فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم و فنون دریایی
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهروز بهروزی راد صفحات 1-16

    شناسایی و شمارش آشیانه پرندگان آبزی، کنارآبچر و خشکی زی جوجه آور در خورموسی در اردیبهشت سال 1394 با دوربین چشمی 10×40 زایس و تلسکوپ 15 ×60 با روش مشاهده مستقیم و تمام شماری Total Count انجام شد. در این بررسی درخور موسی 65 گونه پرنده از سه گروه آبزی، خشکی زی و کنارآبچر شناسایی شد که 23 گونه (38/35 درصد) از آن ها جوجه آوری کرده بودند. جمعیت جوجه‌آوران در بهار سال 1394، در خورموسی 14455 جفت بود که 12862 جفت (72/97 درصد) از آن‌ها در دو جزیره دارا و قبرناخدا جوجه‌آوری کرده بودند. از پرندگان آبزی 7 گونه متعلق به 4 تیره، از کنار آبچر‌ها 6 گونه متعلق به 7 تیره و از خشکی زی‌ها 8 گونه متعلق به 8 تیره در خورموسی جوجه‌آوری داشتند. دو جزیره قبرناخدا و دارا زیستگاه های حساس برای جوجه آوری پرندگان آبزی بخصوص پرستوهای دریایی Sternidae و سلیم‌خرچنگ‌خوار Dromas ardeolaمی باشند. جمعیت غیرجوجه‌آور پرندگان آبزی و کنارآبچر و خشکی زی مشاهده‌شده در خورموسی 2181 قطعه متعلق به 65 گونه بودند، که 16 گونه (6/24 درصد) با جمعیت 595 قطعه (28/27 درصد) خشکی زی، و 49 گونه (4/75 درصد) با جمعیت 1586 قطعه (72/72 درصد) آبزی و کنار آبچر بودند. بنابراین مدیریت و حفاظت بوم سازگان خورموسی به‌عنوان زیستگاه حساس جوجه آوری، کانون حفاظت تنوع زیستی برای بقاء پرندگان آبزی و خشکی زی از ضروریات است.

    کلیدواژگان: پرندگان آبزی جوجه آور، پرندگان خشکی زی جوجه آور، خورموسی
  • مهری ممقانی فر، لیندا یادگاریان حاجی آبادی، حسین غفوریان صفحات 17-28

