فهرست مطالب

پژوهش های علوم و فنون دریایی - سال ششم شماره 2 (تابستان 1390)

نشریه پژوهش های علوم و فنون دریایی
سال ششم شماره 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • افضل سادات برهانی سبزوار*، آرین ساطعی، مه لقا قربانلی صفحات 1-9
    در پژوهش حاضر ، تاثیر غلظت نمک کلرور سدیم در محیط کشت برتغییرات فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان (کاتالازی ، اسکوربات پراکسیدازی ، پراکسیدازی، سوپراکسیددیسموتازی)، تغییرات محتوای اسمولیت ها (گلیسین بتایین و پرولین) و تغییر در میزان رنگیزه ها، مورد بررسی قرار گرفت. درتیمار های 5/2، 5/7 و 5/12 درصد نمک طعام ، سویه مورد آزمایش رشد نموده و، امکان سنجش سایر پارامتر های مورد نظر فراهم شد. بیشترین رشد در تیمار 5/7 درصد مشاهده شد. بیشترین مقدار رنگیزه های کلروفیلa (3/10 میلی گرم بر گرم وزن تر جلبک)، کلروفیل  b(735/0 میلی گرم بر گرم وزن تر جلبک)و بتا کاروتن (211/0 میلی گرم بر گرم وزن تر جلبک)در تیمار 5/7 درصد دیده شد اما افزایش درصد کلروفیل  b در سایر تیمار ها اتفاق افتاد. نتایج بررسی آنزیمی، نشان داد که در شرایط مربوط به سایر تیمارها میزان نمک در محیط کشت، فعالیت پراکسیدازی و آسکوربات پراکسیدازی به طور معنی داری افزایش یافت(05/0P<). علاوه بر این، در شرایط بهینه میزان گلیسین بتایین به طور معنی داری(05/0P<) بیش از دو تیمار دیگر بود. در شرایط غیر بهینه مورد آزمایش ، مقدار پرولین افزایش معنی داری  داشت(05/0P<).به نظر می رسد در تیمار 5/7درصد بیشترین رشد مشاهده می شود و سلول برای رفع تنش به تغییر ترکیب آنتن های فتوسنتزی، در جهت افزایش فتوسیستم 2 همراه باسنتزپرولین و پروتیین های انزیمی انتی اکسیداتیو به مقابله با اثرات شوری ویا به عبارتی سازش با ان می پردازد.
    کلیدواژگان: اسمولیت ها، آنزیم های آنتی اکسیدان، پرولین، دونالیلا، کلرور سدیم، گلیسین بتائین
  • ابوالفضل عسکری ساری، محمد ولایت زاده*، مهسا معرف، سارا مجدی نسب، معصومه صمدی، شیرین نبی زاده صفحات 10-16

    پروتیین ها مهم ترین ترکیبات بدن موجودات زنده بوده و تحت تاثیر عوامل محیطی مانند دما، شوری و pH هستند. این تحقیق به منظور اندازه گیری و مقایسه میزان آبچک و پروتیین موجود در آبچک ماهی سنگسر معمولی، گیش بزرگ، گوازیم و آمور در شرایط نگهداری بدون نمک، 2 و 5 درصد نمک در یخچال های خانگی با دمای 19- درجه سانتیگراد در سال 1388 انجام شد. 108 نمونه ماهی تهیه شد. اندازه گیری میزان آبچک با استفاده از دستگاه اسپکترومتر مدل Spectrometer T80 uv/lis PG Instruments و اندازه گیری درصد پروتیین آبچک از روش کلدال انجام شد. در این بررسی تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS17 انجام شد و میانگین داده ها به کمک آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) با یکدیگر مقایسه شدند. بر اساس نتایج بالاترین میزان آبچک 56/14±43/50 گرم و پروتیین آبچک 17/1±40/3 درصد در ماهی سنگسر معمولی در شرایط نگهداری 5 درصد نمک و پایین ترین میزان آبچک 36/0±32/1 گرم در ماهی سنگسر معمولی در شرایط نگهداری بدون نمک مشاهده گردید. همچنین پایین ترین میزان پروتیین آبچک 46/0±75/2 درصد در ماهی سنگسر معمولی در شرایط نگهداری 2 درصد نمک بود. میزان نمک روی میزان آبچک تاثیر داشت (05/0)P<) ولی بر روی میزان پروتیین آبچک تاثیری نداشت (05/0 ≥P).

