فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 73 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طاهره حاجی حسینی بغدادآبادی*، عبدالرسول قاسمی، تیمور محمدی صفحات 1-23

    انتشار بیش از سه چهارم گازهای گلخانه ای توسط بخش انرژی باعث ایجاد تغییرات اقلیمی و اثرگذاری آن بر بخش های مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی شده است. تغییرات اقلیمی مصرف انرژی، از جمله مصرف گاز طبیعی را تحت تاثیر قرار می دهد. این مقاله به آینده پژوهی مصرف گاز طبیعی در کشور باتوجه به تغییرات آب و هوایی تا سال 2030 (1409 ه.ش.) با استفاده از رهیافت ترکیبی اقتصادسنجی و سناریوسازی پرداخته است. پیش بینی می شود، مصرف گاز طبیعی، در چارچوب سناریوی پایه که مبتنی بر ادامه روند موجود و نتایج الگوی رگرسیون سانسورشده (توبیت) است، در سال 2030 به 337 میلیارد مترمکعب برسد. همچنین آینده پژوهی مصرف گاز طبیعی  در قالب هشت سناریو، مبتنی بر پیش بینی روند دو متغیر کلیدی تغییرات دما و قیمت گاز طبیعی و همچنین فرض تداوم روندهای گذشته متغیرهای تولید ناخالص داخلی، مصرف برق، شدت انرژی، مصرف فرآورده های نفتی و جمعیت، مورد بررسی قرار گرفته است. یافته ها نشان می دهد، افزایش 4 درجه ای دما، مصرف گاز طبیعی را به 6/358 میلیاردمترمکعب (با 7/78 درصد رشد نسبت به سال 2016 و 8//46 رشد نسبت به سال 2020) در سال 2030 خواهد رساند، اما افزایش قیمت گاز طبیعی می تواند این روند را تا حدی تعدیل نماید.

    کلیدواژگان: تغییرات آب وهوایی، رگرسیون توبیت، سناریو سازی، پیش بینی تقاضای گاز طبیعی
  • غلامحسین قاسمی*، محمدمهدی حاجیان، عاطفه تکلیف صفحات 25-53

    موفقیت قراردادهای بلندمدت فروش گاز به طور وسیعی به توانایی فروشنده و خریدار در تطابق شروط قراردادی با شرایط، زیرساخت ها، تاسیسات و بازار آن ها بستگی دارد. چنانچه تقاضای خریدار از فصلی به فصلی دیگر تغییر کرده و به اصلاح دارای نوسان فصلی باشد، مشکلات و پیچیدگی هایی برای فروشنده بوجود آمده و ممکن است نیاز باشد که وی ظرفیت مازادی برای تولید، پالایش و انتقال گاز را فراهم نموده که فقط طی ماه های کمی از سال مورد استفاده قرار گیرد که نهایتا این امر، موجب گرانتر شدن بهای گاز می گردد. مقاله حاضر درصدد بررسی راهکارهای مدیریت نوسان فصلی تقاضای خریدار و متعاقبا افزایش پایداری قرارداد می باشد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بر خلاف روش ایجاد ظرفیت مازاد توسط فروشنده، استفاده از راهکارهای خارج از قرارداد مانند یافتن مشتریان با تقاضای متقابل، تامین حداکثر میزان تقاضای گاز خریدار از منبع دوم و ذخیره سازی گاز و یا روش های قراردادی و استفاده بهینه از شروط مقداری در راستای مدیریت تقاضای فصلی خریدار می تواند موثر می باشد. این راهکارها ضمن تامین تقاضای گاز حداکثر خریدار، نه تنها قیمت گاز را افزایش نمی دهد بلکه موجب افزایش پایداری قراردادهای فروش گاز خواهد گردید.

    کلیدواژگان: قراردادهای فروش گاز، تقاضای فصلی، پایداری قرارداد، شروط مقداری
  • سیده کبرا قاسمی نژاد*، علی امامی میبدی، آلبرت بغزیان صفحات 55-96

