فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم و فنون دریایی
سال چهارم شماره 3 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا اکرمی، افشین قلیچی، حامد منوچهری صفحات 1-9

    به منظور تاثیر پربیوتیک اینولین بر عملکرد رشد، تغذیه و زنده مانی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) آزمایش تغذیه ای با سه سطح اینولین 1، 2 و 3 درصد که با سطوح سلولز موجود در جیره شاهد جایگزین شده بودند در سه تکرار انجام شد. بچه ماهیان با میانگین وزنی 6/0 ± 58/15 گرم به مدت 8 هفته با جیره های آزمایشی تغذیه شدند. نتایج نشان داد که در تیمارهای آزمایشی، سطوح مختلف پربیوتیک اینولین روی برخی شاخص های رشد نظیر وزن نهایی، نرخ رشد ویژه، ضریب رشد حرارتی و تولید خالص ماهی تاثیر مثبت و معنی دار نداشتند؛ به طوری که در سطح 3 درصد اینولین در جیره غذایی مقادیر فاکتورهای مذکور در مقایسه با سایر تیمارها کاهش یافت. در مقادیر ضریب تبدیل غذایی، کارآیی تغذیه، شاخص وضعیت و نسبت کارایی پروتیین تفاوت معنی داری مشاهده نگردید. در انتهای دوره پرورش تفاوت معنی داری در نرخ زنده مانی نیز مشاهده نگردید. نتایج این مطالعه نشان داد سطوح متفاوت پربیوتیک اینولین قابلیت تاثیر گذاری بالایی بر افزایش عملکرد رشد، تغذیه و زنده مانی در ماهی قزل آلا ندارند.

    کلیدواژگان: رشد، تغذیه، پربیوتیک اینولین، قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
  • پریسا نجات خواه معنوی*، علی اکبر پاسندی، محمود سقلی، ندا بهشتی نیا، داوود میرشکار صفحات 10-19

    این تحقیق به منظور بررسی تغییرات مواد مغذی نیترات، فسفات و برخی عوامل فیزیکی و شیمیایی (pH، دما و شوری) از فروردین تا شهریورماه سال 1387 بصورت ماهانه انجام شد. نمونه برداری از سواحل جنوب شرقی دریای مازندران در هفت ترانسکت شامل56 ایستگاه در سطح و عمق های 5 و10 متر صورت پذیرفت. در این بررسی، دما 72/4 ± 91/26 درجه سانتی گراد، شوری 33/2 ±13/12 قسمت در هزار ،  pH 079/0±69/8 ، نیترات 016/0± 061/0 و فسفات 011/0± 017/0 میلی گرم در لیتر بدست آمد. حداقل و حداکثر میزان نیترات  021/0 تا 131/0 و میانگین فسفات 001/0 تا 096/0 میلی گرم در لیتر بود. این مقادیر در مقایسه با سواحل جنوب غربی دریای خزر بالاتر بود. غلظت نیترات در مناطق بررسی شده، دارای اختلاف معنی داری بود (05/0 P<)، اما غلظت فسفات در کلیه ی ترانسکت ها اختلاف معنی داری نداشت(05/0 <P). در بررسی غلظت نیترات، فسفات و دیگر پارامترها در ستون آب در اعماق کمتر از 10 متر، اختلاف معنی داری در  هیچ کدام از مناطق وجود نداشت (05/0P>). میزان نیترات و فسفات در مقایسه با سال های قبل روندی افزایشی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: نیترات، فسفات، pH، دما، شوری، دریای مازندران
  • سید علی جوزی*، محسن شفیعی صفحات 20-38

