فهرست مطالب

دانشنامه علوم قرآن و حدیث - پیاپی 11 (بهار و تابستان 1398)

دانشنامه علوم قرآن و حدیث
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نهله غروی نایینی، نیره جاودانی* صفحات 15-28

    کتاب «من لایحضره الفقیه» یکی از چهار منبع معتبر مجموعه‌ی حدیثی شیعه است که در قرن چهارم هجری توسط شیخ صدوق نگارش یافته است. این کتاب با باب‌های فقهی آغاز می‌شود که بیشتر مباحث کتاب را تشکیل می‌دهد، و در حقیقت به درخواست یکی از عالمان اهل فن معاصر صدوق بنگارش در آمد تا خواسته‌ی او را که کتابی در مسایل فقهی در صورت عدم دسترسی به فقیه کفایت کند را، برآورده نماید. مولف باب‌های مختلف فقهی را بر اساس فتوای خود تنظیم نمود که برای بیان نظرات خویش از احادیث معصومان& بهره جسته است. با دقت در این کتاب می‌توان روش نگارش فتواهای او را دسته بندی کرد. این مقاله با روش توصیفی _ تحلیلی پس از جمع آوری اطلاعات مورد نیاز به طریق کتابخانه‌ای، فیش برداری کرده و با دسته بندی آنها روش فتواهای صدوق را چنین یافته است: 1- به اعتبار درجه‌ی قبول فتوا؛  2- نگارش فتوا به صورت بهره‌مندی از احادیث.

    کلیدواژگان: شیخ صدوق، فتوای شیخ، من لا یحضره الفقیه
  • احسان پوراسماعیل*، حانیه خوش صفحات 29-54

    در سالهای اخیر یکی از مباحث موردعلاقه‌ی اندیشمندان مسلمان و روانشناسان بالینی، بررسی مفهوم عزت نفس بوده است. طبق تعاریف رایج عزت نفس، عبارت است از احساس ارزشمند بودن. این حس از مجموع افکار، احساس‌ها، عواطف و تجربه‌های ما در طول زندگی ناشی می‌شود. همه‌ی افراد، صرف نظر از سن، جنسیت، زمینه‌ی فرهنگی و جهتی که در زندگی دارند، نیازمند عزت نفس هستند. دارابودن عزت نفس موجب کسب سایر کرامات انسانی می‌شود. در واقع عزت نفس بر همه‌ی سطوح زندگی انسان اثر می‌گذارد. بررسی‌های روانشناسی، حاکی از آن است که چنانچه فردی عزت نفس کافی کسب نکند، نیازهای گسترده‌تری نظیر میل به خلاقیت و ابتکار، پیشرفت و یا درک استعداد بالقوه در او محدود می‌ماند. فردی که عزت نفس بالایی دارد از سلامت روان بهتری بهره مند بوده و در مقابل، شخصی که عزت نفس او پایین باشد و خود را ناتوان و بی‌ارزش دانسته و به بسیاری از اختلالات روانی دچار شده و از مهارت حل مشکلات و زندگی سالم بی‌بهره خواهد بود. مقاله‌ی حاضر درصدد بررسی مفهوم عزت نفس طبق آیات و روایات موجود و تطبیق این مفاهیم با دیدگاه روانشناسان بالینی معاصر می‌باشد.

    کلیدواژگان: اسلام، دیدگاه، روانشناسان، عزت نفس، مفاهیم تطبیقی، مفهوم شناسی
  • سیده فاطمه حسینی میرصفی*، معصومه سادات حسینی میرصفی صفحات 55-80