    در این پژوهش رابطه کوتاه مدت و بلندمدت بین نرخ ارز، قیمت نفت و قیمت تک محموله گاز سه بازار منطقه ای با به کارگیری و برآورد مدل خود توضیح برداری بررسی شده، سپس تحلیل کوواریانس و خود همبستگی بین متغیرهای ماهانه انجام و با آزمون هم انباشتگی یوهانسن بین مقادیر مدل، وجود ارتباط معنادار و بلندمدت بین متغیرها تایید شده است. روابط کوتاه مدت متقابل متغیرها با آزمون علیت گرانجر و تاثیر متقابل یکساله متغیرها با وقفه های یک تا دوازده ماهه مورد بررسی نشده و به منظور استحکام بخشیدن به نتایج، آزمون والد در برآورد مدل خودرگرسیون برداری تکرار شده است. نتایج نشان می دهد که قیمت تک محموله گاز همواره تحت تاثیر قیمت نفت بوده و قیمت گاز آمریکا با اعمال تاخیر دوازده ماهه، بی تفاوت و مصون از تغییرات نرخ ارز می باشد. اما همواره ارتباط یک طرفه ای از سمت بازار گاز آمریکا به سمت بازارهای گاز آسیا و اروپا حاکم است. بازارمنطقه ای آمریکا همواره با اعمال تغییرات نرخ ارز بر روی سایر بازارها تاثیرگذار بوده، اما بازار نفت وگاز آن با توجه به افزایش تولید نفت وگاز و اعمال سیاست های ارزی و بهره بانکی مصون شده است.

    کلیدواژگان: قیمت تک محموله، علیت گرانجر، خود توضیح برداری، بازارهای منطقه ای گاز
  • محمدحسن فطرس، رضا معبودی*، زینب دره نظری صفحات 97-128

    دستیابی به رشد و توسعه پایدار همراه با افزایش کیفیت محیط زیست از اهداف مهم و اساسی اقتصاد ایران است. اولین گام برای تحقق این هدف شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر آلودگی محیط زیست است. با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد ارزش شیپلی-اون سهم عوامل موثر بر آلودگی محیط زیست ایران را طی دوره 1397-1361 تجزیه کرده است. رهیافت شیپلی-اون علاوه بر محاسبه سهم متغیرهای توضیحی، سهم مولفه های تشکیل دهنده هر متغیر توضیحی را از متغیر وابسته نیز محاسبه می کند. یافته های روش شیپلی نشان می دهند مصرف انرژی بیشترین سهم از آلودگی محیط زیست را به خود اختصاص می دهد. نتایج حاصل از رویکرد اون نیز نشان می دهند مصرف انرژی در بخش حمل و نقل بیشترین سهم و در بخش کشاورزی کمترین سهم از کل آلودگی محیط زیست را دارد. گسترش شهرنشینی، افزایش بی رویه وسایل نقلیه غیر استاندارد، کیفیت پایین سوخت های مصرفی همراه با منابع طبیعی فراوان و ارزان، تحریم های تجاری علیه کشور، وضع تعرفه گمرکی بر واردات ماشین آلات و عدم آگاهی و آموزش در مورد عواقب زیان بار آلودگی، باعث افزایش فزاینده مصرف انرژی در بخش های مختلف اقتصادی و به تبع آن افزایش آلودگی محیط زیست کشور شده اند.

    کلیدواژگان: آلودگی محیط زیست، مصرف انرژی، رویکرد شیپلی-اون، ایران
  • رضا محسنی*، حسنعلی قنبری ممان، عبدالرحیم اونق غراوی صفحات 129-169

    در این مقاله ایده بکارگیری فناوری های زمین گرمایی در سبد عرضه برق با توجه به ضرورت امنیت انرژی، حفظ محیط زیست، تامین تقاضای روز افزون برق و فرصت صادرات منابع هیدروکربنی مطرح شده است. هدف اصلی تحقیق تعیین حداقل قیمت خرید تضمینی از دیدگاه سیاست گذاری و تعیین بازه اطمینان هر یک از پارامترهای حساس فنی و اقتصادی از دیدگاه سرمایه گذاری است، به نحوی که استحصال برق از منابع هیدروترمال موجه باشد. روش پژوهش تلفیق نوآورانه شاخص های ارزش یکنواخت خالص (NAW)، نرخ بازدهی داخلی (IROR) و نسبت فایده به هزینه (BCR) با شاخص کمیسیون انرژی کالیفرنیا (CEC) برای در نظر گرفتن تمامی پارامترهای کلان اقتصادی، فنی- اقتصادی نیروگاه و انتشار آلاینده ها در محاسبات اقتصاد مهندسی می باشد. داده های پژوهش از اسناد راهبردی وزارت نیرو، پژوهش های مرتبط و میدانی گردآوری و سال 1398 به عنوان سال پایه محاسبات در نظر گرفته شده است. نتایج پژوهش از دیدگاه سیاست گذاری مبتنی بر گام های توسعه صنعت عرضه برق «موسسه REN 21» نشان داد که در شرایط فعلی (قیمت سوخت یارانه ای نیروگاه ها و عدم محاسبه هزینه آثار خارجی در هزینه تمام شده برق) جایگاه فناوری های زمین گرمایی در سبد عرضه برق در رتبه ششم تا دوازدهم قرار دارد. در حالی که در بستر توسعه یافته صنعت عرضه برق (قیمت سوخت صادراتی و محاسبه هزینه آثار خارجی در هزینه تمام شده برق) جایگاه فناوری های زمین گرمایی در سبد عرضه برق در رتبه دوم تا ششم و بالاتر از فناوری های متداول بخاری، گازی و سیکل ترکیبی قرار می گیرد. یافته ها از دیدگاه سرمایه گذاری نیز نشان داد که حداقل قیمت خرید تضمینی باید 705/6 ریال در هر کیلووات ساعت اتخاذ شود تا سرمایه گذاری در این عرصه برای بخش خصوصی توجیه پذیر باشد. با قیمت خرید تضمینی کنونی تنها در شرایطی که طراحی و ساخت تجهیزات اصلی همچون توربین زمین گرمایی بومی و مستقل از نوسانات نرخ دلار هزینه شود؛ تولید برق از این روش مقرون به صرفه است.

