فهرست مطالب

فضای گردشگری - پیاپی 23 (تابستان 1396)

نشریه فضای گردشگری
پیاپی 23 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • معصومه رجبی، حبیب رهنمون، کلثوم اباذری صفحات 1-16

    نقش صنعت گردشگری و تلفیق آن با علوم زمین، در ارتقای اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، ترویج صلح،  شناسایی و حفظ دارایی‌های طبیعی و فرهنگی و مکان‌یابی آن بر کسی پوشیده نیست. ژیوتوریسم یکی از زیر شاخه‌های صنعت توریسم است که کاملا از اصول توریسم تبعیت می‌کند و ترکیبی از زمین‌شناسی، ژیومورفولوژی، گردشگری چشم‌انداز منابع طبیعی، لندفرم‌ها، سنگ‌ها و کانی‌ها با تاکید بر فرایند‌های به وجود آورنده این اشکال می‌باشد. در این پژوهش پدیده های ژیوتوریستی شهرستان مشگین شهر به عنوان دومین شهر توریستی استان اردبیل که سالانه گردشگران زیادی را به خود جلب می‌کند، مانند چشمه های آبگرم قوتور سویی، شابیل، قینرجه مشگین شهر، پارک جنگلی مشگین شهر، شیروان دره سی، آبشار گورگور سبلان و... با روش راهبردیSWOT مورد بررسی قرار گرفت. با به کارگیری این مدل نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدیدهای موجود در رابطه با توسعه ژیوتوریسم در منطقه مورد مطالعه بررسی شد. طی مطالعات و تحقیقاتی که صورت گرفت پدیده‌های ژیوتوریستی منطقه شناسایی و معرفی شدند و برای منطقه تعداد 12 نقاط قوت،12نقاط ضعف، 14نقاط فرصت و 12 نقاط تهدید مورد شناسایی قرار گرفت و نتایج آنها به صورت جداولی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، ژئومورفوسایت، مدل SWOT، مشکین شهر
  • مختار کرمی، مهدی اسدی * صفحات 17-32

    در جهان امروز گردشگری به یک صنعت پردرآمد به نام صنعت توریسم تبدیل گشته است و در حال حاضر اکثر کشورها درآمد بالای را از آن به دست می آورند. لذا با توجه به موقعیت منطقه مورد مطالعه از نظر گردشگری در این پژوهش سعی شده تا با استفاده از شاخص گردشگری TCI ماه‌های مناسب استان سیستان و بلوچستان برای گردشگری مشخص نماییم. برای این منظور از داده های ماهانه ایستگاه های هواشناسی استان سیستان و بلوچستان برای یک دوره 20 ساله از سال 1990 تا 2010 استفاده شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها شاخص گردشگری TCI مورد استفاده قرار گرفت. نتایج بدست آمده به وضوح نشان دادند که استان مذکور در طول فصول تابستان از نظر شرایط گردشگری در شرایط چندان مناسبی نمی‌باشند؛ اما در فصول سرد سال مانند فصل زمستان و پاییز که شامل ماه های ژانویه، فوریه، مارس، اکتبر، نوامبر و دسامبر می باشد از نظر گردشگری به دلایل موقعیت نسبی و ریاضی خاص آن، در شرایط مناسب می باشد. البته در برخی موارد، برخی از شهرستان های استان (چابهار) به دلیل شرایط خاص آن مانند نزدیکی به دریا در فصل تابستان نیز از شرایط مناسب و حتی در مواقعی عالی (نمره TCI بین 70 تا 100) نیز برای گردشگری برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، شاخص TCI، استان سیستان و بلوچستان
  • وحید امینی پارسا*، فرشته عزیزآبادی، اسماعیل صالحی، صمد حاج محمدامینی صفحات 33-48