    در روش‌شناسی تفسیر دو روش تفسیر ظاهر و تفسیر باطن وجود دارد که تفسیر ظاهر، مبتنی بر مدلول‌های عرفی و منطقی است و تفسیر باطن در میان اهل‌تصوف و عرفان به تفسیر عرفانی مشهور است. در حوزه‌ی معرفت شناختی، عرفان در کشف حقیقت بیش از عقل و استدلال، بر ذوق و اشراق اعتماد نموده است. عرفان اصطلاحی دارای دو جنبه‌ی فرهنگی و اجتماعی است که تصوف، ظهور اجتماعی اندیشه‌ی عرفاست. عرفا، تاویل را به معنای باطن قرآن در مقابل تفسیر که همان معنای ظاهری است، به کار می‌برند. راه رسیدن به تاویل را نیز نه عقل، بلکه کشف و شهود می‌دانند، که بر حسب اختلاف احوال و اوقات، و تفاوت درجات سلوک، سالک به فهم‌ها و تاویل‌های متفاوتی دست می‌یابد. جریان صوفیانه و عرفانی در تفسیر قرآن کریم بر اساس اندیشه‌هایی که بر ذهن، فکر و عمل متصوفه و عرفا در هر دوره‌ای حاکم بوده، متفاوت است. تفسیرهای صوفیه هم از نظر محتوا، که بازتابی از اندیشه‌ها و تصورات آنان است، و هم از نظر تنوع سبک، که مجموعه‌ای از اندیشه‌های فلسفی تا مواعظ عامیانه و ادبیات روایی و شعر را در بر می‌گیرد، از دیگر انواع تفسیر متمایز است. لذا در طول تاریخ، جریان تفسیری صوفیانه و عرفانی از یک سو به جهت پاسخ‌گویی به نیازهای معرفتی مخاطبان و توجه به جنبه‌های معنوی و تربیتی آن همواره مورد توجه مفسران قرآن کریم قرار گرفته، و از سوی دیگر به جهت وجود انحرافاتی در تاویلات عرفانی، مخالفانی هم داشته و در حوزه‌های مبنایی، روش شناختی و غایی دارای آسیب‌هایی است که در این پژوهش با عنوان «آسیب شناسی تفسیر صوفیانه قرآن کریم» مورد بررسی خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، تصوف، تفسیر، تفسیر صوفیانه، عرفان
  • بی بی حکیمه حسینی*، رضوان رخشانی صفحات 81-112

     از جمله مباحث مهم در معارف قرآن کریم، اقتصاد و رفتارهای اقتصادی است. با مطالعه و تدقیق در این حوزه، وعده‌هایی به چشم می‌خورد که خداوند در قبال انواع رفتارها و تصمیمات اقتصادی داده است. از آنجا که وعده‌های خداوند قطعی و حق است، می‌تواند به لحاظ انگیزشی حایز اهمیت فراوان باشد. لذا تحلیل وعده‌های اقتصادی خداوند در هر دو محور مثبت و منفی آن حاوی نکات و ثمرات رفتاری ارزشمندی است که تاکنون چندان مورد توجه قرار نگرفته است. این پژوهش با محور قرار دادن تفسیر المیزان و بهره‌گیری از آراء دقیق علامه‌ی طباطبایی، به بررسی این وعده‌ها پرداخته و به این پرسش پاسخ داده است که خداوند در امور اقتصادی چه وعده‌هایی را در قرآن مطرح فرموده و چه اصول رفتاری‌ای می‌توان از این وعده‌ها استنتاج نمود. طبق بررسی‌های انجام شده بر اساس روش توصیفی تحلیلی، اهم مصادیق وعده‌های اقتصادی قرآن عبارتند از: روزی رسانی خداوند، در برابر ترجیح نماز جمعه بر تجارت و لهو، جزای احسن، پاداش ایستادگی مقابل لهو اقتصادی، افزایش مال در قرض الحسنه، نابودی ربا و رشد صدقات، تضمین بهشت در برابر تسلیم جان و مال مومنین. اصول رفتاری که از تحلیل وعده‌های یادشده استنتاج شد نیز از این قرار است: لزوم مدیریت تصمیم در اولویت‌گذاری‌ها، محوریت و شاخص بودن رفتارهای اقتصادی نسبت به سایر ابعاد زندگی، اعراض و قهر خداوند در نتیجه‌ی ترجیح دنیا، پرهیز از غفلت مرتبه‌ای، تقابل رفتارهای اقتصادی بر اساس ماهیت و غایت، محوریت فطرت در ارزشگذاری رفتارهای اقتصادی.

