فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم و فنون دریایی
سال پنجم شماره 4 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آریا اشجع اردلان*، الهام راد، احد رجبی صفحات 1-17

    این تحقیق از 15 شهریور ماه سال 1387 تا 15 مرداد ماه 1388 در  رودخانه بابلرود (استان مازندران) بر روی ماهی سفید رودخانه ای Leuciscus cephalus  انجام گرفت. نمونه برداری به صورت ماهانه و با استفاده از دستگاه الکتروشوکر صورت گرفت. در مجموع 441 عدد ماهی سفید رودخانه ای صید گردید. نسبت جنسی نر به ماده، 1 به 41/1 بدست آمد. میانگین طول کل ماهیان سفید رودخانه ای  صید شده حدود 81/296/165 میلی متر می باشد. حداکثر میانگین طول کل مربوط به اردیبهشت  ماه با میانگین 32/386/190 میلی متر بوده و حداقل میانگین طول کل مربوط به آبان ماه با میانگین 70/265/137 میلی متر بوده است. میانگین طول چنگالی و وزن بدست آمده برای جنس نر به ترتیب 49/2672/139 میلی متر و 58/2118/43 گرم و این مقادیر برای جنس ماده به ترتیب06/3088/152 میلی متر و 08/2732/57 گرم بدست آمد. نتایج آنالیز واریانس یکطرفه بین میانگین طول چنگالی در دو جنس نر و ماده و میانگین وزن در دو جنس اختلاف معنی داری نشان داد (05/0> P). همبستگی مثبت بین طول چنگالی با وزن بدن در کل جمعیت مشاهده شد (950/0=2R). نمونه ها به 9 گروه سنی (+0، 1،  +1، 2، +2، 3، +3، 4، +4) تعلق داشتند. بیشترین تعداد ماهیان سفید رودخانه ای در گروه سنی  2 (114 عدد) و کمترین تعداد ماهیان در گروه سنی +4 سال (6 عدد) بودند.  میانگین درصد شاخص رسیدگی جنسی (GSI) برای ماهیان سفیدرودخانه ای نر 94/047/1 و برای ماهیان سفیدرودخانه ای ماده 83/195/2 بدست آمد. میانگین شاخص کبدی برای ماهیان سفیدرودخانه ای نر 49/073/0 و برای ماهیان سفیدرودخانه ای ماده71/008/1 بدست آمد. با توجه به این بررسی زمان تخمریزی ماهی سفید رودخانه ای از اواسط اردیبهشت تا اواخر خرداد ماه است و نوع تخمریزی آنها به صورت دفعه ای است.

    کلیدواژگان: ماهی سفید رودخانه ای، Leuciscus cephalus، مازندران، شاخص رسیدگی جنس، شاخص کبدی، طول چنگالی
  • باقر تیموری*، شیلا صفائیان، سید محمدباقر نبوی، سید هادی خاتمی خاتمی صفحات 18-27

