فهرست مطالب

فیزیولوژی ورزش و فعالیت بدنی - سال پانزدهم شماره 1 (بهار 1401)

نشریه فیزیولوژی ورزش و فعالیت بدنی
سال پانزدهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهره امرالهی، سید محسن آوندی*، ندا خالدی صفحات 1-10
    هدف

    فعالیت ورزشی، محرکی قوی برای کاهش عوارض ناشی از دیابت است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر تمرین مقاومتی فزاینده بر بیان ژن عامل نوروتروفیک مشتق از مغز در هیپوکمپ و تغییرات سرمی TNF-α در موش های صحرایی دیابتی نر ویستار بود.

    روش ها

    برای این پژوهش 36 سر رت با میانگین وزنی 10±160 گرم به طور تصادفی در 3 گروه دیابت (D)، گروه دیابت و تمرین مقاومتی فزاینده  (DRT)و گروه کنترل (C) قرار گرفتند. به منظور القای دیابت از روش تزریق صفاقی محلول STZ  (50 mg/kg) استفاده شد. پروتکل تمرین مقاومتی فزاینده 3 روز در هفته و هر جلسه شامل 4 تا 9 ست بالا رفتن از نردبان عمودی به طول 110 سانتی متر با فاصله پله های 2 سانتی متر و زاویه 85 درجه با شدت 50، 75، 90 و 100 درصد ظرفیت حمل بیشینه بار بود. استخراج نمونه ها 48 ساعت پس از انجام آزمون GTT صورت گرفت. حیوانات تشریح و به منظور سنجش بیان ژن BDNF از تکنیک Real Time PCR استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد تمرین مقاومتی فزاینده، بیان ژن BDNF را افزایش (001/0=P) و بیان TNF-α را کاهش (002/0=P) داده است. همچنین افزایش وزن هیپوکمپ همراه با افزایش بیان ژن BDNF مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    تمرین مقاومتی می تواند از تحلیل بافت هیپوکمپ بر اثر دیابت جلوگیری کند و به دلیل نقش مثبت هیپوکمپ بر حافظه، در افراد دیابتی حایز اهمیت است. همچنین بیان TNF-α کاهش یافت. بنابراین برای بهبود شرایط جسمی افراد دیابتی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: التهاب، تمرین مقاومتی فزاینده، TNF-α، BDNF
  • امیرهوشنگ منظمی، ظاهر اعتماد*، افشین نظری، محسن محمدی صفحات 11-20
    هدف

    فرایند رگ زایی به تشکیل عروق خونی جدید از عروق موجود اطلاق می شود که رویدادی مهم در فرایندهای مختلف فیزیولوژیکی است. در این تحقیق نقش تمرین استقامتی توام با مصرف عصاره چوب دارچین روی بیان برخی نشانگرهای رگ زایی در موش های صحرایی نر دیابتی شده با استروپتوزتوسین (STZ) بررسی شد.

     روش ها

    در این تحقیق تجربی 24 سر موش صحرایی نر دیابتی شده با mg/kg 50 STZ با وزن تقریبی 180 تا 220 گرم و محدوده سنی 8 تا 10 هفته، به صورت تصادفی به چهار گروه 1. کنترل دیابتی، 2. دیابتی+مصرف دارچین، 3. دیابتی+تمرین استقامتی و 4. دیابتی+مصرف دارچین+تمرین استقامتی تقسیم شدند. به منظور بررسی اثر القای دیابت بر متغیرهای پژوهش شش سر موش صحرایی در گروه کنترل سالم قرار گرفتند. در ادامه گروه های 3 و 4 به مدت هشت هفته، پنج جلسه در هفته و هر جلسه 10-30 دقیقه، با سرعت 10-18 متر بر دقیقه به تمرین استقامتی پرداختند و گروه های 2 و 5 روزانه mg/kg 200 عصاره دارچین را به صورت گاواژ دریافت کردند. به منظور تجزیه وتحلیل یافته های پژوهش از آزمون تحلیل واریانس یکراهه همراه با آزمون تعقیبی توکی در نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد (05/0≥P).

    نتایج

    سطوح بیان ژنی اندوتلین-1 (05/0≥p) و eNOS (05/0≥P) و در گروه کنترل دیابتی به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل سالم بود. سطوح eNOS و VEGF در گروه تمرین، گروه مصرف دارچین و گروه تمرین استقامتی+ دارچین تفاوت معناداری با گروه کنترل دیابتی نداشت (05/0≤P). اما سطوح اندوتلین-1 در گروه تمرین استقامتی+دارچین بالاتر از گروه کنترل دیابتی بود (05/0≥P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرین استقامتی با روش تحقیق حاضر و عصاره پوست دارچین با این مقدار اثر معناداری بر برخی نشانگرهای آنژیوژنز در بافت قلب موش های صحرایی مبتلا به دیابت ندارد، هرچند با توجه به محدودیت اطلاعات در خصوص سازوکار اثر استروپتوزتوسین بر آنژیوژنز در بافت قلب تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: آنژیوژنز، تمرین استقامتی، دیابت، عصاره دارچین
  • ربا الفصیح، محمد فشی*، سجاد احمدی زاد، نازنین ابوذری صفحات 21-31
    هدف

    رکورد در شنای رقابتی از مهم ترین دغدغه های مربیان امروزه است و پیدا کردن بهترین نوع تمرینات مقاومتی که از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر آمادگی جسمانی و رکورد شناگر است، از جایگاه ویژه ای برخوردار است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر چهار هفته تمرین مقاومتی کل بدن (TRX)، بر عملکرد عضلانی و اجرای شناگران زن جوان بود.

