فهرست مطالب

جغرافیا و مطالعات محیطی - پیاپی 43 (پاییز 1401)

نشریه جغرافیا و مطالعات محیطی
پیاپی 43 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ریحانه بایرام وند، صدرالدین متولی*، غلامرضا جانباز قبادی، خه بات درفشی صفحات 6-24

    استان مازندران در سال های اخیر نیاز بیش تری به انرژی پیدا کرده است. با توجه به قابلیت های این استان در تولید انرژی های نوین، شناخت پتانسیل های تولید انرژی پاک و مصرف آن، به خصوص انرژی بادی، بایستی در اولویت برنامه های مسیولان و پژوهشگران قرار گیرد. در پژوهش حاضر، به منظور برآورد اولیه انرژی قابل حصول از جریان باد در استان مازندران و قابلیت سنجی فضایی انرژی بادی ، محاسبات لازم بر روی اطلاعات سمت و سرعت باد در یک بازه زمانی 12 ساله انجام گردید. برای جمع آوری داده های روزانه سرعت و جهت وزش باد، آمار 15 ایستگاه سینوپتیک در ارتفاع 10 متری مورد استفاده قرار گرفت. پس از محاسبه مشخصه های باد در ایستگاه های هواشناسی، با استفاده از درون یابی در ArcGIS، لایه های هر کدام از آن ها تهیه شد. نقشه پهنه بندی سرعت باد ارتفاع 50 متری، بیان گر آن است که در بین ایستگاه های مطالعاتی، ایستگاه بلده با میانگین ماهانه سرعت باد 98/5 متر بر ثانیه در ارتفاع 50 متری، از حداکثر سرعت باد 78/7 متر بر ثانیه در ماه جولای برخوردار است. این ایستگاه، با میانگین سالانه قدرت باد 4/58 کیلووات، میزان انرژی الکتریکی تولیدی سالانه حدود 511452 کیلووات ساعت در سال و ظرفیت شبکه 7/17 درصد، بالاترین مقدار انرژی الکتریکی خروجی را در استان دارد.

    کلیدواژگان: استان مازندران، اقتصاد مقاومتی، انرژی پاک، توربین بادی، چگالی توان باد
  • فهیمه هوشمند*، محمد ابراهیم عفیفی صفحات 24-40

    در پژوهش حاضر جهت بررسی تغییرات سطح پوشش برف در ارتباط با خشکسالی از داده های ماهواره ای به منظور تعیین سطح پوشش برف و داده های ایستگاه هواشناسی به منظور برآورد خشکسالی استفاده شده است. در این راستا داده های ماهواره ای سال های 1385 تا 1395 از سایت ناسا تهیه گردید و پس از اعمال تصحیحات هندسی و اتمسفری بر اساس شاخص نرمال شده برف1 و استفاده از باندهای 4 و 6 جهت تعیین سطح پوشش برف مورد استفاده قرار گرفته است و با استفاده از شاخص بارش استاندارد شده،2 نرخ خشکسالی برآورد گردیده است. مطالعات سطح پوشش برف نشان داده که از میزان سطح پوشش برف کاسته شده و این مساله متناسب با نرخ خشکسالی است و بطور غالب روند سطح پوشش برف و شاخص استاندارد شده بارش روند نزولی دارد. اما در سال هایی دیده شده که با وجود ترسالی و افزایش شاخص SPI از میزان سطح پوشش برف کاسته شده و یا برعکس. دلیل این امر را می توان در نوع بارش در طی این سالها جستجو نمود و احتمال داد که بیشتر بارش ها در سالهای ترسالی که سطح پوشش برف کم بوده، از نوع باران بوده و در سالهایی که خشکسالی بوده و پوشش برف افزایش داشته، نوع بارش بیشتر برف بوده است.

