فهرست مطالب

نشریه طلوع بهداشت
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 91، فروردین و اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آرزو قاسم خانلو*، وحید صبری صفحات 1-13
    مقدمه

    بیماران مبتلا به کووید-19 بعد از دوره حاد بیماری برخی علایم مانند احساس خستگی و درد عضلانی باقی می مانند. این مساله باعث کاهش افت÷11110 کیفیت زندگی این بیماران می گردد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر آرام سازی پیشرونده عضلانی بر روی شدت درد و کیفیت زندگی بعد از ترخیص از بیمارستان است.

    روش بررسی

      پژوهش حاضری مطالعه نیمه تجربی بودکه در سال 1400 بر روی 96 نفر از بیماران مبتلا به کووید-19 دارای شکایات درد شهرستان خوی انجام گرفت نمونه به طور تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایشی جایگذاری شدند. مداخله به صورت آموزش تمرینات آرامسازی عضلانی بود. داده ها با استفاده از پرسشنامه های  شدت درد و کیفیت زندگی جمع آوری شدند.از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره  برای تجزیه وتحلیل داده ها در نرم افزار 26SPSS- استفاده شده است.

    یافته ها

      نتایج نشان می دهد که نمرات شدت درد، تداخل درفعالیت های روزمره درهر دو گروه روند کاهشی  و بهبود کیفیت زندگی در هر دو گروه روند افزایشی داشته است. اندازه اثر به دست آمده برای آرام سازی پیشرونده عضلانی درکاهش شدت درد تجربه شده 65/0 ،کاهش تداخل  درد در فعالیت های روزمره 71/0و برای بهبود کیفیت زندگی 78/0به دست آمده بود که نشان دهنده اندازه اثر متوسط آرام سازی عضلانی برای هر سه مولفه است.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که تمرینات آرامس ازی عضلانی موجب کاهش شدت درد و بهبود کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به کووید-19می شود. پیشنهاد می شود از این تمرینات به عنوان روش مکملی برای کاهش شدت درد و بهبود کیفیت زندگی بیماران استفاده شود.

    کلیدواژگان: آرام سازی پیشرونده عضلانی، کیفیت زندگی، شدت درد، کووید-19
  • زهرا جلیلی*، زینب سادات حسینی، داود شجاعی زاده صفحات 14-27
    مقدمه

    پوکی استخوان یکی از شایع ترین بیماری های متابولیک استخوان است. اکثر مشکلات بهداشتی با رفتار انسان ارتباطی تنگاتنگ دارند، نظریه ها و الگوهای رفتاری، برای چگونگی پیشگیری از مشکلات بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرند. از این میان تیوری رفتار برنامه ریزی شده کلیه سازه های آن باور محور هستند که عوامل متفاوتی را مورد بررسی قرار می دهد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف"کاربرد تیوری رفتار برنامه ریزی شده در پیشگیری از پوکی استخوان زنان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر تهران در سال 99-1398" انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مداخله ای نیمه تجربی در سال 1398 بر روی 80 نفر از زنان 18 تا 29 سال مراجعه کننده به  مراکز خدمات جامع سلامت شهر تهران که به دو گروه کنترل (40 نفر) و مداخله (40 نفر) تقسیم شدند، انجام گرفت. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های دموگرافیک و سازه های مدل رفتار برنامه ریزی شده انجام شد. داده ها در دو نوبت قبل و یکماه بعد از مداخله جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی به کمک نرم افزار SPSS نسخه 22صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تفاوت معنی داری در میانگین نمرات نگرش، هنجار انتزاعی، قصد رفتار و رفتار گروه مداخله بعد از انجام مداخله آموزشی نسبت به گروه کنترل به وجود آمد (05/0>P). اما میانگین نمره کنترل رفتار درک شده بین قبل و بعد از مداخله انجام شده اختلاف معنادار نداشت (15/0= P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه مداخله آموزشی این نظریه می تواند به عنوان چارچوب نظری مناسبی برای طراحی و اجرا مداخلات در خصوص پیشگیری از پوکی استخوان به کار رود.