    این تحقیق با هدف تجزیه و تحلیل ریسک های زیست محیطی منطقه حفاظت شده حله بوشهر با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) به انجام رسیده است. منطقه حفاظت شده حله با وسعت معادل82/48940 هکتار در مختصات جغرافیایی(24، ´38،  50) تا (23،´ 56،  50) طول شرقی و (24، ´03،  29) تا (50، ´16،  29)  عرض شمالی واقع است. در این تحقیق ابتدا جهت شناسایی ریسک های موجود در منطقه از روش دلفی استفاده شد. همچنین با توجه به بازدید های میدانی، مصاحبه با بومیان منطقه و در نهایت مطالعه اطلاعات پایه مربوط به منطقه، تعدادی ریسک به عوامل و فاکتور های که توسط روش دلفی شناسایی شده بودند، اضافه شد. در نهایت 26 عامل ریسک در دو گروه حوادث طبیعی و ریسک های محیط زیستی، مشخص گردید. در مرحله بعد جهت تجزیه و تحلیل و اولویت بندی ریسک های شناسایی شده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP)استفاده شد. در این بررسی عوامل ریسک با استفاده از سه شاخص شدت اثر، احتمال وقوع و حساسیت محیط پذیرنده ارزیابی شدند. با احداث سد رییسعلی دلواری در بالادست منطقه حفاظت شده حله تقریبا 232300 متر مکعب از  آب شیرین تالاب حله قطع گردیده و تنها، آب رودخانه دالکی که شور هم می باشد به تالاب می ریزد. این امر موجب تهدید تالاب، جانوران و گیاهان وابسته به تالاب می گردد. بنابراین آبگیری سد رییسعلی دلواری با وزن0.116 در اولویت اول قرار می گیرد. بقیه عوامل ریسک در اولویت دوم تا  بیست و ششم جای گرفتند. از جمله راهکارهای کنترلی که جهت کنترل ریسک ها پیشنهاد شده شامل متوقف کردن پمپاژ آب از تالاب و رعایت طول فصل شکار، تعداد و نوع مجاز شکار می باشد.

    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل ریسک های محیط زیستی - منطقه حفاظت شده- تکنیک دلفی-روش AHP- منطقه حفاظت شده حله بوشهر
  • مژگان خدادادی، مهسا انصاری، رحیم پیغان، غلامحسین محمدی، مهدی رییسی صفحات 39-49

    مطالعه حاضر با هدف مشخص کردن سطح برخی فاکتورهای سرمی ماهیان مولد بمنظور دستیابی به اطلاعات جدید در زمینه تغییرات فیزیولوژیک ناشی از تولید مثل و تاثیر فعالیتهای تولید مثلی بر شاخص های سرمی انجام پذیرفت. در این مطالعه مجموعا 42 عدد ماهی شامل 24 عدد مولد ماده و 18 عدد نر که بطور تصادفی انتخاب شده بود مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه های خون از ماهیان مولد مرکز تکثیر و پرورش دشت آزادگان و در فاصله کوتاهی پیش از عملیات تخم گیری و پس از بیهوشی با عصاره گل میخک اخذ شد. پس از جدا کردن سرم، جهت اندازه گیری فاکتورهای سرمی به آزمایشگاه ارسال گردید. بررسی آزمایشگاهی نشان داد که میانگین کلی میزان کلسترول، گلوکز، کورتیزول، سدیم، پتاسیم، ازت اوره خون، ایمنوگلوبولین M در 42 ماهی مذکور به ترتیب00/63±07/247، 14/50±85/17، 24/12±91/40، 93/±07/5، 80/7±09/139، 68%±57/2، 66/0±46/1، 62/47±8/62 میلی گرم در دسی لیتر بود. رابطه سطح فاکتورهای سرمی با جنس و همچنین با تغییر شاخص های بیومتری ماهی نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان دهنده اختلاف معنی دار میزان ایمنوگلبولین M در دو جنس نر و ماده است (05/0 P<). ولی سایر پارامترها اختلاف معنی داری در دو جنس نر و ماده ندارند(05/0 P<. در مورد فاکتورهای پتاسیم، پروتیین تام و ایمنوگلبولین M نیز اختلاف معنی داری در ماهیان با اوزان و طول مختلف مشاهده می شود (05/0P<).