    پژ‍وهش حاضر به منظور تعیین سطوح PCBsدر بافت پوست و عضله ماهی کپور و اردک ماهی تالاب انزلی در فصل پاییز (آذرماه 1388) انجام شد.4 ایستگاه جهت برداشت نمونه آب، رسوب و ذرات معلق و صید ماهی در بخش آبکنار تالاب انزلی تعیین شد.از هر نوع ماهی 9 عدد صید وبیومتری(تعیین وزن و طول کل و استاندارد) شدند. نمونه های آب، رسوب و ذرات معلق آب و نمونه ماهیان به آزمایشگاه انتقال یافت.  بافت پوست و عضله ماهیان کپور و اردک ماهی بر اساس Moopamجدا شده  و پس ازآماده سازی، استخراج  وClean Up ، آنالیز  PCBsبا استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی(GC - ECD) و دتکتور با اشعه یونیزان نیکل 63 (Ni63) انجام گردید.  میانگین غلظت PCBs در پوست و عضله اردک ماهی به ترتیب برابر 36/24 و 36/14 نانو گرم در گرم وزن خشک، در پوست و عضله ماهی کپور به ترتیب برابر 82/21 برابر 86/20 نانو گرم در گرم وزن خشک بدست آمد. میزانضریب تغییرات میانگین(CV) غلظت PCBs در پوست اردک ماهی بیشتر از سایر بافت ها بود.  بر اساس آزمون آماری این اختلاف بین بافت عضله وپوست اردک ماهی و عضله و پوست ماهی کپور معنی دار بود(9=   ;n 0.0001p <    ).همچنین  اختلاف معنی داری بین غلظتPCBs آب با میزان PCBs رسوب (12= ;n 0001/0 <   p) و ذرات معلق فیلترشده در آب مشاهده گردید (12=   ;n 0001/0P <    ). همبستگی مثبت قوی بین بافت عضله ماهی کپور و ذرات معلق فیلتر شده در آب               (  9  ;n=  76% =   r2   ; 851/0 = r   ;   004/0  =  p) و همبستگی مثبت خیلی قوی بین غلظت PCBsآب و ذرات معلق فیلتر شده در آب وجود داشت (  12  ;n=  96% =   r2   ;0.980 = r   ;   0001/0  =  p) . میزان تجمع زیستی (بر حسبppb) در بافت پوست اردک ماهی برابر69/5835، در بافت عضله اردک ماهی58/3440، در بافت پوست ماهی کپور برابر28/5232 و در بافت عضله ماهی کپور برابر63/4997میکروگرم در گرم وزن خشک محاسبه گردید. میزان ماکزیمم میانگین واقعی (با 95در صد اطمینان) PCBs بدست آمده در بافت ماهیان (پوست اردک ماهی و کپور و عضله کپور) (ماکزیممppm  03653/0 و مینیمم ppm 01025/0) کمتر از استانداردFDI و استاندارد  Food Standards Australia/NZ MRLو بیشتر از استانداردUSEPA بود.

    کلیدواژگان: ماهی کپور، اردک ماهی، تالاب انزلی، PCB تجمع زیستی. ضریب تغییراتCV
  • لیلا بهرامی سامانی*، محمود ابراهیمی، مه لقا قربانلی صفحات 28-47

    به منظور دستیابی به روند تغییرات افقی و عمودی پارامترهای فیزیکی و شیمیایی و کلروفیل a در آب های ساحلی استان هرمزگان از منطقه جاسک تا بندر لنگه در محدوده 00/00/ 54 تا 40/ 57 درجه  طول شرقی، تعداد 34 ایستگاه نمونه برداری تعیین گردید. عملیات نمونه برداری در اسفند 1387 ، انجام شده،پارامترهای فوق با استفاده از دستگاهCTD مورد سنجش قرار گرفت.تغییرات توزیع افقی شوری و چگالی ، هر دو از شرق به غرب افزایش نشان داد ، بطوریکه میزان شوری در محدوده بندر جاسک 7/36  و در نزدیکی جزیره کیش (ppt)   9/37 تعیین شد. میزان چگالی نیز در نزدیکی جاسک حدود 8/24  و در نواحی کیش g/cm3  2/26 تعیین گردید ، نتایج به دست آمده نشان داد که مقدار شوری و چگالی از سطح به عمق افزایش می یابد.این افزایش در مناطق غربی تنگه هرمز (خلیج فارس)  نسبت به نواحی شرقی آن از نوسانات بیشتری برخورد می باشند. نتایج دما نشان داد که میزان آن از شرق به غرب و از سطح به عمق کاهش می یابد. نتایج مربوط به توزیع  افقی کلروفیل a  نشان داد که در این ماه مقدار کلروفیل a در محدوده بندر عباس و تنگه هرگز به جهت شکوفایی جلبکی به مراتب بیشتراز نواحی شرقی و غربی تنگه هرمز بود. علاوه بر آن تغییرات عمودی کلروفیل a نشان داد که میزان آن در مناطق ساحلی که تحت تاثیر شکوفایی پلانکتونی قرار داشت از سطح به عمق به شدت کاهش یافته (در لایه های سطحی حدود 25 و درلایه های عمقی حدود 2/میکروگرم بر لیتر) اما در ایستگاه های دریایی بیشترین مقدار آن در لایه های عمقی 10 تا 20 متر تعیین گردید. نتایج کدورت آب نشان داد که روند تغییرات آن ، مخصوصا در لایه های سطحی از روند تغییرات کلروفیل a تبعیت می کند. بررسی توزیع افقی کدورت آب در لایه های سطحی مناطق مورد نظر نشان داد که نواحی غربی تنگه هرمز از بیشترین کدورت (حدود12گرم بر لیتر) برخوردار می باشد که علت آن کم عمق بودن آب های این منطقه و مجاورت با جنگل های مانگرو  می باشد.همچنین نتایج بدست آمده نشان داد که از نظر توزیع  افقی  و عمودی ارتباط مستقیمی بین مقدار کلروفیل  a  و اکسیژن  محلول وجود دارد،بطوریکه با افزایش آن مقدار اکسیژن  نیز افزایش و با کاهش آن مقدار اکسیژن نیز کاهش می یابد.نتایج حاصل از بررسی آماری  بین میزان کلروفیل a  و اکسیژن  محلول در مناطق  سه گانه مورد بررسی  نشان داد که در مناطق  شمال تنگه  هرمز ضریب همبستگی  بین این دو پارامتر 9/0 و در مناطق شرقی و غربی 7/0 می باشد. مقدار هدایت الکتریکی از سطح  به عمق کاهش و روند تغییرات آن تقریبا از روند تغییرات  دما تبعیت می نماید در صورتیکه  مقدار اکسیژن محلول در مناطق ساحلی  بندر عباس بیشتر از مناطق  شرقی و غربی آن  به دست آمد.

