فهرست مطالب

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 32 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سروش امیری، بهمن رضایی صفحات 1-29

    ایل سنجابی طی سال های 1293 تا 1345 هجری قمری در تحولات مهم نظیر حوادث و جریان های قبل و بعد از انقلاب مشروطیت در منطقه غرب و جنگ جهانی اول نقش مهمی را بازی کرد. تعرض قوای عثمانی به غرب ایران و مقابله نیروهای روسی و انگلیسی با آنها در 1914م/ 1332ه.ق، ضمن نقض بی طرفی ایران، صفحات غربی ایران را به صحنه مبارزه و رقابت هر سه قدرت مبدل ساخت. از آن پس تلاش هر سه قدرت برای جلب همراهی ایلات و عشایر منطقه با خود، سران این ایلات و عشایر را به عرصه سیاست وارد ساخت. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای و اسنادی درصدد پاسخ به این سوال است که ایل سنجابی در ایجاد امنیت و دفاع از مرزهای غربی کشور در جنگ جهانی اول چه تاثیری داشته است؟ نتایج تحقیق حاکی از آن است که سنجابی ها، با توجه به قدرت رزمی در دفاع از منافع ملی و حیثیت ایرانی، در مقابل تجاوز روس ها و انگلیسی ها مقاومت کردند که فقدان دولت مقتدر مرکزی و عدم حمایت رسمی از ایل سنجابی به شکست و پراکندگی سران این ایل منجر شد.

    کلیدواژگان: ایل سنجابی، امنیت، جنگ جهانی اول، روسیه، آلمان، عثمانی، انگلیس
  • محمد احمدآبادی، یوسف ترابی، علی کریمی خوزانی صفحات 31-61

    یپرم خان پس از استبداد صغیر همراه دیگر مجاهدان در فتح تهران با سپاه محمدعلی شاه به نبرد پرداخت. و با تشکیل کمیسیونی که برای تمشیت امور و حفظ نظم اجتماعی و امنیت عمومی، ترتیب یافت؛ به ریاست نظمیه منصوب شد. یپرم خان در طول دوره ریاست بر نظمیه اقدامات اصلاحی شایان توجهی در ساختار نظمیه و برقراری نظم اجتماعی و امنیت در ایران انجام داد. هدف از این تحقیق بررسی نقش یپرم خان به عنوان یک نخبه نظامی و سیاسی در سامان بخشی بر نظمیه و نیز تحولات امنیتی و انتظامی دوران پس از سقوط محمدعلی شاه، پادشاه مستبد قاجاراست. این پژوهش به لحاظ هدف توسعه ای و از نوع تحقیقات کیفی است و با بهره گیری از روش تحلیل اسنادی انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها، اسناد و مطالب موجود از کتاب های مرتبط با عصر مشروطیت می باشد.یافته های پژوهش نشان دهنده نقش تاثیرگذاز او در عرصه نظم اجتماعی و امنیت بوده و مواردی چون اصلاح و تحول در ساختار و سازمان نظمیه کشور، تامین و برقراری نظم و امنیت عمومی نسبتا پایدار، دفاع از اصول اولیه مشروطیت و نیز مبارزه با عناصر مخالف مشروطیت و طرفداران استبداد، توجه و تاکید بر قانون گرایی در کشور نیز از اقدامات مهم محسوب می شود.

    کلیدواژگان: یپرم خان، نظمیه، مشروطیت، نظم، امنیت، استبداد
  • ناصر مولایی، ابوالفضل رضوی، جمشید نوروزی، حسین هژبریان صفحات 63-88

    خراسان بزرگ در سده های نخستین هجری در ماهیت رخدادهای تاریخی جهان اسلام سهم موثری داشت؛ تا جایی که می توان تحولات و آثار معطوف به آن در این دوران را «رستاخیز خراسان» نامید. در کنار وجه فکری- فرهنگی این تحولات، مطالعه دگرگونی های سیاسی- نظامی و ازجمله قیام هایی که در قالب دفاع همه جانبه با بهره گیری از زمینه های فکری موجود، وجه اعتراضی داشتند و به طور مشخص در پی دفاع از هویت و احیای میراث اقتصادی و اجتماعی ایرانی بودند، مهم می نماید. ازاین رو تبارشناسی تاریخی و تبیین زمینه های مشترک موثر در وقوع این قیام ها، مسیله مهمی است که در جای خود بررسی موقعیت ویژه خراسان را از حیث راهبردی، توان سیاسی- جغرافیایی، پشتوانه های فکری- فرهنگی و کارآمدی اقتصادی- اجتماعی را می طلبد. نوشتار حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی و طرح این پرسش که: موقعیت راهبردی خراسان در ماهیت قیام های این خطه چه تاثیری داشت؟ سعی در بررسی زمینه های مشترک و ماهیت قیام های موردنظر دارد. دستاورد تحقیق حاکی از این است که قیام های قرن دوم هجری در ایران با ماهیت اعتراضی خاص خود در خراسان رخ داده اند و از موقعیت ویژه منطقه و پویایی اندیشه سیاسی ایرانی در آنجا تاثیرپذیر پذیرفته اند. این قیام ها با ویژگی هایی مشترک و ماهیتی عدالت خواهانه، دفاع از هویت اجتماعی و احیای میراث تمدنی ایرانی را در دستور کار داشتند.