    کلیدواژگان: ماهی، آبچک، پروتئین آبچک، نمک
  • پری سیما کتیرایی بروجردی، فروزان ارکیان، رقیه رضائی فرکوش* صفحات 17-29
    در دهه های اخیر تغییر اقلیم در نتیجه گرمایش جهانی از بحث های اساسی بین دانشمندان بوده است. رطوبت جو به علت نقش بسزایی که در ترازمندی انرژی سیاره زمین دارد، در تبیین تغییرات اقلیمی موثر می باشد. در این مطالعه مقادیر متوسط ماهانه فشار هوای ایستگاه (QFE)، فشار بخار و رطوبت نسبی و دمای نقطه شبنم 46 ایستگاه سینوپتیک ایران طی دوره آماری (2005-1976) جمع آوری گردید. و رطوبت ویژه نیز طی دوره آماری (2005-1976) محاسبه شده است. روند تغییرات رطوبت نسبی و ویژه، با روش حداقل مربعات محاسبه شد. از آزمون من- کندال برای تعیین معنی داری روند استفاده شد. نتایج نشان داد که در شمال (80% 14~">) و شمال غرب ایران میانگین رطوبت نسبی سالانه بیش تر از سایر مناطق است و  میانگین رطوبت نسبی فصل زمستان بیش تر از سایر فصول است. همچنین میانگین رطوبت ویژه سالانه در کرانه های خلیج فارس و دریای عمان  و حاشیه دریای خزر بیش تر از سایر نقاط است و مقدار رطوبت ویژه در فصل تابستان در کل کشور بیش تر از فصول دیگر است (g/kg 4 14~">). روند رطوبت نسبی سالانه در اکثر ایستگاه ها غیر از کرانه دریای خزر و خلیج فارس و پاره ای از ایستگاه های غربی منفی است. روند رطوبت ویژه سالانه تنها در ایستگاه های کرانه دریای خزر و خلیج فارس مثبت و در سایر ایستگاه ها منفی است. بیش تر ایستگاه های ایران در فصل زمستان روند منفی معنی دار در رطوبت نسبی  دارند (28%). روند رطوبت ویژه فصل بهار در اکثر ایستگاه ها کاهشی و تنها در چند ایستگاه کرانه دریای خزر و خلیج فارس افزایشی است. در مجموع می توان بیان داشت که روند کاهشی متغیرهای مورد بررسی بیش تر از افزایشی آن ها است.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، رطوبت نسبی، رطوبت ویژه، روند، ایران
  • آزاده صالح دوست*، محمدجواد جامی، حسین نگارستان، رضوان موسوی ندوشن، بابا مخیر صفحات 30-39

    تشکیلات مرجانی، یکی ازبارورترین زیستگاه های دریایی از لحاظ تولیدانرژی ونرخ تولیدموادآلی محسوب می شوند. سفید شدگی همراه با مرگ مرجان یا عدم مرگ مرجان پاسخی به نوسان  شرایط محیطی و استرس می باشد. این مطالعه در آبهای اطراف منطقه آزاد کیش در خلیج فارس صورت گرفت. روش مورد استفاده در این مطالعه در بهارسال 1388 به جهت بررسی وضعیت مرجانهای زنده و مرده در اطراف جزیره کیش ، از روشTimed swims یاTSاستفاده شده است. مشاهده در 6 منطقه از آب های اطراف جزیره کیش شامل ناحیهPersian Gulf، Big coral، ژوراسیک پارک ، کلبه هور ، کشتی یونانی و شمال جزیره. صورت گرفت. در ناحیه ژوراسیک پارک45 درصد از مرجان ها مانندکلنی بزرگ جنس های  Acropora sp  و Porites sp بطور کامل سفید شده و از بین رفته بودند. کمترین میزان از نظر سفید شدگی در شمال جزیره و در حدود 10 درصد دیده شد. در ناحیهPersian Gulf نیزکلنی مرجان های مرده متعلق به جنس های Acropora sp.  وsp.Porites مشاهده شد.جنسAcropora  (مرجان شاخ گوزنی) کاملا" سفید شده و رسوب جلبکی روی این مرجان ها را پوشانده بود. فعالیت های انسانی مثل لنگر انداختن قایق های تفریحی و اسنور کلینگ در نواحی کم عمق ساحلی می توانند اثر مخرب بروی صخره های مرجانی داشته باشند.