    کلیدواژگان: زنان، پوکی استخوان، رفتار برنامه ریزی شده
  • فرزین باقری شیخانگفشه، رضا شباهنگ، وحید صوابی نیری، زهرا نخستین آصف، علی فتحی آشتیانی* صفحات 28-42
    مقدمه

    مادران شاغل در تلاش برای به حداکثر رساندن زمان درآمیختگی خود با فرزندان هستند و در مقایسه با مادران خانه دار، شرایط متفاوتی را تجربه می کنند. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش حمایت اجتماعی ادراک شده، تنش شغلی و تبعیض ادراک شده در پیش بینی انرژی والدگری مادران شاغل انجام شد.

    روش بررسی

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه مادران شاغل ادارات خصوصی ناحیه3 شهر تهران در سال 1399 بود. 110 مادر شاغل به صورت روش نمونه گیری در دسترس در پژوهش شرکت کردند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل انرژی ادراک شده والدگری (PEFPS)، حمایت اجتماعی ادراک شده (SPSS)، ابزار نشانگر استانداردهای مدیریت هیات سلامت و ایمنی (HSE) و تبعیض مرتبط شخصی (PRDS) بود. تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 24 و با استفاده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه همزمان انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته های بدست آمده نشان داد مولفه های حمایت ادراک شده و تنش شغلی با انرژی ادراک شده والدگری همبستگی مثبت و معنی داری دارند (05/0>p). در مقابل، تبعیض مرتبط شخصی با انرژی ادراک شده والدگری همبستگی منفی و معنی داری داشت(05/0>p).  نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه مشخص کرد که حمایت اجتماعی ادراک شده، تنش شغلی و تبعیض ادراک شده 78 درصد از انرژی والدگری مادران شاغل را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    حمایت اجتماعی ادراک شده، تنش شغلی و تبعیض ادراک شده تاثیر قابل توجهی بر روی میزان انرژی والدگری زنان شاغل دارد. با توجه به نقش چشمگیر مادران در تربیت فرزندان لازم است با شناسایی عوامل تاثیرگذار بر روی روابط شغلی زنان در محیط کارشان تدابیری در جهت افزایش انرژی والدگری آن ها اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: انرژی والدگری، حمایت اجتماعی ادراک شده، تنش شغلی، تبعیض ادراک شده
  • ابوالفضل کارگر شریف آباد، رسول نظری*، مهدی سلیمی صفحات 43-56
    مقدمه

    خانواده، اولین نهاد اجتماعی است که  ورزش به عنوان پدیده اجتماعی می تواند در سایه این واحد کوچک نهادینه شود. هدف از پژوهش حاضر تبیین عوامل تاثیرگذار سلامت محور بر نهادینه سازی ورزش در خانواده های ایرانی

    روش بررسی

    پژوهش حاضر با پارادایم تفسیری و منطق استقرایی با رویکرد کیفی به دنبال کشف مقوله‎ های اصلی و فرعی بوده است، از مصاحبه با به کارگیری 7 سوال باز و نیمه ساختاریافته برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. صاحب نظران در حوزه مدیریت ورزشی به عنوان مشارکت کننده در پژوهش به صورت هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند و ملاک انتخاب صاحب نظران داشتن شناخت و آگاهی نسبت به ادبیات موضوع و توسعه ورزش سلامت محور در خانواده ها بوده است، پس از انجام هر مصاحبه بلافاصله پیاده سازی و استخراج داده ها به صورت هم زمان انجام گرفت و در نهایت با بررسی مصاحبه ها، در مصاحبه 21 مقولات به اشباع نظری رسید و برای اطمینان تا مصاحبه 23 ادامه یافت و با روش تحلیل محتوا و به کارگیری شیوه کدگذاری به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شد.

    یافته ها

    165 کد اولیه استخراجی در قالب 41 مقوله فرعی و 11 مقوله اصلی شامل سیاست در ورزش، حمایت مالی، عوامل زیرساختی، پیشگیری و سلامت، توسعه ورزش بانوان، جریانات مدنی ورزش، توسعه ورزش تربیتی، نگرش فرهنگ ساز، فناوری سلامت جو، وضع قوانین حمایتی و تشویقی، مدیریت و برنامه ریزی دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج به سیاست گذاران ورزش کشور در راستای تثبیت فرهنگ پیشگیری و حفظ سلامت جسمانی و روانی خانواده ها کمک شایانی خواهد کرد و با برنامه ریزی ملی، توسعه پایدار در راستای داشتن افراد سالم، با نشاط و اثربخش را محقق می نماید.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، ورزش، ورزش همگانی، عوامل تاثیرگذار، سلامت محور
  • مهسا خدایاریان، مهدیه خالقی موری، سید سعید مظلومی محمودآباد، سمیه سادات سید خامشی، نوشین یوشنی* صفحات 57-69
    مقدمه