    کلیدواژگان: ایران، خراسان، رستاخیز خراسان، قیام های ایرانی، هویت ایرانی
  • محمدجعفر چمنکار صفحات 89-121

    با تمرکز سیاسی و اداری ایران پس از قدرت گیری پهلوی اول، جزایر و بنادر و پس کرانه های خلیج فارس و دریای عمان در برنامه های اقتصادی ایران جایگاه مهمی یافت. در نتیجه، این خطه دورانی از رونق تجاری را تجربه نمود. مقارن با این تحولات، تشدید پدیده قاچاق کالا </strong>نیز در کنار تجارت قانونی خود را نشان داد که در نتیجه مجموعه عواملی مرتبط، استمرار و گسترش یافت و حیات اقتصادی این سرحدات را دچار مشکلات متعدد نمود. روش و رویکرد پژوهش، توصیفی- تحلیلی و براساس مطالعه کتب، داده های اسنادی غیر منتشره و بخصوص نشریات گوناگون ایران در اواخر دوره قاجاریه و عصر پهلوی اول می باشد. در پایان استنتاج نویسنده آن است که با وجود تمامی تلاشها در امر مبارزه با قاچاق در دوره رضا شاه، به علل مختلفی از جمله مرزهای طولانی آبی و سرحدات وسیع زمینی، فقر فراگیر، ضعف ساختار نظمیه، قوانین محدود کننده اقتصادی، نفوذ و قدرت حاکمان و خوانین محلی، فساد و رشوه خواری مقامات و شگردهای مختلف در خروج و واردات انواع کالای ممنوعه، فرایند قاچاق کالا توسعه یافته که تاثیرات کاملا منفی بر بازرگانی دریایی کرانه ها و پس کرانه های خلیج فارس و دریای عمان داشته است.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، دریای عمان، پهلوی اول، قاچاق کالا
  • غفار پوربختیار صفحات 123-146

    در طی دوره قاجار و به ویژه پس از انقلاب مشروطه، فتح تهران و جنگ جهانی اول، بختیاری ها اسلحه های مجهز و مدرنی به دست آوردند. با در اختیار داشتن همین تسلیحات بود که آنها نه تنها توانستند تفوق و برتری خود را حفظ نمایند بلکه غالبا دولت مرکزی ایران را نیز با چالش های جدیی مواجه می ساختند. با روی کار آمدن دولت پهلوی، رضاشاه پهلوی تصمیم گرفت تا قدرت بختیاری ها را با گرفتن اسلحه از دست آنها تضعیف نماید. در این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع و اسناد تاریخی کوشش می گردد تا به این سوالات پاسخ داده شود: اهداف و انگیزه های دولت پهلوی از خلع سلاح ایل بختیاری چه بود؟ و بختیاری ها چه واکنش هایی نسبت به امر خلع سلاح خودشان نشان دادند؟ یافته های این پژوهش نشان می دهد که رضاشاه پهلوی در راستای جلوگیری از تهدیدات نظامی بختیاری ها و کاهش خطرات قدرت آنها برای دولت متمرکزش، تصمیم به خلع سلاح آنها گرفت اما خان های بختیاری اگر چه در مرحله اول خلع سلاح مقاومت چندانی نکرده و بخشی از تفنگ های طوایف ابواب جمعی خود را گرفته و تحویل دادند اما در مرحله دوم خلع سلاح که پس از دستگیری و اعدام خان ها توسط دولت پهلوی صورت گرفت، هم ماموران دولتی خشونت و شدت عمل به خرج دادند و هم بختیاری ها کوشش کردند تا همه تسلیحات خود را تحویل آنها ندهند.

