فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم و فنون دریایی
سال دهم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امین آوازه، حسین عمادی، حسین نگارستان، خسرو جانی خلیلی صفحات 1-10

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثر جیره های حاوی 1، 2، 3 و 4 درصد آرد پوست انار بر تغییرات میزان کاروتنویید رنگ پوست، فیله و خون ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در مقایسه با گروه شاهد بود. از این رو آزمایشی کاملا تصادفی با 4 تیمار و یک گروه شاهد و 3 تکرار طراحی شد. 450 عدد ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزن اولیه 5 ± 45 گرم در 15 حوضچه سیمانی آزمایشی تقسیم شدند. طول دوره پرورش 60 روز بود. نتایج نشان داد که اضافه نمودن آرد پوست انار به غذای ماهی ها، اثر معنی داری بر تغییرات میزان کاروتنویید پوست، فیله و خون ماهیان و در نتیجه ایجاد رنگ قرمز داشت. غلظت کاروتنویید پوست و فیله با اضافه نمودن آرد پوست انار در جیره، به صورت معنی داری افزایش یافت (05/0>P) و اضافه نمودن 1 و 3 درصد آرد پوست انار به عنوان یک رنگدانه طبیعی به ترتیب سبب بیشترین میزان ذخیره کاروتنویید در بافت فیله و پوست (01/0± 33/3 و 07/0± 28/3 میلی گرم در کیلوگرم) شد و دارای اختلاف معنی داری با سایر تیمارها بود (05/0>P). نتایج نشان داد که در تیمارهای 1 و 3 درصد آرد پوست انار، کاروتنویید خون ماهیان به صورت معنی داری بالاتر از سایر تیمارها (05/0>P) بود و کم ترین میزان کارتنویید (01/0± 34/0 میلی گرم در لیتر) در گروه شاهد دیده شد.

    کلیدواژگان: آرد پوست انار، رنگ، کاروتنوئید، قزل آلای رنگین کمان
  • نسیم بال افکن، مه لقا قربانلی، شیلا صفاییان، فرناز رفیعی صفحات 11-18

    در این پژوهش تغییرات فصلی برخی فرایند های فیزیولوژیکی در گیاه دریایی Halodule uninervis ازمنطقه بین جزر و مدی منطقه گلشهر بندر عباس در تابستان 1388 تا بهار 1389 در چهار فصل مورد بررسی قرار گرفته است. مقدار رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیلa، کلروفیل b وکاروتنوییدها) و مقدار پرولین در H. uninervis به منظور بررسی فیزیولوژیک، مورد سنجش قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان داد که کمترین مقدار کلروفیل a در فصل بهار و کمترین میزان کلروفیلb و کاروتنوییدها در فصل پاییز و زمستان بوده است. کمترین میزان کلروفیل a برابر با 002/0± 19/1 در فصل بهار و در تابستان برابر 004/0± 19/1 میلی گرم در گرم بود. کمترین میزان کلروفیل b برابر با 003/0± 68/0 در پاییز و در زمستان003/0 ±68/0 میلی گرم در گرم بدست آمد. میزان کاروتنویید در زمستان و پاییز به ترتیب 002/0± 25/1 و 002/0± 26/1 میلی گرم در گرم ارزیابی شد. همچنین سنجش فعالیت پرولین نشان داد که میزان آن در ریشه کمتر از برگ بوده و کمترین میزان فعالیت در ریشه نیز مربوط به فصل های بهار (006/0± 07/0) و تابستان (004/0±08/0 میلی گرم در گرم) می باشد.

    کلیدواژگان: uninervis Halodule، رنگیزه های فتوسنتزی، پرولین، خلیج فارس
  • پریسا نجات خواه معنوی، لیدا سلیمی، شیرین ولی پور صفحات 19-26