    فاضلاب های بیمارستانی دارای پاتوژن های بیماری‌زا و مواد شیمیایی خطرناک می‌باشد. با توجه به خطرات ناشی از فاضلاب‌ها بررسی نحوه تصفیه‌ و میزان سموم پسماند و خروجی فاضلاب ها بسیار حایز اهمیت است. هدف از انجام مطالعه حاضر، اندازه گیری و بررسی عملکرد سیستم لجن فعال با هوادهی گسترده تصفیه خانه بیمارستان برای حذف سموم آفت کش لامبدا سایهالوترین و ارایه راهکارهایی برای بهبود سیستم تصفیه بیمارستانی می باشد. تصفیه خانه بیمارستان مورد مطالعه دارای سیستم لجن فعال با هوادهی گسترده می‌باشد. در این مطالعه نمونه پساب خروجی بیمارستان قبل از سمپاشی و بعد از سمپاشی اول و دوم برداشته شد. در هر مرحله سه تکرار برای آنالیز و سه تکرار برای تیمار کربن فعال، برداشته شد. در تیمار کربن فعال، تاثیر کربن فعال در کاهش میزان سم لامبدا سایهالوترین نیز بررسی گردید. استخراج سم با استفاده از روش کچرز انجام شد. آنالیز سم لامبدا سایهالوترین با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی با دتکتور طیف سنجی جرمی (GC/MS)صورت گرفت. سپس با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون (t-test) و آنالیز واریانس در سطح معنی داری 95 درصد، تجزیه و تحلیل نتایج انجام شد. نتایج نشان داد که غلظت سم لامبدا سایهالوترین در فاضلاب بیمارستانی قبل از سمپاشی در زیر حد تشخیص دستگاه بوده است و در طی دو سمپاشی متوالی به ترتیب به ppm 09/0± 49/27 و ppm 07/0± 0/37 افزایش یافته است. در تیمار کربن فعال غلظت این سم در فاضلاب قبل از سمپاشی در زیر حد تشخیص دستگاه بوده و در طی دو سمپاشی متوالی به ترتیب ppm 05/0± 22/2 و ppm 01/0± 54/1 بوده است. مقایسه میزان سم سایهالوترین در نمونه‌های فاضلاب با و بدون تیمار کربن فعال با استاندارد آب آشامیدنی (ppm 0001/0) و فاضلاب (ppm 031/0) توسط آزمون t- test نشانگر آن بود که بجز نمونه های فاضلاب قبل از سمپاشی که غلظت سم پایین تر از حد آشکارسازی روش بوده است، نمونه‌های فاضلاب مربوط به سمپاشی اول و دوم (با و بدون تیمار کربن فعال) تفاوت معنی‌داری در میزان سم سایهالوترین با مقادیر استاندارد آب آشامیدنی و فاضلاب داشتند (05/0>P). با اینکه به طور قابل ملاحظه ای کربن فعال باعث کاهش میزان سم سایهالوترین شده بود ولی هنوز کلیه نمونه ها بیشتر از میران توصیه شده بودند. این نتایج نشان دهنده این واقعیت است که سیستم لجن فعال با هوادهی گسترده به تنهایی روش مناسبی برای حذف و کاهش سم لامبدا سایهالوترین در پساب خروجی بیمارستان‌ها نیست و برای بهبود سیستم فاضلاب کنونی می‌توان از کربن فعال استفاده نمود.

    کلیدواژگان: فاضلاب بیمارستانی، تصیفه خانه، لجن فعال، کربن فعال، سم لامبدا سایهالوترین
  • محمد ولایت زاده، الهام شهری صفحات 29-43

    تحقیق حاضر به منظور تعیین غلظت فلزات جیوه، سرب، کادمیوم و آرسنیک در اندام های عضله و کبد ماهی مید استان خوزستان انجام گرفته است. در این تحقیق 18 نمونه ماهی مید از بندر هندیجان در فصل زمستان تهیه شد. تعیین غلظت فلزات به روش جذب اتمی با دستگاه Perkin Elmer 4100 صورت پذیرفت. میانگین طول کل و وزن ماهی مید به ترتیب 95/0±77/18 سانتی متر و 68/3±27/78 گرم بود. میانگین میزان جیوه، کادمیوم، سرب و آرسنیک در عضله ماهی مید به ترتیب 009/0±033/0، 017/0±171/0، 009/0±265/0، 008/0±092/0 میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک بود. همچنین میزان این فلزات در کبد ماهی مید به ترتیب 009/0±052/0، 011/0±224/0، 017/0±323/0، 008/0±160/0 میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک محاسبه شد. میزان فلزات جیوه، کادمیوم، سرب و آرسنیک در کبد ماهی مید بالاتر از عضله بود. در این تحقیق بین غلظت فلزات جیوه، کادمیوم، سرب و آرسنیک با طول و وزن ماهی مید در بافت عضله ارتباط معنی داری وجود نداشت (05/0≥p). میزان تجمع جیوه، سرب و آرسنیک در عضله ماهی مید پایین تر از حد آستانه استانداردهای جهانی سازمان بهداشت جهانی (WHO)، سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) و انجمن بهداشت ملی و تحقیقات پزشکی استرالیا (NHMRC) بود، اما غلظت کادمیوم از استاندارد انجمن بهداشت ملی و تحقیقات پزشکی استرالیا (NHMRC) بالاتر بود.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، سمیت، ماهی مید، عضله، کبد، بندر هندیجان
  • عادل تنگستانی، بهروز امرایی، غلامرضا دلبر صفحات 44-53