    شادکامی و نشاط اجتماعی یکی از مفاهیم و مولفه های اساسی زندگی افراد، به ویژه معلمان به شمار می رود که ارتباط تنگاتنگی با سلامت عمومی آنان دارد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش شادکامی و نشاط اجتماعی در سلامت عمومی معلمان شهر یزد در سال 1399 صورت گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی 250 نفر معلم ساکن شهر یزد در مقاطع راهنمایی و دبیرستان به روش نمونه گیری خوشه ای شرکت کردند. پرسشنامه های سلامت عمومی، شادکامی آکسفورد و نشاط اجتماعی برای جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفت. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. از آمار توصیفی و تحلیلی شامل ضریب همبستگی پیرسون، آنالیز رگرسیون، آنالیز واریانس و T-test برای تعیین پیشگویی کننده های متغیرها استفاده شد. سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد شرکت کننده 46/5 + 31سال بود. میانگین نمره سلامت کل 18/1 ± 12/56 و در بین ابعاد سلامت بالاترین میانگین نمره مربوط به کارکرد اجتماعی 25/2 ± 35/15 بود. میانگین نمره شادکامی و نشاط اجتماعی به ترتیب 57 /1± 58/44 و 57/5 ± 01/66 به دست آمد. بین نشاط اجتماعی، شادکامی و سلامت عمومی رابطه مستقیم و معنی داری وجود داشت 00/0=p ، هم چنین بین نشاط اجتماعی و شادکامی همبستگی مستقیم و معنادار 001/0p< مشاهده شد.  

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط شادکامی و نشاط اجتماعی با سلامت معلمان، پیشنهاد می شود کلاس های سبک زندگی شاد در قالب دوره های ضمن خدمت و اردوهای تفریحی برای معلمان در برنامه های سازمان آموزش و پرورش گنجانده شود.

    کلیدواژگان: شادکامی، نشاط اجتماعی، سلامت عمومی، معلمان
  • زهرا احمدی اردکانی، حسن زارعی محمود آبادی*، احمد کلاته ساداتی صفحات 70-85
    مقدمه

    پژوهش های مختلف دلایل گوناگونی را برای بی ثباتی خانواده ایرانی برشمرده اند؛ اما آنچه در این میان مغفول مانده، مقیاسی بومی برای چنین بررسی هایی است، از این رو هدف پژوهش حاضرتدوین و اعتباریابی مقیاس بی ثباتی خانواده ایرانی بر اساس تجربه زیسته زنان با تجربه روابط  فرا زناشویی بود.

    روش بررسی

    روش پژوهش حاضر آمیخته بود. در قسمت کیفی پژوهش از مصاحبه های نیمه ساختار یافته برای بررسی تجربه زیسته زنان با تجربه روابط فرازناشویی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر زنان دارای روابط فرازناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر یزد در سال 1398 بود که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای 540 نفر انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه سازگاری زناشویی و نگرش به خیانت استفاده شد.

    یافته ها

    برای بررسی عوامل مستخرج از مصاحبه ها از روش های تحلیل عاملی اکتشافی، روش آلفای کرونباخ برای بررسی پایایی، روایی همزمان برای بررسی میزان روایی مقیاس و همچنین تحلیل عاملی تاییدی برای بررسی برازش مدل مفهومی پژوهش استفاده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج عوامل بی ثباتی خانواده ایرانی را در سه سطح و پنج خرده مقیاس شامل: نقش مادرانه و اسطوره های مذهبی، فرزندپروری و دانش تربیتی والدین، عزت نفس و احساس حقارت، چالش های رابطه و زیبایی شناسی و جامعه گریزی و روابط پیش از ازدواج  شناسایی می کند. که در یک مقیاس 35 سوالی با نام «مقیاس بی ثباتی خانواده ایرانی» مورد سنجش قرار می گیرند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که ابزار بی ثباتی خانواده ایرانی از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار است و آلفای کرونباخ کل مقیاس برابر با 89/0 می باشد.