    کلیدواژگان: پوشش برف، خشکسالی، شاخص نرمال شده برف، شاخص بارش استاندارد شده
  • مهدی محمدزاده راوندی، حجت مهکویی*، محسن نیازی، حمید صابری صفحات 42-57
    در دهه های اخیر، مشارکت سیاسی شهروندان به عنوان مولفه ی کلیدی توسعه اجتماعی سیاسی مورد توجه اندیشمندان قرار گرفته است. مشارکت شهروندان مشروعیت نظام سیاسی را به همراه دارد. مشارکت سیاسی با مهمترین مباحث مربوط به علم سیاست و جامعه شناسی، نظیر احزاب، گروه های فشار، رابطه مردم وحکومت، جامعه مدنی، ویژگی های جمعیت شناختی و نظایر آن پیوند عمیق و ناگسستنی دارد. در این ارتباط، انتخابات مهمترین ابزار تحقق مشارکت سیاسی و بروز و ظهور مردم سالاری می باشد. هدف اساسی این مقاله مطالعه تطبیقی الگوی فضایی مشارکت سیاسی بین شهرستان های کاشان و آران و بیدگل می باشد. این مطالعه از نوع پیمایشی بوده و برای جمع آوری داده های تحقیق از تکنیک پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شهروندان بالای 21 سال شهرستان های کاشان و آران و بیدگل در سال 1399 می باشد. تعداد 870 پرسشنامه توزیع و از این تعداد 834 پرسشنامه به عنوان نمونه تحقیق انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته اند. اعتبار و روایی متغیرهای تحقیق با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفته است. یافته های پژوهش ضمن تایید تفاوت ویژگی های شخصیتی، میزان اعتماد به نظام سیاسی، سرمایه اجتماعی و آگاهی سیاسی و جامعه پذیری سیاسی در بین شهروندان دو شهرستان مورد مطالعه، نشان می دهد که مشارکت سیاسی شهروندان آران و بیدگل بیشتر از شهروندان کاشان می باشد.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، رفتار سیاسی، انتخابات، الگوی فضایی مشارکت، کاشان، آران و بیدگل
  • معصومه آفتابی چوان، علی پناهی*، رضا ولی زاده صفحات 58-73

    امروزه برنامه ریزی و سیاست گذاری در بخش مسکن در رویکرد فضایی و منطقه ای به ویژه مسکن قابل استطاعت برای گروه های کم درآمد از اصلی ترین و مهمترین مباحث مطالعات اقتصادی، جمعیتی و اجتماعی به شمار می آید. در این راستا، تاکید بر رویکردهای جامع و سیستمی در برنامه ریزی و سیاست گذاری فضایی مسکن در راستای تامین مسکن قابل استطاعت ضرورتی اجتناب ناپذیر می باشد. با توجه به اهمیت برنامه ریزی مسکن گروه های کم درآمد بر مبنای رویکردهای جامع و دیدگاه فضایی، هدف از تحقیق حاضر آسیب شناسی نظام برنامه ریزی مسکن گروه های کم درآمد با تاکید بر رویکرد آمایش سرزمین در استان آذربایجان شرقی به منظور شناسایی وضعیت موجود و ارایه ی راهکارهای اجرایی برای دست یابی به وضعیت مطلوب می باشد. در این راستا، روش تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت تحلیلی-اکتشافی می باشد که به منظور تحلیل داده ها از روش کیفی تحلیل عاملی کیو Q استفاده شده است. جامعه ی آماری تحقیق نیز شامل مدیران شهری و کارشناسان آشنا به مسایل برنامه ریزی مسکن می باشد که حجم نمونه با استفاده از روش دلفی هدفمند و با توجه به کیفی بودن تحقیق و بهره مندی از روش مصاحبه ی عمیق 14 نفر تعیین شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که مهمترین نارسایی های برنامه ریزی مسکن گروه های کم درآمد استان آذربایجان شرقی با تاکید بر رویکرد آمایش سرزمین در سه عامل سیاست های اقتصادی بازار مسکن، سیاست های عمران، شهرسازی و ساخت مسکن و همچنین سیاست های کلان (ساختاری) قابل بیان بوده که در مجموع 841/77 درصد از واریانس کل را تبیین می کنند. همچنین سیاست های برنامه ریزی مسکن در مراحل فرایند آمایش سرزمین «سازماندهی مطالعات»، «بررسی وضع موجود و قابلیت سنجی» و «آینده نگری» نیز دارای کاستی های اساسی می باشد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی مسکن، مسکن قابل استطاعت، آمایش سرزمین، استان آذربایجان شرقی
  • محمدعلی قهرمانی*، الهام امینی صفحات 74-92