    آزولا (Azolla filiculoides) سرخس شناور آبزی است که در سطح کانال ها، دریاچه ها، تالاب ها و استخرها زندگی می کند. از آزولا به عنوان بیوفیلتری برای جذب فلزهای سنگین و حذف این مواد از فاضلاب های صنعتی و در مسیر ورودی آن ها به تالاب ها و رود خانه ها می توان استفاده نمود. تحقیق حاضردر تابستان(فصل گرم) و پاییز (فصل سرد) سال 1391 در سه منطقه در تالاب انزلی شامل دهانه پسیخان (بخش شرقی)، سیاه درویشان (بخش مرکزی) و سیاه کشیم و آبکنار (بخش غربی) انجام شده است. ریشه و برگ های آزولا به طور جداگانه مورد هضم قرار گرفته و سپس میزان غلظت کروم و روی با دقت میکروگرم بر گرم وزن خشک به وسیله دستگاه جذب اتمی کوره ای اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میانگین غلظت فلزهای روی و کروم به ترتیب در بخش شرقی 3/13)± 84/62،±1/0714/3 (در بخش غربی (03/22 ± 64/ 27، 1/1، ±3/1 (و در بخش مرکزی ±23/3) 97/29 ±1/8, 33/2 ppm (بود، بنابر این بیشترین غلظت فلزهای بررسی شده به ترتیب در ناحیه شرقی، مرکزی و در نهایت غربی بدست آمد. نتایج بدست آمده بر روی نمونه های ریشه و برگ آزولا در تالاب انزلی نشان داد که در هر سه منطقه مورد بررسی غلظت کروم و روی به طور معنی داری در بافت ریشه بیشتر از بافت برگ انباشته شده بود)05/0>(P. همچنین در فصل تابستان در مقایسه با زمستان کروم و روی بیشتری در ریشه و برگ آزولا وجود داشته است. در مطالعه حاضر غلظت فلزهای کروم و روی در بافت های مورد بررسی دارای همبستگی مثبت معنی داری با دمای آب و هوا بودند ولی سایر پارامترهای محیطی همبستگی معنی داری با غلظت فلزها نداشتند. مقایسه نتایج نشان دهنده ی به طور معنی داری بالاتر بودن میزان فلز کروم در آزولای تالاب انزلی (25/2 ppm) با استاندارد WHO برای گیاه (3/1 میلی گرم در کیلوگرم) می باشد، در حالیکه روی (15/40 ppm)کمتر از حد مجاز اعلام شده توسط سازمان بهداشت جهانی برای گیاه (50 میلی گرم در کیلوگرم) بود.

    کلیدواژگان: Azolla filiculoides، فلزهای سنگین، ریشه و برگ آزولا، تالاب انزلی
  • یوسفعلی اسدپور اوصالو صفحات 27-38

    غنی‎سازی غذاهای زنده آبزیان برای بالا بردن ارزش غذایی آبزیان امری ضروری است. بدین منظور سوسپانسیون‎های تجاری متفاوتی در جهان تولید و عرضه می شود و در سطح وسیعی در صنعت آبزی پروری ایران نیز کاربرد دارد. در این پژوهش، با آنالیز سوسپانسیون‎های خارجی اقدام به ساخت سوسپانسیون در پژوهشکده آرتمیای ارومیه شد و از ناپلیوس Artemia urmiana به عنوان نماینده غذاهای زنده استفاده گردید. برای این‎ منظور از روغن کبد کوسه و ضایعات کارخانجات روغن‎کشی آفتابگردان و ترکیبات دیگر استفاده گردید. سوسپانسیون‎ های تهیه شده، مورد آزمون‎های مختلف و مقایسه با نمونه شاهد قرار گرفتند. عملیات سرشارسازی غذاهای زنده آبزیان با اسیدهای چرب درون سوسپانسیون، مطابق روش های استاندارد تعریف شده انجام شد. نتایج نشان داد که درصد تقویت‎کنندگی این سوسپانسیون‎ها در ناپلیوس‎، نمونه شاهد و نمونه ساخت پژوهشکده به ترتیب 3 ±37 و 3 ±25 درصد بود. سپس ناپلیوس‎های غنی شده آرتمیا به طور زنده بر روی تعداد 500 لارو تازه به تغذیه افتاده ماهی قزل آلا در 4 تیمار برای زیست سنجی فاکتورهای رشد به مدت 30 روز مورد تغذیه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تیمارهای 1 و 2 با تیمارهای 3 و 4 اختلاف معنی‎داری در درصد بقاء، ضریب رشد، طول‎کل و میزان نا‎هنجاری داشتند، ولی اختلاف معنی‎داری بین دو تیمار3 و 4 مشاهده نگردید (05/0<p). در مجموع نتایج نشان داد که سوسپانسیون‎ غنی‎ساز حاوی اسیدهای چرب ضروری تولید شده در پژوهش حاضر، مشابه نمونه‎های خارجی در کلیه آزمون های میدانی موفقیت ‎آمیز بوده است.