    روش ها

    به منظور انجام این پژوهش 12 زن شناگر سطح دانشگاهی به دو گروه کنترل و TRX تقسیم شدند. گروه کنترل تنها تمرینات شنا و گروه تجربی علاوه بر تمرینات شنا، هشت حرکت TRX مشابه با شنا نیز انجام دادند. برنامه پژوهش شامل چهار هفته، سه جلسه در هفته تمرینات عمومی شنا کردن و یا تمرینات شنا و TRXبود. عملکرد عضلانی توسط دستگاه ایزوکنتیک و اجرای شنا از طریق رکورد و تعداد ضربه های دست و پا در مسافت های 25 و 50 متر شنا قورباغه سنجیده شد. دامنه اختلاف قبل و بعد داده های حاصله با استفاده از آزمون آماری تی مستقل بررسی شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که رکورد شنای 25 متر در هر دو گروه بهبود معنادار بدون تفاوت بین گروهی داشته است (289/0 =P)، با وجود این، تعداد ضربات در گروه تجربی به طور معناداری کمتر بود (031/0 =P). عملکرد عضلانی در گروه TRX در شنای 25 متر و کل کار مصرفی برحسب ژول در شنای 50 متر در گروه تجربی افزایش معنادار نشان داد (05/ 0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش بیان می کند که ترکیب TRX با تمرین شنا برای بهبود عملکرد شناگران مناسب تر است. همچنین به علت رعایت اصل ویژگی تمرین و استفاده آسان و ارزان پیشنهاد می شود شناگران از این شیوه تمرینی بهره ببرند.

    کلیدواژگان: TRX، تمرینات تعلیقی، شنای قورباغه، قدرت عضلانی
  • حسین زهرایی، مهدی مقرنسی، محمداسماعیل افضل پور*، حامد فنایی صفحات 33-44
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین شنای تداومی و تناوبی شدید بر مقادیر کمرین بافت چربی احشایی و کبد و مقاومت به انسولین در موش های مبتلا به سندروم متابولیک است.

     روش ها

    پس از القای موش ها به سندروم متابولیک، به منظور اجرای برنامه، موش ها (32=n) به طور تصادفی به چهار گروه (8=n) کنترل استاندارد یا سالم، کنترل سندروم متابولیک، شنای تداومی و شنای تناوبی شدید (مبتلا به سندروم متابولیک) تقسیم شدند. برنامه های شنای تداومی و تناوبی شدید به ترتیب با 65 درصد و تقریبا معادل 100 درصد اکسیژن مصرفی بیشینه اجرا شد. اندازه گیری متغیرهای خونی و بافتی (چربی احشایی و کبد) با روش الایزا و تحلیل آماری با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام گرفت.

    نتایج

    شنای تداومی و تناوبی شدید سبب کاهش معنادار سطح سرمی گلوکز (001/0=P) شد، ولی تغییر معناداری در مقاومت به انسولین (77/0=P) و کمرین بافت کبد (228/0=P) ایجاد نشد. تنها شنای تناوبی شدید سبب کاهش معنادار کمرین بافت چربی احشایی (0001/0=P) و وزن موش ها (029/0=P) شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، تمرینات شنای تداومی و تناوبی شدید می تواند به عنوان رویکردی پیشگیرانه در بهبود مقاومت به انسولین و سندروم متابولیک مورد توجه قرار گیرد، اما اجرای آن به صورت تناوبی شدید، اثربخش تر خواهد بود. نتیجه گیری قطعی به پژوهش های بیشتری نیاز دارد.

    کلیدواژگان: سندروم متابولیک، شنای تناوبی شدید، شنای تداومی، کمرین، مقاومت به انسولین
  • جواد وکیلی*، سعید نیکوخصلت، فرید پاکزاد حسنلو صفحات 45-55
    هدف

    به تازگی، استفاده از تمرین مقاومتی با محدودیت جریان خون (BFR) به عنوان جایگزینی برای تمرینات مقاومتی سنگین برای افراد میانسال و سالمند توصیه شده است. ازاین رو هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر تمرین مقاومتی با و بدون BFR بر سطوح عوامل هورمونی آنابولیک و کاتابولیک در مردان میانسال کم تحرک بود.