    کلیدواژگان: تفنگ، خلع سلاح، دولت پهلوی، رضاشاه، خان های بختیاری
  • حسین خسروی، کوروش احمدیوسفی، علی الهامی، سهراب اسلامی صفحات 147-172

    در قاموس فکری امام علی (ع) امنیت اجتماعی یک مفهوم متکثر و چندبعدی است و به همین دلیل ریشه های آن از عالم سیاست تا دنیای اقتصاد و قلب نظام اجتماعی قابل مشاهده هستند . این تحقیق با رویکرد واکاوی در اندیشه های سیاسی و اجتماعی امام علی (ع) جهت کشف بینش نظری ایشان پیرامون راهبردهای تامین امنیت اجتماعی در شیوه حکمرانی حضرت علی (ع) صورت می پذیرد .در این تحقیق برای جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای و مطالعات تاریخی و روایی استفاده شده است . همچنین برای تحلیل داده ها از روش کیفی نظریه زمینه ای استفاده شده است . یافته های این تحقیق شرایط و فرایندهایی که برای تامین و تداوم امنیت اجتماعی در سطح خرد و کلان نیاز است را به تصویر می کشند .تحلیل داده های تاریخی و روایی نشان دهنده آن است که امام علی (ع) برای تضمین امنیت اجتماعی </strong>در جامعه راهبردهای مختلفی را در پیش می گرفته است . بنابر داده های روایی از رفتار و گفتار امام علی (ع) می توان گفت که ایشان چهار راهبرد عمده وضعی، اجتماعی ، اصلاحی و کیفری برای تامین امنیت اجتماعی و مقابله با بسترهای ناامنی در پیش گرفته اند . در زمینه تامین امنیت اجتماعی در بستر جامعه، نمونه هایی از زمینه های مختلف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و نظامی مطرح شده است که در هم تنیدگی امنیت اجتماعی و لزوم استفاده از ظرفیت های مختلف برای تامین آن را نشان می دهد . در نهایت داده ها نشانگر آن است که در راهبردهای امنیتی امام علی (ع) قلمرو جامع امنیتی مهم ترین پیامد و عملکرد امنیتی آن حضرت می باشد.

    کلیدواژگان: امام علی (ع)، امنیت اجتماعی، راهبردهای امنیتی
|
  • Suroush Amiri, bahman rezayi Pages 1-29

    The Sanjabi tribe played an important role in important developments such as the events and currents before and after the Constitutional Revolution in the western region and the First World War during the years 1293 to 1345 AH. The invasion of western Iran by the Ottoman forces and the confrontation of the Russian and British forces with them in 1914/1332 AH, while violating Iran's neutrality, turned the western pages of Iran into an arena of struggle and rivalry between the three powers. Since then, the efforts of all three powers to bring the tribes and nomads of the region with them have brought the leaders of these tribes and nomads into the realm of politics. This article uses descriptive-analytical method and library and documentary tools to answer the question that what effect did the Sanjabi tribe have in creating security and defending the western borders of the country in the First World War? The results of the study show that the Sanjabi people, due to their fighting power in defense of national interests and Iranian prestige, resisted the aggression of the Russians and the British. became.

    Keywords: Squirrel, Security, World War I, Russia, Germany, Ottoman, British
  • mohammad ahmadabadi, Yosef Torabi, ali karimi khozani Pages 31-61

    The Constitutional Revolution and the subsequent petty tyranny must be recognized with a historical background and global development. Yaperm was one of the military, security and revolutionary elites of the era of the Constitutional Revolution in Iran. After a minor dictatorship, he fought alongside other Mujahideen in the conquest of Tehran with the army of Mohammad Ali Shah, the tyrannical king of Qajar. After the defeat of Mohammad Ali Shah and the formation of a commission that was set up to oversee affairs and maintain order, he was appointed to head the police. During his presidency of the Order, Yapram Khan took significant corrective measures in the structure of the Order and subsequently established order and security in Iran. This article has used archival and library sources and based on the analysis of these data, has examined the actions of this constitutional Mujahideen in the structure of order and security of the country. According to the findings of this study, creating changes in the structure and organization of Nazmieh, ensuring public order and security, fighting against elements opposed to constitutionalism and supporters of Mohammad Ali Shah in defending the basic principles of constitutionalism and paying attention to the rule of law in the country were important actions of Pepram Khan. Yapram's actions have many pros and cons. Some condemned his actions in the Atabak Park incident, the dissolution of the parliament and the execution of Sheikh Fazlullah Nouri, the assassination and killing of Seyyed Abdullah Behbahani by the arbitrary Mujahideen and the escape of Haidar Khan Amavoglu, and some condemned these actions positively or in law enforcement. They have interpreted the protection of the constitutional revolution and the provision of security and the prevention of the collapse of the country.