    امروزه مهم ترین مسیله در آلودگی زیست محیطی آب های سرزمینی، آلودگی بوسیله آب ترازه کشتی ها می باشد. براساس تقسیم بندی سازمان جهانی دریانوردی، جزیره خارک از جمله مناطق مورد تهدید در جهان به شمار می رود. با توجه به حجم عملیات بارگیری محصولات در پایانه پتروشیمی خارک، این پایانه نیز متاثر از موضوع اشاره شده می باشد. در این پژوهش نمونه های گرفته شده از آب دریا در محدوده پایانه پتروشیمی خارک و نمونه های از آب ترازه مخازن کشتی های وارده به پایانه خارک در چهار فصل سال 1394 مطالعه شده است. پارامترهای دما، اسیدیته و بازی محلول، اکسیژن محلول، شوری، هدایت الکتریکی، مجموع مواد جامد محلول، مجموع مواد جامد معلق، قلیاییت، یون کلراید، سختی کل، سولفات، سیلیس، فسفات درآزمایشگاه پتروشیمی خارک مورد سنجش قرار گرفت. در آب ترازه، یون کلراید در بازه 19100 تا 24300 و یون سولفات در بازه 2100 تا 3340 میلی گرم بر لیتر مشاهده شد. یون فسفات در هیچ یک از نمونه های آب ترازه و آب های پیرامون جزیره خارک شناسایی نشد. درآب های پیرامون جزیره خارک یون کلراید با غلظت های 2100 تا 23217 میلی گرم بر لیتر و یون سولفات در بازه 2370 تا 3100 میلی گرم بر لیتر مشاهده شد. نتایح نشان داد که وجود آنیون و کاتیون در آب ترازه، تعادل فیزیکی وشیمیایی آب های منطقه را برهم زده و زمینه استرس برای موجودات زنده را فراهم می نماید. براساس نتایج تغییرات خاصیت اسیدی و بازی محلول در حال حاضر به عنوان خطر جدی و آنی مطرح نیست.

    کلیدواژگان: آب ترازه، خلیح فارس، خارک، خصوصیات فیزیکی وشیمیایی، آنیون و کاتیون
  • علی کرمی خانیکی، منیره سادات کیائی صفحات 54-63

    موج یکی از عوامل اصلی شکل دهنده مصب است. شکست موج در آبهای کم عمق دهانه مصب باعث شکل گیری جریان های کرانه ای و انتقال رسوب در این ناحیه می گردد. ارتفاع موج یکی از پارامترهای هیدرودینامیکی است که در این تحقیق اثر آن بر روی الگوی جریان و رسوبگذاری مورد بررسی قرار می گیرد. برای این منظور، یک حوضچه ساحلی که از طریق یک دهانه یا مصب به دریای باز متصل می گردد، در محیط نرم افزار مایک 21 شبیه سازی شده است. برای شبیه سازی آن از یک شبکه مثلثی ساختارنیافته (Unstructured flexible mesh)، با ابعاد10 تا 50 متری، در یک مدل تفاضل محدود استفاده می شود. در این مدلسازی، موج با ارتفاع های 75/.، 5/1 و 2/2 متر با پریود ثابت 8 ثانیه به صورت عمود بر خط ساحل تابیده می شود و مقادیر سرعت جریان و انتقال رسوب ناشی از آن در قسمت های مختلف مصب محاسبه می شود. نتایج شبیه سازی الگوی جریان ناشی از موج را به صورت چهار گردابه با تاوایی معکوس در طرفین کانال نشان می‌دهد که گردابه‌های قوی تر در بالادست دهانه (دریا) تشکیل می شوند که تا حد زیادی در الگوی گردش جریان در مصب موثرند. به طوری که با هجوم امواج مرتفع تر چرخابه‌های روبه دریا در مقیاس بزرگتر تشکیل و موجب افزایش سرعت جریان در کانال می‌شوند، در صورتیکه در حضور امواج کم ارتفاع، چرخابه‌های رو به دریا ضعیف شده و به ساحل نزدیک می‌شوند. متناسب با آن الگوی رسوبگذاری و فرسایش نیز تغییر می کند. الگوی انتقال رسوب ناشی از هجوم موج، نشان می دهد که در زمان های اولیه اجرا و پس از تابش چند صد هزار موج اول موجب بارگذاری در دهانه و مسدود شدن دهانه و بار گذاری در سواحل طرفین دهانه می شود. این الگوی انتقال رسوب در مطالعات میدانی در دهانه خور تیاب در بندر کلاهی مشاهده شد. بر اساس بررسی‌های انجام شده بر روی نتایج مدلسازی‌های عددی انجام شده در خصوص انتقال رسوبات ساحلی، به نظر می‌رسد که الگوی عمود بر ساحل بدون جریان های جزر و مدی یکی از عوامل اصلی ایجاد بارهای رسوبی موازی ساحل و ایجاد ناحیه کم عمق در محدوده ساحلی خور تیاب می‌باشد.

