فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی بودجه و مالیه - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1400)

نشریه پژوهش های راهبردی بودجه و مالیه
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید امیرحسین اعتصامی*، مهدی صادقی شاهدانی، مقصود ایمانی صفحات 11-42

    در اجرای پروژه های بالادستی نفت و گاز، عواید حاصل از قراردادهای نفتی مهم ترین دارایی یک شرکت اکتشاف و تولید است. به واسطه یک قرارداد نفتی، عموما شرکت اکتشاف و تولید مستحق دریافت نفت و یا گاز طبیعی خواهد شد. یکی از راهکارهای تامین مالی مطلوب و متناسب با شرایط پروژه های بالادستی نفت و گاز، استفاده از قراردادهای پیش فروش نفت و گاز و یا انتشار اوراق سلف نفتی است. یکی از قراردادهای مرسوم در دنیا پرداخت بر مبنای تولید حجمی (VPP) است. در این تحقیق با روشی توصیفی تحلیلی مشخص گردید که از دیدگاه فقهی و حقوقی قابلیت استفاده از روش VPP وجود ندارد، لیکن شرکت های پیمانکار و یا شرکت پروژه به عنوان طرف دوم قرارداد و بر مبنای قراردادهای بلندمدت فروش نفت که ملحق به قرارداد IPC است می توانند نفت و یا گاز طبیعی را جهت تامین مالی خود پیش فروش کنند. پیش فروش نفت و گاز در مرحله اکتشافی و عدم قطعیت تجاری بودن میدان با محدودیت مواجه است.

    کلیدواژگان: پیش فروش نفت و گاز، شرکت های اکتشاف و تولید، انفال، IPC، VPP
  • خسرو عزیزی، محمود محمودزاده، خدیجه اسفندیار صفحات 43-72

    در مقاله حاضر به بررسی اثرات تسهیلات مشارکتی بانک ها بر بخش حقیقی اقتصاد با تاکید بر بحران های مالی با به کارگیری رویکرد آستانه ای (STAR) بر اساس داده های سالانه اقتصاد ایران طی دوره 1398-1365 پرداخته می شود. نتایج برآورد قسمت غیرخطی مدل نشان از وجود رابطه مثبت متغیرهای سرمایه گذاری، حجم پس انداز بانکی، حجم نقدینگی و درآمد نفت خام بر سرمایه گذاری، تولید و اشتغال در مدل دارد. همچنین متغیرهای نرخ سود حقیقی، نرخ ارز و بحران های مالی رابطه منفی با سرمایه گذاری، تولید و اشتغال در اقتصاد ایران دارند. به عبارتی می توان این گونه بحث کرد که ماهیت تولید و سرمایه گذاری در اقتصاد ایران، نفتی است و رونق و رکودها در اقتصاد ایران همگام با رونق ها و رکودهای درآمد نفتی است. افزایش درآمدهای نفتی باعث افزایش در پایه پولی کشور شده و حجم نقدینگی نیز افزایش می یابد و به تبع آن تورم نیز افزایش خواهد یافت. انتظار و نااطمینانی از تورم در دوره آتی نیز در دامن زدن به شدت تورم تاثیرگذار است و هرچه نااطمینانی افزایش یابد، میزان حجم تسهیلات اعطایی بانک ها در قالب عقود مشارکتی، کاهش یافته و منجر به خروج پول از سیستم بانکی و ورود به بازارهای سفته بازی خواهد شد و سرمایه گذاری در بخش تولید کاهش یافته و وضعیت تولید و اشتغال کشور را وخیم تر می کند.