    Keywords: Yaparm khan, Nazmieh, constitutionalism, Order, Security, tyranny
  • naser moulaie, Abolfazl Razavi, jamshid norouzi, hosein hozhabrian Pages 63-88

    Greater Khorasan in the first centuries AH had an effective role in the nature of historical events in the Islamic world; As far as the developments and effects related to it in this period can be called "Khorasan Resurrection". In addition to the intellectual-cultural aspect of these developments, it is important to study the political-military changes, including the uprisings in the form of comprehensive defense, using the existing intellectual contexts, and specifically seeking to defend the identity and revive Iran's economic and social heritage. Therefore, historical genealogy and explanation of common ground affecting the occurrence of these uprisings is an important issue that instead requires a study of the special position of Khorasan in terms of strategy, political-geographical power, intellectual-cultural support and socio-economic efficiency. The present article uses a descriptive-analytical approach and raises the question: What effect did the strategic position of Khorasan have on the nature of the uprisings in this region? It tries to examine the common ground and the nature of the uprisings in question. The results of the research indicate that the uprisings of the second century AH in Iran took place in Khorasan with their own nature of protest and were influenced by the special situation of the region and the dynamism of Iranian political thought there. These uprisings, with common features and a justice-seeking nature, were aimed at defending social identity and reviving the heritage of Iranian civilization.

    Keywords: Iran, Khorasan, Khorasan Resurrection, Iranian uprisings, Iranian Identity
  • mohmmadjafar chamankar Pages 89-121

    With the political and administrative concentration of Iran after the rise of the first Pahlavi, islands and ports and the shores of the Persian Gulf and the Sea of Oman found an important place in Iran's economic programs. As a result, the region experienced a period of commercial prosperity. Simultaneously with these developments, the intensification of the phenomenon of smuggling of goods, along with its legal trade, showed that as a result, a set of related factors continued and expanded, and the economic life of these borders faced many problems. The research method and approach is descriptive-analytical based on the study of books, unpublished documentary data and especially various Iranian publications in the late Qajar period and the first Pahlavi era. In conclusion, the author concludes that despite all efforts to combat illegal trade (smuggling of goods) during the reign of Reza Shah, for various reasons, including long water borders and vast land borders, widespread poverty, weak structure of order, restrictive laws Economic, influence and power of local rulers and readers, corruption and bribery of officials and various tactics in the export and import of prohibited goods, smuggling process has developed which has completely negative effects on maritime trade of the coasts and coasts of the Persian Gulf and the Sea of Oman.

    Keywords: Persian Gulf, Oman Sea, Pahlavi I, commodity smuggling
  • Ghaffar pourbakhtiar Pages 123-146

    During the Qajar period, and especially after the Constitutional Revolution, the conquest of Tehran, and World War I, the Bakhtiari acquired modern, well-equipped weapons. It was with these weapons that they not only managed to maintain their supremacy, but also often posed serious challenges to the central government of Iran. With the coming to power of the Pahlavi government, Reza Shah Pahlavi decided to weaken the power of the Bakhtiari by taking weapons from them. In this research, descriptive-analytical method and using historical sources and documents are tried to answer these questions: What were the goals and motives of the Pahlavi government to disarm the Bakhtiari tribe? And how did the Bakhtiari react to their disarmament? The findings of this study show that Reza Shah Pahlavi, in order to prevent the military threats of the Bakhtiari people and reduce the dangers of their power to the centralized government, decided to disarm them. They did not and took and handed over some of the guns of their ancestral tribes, but in the second phase of disarmament, which took place after the arrest and execution of Khans by the Pahlavi government, both government officials and Bakhtiari used force and violence. They tried not to hand over all their weapons to them.

    Keywords: Gun, Disarmament, Pahlavi government, Reza Shah, Bakhtiari Khans
  • Hossein Khosravi, Kourosh Ahmad Yousefi, Ali Elhami, sohrab eslami Pages 147-172

    In Imam Ali (AS)'s intellectual dictionary, social security is a multiple and multidimensional concept, and for this reason, its roots can be seen from the world of politics to the world of economics and the heart of the social system. This research is carried out with an analytical approach in the political and social ideas of Imam Ali (AS) in order to discover his theoretical insight about the strategies of providing social security in the rule of Imam Ali (AS).In this research, library method and historical and narrative studies have been used to collect data. The qualitative method of contextual theory has also been used to analyze the data. The findings of this study illustrate the conditions and processes that are needed to ensure and maintain social security at the micro and macro levels.Analysis of historical and narrative data shows that Imam Ali (AS) has adopted various strategies to ensure social security in society. According to narrative data from the behavior and speech of Imam Ali (AS), it can be said that he has adopted four main situational, social, correctional and criminal strategies to ensure social security and deal with insecurity. In the field of social security in the context of society, examples of various social, political, economic and military contexts have been proposed, which show the complexity of social security and the need to use different capacities to provide it. Finally, the data show that in the security strategies of Imam Ali (AS), the comprehensive security domain is the most important consequence and security performance of the Imam.

    Keywords: Imam Ali (AS), social security, Security Strategies