    کلیدواژگان: ارتفاع موج، فرسایش، رسوب غیر چسبنده، مصب، مایک 21
  • فاطمه کربلایی صفحات 64-72

    ین تحقیق به منظور بررسی تنوع، تراکم و پراکنش فیتوپالنکتون دریاچه سدالر و تغییرات آن ها طی 3 مرحله نمونهبرداری از تیرماه الی شهریورماه سال 1393 انجام پذیرفت. نمونه ها پس از جمع آوری، با فرمالین 4 درصد تثبیت و با میکروسکوپ های معکوس و نوری معمولی شناسایی و شمارش شدند. از بین جنسهای شناسایی شده، 8 جنس مربوط به دیاتومه ها، 7 جنس مربوط به جلبکهای سبز، 3 جنس مربوط به دینوفیسه، 1 جنس مربوط به شاخه اوگلنوفیسه و 5جنس مربوط به شاخه سیانوباکتر بودند. انواع جلبکهای شاخه دیاتوم با 59/88 درصد بیشترین جمعیت تابستانه را تشکیل دادند. جنس غالب این شاخه در دوره مطالعه Asterionella بود. سایر جنسهای این شاخه به ترتیب فراوانی Navicula ،Melosira ،Cymbella ، Nitzschia ، Cyclotella ، Synedra و Diatoma بود. شاخه جلبکهای سبز با فراوانی 48/6 درصد با جنسهای Closterium ،Oocystis ، Pandorina ،Gonium ،Chodatella ، Scenedesmus و Chlorella در رده دوم اهمیت قرار داشت. سایر شاخه های فیتوپالنکتون مشاهده شده در مدت مطالعه عبارت بودند از سیانوباکتر با فراوانی 88/2 درصد و شامل جنسهای Anabaena ، Merismopedia ، Gleocapsa ،Oscillatoria و Coelosphaerium بود. جلبکهای دینوفیسه با فراوانی 76/1 درصد و جنس های Peridinium، Gymnodinium و Ceratium و در نهایت جلبکهای اوگلنوفیسه با فراوانی ناچیز 25/0 درصد و جنس Euglena .مورد شناسایی قرار گرفتند. طی مدت نمونه برداری باالترین میانگین تراکم مربوط به جلبکهای دیاتوم با تعداد 2 ±1560733 عدد در لیتر و جنس Asterionella پالنکتون غالب این شاخه بود. رتبه دوم متعلق به شاخه جلبک های سبز با میانگین تعداد2 ±164600 عدد در لیتر و جنسهای غالب آن Pandorina ، Scenedesmus و Chlorella بود. در مجموع با توجه به پایین بودن تنوع پالنکتونی در فصل تابستان و دوره نمونه برداری به نظر می رسد توان تولید پالنکتونی در دریاچه پشت سد الر در حد پایینی قرار داشته باشد.