    رشد روزافزون صنعت گردشگری بدون توجه به توان سرزمین و ظرفیت برد منطقه می‌تواند در درازمدت آسیب‌های جدی محیط‌زیست را به همراه داشته باشد. شناخت توان و تناسب سرزمین و به‌کارگیری روش‌های کمی برای برآورد مقادیر استفاده از منابع موجود در طبیعت نقش اساسی در فرآیند برنامه‌ریزی و مدیریت سرزمین ایفا می‌کند. شهر بانه در چندین سال اخیر میزبان حجم عظیمی از گردشگران بوده و نیازمند ارتقای زیرساخت‌های توریسمی می‌باشد. منطقه نمونه گردشگری دوکانان بانه با هدف پاسخ‌گویی هرچه بهتر به گردشگران شهر بانه پیشنهاد شده است. در مقاله حاضر به منظور تحقق اهداف توسعه پایدار گردشگری، پهنه‌های مستعد گردشگری منطقه نمونه دوکانان بانه به روش AHP-FUZZY شناسایی شده و سپس ظرفیت برد فیزیکی و واقعی محدوده مطالعاتی منطقه برای تفرج گسترده و متمرکز برآورد شد. در این پژوهش تخمین ظرفیت برد در دو حالت تعیین ظرفیت برد برای کل منطقه برحسب طبقات توان و تعیین ظرفیت برد با توجه به پهنه‌بندی طراحی منطقه صورت گرفت. این محاسبات نشان می‌دهد که در حالت دوم که ظرفیت برد با توجه به طراحی اولیه منطقه برای تفرج متمرکز و گسترده تخمین زده شده، نتایج دقیق‌تر و هدفمندتری را نسبت به حالت اول ارایه می‌دهد که می‌تواند در برنامه‌ریزی و مدیریت پایدار گردشگری منطقه نقش موثری داشته باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولوژیکی، ظرفیت برد، توسعه گردشگری، منطقه نمونه گردشگری دوکانان بانه
  • مهدی سقایی*، یونس شهنوازی صفحات 49-66

    ارزیابی استراتژیک تعیین چشم‌انداز برای یک منطقه گردشگری از آن جهت ضروری می‌نماید که به شیوه‌ای اثربخش موجب انگیزش و تحرک افراد برای دستیابی به آینده‌ای مطلوب می‌گردد. هنگامی که چشم‌انداز منطقه گردشگری با بهره‌گیری از نظرات ذینفعان تعیین گردید، سند حاصل بازتابی از چشم‌انداز‌های شخصی می‌شود که در قلب و مغز مدیران و کارکنان(درباره آینده) وجود دارد. در این مقاله با توجه به مباحث مطرح شده و در چارچوب روش ارزیابی استراتژیک توسعه گردشگری در شهرستان خاش، در چهار چوب مدل SWOT مورد بررسی قرار گرفته است و نتایج به دست آمده در مدل QSPM تجزیه و تحلیل گردیده و نتایج حاصل در شناخت استراتژی اقدام و عملیاتی مورد استفاده واقع شده است. نتایج به دست آمده نشان دهنده آن است که استراتژی اقدام در توسعه گردشگری شهرستان خاش بر مبنای استراتژی محافظه کارانه (ثباتی) بوده و بر این مبنا در چارچوب این استراتژی کلان، پیشنهاداتی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی استراتژیک، مدل SWOT، مدل QSPM، شهرستان خاش
  • بیژن رحمانی، زهرا شفیعی* صفحات 67-82

