فهرست مطالب

فضای گردشگری - پیاپی 21 (زمستان 1395)

نشریه فضای گردشگری
پیاپی 21 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سروش سنایی مقدم*، بهروز محمدی یگانه، میثم رضایی صفحات 1-18

    شناخت توان‌های طبیعی، اقتصادی، اجتماعی و غیره در هر منطقه موجب اصلاح طرح‌ها و پیشگیری از بروز ناکامی‌ها در توسعه گردشگری می‌شود و از تخریب پیش‌بینی ‌نشده محیط‌زیست جلوگیری می‌کند. از مسایل مهم در زمینه گردشگری، شناخت پتانسیل ها، رتبه بندی زیرساخت ها و جاذبه های گردشگری در نواحی مختلف یک شهرستان و توزیع متعادل این زیر ساخت ها و تسهیلات هست. استان کهگیلویه و بویراحمد با دارا بودن جاذبه های متعدد طبیعی، تاریخی و فرهنگی می تواند سالانه گردشگران زیادی را به خود جذب کند. هدف این مقاله اولویت بندی جاذبه های گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد می باشد که به روش توصیفی- تحلیلی و پیمایشی تدوین ‌شده و برای تجزیه ‌و تحلیل داده ها از ترکیب دو مدل F-AHP و F-TOPSIS استفاده گردیده است. جامعه آماری این پژوهش تعداد 25 نفر از کارشناسان بخش گردشگری است که با استفاده از ابزار پرسشنامه اطلاعات مورد نیاز جمع‌آوری‌ شده است. از ضریب آلفای کرون باخ برای سنجش پایایی پرسشنامه به میزان 85/0 استفاده‌ شده است و نتایج حاصل از مدل تاپسیس فازی، مکان های گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد جهت بازدید گردشگران به ترتیب زیر اولویت بندی نمود: آبشار یاسوج با امتیاز (530/0) رتبه یک، دریاچه کوه گل با امتیاز (527/0) رتبه دوم، چشمه میشی با امتیاز (478/0)، منطقه حفاظت ‌شده دنا با امتیاز (465/0)، رتبه های سوم و چهارم و پارک جنگلی یاسوج، چشمه بلقیس آبشار کمر دوغ، روستای کریک، گردنه شلال دان و تنگ سروک به ترتیب با امتیاز (460/0)، (435/0)، (415/0)، (370/0)، (368/0) و (361/0) در اولویت های بعدی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: جاذبه های گردشگری، اولویت بندی، تاپسیس فازی، استان کهگیلویه و بویراحمد
  • داریوش یاراحمدی، سیامک شرفی* صفحات 19-40

    استان لرستان دارای قابلیت‌های ژیوتوریستی فروانی ‌می‌باشد که به واسطه همین قابلیت‌ها، به عنوان پایتخت ژیوتوریسم کشور انتخاب شده است. وجود غارهای باستانی به عنوان اولین زیست‌گاه های بشر، آبشارها، دریاچه‌ها و غیره، مناطقی مانند کوهدشت، پلدختر و اشترانکوه را به عنوان مناطق مناسب احداث ژیوپارک در استان لرستان معرفی نموده است. دره شیرز در غرب شهرستان کوهدشت از دره‌های کارستی استان لرستان است که دارای عوارض ژیوتوریستی منحصر به فرد مانند دیگ جن، هودو و طاق طبیعی ‌می‌باشد. وجود این جاذبه‌های ژیوتوریستی و قابلیت‌های تاریخی و فرهنگی منطقه باعث شده است تا دره شیرز به عنوان یکی از مناطق مناسب جهت تبدیل شدن به ژیوپارک از طرف سازمان جهانی یونسکو در نظر گرفته شود. نوع تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی و میدانی و از ابزارهای مختلفی مانند، GPS، پرسشنامه و مدل SWOT جهت رسیدن به اهداف مورد نظر استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان ‌می‌دهد با وجود قابلیت‌های ژیوتوریستی فراوان دره شیرز و اشکال منحصر به فرد ژیومورفیک، این دره نمی‌تواند به عنوان یک مکان مناسب جهت احداث ژیوپارک در نظر گرفته شود، زیرا دره دارای عرض کمی‌ بوده و امکان احداث تاسیسات زیربنایی در ورودی و داخل دره وجود ندارد؛ اما با در نظر گرفتن معیارهای استاندارد بین‌المللی جهت احداث ژیوپارک و وجود غار باستانی هومیان و نقوش صخره‌ای میرملاس، طبیعت بکر و اشکال خاص ژیومورفیک در محدوده‌های اطراف دره، ‌می‌توان مکان مناسبی جهت احدث ژیوپارک را در منطقه  تعیین نمود.