    کلیدواژگان: تسهیلات مشارکتی بانک ها، بخش حقیقی اقتصاد، بحران های مالی، مدل رویکرد آستانه ای
  • حامد تاجمیر ریاحی*، زهرا اسدی صفحات 73-101
    شرکت ها در طول دوره حیات خود با نوسان های مختلفی روبرو می شوند که باعث آشفتگی مالی در فرایند کسب وکار آن ها خواهد شد. یکی از اولین راهکارهای برون رفت از این آشفتگی، کاهش هزینه های مختلف از جمله مالیات است. شرکت های درمانده مالی تمایل بیشتری به اجتناب مالیاتی دارند. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر آشفتگی های بازار مالی بر اجتناب از مالیات شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. روش آزمون این تحقیق روش تحلیل رگرسیون چندمتغیره است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل شرکت های بورسی در سال های بین 1380 تا 1399 می باشد که با توجه به حذف سیستماتیک، تعداد 110 شرکت جهت ادامه تحقیقات انتخاب شدند. نتایج حاکی از آن است که بین آشفتگی مالی و اجتناب از مالیات رابطه منفی و معناداری وجود دارد. بین نسبت جاری و اجتناب از مالیات رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: آشفتگی بازار مالی، اجتناب از مالیات، بورس اوراق بهادار تهران
  • محمد توحیدی* صفحات 103-130
    بازار سرمایه و به صورت خاص بازار سهام از اهمیت ویژه ای در رشد اقتصادی کشورها و هدایت نقدینگی به سمت فعالیت های مولد اقتصادی برخوردار است. این بازار در طول تاریخ کشورهای مختلف، دارای فراز و فرودهایی بوده است که به نوبه خود بر متغیرهای بخش حقیقی اقتصاد اثرگذار است. سوال مهم این است که آیا تمامی این افزایش ها در شاخص های بازار سهام، نشانه ای از ایجاد حباب در بازار سهام است؛ بنابراین هدف این پژوهش این است که حباب قیمتی در بورس اوراق بهادار تهران را مورد سنجش و ارزیابی قرار دهد. در این پژوهش از دو روش برای شناسایی وجود حباب در بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است که تطبیق نتایج دو روش قطعا بر اعتبار پژوهش خواهد افزود. این دو روش عبارت اند از اول، آزمون تسلسل، چولگی و کشیدگی و وابستگی دیرش؛ و دوم، آزمون های ریشه واحد سوپریمم دیکی فولر (SADF) و سوپریمم دیکی فولر تعمیم یافته (GSADF). طبق نتایج هر دو روش، اول، فرض وجود حباب در بازه زمانی موردنظر تایید می شود و دوم، دوره های حبابی با استفاده از آزمون سوپریمم ADF تعمیم یافته (GSADF) مشخص می شوند که گویای آن است در بازه زمانی موردنظر، 21 ماه دارای حباب قیمتی بوده و قیمت گذاری سهام در این ماه ها مطابق با ارزش بنیادی سهام نبوده است.
    کلیدواژگان: حباب، شاخص قیمتی، تسلسل، وابستگی دیرش، آزمون ریشه واحد سوپریمم دیکی فولر، سوپریمم دیکی فولر تعمیم یافته
  • حسن شکوه، محمدصادق حاجی ملا میرزایی*، حمید حاجی ملا میرزایی صفحات 131-159

    زمانی که شفافیت نظام بانکی ارتقا می یابد، خلا آگاهی پر می شود و باعث بهبود رقابت پذیری میان بانک ها شده و منجر به سوددهی بیشتر خواهد شد. توجه به رقابت بانکی از این نظر مورد توجه است که با بهبود آن، میزان رشد اقتصادی  مثبت شده و بازدهی سیستم اقتصادی را نیز افزایش می دهد. به همین خاطر، نگاه به دو مولفه شفافیت سیستم بانکی و رقابت پذیری بانک ها و تاثیرپذیری آن ها از یکدیگر، باعث شکوفایی اقتصاد شده و رشد اقتصادی را در جهت مثبت سوق می دهد. مقاله حاضر به موضوع تاثیر شفافیت، شاخص فساد و ویژگی های بانکی بر شاخص رقابت در بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای سال های 1392 تا 1397 پرداخته است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت تحلیلی توصیفی است و با توجه به اینکه با به کارگیری اطلاعات گذشته، برآورد مدل صورت گرفته، از نوع تحقیقات پس رویدادی می باشد. نتایج حاصله از تخمین مدل نشان می دهد که شفافیت بر افزایش رقابت پذیری تاثیر مثبت و معنادار داشته و شاخص فساد نیز باعث کاهش شاخص رقابت پذیری در بانک های منتخب بورسی شده است.