    روش ها

    در تحقیق نیمه تجربی حاضر 20 مرد میانسال (53/2±65/47 سال) داوطلب انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه تمرین مقاومتی با (BFR) و بدون محدودیت جریان خون (NBFR) قرار گرفتند. چهار هفته تمرین مقاومتی گروه BFR شامل حرکت جلو پا و پرس پا با شدت 20 درصد 1-RM، یک نوبت 30 تکراری و دو نوبت 15 تکراری و گروه NBFR شامل همان حرکات با شدت 80 درصد 1-RM در سه نوبت 10 تکراری، اجرا شد. نمونه های خونی پیش، بلافاصله بعد (برای هورمون های تستوسترون، کورتیزول و لاکتات) و 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی (برای هورمون رشد و عامل رشد شبه انسولینی-1) گرفته شد. داده ها با آزمون های آماری تحلیل واریانس و تی مستقل در سطح معناداری کمتر از 05/0 بررسی شد.

    نتایج

    افزایش غلظت استراحتی هورمون رشد (001/0=P)، IGF-I (001/0=P) و پاسخ تستوسترون (001/0=P) سرمی پس از اجرای برنامه تمرین در هر دو گروه معنادار بود. همچنین تنها افزایش GH استراحتی در گروه BFR به طور معناداری بیشتر از گروه NBFR بود (04/0P<). با این حال، تمرین مقاومتی با (11/0=P) و بدون BFR (53/0=P) سبب تغییر معناداری در غلظت کورتیزول نشد.

    نتیجه گیری

    بنابر یافته های تحقیق حاضر، به نظر می رسد احتمالا تمرینات مقاومتی با BFR طی دوره میانسالی روش مناسبی برای دستیابی به فواید سلامتی تمرینات ورزشی به واسطه سازگاری های هورمونی است.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، محدودیت جریان خون، میانسالی، هورمون های آنابولیک، هورمون های کاتابولیک
  • محمدرضا رحمتی، محمدرضا کردی*، علی اصغر رواسی صفحات 57-68
    هدف

    حدود 5/2 میلیون نفر در سراسر جهان به مولتیپل اسکلروزیس، بیماری مزمن عصبی-التهابی مغز و نخاع، مبتلا هستند که علت شایع ناتوانی جسمی جدی در جوانان، به ویژه زنان است. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر فعالیت اختیاری و اجباری پیش از القای EAE بر بیان مقادیر مولکول های چسبان (ICAM-1 و VCAM-1) موثر بر نفوذپذیری سد خونی-مغزی در موش های ماده C57BL/6 است.

    روش ها

    40 سر موش ماده C57BL/6 با وزن 2±18گرم و سن 1±7 هفته به روش تصادفی ساده به چهار گروه فعالیت اجباری (12=n)، فعالیت اختیاری (12=n)، کنترل EAE (8=n) و کنترل سالم (8=n) تقسیم شدند. برای اجرای فعالیت اجباری، موش ها فعالیت شنا را به مدت 30 دقیقه پنج روز در هفته و در طول شش هفته انجام دادند. همچنین برای اجرای فعالیت اختیاری موش ها یک ساعت در روز و پنج روز در هفته به مدت شش هفته در قفسی به یک چرخ گردان دسترسی پیدا کردند. پس از اتمام دوره تمرین بیان ژن ICAM-1 و VCAM-1 به روش RT-PCR اندازه گیری شد. در تجزیه وتحلیل داده ها برای تعیین اختلاف داده ها در بین گروه ها از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معناداری 05/0 ≤ P استفاده شد.

    نتایج

    پنج هفته ثبت علایم بالینی پس از القای EAE تفاوت معناداری بین نمرات دو گروه فعالیت ورزشی و گروه کنترل EAE نشان داد (05/0<P). همچنین بیان مولکول های چسبان ICAM-1 و VCAM-1 در دو گروه فعالیت اختیاری و اجباری نسبت به کنترل EAE کاهش معنادار داشتند (05/0<P)، اما نسبت به گروه کنترل سالم تفاوت معناداری نداشتند (05/0 >P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد دو نوع فعالیت اختیاری و اجباری با کاهش بیان مولکول های چسبان ICAM-1 و VCAM-1 سبب کاهش نفوذپذیری سد خونی-مغزی می شود.

    کلیدواژگان: بیماری ام اس، مولتیپل اسکلروزیس، ICAM-1، VCAM-1، یکپارچگی سد خونی-مغزی
  • فاطمه نورزاد، فرشته شهیدی*، مجتبی صالح پور صفحات 69-82
    هدف

    دیابت، اختلال متابولیکی است که از طریق هایپرگلایسمی مشخص می شود و نقش مهمی در ایجاد آپوپتوز قلبی دارد. شواهد حاکی از آن است که تمرینات ورزشی می توانند برخی از مسیرهای پیام رسانی مربوط به آپوپتوز را تحت تاثیر قرار دهند. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثر تمرین هوازی و مقاومتی بر میزان شاخص مقاومت به انسولین و نسبت BCL-2 به BAX بر موش های صحرایی دیابتی نر نژاد ویستار است.

    روش ها

    در این تحقیق تجربی، 25 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار 200 تا 250 گرمی به طور تصادفی به پنج گروه: تمرین هوازی (6=n)، تمرین مقاومتی (6=n)، شم (6=n)، کنترل (4=n) و سالم (3=n) تقسیم شدند. موش های صحرایی با مصرف رژیم غذایی پرچرب به مدت شش هفته و پس از شش هفته تزریق تک دوز استرپتوزوتوسین به مقدار 30 میلی گرم بر کیلوگرم دیابتی شدند. موش های صحرایی گروه هوازی به مدت چهار هفته و هفته ای پنج جلسه روی نوار گردان و موش های صحرایی گروه مقاومتی به مدت چهار هفته و هفته ای شش جلسه با استفاده از نردبان به تمرین پرداختند.