    کلیدواژگان: ریف های مرجانی، سفید شدگی، جزیره کیش، خلیج فارس
  • حسین غفوریان، فریده نوری*، لیندا یادگاریان صفحات 40-60
    یکی از آلاینده های مطرح در منابع آبی مربوط به ماده سمی فنل وترکیبات آن می باشد. نیتروفنل ها از جمله پارانیتروفنل(PNP) از سمی ترین این گروه بوده و حذف آن از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. برای حذف و کاهش PNP در آبهای آلوده وپساب های صنعتی، توسط جاذب های مختلف مطالعات کمی انجام شده است. هدف این پژوهش بررسی ظرفیت جذب کربن فعال با حفرات نانو و اصلاح ساختار و تغییر در توزیع حفرات با استفاده از اسید فسفریک به منظور حذف PNP از محلول های آبی، در شرایط دمایی ثابت می باشد. ابتدا میزان جذب PNP توسط کربن فعال اولیه اندازه گیری شد. سپس بهینه سازی کربن فعال طی مراحل جداگانه انجام شد و پارامترهایی نظیر مقدار جاذب، غلظت اولیهPNP, غلظت اسید فسفریک، زمان تماس، pH و همچنین زمان و دمای استفاده ازکوره مورد بررسی قرار گرفت. در بررسی غلظت اسید فسفریک از 6 تا 35 درصد مشاهده شد بهترین غلظت،20درصد می باشد با درصد جذب 5/99%. اثر دما و زمان کوره در افزایش کیفیت کربن فعال از Cº400 تا Cº600 نشان داد مناسبترین دما و زمان به ترتیب Cº550 و 40 دقیقه می باشد. تغییرات pH در محدوده 1 تا5 نیز نشان داد که بالاترین مقدار جذب در pH 1و2 با درصد جذب یکسان 5/99 درصد صورت می گیرد. زمان به تعادل رسیدن جذب بر روی کربن فعال در زمان های مختلف نشان داد حداکثر جذب با غلظت ppm10000از PNP در زمان 180 دقیقه حاصل می شود با مقدار 22/142 میلی گرم بازای هر گرم جاذب. در مرحله آخر مقایسه ظرفیت جذب کربن فعال بهینه شده با جاذب های  نانوتیوب تک جداره و چندجداره کربن، نانوذره آهن و کربن فعال اولیه انجام شد که بیانگر برتری کربن فعال بهینه شده در این تحقیق می باشد. ظرفیت جذب بدست آمده در این پژوهش در مقایسه با مقادیر گزارش شده در حد مطلوب بوده و قابل رقابت با نمونه های مشابه می باشد.
    کلیدواژگان: پارانیتروفنل، کربن فعال، اسید فسفریک
  • طاهره ناجی*، همایون حسین زاده، مهناز قمی، بهاره بهرامی صفحات 61-67