    کلیدواژگان: فیتوپالنکتون، سد الر، ساختار جمعیت
  • محمود رامین، حسن نصرالله زاده ساروی، مسطوره دوستدار، حمید قاسمی، نیما پوررنگ، مهرناز بنی اعمام صفحات 73-83

    این مطالعه به کیفیت آب رودخانه ارس براساس برخی فلزات (مولیبدن، مس، آرسنیک و جیوه) در چهار ایستگاه (از شهرستان جلفا تا 25 کیلومتر بعد از مرز نوردوز) طی چهار فصل در سال 95-1394 پرداخته است. برای این منظور تعداد 32 نمونه آب و رسوبات سطحی جمع آوری شد. میزان فلزها در نمونه های آب و رسوبات پس از آماده سازی (استخراج و عمل هضم) بوسیله دستگاه جذب اتمی اندازه‌گیری گردید. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که تغییرات غلظت فلزات مولیبدن، مس، جیوه و آرسنیک در آب به ترتیب برابر 01/23-10/0، 0/40-0/3، 81/0-02/0، 6/104-7/23 میکروگرم بر لیتر (ppb) و رسوبات رودخانه ارس 6/111-1/0، 5/482-5/17، 145/0-0001/0، 6/303-8/46 میکروگرم بر گرم وزن خشک می باشد. نتایج نشان می دهد که آب رودخانه ارس بر طبق میانگین غلظت عنصر مس در کلاس III (آلودگی متوسط) قرار دارد. غلظت عنصر مولیبدن آب در بیشتر فصول کمتر از حد مجاز بود. آب رودخانه ارس بر طبق میانگین غلظت عنصر جیوه و آرسنیک به ترتیب در کلاس IV وII قرار گرفته است. حداکثر غلظت عنصر مولیبدن و مس در رسوبات در تمام فصول در ایستگاه های 3 و 4 ثبت گردید که احتمالا به دلیل تخلیه فاضلاب های معادن حاوی مولیبدن، طلا و سایر فلزات کشور ارمنستان در ایستگاه 3 بوده است. غلظت آرسنیک در رسوبات از استانداردهای بین المللی مانند WHO بیشتر بوده است اما غلظت جیوه کمتر ثبت گردید.

    کلیدواژگان: عناصر فلزی، آب، رسوبات، آلودگی، رودخانه ارس، آذربایجان شرقی
  • افشین محسنی آراسته، کامران لاری، نادر هاشمی پور صفحات 84-100

    این تحقیق بر اساس تحلیل داده های میدانی و همچنین مدل های موجود از سونامی های فرضی ناشی از گسل مکران تحت سناریوهای مختلف، نیروهای وارد بر سازه های مسکونی ساحلی را با در نظر گرفتن عمق نفوذو ارتفاع سیلاب ناشی از سونامی در منطقه چابهار مورد بررسی قرار می‌دهد. همچنین با توجه به جنس زمین در منطقه، پایداری سازه مسکونی نمونه با قاب یک طبقه با استفاده از نرم افزار SAP2000 مورد بررسی قرار گرفته است. به دلیل اینکه سازه در مقابل نیروهای وارد از سیلاب سونامی از حالت خطی خارج می شود از تحلیل استاتیکی غیر خطی استفاده شده است. در مطالعه حاضر، سازه‌هایمسکونی موجود ساحلی منطقه مورد بررسی قرار گرفت تا پیشروی موج سونامی احتمالی پیش‌بینی شده و ایمن‌ترین سازه‌ها پیشنهاد شوند.همچنین آب گرفتگی احتمالی چابهار به‌عنوان بزرگترین مرکز جمعیت و تاسیسات ساحلی در شمال دریای عمان بررسی شده است و اساس کار شبیه‌سازی و مدل‌سازی عددی سونامی های فرضی در این منطقه می‌باشد. در خصوص سازه یک طبق نمونه سازه تا جابجایی 6/0 سانتی‌متر به‌ازای برش پایه حدود 55 تن به‌صورت تقریبا خطی رفتار می‌کند و سازه بعد از جابجایی 55/1 سانتی‌متر وارد محدوده ویرانی می‌شود. در ساختمان با قاب دو طبقه با فرض عدم وجود دیوارهای مقاوم در برابر جریان نیروی هیدرودینامیک و نیروی شکست موج بسیار کمتر خواهد بود، زیرا عرض ستون که در مقابل جریان قرار گرفته است بسیار کوچک‌تر از عرض دیوار که برابر با کل عرض قاب می‌باشد، خواهد بود و به همین دلیل مقدار این نیروها بسیار کاهش می یابند.