    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، ژئوپارک، دره شیرز، کوهدشت، استان لرستان
  • شمسی صالح پور*، حسن اسماعیل زاده، خدیجه کریمی صفحات 41-63

    ظهور اندیشه توسعه پایدار با تاکید بیش از پیش بر افزایش نقش جوامع محلی، حرکت به سمت توسعه گردشگری پایدار را تسهیل می‌کند. مفهوم گردشگری پایدار ریشه در توسعه پایدار جوامع محلی دارد که این توسعه موجب رشد و پیشرفت همه جانبه در زمینه‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی می‌شود. تحقیق حاضر باهدف تاثیرات متقابل توسعه پایدار گردشگری و توسعه پایدار اجتماعات محلی در شهرستان نقده با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. در این پژوهش به منظور گردآوری داده‌ها از روش‌های کتابخانه‌ای و میدانی بهره گرفته شده است. برای تحلیل داده‌ها از مدل تحلیل خوشه‌ای سلسله مراتبی (تحلیل کلاستر)، تحلیل واریانس دوطرفه و آزمون تعقیبی شفه استفاده شده است. تحلیل خوشه‌ای، معیارهای مورد مطالعه پژوهش را به تفکیک ابعاد سه‌گانه در چهار خوشه دسته‌بندی کرده است که در قالب سه خوشه کلان تحت عناوین «توانمندسازی اقتصادی و مدیریت و برنامه ریزی»، «توانمندسازی اجتماعی و تقویت سرمایه اجتماعی» و «توانمندسازی محیطی و افزایش حساسیت‌های زیست محیطی» نام‌گذاری شده‌اند. نتایج پژوهش نشان داد که توسعه پایدار گردشگری و توسعه پایدار اجتماعات محلی با اثرپذیری از عوامل «توانمندسازی اقتصادی و مدیریت و برنامه ریزی»، «توانمندسازی اجتماعی و تقویت سرمایه اجتماعی» و «توانمندسازی محیطی و افزایش حساسیت‌های زیست محیطی» بر توسعه یکدیگر تاثیر متقابل دارند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، گردشگری، اجتماعات محلی، شهرستان نقده
  • سیمین تولایی، رضا ویسی، مریم محمدی، فاطمه عاشوری* صفحات 63-80