    کلیدواژگان: بنی، فاکتورهای سرمی، ایران
  • محمد حسین غلامی*، بابا مخیر، عباس بزرگنیا، همایون حسین زاده صحافی صفحات 50-60

    در تحقیق حاضر بررسی درصد وشدت آلودگی انگی ماهیان غالب رودخانه نکا برای اولین بار گزارش می گردد. در این بررسی تعداد 200 عدد ماهی در زمستان 1387 و بهار و تابستان 1388 در 2 ایستگاه مختلف توسط تور پرتابی صید شدند که شامل ماهی سفید رودخانه ای(Leuciscus cephalus)  (96عدد)    و سیاه ماهی (Capoeta capoeta gracilis) (104عدد) بودند. ماهیان به صورت زنده به آزمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی قایم شهر منتقل شدند و قبل از بررسی، نمونه ها با روش قطع نخاع کشته، توزین و اندازه گیری طولی می شدند. یک گونه انگل تک یاخته ای ایکتیوفتیریوس مولتی فیلیییس (Ichthyophthirius multifiliis) از آبشش هر دو ماهی سفید رودخانه ای  سیاه ماهی جدا شد.انگل های پریاخته شامل : انگل های منوژن، گونه داکتیلوژیروس (Dactylgyrus sp.)و گونه دیپلوزیون(Diplozoon sp.) از آبشش؛ گونه ژیروداکتیلوس (Gyrodactylus sp.) از پوست و نماتود رافید آسکاریس آکوس(Raphidascaris acus)  از روده ماهیان یاد شده جدا گردید. در این پژوهش 58/39 درصد از ماهیان سفید رودخانه ای و 19/45 درصد از سیاه ماهی ها به انگل های تک یاخته و پریاخته آلوده بودند که بیشترین درصد و شدت آلودگی به انگل گونه داکتیلوژیروس (Dactylogyrus sp.) اختصاص دارد.
    طبق بررسی های کتابخانه ای، انگل گونه دیپلوزیون (Diplozoon sp.)برای اولین بار از ماهی سفید رودخانه ای در ایران گزارش می گردد.

    کلیدواژگان: انگل، سیاه ماهی، ماهی سفید رودخانه ای، درصد و شدت آلودگی، رودخانه نکا
  • محمد حسین گرجیان عربی*، صابر وطن دوست، محمد کاظمیان، مجتبی کشاورز صفحات 61-73

    از شهریور 1387 تا مرداد 1388، با نمونه‌برداری به صورت ماهانه در مجموع 281 نمونه سس ماهی کورا Barbus lacertaاز رودخانه کسلیان مازندران به وسیله دستگاه الکتروشوکر صید و سپس مورد مطالعه واقع شدند. در این مطالعه 26 صفت ریخت‌سنجی و 10 صفت شمارشی مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج بدست آمده میانگین ضریب تغییرات صفات ریخت‌سنجی سس ماهیان در فصول پاییز، زمستان ، بهار و تابستان  به ترتیب 38/19، 20/21، 61/22 و 02/26 درصد و در صفات شمارشی  به ترتیب 16/6، 24/6، 67/6 و 27/7 درصد می باشد. صفات ریخت‌سنجی قبل از تجزیه و تحلیل به جهت کاهش خطای حاصل از رشد آلومتریک استاندارد شدند. در مورد صفات ریخت‌سنجی 8 فاکتور که نشان دهنده 69/77 درصد تنوع صفات، در مورد صفات شمارشی 2 فاکتور که نشان دهنده 89/70 درصد تنوع صفات بین این چهار فصل بود جدا گردید. در نتایج بدست آمده با کمک روش تجزیه به مولفه های اصلی (Principal Components Analysis) جدایی بین فصول دیده نشد و دارای همپوشانی به نسبت بالایی بودند. همچنین در  صفات ریخت‌سنجی و شمارشی در 4 صفت اختلاف معنی داری دیده نشد(05/0<P) و در 26 صفت دیگر اختلاف معنی‌دار دیده شد(05/0  P). بین طول و وزن ماهیان در همه فصول همبستگی شدیدی برقرار می باشد (پاییز (982/0r2 =)، زمستان (990/0r2 =)، بهار(979/0r2 =) و تابستان (991/0r2 =)). ضریب رگرسیون (b) بدست آمده از رابطه طول – وزن و همچنین نتایج حاصل از تعیین الگوی رشد با کاربرد روش پایولی نشان داد که الگوی رشد سس ماهیان در فصول پاییز و بهار آلومتریک منفی، زمستان ایزومتریک مثبت و تابستان آلومتریک مثبت می‌باشد.