    نتایج

    تفاوت میزان پروتیین BAX گروه هوازی و مقاومتی معنادار و مقدار آن در گروه مقاومتی نسبت به هوازی کمتر بود (014/0=P). تفاوت نسبت BCL-2 به BAX گروه هوازی و مقاومتی معنادار و در گروه مقاومتی بیشتر از گروه هوازی بود (05/0=P). همچنین میزان شاخص مقاومت به انسولین در گروه هوازی (005/0=P) و در گروه مقاومتی (004/0=P) پس از تمرین کاهش بیشتری نسبت به قبل تمرین داشت و این اختلاف معنادار بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد هم تمرین مقاومتی و هم تمرین هوازی در کاهش میزان شاخص مقاومت به انسولین اثرگذارند و در مقایسه بین دو تمرین هوازی و مقاومتی، تمرین مقاومتی بیشتر در کاهش عوامل آپوپتوزی اثر بیشتری دارد و با افزایش شدت تمرین، میزان SIRT1 افزایش می یابد و سبب مهار عوامل آپوپتوزی می شود.

    کلیدواژگان: BCL-2، BAX، تمرین هوازی، تمرین مقاومتی
  • حسام پارسا*، مرتضی زارعی صفحات 83-96
    هدف

    تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر مکمل کراتین به تنهایی یا در حالت ترکیب با ورزش شنا بر مقاومت انسولینی، تحمل گلوکز و کارایی انسولین موش های صحرایی نر چاق انجام گرفت.

    روش ها

    50 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (15±160 گرم)، به صورت تصادفی در پنج گروه قرار گرفتند: کنترل، غذای پرچرب، مکمل کراتین، تمرین شنا و مکمل کراتین همراه با تمرین شنا. برنامه تمرین شامل مدت دوازده هفته تمرین شنا بود که هر دو هفته یک بار زمان تمرین بیشتر می شد. در انتها موش های صحرایی تحت آزمون تحمل گلوکز خوراکی (OGTT) قرار گرفتند و نمونه های خونی برای سنجش مقادیر TG, HDL و انسولین گرفته شد. همچنین عضله نعلی طرف راست برای سنجش میزان پروتیین PGC-1α برداشته شد.

    نتایج

    چاقی به تنهایی سبب افزایش مقاومت انسولین و کاهش تحمل گلوکز و کارایی انسولین موش های صحرایی شد و مکمل کراتین به تنهایی تاثیری بر این تغییرات نداشت. تمرین به تنهایی سبب کاهش مقاومت انسولین و افزایش تحمل گلوکز و کارایی انسولین موش های صحرایی چاق شد و مکمل کراتین همراه با تمرین تاثیر فزاینده بر تغییرات ذکرشده داشت. چاقی به کاهش بیان پروتیین PGC-1α و تمرین به افزایش سطح این پروتیین منجر شد. مکمل کراتین به تنهایی یا با ورزش تاثیری بر بیان این پروتیین نداشت (05/0<P).  

     نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر برای اولین بار نشان داد که ترکیب مکمل کراتین و تمرین شنا سبب بهبود کنترل گلایسمیک، کاهش مقاومت انسولین و افزایش کارایی انسولین در موش های صحرایی چاق شد. تمرین به افزایش بیان پروتیین PGC-1α انجامید، اما مکمل کراتین بر تغییرات این پروتیین تاثیر نداشت.

    کلیدواژگان: تحمل گلوکز، تمرینات ورزشی، چاقی، غذای پرچرب، کراتین، مقاومت انسولین
  • راضیه شیری*، مهسا عبدی، صادق امانی شلمزاری صفحات 97-106
    هدف

    از جمله تغییراتی که هنگام فعالیت ورزشی در ساختار عروقی عضله اسکلتی برای رفع شرایط استرسی رخ می دهد، فرایند رگ زایی است که مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. بنابراین، تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر شش هفته تمرین مقاومتی با مدت زمان تحت تنش متفاوت عضله بر برخی عوامل رشد عروقی سرم دختران غیرفعال انجام گرفت. 

    روش ها

    20 دانشجوی دختر داوطلب (میانگین سنی 3/22 سال) به طور تصادفی و مساوی در دو گروه با مدت زمان تحت تنش (یک ثانیه-یک ثانیه) و (دو ثانیه-چهار ثانیه) قرار گرفتند. تمرین مقاومتی به مدت شش هفته، سه روز در هفته، در هشت ایستگاه، سه نوبت، شدت 1RM 75 درصد (10 تکرار) و 1RM 50 درصد (5 تکرار) برای یکسان شدن بار تمرین، در دو گروه انجام گرفت. به منظور بررسی متغیرهای VEGF، GH و اندوستاتین پیش از دوره تمرینی و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین از آزمودنی ها نمونه خون گرفته شد. داده ها با آزمون آماری تحلیل کوواریانس ارزیابی شدند.