    کلیدواژگان: کلروفیل a، پارامترهای فیزیکوشیمیایی، کانتور سطحی یا خطوط هم تراز، پروفیل عمودی، تنگه هرمز، خلیج فارس، دریای عمان
  • سیده زهرا خلیلی پور لنگرودی*، محمدرضا محمد شفیعی، مژگان امتیازجو صفحات 48-59

    در این تحقیق غلظت عناصر سنگین جیوه، کادمیوم و سرب در بافت عضله ی ماهی شوریده در بندر بوشهر اندازه گیری شده است. هدف از این مطالعه ارزیابی سلامتی ماهی برای مصارف انسانی می باشد.  تعداد 18 نمونه ی ماهی شوریده طی دو فصل زمستان 88 و تابستان 89 از بندر بوشهر گرفته شد و پس از جداسازی بافت عضله و هضم آن، با استفاده از دستگاه جذب اتمی، مدل Varian-AA 100 میزان عناصر سنگین در آنها اندازه گیری گردید. تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS V.17 صورت پذیرفته است. میانگین غلظت جیوه، کادمیوم و سرب به ترتیب 0689/0، 0100/0 و 0558/0 میکروگرم بر گرم بر حسب وزن خشک بود. میزان تجمع عناصر جیوه و کادمیوم در عضله ی ماهی شوریده و اندازه و وزن ماهی در فصل زمستان دارای همبستگی معنی داری بود، در حالی که در غلظت فلز سرب و اندازه و وزن ماهی همبستگی معنی دار05/0 ≥p مشاهده نگردید. همچنین غلظت فلزات سنگین در بافت عضله ی ماهی شوریده در فصل زمستان و تابستان دارای اختلاف معنی داری نمی باشد و نیز تجمع فلز سرب در ماهیان جنس نر و ماده دارای تفاوت معنی داری بود. غلظت فلزات اندازه گیری شده در عضله ی ماهی شوریده از حد مجاز سازمان بهداشت جهانی کمتر بوده و ترتیب تجمع فلزات مورد بررسی در عضله ی این ماهی به صورت  Hg>Pb>Cd می باشد.

    کلیدواژگان: فلزهای سنگین، ماهی شوریده، بندر بوشهر، جذب اتمی
  • مینا سیف زاده*، عباسعلی مطللبی، محمدتقی مظلومی صفحات 60-80