    کلیدواژگان: تنوع ریختی، سس ماهی کورا Barbus lacerta، رودخانه کسلیان
  • آرین ساطعی، مه لقا قربانلی، فاطمه یدالهی صفحات 74-83

    اثر آلومینیوم با غلظت‌های 0، 100، 200، 300، 400، 500و1000 میکرومولار بر روی فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدان، نیترات ردوکتاز، محتوای اسمولیت‌ها و برون ریزش آمونیوم بر روی جلبک TeodorescoDunaliella salina مورد بررسی قرار گرفت. اثر آلومینیوم بر فعالیت پراکسیدازی، نیترات ردوکتازی، برون‌ریزش آمونیوم ومحتوای گلیسین بتایین معنی‌دار نبود اما این غنصر باعث کاهش فعالیت کاتالازی، سوپر اکسید دیسموتازی(در غلظت300میکرومولار) و افزایش فعالیت اسکوربات پراکسیدازی شد. همچنین آلومینیوم باعث کاهش محتوای پرولین در این جلبک شد. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که جلبک teodorescoDunaliella salina از طریق افزایش فعالیت آسکوربات پراکسیدازی قادر به تحمل تنش فلز آلومینیوم می‌باشد.

    کلیدواژگان: teodoresco Dunaliella salina، آلومینیوم، کاتالاز، سوپراکسیددیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز
  • الناز حاتمی، سید محمد تقی ساداتی پور، بهاره شهابی صفحات 84-93

    تحقیق حاضر برای بررسی پساب تاسیسات نفتی بهرگان در سال 1387 انجام شده است. بهرگان یکی از مناطق نفتی ایران ،در سواحل استان بوشهر و در طول جغرافیایی شرقی ´17 °50 و عرض جغرافیایی شمالی´50 °29 واقع شده است. از منطقه بهرگان روزانه 235,000 بشکه نفت صادر می شود. از این رو نفوذ هیدروکربن های نفتی به آب دریا چه از طریق حمل  نقل و چه از طریق فاضلاب سایت بهرگان که مستقیما به دریا ریخته می شود اجتناب ناپذیر است. برای بررسی اثرات پساب این تاسیسات، میزان کل هیدروکربن های نفتی (TPH)در آب و رسوب محیط اطراف بهرگان اندازه گیری شده است. بدین منظور 13 ایستگاه در پهنه دریایی و ساحلی اطراف اسکله سنگی انتخاب شد. 3 نمونه نیز مستقیما از آب لوله فاضلاب و جریان کانال آب خروجی از سایت تهیه گردید . بر اساس روش MOOPAM1999 کل هیدروکربن های نفتی از نمونه های آب و رسوب استخراج گردید و در نهایت با استفاده از دستگاه FT-IR مقدار (TPH) در هر نمونه از آب و رسوب اندازه گیری شد. برای تحلیل اطلاعات و مقادیر بدست آمده نیز از نرم افزار SPSS استفاده شد. با بررسی داده ها مشخص شد میزان (TPH) وارد شده به محیط از طریق فاضلاب تاسیسات بیش ازحد مجاز تعیین شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست می باشد  و همبستگی مثبت و بالا بین میزان TPH در آب و در رسوب ایستگاه ها وجود دارد.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، بهرگان، هیدروکربن های نفتی، محیط زیست، FT-IR
|
  • R. Akrami, A. Ghelichi, H. Manuchehri Pages 1-9

    An 8-week feeding experiment was conducted to investigate the effects dietary prebiotic inulin on growth performance and survival of juvenile Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Three replicate groups of fish (initially averaging weight 15.58±0.6 g) were fed diets containing prebiotic inulin (Raftifeed® IPS) levels 1% , 2% and 3%. The basal diet was contained 3% cellulose. Fish were fed to apparent satiation and growth performance monitored. Growth indicies such as; final weight gain, specific growth rate (SGR), thermal growth coefficient (TGC) and net production of fish fed the basal diet were significantly higher than those fed the diets containing prebiotic inulin. However, there were no significant differences in food converstion ratio (FCR), feed efficiency (FE), protein efficiency ratio (PER) and condition factor (CF) among fish fed the experimental diets. No significant difference was observed in survival rate at the end of trial. The experiment indicated that the prebiotic inulin didn’t influence the increase of the growth performance and survival rate in rainbow trout juvenile.