    الگوی ساخت کالبدی را می توان ساده ترین راه در راستای دستیابی به شکل گیری همبستگی اجتماعی و کاهش انزوای اجتماعی دانست. بی تردید کیفیت کالبدی شهر در میزان و چگونگی برقراری روابط اثرگذار خواهد بود؛ به عبارت دیگر، روابط اجتماعی موجود در شهر که مقداری از آن ها ناشی از نقش مراکز مذهبی موجود در محله است؛ روح محله را زنده می سازد و بدون شک، کمیت و کیفیت آن، درگرو سلامت کالبد محله خواهد بود. هدف این تحقیق بررسی و شناسایی شاخص های نقش مراکز مذهبی در کاهش انزوای اجتماعی محله های تجریش در منطقه 1 و شاه عبدالعظیم در منطقه 20 تهران با رویکرد سرمایه اجتماعی که می تواند با کاهش انزوای اجتماعی این محله با رویکرد سرمایه اجتماعی منجر شود. در این پژوهش از روش پیمایشی استفاده شده است. داده ها به صورت پرسشنامه و مصاحبه سازمان یافته در میان شهروندان محله  تجریش در منطقه 1 و محله شاه عبدالعظیم در منطقه 20 تهران برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و lisrel8.8 و Excel استفاده شد. بررسی نقش مراکز مذهبی در کاهش انزوای اجتماعی محله های شهری با رویکرد سرمایه اجتماعی، از طریق معیارهای؛ (ساختاری، ارتباطی، شناختی) بررسی شدند. از طریق تجزیه وتحلیل داده های پرسشنامه با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مشخص شد که زیرمعیارها و سوالات تحقیق به طور کامل معرف مولفه های 3 گانه ب نقش مراکز مذهبی در کاهش انزوای اجتماعی محله های شهری با رویکرد سرمایه اجتماعی، نمونه موردی: (محله تجریش در منطقه 1 و محله شاه عبدالعظیم در منطقه 20 تهران) هستند. بر اساس آزمون پیرسون؛ مولفه ی ارتباطی بالاترین تاثیر را بر روی کاهش انزوای اجتماعی محله های تجریش و شاه عبدالعظیم می گذارد (beta=0.779)(beta=0.698) دارد. بیشترین تاثیر و ارتباط بین سرمایه اجتماعی و مولفه های 11گانه نقش مراکز مذهبی بر کاهش انزوای اجتماعی محله های شهری به ترتیب زیر است: مشارکت، حضور پذیری، هویت، اعتماد، صداقت، دین داری، روایات مشترک، ترکیب روابط، همگونی اجتماعی، نهادی، الزامات و انتظارات.مدل مفهومی تحقیق با استفاده از مدل لیزرل تدوین و برازش آن از طریق ضرایب تی استانداردشده بر روی نشانگرهای مدل(که بزرگ تر از قدر مطلق 1.96) تایید گردید. مولفه های تحقیق نیز بر اساس میانگین رتبه ای آزمون فریدمن اولویت بندی شدند که عبارت اند از؛  بعد ارتباطی(1.17)،بعد ساختاری (2.87)، بعد شناختی (3.16). نتایج نهایی حاصل از بررسی شاخص کل نقش مراکز مذهبی در کاهش انزوای اجتماعی محله های شهری با رویکرد سرمایه اجتماعی، میانگین محله ی تجریش 2.95 محله ی شاه عبدالعظیم 2.82 می باشد. هر دو محله ازنظر نقش مراکز مذهبی در کاهش انزوای اجتماعی محله های شهری با رویکرد سرمایه اجتماعی در وضعیت نزدیک به میانه نظری می باشد و تاثیرگذاری مراکز مذهبی در کاهش انزوای اجتماعی این دو محله مشهود است. در پایان پس از تدوین مدل مفهومی و ارایه پیشنهاداتی جهت کاهش انزوای اجتماعی محله های شهری با رویکرد سرمایه اجتماعی با استفاده از نقش مراکز مذهبی، در محله های تجریش و شاه عبدالعظیم ارایه شد.

    کلیدواژگان: مراکز مذهبی، انزوای اجتماعی، سرمایه اجتماعی، تجریش، شاه عبدالعظیم، تهران
  • لیلا امینی، میثم ارگانی*، عطاالله عبدالهی کاکرودی صفحات 94-107

    بی شک یکی از مخرب ترین مخاطرات طبیعی، سیل است. شناسایی پهنه های سیل زده جهت کنترل و مدیریت بهینه سیلاب های آتی می تواند کمک کننده باشد. هدف از تحقیق حاضر، استفاده از تصاویر ماهواره ای سنتینل-1 و لندست-8 جهت شناسایی محدوده های سیل زده و تعیین حساسیت قطبش های مختلف VV، VH و VV+VH در تفکیک مناطق آبی از غیر آبی در سیلاب 98 در حوضه ی آبریز گرگان رود واقع در استان گلستان است. از این رو، پس از اجرای پیش پردارش های لازم بر روی تصاویر، طبقه بندی نظارت نشده K-means بر قطبش های مختلف و شاخص NDWI بر تصویر لندست-8 اعمال شد و مساحت های پهنه های آبی استخراج شده به صورت جداگانه محاسبه گردید. بارش های ممتد و بی سابقه روزهای پایانی سال 97 و سرریز شدن سد وشمگیر و رسی بودن خاک منطقه از مهم ترین عوامل سیلابی شدن این منطقه به شمار می رود. با توجه به مدل ارتفاعی رقومی منطقه، مناطق پست حوضه ی آبریز کانون اصلی تجمع آب گرفتگی سیلاب منطقه شناخته شده است. تهیه ی نقشه آسیب پذیری وقوع سیل، استقرار سامانه هشدار سیل در مخازن، سدها و رودخانه های پایین دست از جمله اقدامات و تدابیر توصیه شده درکنترل و مواجه با سیلاب در آینده محسوب می شود.