    امروزه گردشگری از جنبه‌های مختلف اثرات شگرفی را بر حیات روستا برجا می‌گذارد. آگاهی از دیدگاه جامعه‌ی میزبان به عنوان عرضه کننده محصول گردشگری اهمیت فراوان دارد. پژوهش حاضر از نوع پیمایشی و به روش توصیفی و تحلیلی به  بررسی دیدگاه روستاییان نسبت به  اثرات گردشگری روستای فش شهرستان کنگاور پرداخته است. جامعه آماری روستاییان و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 226نفر به روش تصادفی سیستماتیک انتخاب شده‌اند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه و طیف لیکرت و برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم افزار spss 18 استفاده شد. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد اثرات گردشگری مثبت و منفی معناداری دراین منطقه وجود دارد. به‌طوری که در زمینه‌ی اقتصادی باعث ایجاد مشاغل جدید، افزایش درآمد، تمایل به مشاغل خدماتی، افزایش هزینه‌های زندگی و شکاف درآمدی و در حوزه اجتماعی- فرهنگی باعث افزایش ارتباطات و آگاهی عمومی، کاهش امنیت برای زنان و دختران، افزایش جرم و همچنین در زمینه زیست محیطی باعث تخریب محیط زیست و همچنین بالا رفتن انتظارات و آگاهی روستاییان در ارتباط با حفاظت از محیط زیست و... شده است.  بنابراین برنامه‌ریزی نظامند و مشارکت روستاییان فش در بخش گردشگری می‌تواند موجب تغییر و تحول در ابعاد  اقتصادی و اجتماعی- فرهنگی در زندگی مردم روستا شود و از اثرات منفی زیست محیطی گردشگری بکاهد.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، آثار گردشگری، جامعه ی میزبان
  • مهدی مهدی نسب* صفحات 83-96

    امروزه بهره‌برداری بهینه از امکانات و توان‌های بالقوه و بالفعل هر سرزمین در چارچوپ اهداف توسعه پایدار به صورت یکی از دغدغه‌های اصلی محلی، ملی و بین‌المللی در آمده است. یکی از راهبردهایی که اخیرآ در اغلب کشورهای جهان مورد توجه قرار گرفته، توسعه توریسم در نواحی محروم و دارای پتانسیل‌های لازم برای گسترش گردشگری می‌باشد. اگر اکوتوریسم و طبیعت‌گردی به نحوه‌ی مناسب برنامه‌ریزی و مدیریت شود، می‌تواند خالق یا محرک یک فرایند توسعه یافته برای حصول به پایداری توسعه در نواحی کم توسعه یافته شود. تالاب هشیلان به لحاظ برخورداری از تنوع زیست محیطی، جاذبه‌های متعدد توریستی، زیست بوم‌های جانوری و گیاهی و برخی از جاذبه‌ها و پدیده‌های طبیعی از جایگاه مهمی در غرب کشور برخوردار است. شرایط آسایش انسانی، مجموعه شرایطی است که از نظر گرمایی حداقل برای 80 درصد مردم جامعه مناسب باشد، تحت چنین شرایطی است که ارگانسیم انسانی می‌تواند بیلان حرارتی خود را در بهترین شکل موجود حفظ نماید، بدون اینکه دچار کمبود یا مازاد انرژی شود. در این پژوهش از میان عوامل محیطی تاثیرگذار بر آسایش انسان، از داده‌های میانگین روزانه پیراسنجه‌های دمای هوا به سلسیوس، میانگین سرعت باد غالب به متر در ثانیه و رطوبت نسبی به درصد ایستگاه سینوپتیک کرمانشاه در طی دوره آماری 1396- 1360 استفاده شده است. نتایج ارزیابی آسایش حرارتی در تالاب هشیلان بر اساس مدل‌های The psychological pressure Index،Baker, wind chill index نشان می‌دهد که در 4 ماه آذر تا فروردین به دلیل سرمای هوا، شرایط عدم آسایش اقلیمی در تالاب هشیلان وجود دارد و با توجه به نتایج به دست آمده می‌توان اذعان داشت که استفاده از یک شاخص به تنهایی برای تعیین آسایش اقلیمی موثر نیست.

