community health, which was presented in the form of a paradigmatic model.

    Discussion

    The results of this study showed that dialogue between families in the form of dual dialogue-monologue is a problematic experience and due to its importance in improving the situation of family and society and the need of family members for dialogue, Discoursing and informing in this field is very necessary.

    Keywords: Couples, Communication, Dialogue, Family, Interactions
  • Vajiheh Zohoorparvandeh*, Toba Bagheri Nesvan Pages 111-130
    Introduction

    Women heads of households are considered as women who are heads of households without regular presence or support of a man. The aim of this study was to investigate the relationship between social frustration and social intelligence with life expectancy in female heads of households.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and structural equation model in terms of descriptive method. The statistical population of the study included all female-headed households in Kashmar city (n = 105) in 1300-1400. Due to the limited research population, the census method was used. Measurement tools included the Martin Iussen and Dahl Social Intelligence Questionnaire (2001), the Schneider Life expectancy Questionnaire (1991), and the Harrington Social Frustration Questionnaire (2005). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and structural equations.

    Results

    The results showed that there is a significant relationship between social frustration with social intelligence and life expectancy of women heads of households. In addition, in order to achieve how much the causal model presented in the path analysis diagram explains the variance of the dependent variable, the coefficient of determination R was used. Based on the obtained R for all variables, 94% of the total changes of the dependent variable are explained by the analytical model.

    Discussion

    Considering the mentioned results and the importance of women's mental health, especially the special concerns of women heads of households and the possibility of high social frustration of this group of women, it is very important to pay attention to their psycho-social empowerment. Therefore, by promoting the psychosocial empowerment of women heads of households, basic steps can be taken to reduce the psychosocial problems of this segment of society.

    Keywords: : social frustration, life expectancy, social intelligence, women, head of household
  • Mohammad Farajiha, Mahmud Mirkhalili, Saman Siavashi* Pages 131-160
    Introduction

    Sexual harassment with family member is a crime within the family that exposes not only the abuser but also other family members to deep harm. The domination of the abuser over the victim and the preservation of the family atmosphere and the occurrence of this crime in the blind spot of the society leads to the repression of the persecution and the continuation of the consequences of this behavior in the lower shell of the society. Given that the first step in preventing and treating is to discover the extent of injury, in this article we intend to point out the most important consequences of incest from the perspective of the victims.

    Method

    The present study is a qualitative study with inductive content analysis. The sampling of the research was done in a targeted manner until reaching the data saturation limit. A total of 19 victims were interviewed in-depth semi-structured and in addition, 17 related cases were studied for more detailed analysis.

    Results

    In the present study, after several stages of analysis and integration of similar codes, ie finally 53 codes were extracted. The main codes were divided into 6 subcategories, which are "physical consequences", "life outcome", "negative self-image", "psycho-sexual consequence", "dysfunctional intra-family relationships", and "dysfunctional extramarital relationships". After aggregating the subcategories, three main categories were finally extracted, which are "physical consequence", "individual psychological consequences" and "collective psychological consequences".

    Discussion

    Incestous abuse is one of the crimes that harm sexual victims in various ways. High access to the abused, the abused child or adolescent, the abused financial-emotional dependence on the abuser, the lack of supervision and complete control of the abuser over the abused, expand the scope of the harm of this crime. Given the importance and necessity of preventing and treating the occurrence of such crimes in the family, it seems necessary to end the policy of concealment and ignoring incestuous sexual assaults, at various levels by accepting the harm in the country by creating discourse at the levels. Provide conditions for the disclosure and treatment of victims and incestuous sexual harassers, and on the other hand, prevent the occurrence of these crimes by adopting preventive policies.

    Keywords: blood relative, incest, rape, sexual harassment
  • Azadeh Kordi Haji, Hasan Hajitabar Firozjaee*, Kiomars Kalantari Pages 161-180
    Introduction

    delinquency is an unusual behavior and a form of social deviance. And its spread endangers social life. Therefore, recognizing the effective factors in endangering them in the field of crime and then providing the necessary and appropriate preventive solutions, especially from the perspective of experts, is necessary.

    Method

    This research is Survey and Applied research. The Statistical Society includes Judicial authorities, school Managers and social workers in Mazandaran State in 1399. According to Cochranchr('39')s formula, 384 people were considered as a statistical sample and this number was selected by cluster random sampling. The research tool for collecting data was a researcher-made questionnaire that was created in accordance with the purpose and assessment of the attitude of the sample population. From 22 cities of Mazandaran State, 8 cities were randomly selected and 50 N from each city were randomly selected to answer the questionnaire. Chi-square and Friedman statistics were used to determine the knowledge of the sample views and generalize the results to the statistical population.

    Results

    The results showed that from the perspective of the sample, family economic status, family supervision and control, and family moral and educational patterns are effective on juvenile delinquency. Also, in their view, children and adolescents who use cyberspace have the highest tendency to commit crimes related to public decency and defamation, and also one of the highest crime rates of children and adolescents related to street violence. The type of upbringing and family ethics was considered the most important variable affecting the dependent variable.

    Discussion

    The findings of the present study have confirmed the foundations and hypotheses of many social, psychological, economic and criminological theories. Also, the new approach of "social prevention" by interfering in the development process of individuals seeks to influence the personality and social environment around them to prevent the transition from thought to criminal action through the establishment of effective social programs in economic, cultural, social and political fields.