    کلیدواژگان: شفافیت، شاخص فساد، رقابت پذیری بانکی، ویژگی های بانکی، شاخص لرنر
  • حسین محسنی* صفحات 161-179

    خروجی حاصل از روابط مستقیم/غیرمستقیم ساختار مالی شرکت ها و اقدامات بازاریابی و تاثیر بلندمدت آن ها بر تلقی مشتریان دارای ابعاد نظری متنوعی در مطالعات کشورهای مختلف است. این مقاله رابطه میان ساختار سرمایه و اقدامات بازاریابی شرکت های بیمه را با تاکید بر تبلیغات و ابعاد مالی بااهمیت در شرکت ها مورد تحلیل قرار می دهد. در راستای این امر با جمع آوری داده های شرکت های بیمه پذیرفته شده در بازار سرمایه ایران در دوره زمانی 1394-1399 با استفاده از رگرسیون پانل دیتا و گشتاوری تعمیم یافته، ایستایی و پویایی روابط مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که اگرچه مشتریان نسبت به ساختار سرمایه شرکت اطلاعی ندارند اما نتایج برآمده ناشی از آن را در نتیجه رفتار بازاریابی شرکت های بیمه درک می کنند. شرکت هایی که از اهرم مالی بیشتر بهره می گیرند، مجبور به پرداخت بدهی از محل منابع داخلی شرکت شده و این امر می تواند علاوه بر مشکلات نمایندگی و کاهش ارزش بازاری، شرکت را در فعالیت های بازاریابی کندتر نموده و در نهایت تاثیر منفی بر تلقی مشتریان داشته باشد. نتایج این پژوهش می تواند در اتخاذ تصمیمات جامع از سوی مدیران شرکت های بیمه در انتخاب تامین مالی مناسب از حیث تاثیر بر رضایت مندی مشتریان سودمند باشد.

    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، تبلیغات، شرکت های بیمه
|
  • Seyyed AmirHossein Etesami *, Mehdi Sadeghi Shahedani, Maghsoud Imani Pages 11-42

    In the implementation of upstream oil and gas projects, the proceeds from the oil contracts are the most important asset of an exploration and production company. With an oil contract, the exploration and production company will generally be entitled to receive oil or natural gas. One of the favorable financing strategies and tailored to the conditions of upstream oil and gas projects is the use of oil and gas pre -sale contracts or the issuance of oil securities. One of the most common contracts in the world is Volume Production Payment (VPP). In this study, it was specified in an analytical way that the VPP method is not available from the jurisprudential and legal perspective, but the contractor or project company as the second party to the contract and on the basis of long -term oil sales contracts that are joined by the IPC contract. They can sell oil or natural gas for their financing. Oil and gas pre -sale in the exploration phase and the commercial uncertainty of the field is restricted.

    Keywords: Oil, Gas Pre -Sale, Exploration, Production Companies, Property, IPC, VPP
  • Khosrow Azizi, Mahmoud Mahmoudzadeh, Khadijeh Esfandiar Pages 43-72

    This paper examines the effects of banks' equity facilities on the real sector of the economy with emphasis on financial crises using the threshold approach (STAR) based on the annual data of the Iranian economy during the period 1986-2019. The results of estimating the nonlinear part of the model show that there is a positive relationship between investment variables, bank savings volume, liquidity volume and crude oil income on investment, production and employment in the model. Also, the variables of real interest rate, exchange rate and financial crises have a negative relationship with investment, production and employment in the Iranian economy. In other words, it can be argued that the nature of production and investment in the Iranian economy is oil, and the booms and busts in the Iranian economy go hand in hand with the booms and busts of oil revenues. Increasing oil revenues will increase the country's monetary base and the volume of liquidity will increase, and naturally inflation will also increase. Expectations and uncertainty from inflation in the coming period also contribute to the sharpening of inflation, and as uncertainty increases, the volume of facilities granted by banks in the form of partnership contracts decreases, leading to money leaving the banking system and entering speculative markets. Investment in the manufacturing sector will decrease and the production and employment situation in the country will be worsened.