    کلیدواژگان: آسایش زیست اقلیمی، شاخص های بیوکلیمایی، تالاب هشیلان، شهرستان کرمانشاه
  • موسی اعظمی، ناهید هاشمی امین صفحات 97-112

    گردشگری به طور فزاینده ای با مسیله ی کاهش فقر در کشورهای درحال توسعه دارای پیوند مستقیم بوده و به کار گرفته می شود. چارچوب معیشت پایدار توریسم محور (SLFT)، یکی از رویکردهای تحلیلی جدید، در زمینه توسعه روستایی است که در سال های اخیر برای بررسی توسعه روستایی و کاهش فقر، بسیار مورد توجه و کاربرد قرار گرفته است. بنابراین، این تحقیق با هدف تحلیل پیامدهای معیشت (اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و نهادی پایدار) گردشگری در روستاهای ملهم دره و ترخین آباد همدان به صورت پیمایشی انجام شد. جامعه آماری 301 نفر از سرپرست خانوارهای روستایی را تشکیل داده که با استفاده از فرمول کوکران و به صورت تصادفی ساده 140 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. ابزار مورد استفاده برای جمع‌آوری داده ها پرسشنامه بود که روایی صوری آن به وسیله اساتید و متخصصین نرم‌افزار موضوعی تایید و پایایی ضریب آلفای کرونباخ (81/0= α) حاصل شد. جهت انجام آزمون های آماری از نرم‌افزارهای SPSS21 استفاده شده است. نتایج تحلیل عاملی، نشان می دهد که چهار عامل در مجموع 14/50 درصد واریانس کل را تبیین کرده اند و از دیدگاه جامعه ی مورد مطالعه، چهار مولفه ی پیامدهای اقتصادی پایدار، پیامدهای اجتماعی پایدار، پیامدهای زیست‌محیطی پایدار، پیامدهای نهادی پایدار به ترتیب از مهم ترین مولفه های موثر مربوط به پیامدهای معیشت پایدار گردشگری روستایی هستند.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، کاهش فقر، معیشت پایدار، پیامدهای معیشتی
  • محمود خاندل*، نرگس نجم الدینی صفحات 113-134

    یکی از ظرفیت های بالقوه در گردشگری ایران، دریا و ساحل است که امروزه در اغلب کشورهای دنیا توجه به تورهای دریایی؛ ورزشها و تفریحات آبی؛ غواصی و سایر سرگرمی های مرتبط با ساحل و فراساحل در صدر برنامه های گردشگری قرار دارد. هدف از این تحقیق، برنامه ریزی و امکان سنجی گردشگری دریایی در جزیره هرمز است. این پژوهش که بر اساس مدل ترکیبی تحلیل استراتژیک SWOT و مدل برنامه ریزی استراتژیک QSPM است، به بررسی یافته های مطالعات کتابخانه ای و نتایج یک بررسی میدانی از طریق مصاحبه بین گردشگران و کارشناسان حوزه گردشگری پرداخته است.نتایج حاصل از تحلیل های حاصل از مدل SWOT نشان می دهد علی رغم برخورداری از قوتها و فرصتها از جمله واقع شدن در دهانه خلیج فارس و فرصت های فراوان، الحاق جزیره هرمز به منطقه آزاد قشم و توسعه و رونق اقتصادی گردشگری و وجود معادن خاک سرخ (برای فرش خاکی) و... گرفتار ضعف ها و تهدیدهای مختلفی همچون، کمبود زیرساختهای گردشگری، عدم توجه به این جزیره نسبت به جزایر کیش و قشم و... است. جدول اولویت بندی استراتژی های انتخاب شده QSPM بیانگر آن است که از میان چهار استراتژی برگزیده، استراتژی توسعه خدمات، امکانات زیرساختی و تفریحی با توجه به فاصله نزدیک جزیره به مرکز استان، نسبت به دیگر استراتژی ها از اولویت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری دریایی، جزیره هرمز، تحلیل SWOT، تکنیک QSPM
|
  • Pages 1-16

    Geo-tourism is one of the most important types of tourism which has become very popular during recent years. This study is an analysis of geo-tourism attractions in the northern slope of the Sabalan mountains in Ardabil such as Ghoutoor-Sooyi hot springs, Shabil hot springs, Ghynerjeh and national park of Meshgen-Shahar،Shirvan valley, Goorgoor falls of Sabalan based on a SWOT strategic model. Using  this model, the strengths, weaknesses, opportunities, and threats which are related to the development of geo-tourism in the area understudy were checked. As a result, twelve strengths, twelve weaknesses, fourteen opportunities and twelve threats were identified. Furthermore some approaches were presented in order to develop geo-tourism in the mentioned area.