    کلیدواژگان: روابط فرازناشویی، بی ثباتی خانواده ایرانی، زنان
  • عاطفه نریمان پور*، محمدتقی قانعیان، محمدحسن احرامپوش صفحات 86-97
    مقدمه

    یکی از مشکلات زیست محیطی نگران کننده آلودگی فاضلاب های شهری و صنعتی به ترکیبات سمی فلزات سنگین از جمله فلز کروم می باشد. با توجه به اثرات مخرب فلز کروم و عدم تجزیه پذیری، حذف آن از اهمیت بالایی برخوردار است. روش جذب سطحی با استفاده از جاذب های زیستی ارزان قیمت، روشی موفق است که در دهه اخیر مورد توجه قرارگرفته است. در این تحقیق اثر پودر برگ خشک شده انجیر به عنوان یک جاذب زیستی ارزان قیمت به دو صورت معمولی و اصلاح شده با اسید نیتریک، بر حذف فلز کروم شش ظرفیتی از محلول آبی سنتتیک بررسی شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه بررسی آزمایشگاهی شامل محلول سازی کروم شش ظرفیتی انجام شده و سپس به منظور مطالعه اثر پارامترهای مختلف محلول و جاذب شامل pH محلول، زمان تماس، غلظت محلول و وزن جاذب، با دستگاه جذب اتمی مقدار ثانویه غلظت کروم اندازه گیری و مقایسه شده است.

    یافته ها

    برای جاذب معمولی 2=pH، غلظت اولیه 200 میلی گرم بر لیتر، غلظت جاذب 40 گرم بر لیتر و زمان تعادل 120 دقیقه به عنوان پارامترهای بهینه و برای جاذب اصلاح شده 3=pH ، غلظت اولیه 300 میلی گرم بر لیتر، غلظت جاذب 40 گرم بر لیتر و زمان تعادل 120 دقیقه به عنوان پارامترهای بهینه حاصل شدند که درصد جذب حداکثر کروم شش ظرفیتی از محلول در حالت اول 33/54% و در حالت دوم 50/91% بودند. همچنین با بررسی ایزوترم ها و سینتیک جذب مشخص گردید که جذب کروم در هر دو حالت از ایزوترم لانگمویر (942/0= R2برای معمولی و 975/0=R2 برای اصلاح شده) و سینتیک شبه درجه دوم (976/0= R2 برای معمولی و 982/0= R2 برای اصلاح شده) پیروی می کند.

    نتیجه گیری

    حذف موثرتر کروم با استفاده از جاذب اصلاح شده در مقایسه با جاذب معمولی و مطالعات قبلی، نشان دهنده مناسب بودن پودر برگ انجیر اصلاح شده به عنوان جاذب کروم شش ظرفیتی می باشد.

    کلیدواژگان: جذب سطحی، فلزات سنگین، کروم شش ظرفیتی
  • مهرناز محمدی مقدم، محمدعلی گودرزی*، مهدی ایمانی صفحات 98-115
    مقدمه

    دیابت نوع 2 بیش از90% بیماران دیابتی را شامل می شود که علاوه بر عوارض جسمانی، با مشکلات روان شناختی مانند اختلال پرخوری، همراه هست. تشخیص اختلال پرخوری و درمان آن می تواند بسیاری از بیماری های همراه و دیابت نوع 2 را بهبود بخشد. لذا این پژوهش با هدف پیش بینی اختلال پرخوری در زنان مبتلا به دیابت نوع 2 بر اساس نشانه های افسردگی، تنظیم هیجان و انعطاف پذیری روان شناختی انجام شد.

    روش بررسی

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد که بر روی 102 نفر از زنان مبتلا به دیابت نوع 2 از طریق همکاری مراکز مرتبط با بیماری دیابت و اطلاع رسانی از طریق شبکه های مجازی به شیوه هدفمند انجام گرفت. ابزارهای تحقیق شامل پرسشنامه پرخوری گورمالی و همکاران (1982)، افسردگی بک و همکاران (1996)، پذیرش و عمل بوند و همکاران (2011) و دشواری در تنظیم هیجان گراتز و رومر (2004) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار  SPSS  نسخه 22  و ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل نشان دادند که نشانه های افسردگی، تنظیم هیجان و انعطاف پذیری روان شناختی در سطح معنی داری (001/0>p)  قادر به پیش بینی اختلال پرخوری هستند. از میان متغیرهای پیش بین، نشانه های افسردگی با پیش بینی 33 درصد از واریانس اختلال پرخوری، بهترین پیش بینی کننده بود (001/0>p).