    اولویت بندی مناطق نمونه گردشگری بر اساس اصول علمی و تکنیک های تصمیم‌گیری چند معیاره، جهت تعیین استعداد مناطق برای برنامه ریزی توسعه گردشگری، سرمایه گذاری و اجرای پروژه های عمرانی، از جمله رویکردهای ضروری در فرایند نیل به توسعه پایدار و متوازن و جلوگیری از هدر رفت وقت و سرمایه است. این پژوهش با رویکرد توصیفی - تحلیلی انجام گرفته است. یافته های حاصل از مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP[1]) نشان داد که منطقه نمونه گردشگری دیلمان در رتبه اول جهت برنامه ریزی و توسعه گردشگری قرار گرفت. شهر لاهیجان در رتبه دوم و منطقه نمونه گردشگری زیاز و سجیران از توابع شهرستان رودسر در رتبه سوم جهت برنامه ریزی و توسعه گردشگری قرار گرفته است. همچنین یافته های حاصل از روش تحلیل خوشه ای حاکی از آن است که مکان های نمونه گردشگری دیلمان، شهر لاهیجان، زیاز و سجیران، تی تی، شوییل و ابی نام در اولویت اول برنامه ریزی و به عنوان قطب توریستی مشخص شدند، هلودشت،    له له رود، خرما، خصیل دشت، کلاچای، چاف و چمخاله، علیسرود، سفید آب، چابکسر و امیرکلایه در اولویت دوم برنامه ریزی و به عنوان مرکز توریستی و در نهایت، مناطق نمونه گردشگری جواهر دشت، کیا کلایه، میان لنگه و سرولات در اولویت سوم برنامه ریزی و به عنوان نقطه توریستی شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، مناطق نمونه گردشگری، مدل AHP، شرق گیلان
  • سعید نجفی، جواد میکانیکی، فاطمه خواجه ای صفحات 81-100

    هدف این تحقیق بررسی آثار توسعه گردشگری بر بهبود جوامع روستایی، پنج روستای هدف گردشگری شهرستان چناران می‌باشد. جامعه آماری در این تحقیق خانوارهای روستایی می‌باشند. همچنین برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران و برای نمونه‌گیری از روش نمونه‌گیری احتمالی و از نوع چند مرحله‌ای و طبقه‌ای استفاده شد. جهت اندازه‌گیری پایایی ابزار اندازه‌گیری، پرسشنامه طراحی شده بین 30 خانوار روستایی توزیع و پس از تکمیل، با استفاده از نرم‌افزار کامپیوتری spss، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میانگین‌های پاسخ‌های ارایه شده توسط نمونه آماری در مورد تاثیر توسعه گردشگری روستایی بر شاخص‌های مورد ارزیابی " ارتقاء سلامت و امنیت اجتماعی و بهبود آگاهی و آموزش روستاییان" بر اساس طیف لیکرت و با استفاده از آزمون t تک نمونه‌ای بوده، این میانگین‌ها به جامعه تعمیم داده شد، و مشاهده گردید میانگین پاسخ‌ها برای گویه‌های طراحی شده پرسشنامه در دامنه کمتر از حد تعیین شده 3 بوده است. بنابراین می‌توان استدلال نمود، توسعه گردشگری در شاخص‌های مورد ارزیابی تحقیق در منطقه مورد مطالعه تاثیر اندکی داشته است.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، بهبود سطح آموزش، امنیت اجتماعی، شهرستان چناران
  • مهدی حسام، بهروز محمدی یگانه، مهدی چراغی صفحات 101-116

    امروزه گردشگری به‌عنوان بخشی پویا و دارای ویژگی‌های بارز و منحصربه‌فرد، به یکی از بزرگ‌ترین و پرمنفعت‌ترین صنایع در اقتصاد جهان تبدیل‌شده و به‌عنوان ابزاری جهت ایجاد تغییرات اجتماعی و اقتصادی در بسیاری از نقاط روستایی کشورهای درحال‌توسعه به اجرا گذاشته می‌شود. در این راستا گردشگری مذهبی، یکی از قدیمی‌ترین گردشگری‌ها می‌باشد که بر اساس برآورد سازمان جهانی سفر و جهانگردی، 26 درصد از کل جریان‌های گردشگری را به خود اختصاص داده و دارای اثرات فراوانی بر جامعه میزبان می‌باشد. ازاین‌رو در تحقیق حاضر، اثرات این نوع گردشگری بر توسعه پایدار نواحی روستایی از دیدگاه جامعه میزبان مورد بررسی قرار گرفته است. نوع تحقیق کاربردی و به‌صورت توصیفی- تحلیلی انجام‌شده است. روش گردآوری اطلاعات به‌صورت کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه و مصاحبه)، روش تجزیه‌وتحلیل اطلاعات به‌صورت آمار توصیفی (شامل فراوانی، انحراف معیار و میانگین) و استنباطی (آماره t تک نمونه‌ای، آماره t دوگروهی و رگرسیون خطی) می‌باشد. جامعه آماری تحقیق خانوارهای روستایی که در روستاهای منطقه نمارستاق (امامزاده عبدالمناف) شهرستان آمل قرار دارند، می‌باشد، این روستاها طبق سرشماری سال 1390، دارای 328 خانوار و 814 نفر جمعیت می‌باشد، طبق فرمول کوکران تعداد نمونه لازم جهت تکمیل پرسشنامه 177 خانوار محاسبه گردید. یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد، گردشگری مذهبی در بین شاخص‌های بعد اجتماعی (رضایت از خدمات آموزشی، افزایش مشارکت در امور اجتماعی روستا، میزان اعتماد اجتماعی و رضایت از مسکن)، شاخص‌های بعد اقتصادی (کاهش بیکاری، تنوع منابع شغلی و رضایت از درآمد) و شاخص‌های بعد کالبدی (تمامی شاخص‌ها) تاثیرات مثبت داشته است.