    کلیدواژگان: سوسپانسیون تقویت کننده، Artemia urmiana، Gc، پروفایل اسید چرب
  • رضوان موسوی ندوشن، سپیده رییسی صفحات 39-48

    در تحقیق حاضر جمعیت کفزیان سرشاخه های رودخانه جاجرود مورد بررسی قرار گرفته است. نمونه برداری در سرشاخه های آبنیک، زایگان، لالان و آهار در سال 1393 در فصل بهار و تابستان انجام شد. بی مهرگان کفزی به وسیله نمونه بردار کمی سوربر به ابعاد 35×35 سانتی متر جمع آوری و در فرمالین 10 درصد تثبیت شد. نمونه های بنتوز در آزمایشگاه توسط لوپ جداسازی و در سطح جنس شناسایی گردیدند. همچنین برای ارزیابی شرایط اکولوژیک و کیفیت آب از شاخص هیلسنهوف HFBI و شاخص تنوعEPT استفاده شد. به طور کلی در جمعیت کفزیان سر شاخه های رودخانه جاجرود 28 جنس متعلق به 3 شاخه، 5 رده، 9 راسته و 24 خانواده شناسایی گردید. بیشترین تراکم کل کفزیان در سرشاخه لالان (842 عدد در متر مربع) و در دو فصل بهار و تابستان مشاهده شد. در میان جنس های شناسایی شده و در تمام سرشاخه ها به جز آهار بیشترین تراکم در تابستان متعلق به جنس Epeorus و در فصل بهار مربوط به جنس Baetis بود. بر اساس آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) و آزمون LSD، فقط میان جمعیت سرشاخه آهار با سایر سرشاخه ها اختلاف معنی دار مشاهده شد (05/0<p).

    کلیدواژگان: بی مهرگان کفزی، شاخص تنوع، شاخص هیلسنهوف، رودخانه جاجرود
  • شقایق دهداری، محمد ربانی، نوشین سجادی صفحات 49-55

    در تحقیق حاضر به منظور بررسی و کاربرد ویژگی های طبیعی جذب ترکیبات شیمیایی توسط آبزیان، از اسفنج Amphimedon vividas ، رده Demospongiae صید شده از جزیره کیش در خلیج فارس به عنوان جاذب طبیعی استفاده شد و درصد جذب آلاینده های شیمیایی مورد بررسی قرار گرفت. در مطالعه حاضر جداسازی و شناسایی ترکیبات طبیعی غیر قطبی و نیمه قطبی در ساختار اسفنج و عصاره حاصل از آن انجام شد. با توجه به ترکیبات به دست آمده مشاهده شد که ساختار اسفنج، بیشتر متشکل از ترکیبات نیمه قطبی و غیرقطبی می باشد. بنابراین حلال های مورد استفاده نظیر کلروفرم، دی کلرومتان و دی اتیل اتر بر اساس قطبیت خود و نیز ترکیب شیمیایی نرمال هگزان، در نظر گرفته شد و میزان جذب مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، اسفنج در حلال دی اتیل اتر و نرمال هگزان به میزان 8/ 81 درصد جذب داشته است. ترکیب استخراج شده از عصاره این حلال، 7,6,1-تری متیل نفتالن بود و می توان نتیجه گرفت این اسفنج با توجه به ساختار اصلی خود، درصد بالاتری از ترکیبات غیرقطبی را جذب می نماید.

    کلیدواژگان: Demospongiae، دی اتیل اتر، نرمال هگزان، 7، 6، 1-تری متیل-نفتالن، خلیج فارس
  • ایوب یوسفی جوردهی، سورنا ابدالی صفحات 57-64

    پارامترهای خون شناسی برای ارزیابی وضعیت سلامت و به عنوان شاخص های استرس در ماهیان مطرح می باشند. این تحقیق با هدف مقایسه شاخص های خونی و بیوشیمیایی مولدین پرورشی ازون برون (Acipencer stellatus) و کپور معمولی (Cyprinuscarpio) انجام پذیرفت. بدین منظور در مجموعه 20 قطعه ماهی مولد (شامل10 قطعه از هر گونه) مورد نمونه برداری قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین تعداد گلبول های قرمز و سفید، درصد هماتوکریت، میزان هموگلوبین، میزان کلسترول و سطوح اسمولاریته در کپور معمولی بیشتر از ازون برون بود، هر چند که اختلاف معنی داری مشاهده نگردید (05/0≥p). میانگین درصد لنفوسیت در ازون برون بیشتر از کپور معمولی بود، در حالی که میانگین درصد نوتروفیل، ایوزینوفیل و مونوسیت در کپور معمولی بیشتر از ازون برون بود، ولی اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0≥p). میانگین شاخص گلوکز در کپور معمولی به طور معنی داری بیشتر از ازون برون بود (05/0P).