    نتایج

    در پی شش هفته تمرین مقاومتی، در مقادیر سرمی VEGF (P=59/0) و GH (P=89/0) بین دو گروه، تفاوت معناداری وجود نداشت. اما در مورد قدرت پا (P=01/0) و اندوستاتین (P=04/0) تفاوت بین دو گروه معنادار بود. 

    نتیجه گیری

    اگرچه در شاخص های مربوط به محرک رگ زایی اختلافی بین دو گروه در مدت شش هفته مشاهده نشد و به احتمال زیاد برای این شاخص ها به زمان بیشتری نیاز است، اما در مورد مهارکننده آنژیوژنز این اختلاف معنادار بود. همچنین جزء برون گرا بیشتر در تمرین دو ثانیه- چهار ثانیه با افزایش قدرت بیشتری همراه بود.

    کلیدواژگان: اندوستاتین، انقباض برون گرا، قدرت پا، هورمون رشد
  • سیما نصیری، اعظم زرنشان، کریم آزالی علمداری* صفحات 107-117
    هدف

    فواید متابولیک انجام هر جلسه تمرینات معمول بیماران دیابتی فعال در شرایط آب در برابر خشکی نیاز به بررسی دارد. هدف پژوهش بررسی مقدار گلوکز، FFA، انسولین، ANP و اپی نفرین خون در حین رکابزنی در خشکی در برابر آب و همچنین در خلال دوره زمانی اولیه بازگشت به حالت اولیه بود.

    روش ها

    طرح پژوهش از نوع سری های زمانی با ترتیب تصادفی معکوس بود. دوازده زن دیابتی یایسه (سن 3/2±76/66 سال)، ابتدا شش هفته تمرین تناوبی را تجربه کردند و سپس به دنبال آزمون تحمل گلوکز، در سه جلسه مجزا (با فاصله یک هفته) شامل شرایط کنترل، ورزش در آب و ورزش در خشکی آزمون شدند. در هر دو جلسه ورزش در خشکی و آب، سه تناوب 10 دقیقه ای رکابزنی با شدت 40 درصد توان هوازی بیشینه انجام گرفت و پنج بار خون گیری در مراحل پیش از ورزش، بلافاصله پس از ورزش و همچنین در دقایق 60، 90 و 120 پس از ورزش به عمل آمد. داده ها با تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر عاملی 5×3 (شامل سه سری زمانی پنج تکراری) تحلیل شد.

    نتایج

    رکابزنی در هر دو شرایط آب و خشکی سبب کاهش گلوکز (20- و 17- درصد)، انسولین (39- و 37- درصد)، و FFA سرم (61- و 55- درصد) و از سویی افزایش مقدار ANP (169 و 52 درصد) و اپی نفرین (43 و 82 درصد) سرم شد (05/0>P). پس از توقف رکابزنی در هر دو شرایط، مقدار انسولین، FFA و ANP افزایش یافت، درحالی که گلوکز و اپی نفرین کاهش یافتند (05/0>P). در تمام موارد سطوح سرمی متغیرها در حین رکابزنی در آب کمتر از رکابزنی در خشکی بود (05/0>P). 

    نتیجه گیری

    در صورت انجام هر جلسه تمرینات ورزشی بیماران دیابتی دارای سابقه تمرین منظم در آب، فواید متابولیکی بهتری نسبت به ورزش در خشکی حاصل می شود که این مسیله در دو ساعت متعاقب پایان ورزش نیز ادامه می یابد، ولی به دلیل کمبود شواهد و محدودیت های پژوهش همچنان به بررسی بیشتری نیاز است.

    کلیدواژگان: تجویز ورزش، دیابت، سوخت وساز
|
  • Zohreh Amrolahi, Seyed Mohsen Avandi *, Neda Khaledi Pages 1-10
    Purpose

    Exercise is a powerful driver for reducing the complications of diabetes. The aim of the present study was to investigate the effect of progressive resistance training on the expression of brain-derived neurotrophic factor gene in the hippocampus and serum changes of TNF α in Wistar diabetic rats.

    Methods

    For this study, 36 rats weighing 160 ± 10 g were randomly divided into three groups of 12 diabetic (D), diabetic and progressive resistance training (DRT) and control (C) groups. STZ solution (50 mg / kg) was used to induce diabetes. Progressive resistance training protocol three days a week, each session consisting of four to nine sets of 110cm vertical ladders with 2cm stairs and 85 ° angles of 50%, 75%, 90% with 100% maximum load capacity. Animals were dissected 48 hours after training. Samples were extracted 48 hours after GTT test. The animals were dissected and transferred to the laboratory of the Endocrine and Metabolism Research Institute to measure BDNF gene expression. BDNF gene expression was evaluated using Real Time PCR technique.

    Results

    Results showed that resistance training increased (P = 0/001) BDNF gene expression and decreased (P = 0/002) TNF α expression. Hippocampal weight gain was also associated with increased BDNF gene expression.

    Conclusion

    resistance training can prevent hippocampal tissue analysis due to diabetes and is important in diabetic patients because of the positive role of the hippocampus on memory. TNF α expression was also decreased. Therefore, it is recommended to improve the physical health of diabetic patients.