    کلیدواژگان: فنآوری های زمین گرمایی، سبد عرضه برق، قیمت خرید تضمینی برق زمین گرمایی، هزینه یکنواخت شده برق
  • فراز خانبابائی*، کیومرث شهبازی صفحات 171-196

    قیمت نفت و نرخ دلار دو متغیر مهم و تاثیرگذار بر سیاست و اقتصاد کشورهای عضو اوپک می باشند. علی رغم اینکه ادبیات نظری موجود رابطه میان قیمت نفت و نرخ دلار را تایید می کند، اما بر سر جهت علیت بین این دو متغیر اتفاق نظر وجود ندارد. همچنین، داده های آماری نشان می دهد که بین تغییرات قیمت نفت و دلار همزمانی وجود دارد. حال این سوال مطرح می شود که آیا بین قیمت نفت خام اوپک و نرخ دلار در این کشورها رابطه ای وجود دارد یا نه. این پژوهش با استفاده از داده های ماهانه کشورهای عضو اوپک طی دوره زمانی 2003:01 تا 2017:11 و استفاده از روش همجمعی نامتقارن غیرخطی به بررسی رابطه نرخ حقیقی موثر ارز به عنوان شاخصی برای نرخ دلار در کشورهای عضو اوپک و قیمت نفت اوپک پرداخته است. بدین منظور از مدل های خود رگرسیون آستانه ای و خود رگرسیون گشتاور برای بررسی عدم تقارن استفاده شده است. هم چنین شکست های ساختاری نیز به عنوان متغیرهای مجازی در مدل پویای دینامیک حداقل مربعات برای تعیین رابطه بلندمدت در نظر گرفته شد. براساس یافته های این مطالعه بین متغیرها همجمعی وجود دارد و این همجمعی در حالت های متقارن و نامتقارن تایید شده است. نرخ دلار به صورت ضعیف برون زا بوده و در بلندمدت رابطه منفی از نرخ دلار به قیمت نفت تایید شد. همچنین، در بلندمدت رابطه بین نرخ دلار و قیمت نفت نامتقارن است، اما در کوتاه مدت هیچ رابطه ای میان این دو متغیر وجود ندارد.

    کلیدواژگان: قیمت نفت، نرخ موثر حقیقی ارز، همجمعی نامتقارن
  • حسین دستخوان* صفحات 197-236