    آنتی بیوتیک اکسی تتراسیکلین (OTC) تنها دارو از خانواده تتراسیکلین هاست که از تاییدیه FDA (وزارت غذا و بهداشت) جهت جلوگیری و درمان  بیماری ها در آبزیان برخوردار است. هدف از این مطالعه تعیینمیزان  ماندگاری اکسی تتراسیکلین در عضله و کبد ماهی کپور معمولی(Cyprinus carpio) از طریق کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) به روش تک دوز بود. بر اساس فارماکوپه آبزیان  دز 50-25 میلی گرم به هر کیلو گرم وزن زنده ماهی،مقدار04/ 0میلی لیتر از  محلول قابل تزریق اکسی تتراسیکلین 10درصد به صورت عضلانی، به تعداد 12 عدد در چهار گروه هر گروه 3 عدد کپور  پرورشی با محدوده وزنی 80-40 گرم تزریق گردید و مقدار باقیماندگی  آن در عضله و کبد پس از6،24،48و72 ساعت، با  تغلیظ توسط فاز جامد (SPE)، به روش  HPLC موردسنجش قرار گرفت. بیشترین غلظت OTC در بافت عضله، 6 ساعت و در کبد 24ساعت پس از تزریق به ترتیب 37/17و  73/3 میکرو گرم در گرم و کمترین غلظت در عضله و کبد، 72 ساعت پس از تزریق به ترتیب 52/9و 29/0 میکرو گرم در گرم بدست آمد که این غلظتها نشان دهنده سیر نزولی غلظت OTC در عضله در حد فاصل 6 تا 72 ساعت می ماند. ولی به دلیل توزیع مجدد دارو در بافت کبد، 24 ساعت پس از تزریق، غلظت دارو به طور چشمگیری (05/0 > P) افزایش یافته و سپس تا 72 ساعت به تدریج کاهش یافت.

    کلیدواژگان: اکسی تتراسیکلین، مدت ماندگاری، عضله، کبد، کپور معمولی، کروماتوگرافی مایع
  • مریم علی*، مسعود هدایتی فرد، رضا پورغلام صفحات 68-78

    این پژوهش با هدف تعیین زمان ماندگاری ماهی کفال طلایی) (Liza aurata دریای خزر، شور و بسته بندی شده در خلاء با در نظر گرفتن فساد پروتیین، چربی و تاثیر جمعیت میکروبی در طی 90 روز  نگهداری در دمای 4 درجه سانتی گراد انجام گردید. فساد پروتیین براساس اندازه گیری تغییرات مجموع ازت فرار (Total Volatile Nitrogen) و فساد چربی براساس اندازه گیری پراکسید  (Peroxide Value)ارزیابی شد. جمعیت میکروبی با انجام آزمایش های شمارش کلی باکتری ها(Total Count) ، شمارش کلی باکتری های نمک دوست (Halophilic Bacterial Count) و احتمال وجود باکتری Clostridium botulinumبررسی شد. در این مطالعه TVN از 5/14 به 80/30 میلی گرم در 100 گرم نمونه، PV از 89/3 به 86/28 میلی اکی والان اکسیژن در کیلوگرم، TC از CFU/gr40/4 log به CFU/gr70/5log  و  HBCاز CFU/gr75/4log  به CFU/gr30/6log  در محصول عمل آوری شده در زمان نگهداری رسید. در برخی از پارامترهای اندازه گیری شده اختلاف آماری معنی دار P<0.05 دیده شد. باکتری Clostridium botulinumدر هیچ یک از تیمارها در طی دوره نگهداری گزارش نشد. نتایج حاصله نشان داد عمل آوری شور، بسته بندی وکیوم و نگهداری در دمای 4 درجه سانتی گراد باعث افزایش عمر ماندگاری ماهی کفال طلایی شور شده می باشد. بهترین زمان مصرف این محصول30روز بدست آمد.