    این پروژه با هدف افزایش مدت زمان ماندگاری سردخانه ای و جلوگیری از تغییر رنگ ماهی کیلکا در سردخانه انجام شد. برای پوشش کردن ماهی کیلکا از پروتیین آب پنیر در غلظت های 3 و 9 درصد در زمان شروع استفاده شد. از کیلکای بسته بندی شده در ظروف یک بار مصرف با پوشش سلوفان به عنوان نمونه شاهد استفاده شد. نمونه ها به مدت شش ماه در سرد خانه 18 - درجه سلسیوس نگهداری شدند. شمارش کلی باکتری ها و باکتری استافیلوکوک در نمونه های پوشش دار غلظت 9 درصد در مقایسه سایر با نمونه ها کاهش نشان دادند. آلودگی به باکتری های کلی فرم، اشریشیا و سودوموناس در نمونه ها مشاهده نشد. مقادیر رطوبت، پروتیین، چربی و خاکستر در نمونه های پوشش دار غلظت 9 درصد در مقایسه با سایر نمونه ها بیشتر بود. در نمونه های پوشش دار با غلظت 9 درصد در مقایسه با سایر نمونه ها مقادیر پراکسید،TVN و pHکاهش نشان داد. در فاکتورهای یاکتریایی، شیمیایی و شاخص پذیرش کلی در تیمارها تفاوت معنی دار آماری وجود داشت (05/0>p). آزمایشات حسی به روش رتبه بندی انجام شد. نمونه های پوشش دار با غلظت 9 درصد در مقایسه با نمونه های پوشش دار غلظت 3 درصد از کیفیت بهتری برخوردار بودند. نمونه های پوشش دار تا پایان مدت زمان سردخانه ای از کیفیت خوبی برخوردار بودند اما نمونه های شاهد پس از سه ماه کیفیت خود را از دست داده بودند.    این پروژه با هدف افزایش مدت زمان ماندگاری سردخانه ای و جلوگیری از تغییر رنگ ماهی کیلکا در سردخانه انجام شد. برای پوشش کردن ماهی کیلکا از پروتیین آب پنیر در غلظت های 3 و 9 درصد در زمان شروع استفاده شد. از کیلکای بسته بندی شده در ظروف یک بار مصرف با پوشش سلوفان به عنوان نمونه شاهد استفاده شد. نمونه ها به مدت شش ماه در سرد خانه 18 - درجه سلسیوس نگهداری شدند. شمارش کلی باکتری ها و باکتری استافیلوکوک در نمونه های پوشش دار غلظت 9 درصد در مقایسه سایر با نمونه ها کاهش نشان دادند. آلودگی به باکتری های کلی فرم، اشریشیا و سودوموناس در نمونه ها مشاهده نشد. مقادیر رطوبت، پروتیین، چربی و خاکستر در نمونه های پوشش دار غلظت 9 درصد در مقایسه با سایر نمونه ها بیشتر بود. در نمونه های پوشش دار با غلظت 9 درصد در مقایسه با سایر نمونه ها مقادیر پراکسید،TVN و pHکاهش نشان داد. در فاکتورهای یاکتریایی، شیمیایی و شاخص پذیرش کلی در تیمارها تفاوت معنی دار آماری وجود داشت (05/0>p). آزمایشات حسی به روش رتبه بندی انجام شد. نمونه های پوشش دار با غلظت 9 درصد در مقایسه با نمونه های پوشش دار غلظت 3 درصد از کیفیت بهتری برخوردار بودند. نمونه های پوشش دار تا پایان مدت زمان سردخانه ای از کیفیت خوبی برخوردار بودند اما نمونه های شاهد پس از سه ماه کیفیت خود را از دست داده بودند.

    کلیدواژگان: ماهی کیلکا، آنالیز باکتریایی، پروتئین آب پنیر، آنالیز حسی، آنالیز شیمیایی
  • عرفان شاهکار*، حسین خارا، محمد سوداگر، عظیم عظیمی صفحات 81-97

    این آزمایش در 8 تیمار و 3 تکرار بصورت زیر انجام گرفت: تیمار A: یک بار غذادهی درروز با SFK (Starter Food Kutum) ، تیمار B: دو بار غذادهی درروز باSFK (تیمار شاهد) ، تیمار C: سه بار غذادهی درروز باSFK ، تیمار D: چهار بار غذادهی در روز با SFK، تیمار E: یک بار غذادهی در روز با مخلوط SFK و پودر ماهی (25% وزن SFK) ، تیمار F: دو بار غذادهی در روز با مخلوط SFK و پودر ماهی (25% وزن SFK) ، تیمار G: سه بار غذادهی در روز با مخلوطSFK و پودر ماهی (25% وزن SFK) ، تیمار H: چهار بار غذادهی در روز با مخلوط SFK و پودر ماهی (25% وزنSFK). هریک از تیمارهای مورد آزمایش به ترتیب در ساعات 8، 11، 14، 17 تغذیه شدند. لازم به ذکر است که نرخ غذادهی براساس 15 درصد وزن کامل بدن لارو ماهیان یک تکرار، در روز صورت گرفت. نتایج نشان داد که بین تیمارهای مورد بررسی از نظر وزن و طول بدن ماهیان اختلاف معنی دار آماری مشاهده می گردد (05/0<p). لارو ماهیانی که با غذای SFK تغذیه شدند، بیشترین افزایش وزن و طول را در یکبار غذادهی در روز داشتند و لارو ماهیانی که با غذای مخلوطSFK و پودر ماهی (25% وزن SFK) تغذیه شدند، بیشترین افزایش وزن و طول را در چهار بار غذادهی در روز بدست آوردند.