    کلیدواژگان: پایداری سازه، موج سونامی، نیرو، خلیج چابهار
|
  • Behrouz Behrouzi-Rad Pages 1-16

    The identification and counting of breeding species of birds in Khor Musa was carried out by total count method using a 10×40 Zais binocular and a 15×60 telescope, in spring of 2015. Sixty-five species of water birds and terrestrial birds were identified, 23 species (35.38 percent) of which were breeders. Population of breeding birds was 14455 pairs in Khor Musa in spring 2015, from which 12826 pairs (97.72 percent) had bred in Dara and Ghabre Nakhoda islands. Seven species of water birdsbelonged to four families, six species of waders and wading birds belonged to seven families and eight species of terrestrial birds belonged to eight families which bred in Khor Musa in 2015. Ghabre Nakhoda and Dara islands are sensitive habitat for breeding species especially for Sternidae and Dromas ardeola. Non-breeding population of birds (water birds and terrestrial birds) were 2181 individuals which belonged to 65 species, from which sixteen species (24.6 percent) with 595 individuals were terrestrial, 49 species (75.74 percent) with 1586 individuals (72.72 percent) were water birds. Therefore, the management and protection of Khor Musa as a sensitive habitat for breeding speciesand protection of chicks of 14455 breeding pairs of water birds, terrestrial birds and wintering species is vital.

    Keywords: Breeding water bird, breeding terrestrial birds, Khor Musa
  • M. Mamaghanifar, L. Yadegarian, H. Ghafourian Pages 17-28

    Hospital waste contains pathogens and dangerous chemicals. Considering the problems encountered in wastewater treatment, investigation of treatment methods and pesticide residue content of hospital wastewater and sewage outlet is utmost importance. The aim of this study was to evaluate the performance of activated sludge with extended aeration system in treatment plants, for removal of Lambda-cyhalothrin in hospital wastewater and provide recommendations for improving the system. In this study six sewage outlet samples were taken before pesticide treatment and after first and second treatments from a hospital with extended aeration activated sludge system. Three samples from each sampling session were transferred into a container containing 0.5g activated carbon, to assess its effect on reduction of Lambda-cyhalothrin in wastewater. Lambda-cyhalothrin was extracted using QuEChERS method and analyzed using gas chromatography with mass spectrometry (GC/ MS). Finally, by employing SPSS software and using t-test and analysis of variance, at 95% significant level (P≤ 0.05), data were statistically analyzed. The results showed that concentrations of Lambda-cyhalothrin in hospital wastewater, before application, was below the limit of the detection and after two consecutive application, level of Lambda-cyhalothrin increased to 27.49 ± 0.086 and 37.56 ± 0.07 ppm, respectively. Using activated carbon treatment, the Lambda-cyhalothrin concentration decreased to 2.22 ± 0.05 and 1.54 ± 0.01 ppm, respectively. Comparing the results with standard levels recommended for pesticides, for drinking water (0.0001ppm) and sewage (0.031 ppm), all samples even after carbon active treatment, had significantly higher levels of Lambda-cyhalothrin at 95% confidence level. This reflects the fact that the extended aeration activated sludge system alone is not a sufficient technique for the removal and reduction of Lambda-cyhalothrin in hospital wastewater and to improve the current sewage treatment system, activated carbon can also be one of the options in reducing pesticide concentrations.