    کلیدواژگان: گردشگری مذهبی، توسعه پایدار، نواحی روستایی، منطقه نمارستاق
  • مهناز اکبری، مهدی خداداد، حسین موسی زاده، وحید رودگر صفاری صفحات 117-132

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی توان اکولوژیک استان تهران در راستای توسعه اکوتوریسم با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و منطق فازی در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) انجام شده است. روش تحقیق مقاله حاضر توصیفی - تحلیلی بر پایه مطالعات اسنادی – کتابخانه ای و مشاهده میدانی و تحلیل داده های فضایی است. ابتدا منطقه مورد مطالعه انتخاب شد و بر اساس مطالعات جهانی، شاخص های متناسب با شرایط محلی و بومی منطقه نیز انتخاب گردید. در این نوشتار، هشت معیار (ارتفاع، پوشش گیاهی، بافت خاک، جهت شیب، زمین شناسی، شیب، عمق خاک، کاربری اراضی) جهت پهنه بندی اراضی مستعد توسعه اکوتوریسم در استان تهران مورد استفاده قرارگرفته است. همچنین جهت ارزیابی توان اکولوژیکی منطقه از نظر توسعه اکوتوریسم از تلفیق روش AHP و منطق فازی در GIS استفاده شد. نتایج تحقیق حاکی از آن بود که در روش فرآیند سلسله مراتبی (AHP) حدود 27.41 درصد از مساحت منطقه مورد مطالعه که معادل 164274.43 هکتار می باشد در کلاس خیلی مناسب و مناسب قرار دارد. این مقدار برای کلاس با قابلیت، خیلی نامناسب و نامناسب برابر 56.92 درصد معادل 762401.8 هکتار از مساحت منطقه می باشد. حدود 15.63درصد از مساحت منطقه مورد مطالعه که معادل 206317.46 هکتار می باشد در کلاس با قابلیت متوسط قرار دارد. در حالی که نتایج حاصل از منطق فازی نشان می دهد حدود 42.32 درصد از مساحت منطقه مورد مطالعه که معادل 610669.46 هکتار می باشد در کلاس خیلی مناسب و مناسب قرار دارد. این مقدار برای کلاس با قابلیت خیلی‌نامناسب و نامناسب برابر 44.57 درصد معادل 590249.16 هکتار از مساحت منطقه می باشد. حدود 13.11 درصد از مساحت منطقه مورد مطالعه که معادل 167091.37 هکتار می باشد در کلاس با قابلیت متوسط قرار دارد.