    کلیدواژگان: سیل، گلستان، قطبش، سنتینل-1، لندست-8
  • بهرام ایمانی*، بهروز ابول زاده صفحات 108-121

    پیش شرط اساسی برای دستیابی به گردشگری پایدار در نواحی روستایی کشور؛ طراحی، تدوین و کاربست برنامه ریزی راهبردی از سوی برنامه ریزان و مدیران مقاصد گردشگری است. پژوهش حاضر به منظور ارایه الگوی موثر توسعه گردشگری در روستاهای بخش هیر شهرستان اردبیل، روش شناسی و ابزارهای چارچوب جامع تدوین راهبرد و همچنین تکنیک AHP را مد نظر قرار داده است. براین اساس، با توجه به موضوع، تحقیق به لحاظ روش، از نوع توصیفی تحلیلی و بر مبنای هدف، کاربردی است و از طریق دو شیوه گردآوری داده ها؛ اسنادی و میدانی به شناخت وضعیت موجود، تحلیل وضعیت و سپس ارایه پیشنهادات راهبردی پرداخته شده است. برای رسیدن به این مهم و ارزش گذاری عوامل پیش برنده و بازدارنده توسعه در قالب روش SWOT با استفاده از پرسشنامه  مبتنی بر روش قضاونی هدفمند، توزیع و نتایج استخراج شده است. پرسشنامه براساس روش کوکران بین 340 خانوار روستاهای مورد مطالعه تکثیر گردید. در مجموع با عنایت به 34 نقطه قوت و فرصت و 23 نقطه ضعف و تهدید و نمره های حاصل از ماتریس عوامل داخلی و خارجی و همچنین نمودار 9 خانه ای، راهبرد استخراجی، حفظ و نگهداری می باشد. در نهایت، راهبردهای موضوعی توسعه با استفاده از فرایند AHP اولویت بندی و سپس برنامه های اجرایی به منظور پیاده سازی هریک از راهبردهای توسعه گردشگری برای حفظ و ارتقاء وضعیت موجود ارایه شده است.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، توسعه پایدار، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، اردبیل، هیر
  • ملیکاسادات موسوی*، سمیرا شاهین صفحات 122-142
    مقدمه

    معلولان مانند دیگر افراد جامعه نیازمند استفاده از امکانات عمومی در جامعه می باشند. عدم انطباق فضاهای داخلی مسکن و فضاهای بالافصل آن با نیازهای این افراد سبب عدم تحقق زندگی آسان این گروه گردیده است. پژوهش حاضر به دنبال آن است تا پس از شناخت قوانین مرتبط با این افراد و مشکلات موجود بر زندگی ایشان به ارایه پیشنهادهایی در جهت بهبود شرایط زندگی این افراد اقدام نماید.

    روش تحقیق

    به منظور شناسایی حقوق مرتبط با افراد دارای شرایط ویژه در جهت برابرسازی فرصت های اجتماعی، به ارایه حقوق و قوانین مرتبط با این قشر، در دو سطح جهانی و کشور ایران با مطالعه اسناد موجود در این کشورها پرداخته شده است. سپس مشکلات مرتبط با این قشر با استفاده از شیوه کتابخانه ای، اسنادی و مشاهدات میدانی معرفی گردیده است.

    یافته ها

    این پژوهش در راستای پاسخ به پرسش های حقوق و قوانین مرتبط با معلولین و مسکن معلولین کدام است؟ چه مشکلاتی بر سر تحقق زیست با کیفیت و متناسب با ویژگی های جسمی و روحی معلولین وجود دارد؟ و چگونه می توان سبب ارتقا کمی و کیفی زندگی افراد معلول گشت؟؛ پس از شناسایی مشکلات موجود، به منظور حل مشکلات و بهبود کمی و کیفی شرایط زندگی این افراد، به ارایه پیشنهادهای بهبودبخشی در دو دسته خرد(در دو دسته پیشنهادهای مرتبط با فضاهای خارج از مسکن و فضاهای داخل مسکن) و کلان (راه حل هایی چون مناسب سازی، مسکن انعطاف پذیر و مسکن فراگیر) پرداخته می شود.