    کلیدواژگان: ازون برون، کپور معمولی، شاخص خونی، شاخص های بیوشیمیایی
  • مریم حیدری، سحر رضایان، رویا نزاکتی صفحات 65-75

    دریاچه مصنوعی شهدای خلیج فارس در منطقه 22 واقع در شمال غرب تهران، با حجم 10 میلیون متر مکعب، مساحت 224 هکتار و عمق متوسط 10 متر به عنوان بزرگترین دریاچه انسان ساخت ایران محسوب می گردد. این مطالعه به ارزیابی ریسک های زیست محیطی ناشی از دریاچه شهدای خلیج فارس در فاز بهره برداری با استفاده از روش تصمیم گیری چند شاخصه MADM پرداخته است. بدین منظور ابتدا ریسک های ناشی از بهره برداری با استفاده از روش پرسش نامه و تحلیل روش TOPSIS و همچنین نرم افزار SPSS انتخاب شدند، روش تلفیقی TOPSISو AHPبه طبقه بندی و تعیین اولویت های ریسک زیست محیطی ناشی از بهره برداری دریاچه کمک می کند. در روش تحلیل سلسله مراتبی پس از ایجاد ساختار سلسله مراتبی ریسک های ناشی از دریاچه خلیج فارس، ماتریس های مقایسه زوجی برای مقایسه دو به دو هر یک از معیار ها وگزینه ها نسبت به یکدیگر تشکیل شده است. در نهایت از نرم افزار Expert Choice برای تعیین احتمال وقوع هر ریسک استفاده گردید .یکی از روش های مناسب ارزیابی ریسک که در بسیاری از ارزیابی ها در مدیریت کیفیت و ریسک استفاده می شود تکنیک FMEA است. در این تحقیق نیز به منظور تعیین شدت وگستره آلودگی و همچنین محاسبه مقدار عددی ریسک از روش تجزیه و تحلیل عوامل شکست و تاثیر آن بر محیط زیست (EFMEA) استفاده گردید .بر اساس نتایج بدست آمده مشخص شد که در محیط فیزیکی و شیمایی تاثیر بر آب زیرزمینی و سپس رسوبگذاری به عنوان مهم ترین ریسک و در بخش بیولوژیک، افزایش مواد غذایی و بعد از آن رشد و تجمع حشرات به عنوان مهم ترین ریسک مطرح می باشند.

    کلیدواژگان: فرایند تحلیل سلسله مراتبی، ارزیابی ریسک، TOPSIS، FMEA
|
  • A. Avazeh, H. Emadi, H. Negarestan, K. Jani Khalili Pages 1-10

    The main objective of this research was to study the effects of diets containing 1, 2, 3 and 4 percent pomegranate peel meal and also the control diet with no pomegranate peel meal, on the changes in carotenoid levels of fillet, blood and skin color of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). The experiment had a completely randomized design with four treatments, one control group and 3 replicates. Four hundred and fifty rainbow trout fish with a mean weight of 45 ± 5 g were divided into 15 small concrete canals. During a period of 60 days pomegranate peel meal was added to the fish diet, which had a significant effect on the carotenoid levels of fillet, blood and skin (P≤0.05) and subsequently the production of red color. Skin and fillet carotenoid concentrations were highest in treatments 1 and 3 with 1 and 3 percent added pomegranate peel meal (P≤0.05). Addition of 1 and 3 percent pomegranate peel meal had the best coloration in (3.33±0.01 & 3.28±0.07 mg/kg) fillet and skin respectively. The results showed that the blood carotenoids levels in treatments of 1 and 3 percent, were significantly higher than other treatments (P<0.05) and the lowest level (0/34±0/01 mg/l) was found in the control group.

    Keywords: Pomegranate peel meal, Color, Carotenoid, Rainbow trout
  • N. Balafkan, M. Ghorbanli, S. Safaeiyan, F. Rafiei Pages 11-18

    In this research, the Halodule uninervis sea grass was collected in the tidal area of Golshahr (Bandarabaas-Iran) in maximum period of ebb in summer-autumn- winter 88 to spring 89. The physiological analysis of Halodule uninervis was performed three times by measuring Photosynthetic pigments (Chlorophylls a, b and Carotenoids) and the amount of Prolinewas also investigated. The results indicated that the minimum amount of Chlorophyll a was found in spring (1/19 ± 0/002 mg/g) and the minimum amount of Chlorophyll b (0/68 ± 0/003 and 0.68 ± 0/003 mg/g) and Carotenoids (1/25 ± 0/002 and 1/26 ± 0.002 mg/g) was found in autumn and winter respectively. The Proline measurement revealed that the amount of Proline in roots was less in comparison to the leaves and the minimum amount of Proline found in roots was in spring (0/07 ±0/006 mg/g) and summer ( 0/08 ± 0.004 mg/g).