    Keywords: geo-tourism, geo-morphosite, SWOT model, northern slope of Sabalan
  • Pages 17-32

    In today's world tourism has turned into a high income industry which is called tourism industry. In the present days most of the countries have high income tourism. Thus concerning the importance of the place of the study, in this research the tourism index of TCI was used to identify the suitable months of the years in terms of tourism in Sistan and Baluchistan Province. For this purpose, monthly data from weather stations of Sistan and Baluchistan Province for a period of 20 years from 1990 to 2010 were used. The results showed that the province did not have satisfactory conditions during the summer in terms of tourism. However in the cold seasons of winter and fall, or during January, February, March, October, November and December lots of tourists were in good conditions. Some cases, like Chabahar, due to special conditions like proximity to the sea in summer were excellent tourism centers (TCI score between 70 and 100) and had favorable conditions for tourism.

    Keywords: Tourism, TCI index, Sistan, Baluchistan Province
  • Pages 33-48

    The growth in tourism industry while ignoring potentials and carrying capacity of the land can lead to serious environmental damages in long-term. Understanding the potential and proportion of land and using the quantitative methods to estimate the amount of utilization of existing resources have an important role in land use planning and management processes.  Baneh has been the host of a large  number of tourists during the last decades and thus needs to improve its tourism infrastructures.  Dokanan tourism area was suggested in order to meet this requirement. In this paper, suitable areas for recreational activities in Dokanan area of Baneh have been detected using AHP-FUZZY method. Then based on the results of ecological land evaluation, physical and real carrying capacity of the case study has been estimated. The carrying capacity has been estimated concerning two cases: 1- for the whole area according to its capability and 2- according to zoning of area design. The results indicated that the second case gives more accurate and purposeful responses in comparison with the first one which could be used in recreational planning and management of the area.

    Keywords: Ecological Land Evaluation, Carrying Capacity, tourism development, Dokanan Tourism Area
  • Pages 49-66

    The strategic evaluation of outlook determination for a tourism area is a must since in its effective way, it causes motivation and movement in persons to achieve an appropriate future in their life. outlook of the area is determined based on the beneficiaries’ views, the result will be the personal insights existing in the minds and hearts of the managers and employees. The present study has focused on the strategic evaluation method of tourism development in Khash using  the SWOT Model. The obtained results have been analyzed using QSPM Model and have been used in understanding the operational strategy. The results indicated that the operational strategy has been effective in developing the tourism in Khash and some recommendations were presented based on this macro-strategy.

    Keywords: strategic evaluation, SWOT model, QSPM Model, Khash
  • Pages 67-82

    Today; tourism affects rural life from different social, cultural, economic, and environmental aspects. Awareness is important as far as the host society as a supplier of tourism products is concerned. The present study used a survey and descriptive-analytical approach to analyze the villagers’ viewpoints about the effects  of rural tourism in Fash. The 226 statistical population of the study was the villagers who were selected using a systematic random sampling. Likert  scale and questionnaire were used for data collection  and the  SPSS 18 software was applied for data analysis. The findings showed that there were both positive and negative statistically significant effects in the area understudy. Concerning the economical aspects, new job creation, increasing income, tendency for service oriented careers were the positive aspects; while cost increase, people’s income gaps, increasing society’s awareness, decreasing security for girls and women in the society, increasing crimes, environment pollution and destruction, and at last increasing the expectations of villagers were the significant negative aspects of economy. Therefore the villagers’ systematic planning and their active participation in tourism sector could change the economic, cultural, and social aspects of rural life and thus could decrease the existing negative environmental effects of tourism