    بر اساس آیین نامه پیشنهادی وزارت نفت مبنی بر حمایت از صنایع پایین دستی پتروشیمی با تاکید بر تکمیل زنجیره ارزش متانول/پروپیلن و با توجه به مازاد ظرفیت قابل توجه واحدهای تولیدکننده متانول در کشور و روند نامطمین قیمت محصول متانول در بازارهای جهانی، سرمایه گذاری در طرح های پایین دستی زنجیره متانول موردتوجه بسیاری از سرمایه گذاران قرار گرفته است. بر این اساس، در مقاله حاضر، با توجه به جدید بودن فرآیندهای ذکرشده و نبود تجربه موجود در کشور، سه فرآیند پیشنهادی برای تکمیل زنجیره ارزش در این حوزه شامل تولید پروپیلن از متانول (MTP)، تولید الفین از متانول (MTO) و تولید الفین از گاز طبیعی (GTO). مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل فنی، اقتصادی و مالی قرار گرفته است. در ادامه نتایج حاصل از آن ها با یکدیگر و با طرح تولید صرف متانول مقایسه گردیده است. بعلاوه با استفاده از روش تجزیه و تحلیل سناریو و روش شبیه سازی مونت کارلو به بررسی سناریوهای مختلف قیمتی برای مواد اولیه و محصولات در تکنولوژی های مذکور پرداخته شده است. نتایج حاصل از طرح ها نشان می دهد که در سناریوی حفظ شرایط فعلی و با توجه به شرایط تورمی دربازارهای کالایی دنیا طی دو سال اخیر، کلیه طرح های مذکور از شرایط مناسبی از نقطه نظر اقتصادی برخوردار خواهند بود. از سوی دیگر با تکمیل زنجیره ارزش متانول، مقدار نرخ بازده داخلی این طرح ها و میزان ارزش خالص فعلی آن ها افزایش قابل توجهی  داشته است. نتایج حاصل از مقایسه طرح ها نشان می دهد که طرح تولید متانول در سطح متانول سی اف آر بالاتر از 260 تا 280 دلار، با فرض هزینه حمل و نقل 60 دلار برای هر تن به مقصد چین، اقتصادی خواهد بود. از جهت دیگر، درصورتی که اختلاف قیمت محصولات پایین دستی از نرخ متانول افزایش یابد، طرح های پایین دستی در نرخ های بالاتر از 400 دلار  برای هر تن متانول نیز اقتصادی خواهند بود.

    کلیدواژگان: صنعت پتروشیمی، پروپیلن، ارزیابی مالی-اقتصادی، تجزیه و تحلیل سرمایه گذاری اضافی، شبیه سازی مونت کارلو
  • سید جمال الدین رضوی نسب، مهدی فدایی اشکیکی*، مهدی همایون فر، مریم اوشک سرایی صفحات 237-272

    علیرغم وجود 90 درصد تاکسی های دوگانه سوز (بنزین+CNG) در ناوگان تاکسیرانی شهری، انتخاب سوخت مصرفی، وابستگی زیادی به سیاست های تعیین قیمت و عواملی مانند یارانه و سهمیه بندی سوخت بنزین دارد و با کوچک ترین تغییر در نرخ و سهمیه سوخت، استفاده از سوخت گاز طبیعی تحت تاثیر قرارگرفته و مدیریت سوخت در ناوگان حمل ونقل عمومی را دچار چالش می نماید. هدف اصلی این مطالعه شناسایی راهکارهای استقرار ساختار پایدار مصرف گاز طبیعی در سوخت تاکسی های شهری با شرایط ویژه مدیریت در ایران است. پس از مرور تحقیقات گذشته و مصاحبه با خبرگان و کارشناسان متخصص با استفاده، از روش دلفی فازی فرضیات دینامیکی تعیین و بر اساس آن از روش پویایی شناسی سیستم نمودارهای علت - معلولی و جریان - انباشت توسعه و استخراج گردید. نتایج این مطالعه نشان می دهد در صورت خرید و جایگزین تاکسی های فرسوده بنزینی و دوگانه سوز معمولی با خودروهای دوگانه سوز موتور پایه گازسوز در بازه 20 ساله (از سال 1400 تا 1420)، مصرف گاز طبیعی افزایش 24 درصدی و پایدار خواهد داشت.

    کلیدواژگان: تاکسی های شهری، پویایی شناسی سیستم ها، حمل ونقل عمومی، گاز طبیعی
|
  • Tahere Haji Hoseini Baghdad Abadi*, AbdolRasol Ghasemi, Teymour Mohammadi Pages 1-23

    Emissions of more than three-quarters of greenhouse gases by the energy sector have affected climate change in various economic, political and social sectors. Climate change is affecting energy consumption, including natural gas. This article deals with the future of natural gas consumption in the country with regard to climate change until 2030 using a combined approach of econometrics and scenario building. Natural gas consumption is projected to reach 337,113 million cubic meters by 2030 within framework of the baseline scenario, which is based on the continuation of the current trend and the results of the censored regression model (Tobit). Also, the future research of natural gas consumption in the form of eight scenarios, based on two key drivers of changes in temperature and price of natural gas, as well as the assumption of stability of trends: GDP, electricity consumption, energy intensity, consumption of petroleum products, population, has been examined. Findings show that a 4 degree increase in temperature will increase natural gas consumption to 358669 million cubic meters (with 78.7% growth compared to 2016 and 46.8% growth compared to 2020) in 2030, but rising natural gas prices could moderate that trend to some extent.