    کلیدواژگان: پودر ماهی، دفعات غذادهی، بازماندگی، پروتئین، دریای خزر، ماهی سفید
  • پریسا نجات خواه معنوی، فرناز رفیعی، سمیه شریعت زاده خراسانی*، شبنم سیفی صفحات 98-108

    شناسایی و ارزیابی توده زنده ماکروجلبک هادرچهار منطقه پلاژ جفره،منازل سازمانی نفت کش،پارک دانشجو وپارک لیان در منطقه بوشهر در بهمن ماه زمستان 1388 در مناطق بالا، میان و پایین جزر و مدی بررسی شدند. نمونه برداری با  کوادرات 5/0 متر مربعی به صورت تصادفی صورت گرفت. در مجموع 10 نمونه از سه شاخه جلبک های سبز، قرمز و قهوه ای شناسایی شد.درمیان آنهاشاخه جلبک های قهوه ای با 7/2166 گرم برمترمربع بیشترین وزن تر و شاخه جلبک های سبز با 687گرم برمترمربع کمترین وزن تر را داشتند. از شاخه جلبک های سبز Codium sp.، sp. Chaetomorpha و Chaetomorpha gracilis و  از شاخه جلبک های قرمز سه جنسsp. Hypnea ،sp. Gracillaria ،sp. Laurencia و سه گونه Gracillaria corticata و Laurencia obtasa  و Laurencia papillosa شناسایی شدند. جلبک های شناسایی شده از شاخه جلبک های قهوه ای، شامل sp. Sargassum ،sp. Padina ،sp. Colpomenia ،sp. Cystoseira وsinuosa  Colpomenia وfimbriata Cystoseira بود.

    کلیدواژگان: توده زنده، جلبک سبز، جلبک قرمز، جلبک قهوه ای، بوشهر، خلیج فارس
  • سید علی جوزی*، نسرین مرادی مجد صفحات 109-119

    تالاب بامدژ در 40 کیلومتری شمال با مساحت 4000 هکتار واقع شده است. تالاب بامدژ تالابی طبیعی واجد ارزش های فراوان اکولوژیک، علمی، تفرجی و اقتصادی است که در صورت حفظ و احیاء آن می تواند به صورت مجموعه ای خود تنظیم تمام ارزش های خود را به منصه ظهور رساند. در ابتدا محدوده مطالعاتی مشخص شد. پس ازآن انتخاب گردید و نمونه برداری به صورت تصادفی انجام پذیرفت. طی آزمایشاتی BOD5 ،COD، نیترات، فسفات، pH، هدایت الکتریکی، کدورت، دما، DO، شوری،TSS و TDS آب تالاب اندازه گیری شد. ارزیابی کیفیت آب ایستگاه ها برپایه نظام شاخص کیفیت آب صورت پذیرفت. ارزیابی اکولوژیک منطقه با استفاده از روش تلفیقی ارزیابی سریع و TOPSIS انجام گرفت. در این روش منابع پایه به13 گروه شامل: وسعت تالاب، پوشش گیاهی اطراف تالاب، پهنای بافر، وضعیت خاک، اتصال با سایر منابع آبی، عمق تالاب، منبع تامین آب تالاب، زمان آبدار بودن تالاب، اختلالات طبیعی، توسعه زیستگاه، نوع تالاب، پوشش تالاب و تنوع زیستی گیاهان تالاب تقسیم گردیدند. از مقایسه شاخص کیفیت سالانه هر ایستگاه با جدول شاخص کیفیت آب چنین نتیجه گیری شد که ایستگاه سوم در گروه سوم دارد و ایستگا ه های  اول، دوم و چهارم در گروه چهارم طبقه بندی نظام شاخص کیفیت آب قرار دارد. در نهایت تالاب بامدژ 59 امتیاز از 85 امتیاز ممکن روش ارزیابی سریع را کسب نمود. این امر مبین آن است که تالاب دارای ارزش حفاظتی مطلوب (درجه2) است. جهت تجزیه و تحلیل مهمترین عوامل اکولوژیکی از روش TOPSISاستفاده شد. نتایج این بررسی نیز موید آن بود که زمان آب دار بودن تالاب با وزن 483/1  به عنوان مهم ترین معیار ارزشی تالاب شناخته می شود.