    کلیدواژگان: توان اکولوژیک، اکوتوریسم، روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، منطق فازی، استان تهران
  • زهره مریانجی، پیمان امیدی نژاد صفحات 133-146

    گردشگری به عنوان صنعتی حساس به تغییرات محیط، اثر مستقیمی‌از تغییرات اقلیمی‌دریافت می‌کند. تغییر اقلیم می‌تواند باعث رونق یا رکود صنعت گردشگری ‌گردد. از عوامل پایداری گردشگری، پایداری محیط طبیعی است. در این مطالعه پارامترهای حرارتی شهر همدان به منظور تعیین روندهای زمانی بلندمدت داده ها و پیش بینی تغییرات آن در آینده طی دوره چهل ساله 1976 الی 2015 مورد تجزیه و تحلیل واقع شد. بدین منظور هر یک از سری داده های درجه حرارت از روش منحنی تجمعی باقیمانده های نرمال بررسی شدند. نتایج نشان می‌دهد روند در تمامی ‌داده‌ها معنادار است. در روش منحنی تجمعی باقیمانده های نرمال که داده ها را بدو ناحیه تقسیم می‌نماید، داده‌های حداقل، حداکثر و متوسط دما دارای تغییرات معنی دار افزایشی بوده و وضعیت نشان دهنده وجود روند افزایشی باشیب نسبتا تند در این سری‌های زمانی می‌باشد. به جهت برنامه‌ریزی بلندمدت گردشگری، تغییرات دما در شهرستان همدان با شناخت روند گذشته و داده‌های مدل گردش عمومی ‌جو از طریق خروجی مدل لارس برای بیست سال آینده پیش بینی شد و مشخص شد در چهل سال گذشته دما روند افزایشی معنادار داشته و این روند افزایشی تا بیست سال آینده ادامه خواهد یافت. در شهر همدان جاذبه‌های گردشگری می‌تواند تحت تاثیر پدیده تغییر آب و هوا قرار گیرد. در برنامه ریزی گردشگری می‌بایست افزایش درجه حرارت و اثرات آن در نظر گرفته شود و با توجه به این تغییرات در جهت توسعه پایدار گام بر دارد.

    کلیدواژگان: تغییرات دما، منحنی تجمعی باقیمانده های نرمال، صنعت گردشگری، شهر همدان
|
  • Pages 1-18

    Identifying the natural, economic and social potentials in an area improves the future plans for the area while preventing unexpected drawbacks in tourism development and environmental destructions. Of the important issues in tourism, identifying potentials, prioritizing infrastructures and tourism attractions in various areas of a city as well as the distribution of these infrastructures and facilities can be mentioned. Kohgiluyeh and Boyer Ahmad province with its numerous natural, historical and cultural attractions can attract a lot of tourists each year. This article aims to prioritize Gorgan attractions using eight indicators of number of tourists, infrastructures, facilities and services, accessibility, attraction potentials, ability to attract tourists during different seasons, economic and environmental influences. The study is a descriptive - analytical one which was developed for the analysis of the data through combining AHP and FUZZY TOPSIS model. The population of the study consisted of 25 individuals who were experts in the tourism sector. The required data were collected using a questionnaire. The Cronbach's alpha coefficient reliability of the questionnaire was estimated to be .85. According to the results of the fuzzy TOPSIS model, tourism places of the mentioned province were prioritized from the highest to the lowest as follows : Yasuj Waterfall, Kuh Gol Lake, Mishi Spring, Dena protected area, Yasuj Forest Park, Belghis Spring, Kemer Dugh Waterfall,  Creek Village, Shallal Don Path, and finally Sarvak.