    Keywords: Banking Partnership Facilities, Real Sector Economy, Financial Crises, Threshold Approach Model
  • Hamed Tajmir Riahi *, Zahra Asadi Pages 73-101
    Companies face various fluctuations during their life cycle that will cause financial turmoil in their business process. One of the first ways to get out of this turmoil is to reduce various costs, including taxes. Financially disadvantaged companies are more likely to avoid taxes. The purpose of this study is to investigate of the effect of financial market turmoil on tax avoidance of companies listed on the Tehran Stock Exchange. Methods in this research is tested by multivariate regression analysis. The statistical population of the present study includes listed companies in the years 2001 -2020, which due to the systematic elimination of 110 companies were selected to continue the research. The results indicate that there is a significant negative relationship between financial turmoil and tax avoidance. There is a positive and significant relationship between the current ratio and tax avoidance.
    Keywords: financial turmoil, tax avoidance, Tehran Stock Exchange
  • Mohammad Tohidi * Pages 103-130
    Companies face various fluctuations during their life cycle that will cause financial turmoil in their business process. One of the first ways to get out of this turmoil is to reduce various costs, including taxes. Financially disadvantaged companies are more likely to avoid taxes. The purpose of this study is to investigate of the effect of financial market turmoil on tax avoidance of companies listed on the Tehran Stock Exchange. Methods in this research is tested by multivariate regression analysis. The statistical population of the present study includes listed companies in the years 2001-2020, which due to the systematic elimination of 110 companies were selected to continue the research. The results indicate that there is a significant negative relationship between financial turmoil and tax avoidance. There is a positive and significant relationship between the current ratio and tax avoidance
    Keywords: financial turmoil, tax avoidance, Tehran Stock Exchange
  • Hassan Shokouh, MohammadSadegh Haji Mullah Mirzaei *, Hamid Haji Mullah Mirzaei Pages 131-159

    As the transparency of the banking system increases, the information gap will narrow and eventually competition between banks for profitability will increase. The importance of banking competition can be expressed and emphasized because with its increase, the economic growth rate will also be affected and the economic cycle will start. Therefore, paying attention to the two issues of transparency of the banking system and the competitiveness of banks and their influence from each other can be considered a turning point in the prosperity of the economy and move the country's economic growth rate in a positive direction. The present article deals with the impact of transparency, corruption index and banking characteristics on competition index accepted in Tehran Stock Exchange for the years 2013 to 2018. The present study is applied in terms of purpose and descriptive in terms of the analytical nature, and given that by using past information, the model is estimated to be a post -research type. The results of the model estimation show that transparency has a positive and significant effect on increased competitiveness, and the corruption index has reduced the competitiveness index in selected stock banks.

    Keywords: Transparency, Corruption Index, Banking Competitiveness, Bank Characteristics, Lerner Index
  • Hossein Mohseni * Pages 161-179

    The output of direct / indirect relationships of companies' financial structure and marketing measures and their long-term impact on customer satisfaction has various theoretical dimensions in different countries. This article analyzes the relationship between capital structure and marketing practices of insurance companies with emphasis on advertising and important financial dimensions in companies. In this regard, by collecting data of insurance companies listed on Iranian capital market in the period 2015-2020 using data panel regression and generalized method of moment, the statics and dynamics of relationships are examined. The results of this study show that although customers do not know about the capital structure of the company, but the results are understood as a result of the marketing behavior of insurance companies. Companies that use more financial leverage are forced to pay debts from the company's internal resources, and this can, in addition to agency problems and devaluation of the market, slow down the company in marketing activities and ultimately have a negative impact on customer satisfaction. The results can be helpful in making comprehensive decisions by managers of insurance companies in choosing the appropriate financing in terms of the effect on customer satisfaction.

    Keywords: Capital Structure, Advertising, Insurance Companies