    Keywords: Climate change, Tobit regression, scenario building, natural gas demand forecast
  • Gholamhossein Ghasemi*, MohammadMahdi Hajian, Atefeh Taklif Pages 25-53

    The success of long-term gas sales contracts is largely related to the ability of the seller and the buyer to adapt the terms of the contract to their conditions, infrastructure, facilities and market. If the buyer's demand changes from season to season and seasonally fluctuates, problems and complexities arise for the seller and he may need to provide the excess capacity to produce, refine and transport gas that only used for a few monthswhich will eventually make gas prices more expensive. The present article seeks to examine the strategies for managing seasonal fluctuations in buyer demand and subsequently increase the stability of the contract. Findings indicate that unlike the method of creating excess capacity by the seller, the use of non contractual methods such as finding counter-swing customers, providing maximum buyer gas demand from a second source and gas storage or contractual methods and optimal use of quantitave terms is effective in managing the buyer's seasonal demand. These solutions, while fulfilling the maximum buyer demand for gas, will not only not increase the price of gas, but will also increase the durability of gas sales agreements.

    Keywords: Gas sales Agreements, Seasonal demand, Contract durability, Quantitative terms
  • Seyedekobra Ghaseminezhad*, Ali Emamimeybodi, Albert Boghosian Pages 55-96

    Short-term and long-term relationship between exchange rate, oil price and spot gas price of three regional gas markets was investigated using and estimating the Vector Autoregressive model. There is a significant and long-term relationship between variables.Short-term interactions of variables with Granger causality test One-year interaction of variables with intervals of one to twelve months is studied and in order to solidify the results, the Wald test is repeated in estimating the Vector Autoregressive. The results show that the spot gas price is always influenced by the price of oil, and the US gas price is indifferent and immune to exchange rate fluctuations with a 12-month delay. But there is always a one-way connection from the US gas market to the Asian and European gas markets. The US regional market has always been affected by exchange rate fluctuations in other markets, but its oil and gas market has been protected by increased oil and gas production and the implementation of foreign exchange and banking policies.

    Keywords: Spot price, Vector Autoregressive, Granger Causality, Regional Gas Markets
  • MohammadHassan Fotros, Reza Maaboudi, Zeynab Dare Nazari Pages 97-128

    Achieving economic growth and sustainable development with increasing the environmental quality are principal goals of the Iranian economy. Identifying and ranking factors affecting the pollution environment is the first step to reaching this goal. Due to the importance of the subject, the present study has decomposed the share of factors affecting environmental pollution in Iran during 1982-2018 using the Shapley-Owen value approach. The Shapley-Owen approach, in addition to calculating the explanatory variables share, also computes the constituent components contribution of each explanatory variable from the dependent variable. Findings of the Shapley technique show that energy consumption has the largest share of environmental pollution. The results of Owen's method also indicate that energy consumption in the transportation and the agricultural sector contains the highest and the lowest contribution of total environmental pollution, respectively. Expansion of urbanization, an uncontrolled increase of non-standard vehicles, low quality of consumed fuels along with abundant and cheap natural resources, trade sanctions against the country, imposition of tariffs on the import of machinery, and lack of awareness and proper education about the consequences of harmful pollution has led to an accelerating increase in energy consumption in various economic sectors and, consequently, an increase in the environmental pollution in the country.

    Keywords: Environmental Pollution, Energy Consumption, Shapley-Owen Approach, Iran
  • Reza Mohseni*, Hasanali Ghanbarri, Rahim Gharavu Pages 129-169