    نتیجه گیری

    شناسایی زودهنگام و درمان نشانه های افسردگی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2، می تواند سبب کاهش بیشتر اختلال پرخوری در این افراد شود.

    کلیدواژگان: اختلال پرخوری، انعطاف پذیری روان شناختی، تنظیم هیجان، نشانه های افسردگی، دیابت نوع 2
|
  • Arezoo GhasemKhanloo *, Vahid Sabri Pages 1-13
    Introduction

    Some symptoms, such as fatigue and muscle pain remain in patients with COVID-19 after the acute phase of the disease. This reduces the quality of life of these patients. This study aims to evaluate the effect of progressive muscle relaxation on pain intensity and quality of life after discharge from hospital.

    Methods

    The present quasi-experimental study was conducted in 1400 on 96 patients with COVID-19 with complaints of pain in Khoy city. The samples were randomly assigned to control and experiment groups. The intervention was in the form of training muscle relaxation exercises. Data were collected using pain intensity and quality of life questionnaires. Multivariate analysis of covariance test was used to analyze the data in SPSS-26 software.

    Results

    The results showed that pain intensity scores, interference in daily activities in both groups had a decreasing trend and quality of life improvement in both groups had an increasing trend. The effect size for progressive muscle relaxation in reducing pain intensity was 0.65, reducing pain interference in daily activities was 0.71, and quality of life improvement was 0.78, indicating the average effect size of muscle relaxation for all the three components.

    Conclusion

    The findings of this study show that muscle relaxation exercises reduce pain intensity and improve quality of life in patients with COVID-19. Itis suggested that these exercises be used as a complementary method to reduce pain intensity and improve the quality of life of patients.

    Keywords: Progressive Muscle Relaxation, Quality Of Life, Pain Intensity, COVID-19Conflict of interest: The authors declared that there is no conflict of interest
  • Zahra Jalili *, Zeinab Sadat Hosseini, Davod Shojaei Zade Pages 14-27
    Introduction

    Osteoporosis is one of the most common metabolic bone diseases. Given most health problems are closely related to human behavior, theories and patterns of behavior are used to prevent health problems. All constructs of the theory of planned behavior (TPB) are belief-based, examining different factors. Therefore, the present study aims to investigate the application of the TPB in the prevention of osteoporosis in women referring to comprehensive health service centers in Tehran in 2019-2020.

    Methods

    This quasi-experimental interventional study was conducted in 2019on 80 women aged 18-29 years referring to Tehran comprehensive health service centers. The participants were divided into two groups of control (40 people) and intervention (40 people). The data were collected before and one month after the intervention using demographic questionnaires and the TPB constructs. The data were analyzed by SPSS software version 22 using descriptive and analytical statistics.

    Results

    The results showed that there was a significant difference in the mean scores of attitude, abstract norm, behavioral intention, and behavior of the intervention group after the educational intervention compared to the control group (p <0.05). However, the mean score of perceived behavior control was not significantly different before and after the intervention (P = 0.15).

    Conclusion

    Based on the results of this study, the educational intervention of this theory can be used as a suitable theoretical framework for designing and implementing interventions for the prevention of osteoporosis.

    Keywords: Women, Osteoporosis, Planned behavior
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Reza Shabahang, Vahid Savabi Niri, Zahra Nakhostin Asef, Ali Fathi-Ashtiani * Pages 28-42
    Introduction

    Working mothers try to maximize their correlation time with their children and experience different situations compared to housewives. In this regard, the present study aims to investigate the role of perceived social support, job stress, and perceived discrimination in predicting parenting energy of working mothers.

    Methods

    The present descriptive and correlational study was conducted on all mothers working in private offices in District 3 of Tehran in 2020. Convenience sampling method was used to select 110 working mothers. Data collection tools included the Perceived Parenting Energy Scale (PEFPS), the Multidimensional Perceived Social Support Scale (PSS), the Health and Safety Management Standards Index (HSE), and the Revised Personal Related Discrimination Scale (PRDS). Data analysis was performed by SPSS software version 24 using Pearson correlation and multiple regression, simultaneously.