    کلیدواژگان: انفاق، تجارت، ربا، صدقات، علامه ی طباطبایی، قرآن، وعده
  • حسین محمدی فام، سید مجید نبوی* صفحات 113-142

    سید مصطفی حسینی طباطبایی متولد سال 1314 است. او یکی از قرآنیان شیعه است؛ قرآنیان کسانی هستند که به انکار افراطی احادیث می‌پردازند. وی به نقد برخی مبانی شیعه می‌پردازند که بیانگر متاثر بودن او از اهل‌تسنن است. ایشان مسایلی مانند: توسل به اهل‌بیت و زیارت اهل‌بیت را صحیح نمی‌داند. برخی اعیاد و مناسبتهای شیعی مانند: تولد و شهادت اهل‌بیت را ساخته‌ی مردم می‌داند. او فقط عید فطر و عید اضحی(قربان) را عید اسلام می‌داند. وی به فقه اهل‌تسنن عمل می‌کند و برخی کتابهای او در عربستان منتشر شده است و برخی وب سایتها متعلق به عربستان و اهل‌تسنن به نشر الکترونیکی آثار او می‌پردازند. همه‌ی موارد ذکر شده بیانگر تاثیر پذیری مصطفی حسینی طباطبایی از اهل‌تسنن می‌باشد.

    کلیدواژگان: توسل، زیارت، قرآنیان شیعه، مصطفی حسینی طباطبایی
  • سجاد ابراهیمی*، محسن رجبی قدسی صفحات 143-182

    احمدالحسن، اهل بصره و دانش ‏آموخته‌ی حوزه‌ی علمیه‌ی نجف اشرف در سال 1423 ق/2002 م مدعی نیابت و فرزندی امام‌زمان عج شد و خود را یمانی موعود دانست که وظیفه دارد حوزه‌های علمیه را از بی‌توجهی به قرآن کریم برحذر دارد و حکومت اسلامی بر پا کند. یاران احمدالحسن با استناد نادرست به احادیث مهدویت و با تحریف و فریب‌کاری، توانسته‌اند پیروانی برای او جذب کنند. اساس دعوت آن‌ها روایتی از پیامبر است که اشاره به وجود دوازده مهدی بعد از دوازده امام دارد و احمدالحسن ادعا می‌کند: اولین مهدی از آن دوازده نفر است در حالی که در روایات شیعه دوازده مهدی، همان دوازده امام هستند.در این مقاله به بررسی این روایت و بعضی از قراین آن پرداخته‌ایم و بر استناد احمدالحسن به این روایت خط بطلان کشید شده است.

    کلیدواژگان: دجال، فهم حدیث، مدعیان دروغین، مهدویت، مهدی موعود، یمانی
|
  • Nahleh Gharavi Naeini, Nayereh Javedani* Pages 15-28

    The book Man La Yahdhra al-Faqih is one of the four authoritative sources of the Shiite hadith collection written by Sheikh Saduq in the fourth century AH. The book begins with jurisprudential chapters that make up most of the book’s topics, and was in fact written at the request of one of Sheikh Saduq’s contemporary scholars, who asked him to acess a book on jurisprudential issues if it did not reach the jurist. The author arranged various chapters of jurisprudence based on his fatwa, which used the hadiths of the infallibles to express his views. In this book, the method of writing his fatwas can be categorized carefully. This article uses descriptive-analytical method after collecting the required information through the library, and by classifying them, it has found the method of Sadiq fatwas as follows: 1- Based on the degree of acceptance of the fatwa; 2- Writing a fatwa in the form of benefiting from hadiths.

    Keywords: Sheikh Saduq, Man La Yahdhra al-Faqih, Fatwa of Sheikh
  • Ehsan Pourasmail *, Hanieh Khosh Pages 29-54

    In recent years, one of the favorite topics of Islamic thinkers and clinical psychologists has been the study of the concept of self-esteem. According to common definitions, self-esteem is a sense of worth. This feeling comes from the sum of our thoughts, feelings, emotions and experiences throughout life. All people, regardless of age, gender, cultural background and direction in life, need self-esteem. Having self-esteem leads to other human virtues. In fact, self-esteem affects all levels of human life. Psychological studies indicate that if a person does not acquire sufficient self-esteem, especially in young people, broader needs such as the desire for creativity and initiative, progress or understanding of potential talent are limited. A person with high self-esteem enjoys better mental health, and in contrast, a person with low self-esteem and considers himself incapable and worthless and suffers from many mental disorders and lacks problem-solving skills and a healthy life. The present article seeks to examine the concept of self-esteem according to existing verses and traditions and to adapt these concepts to the views of contemporary clinical psychologists.