    Keywords: growth performance, feeding, Prebiotic inulin, Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
  • P. Nejatkhah Manavi, A.A. Pasandi, M. Saghali, N. Beheshtinia, D. Mirshekar Pages 10-19

    This study performed in  Caspian Sea in order to estimate nutrients includeing nitrate, phosphate and physicochemical factors (pH, temperature and salinity) from April to October in 2008 . Sampling have done in eastern south of Caspian Sea in seven transects in 56 station on surface water, 5 and 10 meter. The mean temperature, salinity and pH were 26.9°± 4.72° C,  12.13± 2.33 ppt and 8.69± 0.79 respectively. The mean nitrate was 0.061± 0.0161mg/l and phosphate was  0.017±  0.011mg/l. Min and Max of nitrate and phosphate were 0.021, 0.131 and 0.001, 0.096 mg/l respectively .The concentration of salinity, nitrate and phosphate were higher in compared to western south Caspian Sea. There was significant differences in nitrate concentration in transects (P<0.05), but the other parameters were not significantly different (P>0.05). There were not meaningful difference in all parameters upon surface waters, 5 and 10 m.   Results showed that the concentration of nitrate and phosphate have increased compared to past years.

    Keywords: Nitrate, phosphate, pH, temperature, Salinity, Caspian Sea
  • S. A. Jozi, M. Shafiee Pages 20-38

    This study is about Environmental Risks Analysis of Helleh protected area of boushehrwith using AHP method. Helleh protected area with extension about 48940.82 hectares, is located at geographic coordinates of 24، ´38، 50)  (till
    (23،´ 56، 50)eastern longitude and (24، ´03، 29) till (50، ´16، 29)northern latitude. In this study at the first Delphi method was applied for hazard identification in area. Also according to the field studies, interview with natives and studying the database of helleh, the couple of risks were added to the factors that were identified with Delphi method. Finally 26 risks were identified in two groups that are including natural events and environmental risks. At the next stage, analytical hierarchy process was applied for analysis and priority of identified risks. In this study, the risks were assessed by using of three criteria like severity, probability and vulnerability. With building of raeesali delvari dam on top of the helleh protected area almost 232300 m3 from fresh water of helleh wetland was layed off and only the salinity water of DalakiRiver is streaming to the wetland. This can cause threaten the wetland, fauna and flora of wetland. So the Raeesali delvari dam with weight 0.116 is in preference 1. The rest of risks are in preference 2 till 26. Some ways that have suggested for control the risks are including laying off water pumping from the wetland and regarding to the hunting season, multiplicity and type of legal hunting.

    Keywords: Environmental Risks Analysis, Protected Area, Delphi technique, AHP method, Helleh Protected Area of Boushehr
  • M. Khodadadi, M. Ansari, R. Peyghan, Gh. Mohammadi, M. Raissy Pages 39-49

    The current study carried out to determine some blood factor levels in Benni  (Barbus sharpeyi)brood stocks to achieve information about physiological changes due to reproduction and effect of reproduction on the serum parameters. Overall 42 randomly selected fishes including 24 females and 18 males ware studied. Blood samples were obtained from fishes in Dashte Azadegan Fish Culture Farm in a short time before spawning, serum was collected from blood and samples were analyzed in lab. The results show that mean values of Cholesterol, Glucose, Cortisol, Sodium, Potassium, BUN, Ig M were equaled to 247.07, 17.8, 40.9, 5.07, 139.09, 2.57, 1.46, and 62.8 respectively. The relation between serum parameters value with Sex and biometric factors of fishes were also studied. The results showed a statistical difference in Ig M mean value between male and female fishes (P<0.05) but there was no statistical difference in other factors between males and females. There was also a statistical difference in fishes with different weight and length for Potassium, Total Protein and Ig M (p<0.05).