    Keywords: diabetes, progressive resistance training, Inflammation, TNF- α, BDNF
  • Amir Houshang Monzemi, Zaher Etemad *, Afshin Nazari, Mohsen Mohammadi Pages 11-20
    Purpose

    Angiogenesis refers to the formation of new blood vessels from existing vessels, which is an important event in various physiological processes. In this study, the role of exercise along with the consumption of cinnamon bark extract on the expression of important genes in angiogenesis in diabetic male rats was examined.

    Methods

    In this study, 24 diabetic male rats (50 mg/kg streptozotocin (STZ)) with 180-220-gram weight and 8-10 weeks old, were randomly divided into four groups, consisting of 1- Control diabetic (CD), 2-Diabetic+cinnamon (D+CZ), 3- Diabetic+exercise (D+E), 4- Diabetic+cinnamon+exercise (D+CZ+E). To investigate the effect of diabetes induction on research variables, six rats were in the healthy control group. Then groups three and four trained for eight weeks, five sessions per week and each session for 10-30 minutes at a speed of 10-18 meters per minute and Groups two and five received 200 mg / kg of cinnamon extract daily by gavage. One-way analysis of variance and Tukey's post hoc test in SPSS software version 22 software were used to analyze the data (P ≥ 0.05).

    Results

    endothelin-1 (P ≥ 0.05) and eNOS (P ≥ 0.05) gene expression in the diabetic control group were significantly higher than the healthy control group. eNOS and VEGF levels in the exercise group, cinnamon consumption group and endurance training group + cinnamon were not significantly different from the diabetic control group (P ≤ 0.05). But endothelin-1 levels in the endurance training + cinnamon group were higher than the diabetic control group (P ≥ 0.05).

    Conclusions

    Endurance training and cinnamon bark extract with the present study method amount do not have a significant effect on some angiogenesis markers in the heart tissue of diabetic rats, although due to limited information on the mechanism of the effect of streptozotocin on angiogenesis in Cardiac tissue further studies are needed in this area.

    Keywords: diabetes, Endurance Exercise, Cinnamon Extract Edn1, eNOS, VEGF End1
  • Ruba Al-Fassih, Mohammad Fashi *, Sajjad Ahmadizad, Nazanin Abuzari Pages 21-31
    Purpose

    today, the record is one of the major concerns of coaches in competitive swimming. Therefore, finding the proportional type of resistance training as an essential factor affecting physical fitness and performance, is highly important. The purpose of this study was to investigate the effect of four weeks total body resistance training on muscular function and performance of young female swimmers.

    Methods

    Twelve college-level female swimmers were divided into Control and TRX group. The control group performed swimming protocol while the experimental group carried out eight swim like TRX addition to swimming program. Muscular function was measured using isokinetic device and swimming performances was measured by the record they reached and the number of hands and feet strokes during 25 and 50 m breaststroke swimming. Independent T-test was used to analyze the research data after subtracting the pretest from the post-test.

    Results

    Both groups have shown significance improvement in 25 m swimming record but there wasn’t significant difference between groups (P = 0.289). Moreover, Number of strokes decreased significantly in TRX group (P = 0.31). Muscular function factors in 25 m and total work in 50 m has shown improvement in TRX group (P ≤ 0.05).

    Conclusion

    In general, combination of TRX with swimming training is most effective than swimming alone to improve swimmers performances.

    Conclusion

    In general, the results of this study indicate that the combination of TRX with swimming training is more suitable for improving swimmers' performance. It is also recommended that swimmers take advantage of this training method due to the principle of Specificity training and easy use.

    Keywords: TRX, suspension training, muscle strength, breaststroke swimming
  • Hossein Zahraei, Mehdi Mogharnasi, Mohammad Esmaeil Afzalpour *, Hamed Fanaei Pages 33-44
    Purpose

    The aim of the present study was to investigated the effect of 8 weeks of continuous and high intensity intermval swimming on chemerin levels in liver and visceral fat tissues and insulin resistance in rats with metabolic syndrome.

    Methods

    After induction of mice, to the metabolic syndrome, for the program performance, Rats (n = 32) randomly were divided into four groups (n = 8) including: standard or normal control, metabolic syndrome control, continuous swimming and high intensive interval swimming (with metabolic syndrome) groups. The continuous and high intensive interval swimmimg trained up to 65% and almost equivalent 100% of maximal oxygen uptake respectively. Blood and tissue (liver and visceral fat) variables were measured by ELISA method and the results were extracted using variance analysis test with repeated measurement.

    Results

    Continuous and high intensity interval swimming significantly reduced serum glucose level (P = 0.001), but the two types of performed exercises did not significantly changes in insulin resistance (P = 0.77) and liver tissue chemerin (P = 0.228); only high intensity interval swimming significantly reduced visceral adipose tissue (P = 0.0001) and rat weight (P = 0.029).

    Conclusion

    According to the results of the present study, both continuous and high intensive interval swimming exercises, can be considered as a preventive approach to improve insulin resistance and metabolic syndrome; but performing high intensive interval exercise will be more effective. More researches needed for difinite conclusion.