    Keywords: Hospital wastewater treatment, Activated sludge, Activated Carbon, Lambda-cyhalothrin
  • M. Velayatzadeh, E. Shahri Pages 29-43

    This study determined the concentrations of mercury, lead, cadmium and arsenic in the muscle and liver of Liza klunzingeri from Khuzestan province. In this study, 18 samples of L. klunzingeri were collected from Hendijan seaport in winter. The concentrations of heavy metals were obtained by atomic absorption spectrometry (Perkin Elmer 4100). The average length and weight of L. klunzingeri were 18.77±0.95 cm and 78.27±3.68 g, respectively. Concentration of Hg, Cd, Pb and As in muscle of L. klunzingeri were 0.033±0.009, 0.171±0.017, 0.265±0.009, 0.092±0.008 mg kg-1 dry weight. Also, the amounts of these toxic metals in L. klunzingeri were 0.052±0.009, 0.224±0.011, 0.323±0.017, 0.160±0.008 mg kg-1 dry weight, respectively. The mercury, cadmium, lead and arsenic concentrations in liver of L. klunzingeri were higher than their levels in muscle. In this study, there was no significant positive correlationbetweenconcentration of Hg, Cd, Pb and As with length and weight in muscle of Liza klunzingeri (P<0.05).Accumulation ofHg, Pb and As in muscle of Liza klunzingeri was lower than the WHO, FDA and NHMRC standards, but concentration of Cd was higher than the NHMRC standards.

    Keywords: Heavy metals, Toxic, Liza klunzingeri, Muscle, liver, Hendijan Seaport
  • adel tangestani, B. Amraee, G. Delbar Pages 44-53

    Ballast waters are one the most important sources of pollution in continental areas. Khark Island is among sensitive areas according to International Maritime Organizations (IMO). Shipping activities have emotional impact on marine waters around Kharg Petrochemical terminals. In this study, ballast water and sea water samples around Khark Petrochemical terminals were seasonally analyzed in 2015. Temperature, pH, DO, salinity, EC, TDS, TSS, chloride, total hardness, sulphate, silicon and phosphate were measured in Kharg Petrochemical laboratory. In water, chloride ion was observed in the range of 19100 to 24300 mg / l and sulfate ions in the range of 2100 to 3340 mg / l. Phosphate ions were not detected in any of the ballast water samples and the waters around the island of Kharg. In the waters around Khark Island chloride ions at concentrations of 2100 to 23217 mg/l and sulfate ions in the range of 2370 to 3100 mg/l were observed. The results indicated that, availability of anions and cations in the ballast waters changed the balance of physical and chemical properties. This may cause stress and may affect marine life in the region. According to this study, water changing characteristics are not identified as an acute danger in the ecosystem.

    Keywords: Ballast water, Khark petrochemical terminals, chemical characteristics, Persian Gulf
  • A. Karami Khaniki, M. S. Kiaee Pages 54-63

    Wave is one of the main factors forming inlets. Refraction of waves in shallow waters of inlet’s mouth forms bank flows and transports sediments in this area. Wave height is one of the hydrodynamic parameters and its effect on flow and sedimentation patterns are examined. In this study, for this purpose, a coastal basin that is connected to the open sea through a mouth is simulated in Mike 21 software. For this simulation, an unstructured flexible mesh, with the dimension of 10 to 50 meters was used, in a finite difference model. In this model, the waves with 0.75, 1.5 and 2.2 m heights and 8 sec. fixed period are emitted perpendicular to the coastline. Then, the amounts of flow and sediment transportation are calculated in different parts of the mouth according to simulation results. The flow rate increases as the wave height increases and proportionally the volume of transported sediment is also increased.

    Keywords: Wave height, inlet, non cohesive sediment, Mike21
  • F. Karbalaee Pages 64-72