    Results

    The results showed that the components of perceived support and job stress have a positive and significant correlation with perceived parenting energy (p<0.05). In contrast, personal-related discrimination had a significant negative correlation with perceived parenting energy (p<0.05). The results of multiple regression analysis showed that perceived social support, job stress, and perceived discrimination predict 78% of the parenting energy of working mothers.

    Conclusion

    Perceived social support, job stress, and perceived discrimination have a significant impact on the parenting energy of working women. Due to the significant role of mothers in raising their children, it is necessary to identify factors affecting women's employment relationships in their work environment to take measures to increase their parenting energy.

    Keywords: Parenting Energy, Perceived Social Support, Job Stress, Perceived Discrimination
  • Abolfazl Kargar, Rasool Nazari *, Mehdi Salimi Pages 43-56
    Introduction

    The family is the first social institution and sport as a social phenomenon can be institutionalized in the shadow of this small unit. This study aims to explain the health-related factors affecting the institutionalization of sports in Iranian families.

    Methods

    The present study seeks to discover the main and sub-main categories with interpretive paradigm and inductive logic with a qualitative approach. The interview used 7 open-ended and semi-structured questions for data collection tools. Experts participating in the study were selected by purposive and snowball sampling and the criterion for selecting experts was to have knowledge and awareness of the literature and the development of health-oriented sports in families. Immediately after each interview, data transcription and extraction were performed simultaneously. Finally, by reviewing the interviews, 21 categories were theoretically saturated in the interview and continued until interview 23. The data were analyzed by content analysis method and coding method.

    Results

    In this study, 165 primary extracted codes in the form of 41 sub-main categories and 11 main categories were categorized. They included sports policy, financial support, infrastructure factors, prevention and health, women's sports development, civic sports, educational sports development, cultural attitude, health technology, enacting supportive and incentive laws, and management and planning.

    Conclusions

    The results will help the country sport policy makers in order to establish a culture of prevention and maintain the physical and mental health of families. By national planning, sustainable development will be achieved in order to have healthy and effective people.

    Keywords: Content Analysis, Effective Factors, Health-Oriented, Public Sport, Sports
  • Mahsa Khodayarian, Saeed MazloomyMahmoodabad, Mahdiyeh Khaleghi Moori, Somayeh Sadat Seyed Khameshi, Nooshin Yoshany * Pages 57-69
    Introduction

    Social happiness and vitality is one of the basic concepts and components of people's lives, especially for teachers, which is closely related to their public health. Therefore, the present study aims to determine the role of social happiness and vitality in the general health of teachers in Yazd.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted on 250 junior high school and high school teachers in Yazd participated using cluster sampling. General Health, Oxford Happiness, and Social Vitality questionnaires were utilized for data collection. The data were analyzed using SPSS software version 23. Descriptive and analytical statistics, including Pearson correlation coefficient, regression analysis, analysis of variance and t-test were used to determine the predictors of variables. The significance level was considered less than 0.05.

    Results

    The mean age of participants was 5.46 ± 31 years. The mean total health score was 56.12 ± 1.18. Among the health dimensions, the highest mean score was related to social health 15.35 ± 2.25. The mean scores of happiness and social vitality were 44.58 ±1.57 and 66.01 ±5.57, respectively. There was a direct and significant relationship between social vitality, happiness, and general health (p = 0.00). There was also a direct and significant correlation between social vitality and happiness (p <0.001).

    Conclusion

    Considering the effect of social happiness and vitality on teachers' health, it is suggested that happy lifestyle classes be included in the programs of the Ministry of Education for teachers in the form of in-service courses and recreational camps.

    Keywords: Happiness, Social Vitality, Public Health, Teachers
  • Zahra Ahmadi Ardakani, Hassan Zarei Mahmoud Abadi *, Ahmad Kalateh Sadati Pages 70-85
    Introduction

    Various studies have cited several reasons for the instability of the Iranian family, but what was missing was a native scale for such studies. Therefore, this study aims to validate the Iranian family instability scale based on the lived experience of women who experienced extramarital relationships.

    Method

    The present study utilized a mixed method. In the qualitative part of the study, semistructured interviews were used to examine the lived experience of women who experienced extramarital relationships. The statistical population of the present study was women with extramarital affairs who referred to counseling centers in Yazd in 2020. By multi-stage cluster sampling, 540 subjects were selected. In this study, the marital adjustment and attitudes toward infidelity questionnaires were used.