    Keywords: Halodule uninervis, Photosynthetic pigments, Proline, Persian Gulf
  • P. Nejatkhah Manavi, L. Salimi, S. Vali Pour Pages 19-26

    Azolla filiculoides Lam. a small aquatic and planktonic fern, is found floating on the surface of canals, lakes, wetlands and ponds. Azolla can be used as a bio-filter in the entrance pathway of industrial waste materials to wetlands and rivers, to absorb and remove heavy metals. This research was done in the summer (hot season) and the winter (cold season) of 2011-2012, in three stations Pesikhan (Eastern region), Siah Darvishan (Central region) and Siah Kashim and Abkenr (Western region), in Anzali lagoon. Roots and leaves of sampled Azolla were separated and after digestion, the concentration of chromium and zinc, in mg/kg of the dry weight, was measured using electrothermal atomic absorption. Results showed that the concentrations of zinc and chromium in the east of Anzali Lagoon were higher than the west and central regions. Average concentrations of zinc and chromium in the eastern section of the lagoon were (62/84 ±3/13, 3/14 ± 1/07), in the west (27/64 ±22/03, 1/3 ± 1/1) and in the center (29/97 ±23/3, 2/33 ±1/8) ppm, respectively. The highest contamination was noticed in the eastern area, then central, and finally in the western region of Anzali Lagoon. Results showed that in all regions of Anzali Lagoon, concentration of Cr and Zn were significantly higher in roots in comparison to leaves of Azolla (P<0.05). Also, in summer there were higher levels of heavy metals in roots and leaves than in winter. In present research, there were a positive correlation between concentration of heavy metals and temperature, but there was no correlation with other parameters. According to the results, the mean concentration ​​ of chromium (2.25 ppm) in Azolla was significantly higher than the permissible limit of chromium for plants (1.30mg/kg), recommended by WHO, while zinc (40.15 ppm) was lower than WHO’s recommended limit for zinc in plants (50 mg/kg).

    Keywords: Azolla filiculoides, Heavy metals, root, leave of Azolla, Anzali lagoon
  • Y. Asadpor Ousalou Pages 27-38

    Enrichment of live-food for aquatics, to enhance their nutritional value, is essential for fish aquaculture. Accordingly, various commercial suspensions are prepared and are available in the world. These suspensions are widely used in Iranian aquaculture. In this study, in order to prepare similar suspensions in the Research Institute, analysis of foreign suspension was done. In this study Artemia nauplii were used as the representative live-food. Shark liver oil and extraction of sunflower oil and other substances were also used. Suspensions were compared with the control sample via various tests. Live foods were enriched with fatty acids in the suspensions as defined according to standard procedures. The results showed that the enriching percent of these suspensions in control nauplii and research center enriched nauplii were 3±37 and 25 ± 3, respectively. Then the influence of live enriched Artemia nauplii on 500 new feed trout larvae in 4 treatments were experimented for a 30 days period, to evaluate the biometric factors. The results showed that treatments 1 and 2 significantly differed compared with the treatments 3 and 4 in survival, growth rate, the total length and the abnormalities. However, no significant difference was observed between treatment 3 and 4 together. Final research results suggest that the prepared suspension containing essential fatty acids similar to foreign samples was successful in all field trials.

    Keywords: Enriched suspensions, Artemia urmiana, Gc, Fatty acid profiles
  • R. Mousavi Nadushan, S. Raeisi Pages 39-48

    In the present study macroinvertebrate community of Jajrood River branches was studied. Sampling from branches of Abnik, Zayegan, Lalan and Ahar was conducted in spring and summer of 1393. Benthic invertebrate were collected by Surber sampler (35 × 35 cm) and fixed in 10% formalin. Benthos samples were separated in the laboratory by lifting loop and were identified at genus level. To assess the ecological condition and water quality Hilsenhoff and EPT indices were used. In general, 28 genus and 3 phyla, 5 classes, 9 orders and 24 families were identified in macroinvertebrate community of these rivers. The highest density of benthos was seen in Lalan branch (842 per square meter), in spring and summer. Among the genera found in all branches, except in Ahaar branch, maximum density was seen for Epeorus genus in summer and Baetis genus in spring. Based on analysis of variance (ANOVA) and post hoc LSD test, significnat difference was only seen when benthos population of Ahaar was compared with the other branches (P <0.05).