    Keywords: children, adolescents, delinquents, Crime, prevention
  • Abdolmohammad Kazemipur, Mohsen Goodarzi* Pages 181-210

    The empirical data show a fundamental transformation in the fabric of the Iranian society in recent decades. The essence of this transformation is what we have called the “decline of community’, also labelled as the ‘depletion of social capital’, referring to the loss of social ties and the erosion of moral life which hold members of society together. In this article, drawing on a large volume of statistics, of different types and from different sources, we have traced the timing of this great transformation. Those data point to a period of about two decades – between mid-1980s and mid-2000s – in which various social indicators have shown a major shift of direction. Understanding this transformation is particularly important because most of the public debates and discourses about changes in Iran have been heavily focused on, and revolving around, political and state-related issues, ignoring the changes in the deeper and less readily visible layers of societal life and collective conscience. As we have discussed elsewhere, such a transformation is likely to impact all other aspects of life and the society’s mode of operation; hence, any analysis of social trends and any suggestions for social reform in Iran need to take this transformation into account.

    Keywords: Community, Decline of Community, Social Capital, Social Ties
  • Asadollah Babaiefard*, Fatemeh Khosh Bayani Arani Pages 211-230
    Introduction

    One of the important issues in any society is paying attention and planning for the elderly in the society to prevent the isolation and exclusion of these people. Therefore, the present study seeks to assess the factors affecting the social exclusion of the elderly in the cities of Kashan and Aran and Bidgol. Due to the fact that the elderly population of Kashan and Aran and Bidgol cities is higher than the average elderly population of the country, in these cities, special attention should be paid to the elderly and their lives.

    Method

    This research was conducted by survey method and the sample size of the research, using Cochran's formula, was 320  people. In this study, stratified sampling method has been used to determine the sample.

    Findings

    The results show that: There is a significant and inverse relationship between support of relatives, support of children, social capital, economic capital, support of formal organizations and leisure of the elderly and social exclusion of the elderly. But there was no significant relationship between the variables of support of informal organizations, age, education and gender of the elderly and their social exclusion. In Multivariate Analysis and Path Analysis, among the six independent variables that have a significant and inverse relationship with the dependent variable of research, two variables, namely economic capital and children support, had a direct impact on the research dependent variable.

    Discussion

    Based on the experimental findings of this study, it can be said that the more the elderly are involved in activities of daily living, the more they have access to various assets, the more they are supported by family and society and the more they are paid attention to, the less they will feel rejected. But if they do not participate in the activities of the society and are not supported and taken care of by the family and the society, they will gradually be socially excluded and isolated.

    Keywords: Support of Children, Relatives, Social Capital, Economic Capital, Support of Formal, Informal Organizations, Social Exclusion of the Elderly
  • Mohammd Hakkak, Razieh Feli*, Afshin Bazgir Pages 231-260
    Introduction

    The dream of any organization is to have superior performance Employee. Employee flourishing has been the focus of positive results for Employees and the organization. The purpose of the present study is to design a model of employee flourishing in organizational life with a structural-interpretive modeling approach.

    Method

    This research is fundamental-applied in terms of the research audience, descriptive in terms of the purpose of the research and cross-sectional in terms of research time. Finally, in terms of data collection method, it is a mixed research and survey. The statistical population of the study was experts and employees of Lorestan Social Security Organization, whose number was reported to be 150 people. Based on specific criteria, 15 people were selected as experts by non-probability judgment method. To identify the components of prosperity, while using previous studies, interviews were conducted with experts (4 people) and staff (3 people). After identifying the factors and designing the research questionnaire, the questionnaire was given to 15 experts..

    Results

    22 factors were identified as factors in the employees flourishing in the organization and a research questionnaire was designed based on it. The results of ISM test showed that 22 factors fall into five levels. MICMAC test results showed that factors such as organizational support, self-efficacy, organization management, appropriate service compensation, proportionate workload, work-to-home interaction, organization-person fit, person-to-job fit, co-workers Citizenship behavior and Effective organizational communication have an independent role in research and include factors such as job security, job satisfaction, career path development, knowledge-based organizational culture, professional competencies, personal development, relevant training, employee hope, optimism, emotional well-being, and Social well-being are the dependent factors.

    Discussion

    Employee flourishing is influenced by various factors such as organizational management, organizational support, organizational communication, job fit, self-efficacy, and so on. Organizations can help their flourishing by recognizing the factors affecting the flourishing of employees and trying to strengthen the positive factors and reduce the negative factors. People who are flourishing, experience a high level of mental health that will lead to positive performance in the workplace.

    Keywords: Employee flourishing, Emotional Well-Being, Social Well-Being, Job Satisfaction, Structural-Interpretive Modeling
  • Samaneh Baharloee, Akram Dehghani*, Rezvan Salehi Pages 261-280

    The challenges of modern life and human nature encourage the need to earn a living and move toward materialism, in which direction jobs are the most important means of achieving this. Therefore, the purpose of the present study was to compare the clinical profile (aggression, anxiety, obsession, individual sensitivity, somatic complaints, psychosis, paranoid imagery, depression, and fear) and to compare career path profiles (behavior, self-efficacy, belief and adaptability in job seekers and job seekers were waiting. The research method was causal-comparative. For this purpose, all job seekers registered in Najaf Abad employment centers in 1397 were considered as a community. Of these, 110 were recruited by 52 job seekers and 58 were expected by available sampling and were divided into two groups of job seekers and job seekers. Research tools included Job Path Adaptation Questionnaire (Savikas & Porfili, 2012), 20 Questions about Job Behavior (Salehi, 2005); 10 Questions about Job Behavior (Salehi, 2005); Job Beliefs Test (Salehi, 2005) and SCL-90 (Dargoyess et al., 1973). Data were analyzed using multivariate analysis of covariance and SPSS-22 software. The results showed that there was a significant difference between the two dimensions of career path in behavioral attribute and in the belief dimension (P <0.05) and there was no significant difference between self-efficacy, adaptability and job satisfaction (P <0.05). / 0

    Keywords: Job Seekers, Waiting for Job, Clinical Profile, Career Profile