    نتیجه گیری

    طراحی مناسب و تصویب قوانین حمایت گرانه در محیط شهری و فضای داخل مسکن بر انگیزه فرد معلول برای فعالیت در جامعه اثر گذار بوده و در تامین نیازها و توجه به کرامت انسانی این قشر نقش مهمی ایفا می نماید. تدوین قوانین و اجرای آن در حوزه طراحی، فضاسازی و مناسب سازی فضاهای شهری و مسکونی می توان گام مهمی در راستای تحقق این امر باشد.

    کلیدواژگان: توانبخشی، حق بر شهر، فضای قابل دسترس، مسکن معلولین، معلولیت
  • محمدجعفر نامدار اردکانی، علی شکور *، احمدعلی خرم بخت صفحات 142-160

    گسترش شهرنشینی و مسایل و مشکلات خاص زندگی شهری، بیش از پیش ضرورت توجه همه جانبه به راهبردهای سودمند برای بهینه سازی زندگی ساکنان شهرها را الزام ساخته است. در این راستا مفهوم توسعه پایدار شهری به عنوان یک چارچوب مفهومی وسیع در راستای دستیابی به رشد اقتصادی و تامین عدالت اجتماعی حرکت می‌کند. هدف اصلی پژوهش حاضر ارزیابی توسعه یافتگی شهر شیراز از نظر معیارهای توسعه پایدار شهری "زیست محیطی، بهداشتی درمانی، خدمات شهری و فرهنگی" در غالب 36 شاخص می‌باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی - تحلیلی می باشد. جهت تحلیل، ابتدا داده‌ها استانداردسازی شده و در نهایت با بهره گیری از روش موریس مناطق یازدهگانه شهر شیراز رتبه بندی شدند. نتایج پژوهش بر اساس روش موریس نشان داد که از نظر شاخص‌های مورد بررسی منطقه یک و هشت با امتیازهای 49.38و 39.57در رتبه اول و دوم و مناطق، چهار و یازده با امتیازهای 17.86 و 10.39 در جایگاه آخر می‌باشند. همچنین بر اساس نتایج بدست آمده مشخص گردید هیچ کدام از مناطق در شرایط بسیار برخوردار و برخوردار قرار نگرفته‌اند. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از وجود شکاف بین مناطق یازده گانه شیراز از نظر بهره مندی از شاخص‌های مورد بررسی است و در این بین منطقه یک با توجه به مرکزیت سیاسی و اقتصادی به دلیل وجود امکانات شهری در رتبه اول از نظر توسعه یافتگی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، توسعه، توسعه پایدار شهری، شهر شیراز
  • میرنجف موسوی*، سجاد امیدوارفر، رباب حسین زاده، نیما بایرام زاده صفحات 162-177

    هدف اصلی این پژوهش رتبه‌بندی مناطق 5 گانه شهر ارومیه بر اساس توزیع فضایی جمعیت و کاربری‌‎های خدماتی می‌باشد. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی-تحلیلی می‌باشد. اطلاعات این پژوهش با روش‌های مصاحبه، مشاهده و فیش‌برداری گردآوری‌شده است. جامعه آماری شامل جمعیت مناطق 5 گانه شهر ارومیه می‌باشد. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌های گردآوری‌شده از ضریب جینی، روش ماباک، ضریب پراکندگی و ضریب همبستگی اسپیرمن در جهت تجزیه‌وتحلیل داده‌ها استفاده‌شده است. نتایج این پژوهش نشانگر این است که طبق نتایج مدل جینی، توزیع جمعیت در مناطق 5 گانه به‌صورت متعادل می‌باشد. نتایج روش ماباک نشانگر این است که منطقه 5 رتبه اول، منطقه 1 رتبه دوم، منطقه 4 رتبه سوم، منطقه 3 رتبه چهارم و منطقه 2 رتبه پنجم را از منظر توزیع و پراکنش کاربری‌های خدماتی کسب نموده‌اند. طبق نتایج ضریب پراکندگی، کاربری مراکز فرهنگی هنری با مقدار 94/145 بیشترین و کاربری تاسیسات و تجهیزات شهری با مقدار 86/83 کمترین ضریب پراکندگی را در بین سایر کاربری‌ها کسب نموده‌اند. طبق نتایج ضریب همبستگی اسپیرمن، رابطه قوی غیرمستقیم میان توزیع فضایی جمعیت و پراکنش کاربری‌های خدماتی در شهر ارومیه وجود دارد. با توجه به نتایج گردآوری‌شده شهر ارومیه نیازمند بازنگری کلی در راستای برنامه‌ریزی بهتر در جهت توزیع عادلانه کاربری‌های خدماتی در مناطق 5 گانه شهر ارومیه می‌باشد.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، توزیع جمعیت، توزیع کاربری های خدماتی، روش ماباک، ارومیه
|
  • Rayhaneh Baayramvand, Sadroddin Motevalli *, Gholam Reza Janbaz Ghobadi, Khabat Derafshi Pages 6-24