    Keywords: tourist attractions, prioritization, Fuzzy TOPSIS, Kohgiluyeh, Boyer Ahmad Province
  • Pages 19-40

    Lorestan province has a lot of capabilities for geotourism which have caused this province to be selected as the capital of geotourism in Iran. The existence of ancient caves as the first human habitats, waterfalls, and lakes as well as places like Kuhdasht, Poledokhtar and Oshtorankooh have made the place an appropriate area in the province to create a geopark. Shirez valley in the west of Kuhdasht is valley in Lorestan province which includes unique geoturism instances like Dig Jin, Hoodoo, and Taq Tabiie. The existence of these attractions and other historical and cultural capabilities of the area have made the Shirez valley as one of the best places to be considered as a geopark by the UNESCO. An applied and analytical study was used the instruments of which were GPS, SWOT model, and a questionnaire which were used to achieve the desired goals. The results showed that despite the great geotourism potentials and unique geomorphic forms of the Shirz valley, it cannot be considered as a suitable site for the constructing a geopark since it is not wide enough and so it is impossible to construct the necessary infrastructure both at its entrance and in its inner parts. However, with regard to international standards for the construction of geoparks, the existence of Homian ancient cave, the Rock of Mir Malas, untouched nature and specific geomorphic forms within the surrounding valley, this area can be a good place to be constructed as a geopark.

    Keywords: Geotourism, Geoparks, Shirz valley, Kuhdasht, Lorestan
  • Pages 41-63

    The emergence of the idea of sustainable development with more emphasis on increasing the role of local communities, facilitates the move towards sustainable tourism development. The concept of sustainable tourism has its root in developing local communities; a development which causes financial, social, cultural, and political developments.This study aimed to assess the effect of reciprocal sustainable tourism development on sustainable development local communities in Nagadeh. An applied, descriptive – analytical design was used. The data analysis methods consisted of hierarchical cluster analysis (cluster analysis), two-way ANOVA and Scheffe post hoc test. In the cluster analysis, the criteria understudy were classified into four cluster each consisting three dimensions. The three macro-clusters were labeled "economic empowerment, management and planning", "social empowerment and strengthening of social capital" and "environmental empowerment and increased environmental sensitivity "The results showed that sustainable tourism development and sustainable development of local communities had been affected by the factors "economic empowerment, management and planning", "social empowerment and enhancing social capital", and "environmental empowerment and increased environmental sensitivity”.

    Keywords: Sustainable Development, Tourism, local communities, Nagadeh
  • Pages 63-80

    Prioritizing tourism areas based on scientific principles and decision making techniques in order to determine the potentiality of the area for planning, investment, and executing development project is one of the necessary approaches to achieve a sustainable development and to prevent wasting time and capital. This research was a descriptive – analytical research using 29 criteria to prioritize areas of East Gilan province regarding investment and tourism development. The obtained results from the AHP showed that Deylaman was ranked first as far as planning and development of tourism was considered. Lahijan with its natural beauty and man-made attractions was in the second rank and Ziaz and Sajiran were ranked the third. The results of cluster analysis showed that Deylaman, Lahijan, Ziaz and Sajiran, Ti ti, Shvyyl, and Abi nam were classified with the first priority for planning and were identified as a tourism pole. Halu Dasht, Leh Leh Rud, Khoseyl Dasht, Kelachay, Chaf and Chamkhaleh, Ali Sorud, Ab Sefid, Chaboksar and Amirkolaye were given the second priority for planning and becoming the tourist centers. Finally, Javaherdasht, Kia Kalaye, Mian Lengeh, and Serule were assigned the third priority for planning and becoming tourist centers.

    Keywords: Prioritize, tourism areas, the AHP, East Gilan
  • Pages 81-100

    This research aimed at studying the effects of tourism development on improving rural areas in five tourism villages of Chenaran. The statistical population included the rural households. The study also used Cochran Formula in order to specify the sample size and it utilized random, multi-stage and stratified sampling. A questionnaire was distributed among 30 rural households in order to obtain the necessary data. Then the results were analyzed using SPSS statistical software. Likert scale and one sample t-test were used to analyze the responses to the items “promoting social security” and “health and improving the villagers' awareness and education”. The average presented responses given by the statistical sample were about the effect of rural tourism development on evaluating indexes of “promoting social security and health” and “improving the villagers' awareness and education” based on Likert scale and using one sample t-test. The averages were generalized to the society and it was proved that the average responses for the designed items of the questionnaire in the amplitude was smaller than the specified limit or three. Thus it can be concluded that tourism development had a small effect on the evaluating indexes in the studied area.