    کلیدواژگان: زمان ماندگاری، عمل آوری شور، بسته بندی وکیوم، کفال طلایی
  • مرجان آل علی دریانی*، عقیق آل علی دریانی، میثم صالحی صفحات 79-89

    شاخص های تغذیه ای طول نسبی دستگاه گوارش و شدت تغذیه در 342عدد شیشه ماهی گونه   Atherina boyeri طی چهار فصل از پاییز 1386لغایت تابستان 1387مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری در سواحل جنوبی در یای خزر از بیشه کلا تا بابلسر به صورت فصلی صورت گرفت . نمونه های تابستان با پره چشمه ریز و بقیه نمونه ها از صید ضمنی پره صیادی  به دست آمد. میانگین طول کل و وزن بدن در نمونه جمعیت مورد بررسی به ترتیب برابر با:23/11±68/99 میلی متر و13/2±77/5 گرم می باشد. میانگین شاخص طول نسبی دستگاه گوارش برابر10/0± 46/0به دست آمد. کمینه و بیشینه شاخص طول نسبی روده به ترتیب20/0 و88/0 به دست آمد.  شاخص طول نسبی روده نمونه ها درفصل تابستان 32/0 بودکه با بقیه فصول تفاوت معنی دار  داشت(05/0>P) .  این شاخص بین جنسیت ماده و جنسیت نامشخص نیز دارای تفاوت معنی دار بود(05/0>P) . میانگین شاخص شدت تغذیه برابر 56/1± 1/4 به دست آمد. کمینه شاخص شدت تغذیه 31/1 و بیشینه آن34/9 به دست آمد. شاخص شدت تغذیه بین هر چهار فصل دارای تفاوت معنی دار بود(05/0 P<) این شاخص در آزمون ANOVA بین جنسیت های مختلف و در آزمون T-test بین دو جنس نر و ماده تفاوت معنی داری نشان  نداد(05/0≤P)

    کلیدواژگان: شیشه ماهی، شاخص تغذیه، بیشه کلا، بابلسر، دریای خزر
|
  • A.S. Borhani Sabzevar *, A. Sateie, M. Ghorbanli Pages 1-9
    The present study evaluated the effects of concentration of sodium chloride in medium culture on fluctuations of activeness of anti oxidant enzymes (such as catalase, scorbate peroxidase, peroxidase, and superoxide dismutase), fluctuations of smolites contents (such as glycine betaine, and proline) and fluctuations of quantity of pigments. The experimental strain was grown in three treatments with 2.5, 7.5 and 12.5 percent sodium chloride and was subject to evaluation of the target parameters. The strain grown in 7.5 percent treatment showed most growth compared to other treatments. Also greatest values for chlorophyll A (10.3 milligram per gram wet weight of algae), chlorophyll B (0.753 milligram per gram wet weight of algae), and beta-carotene (0.211 milligram per gram wet weight of algae); but an increase in chlorophyll B was seen in other treatments. Results of enzyme evaluations showed that activeness of peroxydase and ascorbic peroxydase increased significantly in the two other sodium chloride treatments (p<0.05). Moreover, glycine betain concentration in optimum condition was more than the other two treatments (P<0.05). In non optimum condition, concentration of proline increased significantly (P<0.05). Growth in 7.5 percent sodium chloride was greatest; it is likely that cells in order to eliminate stress of salinity change components of photosynthetic antennae to increase photo system 2 combined with synthesizing proline and anti oxidative enzyme proteins.
    Keywords: smolites, anti oxidant enzymes, Proline, Dunaliella salina, Sodium chloride, glycine betain
  • A. Askary Sary, M. Velayatzadeh *, M. Moaref, S. Majdinasab, M. Samadi, Sh. Nabizadeh Pages 10-16

    Protein components of living body are affected by environmental factors such as temperature, salinity and pH. This study was carried out to measure and compare drip and drip protein in four fishes Pomadasys kaakan, Caranx ignobilis, Nemipterus japonicas and Ctenopharyngodon idella holding condition without and with 2 and 5 percent salt in house refrigerators with -19, 2010. 108 samples of fishes were investigated. Drip was measured using Spectrometer T80 uv/lis PG Instruments and percent of drip protein was done by kjeldahl method. In this study data were analyzed with SPSS17 software in terms of oneaway (ANOVA). According to the results, highest of drip 50.43±14.56 g and drip protein 3.40±1.17 % was in Pomadasys kaakan in5 percent salt and lowest of drip 1.32±0.36 g was in Pomadasys kaakan without salt, respectively. Also, the lowest of drip protein was 2.75±0.46 % in Pomadasys kaakan in 2 percent salt. Salting caused an increase in drip loss (P<0.05) but had no significant effect on drip protein content (P≥0.05).