    Recently, Mazandaran Province has needed more energy. Considering the capabilities of this province in generating renewable energy, recognizing the potentials of clean energy generation and consumption, especially wind energy, should be a priority in the plans of managers and researchers. Current study has been done with the aim of spatial capability of wind energy in Mazandaran Province with emphasis on its topography. In order to initially estimate the energy that can be obtained from wind flow in the province, the necessary calculations were performed on wind direction and velocity data over a period of 12 years. Statistic data of 15 synoptic meteorological stations in the province at a height of 10 meters were used to collect daily wind speed and direction data. After calculating the average wind speed, wind speed continuity and wind power density in the meteorological stations, layers of each were prepared at heights of 10, 30 and 50 m using interpolation in ArcGIS software environment. The 50-meter-high wind speed zoning map in Mazandaran Province shows that among the study stations, Baladeh station with an average monthly wind speed of 5.98 meters per second at a height of 50 meters, has a maximum wind speed of 7.78 meters per second in July. This station experiences wind speeds of more than 6 meters per second for about 7 months of the year (April to October), especially during the warmer months of the year. This station also has the highest wind power density (WPD) with 51, 142 and 228 watts per square meter respectively at a height of 10, 30 and 50 meters above the ground. Also, the station has the highest amount of electrical energy output in Mazandaran Province with an average annual wind power of 58.4 kW, amount of electricity generated annually about 511452 kWh per year and network capacity of 17.7%. Therefore, this area is a suitable place in Mazandaran province for installing wind turbines and constructing wind power plant to generate electricity.

    Keywords: Mazandaran Province, resistance economy, Renewable Energy, Wind turbine, wind power density
  • Fahimeh Hooshmand *, Mohammadebrahim Afifi Pages 24-40

    In this research, to determine the changes in the level of snow cover in relation to drought, satellite data has been used in order to determine the snow cover and meteorological station data has been applied to estimate the drought. In this regard, at the first stage, satellite data was collected from NASA's Web site from 1385 to 1395, and after geometric and atmospheric corrections based on the NDSI index and using of bands 4 and 6, was applied to determine the level of snow cover and  drought rate has been estimated based on SPI index. Studies of snow cover reveal that the level of snow cover has been reduced and this is proportional to the drought rate, and the prevailing trend in the level of snow cover and SPI is a downward trend. However, in spite of the prolonged and increased SPI index, the level of snow cover has been reduced or vice versa. The reason for this can be investigated through the type of precipitation during these years and it is possible that most type of the precipitation, during the years in which snow cover has been less, has been rainy type and in the drought years with increased snow cover, type of downfall has been more snowy.

    Keywords: Snow cover, drought, Normalized Difference Snow Index, Standard precipitation index
  • Mahdi Mohammadzadeh Ravandi, Hojat Mahkouii *, Mohsen Niazi, Hamid Saberi Pages 42-57
    In recent decades, citizens' political participation has been considered by thinkers as a key component of socio-political development. Citizen participation brings legitimacy to the political system. Political participation is deeply and inextricably linked to the most important issues in political science and sociology, such as parties, pressure groups, the relationship between people and government, civil society, demographic characteristics, and the like. In this regard, elections are the most important tool for achieving political participation and the emergence of democracy. The main purpose of this article is a comparative study of the spatial pattern of political participation between Kashan, Aran and Bidgol. This study is a survey and a questionnaire technique has been used to collect research data. The statistical population of the study is citizens over 21 years of age in Kashan, Aran and Bidgol in 1399. 870 questionnaires were distributed and out of this number, 834 questionnaires were selected and studied as a research sample. The validity of the research variables has been confirmed using Cronbach's alpha coefficient. The findings of the study, while confirming the differences in personality traits, level of trust in the political system, social capital and political awareness and political sociability among the citizens of the two cities, show that the political participation of Aran and Bidgol citizens is higher than Kashan.
    Keywords: political participation, Political Behavior, elections, spatial pattern of participation, Kashan, Aran, Bidgol
  • Masome Aftabi Chovan, Ali Panahi *, Reza Valizadeh Pages 58-73