    کلیدواژگان: ارزش حفاظتی، ارزش اکولوژیکی، ارزیابی سریع، روش topsis، تالاب بامدژ خوزستان
|
  • A. Ashja Ardalan *, E. Rad, A. Rajabi Pages 1-17

    This study was carried out in BabolroodRiver ( Mazandaran province) from 5 September 2008 to 6 August 2009 on Leuciscus cephalus ( mahi sephid roodkhanei ). The sampling was montly and samples were collected by Electroshocker. In total 441 numbers of Leuciscus cephalus were caught. Sex ratio of male to female was 1 to 1.41 respectively. The average total length was 165.629.81 mm, within average Maximum in May (190.638.32 mm), and an average Minimum in October (137.526.70 mm). Average Fork length and weight for males was139.7226.49 mm and 43.18 21.58 gr, this value for female was152.8830.06 mm and 57.3227.08 gr respectively. ANOVA results showed significant differences ( P<0.05). Between male and female fork length and weight. Positive regression obtained between fork length and total length showed an R2=.950. Samples belonged to 9 ages groups (0+,1,1+,2,2+,3,3+,4,4+).  Maximum number of fish were in age group 2 and minimum number of  fish were in age group 4+.  Gonad somatic index (GSI) for males was 1.47 ± 0.94, and for females was 2.95 ± 1.83 respectively. The total mean of HSI was evaluated to be 0.73 ± 0.49 for males and 1.08 ± 0.71 for females.According to the present study spawning time was from mid-May to late June and their spawning is batch spawning.

    Keywords: mahi sephid rood khanei, Leuciscus cephalus, Biological Characteristics, Babolrud River, Mazandaran
  • B. Teimouri *, Sh. Safaeian, S. M. B. Nabavi, S. H. Khatami Pages 18-27

    To determine level of PCBs in skin and muscle of Cyprinus carpio and Esox lucius fishes  in the west part of Anzali Wetland in Abkenar in autumn (Dec.2010) 4 sampling stations were selected .Samples of water, sediment, suspended particles in water, C. carpio and E. lucius fishes were collected from Abkenar, Anzali Wetland. Nine fish samples were caught from each species. Collected samples of water, sediment, suspended particles and fish were transferred to laboratory. After preparation, extract and clean up of the samples, analyses of PCBs were carried out using Gas Chromatography (GC-ECD) with Ni63 ionization detector. PCB average concentration was 24.36 ng/g(dried weight) in  Esox  lucius skin, 14.36 ng/g in E.  lucius mussel  tissue, 21.82 ng/g C. carpio skin and 20.86 ng/g in C. carpio mussel tissue. Coefficient Variation (CV) of average concentration PCBs in E. lucius skin tissue was higher than other tissues. Based on statistical analysis, there were a significant difference between E.  lucius mussels &  skin tissue & C. carpio mussels &  skin tissue  )p(. There were also significant difference between PCBs concentration in water with PCBs concentration in sediment (pC. carpio tissue and filtered suspended particles in water was seen (p<0.05, r=0.851, r2=76%, n=9) and a very strong positive correlation was found between PCBs concentration in water and filtered suspended particles in water (pE.  lucius skin tissue was 5835.69 µg/g, in E.  lucius mussels  tissue was 3440.58 µg/g, in C. carpio skin tissue was 5232.28 µg/g and in C. carpio mussels tissue was 4997.63 µg/g. The real average (with accuracy of 95%) of PCBs in fish tissues (Max. 0.03653 ppm and Min. 0.01025 ppm) in autumn was less than FDI Standards and Australia Food / NZ MRL standards and more than USEPA standard.