    Keywords: Self-esteem, Psychologists, Islam, Comparative concepts, Perspective, Concept
  • Seyedeh Fatemeh Hosseini Mirsafi*, Masoumeh Sadat Hosseini Mirsafi Pages 55-80

    In the methodology of interpretation, there are two methods of external interpretation and internal interpretation. External interpretation is based on customary and logical meanings, and internal interpretation is known among Sufis and mystics as mystical interpretation. In the field of epistemology, mysticism has relied on taste and enlightenment in discovering truth more than reason and reasoning. Mysticism has two cultural and social aspects, and Sufism is the social manifestation of mysticism. Mystics use interpretation in the inner meaning of the Qur’an as opposed to interpretation, which is the outer meaning. The way to reach interpretation is not considered as intellect, but as discovery and intuition, which the seeker achieves different understandings and interpretations according to the difference of circumstances and times, and the difference of degrees of conduct. The Sufi and mystical currents in the interpretation of the Holy Quran are different based on the ideas that have ruled the mind, thought and practice of the Sufis and mystics in each period. Sufi commentaries are distinct from other types of commentary, both in terms of content, which is a reflection of their thoughts and ideas, and in terms of the variety of styles, which range from philosophical ideas to popular sermons and literature to narrative and poetry. Therefore, throughout history, the Sufi and mystical interpretive current, on the one hand, has always been considered by the commentators of the Holy Quran in order to respond to the epistemological needs of the audience and its spiritual and educational aspects, and on the other hand, due to deviations in mystical interpretations, they have had some problems and misinterpretations in the basic principles, methodological and final areas. In this study entitled “Pathology of Sufi interpretation of the Holy Quran”, these problems will be examined.

    Keywords: Interpretation, Mysticism, Sufism, Sufi Interpretation, Pathology
  • Bibi Hakimeh Hosseini *, Rezwan Rakhshani Pages 81-112

    God has spoken in many verses on economic issues. Topics such as zakat, charity, usury, lending, etc. In the meantime, promises have been made in some of these verses. The present study seeks to find examples of economic promises and express their content in the expression of Allameh Tabatabai. According to studies based on descriptive-analytical method, the results indicate that the examples of such promises are divided into several categories, some of which are in conflict with other topics. The findings of this article divides Allameh Tabatabai’s valuable statements on the subject into two parts: in the first part, examples of economic promises and in the second part, the content of such promises are examined. In stating Allameh, God has given the strangest promise to those who do not neglect the remembrance of God and praying and paying zakat; and that is that in return for every righteous deed they have done, He rewards them for the best deed in that issue, but also higher and greater than it (He may pay them their full reward and enhance them out of His bounty).

    Keywords: Economic promises, Usury, Alms, Charity, Trade, Quran, Allameh Tabatabai
  • Hossein Mohammadi Fam *, Sayed Majid Nabavi Pages 113-142

    Sayyed Mostafa Hosseini Tabatabai was born in 1314. He is one of the Shiite Qur’anists; the Qur’anists are those who deny the extremism of the hadiths. He criticizes some Shiite principles that show that he is under the influence of some principles of the Sunnis. He does not consider issues such as recourse to the Ahl al-Bayt (as) and pilgrimage to the Ahl al-Bayt to be correct. He knows that he considers only Eid al-Fitr and Eid al-Adha as Eid al-Islam. He practices Sunni jurisprudence, and some of his books have been published in Saudi Arabia, and some Saudi-owned and Sunni websites publish his works electronically. All of the above indicate that Mustafa Hosseini Tabatabai is influenced by Sunnis.

    Keywords: Mustafa Hosseini Tabatabai, Shiite Quranists, Denial of pilgrimage
  • Sajjad Ebrahimi *, Mohsen Rajabi Ghodsi Pages 143-182

    Ahmad al-Hassan, a native of Basra and a graduate of the seminary of Najaf Ashraf in 1423 AH / 2002, claimed to be the viceroy and son of Imam al- Zaman and considered himself a promised Yamani, who has a duty to warn seminaries from ignoring the Holy Quran and forming the Islamic government. Ahmad al-Hassan’s companions have been able to attract followers for him by incorrectly quoting the hadiths of Mahdism and by distorting them. The basis of their invitation is a narration from the Prophet which refers to the existence of the twelve Mahdis after the twelve Imams (Peace Be Upon Them); and Ahmad al-Hassan claims that he is the first Mahdi out of the twelve, while in the Shiite narrations the twelve Mahdis are the twelve Imams (Peace Be Upon Them). In this article, we have examined this narration and some of its evidences, and we have invalidated Ahmad al-Hassan claims about this narration.

    Keywords: Antichrist (Dajjal), Mahdism, Promised Mahdi, False Claimants, Yameni, Understanding Hadith