    Keywords: Benni, Barbus sharpeyi, serum factors, Iran
  • M. H. Gholami, B. Mokhayer, A. Bozorgnia, H. Hosseinzadeh Sahafi Pages 50-60

    A total of 200 specimen of two fish species from NekaRiver in the winter and summer, 2009 of two differnt stations were caught by castnet. The fishes were transported alive to laberatory of Islamic Azad University of Ghaemshahr. They killed by cutting their spinal cord and then measured and weighed. We found one protozoan species, Ichthyophthirius multifiliis on the branchia of Cacasian (Leuciscus cephalus) and Lenkoran (Capoeta capoeta gracilis). The isolated metazoan parasites are Dactylogyrus sp. and Diplozoon sp. from branchia, Gyrodactylus sp. from skin and the nematod Raphidascaris acus from intestine of the mentioned fishes. In this study, 39.58% of Cacasian and 45.19% of Lenkoran were infected with protozoan and metazoan parasites. Dactylogyrus sp. has the highest prevalence and intensity of parasitic infection of these fishes. According to the library investigations, Diplozoone sp. is recorded for the first time from cacasian, of  Iran.

    Keywords: parasites, Lenkoran, Cacasian, Prevalence, intensity, Neka River
  • M. H. Gorjian Arabi, S. Vatandust, M. Kazemian, M. Keshavarz Pages 61-73

    In this study, 281 specimens Barbus lacerta have caught by electrofisher in Kesilian River (An affluent of Telar River) from August 2008 to July 2009. twenty-six morphometric and te meristic characteristics have studied. Based on results, average of variation coefficient of morphometric characteristics Barbus lacerta in Autumn, Winter, Spring and Summer were 19.38, 21.20, 22.61, 26.02 and for meristic characteristics were 6.16, 6.24, 6.67and 7.27 percent, respectively. morphometric characteristics modified and standardized before analyzing because of decreasing of error due to allometric growth. For morphometric characteristics, eight factors accounted for a bout 77.69% individuals of the four seasons and in the case morphometric traits two factors accounted for 70.89% of diversity within seasons. In these results it was not seen any differences between seasons by analyzing method and have highly proportional overlapping. Also, there were twenty-six significant differences and meristic characteristics between seasons(P  0.05), but four characteristics did not show significant differences (P< 0.05). According to analyzing with main parameters it did not seen any distinctions between seasons and they had relatively overlapping. There was a great correlation between length and weight into all seasons. Obtained regression coefficient (b) from length-weight relationship as well as results from determination of growth pattern showed by poulie method that growth pattern in Autumn and Spring in Barbus lacerta is negative allometric and then for Winter and and Summer is positive isometric and positive allometric, respectively.

    Keywords: Morphological diversity, Barbus lacerta, Kesilian river
  • A. Sateei, M. Ghorbanli, F. Yadollahi Pages 74-83

    Aluminum effect with 0, 100, 200, 300, 400, 500 and 1000 µ molar concentrations was considered during ten days on Dunaliella salina teodoresco antioxidant enzymes, smolit contents,nitrate reductase activity and ammonium release on were measured. The results showed that ammonium release, peroxidase , nitrate reductase activity and glycinebetaine content had not any significant differences but catalase,superoxide dismutase(300 µmolar concentration) activities,and prolin content decreased and ascorbate peroxidase activity increased significantly.Based on the results of this study, the green alga Dunaliella salina teodoresco green alga can tolerate Al stress by  ascorbate peroxidase activity increase.

    Keywords: Dunaliella salina teodoresco, Al, Catalase, superoxide dismutase, ascorbate peroxidase
  • E. Hatami, S. M. T. Sadatipour, B. Shahabi Pages 84-93

    This research has been carried out on the effect of the sewage of Bahregan oil industries, to evaluate it’s  effecting the marine environment which is in the proxy of the site. Bahregan oil industries are located in the coastal area of Bushehr with latitudinal of 29° 50' and longitudinal of 50° 17'. From this site 235.000 barrels of oil are exported daily. Therefore our first assumption was that there should have pollution effect in the area. In this research we zoomed on TPH pollution in the water and sediments of area which is in proxy of Bahregan oil industries. For this aim we selected 13 sampling stations in offshore and 3 stations in shore. To analyze TPH in water and sediments of the area the 3 inshore stations were selected from the channel of which area collecting Bahregan surface water and leads that to marine environment. All the samples were analyzed based on MOOPAM(1999) methodology. Using FT-IR, analyses were done with the help of SPSS. From the data we noticed that there is a high position correlation between TPH concentration in water and sediments of the area. We can conclude that the source of TPH are the same in water and sediment.

    Keywords: Persian Gulf, Bahragan, petroleum hydrocarbons, environment, FT-IR