    Keywords: PCBs, Cyprinus carpio, Esox lucius, Anzali Wetland, Iran
  • L. Bahrami Samani *, M. Ebrahimi, M. Ghorbanli Pages 28-47

    In order to access the process of horizontal and vertical change in physic- chemical parameters and chl.a in the coastlines of Hormozegan Province from the Jask region to Bandar Lengeh in the area of 54˚ to 57˚ and 49 minutes along the east  , 34 stations were selected .The sampling operation was done in February of 2008 by using R/V Ferdous 1 with the assistance of the Ecology Institute of the Persia Gulf and the Sea of Oman. The  results of the horizontal distribution of salinity and density indicated that the parameters from the east to the west have increased . The salinity in the region of Bandar Jask 36.7 and around KishIsland it has reached 37.9 (ppt). In the Jask area , density has reached 24.8 and around Kish area it has increased to 26.2 g/cm3 . The salinity and density increased from surface to depth.But this increase had more fluctuations in the areas of west of Straight of Hormoz (Persian Gulf) compared to the areas from east to the west and from the surface to the depth where it actually reduces . The results from the horizontal distribution of chl.a indicated that  in this month, the amount of chl.a in the region of Bandar Abbass and the Strait of Hormoz because of Plankton  blooming is relatively more that the east and west of the Strait of Hormoz. In addition to that , the vertical changes of chl.a indicated that its amount in the coastlines where the plankton bloom was visible , was reduced from the surface to the depth , but in the marine stations the highest amount of it was in the 10-20 meter layers of depth .The result from the study of water`s turbidity indicated the process of changes in the water's turbidity , especially in the surface layers follows the chl.a changes . Also , the study of the horizontal distribution of the water's turbidity in the surface of the regions under study indicated that the western regions of the Strait of Hormoz enjoyed or had the highest amount of turbidity and its reason was its being shallow and effects of mangro Forests. The results indicated that there was a direct correlation between the horizontal and vertical distribution and the amount of chl.a and the disolved oxygen. It means that as the chl.a increased , the oxygen also went up and as it went down , the oxygen went down too. The results of the statistical study between chl.a and desolved oxygen in the 3 zone of the study indicated that in the northern region of the Strait of Hormoz , the correlation index between the two parameters was 0.9 and in the east and west it was 0.7 .  The amount of EC from the surface to the depth was reduced and its process of changes followed almost the process of changes in the temperature while the amount of desolved oxygen in the region of the Strait of Hormoz were more than eastern and western stations.

    Keywords: chlorophyll a, physico- chemical parameters, surface cantor, vertical profile, Strait of Hormoz, Persian Gulf, Gulf of Oman
  • S. Z. Khalili Poor *, M. R. Shafiee, M. Emtiazjoo Pages 48-59

    In this study, the concentration of Mercury, Cadmium and Lead were quantified in the muscle tissue of Otolithes ruber from Bandargah, Bushehr Province. The aim of this study is to evaluate potential risks to human health associated with sea food consumption. 18 samples of Otolithes ruber were taken in summer and winter of 2009, from fishers of Bandargah. After digestion of the muscle tissue, the samples were analyzed using Atomic Absorption Spectrophotometer. Data analysis was performed using SPSS V.17. The mean concentration of Mercury, Cadmium and Lead were 0.0689±0.0062, 0.0100±0.0011 and 0.0558±0.0032 µg g-1wet weights, respectively. A positive correlation between the metal concentrations and length and weight of the fishes were observed, except for Lead. No significant difference between the metal concentrations and the seasons were observed. The concentration of metals in the muscle tissue of Otolithes ruber were all lower than the maximum allowable concentrations and pose no threat to public health. The order of heavy metal accumulation was : Hg>Pb>Cd. There was significant difference between the Lead concentration and the sex of the fishes. The result of this study was compared to other studies made by different researchers.  

    Keywords: Heavy metals, Otolithes ruber, Bushehr port, Atomic Absorption Spectrophotometer
  • M. Seifzadeh *, A. A. Motallebi, M. T. Mazlomi Pages 60-80

    This project was carried out with the aim of increasing shelf life of Kilka Fish and prevent color change during cold storage. Three replicates were used for each method. Whey protein with 3 and 9 % concentrations were used for fish packaging at time 0. Cleaned Kilka fish were packaged in disposable dishes and covered by cellophane were used to control the samples. The samples were kept at -18 oC. Examinations were carried out for a period of six months. Total bacterial count and Staphylococcus bacteria count were lower in the samples covered with 9% concentration compared with the other samples. The Coliform, Escherichia coli and Pseudomonasbacteria contamination were negative until the end of storage period in the covered and control samples. Moisture, protein, fat and ash  were higher in the  samples covered with 9% concentration  compared with the other samples. Peroxide value, TVN and pH were lower in the  samples covered with 9% concentration compared with other samples. Statistically significant differences were observed in their bacterial counts, chemical factors and total acceptance index (p< 0.05). Sensory analysis carried out to the ranking method. Samples covered with 9% concentration compared with the samples covered with 3% concentration had a better quality. The covered samples had a favorable quality until the end of storage period. But control samples lost their quality after three months.