    Nowadays, planning and policy-making in the housing sector in the spatial and regional approach, especially affordable housing for low-income groups, is one of the main and most important topics in economic, demographic and social studies. In this regard, the emphasis on comprehensive and systematic approaches in spatial planning and housing policy in order to provide affordable housing is an inevitable necessity. Given the importance of low-income housing planning based on comprehensive approaches and spatial perspective, the purpose of this study is to diagnose the pathology of low-income housing planning system with emphasis on territorial spatial arrangement approach in East Azerbaijan province to identify the current situation and provide practical solutions to achieve the desired situation. In this regard, the method of the present study is applied in terms of purpose and analytical-exploratory in nature, which in order to analyze the data, has been used the qualitative method of Q-factor analysis. The statistical population of the study also includes city managers and experts familiar with housing planning issues, that the sample size was determined using the Delphi method and according to the quality of the research and the use of in-depth interview method of 14 people. Findings show that the most important housing planning inadequacies of low-income groups in East Azerbaijan province can be expressed by emphasizing the territorial spatial arrangement approach in three factors; housing market economic policies, development policies, urban planning and housing construction, as well as macro (structural) policies, which Explain 77% of the total variance. Housing planning policies also have major shortcomings in the territorial spatial arrangement process of "organizing studies", "assessing the status quo and feasibility" and "foresight".

    Keywords: housing planning, Affordable housing, Territorial spatial arrangement, East Azerbaijan province
  • Mohammadali Ghahremani *, Elham Amini Pages 74-92

    The pattern of physical construction can be considered the simplest way to achieve the formation of social solidarity and reduce social isolation, some of which are due to the role of religious centers in the neighborhood; It revives the spirit of the neighborhood, and without a doubt, its quantity and quality will depend on the health of the neighborhood. The purpose of this study was to investigate and identify indicators of the role of religious centers in reducing social isolation in Tajrish and Shah Abdolazim neighborhoods of Tehran with a social capital approach that can reduce social isolation in these neighborhoods. In this research, a survey method has been used. Data were used as a questionnaire and organized interviews among citizens of Tajrish neighborhood in District 1 and Shah Abdolazim neighborhood in District 20 of Tehran. SPSS and lisrel 8.8 software were used to analyze the data. The role of religious centers in reducing the social isolation of urban neighborhoods with the approach of social capital, through criteria (structural, communication, cognitive) were examined. By analyzing the data of the questionnaire using confirmatory factor analysis, it was found that the sub-criteria and research questions fully represent the components of the research. Based on Pearson test; The communication component has the highest effect on reducing the social isolation of Tajrish and Shah Abdolazim neighborhoods.The conceptual model of the research was developed using the LISREL model and its fit was confirmed. Research components are also based on average rankings.

    Keywords: Religious centers, Social Isolation, Social capital, Tajrish, Shah Abdolazim, Tehran
  • Leila Amini, Meysam Argany *, Ataollah Abdollahi Kakroodi Pages 94-107

    Undoubtedly, one of the most destructive natural hazards is floods. Detection of flooded areas for optimal control and management of future floods can be helpful. In this study, using Sentinel-1 and Landsat-8 images to identify flooded areas and determine the sensitivity of different polarizations of VV, VH and VV + VH in separating aqueous and non-aqueous regions in flood 2019 in Golestan province. Therefore, after performing the necessary pre-processing, unsupervised K-means classification and NDWI index were applied to the radar and Landsat images, respectively, and then flooded areas was calculated. Continuous and unprecedented rains, the overflow of the dam, and the clay soil of the region are the most important causes of flooding in this region. According to the digital elevation model (DEM) of the region, the lowlands of the catchment area are known to be the main focus of flood accumulation in the region. Preparation of flood vulnerability map, establishment of flood warning system in reservoirs, dams and downstream rivers is one of the recommended measures to control and deal with floods in the future.

    Keywords: Flood, Golestan, polarization, Sentinel-1, Landsat-8
  • Bahram Imani *, Behrooz Abplzadeh Pages 108-121

    A basic precondition for achieving sustainable tourism in rural areas of the country; Design, development and implementation of strategic planning by planners and managers of tourism destinations. The present study, in order to provide an effective model for tourism development in the villages of Hir district of Ardabil city, has considered the methodology and tools of a comprehensive strategy formulation as well as the AHP technique. Accordingly, according to the subject, the research is methodically descriptive-analytical and purpose-based and through two methods of data collection; Documentary and field to identify the current situation, analyze the situation and then provide strategic proposals. To achieve this important and evaluate the factors that promote and inhibit development in the form of SWOT method using a questionnaire based on purposeful jurisprudence, distribution and results have been extracted. The questionnaire was reproduced based on Cochran's method among 340 households in the studied villages. In total, with regard to 34 strengths and opportunities, 23 weaknesses and threats, and scores obtained from the matrix of internal and external factors, as well as the 9-house diagram, the extraction strategy is maintenance. Finally, thematic development strategies are prioritized using the AHP process and then executive plans are presented to implement each of the tourism development strategies to maintain and improve the status quo.