    Keywords: High Intensive Interval Swimming, Continuous Swimming, Chemerin, Insulin Resistanc, Metabolic Syndrom
  • Javad Vakili *, Saeed Nikookheslat, Farid Pakzad Hassanlou Pages 45-55
    Purpose

    Recently, the use of resistance training with restricted blood flow (BFR) has been recommended as an alternative to heavy resistance training for middle-aged and elderly people. Therefore, the aim of this research was to determine the effect of resistance training with and without BFR on levels of anabolic and catabolic hormones in middle-age sedentary male.

    Methods

    In this semi-experimental study design, 20 voluntary middle-aged sedentary men (age 47.65 ± 2.53 years) were selected. Subjects were randomly divided into two groups of resistance training with and without BFR. Subjects in the 4-week BFR group performed knee extension and leg press at 20% 1-RM intensity, one set of 30 repetitions and two sets of 15 repetitions, and the non-BFR training group performed the same movements at 80% 1-RM intensity in three sets with 10 repetitions. Blood samples were also taken to measure testosterone and cortisol, growth hormone and insulin-like growth factor-1. Finally, Data were analyzed by analyses of variance and independent T test. The significance level was set at P < 0.05.

    Results

    Resting concentrations of growth hormone (P = 0.001), IGF-I (P = 0.001), and serum testosterone (P = 0.001) response increased significantly after four weeks of resistance training. Also, the only increase in resting growth hormone was significantly higher in the BFR group (P = 0.04). However, four weeks of resistance training with (P = 0.11) and without Restricted blood flow (P = 0.55) did not significantly change cortisol concentration.

    Conclusion

    It seems likely that performing resistance training with BFR during middle age is a good way to achieve the health benefits of exercise training due to hormonal adaptations.

    Keywords: Resistance training, Blood flow restriction, Middle age, Anabolic Hormones, Catabolic Hormones
  • Mohammad Reza Rahmati, Mohammad Reza Kordi *, Ali Asghar Ravasi Pages 57-68
    Purpose

    Nearly 2.5 million people worldwide have multiple sclerosis, a chronic neuro-inflammatory disease of the brain and spinal cord that is a common cause of severe physical disability in young people, especially women. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of forced and voluntary training before EAE induction on the expression of adhesive molecule ​​(ICAM-1 and VCAM-1) affecting the blood-brain barrier permeability in C57BL/6 mice.

    Methods

    Forty female C57BL/6 mice with weight 18 ± 2 g and age 7 ± 1 weeks were randomly divided to four groups of forced training (n = 12), voluntary training (n=12), EAE control (n = 8) and healthy control (n = 8). To perform the forced training, the mice performed swimming for 30 minutes five days/week for  six  weeks. Also to perform the voluntary training, the mice performed running wheel for one hour five days/week for six weeks. After that ICAM-1 and VCAM-1 gene expression were measured by RT-PCR. In data analysis, one-way ANOVA and Tukey's post-hoc test were applied to determine the difference between the groups.

    Results

    Five weeks recording clinical signs after EAE induction showed a significant difference between the scores of the two training groups and EAE control (P < 0.05). Also, the expression of ICAM-1 and VCAM-1 adhesive molecules significantly decreased in the forced and voluntary groups compared to EAE control (P < 0.05), but the forced and voluntary groups significantly did not differ from the healthy control group (P > 0.05).

    Conclusion

    The forced and voluntary training appears to reduce the blood-brain barrier permeability by reducing the expression of ICAM-1 and VCAM-1 adhesive molecules.

    Keywords: MS disease, Multiple sclerosis, ICAM-1, VCAM-1, blood-brain barrier Integrity
  • Fatemeh Nourzad, Fereshteh Shahidi *, Mojtaba Saleh Pourpour Pages 69-82
    Purpose

    Diabetes is a metabolic disorder characterized by hyperglycemia and plays an important role in the development of cardiac apoptosis. Evidence suggests that exercise can affect some of the signaling pathways associated with apoptosis. Evidence suggests that exercise can affect some of the apoptosis-related signaling pathways. The aim of this study was to compare the effect of aerobic and resistance training on insulin resistance index and BCL-2 to BAX ratio in male Wistar diabetic rats.

    Methods

    In this experimental study, 25 male Wistar rats in the weight range of 200 to 250 g were randomly divided into five groups: Aerobic training (n = 6), Resistance training (n = 6), Sham (n = 6), Control (n = 4), Healthy (n = 3) Rats became diabetic by consuming a high-fat diet for six weeks and after six weeks with a single dose of 30 mg / kg streptozotocin injection. Rats in the aerobic group trained on a treadmill for four weeks and five sessions per week, and rats in the resistance group trained on a ladder for four weeks and six sessions per week.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the aerobic and resistance groups of BAX protein and the amount of this protein in the resistance group was lower than aerobic (P= 0.014). There was a significant difference between BCL-2 and BAX ratio between aerobic and resistance groups and this ratio was higher in the resistance group than the aerobic group (P = 0.05). Also, the rate of insulin resistance index in the aerobic group (P = 0.005) and in the resistance group (P = 0.004) after exercise decreased more than before exercise and this difference was significant.