    In this study, the idea of utilizing hydrothermal technologies in the power supply portfolio is explored considering the necessity of power security, environmental protection, supplying the ever-growing power demand, and the opportunity to export hydrocarbon resources. The main goal is to determine a minimum guaranteed purchase price from a policy perspective and a confidence interval for sensitive technical and economical parameters from an investment perspective, in a way that electricity generation from hydrothermal resources would be feasible. The research methodology is an innovative combination of Net Annual Worth (NAW), Internal Rate of Return (IRR), and Benefit-Cost Ratio (BCR) indexes with California Electricity Community (CEC) in aims to consider all macroeconomic, technical-economic, and emission parameters of power plants in engineering economics calculations. The research data was collected from the strategic plans of the energy ministry and the related case studies and the year 1398 was considered as the base year. The results of this study from a policy perspective based on the power supply development guideline of REN21 suggest that in the current situation, where subsidized fuels are provided for power plants and the cost of external effects is not considered when calculating the cost of electricity, the hydrothermal technologies in the sixth to twelfth position in the power supply portfolio. Nevertheless, in the developed context of the electricity supply industry, where the power plants are supplied fuels with export prices and the cost of external effects is considered in the calculation of the cost of electricity, the hydrothermal technologies gain the second to sixth position in the power supply portfolio, higher than conventional technologies, such as steam, gas, and combined cycle. Results from an investment perspective show that the minimum guaranteed purchase price should be 6,705 Rials per Kw/h in order for the investment in this field to be feasible for the private section. Hence, considering the current minimum guaranteed purchase price, electricity generation in this way is feasible, only if the design and construction of the main equipment, such as the hydrothermal turbine are done locally and independent on the currency rate fluctuations.

    Keywords: Geothermal technologies, Power supply portfolio, Feed-in tariff for geothermal power, Levelized cost of electricity
  • Faraz Khanbabaei*, Kiumars Shahbazi Pages 171-196

    The oil price and the real effective exchange rate (REER) are two important variables affecting OPEC countries politics and economy. Despite the fact that the existing theoretical literature confirms the relationship between oil price and the exchange rate (Dollar), there is no consensus about the direction of causality between these two variable. Also, statistical data shows that there is a synchronization between oil price changes and exchange rate. According to the existing literature and empirical literature, the question is whether there is a relationship between the price of OPEC crude oil and the real effective exchange rate in these countries. This research uses OPEC monthly data for the period of 01: 2003 to 11: 2017 and the AECM approach to examine the relationship between the real effective exchange rate in OPEC member countries and OPEC oil prices. To this end, the TAR and MTAR models have been used to examine the asymmetric cointegration effects between variables. Multiple structural breaks were also considered as dummy variables in the DOLS model to determine the long-term relationship. According to the findings of this study, there is a cointegration between variables and this cointegration has been confirmed in symmetric and asymmetric states. Dollar is weakly exogenous and the long- run relationship between the REER and oil prices is negative and asymmetric, but in the short run there is no relationship between these two variables.

    Keywords: Oil Prices, REER, Asymmetric Cointegration
  • Hossein Dastkhan* Pages 197-236

    According to the proposed regulation of the Ministry of Petroleum to support downstream petrochemical industries with emphasis on completing the value chain of methanol / propylene and due to the significant overcapacity of methanol production units in Iran and the uncertain trend in methanol price in global markets, methanol downstream projects has attracted the attention of many investors. In this paper, three proposed technologies in methanol downstream are considered including methanol to propylene (MTP), methanol to olefin (MTO) and gas to olefin (GTO). They have been analyzed technically and economically and the results have been compared with each other and with the methanol production plant alone. In addition, using scenario analysis and Monte Carlo simulation method, it has studied different price scenarios for inputs and products of the mentioned technologies. The results show that in the scenario of maintaining the current situation and considering the inflationary conditions in the world commodity markets during the last two years, all the mentioned plants will have suitable conditions from an economic point of view. Moreover, with the completion of the methanol value chain, the amount of internal rate of return of these projects and their net present values has increased significantly.

    Keywords: Petrochemical Industry, Propylene, Feasibilty Study, Incremental IRR, Monte-carlo Simulation
  • Seyed Jamalaldin Razavinasab, Mahdi Fadaei Ashkiki*, Mahdi Homayounfar, Maryam Ooshaksaraie Pages 237-272

    Despite the presence of 90% of double-fuel taxis (gasoline + CNG) in the urban taxi fleet, fuel consumption choices are more dependent on pricing policies and factors such as gasoline subsidies and quotas, and with the slightest change in fuel rates and quotas, use natural gas fuel. . Impact and challenge fuel management in the public transport fleet. The main purpose of this is to identify ways to establish a sustainable structure of natural gas consumption in the fuel of urban taxis with special management conditions in Iran. After reviewing previous research and interviewing experts and specialists, dynamic hypotheses were determined from the fuzzy Delphi method and based on it, the causes-root and flow-accumulation operating system dynamics method were developed and extracted. The results of this study show that if you buy and replace worn-out gasoline and conventional two-burner taxis with a two-burner car based on a gas engine in a period of 20 years (from 1400 to 1420), natural gas consumption will increase by 24% and sustainably.

    Keywords: Urban Taxis, Systems Dynamics, Public Transportation, Natural Gas