    Keywords: Common Kilka, fish packaging, Whey Protein, edible film. Bacterial analysis, chemical analysis, Sensory analysis
  • E. Shahkar *, H. Khara, M. Sudagar, A. Azimi Pages 81-97

    This study had 8 treatments and 3 replications: Treatment A: one time feeding per day with SFK, Treatment B: two times feeding per day with SFK, Treatment C: three times feeding per day with SFK, Treatment D: four times feeding per day with SFK, Treatment E: one time feeding per day with mixture of SFK and fish powder (25% weight SFK), Treatment F: two times feeding per day with mixture of SFK and fish powder (25% weight SFK), Treatment G: three times feeding per day with mixture of SFK and fish powder (25% weight SFK), Treatment H: four times feeding per day with mixture of SFK and fish powder (25% weight SFK). Each of treatments in this examination were fed regularly at 8,11,14,17 hours. It’s necessary to notice that rate of feeding was based on 15 percent of weight of larval body fishes on a day. Results indicated that there was significant difference between weight and length gain (p<0/05). Fish larvae with one time feeding per day with SFK diet had the higher weight and length and fish larvale that fed with mixture of SFK and fish powder (25% weight SFK) had the most length and weight when they had feeding four times per day.

    Keywords: Fish powder, Feeding frequency, Survival, Protein, Caspian Sea, Rutilus frisii Kutum
  • P. Nejatkhah Manavi, F. Rafiee, S. Shariat Zadeh *, Sh. Seifi Pages 98-108

    In this research, identification and biomass of macroalgae in Jofreh, Naftkesh, Daneshjo, Lian sights in Bushehr Province in winter 1388 (2010) at low, mid and high intertidal zone have been studied. Sampling was done randomly with 0.5 m2 quadrate. Totally 9 genera of green, red and brown macro algae were recognized. Maximum and minimum biomass of algae belonged to brown and green algae with 2166/7and 687g/m2, respectively. The green algae  Codium, sp., Chaetomorpha, sp. , Chatomotpha gracilis and the red algae   Hypnea sp., Gracillaria, sp., Laurencia,sp. , Gracillara corticata, Laurencia papillosa and Laurencia obtuse , also 6 brown algae including Sargassum sp., Padina sp., Colpomenia sp. , Cystoseria sp. ,Colpomenia sinuosa and Cystoseria fimbriata, were recognized. Key words:

    Keywords: biomass, Green algae, Red algae, brown algae, Bushehr, Persian Gulf
  • S.A. Jozi *, N. Moradi Majd Pages 109-119

    Bamdej Wetland is located 40 km north of Ahwaz, with area of 4000 hectares. Bamdej Wetland is a natural wetland with great ecological, scientific outing and economical value which in case it can be preserved and revived will raise all values as a self regulating collection.First, the ranges of studies were identified ,and four sampling stations were selected. The were sampled randomly. During experiments BOD5, COD, nitrates, phosphates, pH, electrical conductivity, turbidity, temperature, DO, salinity, TSS and TDS were measured. Then, the results of water quality system are exmind. Ecological evaluation study area was performed using fusion rapid assessment and TOPSIS. In this way resources were based to 13 groups include: the extent of the wetland, vegetation around the wetland, the width of buffer, soil status, connecting with other water sources, depth of wetland, source of water supply, time of wetness, normal disturbances, habitat development, type of wetland cover, and biodiversity of plants. Comparing the annual quality indicator of each station with a table of water quality index indicate that the station 3 is belong to the third group and station 1, 2 and 4, belong to fourth group classification system of water quality indicator. Finally, Bamdej Wetland earned 59 points of 85 possible points of rapid evaluation method. This expression that wetland desirable conservation value is (grade 2). TOPSIS method was used for analys some important ecological factors of Bamdej Wetland. The results confirm that wetness time of Bamdej Wetlands weighing of 1.483 is the most important criteria of its value.

    Keywords: wetland, conservation value, ecological value, rapid evaluation methods, TOPSIS method, Bamdej Wetlands, Khuzestan