    Conclusion

    It seems that both resistance training and aerobic training are effective in reducing the amount of insulin resistance index and in comparison between aerobic and resistance training, more resistance training is more effective in reducing apoptotic factors and with increasing exercise intensity, SIRT1 is increased and it inhibits apoptotic factors.

    Keywords: BCL-2, BAX, Aerobic training, Resistance training
  • Hesam Parsa *, Morteza Zareie Pages 83-96
    Purpose

    The present study was undertaken to explore the effects of exercise training and creatine supplementation interaction on insulin resistance and glucose tolerance in obese male rats.

    Methods

    50 male Wistar rats (weigh; 160 ± 15 g) were randomly divided into five groups. Control, High-fat Diet, High-Fat Diet plus creatine supplementation, High-Fat Diet plus exercise training and High-Fat Diet plus Creatine plus exercise training. Training program was 12 weeks swimming and each week its duration increased. At the end, rats underwent the glucose tolerance test (OGTT) and the blood samples for analyzing TG, HDL and insulin collected. Moreover, for determining of PGC-1α expression the SOL muscle dissected. 

    Results

    Obesity resulted in increased insulin resistance level and it also reduced glucose tolerance and insulin efficiency; creatine supplementation alone did not affect these changes. Training reduced insulin resistance and also elevated glucose tolerance and insulin efficiency in high-fat fed rats and creatine supplementation combined with training had additive effect on these variables. High-fat diet reduced PGC-1α protein level and training elevated it. Creatine supplementation alone or combined with training did not change the expression of this protein (P < 0.05).

    Conclusion

    For the first time, this study shows that combined creatine supplementation with training resulted in improved glycemic control and insulin efficiency and it also reduced the insulin resistance of obese rats.

    Keywords: Creatine, Swimming, Insulin Resistance, Glucose tolerance, High-fat diet, Obesity
  • Raziyeh Shiri *, Mahsa Abdi, Sadegh Amani Shalamzari Pages 97-106
    Purpose

    One of the changes that occurs in the vascular structure of skeletal muscle during exercise to resolving stress is the process of angiogenesis that has been considered by researchers. Thus, the aim of this study was to investigate the effect of 6-week resistance training with different Time under Tension (TUT) on some serum vascular growth factors in inactive girls.

    Methods

    20 female volunteer students (mean age 22.3 yrs) were randomly and equally divided into two groups with different TUT of (1s – 1s) and (2s – 4s). Resistance training was performed for 6-week, three times per week, in eight stations,three sets, the intensity of 75% 1RM (10 repetitions) and 50% 1RM (5 repetitions) to equalize the training load in two groups. Blood samples were taken from the subjects before the training period and 48 hours after the last training session to evaluate the variables of VEGF, GH and endostatin. Data were analyzed by analysis of covariance.

    Results

    There were no significant differences in serum levels of VEGF (P = 0.59) and GH (P = 0.89) between groups following six weeks of resistance training. But there were significant differences in serum endostatin level (P = 0.04) and leg strength (P = 0.01) between the two groups. 

    Conclusion

    Although there was no significant difference in angiogenesis related-factors between the two groups during six weeks and it is likely to need more time, but in the case of angiogenesis inhibitor, this difference was significant. Also, the more eccentric component was more associated with more strength in the 2s – 4s training.

    Keywords: Endostatin, Eccentric Contraction, Leg Strength, Growth Hormone
  • Sima Nasiri, Azam Zarshanshan, Karim Azali Alamdari * Pages 107-117
    Purpose

    The metabolic benefits from each individual exercise session (in land vs. water condition) designated for trained diabetic patients remain to be evaluated. The aim of this study was to invesigate blood glucose, FFA, insulin, ANP and epinepherin levels during land vs. water cycling session and also following early post exercise recovery period.

    Methods

    This was a case-crossover study with time series method. Twelve postmenopausal diabetic women (age 66.76 ± 2.3 years), participated in three distinct test sessions with glucose tolerance test at the begining, at control, water and land exercise conditions, following participating in an interval training protocol (six weeks). Both aquatic and land exercise sessions were consisted of three sets of ten min cycling intervals at 40% of Vo2max. Blood sampling were done in five occasions each session including: pre exercise, immediately post exercise and also at 60th, 90th and 120 th min of post exercise period. The data were analyzed by factorial (3×5; three five phase series) ANOVA for repeated measurements using SPSS 21.

    Results

    acute cycling in both water and land conditions decreased blood glucose (-37% and -39%), insulin (-20% and -17%) and FFAs (-61% and -55%), while serum ANP (169% and 52%) and epinephrine (43% and 82%) were up regulated (P < 0.05). Serum Insulin, FFAs and ANP levels were elevated also followingthe exercise cessation, with a synergic suppression of blood glucose and epinephrine levels (P < 0.05). All measured variables levesl were lower in water exercise session compared to land exercise (P < 0.05).

    Conclusions

    more beneficial metabolic effects could be provided with an individual training session performed by regularly exercising diabetic patients in water condioton, compared to land exercise and this trend was continued through two hours of recovery period. However; more investigations remain to be done because of the lack of similar evidence and study limitations.

    Keywords: Exercise Prescription, Metabolism, Diabetes mellitus