    Keywords: Rural tourism, Tourism Effects, Host community
  • Pages 83-96

    Today optimal utilization of actual and potential facilities and capabilities of each territory in terms its objectives is one of the main local, national and international concerns. A strategy which has recently been considered in many countries, is tourism development in disadvantaged areas with potential for tourism development. If ecotourism is planned appropriately,  it can be a starting point for achieving sustainabile development in the least developed areas. Hashilan wetland because of its biodiversity, numerous tourist attractions, animal and plant lives and other attractive natural phenomena is an important place in the western part of Iran. Human comfort condition includes a teperature which is appropriate for at least 80 percent of the population. Under such a condition, human organism can maintain its existing temperature balance in the best form, without being either deficient or using excessive energy. In the present study, the environmental factors which affect human comfort, daily air temperature in Celsius, the average wind speed in meters per second, as well as the relative humidity percentage in Kermanshah stations were used. The obtained data were related to the period from 1981 to 2017. The results showed that thermal comfort in Hashilan wetland was based on the models. The Psychological Pressure Index, Baker, and Wind Chill Index show that the four months from December to April because of the cold weather, and climatic conditions lack comfort in the Hashilan wetland. Considering the results, it can be confirmed that the use of an index alone is not enough for developing climatic comfort.

    Keywords: climate comfort bio, indices Bio, climate, Hshylan wetland, Kermanshah
  • Pages 97-112

    Tourism has a strong direct relationship with poverty reduction in developing countries and is still used to decrease poverty. Sustainable livelihoods framework for tourism (SLFT), as a new analytical approach in the field of rural development and poverty reduction has frequently been applied during recent years. Nowadays, the role of tourism in contributing to the development of rural areas is obvious for everyone and rural tourism as a form of tourism industry is important in rural and regional development policy and planning. This study as a survey aimed to analyze the livelihood outcomes (social, economic, environmental and sustainable institutional) of Molham-Darreh and Tarkhin-Abad tourism centers. The statistical population of the study consisted of 301 persons from rural household heads from whom 140 persons were selected as the sample group based on the Cochran formula. The main instrument for data collection was a questionnaire the validity of which was confirmed by expert professors and software experts. Also, its reliability was estimated using Cronbach's alpha coefficient (α= 0/81). In order to analyze the obtained data, the researchers used SPSS21software. The results of factor analysis showed that four intended factors including sustainable economic, social, environmental and institutional outcomes were the most important factors affecting the sustainable livelihoods of rural tourism. In fact, 50.14% of the total variance was because of these factors. It was concluded that the planning of sustainable livelihoods based on rural tourism is the effective factor in developing and improving sustainable rural tourism.

    Keywords: Rural tourism, Poverty Decrease, Sustainable Livelihoods, livelihood consequences
  • Pages 113-134

    One of the potentials of tourism in Iran is sea. Nowadays, a lot of countries pay attention to the marine water sports, water based amusements, scuba diving and other related entertainments, as well as beach tourism programs. The purpose of the present research was planning and feasibility of marine tourism in Hormoz island. This research was based on a combination model of strategic analysis and SWOT model of strategic planning to review the findings of the QSPM, library studies as well as the results of a survey of the field through interview between tourists and tourism experts. The results of the SWOT model of analysis revealed that, despite having strengths and opportunities such as possessing the Persian Gulf and the abundant opportunities, annexation of Hormoz island to Qeshm free zone and the existence of Red Soil mines and also the existence of  a variety of threats such as weaknesses and lack of tourism, Qeshm and Kish Islands had not received the necessary attention. The selected strategy prioritization table QSPM showed that from among strategy development services, recreational facilities and infrastructural needs are from the highest priority since Hormoz is closer to the province center.

    Keywords: Tourists, marine tourism, Hormoz island, SWOT model, QSPM