    Keywords: tourism development, improving education level, Social Security, Chenaran
  • Pages 101-116

    Tourism as a dynamic industry has distinctive and unique features. In fact, it is one of the largest and most profitable industries in the world economy, as well as a tool for social and economic changes in many rural areas of developing countries. In this context, religious tourism which is one of the oldest tourism forms has been estimated to devote 26 % of the total tourism to itself and to have a lot of effects on the host society. Therefore, in the present research the effects of tourism on sustainable development of rural areas from the perspective of the host society have been studied. An applied and descriptive-analytical study was selected for this research. The instruments which were used for data collection included questionnaires and interviews the results of which were analyzed using descriptive tests, as well as one-sample t-test and linear regression. The population of the study consisted of rural families who were living in Namarestagh and Amol. According to the census in 2011, the villages understudy consisted of 328 families, totally 814 persons. The results of the study indicated that religious tourism is positively effective as far as such social indicators as satisfaction with educational facilities and housing, increased participation in social affairs; and rural and social trust; as well as economic indicators such as unemployment, job satisfaction, and diverse sources of income are considered.

    Keywords: religious tourism, Sustainable Development, Rural Areas, Namarestagh
  • Pages 117-132

    This study aimed to evaluate the ecological potential of Tehran through the development of ecotourism using Analytical Hierarchy Process (AHP) and fuzzy logic in Geographic Information System (GIS). The research method of the present study was a descriptive - analytic one based on documentary, library and field studies as well as the analysis of spatial data. The place of the study was chosen based on previous similar studies which were tailored to local conditions. In this article, eight criteria including altitude, vegetation, soil texture, slope, slope direction, geology, soil, and land use were applied for zoning the lands which were suitable for developing ecotourism in Tehran province. Besides assessing the ecological potential of the region for ecotourism development, the researchers used a combination of AHP and Fuzzy Logic in GIS. The obtained results showed that the method of Analytic Hierarchy Process (AHP) in approximately 27.41 percent of the understudy area was equivalent to 164,274.43 hectares and in a very proper class. The AHP for very inappropriate and unsuitable class was nearly 56.92 percent which equaled 762,401.8 hectares of the area. About 15.63 percent of the area equaled 206,317.46 hectares was in the average class. On the other hand, the results of the fuzzy logic analysis showed that approximately 42.32 percent of the area understudy equaled 610,669.46 hectares in the proper class. This is the amount for inappropriate and unsuitable class which equaled 44.57 percent or 590,249.16 hectares of area. About 13.11 percent of the total area or 167,091.37 hectares of the belonged to the middle class.

    Keywords: Ecological potential, Ecotourism, the Analytic Hierarchy Process (AHP), Geographic Information System (GIS), fuzzy logic, Tehran province
  • Pages 133-146

    Tourism industry as a sensitive industry to climate is directly affected by climatic change. Climatic changes can develop or stagnate tourism industry. Sustainable natural environment is a kind of sustainable tourism. In this study, the annual temperature parameters of Hamedan were analyzed in order to determine any probable climate changes during a period from 1976 to 2015. Thus a series of annual temperatures were investigated based on NRMC method. The obtained data were significantly meaningful. In the NRMC method where the data were divided into two areas, the minimum and maximum data as well as the average temperature had all a rising trend and the presence of significant changes in the time series had an increasing abrupt slope too. In order to have a long term planning for tourism and regarding the past trend of temperature changes in Hamedan as well as the data obtained from Lars – WG, it was shown that the temperature in Hamedan has had a significantly meaningful trend during the last forty years and it was predicted that this trend will continue in next twenty years. Thus tourism attractions in Hamedan can affect climatic changes. So the temperature increase and its consequences must be considered in tourism planning for future to achieve a permanent development in this regard.

    Keywords: Temperature Changes, NRMC method, Tourism Industry, Hamedan