    Keywords: fish, drip, Protein, salt
  • P.S. Katiraei, F. Arkyan, R. Rezaei Farkosh * Pages 17-29
    In the last decades as a result of global warming climate change has been one of the fundamental discussions among scientists. As the atmospheric water vapor plays an important role in energy balance of the planet, so it is an important factor for explaining climate change. In this study, air pressure, vapor pressure and relative humidity and dew point temperature over 46 synoptic stations are obtained. The specific humidity is calculated for the statistic period (1976 till 2005). The amount of the relative and specific humidity trend is calculated by least square method. The Mann-Kendall test is used for determining the significance level of trend. The results showed that the annual of the mean relative humidity in north    and North West of Iran was greater than other areas. Relative humidity in winter was greater than other seasons. In coasts of Caspian Sea and Persian Gulf annual mean of specific humidity was greater than other areas; also summer specific humidity is greater than other seasons ().Relative humidity trend in most of stations except the stations which are in coasts of Caspian Sea and Persian Gulf and some of the western stations were negative. Annual specific humidity trends were positive in Caspian Sea and Persian Gulf stations and were negative in other stations. In winter most of stations had significant negative trend in relative humidity (28%). Specific humidity was reduced in most of stations in spring, but it increased for some of stations in coastal lines. Over all negative trends of investigated parameters was more than positive one.
    Keywords: Climate Change, Relative humidity, specific humidity, Trend, Iran
  • A. Salehdoost *, M.J. Jami, H. Negarestan, R. Mosavi Nadoshan, B. Mokhayer Pages 30-39

    Coral reefs are considered as one of most productive marine habitats for energy and production of organic matter.21 species of hard corals have been identified in Kish Island The family Favidea have the highest variety .The genera porites ,Acropora are abundant coral reefs in Kish Island. Bleaching of the coral reefs along with the death or not death of corals is the reflex of corals to the environmental stress.  Methods used in this study due to the status of the amount of approximate alive or dead coral reefs around the KishIsland, is timed swims or TS. 6 regions around KishIsland. were evaluated, the Persian Gulf, Big coral, Jurassic park, KolbeHoor, Greek ship, north of the Island. In the Jurassic park area coral colonies of the genera Acropora , Porites were bleached with 45percent.Minimum of bleaching had seen in north of the Island with 10 percent. In Persian Gulf site dead corals of Acropora sp.  and Porites sp. were seencolonies of  Acropora sp. were bleached with algae on it. Human activities like anchoring boats and recreational snorkeling in shallow water could be damaging coral reef.

    Keywords: coral reef, bleaching, Kish Island, Persian Gulf
  • H. Ghafourian, F. Noori *, L. Yadegarian Pages 40-60
    One important pollutant in water resources is toxic substance “phenol” and its derivatives. PNP is the most toxic one in its group. It is very important to be omitted. A quantity of studies has been made to omit PNP in polluted waters and industrial wastewaters by activated carbon, nano tube carbon and… Aim of this study is separating PNP in stable temperature conditions in a bed of activated carbon with nano pores and modifying structure of these pores with chemical materials. At first amount of absorption of PNP by primary AC was measured. In second stage the AC modification and parameters like concentration of phosphoric acid, pH, temperate of oven &… were investigated. In researching concentration of H3PO4 from 6% to 35%, it was observed that the best concentration is 6% with absorption rate of 95.5%. The best temperature time is 550Cº in 40 minute. pH was investigated from 1 to 5 and the result was modification of pH in 1,2 with 99.5%. The kinetic of adsorption in different times of AC showed that max absorption with concentration of 10000 ppm achieved in 180 minutes and more than 90% of absorption accrued in the first 60min. Max capacity of absorption of AC accrued in this research was 142.22mg/g.And there was done a comparison between capacity of absorption of modified AC, SWNT, MWNT, nano article of iron & the primary AC. The acquired amounts show superiority of activated modified carbon than other mention absorbers. In this research capacity of absorption in comparison with reported amounts are good and in competing.
    Keywords: Paranitrophenol, Activated carbon (AC), Phosphoric acid
  • T. Naji *, H. Hosseinzadeh, M. Ghomi, B. Bahrami Pages 61-67