    Keywords: Benthic invertebrates, EPT index, Hilsenhoff index, Jajrood River
  • S. Dehdari, M. Rabani, N. Sadjadi Pages 49-55

    Blood parameters are often used as indicator for stress and health condition evaluation in fishes. The aim of this study was to compare blood and biochemical indices between stellate sturgeon (Acipenser stellatus) and Common Carp (Cyprinus carpio). In total, 20 brood stock fish (including 10 of each species) were selected and their blood samples were taken. Results showed that the mean counts of red blood cells (RBC), white blood cells (WBC), percentage of haematocrit (Hct), level of hemoglobin (Hb), cholesterol and osmolarity in Common Carp was more than Stellate sturgeon, although no significant difference was observed(P≥0.05). Differential count of leucocytes showed that the mean lymphocyte percentage in A.stellatus was more than C.carpio, while there was no significant difference seen in percentage of neutrophiles, Eosynophiles and monocytes in C.carpio compared with A.stellatus (P≥0.05). Mean level of Glucose in C.carpio was significantly more than A.stellatus (P≤0.05). On the other hand, mean level of triglyceride, albumin and total protein in A.stellatus was significantly more than C.carpio (P≤0.05). Cytomorphological parameters of RBC such as cell area, nucleus area and MCV in A.stellatus was significantly more than C.carpio. Therefore, the levels of some blood parameters were different in stellate sturgeons (Acipenser stellatus) in comparison with Common Carp (Cyprinus carpio), that can be related to their development differences.

    Keywords: Demospongiae, diethyl ether, Normal hexane, 1, 6, 7, trimethyl naftalene, Persian Gulf
  • A. Yousefi Jourdehi, S. Abdali Pages 57-64

    Blood parameters are often used as indicator for stress and health condition evaluation in fishes. The aim of this study was to compare blood and biochemical indices between stellate sturgeon (Acipenser stellatus) and Common Carp (Cyprinus carpio). In total, 20 brood stock fish (including 10 of each species) were selected and their blood samples were taken. Results showed that the mean counts of red blood cells (RBC), white blood cells (WBC), percentage of haematocrit (Hct), level of hemoglobin (Hb), cholesterol and osmolarity in Common Carp was more than Stellate sturgeon, although no significant difference was observed(P≥0.05). Differential count of leucocytes showed that the mean lymphocyte percentage in A.stellatus was more than C.carpio, while there was no significant difference seen in percentage of neutrophiles, Eosynophiles and monocytes in C.carpio compared with A.stellatus (P≥0.05). Mean level of Glucose in C.carpio was significantly more than A.stellatus (P≤0.05). On the other hand, mean level of triglyceride, albumin and total protein in A.stellatus was significantly more than C.carpio (P≤0.05). Cytomorphological parameters of RBC such as cell area, nucleus area and MCV in A.stellatus was significantly more than C.carpio. Therefore, the levels of some blood parameters were different in stellate sturgeons (Acipenser stellatus) in comparison with Common Carp (Cyprinus carpio), that can be related to their development differences.

    Keywords: Acipenser stellatus, Cyprinus carpio, blood parameters, Biochemical parameters
  • M. Heidari, S. Rezayan, R. Nezakati Pages 65-75

    Synthetic man-made Persian Gulf Martyrs Lake in the North-West of Tehran, in the 22nd region, with a volume of 10 million cubic meters, an area of 224 hectares and an average depth of 10 meters, is the largest man-made lake in Iran. In this study to assess the risks arising from the exploitation phase of Persian Gulf Martyrs Lake, multi-criteria decision making, MADM, was used. In this regard, the risks of exploitation using questionnaire, were also analyzed using SPSS software and TOPSIS method. For the risk factors and prioritization of the risks of the lake, Analytical Hierarchy Process (AHP) was used. In this method, for the hierarchical structure analysis of the risks of the lake, matrix pair comparison was performed using pairwise comparison of each of the criteria options and in relation to each other. Finally, to determine the probability of occurrence of each risk, Expert Choice software was used; also using FMEA logic, the results were assessed. Based on the results, it was found that in the physical & chemical environment, impact on ground water and sedimentation was the most important risk factor and eutrophication was identified as the most important biological risk.

    Keywords: analytical hierarchy process, Risk Assessment, TOPSIS, FMEA