    Results

    Exploratory factor analysis, Cronbach's alpha method, concurrent validity, and confirmatory factor analysis were used to investigate the factors extracted from the interviews, the reliability, the validity of the scale, and also the fit of the research conceptual model, respectively.

    Conclusion

    The results identify Iranian family instability factors in three levels and five subscales, including maternal role and religious myths, parenting knowledge, self-esteem and feelings of inferiority, relationship and aesthetic challenges, and apostasy and pre-relationship relationships. They are measured in a 35-question scale called "Iranian Family Instability Scale". The results of the present study show that the instrument of Iranian family instability has good validity and reliability and Cronbach's alpha of the whole scale is equal to 0.89.

    Keywords: Extramarital Affairs, Iranian Family Instability, Women
  • Atefeh Narimanpour *, Mohammad Taghi Ghaneian, Mohammad Hassan Ehrampoosh Pages 86-97
    Introduction

    One of the worrying and increasing environmental problems is urban and industrial waste water pollution, such as chromium (Cr). Given the destructive effects of Cr and nondegradability, its removal is of great importance. Adsorption method by low-cost biosorbents has been a successful method in during the last decade. This study aims to examine the effect of usual and acid-modified fig leaves powder as a biosorbent for removing of Cr (VI) from a synthetic aqueous solution.

    Methods

     Laboratory tests were designed and implemented, including solution making of Cr (VI) and then in order to study the effect of different parameters, including solution pH, contact time, solution concentration, and adsorbent dosage, the secondary amount of chromium concentration was measured and compared by atomic absorption spectrometer.

    Results

     The results showed that for usual adsorbent, optimum parameters included pH 2, 200mg/l initial concentration, 40g adsorbent concentration, and 120min equilibrium time while for the modified adsorbent, optimum parameters were pH 3, 300mg/l initial concentration, 40g adsorbent concentration, and 120min equilibrium time. The maximum adsorption percentage of Cr (VI) in the first case was 54.33% and in the second case was 91.50%. In addition, by examining adsorption isotherms and kinetic models, it was found that Cr adsorption in both cases follows Langmuir isotherm (R2=0.942 for usual and R2=0.975 for modified adsorbent) and pseudo-second order kinetic model (R2=0.976 for usual and R2=0.982 for modified adsorbent).

    Conclusion

     More efficient removal of Cr using a modified adsorbent compared to usual adsorbent and previous studies indicates the suitability of modified fig leaves powder as an adsorbent of Cr (VI).

    Keywords: Adsorption, Heavy Metals, Cr (VI)
  • Mehrnaz Mohammadi Moghaddm, Mohammad Ali Goodarzi *, Mehdi Imani Pages 98-115
    Introduction

    Type 2 diabetes affects more than 90% of diabetic patients, which in addition to physical complications, is associated with psychological problems, such as binge-eating disorder. Diagnosing and treating binge-eating disorder can improve many comorbidities and type 2 diabetes. Therefore, this study aims to predict binge-eating disorder in women with type 2 diabetes based on symptoms of depression, emotion regulation, and psychological flexibility.

    Methods

    The present descriptive-correlational study was conducted on 102 people with type 2 diabetes through the cooperation of centers related to diabetes and using social media in a targeted manner. Research tools included the Gormally et al. (1982) binge-eating, the Beck et al. (1996) depression, the Bond et al. (2011) acceptance and the practice, and Graz and Roemer (2004) difficulty in regulation of emotion questionnaires. The data were analyzed by SPSS software version 22 using Pearson correlation coefficient and multiple regression.

    Results

    The results show that the symptoms of depression, emotion regulation, and psychological flexibility could significantly (p <0.001) predict binge-eating disorder. Among the predictor variables, depression symptoms with a prediction of 33% of the variance of binge-eating disorder, was the best predictor of the disorder in people with type 2 diabetes (p <0.001).

    Conclusion

    It can be concluded that early detection and treatment of depression symptoms in people with type 2 diabetes, can reduce binge-eating disorder in these people.

    Keywords: Binge-Eating Disorder, Psychological Flexibility, Emotion Regulation, Depression Symptoms, Type 2 Diabetes