    Oxytetracycline (OTC) is the only form of tetracycline compounds which is approved by FDA to be used for prevention and treatment of aquatic animals’ diseases. The aim of this study was to determine the amount of OTC residue in muscle and liver of Common carp (Cyprinus carpio) by high performance liquid chromatography (HPLC) using single dose method. 12 fishes were divided into 4 treatments and each treatment was divided into 3 replicates. Regarding the weight range of fishes   ( 40-80 g ) and also the injectable OTC dosage rate of  25-50 mg/kg in accordance with aquatic animals pharmaceuticals ,0.04 ml of injectable solution of OTC was intramuscularly injected, then muscle and liver were sampled from fishes after 6, 24, 48 and 72 hours. Measurement of OTC residues was carried out by HPLC after solid phase extraction (SPE). The highest recorded concentrations in muscle and liver were observed in 6hr and 24hr after injection respectively (3.37μg/g and 17.37μg/g). The lowest concentrations in muscle and liver belonged to 72hr after injection (0.29μg/g and 9.52μg/g respectively). The results indicated that OTC concentrations descend in muscle from 6th to 72th hour. But in liver, because of OTC redistribution, drug concentration increases significantly after 24hr (P<0.05), then it decreases after 48 and 72hr.

    Keywords: Oxytetracycline, Residues, Common carp, liver, Muscle, HPLC
  • M. Ali *, M. Hedayatifard, R. Pourgholam Pages 68-78

    In this study, shelf life of brined vacuum-packed (VP) Golden Mullet (Liza aurata) of Caspian Sea was assessed, considering its protein and lipid deterioration with effect of microbial population during 90 days of storage at 4ºC. Total Volatile Nitrogen (TVN) was measured to determine protein deterioration, Peroxide Value (PV) was analysed to determine lipid deterioration. Total Count (TC), Halophilic Bacterial Count (HBC) and possibility of Clostridium botulinum existence were measured to determine microbial population. TVN increased from 14.5 to 30.80 mg/100g, PV increased from 3.89 to 28.86(meqo2/kg), TC increased from  log 4.40 CFU/gr to log 5.70 CFU/gr and HBC increased from  log 4.75 CFU/gr to log 6.30 CFU/gr. Increasing in some of parameters, was found to be statistically significant in the VP brined golden mullet through out storage (P<0.05). No trace of Clostridium botulinum existence was detected during the period of storage. The results from this study clearly suggested that a combination of brining, vacuum packaging and storage at refrigerated temperature prolongs the shelf life of golden mullet. Based on data the best shelf life was found 30 days for VP brined golden mullet stored at 4ºC.

    Keywords: Shelflife, Liza aurata, Brining, Vacuum packing
  • M. Aleali Daryani *, A. Aleali Daryani, M. Salehi Pages 79-89

    From autumn  2007 to summer 2008 gut content and some food indices such as relative gut length, fullness  index and food occurance were analysed in 342 specimens of Atherina boyeri with local name of Shishemahi in Mazandaran province (Bitween Bishekolah to Babolsar) summer specimens were caught with small mesh beach seine and other Specimens were caught through seasonal sampling as a by catch in beach seen (Parreh).The average size of the fish caught was 99.68±11.23and the average weight was 5.77±2.13Mean value for relative length gut were calculated .46±.10 Relative length gut mean value in summer was 0.32and had high significant difference with this value in other season (P> 0.05). Between females and specimens with non-identical sex, this index show also significant difference (p<0.05).  Mean value for fullness index was calculated 4.1±1.56.fullness index values between seasons were significantly different (P>0.05), but this index did not show any significant difference between different sexes (P≥0.05)                                    

    Keywords: Silverside fish, RLG, GaSI, Bishekola, Babolsar, Caspian Sea