    Keywords: Rural tourism, Sustainable Development, Hierarchical Analysis Process, Ardabil, Hir
  • Melika Sadat Moosavi *, Samira Shahin Pages 122-142
    Introduction

    Disabled people like other people in society need to use public facilities in society. The non-compliance of the interior spaces of the housing and its upper spaces with the needs of these people has caused the lack of easy life for this group. The present study seeks to provide suggestions for improving the living conditions of these people after recognizing the laws related to these people and the existing problems in their lives.

    Method

    In order to identify the rights related to people with special conditions in order to equalize social opportunities, the rights and laws related to this group have been presented at both world and Iranian levels by studying the documents available in these countries. Then the problems related to this group are introduced using the method of library, documentation and field observations.

    Results

    this research in order to answer the questions of rights and laws related to the disabled and the housing of the disabled? What are the problems with the realization of quality living in accordance with the physical and mental characteristics of the disabled? And how can the quality and quantity of life of people with disabilities be improved ?; After identifying the existing problems, in order to solve the problems and improve the quantity and quality of living conditions, to provide improvement proposals in two categories: micro (in two categories of proposals related to outdoor and indoor spaces) and macro (solutions such as adaptation, Flexible housing and inclusive housing) are paid.

    Discussion

    Proper design and adoption of protective laws in urban areas and indoor spaces affect the motivation of people with disabilities to work in society and play an important role in meeting the needs and attention to human dignity of this group. Formulation of laws and its implementation in the field of design, landscaping and adaptation of urban and residential spaces can be an important step towards achieving this.

    Keywords: accessible space, Disability, Housing, housing for the disabled, Rehabilitation, right to the city
  • Mohammad Jaafar Namdar, Ali Shakoor *, Ahmad Ali Khorrambakht Pages 142-160

    The expansion of urbanization and the specific issues and problems of urban life have made it increasingly necessary to pay full attention to beneficial strategies for optimizing the lives of urban residents. In this regard, the concept of sustainable urban development as a broad conceptual framework moves towards achieving economic growth and social justice. The main purpose of this study was to evaluate the development of Shiraz in terms of criteria for sustainable urban development "environmental, health, urban and cultural services" in the form of 36 indicators. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method. For analysis, first the data were standardized and finally, using the Morris method, the eleven districts of Shiraz were ranked. The results of the research based on Morris method showed that in terms of the studied indicators, zones one and eight with scores of 49.38 and 39.57 are in the first and second ranks and regions four and eleven with scores of 17.86 and 10.39 are in the last place. Also, based on the results, it was determined that none of the areas are in very good conditions. The results of this study indicate the existence of a gap between the eleven regions of Shiraz in terms of benefiting from the studied indicators, and among these, region one is ranked first in terms of development due to its political and economic centrality due to the existence of urban facilities.

    Keywords: Spatial Justice, Development, Sustainable Urban Development, Shiraz City
  • MirNajaf Mousavi *, Sajjad Omidvarfar, Robab Hoseinzadeh, Nima Bayramzadeh Pages 162-177

    The main purpose of this study is to rank the five regions of Urmia based on the spatial distribution of population and service uses. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. The information of this research collected by interview, observation and fish taking methods. The statistical population includes the population of the five regions of Urmia. Ginny coefficient, MABAC model, scattering coefficient and Spearman correlation coefficient used to analyze the collected data. The results of this study indicate that according to the results of the Gini model, the distribution of population in the five regions is balanced. The results of MABAC model show that region 5, ranked first, region 1, ranked second, region 4, ranked third, region 3, ranked fourth and region 2, ranked fifth. In terms of distribution and distribution of service uses. According to the results of the dispersion coefficient, the use of cultural and artistic centers with the value of 145.94 has the highest and the use of urban facilities and equipment with the value of 83.86 have the lowest dispersion coefficient among other uses. According to the results of Spearman correlation coefficient, there is a strong indirect relationship between the spatial distribution of population and the distribution of service uses in the city of Urmia. According to the collected results, the city of Urmia needs a general review in order to better plan for the fair distribution of service uses in the five areas of the city of Urmia.

    Keywords: Spatial justice, population distribution, distribution of service uses, MABAC model, Urmia