    In this study, in order to investigate limnological and biological parameters of Lar dam lake such as indentification determination of the density and distribution of phytoplanktons, sampling were done during 3 months (July-August-September) and fixed in formalin 4% and transferred to laboratory for further investigation under inverted microscope. In this study, 24 genera which belonged to 5 phytoplanktonic phyla were identified. Among these genera, 8 were belonged to Ochriphyta, 7 generaus was belonged to Chlorophyta, 3 genera were belonged to Dinophyta, 1 genera were belonged to Euglenophyta, 5 generaus was belonged to Cyanobacteria. In this reservoir dam, Ochriphyta was the dominant phytoplanktom phylum with being annually 88.59% of the population, and followeding by genera Asterionella was dominat samples. The others Other phytoplanktonic phylla were: Chlrophyta, Cyanobacteria, Dinophyta and Euglenophyta with following frequencies: of 6.48%, 2.88%, 1.76% and 0.25% respectively, followed by the and following genera: (Pandorina, Scendemus, Closterium, Oocystis, Gonium, Chodatella and Chlorella), (Anabaena, Merismopedia, Oscillatoria, Gleocapsa, and Coelosphaerium), (Peridinium, Gymnodinium and Ceratium) and (Euglena). In all of the sampling months, the highest average density was belonged to Ochriphyta with 1560733 number per liter and the dominant genus of this phyllum which was observed in high number during in a months, was Asterionella. After that was, followed by Chlorophyta with average number of 164600 per liter and its dominant genera were Scenedesmus, Pandorina and Chlorella, respectively. Biological studies indicated that this reservoir had low planktonic generation potential.

    Keywords: Phytoplankton, Lar reservoir dam, population structure
  • M. Ramin, H. Nasrollahzadeh Saravi, M. Dostar, H. Ghasemi, N. Pourang, M. Baniamam Pages 73-83

    This study was conducted to determine water quality of Aras River (Western Azerbaijan), based on metals (Mo, Cu, As, Hg) at four stations (From Julfa to 25km after Nourdos border) during four seasons from 2015 to 2016. Thirty two samples of water and sediments were collected. All samples were analyzed using standard methods (digestion and extraction), using an atomic absorption specphotometer instrument. Results showed that Mo, Cu, As and Hg concentrations in waterand sediments ranged between 0.10-23.01, 3.0-40.0, 0.02-0.81, 23.7-104.6 µg/l, and 0.1-111.6, 17.5-482.5, 0.001-0.145, 46.8-303.6 µg/g.dw, respectively. As a conclusion, water quality of Aras River was classified as class III (moderately polluted) based on mean concentration of Cu. Mo concentration was found to be less than permissible level. Water quality of Aras River was classified as class IV and II based on mean values of Hg and As, respectively. Maximum levels of Mo and Cu in surface sediments were found at stations 3 and 4 during all seasons, which is because of effluents and sewage from Mo, gold and other metal mines from Armenia. Mean concentration of As at surface sediment was higher than recommended standard value, but concentration of Hg was lower than recommended value.

    Keywords: elements, water, Sediment, Aras River, East Azerbaijan
  • Afshin Mohseni Arasteh, K. Lari, N. Hashemi Pour Pages 84-100

    This research, is based on the analysis of field data as well as existing models of hypothetical tsunamis caused by the Makran fault under different scenarios, introduced forces on coastal residential structures, taking into account the depth of penetration and altitude of the tsunami flood in the Chabahar area. Also, considering the land cover of the area, the stability of the residential structure of the sample was examined with the frame of a floor using the SAP2000 software. Since a structure is exerted against linear forces from the forces flowing from a tsunami, a nonlinear static analysis was used. In this study, existing residential buildings in the region were examined in such a way that the possible advance of the expected tsunami was anticipated to propose the most secure structures. Also, the probable flooding of Chabahar, the largest population center and coastal facility in the north of the Oman Sea, was assessed which was based on the simulation and numerical modeling of pre-assumed tsunami in the area. The results indicated that, in the case of a single-story structure, according to the thesample, up to a displacement of 0.6 cm for a base cut, about 55 tons behaves almost linearly. The structure moves into the destruction area after moving 1.55 cm. In a building with a two-story frame, the absence of walls resistant to hydrodynamic forces and the wave fracture force will be much less because the width of the column in front of the flow is much smaller than the width of the wall, which is equal to the total width of the frame. That is why the amount of these forces is greatly reduced.

    Keywords: Structural sustainability, Tsunami wave, Force, Chabahar Bay